De allerlaatste keer Opwekking

charisma-june-2010Het groter worden van Opwekking heeft ook een keerzijde. De afstand in theologische opvattingen neemt ook toe, wat tijdens de conferentie van 2007 zelfs tot een rel leidt. De leiders van het jongerenprogramma op Opwekking waren namelijk in de ban gekomen van de leider van een Singaporese megakerk, Joseph Prince, die wel heel erg vanuit de evangelische theologie genade predikt. En dat terwijl Opwekking juist ook de ‘traditioneel kerkelijken’ wil aantrekken. Daartoe heeft Opwekking heel bewust de vertrouwde PKN-dominee Ron van der Spoel als een van de hoofdsprekers ingepland.

De ‘radicale’ pinksterleer van Prince zou teveel wrevel veroorzaken bij de traditioneel kerkelijken. De samenwerking met de leiders van het jongerenprogramma wordt daarom stopgezet. Een flinke deceptie voor een groot aantal jongeren.

PROFESSIONALISEREN EN LUI KAMPEREN

Het voorval met Prince is exemplarisch voor wat er in de jaren daarna gebeurt met Opwekking. Opwekking gaat tal van samenwerkingen aan met andere organisaties om zo kwaliteit en breedte van het festivalprogramma te garanderen. Zo wordt kinderwerk Timotheüs ingelijfd voor het kinderprogramma en wordt met Youth Alive (VPE) een alliantie aangegaan voor het jongerenprogramma.

Maar ook op andere vlakken wordt het festival geprofessionaliseerd, deels onder druk van de gemeente Dronten, waardoor er een permanente ‘veiligheidsketen’ op het festivalterrein aanwezig is: een reguliere ploegendienst van vrijwilligers die in het dagelijks leven ook in de actieve dienst van beveiligingsbedrijven, brandweer en ambulancedienst werken. Organisatorisch lijkt het allemaal te kloppen. Toch blijven incidentjes niet uit. In 2009 slaan christelijke vandalen – gewapend met vijf Ichtusplakvisjes voor de auto en twee tentharingen – zelfs toe bij een naastgelegen bedrijf in outdooractiviteiten.

In 2012 laat Joop Gankema trots aan het ND weten dat hij Opwekking ziet als bruggenbouwer tussen de verschillende christelijke stromingen. Door de zeer brede festivalprogrammering zit er inderdaad voor elke garde wel wat bij. Mede daardoor groeit het bezoekersaantal nog verder.

In ditzelfde jaar bezoek ik Opwekking weer eens na een paar jaar van afwezigheid, en voor het eerst als daggast. Ik heb iemand die nog maar net bekend is met het christelijk geloof uitgenodigd om met me mee te gaan. Met hem verbaas ik mij over sommige zaken op het festivalterrein. Het geloof wordt op het hoofdterrein financieel behoorlijk uitgebuit. Er is allerhande christelijke prullaria verkrijgbaar. Mijn introducé wijst mij op ‘geheiligd water’, nu voor maar een paar cent.

Als we het campingterrein oplopen komen we de christelijke motorclub tegen, de nodige uitgebreide buitenkeukens en vooral heel veel mensen met heel weinig kleding. Hier en daar naast caravans zijn kleine biertorens waarneembaar. Tijdens de dienst is het drukker op de campings dan in de grote samenkomsttent. Mensen zitten gezellig een boek te lezen, met elkaar te kletsen of liggen lekker te luieren in de zon. Een razende reporter van een christelijk radiostation vraagt mij wat ik nou zo aantrekkelijk vind aan dit festival. Als ik antwoord dat je hier zo lekker vrijgevochten christen kunt zijn, geheel anders dan de wereld, knikt de razende reporter instemmend. Mijn introducé kan met moeite zijn lachen inhouden en merkt op: zelfs op Pinkpop hebben de meeste dames toch wel iets meer aan dan hier bij Opwekking. Even later komen we langs een wat meer hervormd gedeelte van dat stuk campingterrein, de dresscode is hier duidelijk toch wat meer verhullend.

Onderweg naar huis bespreken we onze ervaringen: bij Opwekking kom je gewone mensen tegen die je overal tegenkomt; de Opwekkingschristenen roken, drinken, laten tattoos zetten en zijn niet vies van een piercing meer of minder. Het danst te vrolijk op te slechte muziek. Het bezoeken van diensten of optredens is een bijzaak, het samenzijn is het hoofddoel. En echt een duidelijke theologische leer kun je niet terugvinden bij Opwekking, althans niet op de dag dat wij er waren. Of het moet die zijn van het commercieel gewin, gezien de prijzen op Opwekking. Als ik dit vergelijk met hoe ik Opwekking ken vanuit mijn jeugd, dan is Opwekking heel erg veranderd.

BannerOpwekking

SOORT VAN PROFETIE: OPWEKKING GAAT FAILLIET

Nu is het 2013. Dit jaar zal de laatste keer Opwekking zijn. Met veel moeite heeft Opwekking alsnog een vergunning gekregen voor het houden van de conferentie. De gemeente Dronten heeft in mijn ogen ten onrechte de bezwaren van de Milieugroep Dronten terzijde geschoven. Deze milieugroepering dreigde al vroegtijdig roet in het eten te gooien door bezwaar te maken tegen de geluidsoverlast van het festival en kwam op voor de zwakke positie van broedende vogels in het Natura2000-gebied dat direct grenst aan het festivalterrein. Dat de gemeente Dronten en Opwekking hier nu mee wegkomen heeft eigenlijk weinig te maken met een principiële benadering van deze juridische kwestie. Dat zou volgend jaar zomaar eens heel anders uitkunnen pakken.

Maar nee, niet deze vergunning zal de reden zijn waarom Opwekking dit jaar voor het laatst is. Opwekking zal namelijk half juni, begin juli door een rechter failliet worden verklaard. Hoe ik dat weet? Lees het Friesch Dagblad van vrijdag 3 mei maar eens: ‘Opwekking 2013: nog nooit zoveel collectegeld nodig’. In dit artikel wordt een aantal feiten gepresenteerd. De te verwachte bezoekersaantallen zijn gelijk aan die van vorig jaar. Daarbij wordt gemeld dat de volgende kosten dit jaar hoger zijn dan vorig jaar:

– Huur terreinen
– Externe controle geluidsoverlast
– Huur sanitair
– Huur brug over provinciale weg

Gankema stelt dat in 2012 de opbrengst van de collecte tijdens de conferentie 390.000 EUR bedroeg op een begroting van 1.500.000 EUR, en dat dit genoeg was om alle kosten te dekken. Dit jaar is er een collecte van 500.000 EUR op een begroting van 1.700.000 EUR nodig om alle kosten te dekken. Werd in 2012 dus nog 26% van de kosten gedekt door de opbrengst van de collecte, dit jaar moet 33% van de kosten uit collecte-opbrengsten worden gedekt. Het besteedbaar inkomen in Europa is voor de meeste mensen gelijk gebleven of gedaald in 2013 ten opzichte van 2012. Met andere woorden: ze kunnen niet opeens 7% meer in de collectemand stoppen. Naïef als ik ben ga ik er dan vanuit dat iedereen in 2012 netjes een tiende (10%) heeft gegeven van zijn besteedbaar inkomen. Ik vermoed dat 17% dan toch echt teveel van het goede is.

Kortom: Opwekking komt niet uit de kosten. Leveranciers kunnen niet betaald worden of de bank trekt de kredietfaciliteit in. En Opwekking is in juli van dit jaar failliet.

opwekking-collecte

Dat de kosten van vorig jaar uiteindelijk gedekt waren had weinig met financieel verantwoord beleid te maken. Dat maak ik op uit het verhaal van de grote CEO in Opwekking Magazine nr. 197 (januari 2013). Hij schrijft dat Opwekking na de collecte van zondagmorgen in de gaten had dat inderdaad was opgehaald wat men in het programmaboekje had afgedrukt als benodigde collecte, maar dat was op dat moment nog lang niet voldoende om de daadwerkelijke kosten te dekken. Uit ‘principe’ besloot men toen niet meer te collecteren.

Toen ik dit verhaal las hield ik daar een raar bijsmaakje aan over. Zoals ik al schreef, ik was een dag aanwezig op Opwekking 2012. Dat was dus die bewuste zondag. Joop Gankema heeft weldegelijk na het bekendmaken dat men ‘er uit’ was met de kosten ook een heel verhaal gehouden over de extra kosten en dat alles nog lang niet gedekt was. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat als deze smeekbede niet was gehouden, er later niet alsnog gemeld had kunnen worden dat er ‘plotseling een grote gift’ binnen was gekomen die voldoende was om de kosten te dekken.

Dan rest misschien alleen nog de vraag of we rouwig moeten zijn om het verlies van Opwekking. Ik denk het niet. Ik voorzie een zelfde soort herleving van Opwekking als met het verloren gegane Flevo Festival. Eerst zal Aad Peters aankondigen een EuroDuifjes Festival te organiseren met behulp van crowdfunding. Dat mislukt jammerlijk. Een aantal getalenteerde christelijke zakenlui steken daarop de koppen bij elkaar en komen met een kleinschaliger variant van Opwekking terug. Op de oude locatie in Vierhouten. Lekker keten op de hei met Rein Rurich.

ThaFizzy is GG-reageerder, Opwekking watcher en jurist met sympathie voor broedvogels. Dit was het tweede deel van een tweeluik over Opwekking.

186 Reacties op “De allerlaatste keer Opwekking”

 1. afolus zegt :

  @ThaFizzy
  Beetje ambivalent gevoel bij dit opwekkende bericht.
  Word je niet teveel gehinderd door een strakke opvoeding als je ietwat besmuikt de vermeende bierconsumptie en het “non-amish-tenue” van de gasten becommentarieert…?

  Profetieën beoordelen we hier altijd achteraf, dus je profetie over het naderende einde plaats ik vooralsnog in een “pending bakje”.

  Kritische Thomas als ik ben moet ik erkennen dat het met de vrijgevigheid van blijde christenen meestal wel goed zit. (Als ze tenminste niet beduveld worden…)

 2. Agilhartje zegt :

  Komt dat even mooi uit! Dit weekend is de Opname van de gemeente! Dit alles volgens een Amerikaanse site – die ik nu opeens niet meer kan vinden. Blijkbaar hebben de eigenaren van de site alvast wat abonnementen opgezegd….

 3. Dille zegt :

  Ik ben mijn tas in aan ’t inpakken, alleen mijn luchtbed nog even opzoeken… 🙂 Ik heb er zin in.

  Mooi en heel interessant geschreven tweeluik. Nu geen tijd voor een inhoudelijke reactie, maar één kleine opmerking: hij heet Ron van der Spoel. Met een p.

 4. mafchauffeur zegt :

  @Agilhartje: de keutels worden inmiddels ingetrokken of van vraagtekens voorzien.

  http://www.examiner.com/article/biblical-prophecy-alert-signs-of-imminent-rapture-april-through-may-2013

  Deze is wel schattig. 1 mei 2013 om 5u 55. O wacht. Nou, in ieder geval in mei.
  http://thirdheaventraveler.blogspot.nl/2013/02/my-dream-about-rapture-in-may-2013.html#!/2013/02/my-dream-about-rapture-in-may-2013.html

 5. afolus zegt :

  @mafchauffeur
  Eerst hadden we sjofartoeteraar Werner van Suetendaal die het heil verkondigde met de cijfercombinatie 444 in alle mogelijke gedaanten.
  Nu hebben we een andere heilsprofeet die macht toekent aan de cijfers 555 in willekeurige volgorde.
  Zal dit alles een automatisch vervolg krijgen naar de combinatie 666…?

  Glorie, sjabba… 😀

 6. DsDre zegt :

  Ik ben 1 dag op “Opwekking” geweest, dat was om een stand voor een aantal uur te bemensen. Voor mij had de hele happening geen meerwaarde, ik heb het niet zo op “christelijke” conferenties. Het is voor mij een beetje een paar dagen onder gelijk gestemde een eigen wereldje scheppen. O wat is het toch leuk met elkaar en wat zijn we toch nog met zo velen.
  Uit de twee artikelen kan ik niet echt halen wat de schrijver wil. Terug naar vroeger toen er een kleine groep evangelische uitverkorenen een paar dagen elkaar ontmoeten om zich op te laden om weer de boze buiten wereld aan te kunnen?
  Nu wordt de boze buitenwereld naar binnen gehaald om massa te krijgen en gaan we hier ten onder?

 7. ruub zegt :

  Oei, ThaFizzy, zou je dat wel doen zo’n profetie? Je weet wat er met valse profeten gebeurt toch? 😉

  Maar interessant verhaal. Dat er veel verandert wanneer een evenement steeds groter wordt, is niet alleen een christelijk festival eigen. Er zijn genoeg muziekfestivals die door de schaalgrootte nu mij wat minder aantrekken. Maar het verschil met een muziekfestival is misschien dat grootschaligheid bijna een vereiste is om de grotere acts te kunnen boeken. Voor Opwekking gaat die vlieger – denk ik – minder op.
  Wat dat betreft is het misschien ook wel een festival wat eenvoudiger te downsizen is wanneer de belangstelling terugloopt of de kosten voor infrastructuur, vergunningen etc. de pan uitrijzen.

  Onderweg naar huis bespreken we onze ervaringen: bij Opwekking kom je gewone mensen tegen die je overal tegenkomt; de Opwekkingschristenen roken, drinken, laten tattoos zetten en zijn niet vies van een piercing meer of minder. Het danst te vrolijk op te slechte muziek. Het bezoeken van diensten of optredens is een bijzaak, het samenzijn is het hoofddoel. En echt een duidelijke theologische leer kun je niet terugvinden bij Opwekking, althans niet op de dag dat wij er waren. Of het moet die zijn van het commercieel gewin, gezien de prijzen op Opwekking. Als ik dit vergelijk met hoe ik Opwekking ken vanuit mijn jeugd, dan is Opwekking heel erg veranderd.

  En uh, bedoel je bovenstaande passage nou als kritiek, of als aanbeveling om te gaan?

 8. afolus zegt :

  @ruub
  Die ThaFizzy wordt een ervaren jurist geworden. Je kan met zijn teksten meer kanten op… Beroepsdeformatie of -reformatie..? 😉

 9. ruub zegt :

  @afolus
  Haha 🙂

 10. TommyLee zegt :

  Ik ga zo kamperen, maar niet te Aanbiddinghuizen. Ik wens alle conferentiegangers een mooie tijd. Neem oordopjes mee en een slaappil.
  Reken niet op paradijselijk bloot neem veeleer kaplaarzen mee en dikke truien.pleng uw offers zoals gebruikelijk in de snacktent en de lektuurtent (ja je kan pinnen) en ga je flink te buiten aan macaroni en chili con carne.

 11. afolus zegt :

  @TommuLee
  Fijn weekend. Neem een goed boek mee!

 12. Sueigilera zegt :

  @ThaFizzy,

  Of het moet die zijn van het commercieel gewin, gezien de prijzen op Opwekking.

  Kortom: Opwekking komt niet uit de kosten. Leveranciers kunnen niet betaald worden of de bank trekt de kredietfaciliteit in. En Opwekking is in juli van dit jaar failliet.

  Dit komt een beetje tegenstrijdig over bij mij. 🙂

  Bedankt voor je leuke en informatieve berichten. Ik hou wel van een beetje nostalgie.

 13. B.Art zegt :

  Volgens mij was niet Prince zelf geprogrammeerd. Maar werd het programma geleid door een team van Prince fans (Jong en Vrij/HQ) en was Marcel Gaasenbeek de “boosdoener” omdat hij de leer van Prince verkondigde.

 14. mafchauffeur zegt :

  De “KLIK HIER OM TE DONEREN” banners bij de Livestream zijn in ieder geval niet te missen. Bij een geslaagde verbinding zou dat best nog wel wat in het laatje kunnen brengen. Zéker als de collectepraatjes zich ook nog even speciaal richten tot “de kijkers thuis”.

  Ik vraag me af of hier wel rekening gehouden is bij bovenstaande onheilsprofetie. 😉

 15. Gerard Konings (@gkonings) zegt :

  Flevo draaide ook een aantal jaar verlies voordat het definitief stopte. Ik denk dat Opwekking nog wel wat adem heeft. Er zijn vast nog wel organisaties die zich als de redder van Opwekking willen opwerpen.

 16. Johan zegt :

  Ik durf ook wel met een profetie te komen en neem het risico van steniging op de koop toe: Opwekking gaat dit jaar niet failliet.

  Een verschil van 7% is als het om evangelisch-charismatische collectemanden gaat verwaarloosbaar. Zeg ik uit ervaring. Een beetje meer lullen en het is er. Lukt het tijdens de conferentie niet, dan kun je altijd nog een extra oproep in het blad doen of een brandbrief uitsturen.

  Maar ik schat in, gezien de professionele kwaliteiten van Joop Gankema, dat hij best in staat is dit soort fluctuaties op te vangen.

  Dat de kosten te hoog zijn geworden en Opwekking mogelijk moet downsizen lijkt me logisch. Maar dat gebeurt over de periode van een aantal jaren.

  Wat betreft de vreemde paradox in je stuk: vroeger werd er ook gerommeld, maar tegenwoordig zou teveel bloot of met je jongerengroep een biertje drinken een probleem zijn dat begrijp ik niet zo. Kun je dat uitleggen?

 17. DsDre zegt :

  Als ik het verhaal goed begrijp kunnen Durex en Heineken hoofdsponsor van dit festival worden. Het is dus net een soort carnaval voor evangelischen geworden.

 18. mafchauffeur zegt :

  Zelfs als het ondenkbare zou dreigen te gebeuren zal er tijdig een Redder in Nood opstaan.

  Aan deze Zevenvoudige Bediening kan er tegen die tijd ongetwijfeld nog wel eentje worden toegevoegd. Speciaal gemaakt voor Opwekking 2013.

 19. ruub zegt :

  reclame gloriestoel

 20. ruub zegt :

  Oeps, verkeerde zoekbox. Vrijdagmiddag…

 21. thafizzy zegt :

  @Ruub/Afolus:
  Die passage dient vooral weer te geven hoe er ‘van buiten’ wordt gekeken met een aantal vooringenomen gedachtes over hoe christenen zouden zijn. Wellicht had ik dat wat duidelijker moeten maken. Het maakt mij ansich niet zo heel veel uit, een ieder moet lekker doen wat hij/zij goeddunkt (om maar eens een lekker ouderwets woord te gebruiken). Het verschil wat ik probeerde te duiden is dat tussen ‘vroeger’ en ‘nu’. Je zag dat vroeger minder vaak dan nu. Opnieuw heb ik daar geen waardeoordeel over (voor beide valt wat te zeggen), ik benoem het slechts als verschil.
  Als je dat vervolgens in lijn zet met de toenadering tot de traditioneel kerkelijken, dan krijg je een soort spanningsveld; vergelijkbaar met het spanningsveld rondom de situatie ‘Prince’.

  @Sueigilera
  Dat is niet tegenstrijdig; beide is mogelijk. Vraag maar eens aan de mensen van het FlevoFestival.

  @DsDre
  Er is een verschil waarneembaar tussen vroeger en nu; ik wil geen waardeoordeel geven over wat beter is. Voor beide is wat te zeggen. De term evangelisch carnaval vind ik grappig, alleen dan in een andere context. Als je dat uitlegt als: een hoop christenen komen bij elkaar om te laten zien hoe goed en fijn het leven als christen wel niet is, die elkaar bemoedigen met hun vrolijke aanwezigheid en opgewekte liedjes: dan kunnen we elkaar wel vinden in het begrip evangelisch carnaval.

 22. Johan zegt :

  @Thafizzy: Het zijn juist refojongens die bierkratmuren bouwen terwijl de evangelische meisjes meer sexy gekleed gaan. Ik zie in de breedte van Opwekking wel een natuurlijke aansluiting. 😉

 23. DsDre zegt :

  @Thatfizzy.

  Volgens mij had je het eerder ook over seks, bloot, bier en zuipen ook belangrijke onderdelen in het vieren van carnaval. Waarom ontbreekt dat nu?

 24. andries zegt :

  Er zit hier toch wel een dijk van een fout in dit verhaal. Prince is never nooit op Opwekking geweest. Zijn aanhangers (Gaasenbeek, Geluk, ed.) wel. En die kwamen inderdaad met een heel leerstelling programma over hoe het welvaartsgenade precies zou werken.
  Daar zijn gesprekken over geweest en HQ bleef dezelfde lijn aanhouden wat het einde betekende voor HQ.
  Diezelfde spanningen heeft dit Jong en Vrij gedachtengoed ook destijds opgeroepen bij EO Ronduit.
  Ik denk dat Opwekking theologisch en kerkelijk behoorlijk breed is. Volkomen begrijpelijk dat er bij het leerstellig onderwijs van Prince een streep getrokken werd.

 25. goedgelovig zegt :

  @andries: Ik durf het haast niet te vragen, maar ben jij dé Andries? 😉

  Volgens ons is Prince ook niet op Opwekking geweest. Hij is wel in Nederland geweest. Mogelijk haalt Thafizzy dat door elkaar. We hebben daar destijds over gepubliceerd:

  https://goedgelovig.wordpress.com/2007/10/29/opwekking-breekt-met-hq-event/

 26. mafchauffeur zegt :

  Zal er op Opwekking wellicht nog iemand een Woord van Kennis ontvangen omtrent de locatie van de broertjes uit Zeist?

  Dat zou, behalve duidelijkheid voor de betrokkenen, een enorme bemoediging voor de conferentiegangers zijn en bovenal een geweldig getuigenis. Breeduit in alle journaals en wellicht zelfs Joop in PenW. Eindelijk positieve media-aandacht.

  Dat kan Evangelisch Nederland wel gebruiken na een paar weken Levensstroom.

 27. afolus zegt :

  @mafchauffeur
  Zo’n post vind ik nou niets voor jou..

 28. mafchauffeur zegt :

  @afolus: het is triest genoeg, zo’n familiedrama.

  Maar waar op FB de profeten over elkaar heen buitelen als het gaat om de woorden van kennis en de profetieën over op te wekken doden, de te genezen blinden, de te verlengen benen en de te verhelpen pijnen in billen, allemaal ter meerdere glorie van het bekendmaken van het Koninkrijk en het binnenhalen van de Oogst van de steeds witter wordende velden, is het oorverblindend stil over dit soort reële kwesties in het echte leven.

  Het zal de vrijdagmiddag wel zijn. 😉 😉

 29. Johan zegt :

  @maf: Ik moet eerlijk zeggen dat ik gisteren hetzelfde dacht. In zaken die er echt toe doen hoor je de roepers niet. Gelukkig gaat de politie wel nuchter met profetische tips en paragnostische inzichten om:

  ‘Paragnosten, waar veel mensen heil van verwachten, bieden zich volgens de politie vaak aan in poltieonderzoeken. De politie vraagt hen echter niet om mee te werken. Als ze concrete tips hebben, worden die geanalyseerd, net als alle andere informatie.’

 30. Ruitje zegt :

  Als Opwekking stopt, zullen volgend jaar veel gemeenten eindelijk weer eens gewoon gezellig gevuld zijn op Eerste Pinksterdag zoals de andere zondagen.

 31. thafizzy zegt :

  @andries, @goedgelovig, @B.art

  Ja, jullie hebben gelijk dat het niet Prince was, maar het was wel een Prince-adapt. Ik heb mijn aantekeningen erbijgepakt; helaas niet meer leesbaar. Als in: er staat een grote blauwe inktvlek. Niet alleen Gaasenbeek kwam daar mee, maar ook een Engelssprekende man, wiens naam ik helaas niet meer kan lezen. Ik ga er proberen achter te komen wie dat was.

  Overigens ging het eerste collectepraatje als volgt:
  – het kost een half miljoen meer
  – we weten dat het moeilijke tijden zijn
  – maar God geeft veel voor hen die geven
  (door Gankema)
  en vervolgens de praktische invulling
  – wilt u blijven zitten
  – zodat de stewards goed kunnen zien dat u EUR 20,- in de emmer doet
  (door Zimmer)

  Ook bij de tieners wordt er actief gecollecteerd voor Opwekking zelf.

 32. Vinegar zegt :

  @Thafizzy, was dat niet Pawson die bij de jongeren sprak?

 33. Mike zegt :

  Ja, het was Pawson inderdaad. In die tijd had hij net een boek geschreven: Eens gered, altijd gered? En dat ging lijnrecht tegen de gedachtegang van Prince in.
  In die tijd stelde Jong en Vrij zelfs een 10 punten manifest op waarom je eens gered, altijd gered bent. Het zat ze blijkbaar allemaal heel hoog. Ik heb de hele discussie en problemen rondom dit thema nooit begrepen, maar ieder zijn ding.

 34. Mike zegt :

  Ik vind trouwens het stuk nogal fouten bevatten rondom Prince.
  De radicale leringen van deze Prince, die bijvoorbeeld beweert dat je als christen niet hoeft te sterven, omdat we leven onder de genade en die stelt dat je kinderen kan baren zonder pijn, zonde belijden op zichzelf juist een zonde is, enz. enz., was niet zozeer alleen controversieel voor kerkelijke opwekking bezoekers. ook voor de evangelicalen was dit het geval (nog steeds trouwens).
  Het was vooral Marcel Gaasenbeek en Constantijn Geluk die de leringen van Prince op het jongerenterrein er doorheen drukten. En ach… de genade boodschap is mooi!! Alleen wat er allemaal bij verzonnen is… tsja.

 35. goedgelovig zegt :

  @Thafizzy, Mike en anderen: We hebben de onjuiste informatie over Prince in het artikel aangepast.

 36. Wilfred zegt :

  @Afolus: Lijkt me juist een terechte opmerking van Maf. Laten die profeten hun gave ook eens aanwenden voor de maatschappij. Lijkt me een veel sterker teken van de godsheerschappij dan gebeuzel over dodenopwekkingen die niemand kan verifieren…

 37. afolus zegt :

  @Wilfred@mafchauffeur
  Het zou mooi zijn als men zich van “gene zijde” zou kunnen of willen bemoeien met de oplossing van dit drama.
  Helaas is wel vast komen te staan dat de meeste van de uitgesproken woorden van kennis en/of genezing worden gezogen uit al dan niet grote of hele grote duimen. En…duimen helpt ook al niet!
  En zo zou zo’n drama alleen nog maar grote worden.

 38. rob zegt :

  @Afolus , Maf en Johan

  Jullie hebben jaren doorgebracht in evangelische kringen waar de profetische gaven erkend worden voor nu.
  Zat er niet 1 profeet bij die woorden v kennis gaf die bleken te kloppen?

 39. afolus zegt :

  @rob
  Goede vraag!
  Nee, niet één keer.
  Die indrukken die mensen als profetisch bestempelden kan de eerste de beste empathische man of vrouw verzinnen als het gaat om goede raadgevingen.

  Met uitingen over steeds groter wordende glorie in de onderlinge samenkomsten heb ik altijd moeite gehad.

  Best bevestigingen van hele goede bedoelingen maar God als de spreekbuis benoemen is vooral bedoeld om de doorgever annex profeet van gezag te voorzien.

 40. mafchauffeur zegt :

  @afolus: als je het eerst gaat roeptoeteren wordt het drama inderdaad alleen maar groter.

  Maar als de procedure zou als volgt zou luiden?

  1. Je vraagt als individu of als groep om een concrete openbaring terzake
  2. Je licht zo nauwkeurig en gedetailleerd mogelijk de politie in
  3. Je spreekt met de politie af dat zij de herkomst van deze per definitie gouden tip achteraf bekendmaken
  4. Je dankt de Heer en overlegt met Hem of je alleen naar PenW moet of dat je je beter bespraakte broeder mag meenemen

 41. afolus zegt :

  @mafchauffeur
  Mijn advies:
  Doe het niet!

  Shabba…. 😀

 42. rob zegt :

  @Afolus
  Heb je je nooit zelf begeven op het profetische gladde ijs, of was dat iets voor uitverkorenen waarvan verwacht werd dat ze bijzonder geestelijk waren?

 43. rob zegt :

  @Maf

  Mooie procedure.
  Als het De gouden tip op gaat leveren gaat ook John misschien wel weer geloven 🙂 (want dat litteken van hem zie ik niet zo snel verdwijnen)

 44. mafchauffeur zegt :

  @rob: ik heb een paar dagen geleden zelf nog een vrij gedetailleerde droom gehad over genoemde kwestie.

  Een tijd geleden had ik daaruit wellicht hoogdravende conclusies getrokken.

  Tegenwoordig ben ik zo wijs dat ik de raad van Afolus (“doe het niet”) opvolg. 🙂

 45. rob zegt :

  @Maf
  Je maakt mij nu natuurlijk vreselijk nieuwsgierig. Vertel!

 46. Pittig zegt :

  Al zoveel jaren Opwekking en nog steeds geen opwekking…

 47. DsDre zegt :

  @Pittig.

  En zit je op zo’n opwekking dan te wachten?

 48. mafchauffeur zegt :

  @rob: in de kringen waarin ik heb verkeerd (en geregeld nog steeds in verkeer) was de heersende opvatting dat in principe iedereen die gedoopt en vervuld is met de HG, kan profeteren.

  Sommigen maken daar serieus werk van, anderen laten die gave een beetje versloffen.

  Een onfeilbare Profeet heb ik nooit aangetroffen. Wel “woorden van kennis” of “profetieen” die klopten.

  Maar vooral een hoop goedbedoelde mooie gedachten(spinsels). En minder mooie. 😉

 49. Pittig zegt :

  @ rob

  In de droom van mafchauffeur was hij de hoofdspreker op Opwekking. Mensen vanuit binnen- en buitenland kwamen om naar hem te luisteren. Maar toen hij het podium opliep, kwam hij erachter dat hij geen kleding aan had… En dankzij Afolus is mafchauffeur nu niet in z’n blootje naar Opwekking gegaan!

 50. mafchauffeur zegt :

  Zojuist in het afsluitende gebed bij het hoofdprogramma van Opwekking:

  “Heer ik bid u voor ons land dat langzaam naar de knoppen gaat”

  Een combinatie van het Profetisch Woord en maatschappelijke betrokkenheid. 🙂

 51. Pittig zegt :

  @ DsDre

  🙂

  Nee, het is meer als een bakker die geen brood verkoopt of een bouwbedrijf die het huis nooit oplevert…

  Daarin lijkt Opwekking toch echt wel op TRIN en “Wings of Healing”: grote namen, maar hele kleine daden…

 52. Pittig zegt :

  @ mafchauffeur

  🙂

  Maar het maakt toch niet uit dat het land naar de knoppen gaat, want Jezus komt heel snel terug!

 53. mafchauffeur zegt :

  @Pittig: zoiets had ik geen droom genoemd, maar een nachtmerrie. 😉

  Het zou wel een aansprekend debuut op Opwekking zijn, dat dan weer wel. Ook zonder dat je op het affiche staat.

  Zouden er weleens streakers zijn geweest?

 54. mafchauffeur zegt :

  @Pittig: maar dan snap ik het “langzaam” niet. Als Jezus snel terug komt, is het ook niet erg als ons land snel naar de knoppen gaat. 😉

 55. Pittig zegt :

  @ mafchauffeur

  Zouden er weleens streakers zijn geweest?

  Misschien een werkelijkheidsgetrouw drama-stukje over Jezus aan het kruis?

 56. Pittig zegt :

  @ mafchauffeur

  Wie was het eigenlijk die dat bad? Dan ben ik wel benieuwd waarom hij of zij denkt dat het naar de knoppen gaat en waarom dat langzaam gebeurt.

 57. mafchauffeur zegt :

  @rob: ik had de avond tevoren verzuimd om, zoals het betaamd, te bidden en/of claimen dat mijn dromen die nacht door de Geest ingegeven zouden zijn.

  Ik ga er daarom niet vanuit dat mijn droom klopte.

  Mocht over enige tijd blijken dat ik hiermee een enorme blunder heb begaan zal ik mij ernstig beraden.

 58. Pittig zegt :

  Wel een idee voor de volgende Dwaze Schare bijeenkomst: iedereen geeft een profetische droom door… De Dwaze Schare Profeten!

 59. Pittig zegt :

  @ mafchauffeur

  Ik geloof dat alleen jij en ik nog op GG reageren. 🙂 De rest van de reageerders zit op Opwekking bier te drinken en wat te hangen bij hun tent (zie beschrijving ThaFizzy e.a.).

 60. mafchauffeur zegt :

  @Pittig: weet niet, ik had de livestream wel aanstaan op de laptop maar stond ondertussen groenten te snijden in de keuken.

  Martha en Maria handig gecombineerd. 😉

 61. mafchauffeur zegt :

  @Pittig: streaken is echt heel Bijbels. De profeet Jesaja moest het drie jaar achtereen doen.

  Het zou mij daarom niets verbazen als bij het verschijnen van een streaker op Opwekking allereerst zal worden getoetst of het niet Jesaja is die een kijkje komt nemen op de heilige grond van Biddinghuizen.

  Blijkt dat niet zo te zijn, checkt men vervolgens of het soms Herman Boon is die een nieuwe act heeft bedacht. Of Wilkin van de Kamp die een prikkelende actie uitvoert om interesse te wekken voor zijn preek van morgen. 🙂

 62. Pittig zegt :

  @ Mafchauffeur

  “Lof en prei,
  lof en prei,
  lof en prei.
  Al Gods kinderen snijden dagelijks lof en prei!”

 63. Pittig zegt :

  @ mafchauffeur

  Martha en Maria handig gecombineerd.

  En dan is de Livestream van Opwekking dus Jezus? 😉

 64. Pittig zegt :

  @ mafchauffeur

  🙂

  Met deze bijbelgetrouwe uitleg over “Bijbels streaken” zul je Herman Boon vast op een idee brengen.

  En voor Wilkin van der Kamp is het natuurlijk het ultieme “Vrij Zijn”!

 65. afolus zegt :

  @rob
  Je kent me…
  Niets menselijks is ook mij vreemd..
  Profeten werden nooit geëerd in hun eigen stad.
  Daarbuiten misschien…
  Mijn ambities om profeet te worden dateren uit mijn tienertijd..
  Ik vind het nog steeds plezierig als mensen doen wat ik zeg… 😀 😀
  Maar geef er nooit een geestelijke lading aan.

 66. Pittig zegt :

  @ mafchauffeur

  Best gezellig zo met z’n tweeën. We hebben die andere reageerders helemaal niet nodig! Mocht het toch saai worden, dan doe ik RT, DsDre, bramvandijk, Wilfred, John en Rob wel.

  Als jij dan Afolus, Johan, Vinegar, Vleertje, Ruitje en de GG redactie doet…

 67. Pittig zegt :

  Oh, Afolus is er ook nog…! Glorie!

 68. Pittig zegt :

  @ Afolus

  Ik vind het nog steeds plezierig als mensen doen wat ik zeg…

  Hét kenmerk van de ware Profeet!

 69. Vinegar zegt :

  Vinegar is ook niet op Opwekking hoor, Pittig. 🙂 Jaren geweest, maar nu ook al weer jaren niet meer. Maar ik lees net van die livestream en ga vanavond misschien ff gluren. Wel benieuwd!

 70. stip zegt :

  Ff het probleem van Prince uitgelegd. Ze lieten een door Prince geinspireerde club het tiener of jeugdprogramma verzorgen. (fire? HQ? Ik weet niet meer, maar zoiets) En die leerden op een gegeven moment dat het niet meer uit maakte dat je zondigde, want God had alles toch al vergeven. Dus je kon helemaal rusten in genade.
  Wat veel tieners in (psychische) nood bracht, want zij zondigden wel en voelden die heerlijke genade niet, maar voelden schuld.
  En schuld, dat was dan nog het enige wat wel fout was, want dat hoorde je niet te voelen als je wist hoe genadig God was.

  En in de chris-tent, tienernazorgtenten, kwamen ze die jongelui dus weer tegen, met hun negatieve/depressie gevoelens. Helemaal in de knoop, want als goed genade-christen zou je dat toch niet moeten voelen.

  (Dit is mijn versie he…)

  Ik dacht dat dat ongeveer de reden was dat opwekking een ander jeugdteam zocht.
  Immers, opwekking heet veel stromingen welkom, van zwaar tot licht, maar een ding blijft overeind: De mens zondigt en heeft God’s genade nodig. Daarom stierf Jezus aan het kruis. Die boodschap blijft toch de basis bij opwekking.

  Kijk… toch nog iemand die het onderwerp volgt.
  Bij de weg… ik volg dit jaar meer diensten op opwekking via de lifestream, dan toen ik vorig jaar inderdaad buiten in de hitte in mijn veel te blote zomerhemdje achter mijn kinderen aan liep te vangen. 😉
  He… en ik slaap nog goed en het is nog warm ook, hier binnen met de verwarming aan…

 71. Johan zegt :

  @rob: Ik heb wel meegemaakt dat profetiën behoorlijk accuraat waren, maar het komt weinig voor. Als ik zeg: 1 op de 10 is dat wellicht nog aan de optimistische kant.

  @stip: Het was HQ, de organisatie van Willem de Vink. De theologie van Prince staats haaks op het calvinisme en natuurlijk raakten jongeren uit die milieus ervan in verwarring. Probleem was volgens mij niet dat jongeren werden geholpen om meer ‘te leven in genade’ (los te komen van schuldgevoelens die vooral zijn ingegeven door een overdreven zondebesef), maar dat er een specifieke leer werd onderwezen die z’n eigen rechtlijnigheid ontwikkelde. Ik heb zelf met de leiders van wat nu Jong en Vrij is gesproken en verbaasde me over het nieuwe ‘genadefundamentalisme’ zoals ik het noem. Er zat weinig ruimte in om anders te denken of nog een plek te zien voor schuldbelijdenis, biecht, eigen verantwoordelijkheid e.d.

 72. stip zegt :

  @Johan. Dankjewel dat je het nog even verder uitlegt. Dat was ook wat ik bedoelde.
  Leven in genade, loskomen van onterechte schuldgevoelens, kan in veel milieus bevrijdend zijn. Maar HQ ging inderdaad verder.
  Je kan je ook terecht schuldig voelen, en door je zonden te belijden en je levenswandel te veranderen kom je in vrijheid.
  Helaas werd jongeren door het fundamentalistische ‘alles is genade’ denken deze vrijheid onthouden.

 73. Hans zegt :

  Beste mensen, Iedereen kan zijn oordeel klaar hebben, maar Jong en vrij is een kerk waar je een heel helder verhaal te horen krijgt hoe genade precies werkt. De meeste kerken vermengen genade met wet. Ze zeggen dan dat dit eigen verantwoordelijkheid is, maar uiteindelijk is het gewoon wet en dat maakt lauwe christenen!!
  Het is toch geweldig om te ontdekken hoe je voorspoedig kan zijn in je leven op ALLE terreinen van het leven. Hoe gaaf is dat?? Wij zijn toch meer dan overwinnaars??

  Als de wereld om ons heen zou zien dat christenen werkelijk gezond, voorspoedig, welvarend, succesvol zijn, dan zouden er veel meer mensen tot geloof komen. Jezus kwam om overvloedig leven te geven Joh.10:10!!!

  Pastor Prince is eigenlijk de apostel die God gegeven heeft in deze eindtijd, zodat de kerk terugkeert naar het evangelie van de overvloedige genade. Dat is iets wat het gros van de evangelische wereld niet wil horen, maar wel waar.
  Niet dat van de wet en het oude verbond. Wij zijn kinderen en erfgenamen van Abraham en die was ook heel rijk. Jezus was arm, zodat wij rijk kunnen zijn. Dat is de bijbel! Jezus is er 100% voor jou!!!

  Veel teksten die vaak aangehaald worden om het tegendeel te laten zien, zijn teksten die nog in het oude verbond gezegd worden (zoals de zaligsprekingen en het onze Vader wat zegt: ‘vergeef ons onze schulden’). Christenen worden niet geoordeeld (Rom.8:1) en daarom waren Ananias en Safira zeker ook geen christenen!! Want dat kan helemaal niet.
  Wij zijn gerechtvaardigd en vrij. Geheiligd om een vette zegen te ontvangen en door te geven. Dat is niet wereld, maar bijbels. Verdiep je hier gewoon eens in in plaats van het meteen te veroordelen, zoals Opwekking en later de EO Ronduit dit destijds gedaan heeft!! Zij wilden de genade vermengen met het gif van veroordeling en wet.

  En hoe zit het dan met de armoede in de derde wereld? Zij moeten juist ook dit evangelie horen!! De wortel zit in verkeerd denken en geloven!!! Right Believing Produces Right Living zegt Prince altijd. In plaats van geld te investeren in allemaal ontwikkelingsprojecten en goede doelen dingen en te preken over naastenliefde enz (allemaal prachtig hoor)., hebben deze mensen veeeel meer aan een zuiver genade evangelie die de wortel aanpakt!! Het is daarom belangrijk om vooral onderwijs te krijgen van genade. Gelukkig zijn er dus sprekers als Willem de Vink, Marcel Gaasenbeek, Constantijn Geluk, enz.
  Er komt een nieuwe generatie aan die dit wel begrijpt!! It’s grace!!!

  Over voorspoed: Dit is een goede studie: http://89.200.200.141/Over_Jezus/DailyDevotional/?dailyMailId=ID_-44326274581493

 74. Johan zegt :

  @Hans: Jouw reactie illustreert mooi het ‘genadefundamentalisme’, bedankt daarvoor.

  Bijzonder dat je het gebed van Jezus zelf, het Onze Vader, onder het oude verbond schaart. Zou Jezus niet door hebben gehad dat hij zijn volgelingen beter een nieuwe verbondsgebed had kunnen leren? Een gemiste kans van Jezus, want het Onze Vader wordt nu wereldwijd in alle kerken gebeden (behalve bij Jong en Vrij en in Singapore misschien).

  Die stumpers in de Derde Wereld toch. Ze geloven verkeerd en daarom zijn ze arm. Onmiddellijk stoppen met alle ontwikkelingsprojecten. Joseph Prince er naar toe sturen en alle problemen worden opgelost. Glorie.

  Zucht…

 75. Pittig zegt :

  @ Johan

  De theologie van Prince staats haaks op het calvinisme…

  Volgens mij ook op het Lutheranisme, katholicisme, anglikaanse, oud-katholieke, baptisme, etc.

  En het antinomianisme (zoals je de theologie van Prince en HQ misschien zou kunnen kwalificeren) kwam ook voor in calvinistische kringen. Maar ik heb de theologie van Prince nooit bestudeerd, dus ik kan er naast zitten met deze typering.

  Is Willem de Vink dan niet ook een hoofdrolspeler in dit gebeuren? Die was toch de “apostolische overziener” van HQ?

  Maar hoe dan ook, Prince schreef wel leuke muziek!

  Hier het voor Pinksteren en Opwekking toepasselijke “When Doves Cry”

 76. Pittig zegt :

  @ Hans

  Die genadeboodschap is wel behoorlijk genadeloos voor alle armen, zieken, mensen met schuldgevoelens, etc.

  Wel apart hoe jij zo gemakkelijk allerlei bijbelteksten aan de kant kunt schuiven. Dan geloof je vast ook niet dat de hele bijbel het Woord van God is?

  En wist God dan nog niet wat genade was, totdat Paulus kwam? Is het Oude Verbond zonder genade?

  En wat ook wel apart is: de evangelieën en alle apostelen schrijven gewoon allerlei wetten voor. Regels hoe je moet leven en wat je wel en niet moet doen. Hoe moet ik dat in jouw plaatje passen? Volgens al mijn theologiedocenten is het nieuwe testament gewoon door Joden geschreven en die wilden echt niet de wet afschaffen, maar geloofden dat Jezus de wet vervuld had.

  Op jouw manier ontdoe je het nieuwe testament / verbond ook van alle Joodse invloed. En dat lijkt me niet eerlijk en ook wel zorgelijk.

 77. Pittig zegt :

  @ Hans

  Ben jij eigenlijk rijk, altijd gezond en succesvol in alles wat je doet?

  Dat zijn namelijk nogal wat eisen (wetten) die jij anderen voorschrijft…!

 78. Hans zegt :

  Beste Johan, Het Onze Vader is uitgesproken voor de kruisiging en opstanding, en voor Israel. Je moet de bijbelteksten wel goed toepassen. Een verkeerd begrijpen van de verbonden maakt dat alles door elkaar heen gegooid wordt en dat geeft problemen.

  Onze schuld is al vergeven, dus hoef je daar niet om te vragen. Je bent al vrij. Je zonden belijden maakt ten diepste dat je het offer van Jezus niet vertrouwt. Lees maar in dit boek, wordt het helemaal uitgelegd hoe het precies zit:
  http://boekwinkelshalom.nl/shop/1/algemeen/82952/bestemd-voor-overwinning

  Armoede is een vloek en ik geloof inderdaad dat deze door Jezus opgeheven is. Dat klinkt misschien heel radicaal en niet zo sociaal, maar is de waarheid en dat maakt vrij… toch?!! Lees nog maar eens goed de daily devotional van Prince.

 79. Hans zegt :

  Dag Pittig, natuurlijk is de hele bijbel het woord van God. Maar niet alles is voor ons geschreven. Je kan er wel heel veel van leren of uit halen.
  Prince citeert trouwens nog wel eens Luther. Luther ontdekte dit evangelie eigenlijk van genade. Prince bouwt daar verder op door. Misschien iets te ongenuanceerd gezegd, maar zit wel een kern van waarheid in.
  Paulus geeft misschien wel richtlijnen, maar zegt ook dat er geen oordeel is en alles geoorloofd is. Dat laatste moet je echt niet zeggen in een standaard evangelische gemeente. Het is juist de genade die je leert leven zoals God van je verlangt. Niet de regels en wetten. Pure liefde en ongedwongenheid!

  Pittig, ga eens naar Jong en Vrij en je zult inderdaad zien en ervaren door de vele getuigenissen dat mensen daar groeien in welvaart en gezondheid. Ook als je het nog niet altijd ziet, betekent het nog niet dat het niet waar is. Feit is dat ik reeds door Jezus striemen genezen BEN!

  En verder schrijf ik geen eisen en wetten voor aan anderen en veroordeel niemand. Ik schrijf alleen mijn overtuiging op.

 80. Pittig zegt :

  @ Hans

  Het Onze Vader is door Jezus aan de apostelen gegeven als voorbeeldgebed! Wat jij ervan maakt strookt echt niet met de hele theologie van de evangelist Matteüs. Let wel, ik vind het niet erg dat je het met Matteüs oneens bent, maar zeg alsjeblieft niet dat Matteüs jouw theologie aanhing. Dat is gewoon schriftvervalsing.

  En wat doe je dan met teksten als 1 Johannes 1?

  8 Als we zeggen dat we de zonde niet kennen, misleiden we onszelf en is de waarheid niet in ons. 9 Belijden we onze zonden, dan zal hij, die trouw en rechtvaardig is, ons onze zonden vergeven en ons reinigen van alle kwaad. 10 Als we zeggen dat we nooit gezondigd hebben, maken we hem tot een leugenaar en is zijn woord niet in ons.

  Kortom:
  1. we zondigen,
  2. er zijn normen (wetten) waaraan te zien is of we wel of niet zondigen
  3. We moeten die zonden belijden.

  Een goed punt van Prince — als jij zijn ideeën goed weergeeft — is wel de positieve visie op de mens en het niet willen blijven in zondige gevoelens en schuldgevoel, maar als dit zijn manier van bijbeluitleg is…

 81. Pittig zegt :

  @ Hans

  Nou, Luther zou de vloer aangeveegd hebben met Prince. Lees maar eens de geschriften van Luther tegen de antinomianisten!

  En in Lutherse kerken worden nog altijd de Tien Geboden voorgelezen!

  En jij stelt wel hele hoge eisen aan mensen. Straatarme mensen moeten volgens jou welvarend kunnen worden!

  Heb je ooit gehoord van stichting Open Doors? Hun werk en hun verhalen zijn een goed antigif tegen zulk wettisch succesprediking.

  Was Paulus trouwens rijk? Was hij welvarend en altijd gezond?

  Maar ik maak me meer bezorgd om jou als persoon. Je gaat in dit leven keihard tegen de grenzen van het leven aanbotsen. En dan knakt dit succes geloof als een verrotte boom in een storm. Je geeft zelf al aan dat de mensen bij Jong en Vrij “groeien” in rijkdom en gezondheid. Hoezo groei? Geloven jullie dan nog niet goed genoeg?

  En de eis om een groot geloof te hebben om in deze vrijheid te “gaan staan” is een onmogelijke wet!

  Een wet is gewoon datgene wat je mensen voorschrijft. En Prince en jij schrijven allerlei wetten voor hoe mensen moeten denken en leven, of niet?

 82. Hans zegt :

  Pittig, volgens Pastor Prince gaat het hier om gnostische christenen die dwaalleraren zijn. Als zij hun zonden belijden, Jezus aanvaarden, zullen ze vergeven worden. Dat is een eenmalige gebeurtenis. Voor God ben je vrijgesproken. Hij ziet dan de zonden niet meer. Je BENT gerechtvaardigd. Dat te weten, maakt dat je anders gaat leven.
  Schuldgevoel of zondegevoel is dan ook van de duivel. Die klaagt je aan. De Heilige Geest wijst op Jezus. Mooie he?!

 83. Hans zegt :

  Ik wil je echt aanraden trouwens om deze cursus te volgen!! Dan wordt het echt allemaal heel helder hoe het precies zit. Bij Jong en Vrij volgt eigenlijk iedereen deze cursus wel een keer. Dat voorkomt veel misverstanden.
  https://webshop.jongenvrij.nl/fundamentals.php?osCsid=3a557baaa29ab024864a492828c55c90

 84. Hans zegt :

  Ik heb het niet over de Lutherse kerken, maar over de ontdekking dit Luther deed over genade. Wat er daarna van gemaakt is zal wel…

  Pittig, dit zijn de woorden van Paulus:
  31 Wat moeten wij hier verder over zeggen? Als God voor ons is, wie kan dan tegen ons zijn? 32 Zal hij, die zijn eigen Zoon niet heeft gespaard, maar hem omwille van ons allen heeft prijsgegeven, ons met hem niet ALLES!! schenken? 33 Wie zal Gods uitverkorenen aanklagen? God zelf spreekt hen vrij.

  Dat is evangelie!

  Paulus kende wel tegenslag, maar dat krijg je als je het evangelie van genade verkondigt!! Dat is vandaag niet anders. Ik zie dat ook bij mijn vrienden. Als je echt over genade spreekt, dan krijg je hoe dan ook te maken met vervolging.

  Maar dat is wat anders dan dat God ons niet welvarend zou maken. Wij zijn het zaad van Abraham (die niet onder de wet geboren was!!).

  Verder: ik heb juist GEEN groot geloof nodig. Jezus heeft het al volbracht. Ik mag leren om te rusten in de genade. Hoe meer ik rust en minder ik werk, hoe meer ik zijn liefde en voorziening zal zien, hoe meer ik bij Hem schuil, hoe minder onheil mij zal treffen (Psalm.91!!). Dat is geen wet, dat is genade.

 85. afolus zegt :

  @Hans
  Vermoedelijk heb je een hele korte neus..
  Je kijkt niet verder dan je neus lang is en dan kan het kloppen: in jouw directe omgeving komt misschien weinig armoede voor.
  Je indringende boodschap over armoede als vloek biedt geen troost of hoop in landen als Soedan, Ethiopië of Oeganda.
  Daar zullen arme broeders en zusters bij jouw vloek-story mogelijk graag je korte neus in tweeën slaan!

 86. Hans zegt :

  Is armoede een zegen dan? En welke boodschap van hoop heb jij voor deze mensen?

 87. afolus zegt :

  @Hans
  Een gesprek tussen ons gaat niets worden.
  We zullen slechts langs elkaar heen praten.
  Sterkte en blijf rijk….en dus arm!

 88. Rien HA zegt :

  @Hans

  Jezus kwam om overvloedig leven te geven Joh.10:10!!!

  oh, vandaar dat Hij in Matt.:20 zegt: “De vossen hebben holen en de vogelen des hemels nesten, maar de Zoon des mensen heeft geen plaats om het hoofd neer te leggen”
  Hij leefde zelf in ieder geval bepaald niet overvloedig, eerder het tegenovergestelde…

 89. Hans zegt :

  Dag Afolus, als jij armoede een zegen vind, sterkte er dan maar mee. Mijn armoede zit in het feit dat ik niets uit mijzelf kan meebrengen maar Jezus mijn grote Voorziener is! Daar sta ik op en dat gun ik iedereen, dus ook de mensen in Afrika.

  En Rien; Jezus heeft geleden en is arm geworden voor ons. Wij mogen nu leven uit zijn onuitputtelijke genade. Overigens ook om dit weer door te geven! Dus de tekst die je aanhaalt laat alleen maar zien dat wij rechthebbende zijn geworden van het tegenovergestelde. En al zijn beloften zijn JA en AMEN!
  Niet Ja en misschien… Misschien kan deze preek je helpen om te zien hoe het precies zit:
  https://webshop.jongenvrij.nl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=3683

 90. Pieter Krant zegt :

  @Hans
  Wat vind je hiervan?:

 91. John zegt :

  @Pieter Krant

  Ik heet geen Hans, maar wat ik er van vind is dat Willem Ouweneel eerst maar eens verantwoordelijkheid moet gaan nemen voor de niet-genezen kinderen in Birma voor die gast zijn smoel weer eens mag open doen. Walgelijk figuur, die Ouweneel, net als dat broertje van hem.

 92. Rien HA zegt :

  Dat wij mogen leven vanuit Zijn onuitputtelijke genade ben ik volkomen met je eens. Maar de conclusie die je vervolgens trekt, namelijk dat wij recht hebben op een rijk leven omdat Jezus voor ons arm geworden is, daar ben ik het niet mee eens. Rom.8:36 zegt:

  35 Wie zal ons scheiden van de liefde van Christus? Verdrukking of benauwdheid of vervolging of honger, of naaktheid, of gevaar, of het zwaard?
  36 Gelijk geschreven staat: Om Uwentwil worden wij de ganse dag gedood, wij zijn gerekend als slachtschapen.
  37 Maar in dit alles zijn wij meer dan overwinnaars door Hem, die ons heeft liefgehad.

  Er staat IN dit alles, niet ZONDER dit alles.
  IN honger, IN naaktheid, IN gevaar, enz.
  Niks geen recht op het tegenovergestelde, ook een christen zullen deze dingen niet bespaard blijven.

 93. Hans zegt :

  Ik vind het jammer dat Ouweneel het zo eenzijdig benadert. Een beetje een veilig verhaal wat past in het calvinistische nederland. Er is echt zo veeeeel meer over te zeggen! #lovemychurch! 🙂 Het is goed om je te vullen met de gospel of grace!
  Overigens is Ouweneel in andere artikelen echt positief over Pastor Prince!!

 94. Wilfred zegt :

  @Hans:

  Pittig, volgens Pastor Prince gaat het hier om gnostische christenen die dwaalleraren zijn.

  Wie? Paulus, de Lutheranen?

  Ik ben het helemaal met Pittig en Afolus eens. Wat een dramatisch eenzijdige boodschap. Denk je echt dat de gebrokenheid van deze wereld voor gelovigen in het heden wordt opgelost?

 95. Hans zegt :

  Hoi Rien,

  Over Romeinen 8. Jij legt dan de nadruk op iets wat volgens mij niet zo bedoeld is, of waar in elk geval wel wat mee over te zeggen is!!

  Lees eens deze bemoedigende daily devotional.

  Door Pastor Joseph Prince:

  Niks kan tegen Gods liefde op

  Romeinen 8:35

  Wat zal ons scheiden van de liefde van Christus? Tegenspoed, ellende of vervolging, honger of armoede, gevaar of het zwaard?

  De voorganger van onze Chinese diensten, Pastor Mark, worstelde met gezondheidsproblemen voordat hij christen was. Zijn dokter vertelde hem dat hij de rest van zijn leven aan medicatie gebonden zou zijn. Hij keek ook op tegen een enorme financiële schuld van meer dan 16.000.000 Singaporese dollar. Toen Pastor Mark onderwijs te horen kreeg dat hij de geliefde van God is geloofde hij dat helemaal. Hij geloofde ook dat er niks groter kon zijn dan Gods liefde voor hem.

  Vandaag gebruikt Pastor Mark geen medicatie meer en is helemaal vrij van z’n schuld – met zelfs meer dan een miljoen over. God zorgde dat hij over zijn ziekte en schuld overwon omdat hij niet kon verliezen doordat hij wist dat hij Gods geliefde is.

  Verzoeking, stress of vervolging kan je hemelse Vader niet stoppen om vanuit liefde voor je te werken. Zijn liefde voor jou is groter en sterker dat je financiële wanorde, huwelijksproblemen, fysieke terugval of gezondheidsproblemen. Als Gods hart van liefde beweegt voor Zijn geliefden opent Hij deuren die niemand kan sluiten en maakt Hij paden als er geen paden lijken te zijn.

  Zelfs in moeilijke tijden zul je de rechtvaardige niet verlaten zien. Koning David zei eens, ‘Ooit was ik jong, nu ben ik oud, en nooit zag ik dat een rechtvaardige werd verlaten, nooit zag ik zijn kinderen zoeken naar brood.’ (Psalm 37:25) Kan hongersnood Gods liefde stoppen om voor Zijn geliefden te zorgen? Nee! Denk dus niet, ‘ik moet voor eten zorgen voor mijn familie. Als ik dat niet doe, wie zorgt er dan voor ze? Hoe zullen ze overleven?’ God wil dat je weet dat Zijn liefde altijd doorgaat in het rijkelijk voorzien voor jou en je familie.

  Wat dan met dodelijke ziektes zoals de vogelgriep of gekkekoeienziekte, natuurrampen zoals de Tsunami, aardbevingen, terroristische aanslagen of biologische oorlogsvoering? Vrienden, deze dingen zullen je niet overkomen omdat Zijn liefde je beschermt. Je zal Zijn bescherming genieten als je weet dat je Zijn geliefde bent.

  Omdat Gods liefde groter is dan al het kwaad bij elkaar, zijn we meer dan overwinnaars door Hem die ons liefheeft. (Rom 8:37) We winnen altijd in de strijd van het leven, niet vanwege onze liefde voor Hem, maar vanwege Zijn liefde voor ons!

  Pastor Prince

 96. Wilfred zegt :

  @Hans:

  Ook als je het nog niet altijd ziet, betekent het nog niet dat het niet waar is.

  Jezus is al lang teruggekomen. Dat je het nog niet altijd ziet, betekent nog niet dat het niet waar is!

 97. Hans zegt :

  Wilfred, we moeten ons juist NIET focussen op de gebrokenheid, maar op Jezus de Heelmeester!! Hij is Yaweh Raffa, Yaweh Yireh! Niet onze problemen centraal stellen, maar degene die ze als sneeuw voor de zon kan laten verdwijnen! En of het helemaal perfect gaat worden op aarde? Jezus komt voor een bruid zonder vlek of rimpel, dus ik geloof inderdaad dat God zijn Lichaam krachtig gaat maken en gaat herstellen.

 98. Wilfred zegt :

  @Hans: Wat, Jahweh Raffa? Maar dat komt uit dat OT waarin zoveel staat waar we volgens jou niks meer mee te maken hebben. Hoe weet je dan dat dit wel waar is voor het heden? Ik lees in het NT geen gezondheidsbeloften…

  En hoe weet je dat die bruid zonder vlek of rimpel niet slaat op de status die ze voor God heeft, los van de toestand op aarde? En wat betekent “krachtig maken” en “herstellen” precies? Zijn alle gelovigen gezond als Jezus terugkomt? Zijn ze allemaal rijk? Je moet wel een heleboel fantasie hebben om dat te geloven!

  Het spijt me, ik walg van opmerkingen van PP zoals deze:

  terroristische aanslagen of biologische oorlogsvoering? Vrienden, deze dingen zullen je niet overkomen omdat Zijn liefde je beschermt. Je zal Zijn bescherming genieten als je weet dat je Zijn geliefde bent.

  Dus de slachtoffers van 9-11, Boston, etc. waren geen geliefden?

 99. Johan zegt :

  @Hans: Je bent al aardig gehersenspoeld in de Jong en Vrij sekte. Vooral positief blijven proclameren, dan ben je binnen een jaar miljonair.

  De bruid van Jezus zonder vlek of rimpel? Vandaar de obsessie van Ronald Plat voor het maagdenvlies. Eerlijk gezegd geloof ik daar niet in. De kerk is een hoer, zei Augustinus al.

 100. Rien HA zegt :

  @Hans

  Volgens mij legt pastor Prince de nadruk op iets wat zo niet bedoeld is, ik vind het een hele vreemde interpretatie, waar je overigens helemaal niet uit kunt halen dat wij van dit alles gevrijwaard blijven. Wij blijven ondanks en IN dit alles verzekerd van Gods liefde.

 101. Hans zegt :

  Pastor Prince (New Creation Church Singapore) leidt een kerk die in een vrij korte tijd uitgegroeid is van 150 leden in 1990 toen hij voorganger werd naar meer dan 30.000 leden nu in 2013.

  Jong en Vrij telt meer dan 1500 leden in Nederland. Zijn al deze mensen gek? Nee, ze hebben iets ontdekt wat ze samen met elkaar vieren en zich niet laten roven door het geven van goed eenduidig, bijbels onderwijs!! Onderwijs wat het christelijke wereldje in Nederland niet kon mee maken. Marcel Gaasenbeek heeft niet voor niets gezegd: ‘Ik heb geen zin in een discussie met het christelijke wereldje’. Gelijk heeft hij!! Maar het is een evangelie wat blij maakt. Je kan altijd wel komen met zure tegenwerpingen, maar waarom niet gewoon uitstrekken naar genade en het weten dat je een geliefd kind bent van Papa. Het zal je leven anders maken. Het is dan ook heel jammer om meteen te walgen van goed bedoelde uitspraken die juist zo opbouwend bedoeld zijn.

  Er zijn altijd wel ‘ja maars’. Maar ook daar zijn antwoorden op!
  Tip: Luister het eens!! https://webshop.jongenvrij.nl/product_info.php?products_id=2864

 102. Hans zegt :

  @ Johan, je hoeft helemaal niets. Je mag leven uit de onvoorwaardelijke liefde van Vader God en dat vult je mond inderdaad met waarheid die je mag uitspreken. Daarnaast hoeven we ons niet te focussen op miljoenen, maar op de Voorziener!!! Dat is een heel verschil!!
  Jong en vrij sekte noemen vind ik eigenlijk niet kunnen. Waarom vind jij het een sekte? Omdat mensen anders denken? De boodschap van genade riep al weerstand op in de tijd van Jezus en Paulus. Denk daar maar eens over na…

  @ Rien: Fijn dat we elkaar de hand kunnen schudden dat we verzekerd zijn van Vaders liefde!

 103. mafchauffeur zegt :

  @Hans: zou Pastor Prince bedoelen dat als iemand getroffen wordt door rampspoed (zoals een tsunami, vervolging, oorlog), hij/zij blijkbaar onvoldoende wist dat hij/zij Zijn geliefde was?

 104. Hans zegt :

  @maf. Ik post alleen een stukje wat positief bedoeld was!! Het wordt dan meteen negatief omgekeerd en als een oordeel neergelegd op mensen die een ramp overkomt. Prince zegt dat helemaal niet! Hij zegt wat hij zegt: dat de liefde van God je beschermt en als je dat weet, dat je niets hoeft te overkomen!!
  Nou, dat mag ons uitgangspunt zijn. Dat is toch alleen maar mooi!! Bij ons in de kerk hoor je heel veel getuigenissen van mensen die mooie dingen mee maken. Dan zie je dat de genadeleer echt impact heeft!! Hier kan je die verhalen horen en zien:
  http://jongenvrij.nl/media/bekijk-levensveranderingen/

 105. Johan zegt :

  @Hans: Ik heb geen enkel probleem met genade en ‘kindschap van God’. Daar wil ik geen zure opmerking over maken. Ik gun iedereen die vrijheid om niet gebukt te gaan onder schuldgevoel.

  Toch noem ik J&V sektarisch omdat er gestuurd wordt op een uniforme manier van denken. Je denken moet a.h.w. vernieuwd worden naar het onderwijs van Prince. Ik heb in verschillende situaties te maken gehad met Prince-aanhangers en daar was eigenlijk niet mee te praten of interkerkelijk mee samen te werken omdat ze geen ruimte konden of wilden geven aan mensen die de genadelaar niet omarmden.

  Als Gaassenbeek zegt dat hij geen zin heeft in een discussie met het christelijke wereldje, zegt hij eigenlijk dat hij gelijk heeft en niet bereid is het gesprek daarover met anderen aan te gaan. Leiderschap dat zich afsluit van de bredere geloofsgemeenschap noem ik sektarisch.

  Dat J&V 1500 leden heeft zegt me niets. Er zijn tal van grotere sektes zoals Scientology, Jehova’s Getuigen en Mormonen.

 106. Rien HA zegt :

  @Hans

  Hij zegt wat hij zegt: dat de liefde van God je beschermt en als je dat weet, dat je niets hoeft te overkomen!!

  Waar uit de bijbel heeft hij dat gehaald, dat je niets hoeft te overkomen?
  Volgens mij zegt Rom.8 toch echt iets anders….

 107. mafchauffeur zegt :

  @Hans: hoe bedoel je dat je stukje meteen negatief wordt omgekeerd? Ik vraag juist om verduidelijking OF Pastor Prince deze omgekeerde redenering wel of niet volgt.

  Het lijkt mij juist heel verhelderend om te weten of je (net als bijvoorbeeld bij de door jou genoemde Ananias en Saffira) uit de rampspoed (ik noem het maar even zo) die iemand treft conclusies zou kunnen trekken over iemands positie in Jezus en in Zijn overvloedige genadeboodschap.

  De Waarheid van de positieve boodschap wordt juist versterkt door de constatering dat het omgekeerde ook geldt. Niet dat je daarmee aan het focussen bent op het negatieve, maar je versterkt het positieve door de keerzijde van de medaille ook af en toe eens te benoemen. 🙂

 108. mafchauffeur zegt :

  @Hans: even off-topic – weet jij toevallig of er leeftijdsgrenzen zijn voor de Israel-reis? Lijkt mij wel interessant.

 109. Flipsonius zegt :

  @Hans
  Toch fijn dat uiteindelijk na 2000 jaar soebatten en theologische discussies uiteindelijk het enig ware evangelie toch nog boven water is gekomen! En wat moeten we nu doen? Zullen we alle christenen op de wereld maar gaan verherbekeren? En de armen gaan vertellen dat ze gewoon een beetje dom bezig zijn? Dat ze eigenlijk gewoon schathemelrijk zijn?
  By the way, wat heeft Pastor Prince eigenlijk tegen gnostische christenen? die zijn lang geleden toch allang uitgeroeid?

 110. mafchauffeur zegt :

  Hans is al naar bed denk ik. Groot gelijk. Ik ga ‘m nu achterna. 😉

 111. afolus zegt :

  Ik word er niet blij van…..
  Maar ik ben wel gelukkig! 😀

 112. afolus zegt :

  @Flipsonius
  Zullen we gezellig samen onze kop in het zand steken…? :-D:-D

 113. Wilfred zegt :

  @Hans:

  Het is dan ook heel jammer om meteen te walgen van goed bedoelde uitspraken die juist zo opbouwend bedoeld zijn.

  Ja ja. Wat ik heel jammer vind, is dat iemand niet kan reflecteren op hoe zijn uitspraken overkomen op mensen die wel tegenspoed ondervinden. En PP zegt toch dat die dingen je niet zullen overkomen?

  Overigens ben ik het met Rien eens dat dat een verkrachting van die verzen in Romeinen 8 inhoudt. Fijn zo’n goed eenduidig, onderwijs! Bijbels zou ik het echter niet willen noemen. Het is gewoon weer de zoveelste ideologie…

 114. Wilfred zegt :

  @Afolus: Tenzij je een struisvogel bent, zal je dat geen gelukzaligheid opleveren! 😉

 115. Flipsonius zegt :

  @Afolus
  Goed idee. Alleen, het zand is zo nat!
  (maar ja, wat kan ons overkomen….:-)

 116. Wilfred zegt :

  @Flipsonius: Tsja, een struisvogelkop is niet gemaakt voor Nederlandse klei en regen! Misschien moet je hier een andere strategie verzinnen…

 117. Pittig zegt :

  @ Hans

  Jouw woorden zijn helemaal niet positief! Ze zijn een loodzware last, een onmogelijke wet, want jij zult nooit meemaken wat die grote predikers vertellen aan wonderverhalen! Je zult altijd blijven bidden, vechten om uit die genade te leven. En elke financiële tegenvaller of gezondheidsklacht wordt vertaald in een oproep om nog harder te geloven en harder te bidden. Je zult er gegarandeerd doodmoe van worden. Je zult aan jezelf gaan twijfelen en misschien ook wel aan God.

  Als je engels kunt lezen, lees dan eens onderstaand Wikipedia artikel over het zeer oude antinomianisme, dat ook in precies de gnostische kringen die Prince zo afwijst populair was.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Antinomianism

  Of lees eens wat er hier staat met zowel positieve als kritische opmerkingen:

  Naast EO Ronduit verwijst het blad naar de evangelisch-charismatische jongerenorganisatie Soul Survivor en naar de evangelische gemeente Jong en Vrij in Hellevoetsluis. Op christelijke internetfora discussiëren jongeren over de ideeën van Prince. Kamsteeg zegt er veel vragen over te krijgen. Jongeren weten niet wat ze moeten doen of worstelen met schuldgevoelens en onzekerheid op het moment dat genezing en voorspoed uitblijven.

  Hij schrijft dat Prince enerzijds genade centraal stelt en dat is volgens hem heel positief. Anderzijds toont Kamsteeg zich geschrokken over de conclusies die de Singaporese pastoor daaraan verbindt. ,,Want is het werkelijk zo dat God genezing van ziekten en financiële voorspoed belooft aan iedereen die hier maar genoeg op vertrouwt? Maar hoe zit het dan met die diepgelovige vrouw die vecht tegen kanker? En met de enthousiaste christenen uit Afrika die nauwelijks genoeg te eten hebben voor hun gezin? Geloven ze niet goed genoeg? De pijnlijke consequenties van de theologie van Prince worden al gauw duidelijk.”

  http://www.xistinchrist.nl/blad/wat-is-xist-in-christ/111-kritiek-op-pastor-prince-nd-16-april-2007.html

  Ik heb voor mijn werk als predikant diepgelovige mensen begelijdt die een verloren strijd tegen kanker moesten voeren en uiteindelijk overleden. Het was toch genadeloos en liefdeloos geweest als ik hen de woorden van Pastor Prince had voorgehouden?

  De apostel Paulus leeft ook niet meer en de meeste van de apostelen zijn op gruwelijke wijze om het even gekomen. Hoe kun je dat rijmen met de boodschap van Pastor Prince? Waarom moesten zij zo lijden? Waarom waren zij zo arm?

 118. Wilfred zegt :

  @Pittig: Ik kan het niet meer met je eens zijn. Als dat liefde en genade is, geef mijn portie dan maar aan fikkie!

  Hans zal het trouwens tegenspreken, want hij hoeft helemaal geen moeite te doen. Totdat het hem niet meer voor de wind gaat. Dan gaat hij of een schuldgevoel ontwikkelen, of de theologie van PP loslaten. Of proberen een betere christen te worden. In dat laatste geval zal hij merken wat je probeert te vertellen.

  Ik vind het bijna getuigen van een psychopatische toestand dat mensen zich niet in anderen kunnen inleven die niet zo veel geluk hebben als zij en de werkelijkheid zozeer kunnen herformuleren, totdat die precies beantwoord aan wat zij geloven. Tragisch!

 119. Wilfred zegt :

  @Hans:

  Veel teksten die vaak aangehaald worden om het tegendeel te laten zien, zijn teksten die nog in het oude verbond gezegd worden (zoals de zaligsprekingen en het onze Vader wat zegt: ‘vergeef ons onze schulden’).

  Geweldig! Alles wat Jezus zegt, vindt dus plaats onder het oude verbond? En daaruit kunnen wij naar hartlust filteren? Of zit er nog een scheiding in? Op welke basis dan? De klassieke dispensationalisten hadden ook zo’n verwrongen idee. Ben benieuwd waarop dat bij jou gebaseerd is. Als je al een grens wilt ontdekken, dan ligt die bij Johannes de Doper.

  Ik ben ook wel benieuwd naar je antwoord op de vraag van Pittig waarom Paulus dan van alles aan de gelovigen op moest dragen. Als ze alleen uit de genade hoefden leven, waarom dan allerlei richtlijnen uitvaardigen??

  Paulus kende wel tegenslag, maar dat krijg je als je het evangelie van genade verkondigt!!

  En Epafroditus was zeker ook niet gehoorzaam aan Christus? Of is ziekte ook het gevolg van verkondiging van het evangelie?

  @Pittig:

  En wist God dan nog niet wat genade was, totdat Paulus kwam?

  Sterker nog, DE belichaming van God op aarde, Jezus, wist niet wat genade was tot na zijn dood. Dit soort theologie heeft niks met het orthodoxe christendom te maken. In welke vorm dan ook.

  En wat doe je dan met teksten als 1 Johannes 1?

  Stilzwijgen of wegredeneren. Het “wij” wordt “zij”. Als zij hun zonden belijden…
  Zielig dat mensen die menen dat ze goed teksten kunnen lezen daar in trappen.

  Het doet mij denken aan de methode van schrijvers zoals Peter Slagter en het blad Amen. Dat zijn hyperdispensationalisten, die ook een grens leggen bij Paulus. Maar dan ergens aan het einde van het boek Handelingen. Maar met dezelfde soort van trucjes om teksten weg te wuiven die hun theorie onwelgevallig is. Toch maar meer mensen de cursus van de Masters of Suspicion aanbieden dan… 😉

 120. Mike zegt :

  Joseph Prince houdt er echt bizarre leringen op na. Ik vond nog deze overdenking van hem.

  21 december 2006

  Als je nog niet verzadigd bent, leef door!

  Psalm 91:16
  Met lengte van dagen zal Ik hem verzadigen, en Ik zal hem mijn heil doen zien.

  God zegt door Zijn Woord tegen jou dat Hij je zal verzadigen met lengte van dagen. Hij zei niet tegen je dat je maar 50, 70 of 80 jaar zal leven. Het aantal jaren wat je wilt leven is ondergeschikt aan je verzadiging. Als je nog niet verzadigd bent met 80 jaar, ga door naar de 90. Als je dan nog niet verzadigd bent, leef tot de 100 of nog langer!

  ’Pastor Prince, zegt u nu dat niet een tijd bepaald heeft dat we sterven???’

  JA!

  ’Maar ik dacht dat de bijbel vertelt dat er voor ieder een vastgestelde tijd is.’

  Nee. De bijbel zegt, ‘Eens moeten mensen sterven en daarna volgt het oordeel.’ (Heb 9:27) Het is vastgesteld dat een mens eens moet sterven, maar er is geen vastgestelde tijd om te sterven. Nergens in de bijbel staat dat er een vastgestelde tijd is voor jou om te sterven.

  Neem Stefanus en Paulus. Zei stierven omdat ze daarvoor kozen. Niet omdat hun leven genomen werd. Stefanus ging dood omdat hij zei, ‘Heer Jezus, ontvang mijn geest.’ (Hand 7:59) Paulus werd gestenigd, verdronk bijna en gebeten door een slang, maar hij ging niet dood door een van deze dingen. Hij ging uiteindelijk dood omdat hij zei, ‘Want wat mij aangaat, reeds word ik als plengoffer geofferd en het tijdstip van mijn verscheiden staat voor de deur. Ik heb de goede strijd gestreden, ik heb mijn loop ten einde gebracht, ik heb het geloof behouden.’ (2 Tim 4:6-7) Deze mannen legden hun leven neer toen ze verzadigd waren en klaar om naar huis te gaan.

  Er was een tijd voor het kruis dat de duivel je nummer kon roepen wanneer hij wilde. Maar toen Jezus opstond uit de dood, overwon Hij de dood – ‘Ik ben degene die leeft; ik was dood, maar ik leef, nu en tot in eeuwigheid. Ik heb de sleutels van de dood en van het dodenrijk.’ (Openb 1:18) Je redder heeft nu de sleutels van de dood. Hij heeft autoriteit over de dood en Hij heeft jou die autoriteit gegeven. (Lucas 10:19) Wees dus niet bang. Het is aan jou onderworpen. Hij lang je wilt leven is aan jou!

 121. afolus zegt :

  @Mike
  Hele bijzondere leringen.
  Zo kunnen ze ook troostrijk worden voor die vader, moeder, echtgenote of vriendin die plotseling afscheid moesten nemen van een geliefde door een ongeluk of een ziekte. De overledenen waren er klaar mee en voor.

 122. afolus zegt :

  @Wilfred
  Heb zojuist uit de oost van Mike begrepen dat het beter is als ik niet alleen mijn kop maar mijn hele lichaam in het zand steek (klei mag ook).
  Als ik daar zelf voor kies ben ik er blijkbaar klaar voor.
  Wat een wonderlijk geloof, hoe krijgt die Prince het verzonnen.

 123. Mike zegt :

  Jong & Vrij brengt dwaalleer.

  Jong en Vrij sekte noemen is niet geheel ten onrechte. Er is in elk geval sprake van sektarisch gedrag. Het zijn harde woorden, maar ik kan ook niet echt anders dan dit concluderen.
  Als je je echt verdiept in hun preken en kijkt waar de focus op legt, dan is het meer een mix van psychotherapie en een narcistische wijze omgaan van de liefde en zegeningen van God. Natuurlijk zit er (veel) waarheid wat er verkondigd wordt. In elk geval zaken die je vanuit de Bijbel kan halen, maar het hele concept er achter is gericht op het gelukkig maken van de mens (waar ik grote twijfels bij heb, maar dat ter zijde) .

  De wijze hoe Hans reageert is echt exemplarisch voor leden van Jong & Vrij. Het hoort bij mensen die alleen maar vanuit één denkrichting kunnen redeneren. Namelijk hoe de zaken hun verteld en uitgelegd zijn.

  Zo maar wat kenmerken van sektarisch gedrag:

  1. De leider of leiders verwachten volledige gehoorzaamheid.
  Bij Jong en Vrij zie je niet dat de leiders gehoorzaamheid afdwingen op een ruwe manier, voor het oog onfatsoenlijke manier. Het zijn aardige mensen. Toch zijn het wel de goeroes van de club die het allemaal precies weten hoe de theologische zaken zitten. Daar is geen discussie over en er wordt snel naar dit soort mensen gekeken en gevraagd als ze het even niet goed weten. De oppergoeroe is Pastor Prince. Een groot gedeelte van al het onderwijs, de preken wordt vertaald in het Nederlands en doorgegeven.

  2. Een eigen theologie die afwijkt van het normale
  Dit is zeker het geval. Deelwaarheden (bijv. God is liefde, heeft je gerechtvaardigd, de wet is vervuld, Hij kan genezen, Hij wil je voorspoed geven, enz.) worden helemaal absoluut gemaakt en een theologie omheen gebouwd. Er zijn algemene uitgangspunten (verbonden leer) en alles wat afwijkt, kan en mag gewoon niet waar zijn en dus laten ze die Bijbelteksten liggen of worden ze omgedraaid. De posts hier van Hans en de studies van Prince laten precies zien wat ik bedoel.

  3. De groep zet zich af tegen andere kerken
  Dat gebeurt volop. Door alle regels heen, proef je dit bij Jong en Vrij mensen. Ze zijn blij als mensen uit andere kerken bij hun komen. Ze houden elkaar voor dat het in andere gemeenten allemaal erg wettisch en veroordelend aan toe gaat en dat bij Jong en Vrij vrijheid is.
  Joseph Prince gaat in zijn preken vaak tekeer tegen mensen die zaken anders beleven of zien. Dit doet hij door bepaalde typetjes voor te doen en het in het belachelijke te trekken (bijv. als mensen zeggen: ‘Jezus geneest niet alle zieken’, daar bouwt hij dan een cynisch toneelstukje om heen). De hele sfeer is doordrenkt van: Wij begrijpen het en de anderen nog niet.

  4. De groept geeft verdeeldheid, ruzie en trekt zich terug.
  Jong & Vrij heeft niets met interkerkelijk samenwerken. Er is simpelweg ook niet echt mee samen te werken. Verschillen worden nl. juist vaak bewust ingebracht in de discussie om het gelijk te krijgen. Lukt dit niet, dan komt er verdeeldheid. Ik ken een aantal families die hier onder geleden hebben. Waar vaak de kinderen naar deze hippe jonge kerk gingen, ouders het niet konden volgen, maar de geestelijke eenheid vervolgens weg was.
  Jong en Vrij was vroeger evangelisch-interkerkelijk. Ze hadden een Bijbelschool en Nico van Biljouw was een spreker die je bijv. ook zag op de EO Jongerendag. Het was wel een Pinksterclub, maar zette zich niet bewust af. Het nieuwe Jong en Vrij heeft niets weg van het oude Jong en Vrij. Dit Jong en Vrij kon niet samen werken met Opwekking en uiteindelijk gaf het ook grote spanningen bij de EO.
  Nu is Jong en Vrij gewoon een kerk en komt jammergenoeg wel bij sommige kerken binnen die dit gedachtengoed omarmen. (het klinkt namelijk best goed). Maar de algehele lijn is: Een op zichzelf staande club.

  5. Brainwashing
  Tot een bepaalde mate doet J&V aan brainwashen. Het onderwijs is heel erg gericht op leerstellingen. Er wordt niet echt gepreekt, maar meer studie gegeven. Bij preken hoor je vaak meer het hart spreken, maar bij studies gaat het vooral om theorie, leerstellingen. Hier ligt denk ik de kracht van Jong en Vrij. Mensen, vaak jongeren, komen in deze kring terecht en voelen zich aangetrokken door studies. En zeker de mensen die onzeker zijn, krijgen te horen dat ze geliefd zijn en dat ze niets hoeven te doen…. Dat voelt aan als een warm bad. Zo worden harten voorbereid om vervolgens een heleboel eenzijdigheid en dwaalleer te ontvangen.
  Brainwashing zit er in dat mensen niet aan het nadenken gezet worden, alles eenzijdig behandeld wordt, de boekentafels alleen preken en studies bevatten van hun eigen club, iedereen een fundamenten cursus moet volgen die vrij uitgebreid geschreven is, enz.
  Natuurlijk zie je dat veel kerken zo hun eigen cursussen en denkrichtingen hebben, maar bij Jong en Vrij is dit in het extreme aan de orde.

  6. Eigen taalveld
  Jong en Vrij gebruikt een eigen jargon wat herhaaldelijk terugkomt:
  – We zijn niet onder de wet
  – We zijn geliefd
  – We doen niet aan veroordeling
  – highly favored deeply loved greatly blessed
  – Grace
  Het klinkt misschien wat flauw, maar het zijn wel zaken die de club een vorm van eigenheid geeft. Wat steeds maar als mantra’s herhaald wordt.

  Goed, genoeg. Ik schrijf dit niet om Jong en Vrij belachelijk te maken. Ik vind het wel een zorgelijke beweging.

 124. afolus zegt :

  @Mike

  Ben je zelf ook een poosje actief geweest in deze beweging?

 125. fladderaartje zegt :

  @Hans
  “En hoe zit het dan met de armoede in de derde wereld? Zij moeten juist ook dit evangelie horen!! De wortel zit in verkeerd denken en geloven!!! Right Believing Produces Right Living zegt Prince altijd. In plaats van geld te investeren in allemaal ontwikkelingsprojecten en goede doelen dingen en te preken over naastenliefde enz (allemaal prachtig hoor)., hebben deze mensen veeeel meer aan een zuiver genade evangelie die de wortel aanpakt!! Het is daarom belangrijk om vooral onderwijs te krijgen van genade. ”

  Als Prince gelijk heeft, dat al die mensen die zo vreselijk lijden onder armoede en ziekte alleen maar hoeven te vertrouwen op de genade van Jezus om gezond en voorspoedig te worden, dan wordt het heel hoog tijd dat hij zijn luxe leventje in Singapore opzegt en als de bliksem naar Afrika vertrekt, voor er dit jaar weer een half miljoen mensen onnodig aan malaria sterven. En niet alleen Prince, maar ook Hans en al zijn andere volgelingen. Jullie hebben de sleutel van het einde van de wereldarmoede en ziekte in handen!!! Wat DOEN jullie hier in vredesnaam nog?

 126. afolus zegt :

  @Fladderaartje
  Mooie preek op deze pinksterdag. 😉

 127. DsDre zegt :

  Als ik PP goed begrijp kunnen mensen met een verstandelijke beperking zelf bepalen wanneer ze sterven. Wat een mooi perspectief, ze kunnen dan ook bepalen wanneer ze naar de WC moeten om maar iets praktisch en concreets te noemen. Ik zie graag de resultaten in praktijk gebracht, anders blijft het een theorie waar je in de werkelijkheid niet veel mee kan, anders dan je een rad voor ogen draaien.

 128. Joop zegt :

  Paulus heeft van God de boodschap gekregen: Mijn genade is u genoeg (2 Kor 12:7-10). Genade blijft genade ook zonder rijkdom, goede gezondheid, een lang leven, misschien met verdrukking, lijden, een doorn in het vlees
  Laat genade echt genade blijven.

 129. Pittig zegt :

  @ fladderaartje

  Wow! De vinger op de zere plek, de spijker op de kop!

 130. Pittig zegt :

  @ Wilfred

  En ook wel apart dat de bijbelboeken zo enorm veel citeren uit het oude verbond, alsof het nog steeds geldt…

  Uiteindelijk wordt hier het Joodse karakter van het nieuwe testament en het christelijk geloof weggepoetst. Deze mensen zouden er goed aan doen iets van de Hervormde theoloog Van Ruler te lezen. Hij is afgestudeerd op een dissertatie met de titel “De Vervulling van de Wet: Een dogmatische studie over de verhouding van openbaring en existentie.” (Nijkerk 1947) waarin hij uitgebreid inging op de betekenis van die woorden, die nogal eens totaal verkeerd begrepen worden.

  En in een toespraak over “De waarde van het Oude Testament” zei hij dat alles al in het oude testament staat en dat het oude testament de eigenlijke bijbel is. Hij sprak daar toen de beroemd geworden woorden:

  “…het Nieuwe Testament is niet meer dan het lijstje met vreemde woorden ter nadere verklaring achterin.”

  (Toespraak opgenomen in zijn boek “Religie en Politiek”)

 131. mafchauffeur zegt :

  Misschien dat TommyLee daar nog meer van weet, maar eind jaren tachtig was de Bijbelschool van Jong en Vrij in Rockanje (ook al met Van Biljouw) ook al helemaal into deze extreme uitleg van de Genade.

  Met o.a. als praktische invulling dat tegenslag een teken is dat je niet (meer) in se Wil van God voor je leven wandelt en dat alles geoorloofd is om dat te herstellen.

  Daar hebben toch heel wat tieners een discutabel fundament onder hun Godsbeeld gelegd.

 132. fladderaartje zegt :

  Helaas, er zijn hier al heel wat reakties geweest die de spijker op z’n kop sloegen, maar het zal niet helpen. Hans heeft zijn gezond verstand al opgeofferd aan een goed klinkend waanidee. Niemand hier zal hem kunnen overtuigen dat het ‘genade evangelie’ niet de langverwachte oplossing voor alle problemen is. Het is zijn identiteit geworden, en hij zal het verdedigen tot het leven hem zo’n klap toebedeelt dat hij weer de realiteit indondert. Of totdat Prince’s koninkrijkje of de Nederlandse dependance ervan in elkaar ploft door misbruik van geld, seks, macht of alledrie.

  Echt, geef mij maar TRIN, Zijlstra, Ouweneel, de Haan, Maasbach of Herman Boon, die zijn tenminste nog menselijk en je weet wat je (niet) aan ze hebt. Prince heeft een eigen realiteit geschapen. En hij weet je kiertjes veel beter dicht te timmeren dan bovengenoemden. Veel lastiger om daar weer uit te komen.

 133. Marie zegt :

  Goed verhaal Mike. Wat je bij punt 3 zegt, herken ik ook bij Marcel Gaasenbeek. Het voortdurend in het belachelijke trekken van andere christenen, rare stemmetjes gebruiken, er een karikatuur van maken. Zo jammer :-(.

  Ik hoorde eens een preek van Prince op YouTube waarin hij vertelde dat Gods zegen in de gemeente via de voorgangers naar de gemeenteleden stroomt (aan de hand van psalm 133 over de olie die van het hoofd via de baard en de hals naar beneden stroomt). Zoek je een gemeente, kijk dan naar de voorgangers. Hebben ze veel kinderen, een mooie auto? Dan zit je goed; hun welvaart zal van hen naar jou toe stromen.

 134. goedgelovig zegt :

  @Mike en anderen: Zou waar je mogelijk bij citaten willen linken naar de bron? Dat maakt het voor andere lezers mogelijk om wat je zegt zelf na te gaan. Alvast bedankt.

  @Mike: We hebben de naam in je reactie aangepast.

 135. Marie zegt :

  Het spijt me, maar ik kan het betreffende YouTubefilmpje niet meer vinden. Ik zag hem een jaar of drie geleden en er staat ondertussen zo veel op van pastor Prince. Maar neem maar van mij aan dat ik zo’n gedachtengang niet zelf kan verzinnen ;-).

 136. Bart zegt :

  dit is echt belachelijk stuk omdat ook nog heel erg veel bedrijven opwekking sponsoren en ik ga mogen ook nog naar opwekking en ik heb een heel erg veel zin in!!!
  OZO
  opwekking zal overwinnen

  Ik ik ga volgend jaar weer zeker weten!!!!

 137. Agilhartje zegt :

  Ik hoop dat Opwekking blijft – ook voor de thuisblijvers.
  Vanmorgen hebben we met drie gemeentes samen Pinksteren gevierd omdat we alle drie veel mensen missen door Opwekking. Een dergelijk feestje zou normaal niet mogelijk zijn!

 138. Rien HA zegt :

  @Afolus

  @Fladderaartje
  Mooie preek op deze pinksterdag.

  De Geest fladdert waarheen hij wil! 😀

 139. Wilfred zegt :

  @Afolus:

  Heb zojuist uit de post van Mike begrepen dat het beter is als ik niet alleen mijn kop maar mijn hele lichaam in het zand steek (klei mag ook). Als ik daar zelf voor kies ben ik er blijkbaar klaar voor.

  Typisch gevalletje: “niet alleen de handen, maar ook het hoofd”! 🙂

  Hetzelfde leren we natuurlijk ook van Jakob: toen hij oud en der dagen zat was, trok hij de voeten op het bed en stierf (Gen 49: 33). Jammer alleen dat die tekst in het OT staat en je nooit zeker weet of het wel voor jou bedoeld is. En dat je sowieso nooit weet wat jij nu met dat soort teksten aanmoet (maar dat is natuurlijk gewoon ongeloof, ik weet het!)…

  @Pittig:

  En in een toespraak over “De waarde van het Oude Testament” zei hij dat alles al in het oude testament staat en dat het oude testament de eigenlijke bijbel is. Hij sprak daar toen de beroemd geworden woorden:

  “…het Nieuwe Testament is niet meer dan het lijstje met vreemde woorden ter nadere verklaring achterin.”

  Tsss. Sommige mensen zijn zelfs in het oude verbond blijven hangen. Zo treurig!

  Wel heel (deutero)paulinisch: 2Tim. 3: 15. 😉

 140. thafizzy zegt :

  Laat mij net iemand ingefluisterd hebben dat men vanavond bij de laatste collecte genoeg heeft opgehaald… Opwekking gaat dus (vooralsnog) niet failliet door tegenvallende collecteopbrengsten.

  Voor de steniging kunt u zich morgen tot zonsopgang morgenochtend (maandag 20 mei 2013) melden bij het beginpunt van de onderaardse gangen. In verband met andere festiviteiten later op de dag is een latere steniging niet mogelijk.

 141. mafchauffeur zegt :

  @thafizzy: jij had natuurlijk buiten Anouk gerekend. De adrenalineboost die een plaats bij de eerste tien aan ons allen heeft gegeven heeft uiteraard zijn effect op de laatste collecte niet gemist.

  Zelfs de beste profeet kan niet alles overzien.

  Mocht zich niemand vannacht melden kun je bij mij komen uithuilen hoor. Vanaf half acht. 😉

 142. Marie zegt :

  Dank @mafchauffeur! In de preek die ik gehoord heb, werkte hij het nog verder uit.

 143. mafchauffeur zegt :

  @Marie: dat kan ik mij goed voorstellen. Er bestaan namelijk veel misverstanden over de juiste interpretatie, ook in evangelische kringen. 😉

 144. Marie zegt :

  @mafchauffeur terwijl het allemaal zo simpel is; gewoon lezen wat er staat toch ;-)?

 145. Flipsonius zegt :

  @Pittig en @Wilfred

  “…het Nieuwe Testament is niet meer dan het lijstje met vreemde woorden ter nadere verklaring achterin.”

  Dat doet me denken aan een uitspraak van de filosoof A.N. Whitehead: “flilosofie is niets meer dan het plaatsen van voetnoten bij Plato” 😉

  Maar is het ook waar?
  Jezus zei nog zo: ‘doe die nieuwe wijn nou niet in die oude zakken!

  Of deze uit Thomas 52:
  Zijn leerlingen zeiden hem:
  Vierentwintig profeten spraken in Israël,
  en allen spraken door jou.
  Hij zei hun:
  Je gaat voorbij aan de levende die voor je staat,
  en je spreekt over de doden.

 146. Pittig zegt :

  @ Flipsonius

  Tja, of het waar is… Zoals Pilatus al zei: “wat is waarheid?” Dat was nog eens een filosoof!

  Het leek mij wel een goede tegenhanger om wat balans te krijgen.

  En die uitspraak van Jezus (Thomas). Zowel Jezus als Thomas staan ook niet meer voor mij…

  Zoals er in Flippenzen 3:28 staat

  De leerlingen van Flipsonius zeiden:
  Zesendertigduizendvierhonderdachtentwintig profeten spraken in Israël, Azië, Afrika, Amerika en Europa.
  En Flipsonius zei hun:
  Waarom zouden jullie nog over Paulus
  Jezus, Luther, Confucius en Meester Eckhart spreken
  als jullie Flipsonius hebben?

  😉

 147. Pittig zegt :

  @ Valse Profeet ThaFizzy

  De Dwaze Schare stenigt niet op de tijd dat je verwacht, maar juist als je het niet verwacht. Welterusten!

 148. Pittig zegt :

  @ Profeet Johan

  Jouw profetie over de collecte-opbrengsten en het geefgedrag van Opwekkinggangers was behoorlijk accuraat!

 149. Flipsonius zegt :

  @Pittig
  🙂
  Maar Flipsonius struisvogel is er op een gegeven moment ook niet meer, en ik weet niet of hij iets meer gaat nalaten dan wat rare liedjes. Laat staan een Parakleet. Ik zou er niet op rekenen. Kijk dat, is het verschil! Wordt het toch nog een beetje Pinksteren 😉

 150. Wilfred zegt :

  @Flip: Ach, dat van die Geest en Parakleet wordt ernstig overdreven. Flip stond wel ooit voor ons, althans, daarvan zijn wij min of meer overtuigd…. 😉

  Overigens is die opmerking van Whitehead m.i. onjuist, maar dat doet niet terzake… 😉

  @Pittig: LOL 🙂

  Dit vraagt om the spanish inquisition! 😉

 151. Flipsonius zegt :

  @Wilfred
  Ik ben er ook niet zo zeker meer van, dat voor ons staan, ik wacht op jouw getuigenis! En ik ben het ook niet eens met Whitehead, met alle respect voor Plato, maar die heeft de wetenschap toch niet echt vooruitgeholpen.
  Ik verwacht morgen een uitstorting van diverse Monty Python-filmpjes 😉

 152. Wilfred zegt :

  @Flip: Geen Monty Python…

  @Afolus: Kijk eerst dit filmpje even voordat je tot je daad overgaat…. 😉

 153. Bernard zegt :

  Het is duidelijk dat de interpretatie van de Bijbel erg bepaald worden door tijd en cultuur.

  Toch is het ook wel verrassend dat je in het grote verband kan spreken van langere periodes waarin een bepaalde interpretatie overheerst.

  Veranderingen in die grotere verbanden gaan gepaard met excessen. Ook dat is niet bijzonder je hebt gewoon extremiteit nodig om de mainstream aan het denken/bewegen te krijgen.

  De focus hier op het verkeerde van het excesieve neemt nog niet weg dat er een grote verandering gaande is, ook in de mainstream vd kerk/gelovigen.

  Ik denk dat je grofweg kan zeggen:
  Tot Luther: de tijd van de Vader
  Vanaf Luther: de tij vd Zoon
  Vanaf begin 1900: de tijd vd Geest

  Ik vindt excessen ook niet zo’n probleem omdat ze bij ieder veranderingsproces ontstaan en nodig zijn.

  Hartelijke groet, Vanaf Opwekking 2013, waar ik een bijzondere eenheid ervaar tussen christenen van verschillende kerken.

 154. Bernard zegt :

  @thafizzy helaas kunnen we je niet stenigen vanwege het feit dat we zelf niet zonder zonde zijn. 🙂

  Maar het is wel een lekker gevoel dat we mogen zeggen: “ga heen en zondig niet meer!”

 155. afolus zegt :

  @bernard
  Goedemorgen, @ThaFizzy ook trouwens…! 😀
  Bernard, kun je iets meer zeggen over de veranderingen die volgens jou momenteel plaatsvinden? En wat hebben welke excessen daaraan bijgedragen?

 156. rob zegt :

  @ThaFizzy

  Laat mij net iemand ingefluisterd hebben dat men vanavond bij de laatste collecte genoeg heeft opgehaald… Opwekking gaat dus (vooralsnog) niet failliet door tegenvallende collecteopbrengsten

  je had je profetie iets veiliger kunnen brengen door geen datum te noemen.

  Opwekking zal ooit wel een keer failliet gaan en als het niet in deze eeuw gebeurt dan vast wel in de volgende eeuw 🙂

 157. Pittig zegt :

  Of ThaFizzy kan doen wat veel profeten doen, gewoon zeggen dat het wel vervuld is, maar dat wij het nog niet zien.

  Trouwens, is ThaFizzy er nog? Heeft iemand iets van hem gehoord? Misschien een ThaFizzy-alert uit laten gaan? Ik wil niet dat iemand anders hem stenigt dan de enige rechtmatige steningingsinstantie: De Dwaze Schare.

  @ Bernard

  Ik ben wel zonder zonde, want ik leef uit de genade en dan is er geen veroordeling meer. (Net geleerd van Jong & Vrij sektariërs)…

 158. Pittig zegt :

  Het Pinkstervuur op Opwekking wordt aardig gedoofd met die regen…

 159. Pittig zegt :

  Een vorige keer hadden ze bij Opwekking toch gebeden dat een bui hen niet zou treffen en toen werd het hen bespaard (en trof het anderen…). Hebben ze dit jaar niet hard genoeg gebeden?

 160. Hendrik zegt :

  Het abba vader klinkt nog steeds door in de opwekking uitingen, nu ook in een abbonnement
  http://www.opwekkingmedia.nl/
  “Opwekking gemist

  Opwekking gemist is tijdens de conferentie voor € 5,- euro terug te zien

  Of bestel voor € 25,- een abbonnement en kijk alles terug tot Opwekking 2014

 161. thafizzy zegt :

  @mafchauffeur:
  Volgens mij ben ik toch niet zo’n hoogvlieger:

  Birds falling down the rooftops
  Out of the sky like raindrops
  No air, no pride

  @Rob:
  Nee, ik had het bij het verkeerde eind. Ik dacht dat er een reële kans was dat het bedrag niet gehaald zou worden. Dus niet. Wat ik wel kwalijk vind is dat Gankema c.s. regels die voor iedereen gelden ‘geestelijke strijd’ noemen. Dat is gewoon de groots mogelijke flauwekul, in mijn ogen. Opwekking heeft wat mij betreft ook nog de overtreffende trap in manipulatieve collecteliedjes vonden (en ook als zodanig aangekondigd): Jezus, alles geef ik U (nr. 582)

  @Pittig:
  Ik leef nog, ondanks dat ik vandaag al behoorlijk onder handen ben genomen door enkele Puerto Ricanen. Overigens erken ik de Dwaze Schare niet als rechtmatig 😉

 162. afolus zegt :

  @ThaFizzy
  Jij erkent de Dwaze schare niet als rechtmatig…
  Jij hoort bij de “founding fathers” en nu verloochen je het fenomeen al..?
  Het is geen Pasen maar Pinksteren hoor…
  Je heet toch geen Petrus?

 163. geen_ID zegt :

  Wat zal het balen voor GG en de rest zijn dat Opwekking dit jaar wéér uit de kosten is 😦
  Stelletje zielige figuren.

 164. goedgelovig zegt :

  @geen_ID: Nee hoor. We gunnen niemand een faillissement, ook Opwekking niet. Waarom scheld je op ons? Heb je de liefde van Jezus niet ervaren dit pinksterweekend?

 165. thafizzy zegt :

  @afolus
  Waarom staat er een 😉 denk je?

  @geen_ID
  Ik sprak gewoon mijn verwachting uit; en die is niet uitgekomen. Ik geef mijn ongelijk toe, dat steek ik ook niet onder stoelen of banken (wellicht een stapeltje stenen binnenkort, maar dat heeft dan een andere reden). Ik ben blij voor de mensen die heel erg bemoedigd zijn tijdens het festival. Dat ik wellicht een andere (meer kritische) mening ben aangedaan is nog geen reden om mij zielig te noemen denk ik. Het moge duidelijk zijn dat het financieel beleid van Opwekking niet iets zou zijn waar ik achter zou durven te gaan staan. Verder even goeie vrienden toch? Laat ook eens wat vaker wat van je horen op deze site! Wellicht kunnen wij ook nog wat van jou leren!

 166. Vinegar zegt :

  Bedankt aan iedereen die uit heeft gelegd wat die mijnheer Prince nu precies gelooft en hoe dit invloed heeft op het denken van zijn ‘volgelingen’. Pittig slaat de spijker op zijn kop met zijn opmerking over Open Doors. Je zal maar christen zijn in Noord-Korea en een paar minuutjes goed bereik hebben een preek van Prince krijgen dat een christen geen onheil kan treffen. Plaatsvervangende schaamte zeg….

 167. Vinegar zegt :

  moet zijn:

  Je zal maar christen zijn in Noord-Korea en een paar minuutjes goed bereik hebben op je iPhone en een preek van Prince krijgen dat een christen geen onheil kan treffen.

 168. TommyLee zegt :

  Ik heb Nico gekend als jeugdleider en de heel veel meegekregen van zijn samenwerking met Hans Swart in het blad Jong & Vrij en de begintijd in Abbenes van zijn trainingscentrum maar vanaf zijn verhuizing naar Rockanje heb ik hem niet meer gevolgd behalve dat ik hem wel eens hoorde spreken hier en daar (zoals op de Vierhoutenconferentie) Zijn laatste preek heb ik nog op een bandje was een paar weken voor zijn dood. de belangstelling voor zijn begrafenis was overweldigend.maar in zijn leerstellingen heb ik me nooit verdiept.

 169. Bezoeker van opwekking zegt :

  Het was dit jaar opnieuw een geweldige conferentie. Zondag avond waren de kosten gedekt en maandag is er een collecte gehouden voor een goed doel. Prachtig dat er zelfs nog uitgedeeld kon worden.

  God is een grote God, ook vandaag de dag is hij nog zichtbaar.. Zoek oprecht naar Hem en je zult Hem vinden.

 170. Dille zegt :

  Zoals hierboven al geschreven, ik ben ook op Opwekking geweest.

  Het was voor mij zeker niet de eerste keer, mogelijk wel de laatste keer. Ik kan best wat positieve punten noemen over het weekend, maar daar gaat het me nu even niet om. Elke samenkomst opnieuw was er de collecte, waarbij Joop Gankema op het podium een schijnbaar zeer transparant en integer verhaal kwam doen over de financiën. Ik heb hier met groeiende moeite en ergernis naar zitten luisteren. Het verhaal kwam iedere dag op hetzelfde neer: dit jaar vormen de financiën een grote uitdaging, doordat er door het bestuur in geloof en vertrouwen op God bepaalde stappen zijn genomen… – om nog maar te zwijgen over volgend jaar, als de conferentie weer minstens een ton duurder wordt.

  In deze tijd, waarin mensen hun baan verliezen, naar de voedselbank moeten, in armoede leven, worstelen met grote schulden, waarin hulpverleningsorganisaties het hoofd niet boven water houden wegens bezuinigingen… in zo’n tijd spendeert een groep (welwillende) christenen zo’n anderhalf miljoen euro aan een bijna volledig op onze eigen plezier, geloofsgroei en toerusting gericht festival. Nee, daar wil ik geen onderdeel meer van zijn.

  Voor mijzelf geldt dat ik het belangrijk vind om vanuit mijn christen-zijn de focus te leggen bij de ander, de wereld, mijn omgeving: werk met verslaafde daklozen, sober leven, bewust omgaan met geld & goed.

  De bovenstaande reageerder ‘bezoeker van opwekking’ benoemde hoe prachtig het is dat “er zelfs nog uitgedeeld kon worden”. Volgens mij zou UITDELEN de kern van zo’n conferentie moeten zijn, in plaats van iets wat “zelfs” per ongeluk nog lukte.

 171. Mike zegt :

  Prachtig uitgangspunt Dille om je geld en leven helemaal te investeren voor de arme mensen!!

  1.500.000 miljoen vind ik op zich eigenlijk echt helemaal niets. Is het niet veel meer?? Dat betekent namelijk 27 euro per persoon op 55.000 mensen. Niets mis mee. Volgens mij hoef je als dagjesgast alleen maar 15 euro te betalen voor je uitrijkaart en dan nog gaat een groot gedeelte van dat bedrag naar de huur van het parkeer terrein van de gemeente Dronten. Dan heb je als gezin een volledig gratis programma. Is het oké om voor een dubbeltje op de eerste rij te moeten zitten?

  Opwekking werkt met duizenden vrijwilligers, maar dan nog kan ik bijna niet geloven dat het maar 1.5 miljoen kost.

  En dan nog vind ik dat bedrag dan eigenlijk heel erg relatief en meer ‘ieder zijn ding’. Niets mis mee om samen je schouders onder iets te zetten, waar je samen in gelooft. De ene gaat een weekendje naar Center Parks, de ander naar Opwekking.
  Ik begreep dat er naar de zendingscollecte nog 80.000 euro ging. Goede zaak.

  Ik vind het belangrijk dat mensen niet gemanipuleerd worden of onder druk gezet worden. Zo van als je niet geeft, wordt je niet gezegd (TRIN praktijken). Geef meer dat je kan missen, dan krijg je ook meer en dat soort onzin praktijken… Ik heb dat van Gankema niet gehoord.

  Overigens begrijp ik ook niet goed waarom Joop Gankema dit collecte riedeltje moet doen. Als hij zegt: lieve mensen het kost zus en zoveel geld, laten we samen de schouders er onder zetten, dan was het ook gewoon binnen.

 172. Mike zegt :

  @ Afolus, Je vroeg of actief ben geweest bij Jong en Vrij. Dat ben ik niet, maar wel diverse vrienden en familieleden van mij. Ik heb ook veel preken en studies gehoord van Pastor Prince en zijn boek gelezen.
  Ik heb ook de mensen af zien haken (door wat Pittig al mailde naar Jong en Vrij Hans- die waarschijnlijk niet meer zal reageren…?), dat de gezondheid en welvaart uitbleef en ze God zij dank nog konden reflecteren op de praktijk van hun eigen leven en de grote discrepantie in wat zij geloofden.

  Bij Jong en Vrij wordt er niet/nauwelijks gestimuleerd om te reflecteren. Na te denken over bijv. hoe de liefde van God in verhouding staat tot het lijden. Bewust te zijn van je gebrokenheid en niet maakbaarheid van het leven… Je wordt gestimuleerd om dat wat je voelt en ziet en wat niet in overeenstemming is met de Bijbel (lees hun theologie), te negeren en te ontwijken. De feiten zoals het werkelijk bedoeld is, ligt in de hemel. We houden dwars door alles heen onze ogen op Jezus….
  Kijk naar de kunstmatige reacties die we bij Hans (Sorry Hans) lezen. Je praat niet meer met personen, maar met mensen die leerstellingen uitkramen. Je kent die mensen wel, ze komen af en toe ook 2 aan 2 aan de deur…

 173. thafizzy zegt :

  @Mike
  Het was dit jaar 1,7M EUR. Sommige dingen vallen ook duurder uit, juist doordat het door vrijwilligers wordt gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de opbouwweek (die de dag voor hemelvaart begint): het is mogelijk om alles in 5x 14 uur (07:00 – 21:00 – bij daglicht, meerdere ploegen) op te bouwen. Alleen dan heb je niet meer de romantiek dat het door vrijwilligers is gedaan. Wat nu nog wel door vrijwilligers wordt gedaan is ook relatief aangezien er al heel veel wordt gedaan door professionele bouwers (ook i.v.m. veiligheid).

  Ik denk dat een reëel bedrag voor wat Opwekking (als conferentie) wil ergens tussen de 2,3M – 2,5M EUR ligt. Daarbij ga ik uit van commerciële huurprijzen van het terrein en dergelijke. Je zou (om tal van redenen, met name vanwege benodigde investeringen in veiligheidsmaatregelen) niet moeten willen dat je meer dan 25k kampeergasten hebt en totaal niet meer dan 75k bezoekers.

  Uitgaand van 60k bezoekers, wat ook dit jaar weer gehaald schijnt te zijn, kom je dan uit op ergens om en nabij de 40 EUR per persoon. Als je dat dan zou willen verdelen over kampeerders en daggasten, dan kom je waarschijnlijk uit op 50 EUR kampeerders en 35 EUR daggasten. Dat zijn redelijk normale festivalprijzen.

  Dan te bedenken dat kampeerders nu ook al 50 EUR betalen. Min of meer zou je dus kunnen stellen doordat daggasten nu niet betalen er minder geld naar de zending gaat…

 174. mafchauffeur zegt :

  @ThaFizzy: is het niet zo dat de daggasten extra veel in het collectelaadje brengen?
  – ze zijn zich ervan bewust dat ze niet betalen en willen niet dat dit ten koste gaat van de zending
  – ze zijn opgelucht dat ze niet in de bagger op het kampeerterrein hoeven door te brengen en brengen daarvoor een extra dankoffer

  Het zijn juist de livestreamlurkers die de boel ondermijnen. 😉

  Althans, zij die niet het DVD-pakket aanschaffen en ook niet via IDEAL doneren.

 175. geen_ID zegt :

  @GG
  @Thafizzy

  Gaat mij er meer om dat sommige reacties laten merken dat ze het niet kunnen hebben dat er zoveel christenen bij elkaar zijn en een gezegende/goede tijd met elkaar hebben.

  Tuurlijk hoef je het niet met alles eens te zijn, maar kritiek leveren is makkelijk en als men het zelf beter kan dan hoor ik dat graag.
  Daarnaast smeken en dringen ze bij Opwekking heus niet aan als het gaat om geld enz.

  Daarnaast weet ik nog niet of ik hier vaak zal reageren.
  Sommige onderwerpen slaan nergens op.

  Ookal zijn sommige berichten over zeurensen en de gloriestoel ook weer nuttig.
  Dan zal ik ook wel weer reageren.

 176. Wim zegt :

  Tja… De opbrengst 2013 was meer dan genoeg! Maandag was niet eens meer een collecte voor Opwekking nodig…..
  Volgend jaar gewoon weer een prachtige Opwekking!! Waarin we inderdaad gewoon onszelf kunnen en mogen zijn. En ieder op zijn eigen manier invulling mag geven aan zijn of haar geloof, en aan zijn of haar relatie met Jezus! Hoe mooi is dat.

 177. Vinegar zegt :

  @geen_ID,

  Je zegt “maar kritiek leveren is makkelijk en als men het zelf beter kan dan hoor ik dat graag.”

  Dat vind ik nu een kinderachtige en weinig steekhoudende opmerking van de eerste plank. Als je iets dus zelf (mogelijk) beter kan (of wil), dan moet je je mond houden?

  Sommige opmerkingen “slaan nergens op.”

 178. DsDre zegt :

  @geen_ID.

  Ik vind Kerkennacht een heel goed alternatief.

 179. Milou zegt :

  Wat een raar artikel. Ik kampeer al jaren op Opwekking en herken mij totaal niet in dit negatieve stuk.

 180. Arie-Jan Prins zegt :

  En… nog belangrijker Milou,
  Nogmaals is gebleken dat al dat suggestief gekaffer niet juist blijkt. er is meer dan 500.000 opgehaald en ook nog voor zending gecollecteerd:).

  En nu jullie weer.

  PS ik was bij dit evenement en als ik een ding kan en mag concluderen los van mijn geloof. Als men allemaal in de samenleving zo was/is als men daar met elkaar om gaat.ging, dan had niemand meer stof tot de bovenstaande nonsens zoals die geschreven is. Ik ga verder niet reageren op commentaar dus bespaar je de moeite.

 181. Papa zegt :

  @Arie-jan Prins

  ok

 182. Kees zegt :

  Er is voldoende geld opgehaald, en dat was niet het enige wonder. Goedgelovig moet maar eens echt gaan geloven!!

 183. Wim Schneider zegt :

  Als ėėn mens waanbeelden ziet noemen we die krankzinnig.
  Als een menigte waanbeelden ziet noemen we het religie.

 184. afolus zegt :

  @Wim Schneider
  Welke bijbeltekst citeer je daar…? 😉