Hemelvaart: de hemelse er-op-uit dag

ballonnenfietsHoe verankeren we Hemelvaartsdag zodanig in onze volkscultuur dat het een ‘zelfreddende feestdag’ wordt die niet hoeft te worden opgeofferd voor de economie? Die vraag legden we onze lezers op 1 mei voor.

GG-lezeres Mathilde grijpt terug op een oude heidense traditie: dauwtrappen, en in het verlengde daarvan: wandelen, fietsen, picknicken, bermzitten en het duidelijke begin van het kampeer- en barbecueseizoen. Hemelvaart als nationale er-op-uit dag. Maar hoe leggen we dan het lijntje met de ware betekenis van Hemelvaart?

Jezus op een wolk gaat ‘m natuurlijk niet worden. Maar we zien voor de branding wel twee andere mogelijkheden:

1. Hemelvaart associëren met ballonnen. Ballonnen oplaten, ballonnen aan de fietsbel, ballonnen aan de rugzak. Uiteraard gevuld met helium als subtiele verwijzing naar Jezus’ hemelvaart.

2. Hemelvaartsdag als dag van de pelgrimage. Dan ben je toch actief aan het wandelen en fietsen, maar beweeg je je wel naar een hemels doel toe. Kerken kunnen op deze dag de heilige en historisch betekenisvolle plekken (kapelletjes, mariagrotten, reformatie-hotspots) uit de rijke religeschiedenis van Nederland openstellen voor het publiek. Wie zo’n plek bezoekt ontvangt een aardig aandenken, bijvoorbeeld een relibeeldje voor op het huisaltaar, een tattoo of een bierviltje met je favoriete heilige.

Advertenties

15 responses to “Hemelvaart: de hemelse er-op-uit dag”

 1. thebutler says :

  Doe maar 2. Anders moeten we weer een anti-ballonnen actie organiseren om de vervuiling tegen te gaan.

 2. goedgelovig says :

  @hans: Je reactie is verwijderd, want off-topic. Haak gerust in op de discussie over Zijlstra en Sörensen, maar graag bij het betreffende bericht.

 3. Ettje says :

  Ben het met @thebuttler eens: zeker geen ballonnen! Wens verder iedereen een goede ‘Jesus-fly-up-day’. Een dag die voor de meeste Nederlanders, denk ik, gewoon een vrije dag is geworden, zonder enige Hemelse betekenis! ‘Mijn kerk’ had gewoon een dienst, net als vroeger. Maar aangezien onze straat afgesloten is voor alle verkeer, ivm de jaarlijkse hemelvaartsmarkt, werd het voor ons uitslapen, en straks even over de markt slenteren, omdat het anders zo sneu is voor de buurtvereniging, die dit organiseert.

 4. Jeroen Mank says :

  Voor ruim 50.000 gelukzaligen is Hemelvaart de dag waarop ze naar één van de hoogmissen in de tempel der tempels mogen: de bekerfinale in de Kuip. De rest van de gelovigen moet het helaas doen met het radio- of televisieverslag.

 5. sprokkelen says :

  Wat leuk dat mijn idee bij de twee keuzemogelijkheden zit. Geen ballonnen aub, die stijgen namelijk niet ten hemel maar komen ergens weer op de grond, en dan liggen ze daar nog eeuwen en raken mn vogels verstrikt in de touwtjes. Afschaffen die traditie. Er-op-uit en genieten van de prachtige wereld om ons heen. Liggen in het gras en omhoog kijken naar de wolken, blauwe lucht en naar de hemel, zo je wil.

 6. bramvandijk says :

  Die ballonnen zijn misschien nog wel het meest bijbels. Ze stijgen op 1 plek op, en na 10 dagen komen ze op een veel diffusere manier weer teug naar de aarde. Zoals de geest ook een veel diffusere vorm van god is dan Jezus.

 7. Pittig says :

  Ballonnen kloppen theologisch ook niet. Jezus ging niet omhoog, naar de hemel daarboven. Dat is het oude wereldbeeld uit vroegere tijden. Zo stelden veel bijbelschrijvers zich dat ook voor. Hemel boven, wij op de aarde en het dodenrijk onder ons. Maar moderne mensen kunnen daar natuurlijk helemaal niets meer mee. Wij hebben op televisie menig hemelvaart van een raket en astronauten gezien. En daarboven is niet de hemel, zoals de bijbelschrijvers dachten, maar de stratosfeer, planeten, sterren en heel veel “lege” ruimte.

  Het is trouwens ook de vraag of Lukas wel bedoelde dat Jezus de hemel daarboven in ging. Als je gaat kijken naar de betekenis van een wolk in de bijbel, dan is dat meer een teken van Gods verborgen en ongrijpbare aanwezigheid.

 8. Pittig says :

  Ik weet dat er vele jaren lang in midden Friesland elke tweede hemelvaartsmiddag een kerken-pelgrimspad was. Er was een route tussen verschillende kerken en in elke kerk was er wel iets te doen: een korte pelgrimsviering met echte pelgrimszegen, orgelspel, tentoonstellingen en natuurlijk een plaats om te zitten en wat te eten of te drinken. Je kon bij elke deelnemende kerk vertrekken of aankomen en je hoefde ook niet de hele route te lopen. De voorzitter van de kerkeraad uit mijn eerste gemeente was daar altijd druk mee.

 9. Hendrik says :

  Hier moet toch ook een commercieel slaatje uit te slaan zijn? Met bijvoorbeeld een pelgrimage langs http://www.zevendehemel.nl/ , http://www.museumindezevendehemel.nl/ , http://www.indenzevendenhemel.nl/ , http://www.naardezevendehemel.nl/ of http://www.eetcafedezevendehemel.nl/

 10. cornelis says :

  @pittig.. die theologische wolk, daar houd ik het ook maar op..

 11. bramvandijk says :

  @Pittig

  Ballonnen kloppen theologisch ook niet. Jezus ging niet omhoog, naar de hemel daarboven. Dat is het oude wereldbeeld uit vroegere tijden. Zo stelden veel bijbelschrijvers zich dat ook voor.

  Juist omdat de bijbelschrijvers (in casu Lukas) zich dat zo voorstelden is het lastig om te stellen dat Jezus niet omhoog ging. Volgens het verhaal namelijk wel.

  Natuurlijk, wij weten inmiddels dat daar boven nog heel erg veel zaken zijn die moeilijk de hemel kunnen wezen. Wat dat betreft kun je wel zeggen dat Jezus niet naar boven is gevlogen. Maar het vervelende is dat je vervolgens ook door moet gaan met constateren dat Jezus nooit lichamelijk dat graf uit is komen lopen, al dan niet dwars door de steen heen (volgens Mattheus was Jezus’ lichaam al weg toen de steen door de engel werd weggerold). Want de vraag wat er met dat lichaam dan is gebeurd, is niet op te lossen zonder hemelvaart die juist een verklaring geeft voor Jezus’ afwezigheid nu.

  Weet dus waar je aan begint te twijfelen!

 12. joost says :

  pittig

  Wij hebben op televisie menig hemelvaart van een raket en astronauten gezien. En daarboven is niet de hemel, zoals de bijbelschrijvers dachten, maar de stratosfeer, planeten, sterren en heel veel “lege” ruimte.

  En wie zegt jou dat er ergens boven al die lege ruimte niet ergens nog een soort van hemel is, of een grote planeet die hemel blijkt te heten. Er zijn niet voor niets geruchten over meerdere hemels. Men spreekt zelfs al over een zevende hemel. Wie weet hoeveel meer er nog zijn.
  En om daar te komen moest Jezus toch echt eerst opstijgen en boven onze dampkring uitkomen om zijn verder reis naar zijn bestemming te bereiken.
  Heb geloof gij klein gelovige. 😉
  joost

 13. Parelmoer says :

  Jezus mag dan zijn opgestaan, hij zal zijn hemelvaart niet hebben overleefd. Al opstijgend op zijn wolk, werd de atmosfeer steeds ijler. Misschien ging zijn bloed wel koken wegens gebrek aan atmosferische druk, wat duikers kennen als caissonziekte. Ik wil dus best geloven dat Jezus uit de dood is opgestaan, maar niet dat hij nog leeft.

 14. Agilhartje says :

  Kunnen we dit feest niet van de vrije-dagen-kalender afvoeren? We maken er dan een zwevende snipperdag van. Iedereen mag zelf kiezen welke feestdag hij dan vrij wil nemen. Bijvoorbeeld Grote Verzoendag, Hervormingsdag, Sinterklaas, Suikerfeest of Dag van de Arbeid.

 15. mafchauffeur says :

  @Parelmoer: iemand die in een vliegende storm over water kan lopen, water kan veranderen in kwaliteitswijn en kan opstaan uit de dood zou een hemelvaart niet kunnen behappen? Onwaarschijnlijk.

  Trouwens, ik zag pas Andre Kuipers nog schreeuwen in de Nieuwe Kerk, die leeft blijkbaar ook nog steeds ondanks zijn ruimtereis. 😉