Maak Hemelvaart en Pinksteren ‘zelfreddende feestdagen’

jezus-hemelvaartHet morrelen aan gristelijke feestdagen om deze in te ruilen voor een andere feestdag (islamitisch, multireligieus, radicaal neutraal) of zelfs een ordinaire werkdag smeult als een veenbrand. Politici zetten statistieken naar hun hand om ten gunste van economische groei bijvoorbeeld 2e pinksterdag te schrappen. Terwijl in buurland Duitsland met veel meer religieuze vrije dagen de economie er beter voorstaat dan in Nederland. Misschien wel door op Allerheiligen, Sacramentsdag, Hervormingsdag, Driekoningen en Maria-Hemelvaart doorbetaald vrij te geven. Religieus getinte vrije dagen zijn dus niet bewezen slecht voor de economie.

Politici zijn altijd op zoek naar proefballonnetjes, draaibare feitjes of spinmomentjes en voor je het weet liggen de gristelijke feestdagen weer onder een economische dreiging. Zonder een stevige verankering in de volkscultuur zijn deze feestdagen politiek vogelvrij.

De kerstdagen brengen we als Nederlanders gezellig in de familiekring door en de paasdagen zijn met hazen, kuikens en eieren stevig verankerd in de volkscultuur. Met op 2e paasdag een optocht naar de meubelboulevard, bouwmarkt of tuincentrum. Al dan niet met kortingsstickers. Dat moet echter nog eens op 2e pinksterdag. Is daar niks creatievers voor te bedenken? Om over hemelvaartsdag nog maar te zwijgen. Die dag is vooral bekend van de vraag “ben je ook vrij, de dag na hemelvaart?”

Het is de EO en RKK aardig gelukt om zelfs goede vrijdag tussen de oren te krijgen in Nederland, met The Passion. Dan moet het GG toch lukken om hemelvaart en pinksteren een ankertje te geven in de volkscultuur. Allemaal voor het hogere doel: behoud van de doorbetaalde vrije dagen. De vraag is alleen: hoe? Hoe kan het zelfreddend vermogen van deze feestdagen vergroot worden zodat de vrees van de SGP haar fundament verliest.

Hemelvaartsdag zou benoemd kunnen worden tot de officiële start van het barbecue-seizoen. Alle begin is weer moeilijk, dus in een mum van tijd zal in Nederland een grote wolk alles dat hoger dan vier meter boven de grond is aan het zicht onttrekken. Massaal ballonvaren zou ook een waardige verheffing van deze dag zijn. Misschien gaan anti-vierders dan balorig sky diven als tegenreactie.

spiritumsanctam

Met kerstkransjes en paaseieren is al genoeg zoetigheid in de volksvieringen voorhanden, daarom zijn voor een pittige pinksterviering vlammetjes een logische keus. Naast Unox met de nieuwjaarsduik kan dan ook een andere fabrikant zo z’n vrije dag in het volksbrein claimen, met gratis verstrekkingen, zodat het de bevolking niet teveel hoeft te kosten. Oranje haarspray heeft een rechtschapen Nederlander al in huis, een bijpassende oranje-vlamkuif is zo gemaakt.

Maar iets zegt ons dat er betere ideeën zijn. Waardiger, geestiger, opgewekter… Wie maakt die ideeën bekend, wie heeft die zelfreddende inspiratie? Deel je ideeën voor Hemelvaart en Pinksteren. De beste maken we op Hemelvaartsdag en 2e pinksterdag bekend.

Advertenties

10 responses to “Maak Hemelvaart en Pinksteren ‘zelfreddende feestdagen’”

 1. Fristi lente-ui says :

  Waarom had Jezus trouwens een wolk nodig om naar de hemel te varen?

 2. lieveheersbeest says :

  @Fristi lent-ui
  van een DeLorean zouden de discipelen zijn geschrokken…

 3. joost says :

  Fristi lente-ui

  Waarom had Jezus trouwens een wolk nodig om naar de hemel te varen?

  omdat hij zo in de wolken was dat er eindelijk een einde was gekomen aan zijn beproeving?
  joost

 4. Agilhartje says :

  Altijd raar om collega’s een prettige Hemelvaart toe te wensen…

  Pinksteren is eigenlijk de geboortedag van de kerk, misschien moeten we er een echt verjaardagsfeestje van maken in de kerken. Dit jaar vieren we onze 1983-ste verjaardag. Alle kerken houden Open Dag met rondleidingen, filmpjes op de beamer en lekkere hapjes en cadeautjes voor de gasten.
  Een leuke fiets- of wandelroute leidt de bezoekers langs de gebouwen die meedoen.

 5. Max says :

  Pinksteren is al autarkisch: denk aan Pinkpop en ook aan de jaarlijkse release van de nieuwe gele meezingers in een vogelbroedgebied.
  Hemelvaart kan wellicht wel een opkikker gebruiker. Ik associeer Hemelvaart tot nu toe vooral met de eerste caravan-files van het jaar. En dat moeten we niet meer willen.

 6. mathilde says :

  Hemelvaart: dauwtrappen, wandelen, fietsen, picknicken, bermzitten en inderdaad het begin van het kampeer en barbecueseizoen.
  Pinksteren: festivals

 7. Bernard says :

  @Fristy lente-ui wat had Jezus dan moeten gebruiken om uit het zicht te raken!? Een vliegende walvis?

 8. Hendrik says :

  De populariteit van Hemelvaartsdag kan stijgen door het invoeren van 2e hemelvaartsdag, net zoals de 2e kerstdag, 2e paasdag en 2e pinksterdag. Want morgen moet ik gewoon weer aan het werk….

 9. Hendrik says :

  Een suggestie uit de donkere krochten: hemelvaartsdag als de dag waarop mensen officieel, voor hen dan, de hemel laten varen. Losmaken dus van de overtuiging of het idee dat er een hemel is, dat laten varen. En vervolgens ietwat weemoedig en terneergeslagen de dag vervolgen. Of juist een enorm bbq feest bouwen, want in de h…. is geen bier, daarom drinken wij het hier.

 10. Paulus de Boskabouter says :

  Kerkinactie maakt gewoon zelf nog een derde pinksterdag
  http://www.kerkinactie.nl/Particulieren/Wat-doen-we/Zending/Kerk-in-Actie-Pinksterfeest–i15961
  zaterdag 25 mei (dit jaar…)