Uitslag Oranjeprijsvraag

9789046815373.pcovr.01.boekenvanoranje.inddWie heeft onze Oranjeprijsvraag gewonnen en wint de semi-satirische roman ‘De Boeken van Oranje – Zo werd ik koning’ van Patrick Bernhart? Eerst het juiste antwoord op de vijf vragen:

Theologische vraag:
1. Hoe heet het bijbelclubje rondom ds. Carel ter Linden waar Willem-Alexander lid van is?

De Bende van Twaalf. Was eenvoudig te googelen, want dagblad Trouw schreef er al eens over.

Psychologische vraag:
2. Wie heeft volgens auteur Bernhart bedacht dat Máxima tijdens de persconferentie over vader Zorreguieta “Een beetje dom” zou zeggen?

Willem-Alexander zelf. Jammer dat Tweebeeke en Nieman daar niet naar vroegen in het Royale Interview deze week. Auteur Bernhart laat de troonopvolger zeggen:

De RVD was er alleen van uitgegaan dat ik zelf zou zeggen dat ik ‘een beetje dom’ was geweest. Maar ik had al begin maart bedacht dat Máxima dat moest zeggen. Dan zou zij in één keer goed op de kaart staan in Nederland, en dat was veel belangijker dan een eventuele, tijdelijke, dip in mijn populariteit.

Financiële vraag:
3. In ‘De Boeken van Oranje’ eet Willem-Alexander samen met volkszanger René Froger een broodje met een Van Dobben-kroket. Hoeveel betaalt hij daarvoor inclusief fooi?

Van Willem-Alexander hoef je geen incident zoals met de Belgische prins Laurent te verwachten. Laurent had een ijsje voor zijn kinderen afgerekend met een tieneurobiljet, maar dat biljet enkele seconden later weer teruggevraagd. Hij had de buitenwereld willen laten zien dat hij, als ieder ander, voor zijn ijsjes had betaald. Omdat de camera’s hadden geregistreerd dat de prins het tientje weer in zijn zak stak, werd Laurent de risee van het Belgische koningshuis. Willem-Alexander heeft daarom volgens auteur Bernhart altijd enkele briefjes en munten in zijn zak; een portemonnee gaat te ver, hij past voor een bobbel in zijn broek.

Het goede antwoord is: 12 euro – 10 euro voor de kroket en 2 euro fooi. De betreffende passage uit ‘De Boeken van Oranje’:

Hij trok een biljet uit zijn broekzak, zag het tipje van een rood tieneurobiljet en gaf het aan een besnorde Van Dobben-employé. ‘Voor jou heb ik ook nog een bijzonder cadeautje.’ De prins graaide in zijn andere broekzak en opende voor de Van Dobbenmedewerker zijn vuist. ‘Ziehier: een gloednieuwe twee-euromunt, de eerste met alleen mijn beeltenis. Hij komt pas later in omloop, maar het is mij een genoegen deze aan u te geven.’ Voor René Froger was het duidelijk: dit zou een koning worden in de warme, menselijke traditie van Juliana. Ze verlieten de krokettentent, de Van Dobben-medewerker verbluft achterlatend met de twaalf euro.

Klassieke vraag:
4. Wat betekent de Latijnse afkorting PhRM en op welk gebouw is dit van toepassing?

Placet hic Requiescere Musis, het behaagt de muzen hier te rusten. Zo heet het sociëteitsgebouw van het Utrechts Studenten Corps aan het Janskerkhof, ook wel het Gele Kasteel genoemd.

Historische vraag:
5. Wie zorgde er volgens Bernhart voor dat Willem-Alexanders verre voorvader Ruprecht de pijp uit ging zodat Walram de enige graaf van Nassau kon worden?

De neven Ruprecht en Walram waren op kruistocht naar het Heilige Land geweest. Maar Walram benijdde de bevoorrechte positie van Ruprecht bij de Duitse keizer en aasde zelf op de troon van Nassau. Volgens Bernhart is dit wat er gebeurde:

Walram sloop Ruprechts tent binnen en had Ruprecht met zijn zwaard kunnen doorklieven en de ijzergeur van Ruprechts bloed kunnen opsnuiven. Maar dat deed hij niet, hij liep weer naar buiten en sneed de stijgbeugels van Ruprechts zadel door. Op die manier liet hij God beslissen wie er over Nassau zou regeren. Toen Ruprecht de volgende ochtend door een van zijn mannen op zijn paard werd geholpen, leek er niets aan de hand. Ze reden in colonne naar het noorden tot ze werden opgejaagd door een groep moslims. Ruprechts paard maakte een onverwachte zijsprong, en zijn meester verloor zijn evenwicht, viel van zijn paard en brak zijn nek. Het geluid van de vallende Ruprecht hoorde Walram jaren later nog steeds in zijn dromen.

We rekenen de volgende antwoorden goed: Walram, God, de moslims en het paard van Ruprecht.

DE WINNAARS

1. Afolus had antwoord 1, 2 en 4 goed en wint met glans.
2. Vleertje had antwoord 2 en 3 goed.
3. Pittig had antwoord 5 goed, maar deed puur om de theologische discussie mee.

Mail je postadres even naar Goedgelovig, dan komt het boek naar je toe.

Advertenties

7 responses to “Uitslag Oranjeprijsvraag”

 1. afolus says :

  @GG
  Ik ben zeer vereerd met deze prijs.

  Onderstaand nog een leuk familiefilmpje

  [video src="http://alt.luckymedia.nl/2013_04_18_51700a5be83fc.mp4" /]

 2. rob says :

  @Afolus
  Gefeliciteerd 🙂

 3. Pittig says :

  Gefeliciteerd Afolus. Je bent onze Oranjekenner! Ga je nu ook op de 30e hier op GG een liveblog van de kroning verzorgen?

 4. Vleertje says :

  Yeah, ik heb gewonnen!! whahaha :mrgreen: En nou maar hopen dat ik het een leuk boek vindt. Ik mail mijn gegevens even.

 5. afolus says :

  @Pittig
  Op 30 april ben ik vakantie aan het vieren onder een oranje zonnetje ergens ten westen van Marokko. Ik heb begrepen dat de hotelkamer beschikt over WiFi, waardoor ik ’s avonds ongetwijfeld een samenvattinkje kan bekijken op Uitzending Gemist.

  Voor een serieus liveblog op GG kan @Waterlelie beter worden ingeschakeld. Wellicht dat Frank Ouweneel daarbij dan ook nog een eindtijdduiding aan het gebeuren kan geven “met beroep op de barmhartigheden Gods” 😀

 6. rob says :

  @Vleer en Pittig

  ook gefeliciteerd.
  Met maar 1 en 2 vragen goed is het wel een krappe overwinning 🙂

 7. Wilfred says :

  @Afolus: Alweer in Afrika op vakantie? Kan me voorstellen dat jij niet tot paus bent gekozen! Je moet je gezicht ook eens op andere continenten laten zien! 😉

  #Gefeliciteerd!