Noordkoreaanse agressie komt door homo’s

Homo’s zijn het ideale zwarte schaap voor de witte schapen. Je kunt ze van alles de schuld geven. Ook van de Noordkoreaanse oorlogsdreiging. “Het is bijbels gezien niet ondenkbaar dat er een verband is,” aldus Fred Luter, voorzitter van de Southern Baptist Convention, de grootste protestantse denominatie in Amerika.

Advertenties

63 responses to “Noordkoreaanse agressie komt door homo’s”

 1. Mart says :

  “Simply, because of the fact we have seen it happened in Scripture before.”
  True or false?

 2. ruub says :

  Bij de Pinkstergemeente in Amsterdam wordt homoseksualiteit ‘gewoon’ weggebeden: http://gids.publiekeomroep.nl/uitzending/329662644/onder-elkaar/ (vanaf 4:05)

 3. afolus says :

  Levensgevaarlijke lieden die groot geworden zijn met “ingebakken vooroordelen” welke niet snel zijn te verleiden om hun naaste lief te hebben zoals zij zichzelf liefhebben.

  Griezelige denkbeelden. Met zulke denkbeelden is een oorlog in de naam van de Heer zomaar begonnen.

 4. henkjan37 says :

  sowieso weet ik niet of je een neger die bij een kerk zit die specifiek is opgericht om slavernij goed te keuren helemaal serieus moetnemen…

 5. rob says :

  Onvoorstelbaar hoe je de dreiging van regimes kan afwentelen op homo’s.
  Ik heb medelijden met elke homo die zich een dergelijke boodschap aantrekt, vreselijk.

 6. afolus says :

  In de evangelische kringen in ons eigen land, die je toch wel kunt omschrijven als gematigde pinksterkringen, zal men niet zo snel publiekelijk verbanden leggen tussen ernstige gebeurtenissen en bijvoorbeeld homoseksualiteit.

  Ik vrees dat dat eerder komt door politieke correctheid en vrees voor media-commotie dan door genuanceerde meningsvorming binnen de eigen kring.

 7. henkjan37 says :

  overigens heeft Nederland in de 18e eeuw ook dergelijke ideen gehad… toen zijner uiteindelijk tientallen van homoseksualiteit beschuldigde mannen op brute wijze vermoord, omdat ze ondermeer de schuld kregen van paalworm waardoor de stabiliteit van de dijken in gevaar kwam…

 8. Druifluisje says :

  Gelukkig kunnen afgedwaalden de oorlog nog afwenden door hun bekeer-getuigenis op cip. Wat dragen ze daar een verantwoordelijkheid.

 9. keietrekker says :

  Mooi lied wat op deze discussie aansluit: Shawn Mullins-Give God the bleus. Wie kan hem plaatsen.

 10. PietV. says :

  Het schijnt dat Noord Korea heropvoedingskampen heeft. Zou er nog plek zijn voor lieden die eindeloos doorgaan met het discrimineren van homo’s. En ze te betichten van alles en nog wat. Als de kat buiten de kattenbak plast dan komt het door homo’s, als de was niet droogt dan komt het door …… En laten we direct dat boek wat de oorzaak is van alle ellende in de afvalovens symbolisch in de afvalovens gooien.

 11. PietV. says :

  Te snel getypt kan de redactie de laatste zin even verbeteren. Thnks.

 12. rob says :

  @Druifhuis

  Heb je daar een linkje naar?
  Als ik op CIP wil kijken moet ik eerst lid worden, zo te zien.

 13. rob says :

  @Keietrekker

  Asjeblieft

 14. Johan says :

  @henkjan37: Paalworm en homo’s, ik kan me er iets bij voorstellen. Zowel de paal als de worm. 😉

  Maar wat serieuzer: ik ben al eens in de homovervolging in Nederland gedoken en heb het altijd opmerkelijk gevonden dat uitgerekend de ruïnes van de kerk een ontmoetingsplek voor homoseksuelen werd. Voor voor psychologen, profeten en andere duiders.

 15. Druifluisje says :

  @rob de discussie hier 4 dagen terug en een linkje: http://www.cip.nl/artikel/34767/Blijf-vertellen-hoe-God-denkt-over-homoseksualiteit

 16. Pittig says :

  Hé, wat Luter doet, dat kan ik ook!

  “De fundamentalistische homo-haters zijn de oorzaak van de de Noord-Koreaanse agressie en voor de haatdragendheid van de Southern Baptist Convention heeft God Amerika in een economische crisis gestort.”

  Wow, dat was geeneens moeilijk. Je kunt blijkbaar heel makkelijk Gods naam misbruiken voor je eigen ideeën!

  De Southern Baptist Convention is in Amerika trouwens een gerenommeerd evangelikaal kerkgenootschap en één van de grootste leveranciers van zendelingen. Dus hun fundamentalistische ideeën verspreiden zich over de hele wereld…

 17. keietrekker says :

  @rob,

  Dank je. Mooi lied.

 18. willie says :

  Volgens mij is het probleem vooral dat ze zo Amerika-gericht zijn. Als dit principe echt zou gelden, dan had Noord-Korea al lang Nederland aangevallen. Waarom juist Amerika terwijl dat land op dit punt toch echt een stuk minder liberaal is dan veel Europese landen.

 19. mafchauffeur says :

  Vier glasheldere Bijbels argumenten vóór een ferm anti-homostandpunt. En vier veelgebruikte en hardnekkige smoezen overtuigend gepareerd.
  http://carm.org/christianity-and-homosexuality

 20. rob says :

  @Willie
  Inderdaad, goed punt.
  Nederland, het land van de homoparade zou allang en breed door een kernraket van de aardbol geveegd moeten worden. Waarom juist Amerika?

 21. Hendrik says :

  @rob @Willie De raketten van Noord Korea schijnen niet zo goed te zijn met navigeren. Amerika is zo groot, dat raak je wel als de koers ongeveer klopt. Maar Nederland…. Dat lukt alleen met bijsturen van boven.

 22. afolus says :

  @mafchauffeur
  Ga jij alvast maar in een schuilkelder zitten…

 23. willie says :

  Ik geloof trouwens wel dat je in het OT ziet dat God zorgt dat Israël in oorlogen terecht komt op het moment dat mensen zondigen.
  Maar of je dat principe zelfs als je de bijbel bijzonder letterlijk neemt zo naar de huidige tijd kan trekken en Israël kunt vervangen door Amerika is natuurlijk maar de vraag.
  Ook zou je je dan af gaan vragen waarom God zich zo eenzijdig zou richten op homoseksualiteit en niet op bijv. seks buiten het huwelijk of allerlei andere dingen die natuurlijk in Amerika ook al jaren aan de orde van de dag zijn en in het OT verboden zijn. Nee, God zegt bij homoseksualiteit trek ik de grens, nu zie ik ineens dat Amerika eigenlijk Israël is en laten we weer terug gaan naar hoe het in het OT was, hoppakee ik laat Noord-Korea aanvallen.
  Er zitten nogal wat haken en ogen aan die redenering lijkt mij. Alleen al waarom Amerika dan niet door God geïnspireerd wordt om Noord-Korea aan te vallen, daar maken ze het immers nog veel bonter.

 24. Pittig says :

  @ mafchauffeur

  De teneur van het artikel waar jij naar verwijst is deze: omdat wij iets geloven (= een heel bepaalde interpretatie van eeuwenoude teksten erop na houden), moet iedereen verplicht worden daarnaar te leven…

  Oftewel: precies hetzelfde gedachtegoed als fundamentalistische moslims in Saudi Arabië met hun sjaria…

  De beste schrijver van dat artikel heeft nog niet door dat er een verschuiving in Amerika aan de gang is en dat niet elke Amerikaan op een fundamentalistische manier de bijbel leest of zelfs christen is.

 25. Pittig says :

  @ Willie

  Dezelfde denkwijze waar jij vragen bij stelt, hebben er in de kerkgeschiedenis toe geleid dat mensen zeiden dat de verwoesting van de tempel Gods werk was en een teken dat God klaar was met de Joden…

 26. Pittig says :

  Het hele idee achter de denkwijze van Luter, de Southern Baptist Convention en CARM (Christian Apologetics and Research Ministry, waar mafchauffeur naar verwijst) is dat Amerika dé christelijke natie bij uitstek is,waar de hele wereld eigenlijk omheen draait.

 27. goedgelovig says :

  We kunnen weer een Fred aan ons lijstje toevoegen.

  https://goedgelovig.wordpress.com/2009/04/04/gristelijke-maffia-attakeert-fred/

 28. rob says :

  @GG
  Worden jullie weer gedreigd met een rechtszaak ?

 29. bramvandijk says :

  @Pittig

  Het hele idee achter de denkwijze van Luter, de Southern Baptist Convention en CARM (Christian Apologetics and Research Ministry, waar mafchauffeur naar verwijst) is dat Amerika dé christelijke natie bij uitstek is,waar de hele wereld eigenlijk omheen draait.

  Tja, als ik het me goed herinner vond Nederland in de gouden eeuw, toen wij wereldmacht nummer 1 waren, zichzelf ook het nieuwe Israel of iets dergelijks. Want materiële voorspoed is toch een teken dat je gezegend wordt door god 😉

 30. flipsonius says :

  @bramvandijk
  en de Engelse Puriteinen dachten daar weer heel anders over 😉

 31. DfTg says :

  Kijk, het is natuurlijk lomp dat die kerel zegt ‘it could be’, maar het is net zo lomp om ‘it could be’ te vertalen met ‘is’.

 32. mafchauffeur says :

  @DfTg: da’s vermoedelijk de GG-gave van Overdrijving.

  Overigens is lomp ook een vrij treffende omschrijving van deze poging van de heer Luter om een atoomoorlog af te wenden:
  http://www.baptiststandard.com/news/baptist/14941-baptist-briefs-luter-warns-scouts

 33. Mart says :

  Ik herhaal mijn vraag nog maar een keer:

  ““Simply, because of the fact we have seen it happened in Scripture before.”
  True or false?”

  En nou niet weer in de bekende reflexen schieten, hè 🙂

 34. afolus says :

  @Mart
  Wat mij betreft is het leuker als je eerst zelf een mening geeft…
  (Als dat tenminste past in je bekende reflexen…)

 35. Pittig says :

  @ DfTg

  Soms geeft een vertaling de letterlijke woorden weer en andere keren de bedoeling van die woorden. Dat laatste is hier gebeurd. Ga anders maar eens lezen wat ze in de Southern Baptist Convention allemaal zegt…

  he Southern Baptist Convention, the largest Protestant denomination in the United States, with over 16 million members, has discriminated against gay and lesbian people for more than a quarter-century. The SBC has passed numerous resolutions on gay and lesbian issues since 1976, repeatedly asserting its commitment to preach, teach and politically organize against gay and lesbian people and their supporters. Unlike many Christian denominations that oppose discrimination against gay and lesbian people in civil society, the SBC has gone on record as supporting it….

  http://www.hrc.org/resources/entry/stances-of-faiths-on-lgbt-issues-southern-baptist-convention

  De rechten van homo’s zijn volgens deze Baptisten ook niet gelijk aan mensenrechten. Homo’s hebben dus geen enkele extra bescherming tegen discriminatie nodig.

  http://usnews.nbcnews.com/_news/2012/06/20/12323075-southern-baptists-gay-rights-arent-civil-rights?lite

  En bedenk wel dat die Zuidelijke Baptisten de op-een-na grootste kerkgenootschap van de VS zijn. Maar het woord “zuidelijk” in hun naam zegt al heel veel als je wat bekend met de Amerikaanse verhoudingen…

 36. Pittig says :

  @ Mart

  Bedoel je zoiets als:

  “Simply, because of the fact we have seen it happened in Scripture before we want whole tribes and cities murdered and pillaged today, because they think a little bit different about God.” ?

 37. Sueigilera says :

  Maar…..wat vonden de indianen van homofilie?

 38. Pittig says :

  @ Sueigilera

  http://en.wikipedia.org/wiki/Two-Spirit

  Tja, en als je er als Indianen zulke ideeën op nahoudt, dan is het gewoon Gods wil dat je door de blanke Amerikaanse christenen uitgeroeid wordt en zij je land afpakken! De Israëlieten kregen toch ook het land van die goddeloze Kanaänieten?

  😦

 39. jannegen says :

  “it makes me feel like… opening a church” Hahaha. Ja ik krijg er ook steeds meer zin in! Je kan alles zeggen en vragen, iedereen antwoord met amen.

 40. Sueigilera says :

  @pittig,

  Zo zie je maar hoe die blanke Europeanen zich aan de bijbel hebben gehouden. Gewoon het oude testament nagespeeld. Heidense volken vernietigd. Maar het werk is nog niet helemaal klaar…

 41. Pittig says :

  Er is deze visie op de oorzaak van de Noord Koreaanse agressie:
  :
  — “Het komt door de homo’s” (Fred Luter)

  Maar er zijn ook andere visies:

  — “Kim Yong Un is een gestoorde gek” (theinnocentman)

  — “Noord Korea is jaloers op hun knappe zus Zuid Korea” (tabloholic)

  — “Homeboy Kim wil ook in de geschiedenisboeken komen, net als pappie en opa” (solovely)

  — “Het is een traditie van Noord Korea geworden om elke paar jaar te laten zien dat ze nog bestaan” (evilmaknae)

  — “Kim Yong Un heeft gewoon een Snicker nodig” (Dongwoonz wife)

  http://forums.allkpop.com/threads/what-do-you-think-is-the-reason-for-recent-north-korean-aggression.199518/

 42. mafchauffeur says :

  @Pittig: dat zijn stuk voor stuk beduidend sympathieker visies. 🙂

  Alleen jammer dat déze niet Bijbels zijn. 😉

 43. Christiaan says :

  Inzake oorlogsdreiging stelt de bijbel stelt een heldere diagnose:

  James 4:1
  From whence come wars and fightings among you? come they not hence, even of your lusts that war in your members?

  Wat lust betreft is sodomie (unnatural affection) slechts 1 zonde uit een hele grote waaier van zondes:

  Romans 1:28
  And even as they did not like to retain God in their knowledge, God gave them over to a reprobate mind, to do those things which are not convenient;

  Being filled with all unrighteousness, fornication, wickedness, covetousness, maliciousness; full of envy, murder, debate, deceit, malignity; whisperers, Backbiters, haters of God, despiteful, proud, boasters, inventors of evil things, disobedient to parents, Without understanding, covenantbreakers, without natural affection, implacable, unmerciful:

  Who knowing the judgment of God, that they which commit such things are worthy of death, not only do the same, but have pleasure in them that do them.

  Volgens het principe “actie reactie” / “je oogst wat je zaait” is het niet gek dat de VS – en de rest van de wereld – door het putje gaat: “There goes the neighbourhood”.

  Proverbs 14:34
  Righteousness exalteth a nation: but sin is a reproach to any people.

  Psalm 12:8
  The wicked walk on every side, when the vilest men are exalted.

  1 John 5:19
  the whole world lieth in wickedness.

 44. MaB says :

  Als je erover nadenkt, verbaas je je toch ook over het egocentrische/solipsistisch wereldbeeld van dergelijke types. Als een dictatuur, die al tientallen jaren de eigen bevolking onderdrukt en uithongert met oorlog dreigt, moet de oorzaak wel liggen in een Amerikaanse binnenlandse cultureel-politieke aangelegenheid.

  In plaats van dat men zich druk maakt over het feit dat genoemde dictatuur miljoenen mensen op brute wijze onderdrukt, maakt men zich druk over het feit dat de oorlogsretoriek van genoemde dictatuur wel eens een straf zou kunnen zijn voor de legalisatie van het homohuwelijk in de VS. Want iedereen weet toch dat het hele geopolitieke gebeuren slechts een goddelijk commentaar vormt op Amerikaanse interne beslommeringen en dat Amerikaanse aangelegenheden zonder meer de belangrijkste plaatsen op de goddelijke prioriteitenlijst innemen…

 45. mafchauffeur says :

  @christiaan: heeft jouw Bijbelverzengenerator ook een knop “choose language”? In het Hebreeuws en/of Grieks klinkt het namelijk toch net dat beetje authentieker en krachtiger. 😉

 46. RedeX says :

  Ik blijf me hier over verbazen. Niet zozeer over het homostandpunt van fundamentalistische christenen, en het idee dat god straft voor zonden van een volk, maar over wie god blijkbaar straft.

  De beste man zegt dus dat het een mogelijkheid is, dat omdat land A zonde begaat, god als straf land B en C aan de andere kant van de aardbol in oorlog stuurt?

  Dat zou betekenen dat ik zoveel vrij homoseks kan hebben hier in NL als ik wil, en god als straf een hongersnood in Afrika laat ontstaan.

 47. John says :

  @Redex

  Ik snap dat je dat niet begrijpt, maar het idee is wel bijbels. In de hele bijbel sterven er onschuldige mensen als straf voor wat schuldige mensen gedaan hebben. Denk aan de zoon van koning David die door God wordt vermoord, omdat David iets stoms gedaan heeft. Een rechtvaardige God had David hiervoor gedood, en niet Davids onschuldige zoon.

 48. RedeX says :

  @John

  Zover ik die teksten altijd heb begrepen is dat omdat kinderen en vrouwen als eigendom worden gezien. Een straf die je eigendom overkomt is daarmee ook een straf voor jou.

  Even los van de discussie of dit nu ook maar enigzins nuttig, effectief of moreel goed is, ik kan tot op een zekere hoogte de gedachtegang van straf door het straffen van je “eigendom” snappen.

  In deze situatie is er naar mijn idee niet een relatie tussen NK en USA, wat het voor mij zo raar maakt. Als een ZuidKoreaan dit had gezegt, was het al een stuk logischer geweest.

 49. John says :

  @Redex

  Misschien is het het punt dat jij je schuldig zou moeten voelen omdat je als homo verantwoordelijk bent voor het feit dat kinderen in Afrika een verschrikkelijke hongerdood sterven. Ik weet overigens niet welke mafkees zo’n God zou willen aanbidden…

 50. Wilfred says :

  @Maf: LOL 🙂

  @Pittig: Dubbel droevig dat de SBC zo’n zendingsgerichte organisatie is en dus idd die denkbeelden overal verspreid. Aan de andere kant, ook in meer seculiere of andersgelovige samenlevingen leven helaas nog veel van dergelijke vooroordelen. Er zit ook een heel sterke culturele component aan. 😦

 51. Wilfred says :

  Verspreidt… zucht.

 52. Pittig says :

  @ Christiaan

  Psalm 73 is wel weer lastig in jouw betoog in te passen…

 53. Wilfred says :

  @Pittig: Vergeet Psalm 44 niet! 😉

  Maar volgens mij heeft Christiaan niet zo’n behoefte om de eenheid van de bijbelse boodschap te beargumenteren.

 54. mafchauffeur says :

  Noord-Korea brengt derde lange afstandsraket in stelling: dit keer gericht op Uruguay.
  http://www.nu.nl/buitenland/3394836/uruguay-stemt-in-met-homohuwelijk.html

  Gouden tijden voor Eindtijdleraars.

 55. Christiaan says :

  @ Pittig en Wilfred

  Doel je op lust als oorzaak van oorlog? De teloorgang van een natie als gevolg van decadentie en zonde? Of iets anders?

  @ Wilfred

  Welke bijbelse boodschap?

 56. Christiaan says :

  @mafchauffeur

  U gelooft God niet in het Engels of Nederlands, maar wel in het Hebreeuws en Grieks?

 57. wilfred80 says :

  @Christiaan: De bijbelse boodschap in allgemeinem. Zoals ik je quote onder een ander item opvatte, heb je oog voor de tegenstrijdigheden die er tussen teksten zichtbaar worden. In de afgelopen dagen ben ik aan die lezing van je comment gaan twijfelen, aangezien je wel meent te kunnen volstaan met quotes uit de bijbel. Vermoedelijk heb ik je dus niet goed begrepen.

  Ps. 44 maakt, evenals trouwens het hele boek Job, duidelijk dat er niets zoiets bestaat als een simpele actie-reactie werkelijkheid. Volgens mij zou je die aan je quotes toe moeten voegen…

 58. mafchauffeur says :

  @Christiaan: throweth Thee but verses in Dutch…. 😉

 59. Christiaan says :

  @ wilfred

  Met actie / reactie bedoelde ik niet dat God ons in dit leven zou straffen voor slecht gedrag. Integendeel. Je kan doen wat je wil, maar je keuze hebben wel consequenties. Het is toch zo dat een samenleving vereist dat mensen elkaar kunnen vertrouwen? Dit vertrouwen maakt samenwerking mogelijk en economische groei. Als dit vertrouwen door moreel verval wordt aangetast, dan gaat de samenleving uiteindelijk onderuit: macht en middelen worden steeds meer centraliseerd en dan is het aftellen totdat daar misbruik van wordt gemaakt. Vandaar James 4:1: oorlog komt door lust en begeerte. Hetzelfde zie je in Proverbs 27:20: Hell and destruction are never full; so the eyes of man are never satisfied.

 60. Christiaan says :

  @ Mafchauffeur

  Dan zal ik maar een vertaalslag maken 🙂

 61. Wilfred says :

  @Christiaan: Maar wat heeft die samenleving te maken met wat God al dan niet in een boek heeft neer laten zetten? Als je betoog gewoon is dat er algemene oorzaken zijn aan te wijzen voor het begin van oorlogen of het teloorgaan van machtige landen, onderbouw dat dan gewoon met de geschiedenis. Daar heb je toch geen spreuken uit de bijbel voor nodig. Wat voegt dat toe?

  Volgens het principe “actie reactie” / “je oogst wat je zaait” is het niet gek dat de VS – en de rest van de wereld – door het putje gaat: “There goes the neighbourhood”.

  Wat wil je hier precies mee zeggen? Welk verband zie je met de andere teksten die je aanhaalde? En heeft God dan nog de hand in die “reactie” of niet?

 62. Christiaan says :

  @ Wilfred

  Jouw 1e Q: “Maar wat heeft die samenleving te maken met wat God al dan niet in een boek heeft neer laten zetten? Als je betoog gewoon is dat er algemene oorzaken zijn aan te wijzen voor het begin van oorlogen of het teloorgaan van machtige landen, onderbouw dat dan gewoon met de geschiedenis. Daar heb je toch geen spreuken uit de bijbel voor nodig. Wat voegt dat toe?”

  Mijn A: In het bovenstaande artikel stelt een predikant met referte aan de bijbel dat homofilie de oorzaak is van oorlog. In deze context zag ik gelegenheid om vanuit dezelfde bijbel te benoemen dat oorlog een gevolg is van de onverzadigbare lust van mensen. Dit kun je ook uit de krant halen, maar dat is minder relevant in de context van het artikel.

  In samenhang daarmee volgt uit de bijbel dat homofilie een nogal arbitraire keuze is van de betreffende predikant, omdat er veel meer zondes zijn die bijdragen aan oorlog en het verval van een natie (waardoor het oorlogsrisico toeneemt). Voor de link tussen zonde en het verval van een natie de quote uit spreuken: Righteousness exalteth a nation: but sin is a reproach to any people.

  Overigens, deze weblog is toch bedoeld als satire op gristelijke handel en wandel? Ik probeer in lijn met die doelstelling te reageren. In dit geval de predikant in het artikel. Daarnaast staat de bijbel vol met treffende duidingen van de onderliggende oorzaken van maatschappelijke problemen. Daarom citeer ik er graag uit.

  Jouw 2e Q: “Volgens het principe “actie reactie” / “je oogst wat je zaait” is het niet gek dat de VS – en de rest van de wereld – door het putje gaat: “There goes the neighbourhood”. Wat wil je hier precies mee zeggen? Welk verband zie je met de andere teksten die je aanhaalde?

  Mijn A: Zie mijn vorige toelichting: met actie / reactie bedoelde ik niet dat God ons in dit leven zou straffen voor slecht gedrag. Integendeel. Je kan doen wat je wil, maar je keuzes hebben wel consequenties. Het is toch zo dat een samenleving vereist dat mensen elkaar kunnen vertrouwen? Dit zou goed kunnen op basis van de tien geboden: niet moorden, niet stelen, niet liegen en niet begeren van niet van jou is. Daarmee heb je het gros van de criminaliteit voorkomen. Dit vertrouwen maakt samenwerking mogelijk en economische groei.

  Als dit vertrouwen door moreel verval (zonde: moord, diefstal, lust) wordt aangetast, dan gaat de samenleving uiteindelijk onderuit: macht en middelen worden steeds meer gecentraliseerd en dan is het aftellen totdat daar misbruik van wordt gemaakt. Vandaar James 4:1: oorlog komt door lust en begeerte. Hetzelfde zie je in Proverbs 27:20: Hell and destruction are never full; so the eyes of man are never satisfied.

  Jouw 3e Q: En heeft God dan nog de hand in die “reactie” of niet?

  Mijn A: Volgens mij leven wij nu in de dispensatie van genade, waarin God ons tijdens ons leven niet straft voor onze zondes. Dit om elk mens zolang mogelijk in de gelegenheid te stellen om zich tot God te bekeren en met hem te verzoenen (Romeinen 2:4). Gods oordeel over een mens vangt pas aan met de dood: And as it is appointed unto men once to die, but after this the judgment:

  Dit principe geldt niet alleen op het individuele niveau, maar ook op het maatschappelijke niveau. God heeft op dit moment dus geen hand in de “reactie”. De puinhoop in deze wereld is de verantwoordelijkheid van onszelf en onze medemens, onder de bezielende leiding van Satan (Efeze 2:2). Daarmee kan ik weer aansluiten bij James 4:1: From whence come wars and fightings among you? come they not hence, even of your lusts that war in your members?