Nederige paus rekent af met ‘theologisch narcisme’

De nieuwe paus heeft duidelijk een tegendraadse spiritualiteit. Al tijdens het conclaaf liet hij weten dat het Vaticaan los moet komen van haar “theologisch narcisme”. Die term kan zo in Van Dale. In plaats van het pauselijk paleis heeft hij een tweekamerappartement betrokken en zijn gouden troon is vervangen door een gemakkelijke stoel. Daarmee heeft hij wat ons betreft recht op de titel ‘Nederigste Bekende Gristen’.

paustroon

De titel ‘Nederigste Bekende Gristen’ was in handen van Uitdaging-columnist Roeper. Hij passeerde in april 2007 Joop Gankema, die tegenwoordig een betere kans maakt om de Grootste Gristelijke Calimero te worden.

De chauffeur van de pausmobiel moet nog wel wennen aan de eigenwijze fratsen van paus Franciscus.

nederigepaus

62 Reacties op “Nederige paus rekent af met ‘theologisch narcisme’”

 1. thebutler zegt :

  Een hoop religieuzen zullen blij zijn dat ze niet Katholiek zijn.

 2. jannegen zegt :

  Als uiterlijk vertoon en persoonsverheerlijking hem werkelijk niets zouden doen, dan had hij ook de moeite niet genomen om die troon te vervangen door een stoel. Wat maakt hem het dan uit of hij op een troon of op een stoel zit?!

  Mooie poppenkast of bescheiden poppenkast; poppenkast blijft het.

 3. mafchauffeur zegt :

  Hoezo “gemakkelijke stoel”? Dat is een Gloriestoel, dat zie je meteen. 🙂

  Ongelijke benen zal hij vast niet meer hebben. Het wachten is alleen op iemand die hem van zijn ongelijke longen kan genezen. Nederigheid klinkt sympathiek, maar het Hoofd van de Gemeente op Aarde met maar één long, dat kan écht niet.

 4. mafchauffeur zegt :

  En over die nederigheid moeten misschien ook nog wel een paar stevige noten worden gekraakt:

  …Laat niemand u de prijs doen missen door gewilde nederigheid en engelenverering

  (Kol.2:18)

 5. goedgeloofd zegt :

  @jannegen
  Hop Marjanneke, stroop in’t kanneke
  laat de poppetjes dansen
  Trek hem rode schoentjes aan
  want dat vergroot zijn kansen

  http://www.filosofie.be/blog/over-de-ethiek-van-de-seculiere-samenleving/3511/we-hebben-een-paus/

  In het Vaticaan rijdt men het liefst met oude mannen rond, hoe ouder (en senieler) hoe beter lijkt het wel, want dan hebben de mensen om hem heen er het minst voor te vrezen o.i.d. Kijkend naar het verleden zie ik niet veel goeds gebeuren daarzo (en dat is een understatement), dus er iets goeds van verwachten voor de toekomst doe ik ook niet.

 6. moniek zegt :

  Wat een negatieve reacties op de nieuwe paus! Van wat ik er van lees en zie ben ik er erg blij mee! Eindelijk iemand die stapje voor stapje, dichter bij de gewone mens staat.

 7. mafchauffeur zegt :

  @moniek: ik ben er ook ontzettend blij mee hoor, begrijp me niet verkeerd.

 8. goedgeloofd zegt :

  @moniek
  Eerst zien dan geloven!
  Wat jij er van ziet is dat wat getoond wordt als de gordijntjes van de poppenkast opengaan en de voorstelling (klucht) begint.
  Wat de poppenspelers werkelijk beweegt daar kun je slechts naar raden, maar er lijkt, sinds lange tijd, weer eens iemand aan de macht daar die ook werkelijk macht heeft, te oordelen naar de mate waarin hij lak heeft aan regels en protocollen. Dit wil echter nog niet meteen zeggen dat hij ook het beste met ons (de mensheid) voorheeft, want schijnheiligheid is nog altijd troef, zeker in het Vaticaal.

 9. goedgelovig zegt :

  @goedgeloofd: Je hebt nog niet op onze reactie en e-mail gereageerd. Wil je er svp kennis van nemen en even terugreageren? Bedankt.

  https://goedgelovig.wordpress.com/2013/03/27/bloed-is-goed-de-pijn-is-fijn/#comment-165803

 10. Johan zegt :

  Ik ervaar het Vaticaan ook als een grote poppenkast. Maar het theater van de evangelischen is niet veel beter. Het is heel verfrissend om dan een paus te zien die daarin een geheel eigen stijl heeft en buiten de box stapt. Voor hem is het geen symboolpolitiek, hij drukt daarmee uit wat volgens hem de essentie van de kerk is. Mensen in de gevangenis de voeten wassen bijvoorbeeld. Ik zeg: respect.

  http://www.news24.com/World/News/Pope-Francis-to-wash-young-prisoners-feet-20130328

 11. Christel zegt :

  Poppenkast is niet alleen maar slecht. Het is menselijk om van poppenkast te houden. En ik moet eerlijk toegeven dat ik er niet geheel ongevoelig voor ben. Al die rode mutsjes en gewaden enzo….Kerk is ook theater. De kunst is om de goede en passende manier te vinden. Deze paus is daar behoorlijk goed in. Goed en passend is ook: God en Liefde dienend.

 12. Pittig zegt :

  Groot respect voor de keuzes van deze man. Indrukwekkend.Een groot voorbeeld voor alle christenen! En ik hoop dat alle christelijke en seculiere leiders goed luisteren! Wat zou het zegen voor de wereld zijn als alle directeuren, ministers en kerkleiders zich zo zouden gaan gedragen. De directeur van SNS Reaal die zich met de allerarmsten gaat bemoeien of een regeringsleider die niet opkomt voor de grote belangen, maar gewoon geeft om de bijstandsmoeder.

  Nog maar kort paus en hij is nu al bijzonder inspirerend. Hoe kan ik zijn voorbeeld volgen in mijn leven en werk?

  En die negatieve reacties hierboven kloppen wel, want er is veel niet goed in de katholieke kerk, maar dan letten die reageerders ook alleen op de negatieve dingen en negeren de levensgrote positieve dingen die recht voor hen staan. Gaat er eens iemand zich gedragen als Jezus en dan is het nog niet goed genoeg. 🙂

 13. afolus zegt :

  De verschillen tussen de beide pausen zijn treffend in beeld gebracht.
  Franciscus heeft een inspirerende start gemaakt.
  Ben benieuwd hoe hij omgaat met de kerkelijke sores nadat zijn eerste glorie haar glans verliest..!? Want dat gaat natuurlijk binnenkort gebeuren.
  Hij is ook maar een mens.. 😉

 14. Pittig zegt :

  @ Afolus

  Een humoristische site (The Onion, dacht ik) had als kop bij de bekendmaking van Franciscus: “Nieuwe crisismanager aangesteld”

 15. lieveheersbeest zegt :

  zie ik daar nu een WWJD armbandje om de pols van de paus…

 16. Pittig zegt :

  BREKEND!

  David Sörensen is door de acties van paus Franciscus tot inkeer gekomen. Hij schrijft in zijn nieuwsbiref dat hij bidt dat God hem een klein huisje gaat geven en heeft zijn eigen woonboerderij aangeboden als daklozenopvang. De paarden zullen als voedselvoorraad voor de daklozen dienen.

  De steenrijke Amerikaanse welvaartsprediker Kenneth Copeland heeft zijn vliegtuigen verkocht en het geld aan een groot aantal christenen gegeven die wegens zijn prediking een veel te hoge hypotheek hadden en door de crisis hun huis uit gezet zijn. Hij zal nu met economy class gaan vliegen en het liefst per trein gaan reizen.

  Benny Hinn is door het voorbeeld van de paus tot in het diepst van zijn ziel geraakt en heeft zijn miljoenen ondergebracht in een stichting die zich belangeloos inzet voor armen, gevangenen en daklozen. Bij zijn bijeenkomsten zal hij niet meer drie kwartier lang zijn eigen boeken en dvd’s promoten, maar die tijd gunnen aan de promotie van lokale stichtingen die opkomen voor gerechtigheid, ziekenzorg en hulp aan gevangenen en armen. Hij zal nog wel zijn karakteristieke witte kleding blijven dragen, want de nieuwe paus doet dat ook.

  Creflo Dollar voelt zich ook door de nieuwe paus aangesproken. Zijn vergaarde miljoenen gaan nu naar speciale AIDS ziekenhuizen in Kenia en Ethiopië, waar AIDS patiënten goed verzorgd kunnen worden. Hij heeft zijn naam officieel laten veranderen naar Creflo Poorman.

  En Joyce Meyer is gestopt met haar werkzaamheden en heeft zich opgegeven als vrijwilliger in de plaatselijke Hospice. Ze verklaarde haar keuze: “Ik heb meer dan genoeg geld verdiend om de rest van mijn leven op een normale manier rond te komen. Ik wil het voorbeeld van de paus volgen en mijn leven inzetten voor de armen en behoeftigen.”

  Matteüs van der Steen is ook geïnspireerd geraakt door de paus. Hij legt uit: “Bij de volgende reis naar Burma gaan we niet meer bidden voor genezing bij het blindeninstituut en zomaar roepen dat ze genezen zijn, want daar helpen we alleen onszelf mee. We moeten het helemaal anders doen, zoveel heb ik wel geleerd van de nieuwe paus. We gaan nu bij het blindeninstituut aanbieden om hun wc’s schoon te maken en klusjes daar te doen. Wat de leiding ook maar zegt dat we kunnen doen.”

 17. Jazeg zegt :

  @Pittig. Je haalt me de woorden uit de mond, met als hoogtepunt je laatste zin.

 18. rob zegt :

  Een bescheiden paus is een contradictie. Hoe kan een bescheiden iemand zich heilig laten verklaren of rondgereden willen worden in zo’n pausmobiel, verafgood en bejubeld worden.

 19. Christel zegt :

  @rob: ik vraag me af of hij dat nu zo graag wil.

 20. shinshinnun zegt :

  @pittig
  Helemaal eens :).

  Maar ik heb me de afgelopen dagen ook wel eens afgevraagd of het Vaticaan soms ook een nieuwe communicatiemedewerker heeft ;).

 21. Pittig zegt :

  @ Rob

  Ja, hoe kan Jezus zich nou zo laten aanbidden! Een nederige Jezus is ook een contradictie! Om over God maar helemaal niet te praten. Die is wel het toppunt van hoogmoed!

 22. Pittig zegt :

  @ Lieveheersbeest

  Als je op die foto inzoomt kun je zien dat het een “What Would Buddha Do” armbandje is. Vergelijk het maar eens met dit plaatje.

 23. Agilhartje zegt :

  Ik ben groot geworden in een gemeente waar de paus als de antichrist werd gezien. Maar ‘nederig’ en ‘antichrist’ lijkt me een lastige combi.

 24. joost zegt :

  pittig

  Gaat er eens iemand zich gedragen als Jezus en dan is het nog niet goed genoeg.

  Dat hij zich gedraagt als Jezus gaan we pas geloven nadat hij zich heeft laten kruisigen. 😈
  joost

 25. mafchauffeur zegt :

  @Pittig: 🙂 🙂 🙂

  Joyce ken ik niet (nee, laat maar!) maar de Wet van Poe zal voor de andere nieuwsfeitjes niet snel van toepassing zijn. 😉

  Alleen: dat van Benny lijkt mij een gevalletje van de regen in de drup.

 26. Wilfred zegt :

  @Johan/Pittig: Mee eens, deze paus inspireert! Zelfs een agnostische deist! 😉

  De kritiek vind ik voorlopig nogal gemakkelijk. Ik zou zeggen: geef de man een kans. Voorlopig ben ik in ieder geval blij met wat ik zie en hoor.

 27. mafchauffeur zegt :

  @Wilfred: alleen wel jammer dat hij mogelijkerwijs binnenkort zal worden vermoord.

  Hoewel het profetische teken ook op de emeritus-paus kan slaan. Laten we het hopen. Vijftig procent kans.

 28. mafchauffeur zegt :

  @Wilfred: het duurt even voordat het kwartje viel, maar ineens snap ik je gravatar!!!

  Tsja – een typisch gevalletje Daniël 7 vers 6. Die twee weken Frank Ouweneel transcripten hebben diepen sporen nagelaten…. 😉

 29. rob zegt :

  @Pittig
  Er is maar plaats voor 1 heilige in de wereldgeschiedenis 🙂

 30. Wilfred zegt :

  @Maf: Sh-t! Je hebt me door. Ik ben Obama in disguise…

  Gelukkig voor jou trap jij er door je goede geheugen voor de profetieen van de Third Eagle niet in. 🙂

 31. shinshinshun zegt :

  @mafchauffeur
  Heb jij de Grote Relifreak Encyclopedie op je desktop ofzo? Hoe krijg je het steeds weer gevonden…

 32. Wilfred zegt :

  @Shin: Maf is een discipel van de Third Eagle en volgt hem op de voet. 😉

 33. Pieter zegt :

  Ik tel nu 1 paus, 1 schaduwpaus en 1 verlosser die gevangen zit.. Het lijkt wel een troika, maar ook weer niet!

 34. mafchauffeur zegt :

  @Wilfred: geef toe – hij is meesterlijk.

  En een stuk authentieker dan deze moppentapper.

 35. mafchauffeur zegt :

  De jaren ’80 moeten geweldige jaren zijn geweest voor eindtijdpredikers. Tegenwoordig is het toch een beetje behelpen.
  [audio src="http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/ReaganBeginsBombingRussia.ogg" /]

 36. Wilfred zegt :

  @Maf: Is die Tapley nu katholiek of zo? Aan het kruisje te zien wel…

  Sorry, maar mij overtuigt de uitleg niet. Ten eerste omdat de persoon in wit volgens mij Jezus moet voorstellen. Ten tweede omdat de vorige paus wel vaker daar zal hebben gebeden en tot nu toe nog niet neergeschoten is. 😉

  Maar fijn om te horen dat jij fan blijft! 🙂

 37. Wilfred zegt :

  @Maf: Behelpen?? Zeg, jij doet die arme Frank wel onrecht! 😉

  Wie van de eindtijdpredikers zou nou niet in de tijd willen leven dat Iran een atoombom zou kunnen krijgen? Smullen, likkebaarden. 😉

 38. shinshinshun zegt :

  @Wilfred, maf
  Vergeet de nadering van de climax betreft de New World Order niet!

 39. mafchauffeur zegt :

  @Wilfred: ja, Tapley is ontzettend Katholiek. Katholieker dan dat Frank Ouweneel protestants is. 🙂

  In de jaren ’80 kon de Sovjet Unie ieder moment duizenden kernraketten afschieten en tegelijkertijd met tienduizenden tanks West-Europa onder de voet te lopen. Iran komt niet verder dan een onbeholpen poging om Israël van de kaart te vegen. 😉

  Engeland in oorlog met Argentinië, oorlog in Afghanistan (USSR die beweert de Taliban te bestrijden), heftige debatten over passieve en active euthanasie, kelderende huizenprijzen, hoge werkloosheid, hongersnoden in Afrika, wankelend gristelijk apartheidsregime, AIDS-epidemie, zure regen.

  Frank is gewoon te laat geboren. 🙂

 40. Wilfred zegt :

  @Maf: Nee, het draait allemaal om Israel. Jij laat je echt in de luren leggen door types als Tapley en Hal Lindsey. Zo jammer!

  (oorlog in Afganistan, oorlog in Mali, oorlog in Irak, grote spanningen rondom China, Japan en de Korea’s, klimaatcrisis, schuldencrisis: lees jij je kranten wel bij de bijbel?)

 41. Wilfred zegt :

  @Maf: Jij hebt morgen zeker vrij, he? Anders lag je nou al wel op bed! 😉

 42. mafchauffeur zegt :

  @Wilfred: nee, geen vrij. Maar wel lekker een half uurtje uitgeslapen. 😉

 43. DsDre zegt :

  Tot nu toe vind ik het optreden van deze paus heel hoopvol. Het juiste antwoord op de crisis, zowel in de Kerk als de wereld. De macht ligt niet bij hem maar bij de medewerkers in het Vaticaan. Het is wel goed te weten dat zijn keuze zeer snel was, kennelijk is de steun binnen de kardinalen groot.

 44. afolus zegt :

  @mafchauffeur
  Die apocalyptische profeet broeder Tapley maakt het wel erg bont.
  Een paar filmpjes geleden verklaarde hij Obama nog tot de onbetwiste antichrist en nu is hij die titel al weer kwijt.

  Wat een mannetje die Tapley. Die heeft helemaal geen kranten meer nodig.

 45. joost zegt :

  afolus

  Wat een mannetje die Tapley. Die heeft helemaal geen kranten meer nodig

  Wat een geluk voor hem, dan hoeft hij ook nooit het smoesje te gebruiken dat hij ze per ongeluk heeft weggegooid. 😉
  joost

 46. Pieter zegt :

  Nederigheid is nou niet direct het eerste woord dat bij me opkomt wanneer het om de Jezuïtische stroming binnen de RK- kerk gaat, na wat ik er over gelezen en gehoord heb. Mijn huidige internetverbinding is echter niet toereikend (snel) genoeg om het (weer) eens op te zoeken voor jullie, maar dat alle wegen uiteindelijk toch (weer) naar Rome leiden is wat ik bijvoorbeeld vond bij m’n eerste poging

  http://www.redicecreations.com/specialreports/2005/12dec/roadfromrome.html

  En over Opus Dei

  http://www.opus-info.org/index.php?title=The_Truth_About_Opus_Dei_%E2%80%93_An_Extremely_Dangerous_Sect

  Of google het anders zelf even (ook op pics, want dan kun je vele bisschoppen de welbekende ‘heil groet’ zien brengen)

  https://www.google.nl/search?q=jezuits+hitler&aq=f&oq=jezuits+hitler&aqs=chrome.0.57.9886&sourceid=chrome&ie=UTF-8

  Rook verspreiden kunnen ze wel in het Vaticaan, dat is algemeen bekend, maar waar rook is is ook vuur, hetgeen dan weer liever óntkend wordt door de meeste mensen uiteraard, want wie wil er nu geloven dat ze in en in slecht bezig zijn daar en/of een alu-hoedje op de kop gezet krijgen..

 47. afolus zegt :

  @joost 😀 😀

 48. niek1928 zegt :

  @ Pieter 9:02 pm

  Aluhoedje zal toch niet de tonsuur bedekken? Hoe kan de heilige geest dan nog binnenkomen? Resteert: dat ze in en in slecht bezig zijn. Bram kent een derde mogelijkheid: ‘er is niets aan de hand’. Voor het gemak laten we dan + i en – i buiten beschouwing. Ja, we gaan daar een beetje irreëel denken en voelen, kom nou. Dat zou voer zijn voor de Utrechtse Universiteit voor Wetenschappen…

 49. Ton zegt :

  Theologisch narcisten? Die geen rekening houden met ” de ” traditie? JPB I ! James Martin, Huffington Post ” 12 Pretty Good Reasons Why I hould BE Pope. “

 50. niek1928 zegt :

  @ Pieter om 9:02 pm
  Je derde link voert inderdaad naar de romeinse groet van 6 mannetjes van het houtje. Let er wél op dat hier een groepsgebeuren plaatsvindt, dat TOEN AL kleine en grotere gruwelen gebeurden met mensen die de groet niet wilden brengen. Probeer op internet maar eens uit te vinden hoe een nazipolitiek bestuur tot stand kwam in Kleef. Wilde je je bedrijfje kwijtraken dan moest je vooral dwars liggen en de NSDAP niet steunen enzovoort enzovoort. Als niet-jood moest je OOK op je tellen passen.

  Laten we niet generaliseren…, konden die Jezuïeten anders meespelen in het vuige spel van 1933/34/35?
  Buchenwald?
  Communisme dreigt?
  Afgedwongen gesundenes Volksempfinden?
  Wel sympathiën van de christelijke leiders?
  Vernünftig sein?
  Alweer: Deemoed past ons allen.

 51. Pieter zegt :

  @niek
  Mijn theorie is toch dat Hitler niet zichzelf heeft uitgevonden maar gemaakt/gebruikt is door anderen.
  Met alle macht die de katholieke kerk destijds had, was het niet eens gebeurd en/of had het gewoon niet kunnen gebeuren als “de kerk” er niet achter gestaan had. Dat zij (de kerk) dit feit verborgen tracht te houden kan ik ook begrijpen, evenals dat er kerkelijken zijn die fel tegen Hitler waren omdat ze wel aan hun water konden voelen wat “hij” allemaal van plan was, net als die twee (?) geestelijken in de jezuïten orde waarvan onze nederige Argentijnse paus de leiding had tijdens het regime van Videla.

  Zonder schijnheiligheid zou de wereld heel wat beter te overzien zijn geweest uiteraard, maar macht corrumpeert nu eenmaal, dus moet je er eigenlijk gewoon standaard van uitgaan dat machthebbers liegen volgens mij, maar slechts conclusies trekken uit hun gedrag op basis van psychologische kennis en/of mensenkennis. Dan worden dit soort dingen plotseling van onbegrijpbaar over tot (makkelijker) verklaarbaar namelijk, is mijn ervaring.
  Maar wellicht speculeer ik dan teveel, zeker in de ogen van de belanghebbenden bij ‘die andere waarheid’ uiteraard.

 52. Ton zegt :

  ‘T is hier eigenlijk satyrisch, dat betekent dan toch dat serieuze bijdragen geweerd dienen te worden te worden, toch?

 53. Johan zegt :

  @Pieter: Alle Jezuïeten op één hoop gooien is net zo kortzichtig als alle katholieken aanspreken op het misbruik.

  Kijk deze indrukkende openingsscene van The Mission maar eens. Die man aan het kruis is een Jezuïet.

 54. Pieter zegt :

  @Johan

  Mijn mobiele internetverbinding is niet snel genoeg om video’s af te kunnen spelen, maar zoals je kunt afleiden uit de (vermeende) collaboratie van de Jezuïetenorde met het Videla-regime waren daar inderdaad twee Jezuïeten die zich openlijk hebben verzet tegen diens heerschappij en waren er wellicht ook nog andere Jezuïeten die het er niet mee eens waren, maar die gewoon te bang waren om de strijd aan te gaan en/of hun kritiek binnenskamers hielden in plaats van ermee in de openbaarheid te treden. Zwijgen kun je echter (ook) opvatten als toestemmen en/of wellicht werd er binnenskamers ook dringend geadviseerd om niet de openbaarheid te zoeken, maar wie dit dan tóch doet die zal allicht als voorbeeld moeten dienen voor anderen om dit niet te doen, zeker in de ogen van het regime zelf, en die wordt dus gemarteld en/of openbaar aan een kruis genageld.

  Veel hangt dan ook af van wat de leiding doet, in dit geval die van de Jezuïeten-orde in de persoon van ‘pope F1’. Georganiseerd verzet is immers veel krachtiger en slagvaardiger, dus heeft meer kans op succes. Succes kan worden afgemeten aan de mate waarin mensen elkaar navolgen, waardoor de protesterende massa groeit en wellicht een beweging in gang kan zetten tegen alle verdrukking in. Mensen lopen sowieso liever achter (erkende/bekende) leiders aan dan achter eenlingen, maar wellicht was ‘onze’ nieuwe paus te bang om in opstand te komen in plaats van te nederig. Ik houdt het echter liever op collaboratie, zo niet dat ‘de kerk’ de ware initiatiefnemer was voor de hele ‘operatie Videla’.

  Zo, dat is ook weer uit mijn systeem. Ik ben het liever kwijt dan rijk, maar ik weet ook dat ik weer eens ontzettend hard tegen vele overgevoelige schenen aan het schoppen ben.. Als dat maar goed blijft gaan!

 55. Pieter zegt :

  Je kan zeggen wat je wilt, maar ook al heeft elke kerk wat, ik denk dat menig refo wat kan leren van deze nederige houding (refo s verdienen nu zelfs met veilingen aan mede broeders met de site refoveilingen.nl), het vaticaan heeft dan veel geheimen, maar wat deze paus laat zien, zouden meer mensen moeten doen.

 56. joost zegt :

  Hoe kan je nu stellen dat de paus afrekent met theologisch narcisme waar het ambieëren van een functie van paus überhaupt al puur narcistisch is?
  joost

 57. Wilfred zegt :

  @Joost: Het is altijd maar de vraag of degene die paus wordt, het wel ambieert. 😉

 58. joost zegt :

  Wilfred
  Ik denk niet dat degene die paus wordt het niet zal ambiëren, volgens mij maken die kardinalen dat best wel kenbaar voor zo’n “verkiezing” toch?
  Hij hoeft alleen maar te zeggen: “Vader laat deze beker aan mij voorbijgaan.”
  joost

 59. Wilfred zegt :

  @Joost: Sommigen die vooraf gepolst zijn misschien wel. Maar zo’n conclaaf heeft z’n eigen dynamiek en soms komen daar door impasses andere personen uit dan degenen die vooraf hoog op lijstjes stonden…

 60. joost zegt :

  Wilfred
  Natuurlijk kan er vaak een ander worden gekozen dan degenen die vooraf hoog op de lijstjes stonden of leken te staan maar ik kan me echt niet voorstellen dat zo’n kardinaal die door de anderen wordt gekozen de functie niet zou ambiëren, volgens mij gaan ze er allemaal heen met de stille hoop de “uitverkorene” te worden.
  joost

 61. Wilfred zegt :

  @Joost: Het is niet onbekend dat Ratzinger eigenlijk met pensioen wilde toen hij werd gekozen. Eijk gaf eigenlijk na afloop ook te kennen dat hij liever niet gekozen wilde worden. Ik betwijfel of er wel zoveel kardinalen zijn die het hopen te worden. Je levert wel veel vrijheid in…

 62. niek1928 zegt :

  @ joost op 31 maart, 2013 om 6:17 pm

  “Hoe kan je nu stellen dat de paus afrekent met theologisch narcisme waar het ambieëren van een functie van paus überhaupt al puur narcistisch is?”

  Ik zie je als een genie, laat ik dat vooropstellen. Je vragende comment bevestigt voor mij het gezegde “Ook een genie maakt fouten”.