Matt Redman levert Koningslied 30 april

koningsliedEr komt een Koningslied dat we op 30 april met het gansche volk zullen aanheffen om Alex en Max in te huldigen. Dat maakte Ben Woldring van het Nationaal Comité Inhuldiging gisteravond bekend in De Wereld Draait Door. Het thema is ‘Mijn droom voor ons land. Inspiratie voor onze Koning’ en we kunnen er allemaal een regeltje aan meeschrijven. John Ewbank componeerde de ‘koninklijke melodie’.

Je kunt je natuurlijk afvragen: waarom een nieuw Koningslied? Kies er gewoon eentje uit de Opwekkingsbundel, wel zo makkelijk. Maar nu blijkt het nummertje van Ewbank als twee druppels water te lijken op 10,000 Reasons van Matt Redman. Dik kans dus dat het is geplagieerd en dat de eer van Koning Jezus nu onterecht naar Alex gaat. Oordeel zelf!

UPDATE: Inmiddels is ook een vermakelijk filmpje online gezet met een compilatie van het beeldmateriaal. Wel snel kijken nu het nog kan, want YouTube zal het vast verwijderen vanwege copyrightschending.

Inmiddels heeft John Ewback op Twitter en bij Giel Beelen op 3 FM gereageerd op ‘Gospel Gate’. Vanavond zal hij in DWDD het bewijs leveren dat hij de melodie al in 2005 heeft gecomponeerd. Zou Matt Redman het dan van Ewbank hebben geplagieerd?

Volgens Pim van de Werken, bekend van Jesus & The Christians, is er helemaal niets aan het handje. Op zijn blog schreef hij twee jaar geleden over opvallend gelijke melodielijnen:

De meeste popmuzikanten hebben het romantische idee dat ze hun ideeën helemaal zelf hebben bedacht. Dat is vast goed voor je zelfvertrouwen, maar in de meeste gevallen niet realistisch en wat mij betreft ook helemaal niet relevant. Door je hele leven naar popmuziek te luisteren ben je geïndoctrineerd met de ‘waarden en normen’ van de popmuziek. Dat zorgt er voor dat we denken in patronen waar binnen zo goed als alles al eens gedaan is. In de meeste gevallen gaat het om een serie van drie of vier noten over een akkoorden-schema dat voorkomt in duizenden andere liedjes. De kans dat een serie van 4 noten binnen de popmuziek al ergens eerder gedaan is, is volgens mij zo goed als honderd procent. Met andere woorden: niets om je druk over te maken. Alle popmuziek is gebaseerd op de popmuziek daarvoor. Dat heeft niets te maken met diefstal of plagiaat. Dat heet evolutie.

Vooruit, maar wat als het om meer dan een serie van vier noten gaat? Dat kan mogelijk worden verklaard door de bijbelse notie dat de Geest op een ieder is uitgestort. De melodie voor het Koningslied is van Bovenaf niet alleen aan Redman, maar ook aan Ewing gegeven. Gewoon omdat het de Voorzienigheid een leuk idee leek dat heel Nederland eens eensgezind een praiselied inzet. 😉

Advertenties

33 responses to “Matt Redman levert Koningslied 30 april”

 1. Pieter says :

  It´s a match!
  Als 2 druppels vitrool zou ik zeggen, zoals dat spul allemaal op elkaar lijkt.

 2. B.Art says :

  En in 10.000 reasons zit weer een stukje uit “the day after tomorrow”van Saybia. https://www.youtube.com/watch?v=mOIiLBeE2hY

 3. Ruitje says :

  Niet te geloven, het lijkt er sprekend op. GG, melden bij DWDD!

 4. John says :

  @B.Art

  Nu is het zo dat alle 4-akkoordenliedjes al snel op elkaar lijken, maar ik hoor in dat nummer niets dat lijkt op ‘The Day After Tomorrow’.

 5. Agilhartje says :

  Staat hem goed, dat baardje. Koninklijk durf ik zelfs te zeggen!

 6. BlackBibleBelt says :

  Ter info: het is Opwekking 733

  Hier mijn suggestie voor de tekst, vrij vertaald 😉

  De zon komt op, maakt de morgen
  wakker;
  mijn dag begint met een lied voor U.
  Willem, wat er ook gebeurt
  en wat u mag overkomen,
  laat mij nog zingen als de avond valt.

  Refrein:
  Loof de Koning, o mijn geld.
  O mijn geld, gegeven voor zijn koninklijke naam.
  Met meer passie dan ooit;
  o mijn geld, vermeerder zijn koninklijke
  faam.

  Wim, vol geduld toont U ons Uw
  Maxima.
  Haar naam is groot en haar hart is
  zacht.
  Van al haar goedheid wil ik blijven
  zingen;
  tienduizend redenen tot
  dankbaarheid.

  (Refrein)

  En op die dag, als uw kracht
  vermindert,
  uw adem stokt en uw einde komt,
  zal ik wederom op een Republiek hopen;
  tienduizend jaar en tot in
  eeuwigheid.

  (Refrein 2x)

  slot:

  Vermeerder zijn koninklijke faam.
  Vermeerder zijn koninklijke faam.

 7. goedgelovig says :

  UPDATE: We hebben het artikel uitgebreid met een reactie van Ewbank, een twee mogelijke verklaringen voor het vermeende ‘plagiaat’.

 8. Agilhartje says :

  Het hier het stukje radio met Giel in beeld http://omroep.vara.nl/media/216385

 9. bramvandijk says :

  Zo’n 100 jaar geleden wat het normaal was om liedjes van anderen wat te verbouwen, coupletjes toe te voegen, de melodie wat aan te passen. Dat ging goed totdat het systeem van rechten ontstond, toen moesten liedjes opeens een eigenaar, een rechthebbende hebben.

  Dat is op zich natuurlijk een goed idee, maar gevolg is ook dat deze vorm van evoluerende liedjes min of meer is gestopt. En daarnaast heeft het geleid tot een bijna eindeloze stroom plagiaatzaken, iets waar we niet echt beter van worden, niet echt bevorderlijk voor creativiteit.

  In dit geval zitten er in de aanloop zeker overeenkomsten, maar zeg nou zelf, het is zeker die eerste paar noten ook wel een beetje voor de hand liggend…

 10. Johan says :

  @Pieter: Ik vind het een prachtig lied. Kan mooi het WilHELmus vervangen.

 11. Agilhartje says :

  Ach, de melodie van het Wilhelmus is ook plagiaat want dat is gelijk aan het spotlied “Autre chanson de la ville de Chartres assiégée par le prince de Condé”, dat werd gezongen tijdens het beleg van de stad Chartres door de Hugenoten in 1568 (volgens Wikipedia).

 12. joost says :

  beter mooi gejat dan lelijk gecomponeerd. 😉
  joost

 13. B.Art says :

  @john de zin “Sing when your close to me” van Saybia en “Worship his holy name” van Matt Redman zijn melodisch exact gelijk…

 14. Luke Rakis says :

  Copycat Ewbank verdient daar toch maar mooi een leuk bedragje mee.

 15. B.Art says :

  @luke rakis. wat dacht je van Matt Redman die vandaag waarschijnlijk 10.000 keren wordt gedraait op youtube… dat kan ook gaan aantikken…

 16. Luke Rakis says :

  @ B.Art Dat is mooi voor Matt. Hij heeft het liedje tenslotte geschreven. Copycat Ewbank heeft het gejat, en acteert een “groot componist”.

 17. Flipsonius says :

  @bramvandijk

  maar zeg nou zelf, het is zeker die eerste paar noten ook wel een beetje voor de hand liggend…

  Tja, dat heb wel vaker bij praise en worship…’waar heb ik dit eerder gehoord’ 🙂
  Meestal is het dan een oud Iers volksliedje. In de trant van Raglan Road en zo.

 18. John says :

  @B.Art

  Ja, nu hoor ik het ook. Maar dat is meer de melodie van de zanglijn, van één zin, meer niet. De akkoordenprogressie van beide nummers zijn compleet verschillend.

 19. Pittig says :

  Dat de maakster van het YouTube filmpje zo snel over liegen en zo gaat roepen. Meteen al zeker weten hoe de vork in de steel zit…

  Maar op deze site zijn er voorbeelden van nog drie nummers die op het Koningslied lijken…

  http://koningsvaart.nl/plagiaat-koningslied/

  Wie heeft dan wat van wie gejat? Of moeten we de maakster van het YouTube filmpje ook maar van leugens en domheid gaan beschuldigen?

 20. Wilfred says :

  @GG:

  Dat kan mogelijk worden verklaard door de bijbelse notie dat de Geest op een ieder is uitgestort. De melodie voor het Koningslied is van Bovenaf niet alleen aan Redman, maar ook aan Ewing gegeven. Gewoon omdat het de Voorzienigheid een leuk idee leek dat heel Nederland eens eensgezind een praiselied inzet.

  Sterker nog: met het idee dat gisteren in DWDD werd geopperd van schermen op verschillende plaatsen, waaronder op de hoogste berg in (was het Thailand?) … , zijn we live getuige van de hernieuwde uitstorting van de Geest. The Great Awakening is here!
  Iedereen die in verschillende tongen het lied van de koning meezingt! Als dit geen wonder is… 😉

 21. Pittig says :

  Een evangelische medestander van Matt Redman:

  “De melodie van ‘10.000 Reasons’ is volledig door God geïnspireerd en door de heilige Geest vrijelijk aan hem gegeven, maar als iemand er ook maar enkele noten uit kopieert, zal ik overal roepen dat het gelogen, gekopieerd en gestolen is en moet Ewbank de kleren van z’n lijf af geprocedeerd worden.”

 22. niek1928 says :

  @ Allen
  Dit is echt kaas voor mijn bekkie. Dit toont het bestaan aan van een tussenwereld. Waaruit iedereen kan plukken. Godgegeven en neergedaald in de tussenwereld waarin een vraag van ons aardlingen vrij snel opgepikt werd, razendsnel een werking terug naar de aardslevenden aanlevert. Méér dus tussen hemel en aarde met wederzijdse uitwerkingen. Een voorbeeld dat op andere planeten vast ook tot druk heen en weer verkeer kan leiden.Weer een goeie klus voor Utrechtse Hogeschool voor Geesteswetenschappen.

  Ik moet noodzakelijk hun programma eens scannen. Ook geestesmuziek zal terugwerken op onze aardkloot. Zie pril kind Mozart en vroeg-bijbelse vertolkers. Ziezo – binnenkort krijgen we ook hierover uitsluitsel. Die terugwerking zullen we dan toch Hogeschools leren begrijpen.

 23. John says :

  @B.Art

  Wij hebben het met Swelter zelf ook gehad dat we erachter kwamen dat de intro van een liedje van ons precies hetzelfde was als een al bestaand nummer. Dat gebeurt nou eenmaal, vooral bij ‘simpele’ 4-akkoordenliedjes.

  Luister maar:

  http://swelter.bandcamp.com/track/to-no-avail

  En deze:

  Zelfs het geluidje is hetzelfde 😛 Tja, wie was er eerder? Geen idee.

 24. Vinegar says :

  @Pittig, het is dat ik je reageerdersmanieren een beetje ken, maar anders zou ik bijna niet geloven dat je die quote ergens online gevonden hebt.

  Als diegene zeker weet dat het helemaal door God is geinspireerd, pretenteert diegene dus de gave van onderscheiding te hebben. Een serieuze gelovige zou je kunnen zeggen. Maar dan vol van de Geest van God de kleren van iemands lijf geprocedeerd willen zien??????

 25. Vinegar says :

  ‘zeggen’ moet ‘denken’ zijn

 26. Pittig says :

  @ Vinegar

  Dat is door mijzelf verzonnen. Maar wat ik aan wil geven is dat de evangelischen aan de ene kant zeggen dat het allemaal van God komt, maar er dan wel rechten voor gaan claimen… 🙂

 27. Hans says :

  Geef God de eer als je wilt maar niet John Ewbank en ook niet Matt Redman of Surrender. Het lied heet “the Bonnie Banks o’ Loch Lomond” en is in de 19e eeuw in Schotland geschreven. Het is in Schotland zo bekend dat een stadion vol voetbalfans het allemaal uit het hoofd mee kan zingen. Er zijn 100.000 versies van te vinden op youtube. Dus let op je woorden: als Ewbank het “gejat” heeft geldt dat ook voor Redman of Surrender. Als die eer claimen voor de melodie bedotten die de kluit net zo goed.
  Maar goed. Ewbank ppronkt dus wel met ceren die niet van hem zijn.

 28. goedgelovig says :

  UPDATE: Het Koningslied is klaar. We twijfelen nog of de tekst het beste omschreven kan worden als ‘pathetisch’ of ‘pathologisch’. Eén ding is in elk geval duidelijk: het Nederlandse volk verlangt naar een Messias. WimLex, verlos ons.

 29. Pittig says :

  Prachtig lied en indrukwekkende tekst. Mooi hoe allerlei idealen verwoord worden en er een visioen voor een toekomstig Nederland wordt geschetst.

  Jammer dat dit idealisme door GG de grond in geboord wordt.

  PS: Cynisme is slecht voor je gezondheid…
  http://www.livescience.com/17852-unhealthy-personality-traits-neuroticism.html

 30. afolus says :

  Het is inderdaad een evangelisch blij en religieus lied geworden.
  Tijdens Opwekking, New Wine of de komende Charismatische Conventie kan dit lied prima gezongen worden onder leiding van een enthousiaste zangleider en met uitvoerig vlagvertoon. Wel Oranje graag..! 👑

 31. Agilhartje says :

  Ik krijg spontaan cariës van die teksten….

 32. afolus says :

  @Were
  Is dit vrolijke lied gemaakt voor of na 2005….? 😀