Gloriestoel wil 1 miljard subsidie van VWS

Gloriestoel-medewerker Navajo Leeuwin uit Amsterdam heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een subsidie van 1 miljard euro gevraagd. Het bedrag is bedoeld voor “500 gezinnen die fulltime voor God willen gaan. Die 1 miljard kan besteed worden aan trainingen, accommodaties om discipelen te maken en om van Nederland een gezonde natie te maken, waarin ziektekosten omlaag gaan en criminaliteitscijfers sterk worden teruggebracht zonder dat er hiervoor meer blauw op straat nodig is.”

subsidieaanvraag-gebedsgenezing

In de Facebook-groep van De Gloriestoel ontvouwt Leeuwin zijn plannen. Onder de kop BELANGRIJK LEES DIT ZEER GOED DOOR!!! vertelt hij zijn mede-beenverlengers dat hij eerst een brief naar het Ministerie had gestuurd waarin hij om 1 miljoen euro had gevraagd, maar omdat God zijn kinderen alleen het allerbeste wil geven heeft hij zijn nieuwe aanvraag opgeschroefd naar 1 miljard. Hij heeft de brief in de wij-vorm geschreven, “namens het Lichaam van Christus.”

Een bedrag van 1 miljard is helemaal niet veel, vindt Leeuwin.

Het is een bedrag wat eenmalig wordt uitgekeerd in dit project en is genoeg voor 500 gezinnen die full-time voor God willen gaan. En dit bedrag valt in het niet als je bekijkt dat er door deze regering 40 miljard is gestort in het Europees monetair fonds. En miljarden euro’s zijn overgemaakt naar Griekenland. Geld waarvan het nog maar de vraag is of het ooit terug komt. Dit levert juist geld op. Ziektekosten gaan omlaag, criminaliteit wordt minder. En het dient het landsbelang.

De behandelaar van het Ministerie was niet onder de indruk. “Uw aanvraag geeft een visie weer, maar een onderbouwing van de activiteiten met een begroting ontbreekt.” En: “Een snelle rekensom komt uit op € 2 miljoen per persoon. […] Gelet op bovenstaande kan ik uw aanvraag niet honoreren.”

afwijzing-ministerie

De volledige brief is in het bezit van GG, maar is met oog op de privacy van Leeuwin niet langer online beschikbaar.

Maar Navajo geeft niet op. Er kan immers bezwaar tegen dit besluit worden ingediend. Hij schrijft aan zijn volgers op Facebook:

Onlangs heb ik een brief van het Ministerie van Volksgezondheid ontvangen waarbij ze een financiële onderbouwing wilde voor de steun die ik vroeg van € 1 miljard. Ze willen bijvoorbeeld weten of die bedrag jaarlijks dient uitgekeerd te worden of eenmalig. Belangrijk om te weten is dat ik niet het idee bij ze heb willen wekken dat het vanuit een religieus oogpunt is, aangezien we geen religie verkondigen aan mensen. Maar het goede nieuws van het koninkrijk van God.

Wie o wie pakt de handschoen op en is bereid hier op verder te gaan voortborduren. Ik ben bereid om mijn brief door te sturen zodat in het verlengde daarvan geschreven kan worden. En wie weet kan er een mooi financieel begrotingsplan uit voortvloeien. Waardoor 500 man die full of fire zijn voor Yeshua aan de slag kunnen gaan voor Hem net als die arbeiders in de wijngaard;). […] Zonen en koningen van de allerhoogste God onderscheiden zich van anderen door dingen te ondernemen die anderen nooit zouden doen of durven.

In mijn schrijven komt duidelijk naar voren dat de visie goed wordt weergeven maar de financiële begroting van hoe de gelden besteed dit plaatje moet nog compleet gemaakt worden. Aangezien we in het Lichaam van Christus allemaal zo onze eigen gaven en talenten hebben, ben ik bereid het estafette stokje over te dragen aan iemand die economisch goed onderlegd is. […] Ik dien binnen 6 weken aan het ministerie aan te geven waarvoor dit plan ten uitvoer gebracht kan worden en dat dit een landsbelang dient.

In de brief heb ik aangegeven dat ik dit in een eventueel persoonlijk gesprek nader aan het ministerie zou toelichten hoe we alles van plan zijn te doen. Mijn vraag is of er een groep gelovigen op kan staan die de leiding van de Heilige Geest ervaren om deze handschoen op te pakken. Samen kunnen we meer bereiken dan dat we op solistische toeren dingen ondernemen. God overtuigde mij om deze oproep op facebook te zetten. When there is no guts, there is no glory.

Dus “500 man die full of fire voor Yeshua willen gaan” is volgens Leeuwin niet religieus. En gesjor aan schoenen onder het mom van goddelijk benen verlengen dient het landsbelang. Goedgelovig heeft het Ministerie van VWS om opheldering over de zaak gevraagd.

De heer Leeuwin is betrokken bij een wel heel alternatieve vorm van gezondheidszorg onder de naam Gloriestoel. Wij hebben hierover de afgelopen maanden kritisch gepubliceerd, onder meer over het optreden van deze alternatieve genezers in het Flevoziekenhuis. We zijn benieuwd waarom het Ministerie van VWS dit soort aanvragen überhaupt in behandeling neemt.

We kunnen ons overigens goed voorstellen dat de rijksambtenaar die Leeuwins brief mocht behandelen bulderend van het lachen onder z’n bureau is gezakt. Intussen denkt Leeuwin serieus dat het puur een kwestie is van even wat financiële onderbouwing bij elkaar flansen en hoppa de overheid schrijft 1 miljard naar zijn rekening over. Goedgelovigheid kent vele vormen.

206 Reacties op “Gloriestoel wil 1 miljard subsidie van VWS”

 1. Agilhartje zegt :

  Dus dit is serieus? Geen satire? Ongelofelijk… terwijl het nog niet eens tweede paasdag is….

 2. Gerald zegt :

  Oh oh oh. Schaamte. Diepe schaamte.
  Hier hoort gewoon een triple facepalm bij…

  Maar even serieus: 1 miljard?
  Zijn die lui gek geworden? Wat idioterie!

 3. afolus zegt :

  Al het zilver en het goud is van de Here.
  Nu is het nog de welaangename tijd dat wonderen mogen worden verwacht. Mark Rutte, Lodewijk Asscher en Edith Schippers kunnen laten zien dat ze werkelijk verschil kunnen maken.
  Amen, halleluja. 😀

 4. Shaul zegt :

  Volkomen gestoord!

 5. John zegt :

  Oh boy….ik had ook gehoopt dat dit satire was. Maar niet dus 😦
  Maar even voor de duidelijkkheid: ik denk niet dat deze subsidieaanvraag een initiatief is van De Gloriestoel. De Gloriestoel is geen organisatie als zodanig, maar meer een initiatief van enkele mensen om de straat op te gaan en mensen te …kuch… ‘genezen’. Deze subsidieaanvraag komt zo te zien van Navayo Leeuwin zelf. Het enige wat ik raar vind is dat er kennelijk niemand bij De Gloriestoel is, zoals Ronald Plat, die deze jongen tegen zichzelf in bescherming neemt en uitlegt dat het niet een hele realistische eis is. Kennelijk praten ze elkaar naar de mond en nemen ze het serieus dat het God is die deze visie aan Navayo gegeven heeft. Hierin lijkt De Gloriestoel veel op TRIN in zijn begintijd. Mattheüs had ook van die rare onrealistische ideeën, zoals dat schip toentertijd. Dat idee werd toen ook bloedserieus genomen, met alle gevolgen van dien.

 6. rob zegt :

  @Afolus

  Nu is het nog de welaangename tijd dat wonderen mogen worden verwacht. Mark Rutte, Lodewijk Asscher en Edith Schippers kunnen laten zien dat ze werkelijk verschil kunnen maken.
  Amen, halleluja.

  Halleluja?
  Allerlei voorzieningen worden nu in een rap tempo ontmanteld.
  Welke rekening gaat dat opleveren?

  Ben wel blij dat het ministerie niet de knip heeft opengetrokken voor die idioterie.

 7. rob zegt :

  @John

  ….kuch…..

  Je elleboog nog niet genezen? 😦

 8. afolus zegt :

  @rob
  Cabaret, cabaret, cabaret… 😝
  Sjabba…

 9. rob zegt :

  @Afolus
  🙂
  Goed voor een oudejaarsconference.
  Eerste try-out op 24 maart?
  (moet nog wel een dienst zien te ruilen)

 10. rob zegt :

  “Een snelle rekensom komt uit op € 2 miljoen per persoon. […] Gelet op bovenstaande kan ik uw aanvraag niet honoreren.”….

  David Sorensen is nog erg bescheiden vergeleken met deze Navayo.
  Maar de aanschaf van een gloriestoel kan best oplopen.

  http://www.henkout.nl/pages/seizoen/sinterklaas/sint-nicolaas-stoel–de-luxe.php

  http://www.hermitage.nl/nl/tentoonstellingen/russische_hof/hoogtepunten.htm

 11. bramvandijk zegt :

  We zijn benieuwd waarom het Ministerie van VWS dit soort aanvragen überhaupt in behandeling neemt.

  De overheid is nu eenmaal verplicht altijd antwoord te geven, ook op brieven van veronruste brurgers naar postbus 51 of wat dan ook. Je kan de grootste onzin sturen en vervolgens een nette brief terug verwachten.

  Daar zijn sommige ambtenaren dan ook niet zo blij mee.

 12. bramvandijk zegt :

  @rob

  David Sorensen is nog erg bescheiden vergeleken met deze Navayo.

  Tja, het scheelt natuurlijk ook of je je geld van andere gristenen probeert af te troggelen of dat je bij de overheid aanklopt. Als je je geld bij de grote satan vandaan haalt kun je nooit te veel vragen 😉

 13. bramvandijk zegt :

  @John

  Het enige wat ik raar vind is dat er kennelijk niemand bij De Gloriestoel is, zoals Ronald Plat, die deze jongen tegen zichzelf in bescherming neemt en uitlegt dat het niet een hele realistische eis is.

  Nooit kan het geloof te veel verwachten!

  Maar wat serieuzer. Volgens mij laten alle amens en halleluja’s op de facebookdiscussies van de gloriestoelers ook wel zien dat mensen die blijk geven van een groot geloof daar juist om worden geprezen. Puur het hebben van weer een groot en megalomaan idee laat al zien hoe groot god is omdat ze allemaal geloven dat god het zou kunnen doen. Dat het vervolgens niet gebeurt hindert niet, dan komt er wel weer een nieuw fantastisch plan waarop met veel amens en halleluja’s en pappa is goed kan worden geantwoord.

  Ofwel: de gemeenschap der gloriestoelers leeft van dit soort onrealistische ideeën. Zodra er iemand opstaat die zegt dat dit misschien toch niet echt wat gaat worden, is de magie van de groep verbroken en kun je hem zo’n beetje opdoeken.

 14. snow zegt :

  Ik voel een nominatie voor de gouden bikini aankomen…

 15. afolus zegt :

  @snow
  Jij bent lekker…
  Eerst n de loop van het jaar de beschikking krijgen over 1 miljard euro en dan ook nog weglopen met de Gouden Bikini…?
  Het kan te gek ook..! 😀 😀

 16. mafchauffeur zegt :

  @bramvandijk:

  Zodra er iemand opstaat die zegt dat dit misschien toch niet echt wat gaat worden, is de magie van de groep verbroken en kun je hem zo’n beetje opdoeken.

  Valt mee. Zo iemand wordt gewoon tot de orde geroepen, met verwijzing naar het Bijbelse Discussieverbod.

  Dat werkt uitstekend, waardoor het groepsgevoel weer een extra likje zalving verkrijgt.

 17. Kaas! zegt :

  Nou, kom op GG! Voeg die button ‘satirische nieuwsdienst’ nou maar toe. Het is leuk geweest 🙂

 18. ruub zegt :

  Over drie weekjes maken de gloriestoelers bekend dat het allemaal een grap was en dat we er enorm zijn ingetrapt.

 19. mafchauffeur zegt :

  @ruub: je bedoelt het beenverlengen? 😉

 20. John zegt :

  Wat ik helemaal absurd vind aan deze subsidieaanvraag is dat Navayo kennelijk nog geen enkele specificatie heeft gegeven waarvoor hij dit geld denkt te gaan gebruiken. Hij vraagt dus eerst geld aan bij VWS zonder zich te bedenken hoe hij dit gaat besteden. Denkt hij werkelijk dat zo’n aanvraag serieus genomen wordt? Is er niemand daar die tegen hem zegt dat hij eerst een plan moet schrijven hoe hij dat geld denkt te gaan besteden voor hij het aanvraagt?

  En het absurde is dat Navayo denkt dat hij nu 6 weken de tijd heeft om met een plan te komen. Wat hij niet in lijkt te zien is dat zijn subsidieaanvraag is afgewezen en dat hij 6 weken de tijd heeft om tegen deze afwijzing in beroep te gaan. Dat is heel wat anders dan hij denkt. Deze jongen lijkt echt geen contact met de realiteit te hebben. En waar wilde hij dit geld voor gaan gebruiken? Zodat 500 gezinnen geleerd kan worden hoe ze aan een schoen moeten trekken?

  En Navayo denkt toch werkzaam te zijn voor de regering en dat hij door zijn schoentrekkerij de ziektekosten in Nederland omlaag denkt te brengen? (van 0:00 tot 0:12)

  Wat een idioterie zeg.

 21. Plant zegt :

  Ik zie al voor me dat er nieuwe bezuinigingen worden aangekondigd in de zorg ten bate van deze subsidie, omdat ‘God het me vroeg’ aldus Rutte.

 22. mafchauffeur zegt :

  @GG: raakt het filter van slag van veel nullen achter elkaar? 😉

 23. engel zegt :

  @John,

  Je zegt dat De gloriestoel geen organisatie is, maar ze hebben wel een eigen website (met de aangesloten deelnemers) en een eigen Facebook pagina, waar ze elke discussie smoren en maar graag een ban uitdelen aan anderdenkenden en mensen met een religieuze geest. Wat mij betreft kun je ze dus wel beschouwen als een organisatie. Navajo zit volgens mij ook aardig hoog op de ladder.

 24. Ruitje zegt :

  Die aanvraag is het toppunt van hoogmoed en arrogantie… Kortom: waanzin.

 25. ruub zegt :

  Achter de gloriestoel lijken twee stichtingen te zitten. Stichting Woorden van Geloof (http://www.woordenvangeloof.nl/), die onder meer de banners levert en en Stichting Het Grote Visnet die de giften verzamelt.
  Als dat miljard na het beroep onverhoopt toch niet doorgaat en er gebeurt geen wondertje, dan moet Het Grote Visnet het net maar eens over een andere boeg gooien.

 26. Flipsonius zegt :

  @John
  Is er nou niemand onder de Dwaze Schare die de arme hr. Leeuwin wil helpen met het binnenslepen van die 1 miljard? Met vereende krachten moet het echt wel lukken.

  Eerst moeten de gewenste maatschappelijke effecten beschreven beschreven geworden, en natuurrlijk moet dat in lijn zijn met het beleid van het ministerie. Vervolgens moeten deze vertaald worden in SMART geformuleerde doelstellingen. Daarbij wordt aangegeven hoe je die gaat meten aan de hand van een set van indicatoren. Zeg maar een Glorie-monitor of Halleluja-index. Volgens mij een mooie taak voor Bram!

  Daarna het projectplan opstellen (lijkt me iets voor jou John)– netjes gefaseerd ingedeeld in voorbereiding, implementatie, monitoring en bijstelling, overdracht en nazorg. Wat moet er precies gebeuren? Ik zie voor me een keten van Gloriewinkels in kansenwijken, waar zieken en werklozen uit de buurt elkaar ontmoeten en plaatsnemen op de gloriestoel. Ongeveer zoals ze elkaar nu bij de kapper ontmoeten. Voor het veronderstelde succes van deze aanpak verwijs je naar wat obscure Amerikaanse onderzoekjes over de positieve effecten van gebedsgenezing (significante verbetering op het terrein van gezondheid, welvaart, veiligheid etc. Kortom de beruchte ‘inverdieneffecten’ waar je later nooit meer van hoort).

  Dan moeten er nog wat praktische zaken geregeld worden. Er moet een stichting worden opgericht, met een door een accountant gecontroleerde en goedgekeurde beginbalans (mafchauffeur?). Voor de Raad van Toezicht stel ik Afolus en mijzelf voor. Als die miljard binnen is worden we het vast wel eens met dhr Leeuwin over een * kuch * passende onkostenvergoeding . De arbeider voor het koninkrijk is immers zijn loon waard 😉

 27. engel zegt :

  @ruub,

  Ik denk eigenlijk dat alleen Ronald Plat achter de Gloriestoel zit en niet de door jouw genoemde stichtingen. Maar gebrek aan transparantie is wel een kenmerk van dit soort clubs.

 28. mafchauffeur zegt :

  @John: toch is het niet zo raar.

  1 miljard voor 500 gezinnen betekent 2 miljoen per gezin. Omdat God waarschijnlijk wil dat vrouwen voor de kinderen zorgen, bidden en hun man in alles gehoorzamen, is de man automatisch kostwinner.

  Het wettelijk minimumloon voor een 23-jarige is momenteel € 1.469 per maand. Inclusief vakantietoeslag is dat € 19.038 per jaar. Even afronden naar boven, al is het maar voor de reiskosten: € 20.000 per jaar. Minimumloon. Minimum. Een arbeider in het Koninkrijk van God is zijn loon waard (zie Paulus, zie Zeurensen), dus tweemaal minimumloon voor een kostwinner is helemaal niet raar. € 40.000 per jaar dus. € 2.000.000 gedeeld door € 40.000 is 25 jaar. Dus je kunt iemand er slechts 25 jaar mee vrijzetten!

  Ik ga er gemakshalve vanuit dat de rente inkomsten op de vooraf ontvangen som minus de vermogensbelasting van 1,2% de inflatie gedurende die 25 jaar compenseren. Ook daar is geloof voor nodig maar dit terzijde.

  Zeg nou zelf: € 40.000 bruto gezinsinkomen per jaar is helemaal niet excessief. Je betaalt er ook nog eens netjes belasting over. Sterker nog, aangezien de gehele som een vergoeding is voor (nog te verrichten) arbeid, wordt er ook nog eens in één keer belasting (toptarief!) afgetikt, dus dat is direct een meevaller voor de schatkist van een half miljard. 500.000.000 harde euro’s voor de schatkist!

  Kortom: nog anderhalve week voor een vlammend bezwaarschrift. Doe je best.

  Wat ik alleen niet snap is dat vriend Plat dat bezwaarschrift niet even schrijft als accountant/adviseur.

 29. mafchauffeur zegt :

  @engel: en wát voor organisatie. Zelfs de burgemeester van Elburg is lid van de Gloriestoelgroep op Fb. 🙂

  Begrijp ik het goed dat jij inmiddels een ban hebt?

 30. ruub zegt :

  @Flipsonius
  Wat een sympathiek plan! Zo’n Glorie-monitor of Halleluja-index lijkt me echt geweldig 🙂

 31. engel zegt :

  @Mafchauffeur,

  Ja, helaas wel. Ik heb me wat te ongenuanceerd uitgelaten. Ik kan nu niet meer genieten van hie Nederland ziektevrij gaat worden en bevolkt gaat worden door Golitaths.

 32. star zegt :

  Ach ja, de subsidies zijn door onze regering wel uitgegeven aan nog ondoorzichtiger zaken, dus niks is te gek.Kerk en staat gescheiden?Dacht het niet: Cohen gaf ook een miljoen voor de moskee, dus dit moet ook kunnen.Valt me allen op dat ze nu ineens de zo verafschuwde wereld nodig hebben voor: geld.
  Dit is dus wel een erg vroege 1 april grap.

 33. mafchauffeur zegt :

  @engel: vanwege de geest van kritiek of de geest van religie? Of heb jij soms het combipakket?

 34. Ruitje zegt :

  Als ze bij die Gloriestoel de juiste woorden van geloof zouden uitspreken, zou er toch zoveel geld en goudstof uit de lucht moeten vallen dat die subsidie helemaal niet nodig is?

 35. engel zegt :

  @mafchauffeur,

  Vermoedelijk beiden. En te weinig geloof. En teveel opleiding. Maar je krijgt nooit de reden te horen van een ban, dus ik weet ook niet hoe ik er vrij van kan komen.

 36. goedgelovig zegt :

  @mafchauffeur: Kun je wel rekenen? 2 mio gedeeld door 40k is 50 jaar. Moeten we nu ook de TRIN-jaarrekening opnieuw laten controleren? 😉

 37. mafchauffeur zegt :

  @engel: bekering en bevrijding, schat ik.

  En vervolgens minimaal een maand meegaan met de Gloriestoel.

 38. Ruitje zegt :

  Wat ik wel grappig vind is dat ze beweren dat ze de criminaliteit kunnen laten dalen… Laten ze dan eerst beginnen zelf eerlijk te werken en toe te geven dat ze de boel bedriegen met die beenverlengingen. 😉

 39. mafchauffeur zegt :

  @GG: stuur me eerst het jaarverslag 2011 maar even op en dan zullen we nog eens zien 😉

  Maar je hebt helemaal gelijk, te haastig en niet gezien dat ik al met het netto bedrag zat te rekenen.

  Vijftig jaar is ook veel logischer, het Koninkrijk van God kent geen pensioenleeftijd. Als de gemiddelde leeftijd van de Gloriestoeler 35 is, moet je zéker tot je 85e meekunnen.

  Al is het maar omdat je armen en benen tot op de nanometer gelijkgetrokken zijn.

 40. DfTg zegt :

  Als mensen echt in Fire voor Yeshua staan, zal hij het kwakkelen en het man uit den Hemel doen regenen!!!

  Wat bezielt deze achterlijke idioten…

  Ik zou, ambtenaar zijnde, schrijven: Ga vliegen! (of leren vliegen).

 41. John zegt :

  @mafchauffeur

  Ronald gaat het dus wel doen 😉

  Ronald heeft aangegeven dat hij bereid is om ook mee te denken aan een goed begrotingsplan een ieder die ook geïnteresseerd is kan mij een berichtje sturen via facebook, wie weet kunnen we hiervoor een goede datum plannen. Ik stuur een brief voor uitstel. Spreuken 24:6 zegt dat in het grote aantal raadgevers de overwinning ligt. En in 11:23 staat het verlangen van rechtvaardigen is allen het goede, maar de hoop van goddelozen is verbolgenheid. De geest van religie en veroordeling houdt er niet van als gelovigen samenkomen om plannen te beramen om Godskoninkrijk te verhogen en op de kaart te zetten. De duivel heeft een pesthekel aan gelovigen die werken aan initiatieven als deze. Jezus zegt dat als wij in hem geloven zullen wij de werken doen die Hij doet en Hij zal zelfs grotere doen dan dezen. Als het om het geloof in onze Heiland Jezus gaat dan bestaan er geen grenzen. Iets wat de wereld en de geest van religie niet begrijpt want die zien initiatieven als deze als een dwaasheid. Alleen heeft Gods gelovigen het mandaat gegeven dat Hij hetgeen wat dwaas is voor de wereld uitverkoren heeft gemaakt om het wijze te beschamen. Net zoals door dwaasheid van de prediking zij die geloven zalig zijn. Zo zijn juist dit soort initiatieven die dwaas zijn voor de wereld en de geest van religie, de zaken die de gedachten van Christus weerspiegelen hier op aarde. Diezelfde God die mij vier jaar geleden genezen heeft van clusterhoofdpijn door de striemen van Jezus, waarvan de medische wetenschap en neurologen zeiden dat het onmogelijk was om het te genezen omdat er geen medische verklaring hiervoor was. Voor Hem is dit project in dat licht bezien een kleinigheidje.:-)))

  Bron: facebookpagina Gloriestoel

 42. ruub zegt :

  “De duivel heeft een pesthekel aan gelovigen die werken aan initiatieven als deze”

  Hilarisch, zo bedenk je het gewoon niet 🙂

 43. mafchauffeur zegt :

  @John: zie je wel. Gewoon een geschikte kerel.

  Mooie geloofsbelijdenis ook. 🙂

 44. bramvandijk zegt :

  @Flipsonius

  Daarbij wordt aangegeven hoe je die gaat meten aan de hand van een set van indicatoren. Zeg maar een Glorie-monitor of Halleluja-index. Volgens mij een mooie taak voor Bram!

  Al goed. De index bevat uiteraard indicatoren op verschillende niveaus:

  1. input (wat gaat er aan geld in het project):
  -benutting subsidie per jaar;
  -overige inkomsten per jaar.

  2. output (wat wordt er met het geld gedaan):
  -aantal gezinnen dat helemaal voor god gaat (streefwaarde 500)
  -aantal gloriestoelen en banieren (inclusief subsidieloze franchisers)
  -aantal acties (eventueel ook als gemiddelde per gloriestoel per jaar weer te geven)
  -aantal genezen beenlengteverschillen (liefst weergeven in totaal aantal kilometers been verlengd)
  -aantal genezingen van niet-beenlengteverschillen.

  2a. geestelijke output (niet meesturen naar ministerie!!!):
  -aantal bekeerde mensen (streefcijfer 16 miljoen, ook de 6 miljoen geregistreerde christenen zijn vooral religieus en moeten zich bekeren)
  -hallelujaquotum (aantal halleluja’s per gloriesteol per avond)

  3. outcome (uiteindelijke resultaten):
  -ontwikkeling ziektekosten (nu rekent het CPB met een stijging van 3 a 4% per jaar, streven is om dat sowieso op 0% te krijgen en eigenlijk een daling in te laten zetten)
  -ontwikkeling ziekteverzuim (nu ongeveer 4%, moet toch minimaal dalen naar 3%)
  -ontwikkeling BBP (hogere arbeidsproductiviteit door lager ziekteverzuim moet toch leiden tot zeker 1%-punt hogere economische groei)
  -ontwikkelingen bonussen bij de banken (worden door bekeerde bankdirecteuren natuurlijk en masse terugbetaald)
  -ontwikkeling aantal mensen met psychische/psychiatrische aandoeningen (daalt ontzettend hard, omdat demonische bezentenheid niet meer voorkomt)
  -criminaliteitscijfers (dalen significant)
  -veiligheidsgevoel (met alleen christenen om je heen voelt iedereen zich veel en veel veiliger)

  3a. geestelijke outcome (niet meesturen naar ministerie!!!):
  -aantal gestichte nieuwe kerken;
  -aantal moskees in NL (zou significant moeten gaan dalen)
  -aantal leden van traditionele (lees: religieuze) christelijke stromingen (zou significant moeten dalen)
  -aantal atheïsten / agnosten / ietsisten (zou significant moeten dalen)

 45. Pittig zegt :

  Ze worden in ieder geval niet gehinderd door enig realiteitsgevoel.

  Wat is de volgende stap? Een project om Marsmannetjes te bekeren? De geestelijke strijd tegen het Vliegend Spaghetti Monster? Elfenvolken tot de Heer leiden?

  Maar als ze echt geloof hebben gaan ze natuurlijk met hun gloriestoel naar Syrië! Da’s pas beenverlenging als je benen net geamputeerd zijn door een bom!

 46. Pittig zegt :

  @ Ruitje

  Heel scherp!! Uitstekend gezien!

 47. Flipsonius zegt :

  @Bram
  LOL! Geweldig! Vooral dat ” niet meesturen naar ministerie!!!” 🙂

  Het hallelujaquotum lijkt me ook los hiervan een uitstekend instrument – te gebruiken om verschillende kerkgenootschappen met elkaar te vergelijken…..

 48. Pittig zegt :

  Lieve Dwaze Schare leden,

  Ik ben vandaag in blijde verwachting voor wat komen gaat! Ik heb een groot geloof dat er wonderen gaan gebeuren! Gloriestoellelujah! Ik krijg een beeld dat we op de Dwaze Schare bijeenkomst van 24 maart bij elkaar zullen komen en ik zie dat onze ziektekosten tijdens de samenkomst niet zullen stijgen en dat de criminaliteit ook niet toe zal nemen! Gloriestoellelujah!

  Wat een bewijs van de kracht van de Dwaze Schare!! Iedereen die twijfelde aan de Dwaze Schare wordt beschaamd!

  Ik stel daarom voor dat we subsidie aanvragen. Want als wij samen zijn, gebeuren er grote dingen! En met de subsidie denk ik dat we dan de Dwaze Schare bijeenkomst op een tropisch eiland kunnen houden. Dan kunnen we daar allemaal op het strand, onder de palmbomen of parasols, een kokosnoot met rietje in de hand, in een kring van strandstoelen gaan zitten en dát zouden pas echt gloriestoelen zijn!

  Uw Dwaze Schare lijder,

  Pittig

  (Bram, wil jij zo’n verzoek aan het ministerie schrijven?)

  PS Wonderlijk genoeg is er van het visioen dat ik zag ook al een plaatje op internet verschenen! Links is mafchauffeur en rechts is John…

 49. Pittig zegt :

  @ Bram

  🙂

  “totaal aantal kilometers been verlengd”… 😀
  “streefcijfer 16 miljoen” 😀

 50. ruub zegt :

  Wellicht was het voor Plat, Gloriestoel & co kansrijker geweest een subsidie-aanvraag te doen voor amateurkunst en -cabaret. En dan de verwachtingen qua budget iets bijstellen.

 51. engel zegt :

  @ruub,

  Bijstellen, omhoog of omlaag?

 52. ruub zegt :

  @engel
  Miljard Cultuursector
  Naar beneden dus. 🙂

 53. Pittig zegt :

  Ik heb een Elia-ultimatum aan alle Gloriestoelers.

  Als jullie nu gaan bidden dat die subsidie er komt en tegelijkertijd de GG-goegemeente gaat bidden (overdenken) dat de subsidie er NIET komt. Dan zullen we over een paar weken zien welke God sterker is. De God van de Gloriestoel-priesters of de God van GG!!

 54. Pieter zegt :

  Wie in Nederland de geur van onze subsidie-cultuur heeft opgesnoven en eenmaal uit de subsidiepot heeft gesnoept, die ontdekt al snel dat dit haast wel ‘het land van melk en honing’ moet zijn! Waar krijg je immers zo gemakkelijk ‘graties geld’ als in het mooie Nederland?

  Dat mensen hierin dan een beetje doorslaan en hun subsidie-aanvraag wat slecht om- of aankleden met argumenten is niet zo verwonderlijk, maar dan bestaat er dus altijd nog de ruimte om tegen een eventuele afwijzing in beroep te gaan en daarbij of daarna nog maar eens een poging te wagen.
  Als ‘kerkgenootschap’ heb je hier sowieso een streepje voor lijkt wel, dus vind ik het enigszins vreemd dat Leeuwin zich ervan lijkt te distanciëren, maar ook hier zal wel een bepaalde strategie achter zitten en dus weloverwogen zijn neem ik aan, want meestal zijn dit soort (hooggeplaatste) lui toch wel slimmer dan ze zich voordoen.

  De voordelen die het biedt wanneer je jezelf dommer voordoet dan je bent zijn echter zo enorm dat iedereen wel eens in de verleiding komt om de rol van ‘de onnozele’ te spelen dat ‘de kerk’ er zelfs een dag naar genoemd heeft schijnbaar. 28 december (de verjaardag van m´n ex), ‘de dag van de onnozele kinderen’. M´n vader wist het nog (van vroeger), en vond het een grappig toeval o.i.d. want heeft er wat grapjes over gemaakt, waardoor ik het ook te weten kwam.

 55. mafchauffeur zegt :

  Subsidieverzoeken van één miljard worden wel vaker toegewezen.
  http://www.engineeringnet.be/belgie/detail_belgie.asp?Id=9564&titel=Miljard%20euro%20van%20EU%20voor%20onderzoek%20menselijk%20brein&category=nieuws

  Daar gaat het niet eens om 500 geestvervulde gezinnen maar om 200 goddeloze instellingen.

  @Pittig: wat gebeurde er ook alweer met de profeten van wie de subsidie niet werd toegekend – ik bedoel het offer niet ontvlamde? 😦

 56. bramvandijk zegt :

  @Pittig

  Maar als ze echt geloof hebben gaan ze natuurlijk met hun gloriestoel naar Syrië! Da’s pas beenverlenging als je benen net geamputeerd zijn door een bom!

  Je hebt waarschijnlijk gemist dat WJO al heeft duidelijk gemaakt dat deze mensen niet ziek zijn, maar gehandicapt. Ze vallen dus niet onder de opdracht om de zieken te genezen…

  (Bram, wil jij zo’n verzoek aan het ministerie schrijven?)

  Welk ministerie had je in gedachten?
  -V&J: want als wij op een tropisch eiland zitten scheelt dat criminaliteit?
  -EZ: ondersteuning van plaatselijke horeca past in de plannen om de Nederlandse gastvrijheidseconomie een duwtje in de rug te geven?
  -FIN: de DS betaalt relatief veel meer belasting dan traditionele kerken, zeker nu het kabinet de accijnzen op alcoholica heeft verhoogd?
  -VWS: omdat de DS het welzijn in Nederland vergroot, in ieder geval onder de groep deelnemers?

  Maar misschien wil ik mijn collega’s hier eigenlijk maar niet mee vermoeien…

  Als jullie nu gaan bidden dat die subsidie er komt en tegelijkertijd de GG-goegemeente gaat bidden (overdenken) dat de subsidie er NIET komt. Dan zullen we over een paar weken zien welke God sterker is. De God van de Gloriestoel-priesters of de God van GG!!

  Dat is wel heel erg makkelijk. Ga jij maar bidden dat je eigen DS-subsidieaanvraag gehonoreerd wordt. En als beiden worden afgewezen, dan wil ik de overwinning wel claimen voor alle atheïsten in Nederland 😀

 57. joost zegt :

  Kunnen die gloriestoel mensen Leeuwin niet eens gratis en voor niets op de stoel laten plaatsnemen om hem te laten genezen van zijn verstands verbijstering? Die man moet toch tegen zichzelf in bescherming worden genomen? Het is triest. 😦
  joost

 58. joost zegt :

  John

  Zodat 500 gezinnen geleerd kan worden hoe ze aan een schoen moeten trekken?

  Er is niet voor niets een heel oude gezegde dat wie de schoen past hem aantrekke. (of er aan trekke?)
  joost

 59. John zegt :

  @joost

  😀 😀 Die houden we erin! Wie de schoen past, trekke er aan!

 60. Pieter zegt :

  Of wat dachten jullie van: “En de Heer sprak: Hebt ge een schoen die wringt, gij trekke eraan en begin te hopen, danwel gij trekke hem uit en gaat ernaast lopen.”

  Dat klinkt toch niet als iets dat hij ooit gezegd zou kunnen hebben?

 61. Wilfred zegt :

  @John: Als je nog eens op pad gaat, neem dan dit lijstje mee. Kun je voor elke situatie de passende spreuk te berde brengen!

  http://www.woorden.org/spreekwoord.php?woord=%20schoen

  @Joost: LOL 🙂

 62. John zegt :

  We kunnen zeggen wat we willen, maar dit is hoe Navayo er zelf over denkt:

  Het belangrijkste is dat gelovigen de handen in één gaan slaan en een hecht team gaan vormen. Veel gelovigen durven geen actie meer op touw te zetten en zijn lamgeslagen omdat ze door hun omgeving voor gek worden verklaard als ze bepaalde initiatieven voor God willen ondernemen. Wanneer ik bijvoorbeeld voor langere tijd ga vasten vertel ik dit aan zo min mogelijk mensen, omdat je omgeving anders alleen maar last voor je kan zijn dan een zegen. Terwijl Jezus ons in de Bijbel een geweldig voorbeeld hier in heeft gegeven. Ik ben er achter gekomen dat juist initiatieven die abnormaal lijken in de ogen van velen juist door God gezegend worden. In de tijd van Handelingen werd een hele stad op zijn kop gezet en steden werden schoongeveegd en gereinigd van machten van toverij, reiligie en onreinheid. In het red light district kwamen kamers leeg te staan en veel gelovigen in kerken schreeuwde en riepen hallelujah, omdat ze hiervoor al jaren voor hadden gebeden. Alleen was er geen bestemmingsplan aanwezig wat er met die lege ruimtes moest gebeuren. Nu zitten daar de Hells Angels. Het belangrijkste is dat er een plan is en een visie waardoor niet alleen Godskoninkrijk er beter van wordt maar ook de gemeenschap. Als het Ministerie om wat voor reden dit plan niet steunt zal God op een andere wijze voorzien. Zie Lucas 11:9 De aanhouder wint altijd. De mens ziet wat voor ogen is maar God ziet het hart aan. Hij weet vanuit welke overwegingen dit gedaan wordt. De duivel zal altijd van alles er aan doen om elk iniatief wat Godskoninkrijk dient in de grond te boren. Zijn werken zijn mij niet onbekend. Volharding om de zaak van het evangelie te dienen brengt altijd de overwinning!

 63. mafchauffeur zegt :

  Heerlijk toch als je lukraak allerlei hele en halve Bijbelteksten aan elkaar mag breien en daarmee zowel bewondering als vervolging weet af te dwingen.

  Dat lukt mij niet met slechts 1 jaartje Bijbelschool. 😦

 64. engel zegt :

  @mafchauffeur.

  Wat heb je dan wel in dat jaar geleerd? Vlieglessen gehad?

 65. mafchauffeur zegt :

  @engel: vooral beenverlengen, wc’s schrobben en het duiden van de tekenen des tijds. 🙂

 66. Wilfred zegt :

  Wanneer ik bijvoorbeeld voor langere tijd ga vasten vertel ik dit aan zo min mogelijk mensen, omdat je omgeving anders alleen maar last voor je kan zijn dan een zegen.

  Heel bijbels om het aan zo min mogelijk mensen te vertellen, hoor! Mat. 6: 16-18… 😉

  Terwijl Jezus ons in de Bijbel een geweldig voorbeeld hier in heeft gegeven.

  In het vasten??

  In het red light district kwamen kamers leeg te staan en veel gelovigen in kerken schreeuwde en riepen hallelujah, omdat ze hiervoor al jaren voor hadden gebeden.

  Kerken?? Of zijn we in deze zin plotseling in het heden terechtgekomen?

  Het belangrijkste is dat er een plan is en een visie waardoor niet alleen Godskoninkrijk er beter van wordt maar ook de gemeenschap.

  Ja, van die miljard die aan 500 mensen wordt besteed, wordt de gemeenschap wel beter!

 67. Wilfred zegt :

  @Maf:

  vooral beenverlengen

  Dus jij beheerst het ook? Waarom zet je die kwaliteit niet in voor het koninkrijk van Pappa? Voel jij je niet een beetje schuldig?

 68. Flipsonius zegt :

  In het red light district kwamen kamers leeg te staan en veel gelovigen in kerken schreeuwde en riepen hallelujah, omdat ze hiervoor al jaren voor hadden gebeden. Alleen was er geen bestemmingsplan aanwezig wat er met die lege ruimtes moest gebeuren. Nu zitten daar de Hells Angels.

  Navayo zal wel zinspelen op de schoonveegactie (1012) op de wallen van de gemeente Amsterdam. Alleen, de Hells Angels zaten daar al jaaaaren daarvoor, en exploiteerden daar ook zo het een en ander 😉
  En vroeger zat daar trouwens ook discotheek Zorba the Buddha van de Bhagwan-beweging. Jeugdsentiment….

 69. mafchauffeur zegt :

  @Wilfred:
  Jezus vastte 40 dagen direct na zijn doop. Geen eten, geen drinken. Ga daar nou niet geringschattend over doen alsjeblieft.

  Over het beenverlengen: ik heb een tijd gedacht dat ik doden op zou kunnen wekken. Daarmee vergeleken is beenverlengen toch maar spielerei.

 70. Wilfred zegt :

  @Flip: Ongetwijfeld. Alleen verbaas ik me over die overgang. Vanuit Handelingen zonder waarschuwing naar de Wallen. Maar volgens mij heeft Navajo daar vaker last van, van dergelijke wonderlijke overgangen. 😦

 71. Wilfred zegt :

  @Maf: Maar die ging expres de woestijn in! Ik vermoed ook dat hij dat niet eerst op zijn FB-pagina zou hebben aangekondigd. 😉

  Maar je hebt gelijk, dat verhaal was ik ff vergeten. In de rest van zijn leven werd Jezus juist nagedragen dat hij at en dronk en zijn discipelen de vastentijden niet liet naleven. Maar ik ben benieuwd wat Navajo zelf in gedachten had toen hij dat schreef…

 72. pijpkaneel zegt :

  Leeuwin tegen Papa: “Papa, mag ik meer zakgeld? Een miljoen of zo?”

  Blijkbaar heeft de Hemelse Papa gezegd: “Je bekijkt het maar, Leeuwin, ga maar lekker een ministerie lastig vallen! Die lappen zo een miljard.”

  Geen steen voor een brood…

 73. nietverbaasd zegt :

  Nou ik weet het niet hoor. Ik schrijf een kritische opmerking en ik moet meteen in moderatie. Dit schreef ik:

  ‘We zijn benieuwd waarom het Ministerie van VWS dit soort aanvragen überhaupt in behandeling neemt.’
  Dat is nog eens een vreemde vraag. Alsof je een aanvraag niet op grond van argumenten moet afwijzen, maar op grond van antipathie. Natuurlijk moet elke aanvraag -die aan formele eisen voldoet- in behandeling worden genomen!

 74. rob zegt :

  Voor god is het nog een hele klus om alles perfect te timen 😦 , genezen, subsidie aanvraag, het valt allemaal niet mee, soms loopt het een beetje ongelijk.

  http://stripgenerator.com/strip/727140/timing/#share

 75. Pieter zegt :

  @mafchauffeur
  Ik heb daar laatst iets over gelezen (was het hier), die 40 dagen in de woestijn, waarbij het leek alsof God Jezus er blootstelde aan de verleidingen van (de door hem verkregen of te verkrijgen) macht, om te zien of hij daarbij de juiste keuzes zou maken. Niet alleen kun je dit opvatten als een test, maar ook als een les over wat de juiste keuzes zijn. Voor wie toch al in een leven na de dood (bij God) gelooft, is het ‘na 40 dagen dwaasheid met God’ in de woestijn niet moeilijk meer welke keuze (nu eenmaal) gemaakt moet worden en dat de vijand/duivel bestreden dient te worden uit naam van God, dus op een correcte manier. Wellicht heeft hij ook lang in een eindoverwinning hier op aarde geloofd, met de hulp van God is immers alles mogelijk, maar hij bleef reële voorspellingen doen over de gebeurtenissen en over het lot dat hem te wachten stond. Deed hij dit op basis van zijn (mensen)kennis alleen, op basis van zijn geloof in God alleen, of was het wellicht een combinatie van beide en hielp God slechts een handje bij de regie van dit alles?

  Uiteindelijk blijkt de beste man (Jezus) aardig in den gouden aap gelogeerd geweest te zijn met zijn geloof in God, en dat realiseerde ik me al vrij vroeg nadat ik in de gaten dacht te krijgen welke rol er voor mij (wellicht) weggelegd was in het hele verhaal, vandaar dat ik er (zelf) ook niet altijd even gerust op ben geweest, aangezien ik (nog steeds) niet geloof dat er na de dood nog iets te beleven valt voor mensen.
  Zo is het eigenlijk een constant proces geweest van het toepassen van mijn eigen kennis en logica om er als het ware ‘weer bovenop te komen’, vooral in de eerste maand van mijn ‘bevliegingen met God’ vergelijkbaar met die 40 dagen in de woestijn van Jezus wellicht.

  Gelukkig was ‘mijn woestijn’ mijn huiskamer afgewisseld met gedwongen opname in een gesloten inrichting, en communiceer ik via het internet, waaraan ik de zekerheid meen te kunnen ontlenen dat dit het moment is waarop God gewacht heeft om zijn -hemelse- plan ten uitvoer te brengen. Toch laten de GGZ diensten mij niet met rust, en proberen uit alle macht een gerechtelijke machtiging verlengt te krijgen die hen eventueel in staat zou kunnen stellen mij wederom, zonder aanwijsbare reden of gevaar, gedwongen op te nemen in hun lugubere midden.
  Zover ben ik inmiddels wel, dat ik zie dat ‘ze’ er alles aan (lijken te willen) doen om mij de mond te snoeren, wellicht om de ‘onzin’ die ik allemaal uitkraam om het net, maar dat is juist waarom ik dit maar even meldt hier!

 76. mafchauffeur zegt :

  Zeg nou zelf: is de zedige, nette manier van beenverlengen (schoenen en kleding aanhouden, afstand houden) van de Gloriestoelers niet verreweg te prefereren boven de grensoverschrijdende wijze waarop satan via chiropractors probeert om God te imiteren?

  Ze suggereren zelfs dat het eigenlijk niet eens gaat om beenlengteverschillen, zo gretig zijn ze om het slachtoffer onzedelijk te betasten.

 77. Wilfred zegt :

  @Maf: LOL 🙂 Duidelijk niet van God! Alhoewel Jezus er volgens bepaalde lezingen van het evangelie van Filippus ook het nodige van kon…

 78. goedgelovig zegt :

  @nietverbaasd: Je reactie bleef om onduidelijke redenen in het moderatiefilter hangen. De dubbelen zijn eruit gehaald.

 79. Wormpje B zegt :

  Hij durft wel. Ik denk maar niet te veel over zeggen.

 80. Pieter zegt :

  @mafchauffeur
  Dit soort van praktijken heeft anders ‘wonderen gedaan’ voor de “vastzittende” nek van mijn zoontje. Zo was er (waarschijnlijk) bij diens geboorte een nekwervel verschoven, waardoor hij zijn hoofd slecht(er) kon draaien en ook een sterke voorkeur had om (altijd) op dezelfde kant te liggen. De borstvoeding ging heel erg slecht bij/met hem, waarschijnlijk omdat hij ook niet genoeg zuigkracht kon ontwikkelen vanuit of met een zere nek.
  Na 6 maanden kwamen we er (via het consultatiebureau) achter dat er iets (ernstigs) aan de hand was omdat zij een afgeplatte schedel constateerden meen ik, vanwege het altijd op dezelfde kant (willen) slapen als baby. Zo zijn we bij een manueel therapeut hier in Roosendaal uitgekomen die, na het zien van de röntgenfoto´s, met enkele massage technieken waarmee hij de verschoven nekwervel(s) weer op de daarvoor aangewezen plaats terug zette, een sterke verbetering teweeg bracht.
  Ik raad ernaar, want ik was er zelf niet bij (druk aan het werk), maar deze manueel therapeut zei ook nog tegen mijn vrouw dat eigenlijk iedere baby na de geboorte (door mensen als hem) onderzocht zou moeten worden na de geboorte, aangezien er hierbij (soms?) erg veel spanning op de nek komt te staan. Ik denk dat hij daarin gelijk heeft, aangezien (ook) mijn dochter een flinke blauwe plek in haar nek had na de geboorte, alleen was die snel weg en heeft dit verder ook geen gevolgen gehad, voor zover ik weet. Bij mijn zoontje was echter niets (blauws) te zien, terwijl mijn dochter in een stuitligging lag, of bleek te liggen eigenlijk, (kont eerst) en mijn zoon in de normale positie; dat duurde nog geen kwartier volgens mij, in ieder geval was de verloskundige nog bezig haar spullen uit te pakken terwijl het hoofdje al verscheen. “Inhouden, inhouden” riep ze dan ook, maar dat ging geloof ik niet meer!

 81. DfTg zegt :

  @mafchauffeur: Geil filmpje hoor, bijna ongepast hier! 😛

 82. mafchauffeur zegt :

  De heer Plat heeft het op FB over “een Amerikaans onderzoek” over ziektepreventie.

  Het bleek dat Christenen die iedere dag een half uur in tongen baden 30 procent minder ziekten en kwalen hadden dan mensen die dit niet deden.

  Ook hier zie je wat een belangrijke sleutel het bidden in de Geest is.

  (@John: dat is dan weer een extra voordeel van zo’n maandje meelopen met de Gloriestoel. Dit soort sleutels pik je dan onvermijdelijk mee.)

  Conclusie is dan wel dat planteneten veel gezonder is dan het bidden in tongen. 🙂

 83. mafchauffeur zegt :

  @DfTg: ja, ik heb thuis meteen mijn browsergeschiedenis gewist. Straks blijkt die patiënt minderjarig te zijn. 😉

 84. ruub zegt :

  Oke, om een miljard vragen is misschien wat veel. Maar elk jaar om 10 – 20 procent van je inkomen vragen, dat gaat ook hard hoor.

 85. MaB zegt :

  Op zich stoelt die gloriestoel-aanvraag op niet veel lachwekkender/wonderlijker denkbeelden dan het idee dat je de vastzittende economie kan laten groeien door in tijden van recessie te bezuinigen op overheidsuitgaven. Ik stel voor dat de aanvraag gehonoreerd wordt. Kunnen die 500 lekker villa’s in de stijl van David S. kopen, en geld over de balk smijten. Goed voor de huizenmarkt en doet wonderen voor de economie!

 86. bramvandijk zegt :

  @MaB

  Op zich stoelt die gloriestoel-aanvraag op niet veel lachwekkender/wonderlijker denkbeelden dan het idee dat je de vastzittende economie kan laten groeien door in tijden van recessie te bezuinigen op overheidsuitgaven.

  Zo simpel is het niet.

  Op zich is het idee namelijk niet dat bezuinigen goed is voor groei, maar dat bezuinigen goed is, omdat we de overheidsschuld niet te ver op willen laten lopen. Dat is namelijk ook niet goed voor economische groei.

  Grootste probleem is op dit moment trouwens het lage consumentenvertrouwen waardoor de consument nu al bijna twee jaar steeds maar minder uitgeeft. Dat ga je niet oplossen door als overheid geld uit te geven, want de consument heeft dan ook wel door dat dat geen houdbare situatie is en er in de nabije toekomst dus onvermijdelijk nieuwe bezuinigingen aankomen. Ofwel, consumentenvertrouwen blijft ook dan laag en dus schiet je er niet zo heel erg veel mee op.

  Op dit moment zijn er gewoon geen makkelijke opties uit de recessie, ook de economische literatuur laat zien dat een financiële crisis veel langer duurt dan een niet-financiële recessie. Dat moeten we nu eenmaal uitzitten.

 87. mafchauffeur zegt :

  @bramvandijk: maar dan is het juist gunstig om aan charismanische consumenten met een bovenmatig en bovennatuurlijk vertrouwen grote sommen geld te geven. Zij zullen het geld niet gaan oppotten, maar het Koninkrijk in laten rollen.

  Het Zeurensiaanse Economisch Model.

 88. ruub zegt :

  @Mafchauffeur
  🙂 Mooi!
  Hoe meer charismanisch, hoe meer Sörensen om geld.

 89. rob zegt :

  @Bram

  Op dit moment zijn er gewoon geen makkelijke opties uit de recessie, ook de economische literatuur laat zien dat een financiële crisis veel langer duurt dan een niet-financiële recessie. Dat moeten we nu eenmaal uitzitten.

  Wat is precies het verschil tussen een niet- financiele recessie en en een financiele crisis?

 90. Wilfred zegt :

  @Maf: Heb je wel gedacht aan de mogelijkheid dat die 500 mensen hun geld niet hier, maar in het buitenland gaan uitgeven?

 91. MaB zegt :

  Niet om opeens een discussie te beginnen over overheidsfinanciën. Maar is het niet even goed zo dat bezuinigen tijdens een recessie werkloosheid veroorzaakt, de belastinginkomsten van de overheid naar beneden drukt en de uitgaven aan sociale zekerheid doet stijgen. Ik zou vermoeden dat dat niet heel effectief is om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. In 2010 is Mark Rutte verkozen met de slogan ‘snoeien om te bloeien’. De ervaring in verschillende Europese landen van de afgelopen 2-3 jaar spreekt toch voor zich: de eindeloze cyclus van bezuinigen, groeiverwachting naar beneden bijstellen, verder bezuinigen etc. wijst er hoe dan ook toch op dat het idee van ‘bezuinigen om te groeien’ ongeveer even bezopen is als een stel evangelico-fundi’s dat even een miljard aan subsidie probeert te trekken voor een evangelisatieproject.

  @Wilfred: ik zou toch vermoeden dat als je nadrukkelijk in NL wilt evangeliseren je het subsidiegeld niet alleen maar in het buitenland of aan buitenlandse producten gaat uitgeven 😉

 92. DsDre zegt :

  Jammer dat dit briljante voorstel niet wordt gehonoreerd. Er wordt in Nederland voor € 90 miljard aan zorg uitgegeven. Als we dit schrappen voor € 1 miljard dan besparen we € 89 miljard. Dat betekend geen AWBZ premie meer over de eerste belastingschijf, geen premie aan de zorgverzekering zowel werknemer als werkgever, geen eigen bijdrage’s geen ziekteverzuim. Al die zorgmedewerkers kunnen weer nuttige dingen doen, de Nederlandse economie wordt volledig vernieuwd!
  Maar Nee, Nederland is ongelovig, dus de enige uitweg uit deze crisis, het geloof in God die alles kan, wordt weggewoven. God zal Nederland nog harder gaan straffen, totdat de € 1 miljard aan de Gloriestoelers zal worden overgemaakt.

 93. Wilfred zegt :

  @DsDre: Heb jij de bediening van Bertje overgenomen? Met dubbel deel van zijn geest?

 94. DsDre zegt :

  @MaB

  De meeste macro-economen zijn het er wel over eens dat bezuinigingen tijdens een systeemcrisis contraproductief werkt. Het systeem werkt niet meer dus zal de economie opnieuw moeten worden ingericht, ook wel hervormen genoemd. Een probleem is dat er wel wat wordt hervormd, maar op een visieloze manier. In 2009 had men de banken meteen moeten aanpakken (eigenlijk al daarvoor), maar zelf nu wordt het half zacht aangepakt. Banken splitsen in spaar en handelsbanken en strenger toezicht op spaarbanken.
  In de gezondheidszorg wordt veel meer uitgegeven aan slecht gedrag ipv goed gedrag te bevorderen.
  Geef de pensioenen vrij aan de deelnemers, schaf de hypotheekrente en pensioenpremie af. Pas de huren aan de waarde van de woning aan. Geef iedereen een basisinkomen door een negatieve eerste belastingschijf dat scheelt een hoop regelingen.

 95. DsDre zegt :

  @Wilfred.

  Ja erg geestig he.

 96. joost zegt :

  mafchauffeur
  Het bleek dat Christenen die iedere dag een half uur in tongen baden 30 procent minder ziekten en kwalen hadden dan
  Om elke dag in tongen te kunnen baden heb je heel wat tongen nodig, het lijkt mij ook niet echt fris of gezond, ik persoonlijk baad liever in schoon en lekker warm water. Cleopatra scheen te hebben gezworen bij baden in ezellinnen melk. Ach ja ieder zijn meug he?
  Maar in tongen? Zou Boele dat wel goedkeuren?
  joost

 97. mafchauffeur zegt :

  @rob: een niet-financiële recessie kan ongetwijfeld effectief worden toegepast resp. bestreden middels de Gloriestoel.

  Recessie:
  1. operatief verplaatsen van de aanhechting van een spier, zodat de aanhechting dichter bij de oorsprong komt te staan en daardoor ‘korter’ wordt
  2. terugtrekken van het tandvlees rondom een tand, waardoor de hals van de tand en eventueel een deel van de wortel bloot komen te liggen

  http://www.dokterdokter.nl/encyclopedie/9584/

 98. mafchauffeur zegt :

  @joost: Boele vindt dat uitstékend. Mits van de juiste soort.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Tongvaren
  Barstensvol chlorofyl.
  (hoewel tarwegras en spinazie lekkerder is)

 99. joost zegt :

  bramvandijk

  Wat is precies het verschil tussen een niet- financiele recessie en en een financiele crisis?

  Ik ben ook heel benieuwd naar je antwoord op deze vraag ven Rob.
  joost

 100. joost zegt :

  DsDre

  In de gezondheidszorg wordt veel meer uitgegeven aan slecht gedrag ipv goed gedrag te bevorderen.

  Kan je daar voorbeelden of uitleg over geven?
  joost

 101. joost zegt :

  MaB,

  Niet om opeens een discussie te beginnen over overheidsfinanciën. Maar is het niet even belastinginkomsten van de overheid naar beneden drukt en de uitgaven aan sociale zekerheid doet stijgen. Ik zou vermoeden dat dat niet heel effectief is om de overheidsfinanciën op orde te krijgen

  sommige/veel van de bezuinigings besluiten door de overheid echt niet hoor.
  De werkloosheid onder de jongeren is groter dan ooit, de werkloosheid is zo wie zo enorm, er zijn te weinig banen en toch moet de pensioenleetijd omhoog. Nog minder kans op het vrijkomen van een baan voor een jongere. Zit dat in de “we hebben verschillende potjes” cultuur?
  Ook begrijp ik echt niet dat er weer een hele polder die tegen miljarden kosten is drooggelegd weer wordt “teruggegeven” aan de natuur en dat geintje kost dan ook weer handenvol geld. Ik zie er de logica niet van in. 😦 (Zoals ik al zei, niet blond, wel dom)
  joost

 102. Pieter zegt :

  @joost
  Als DSDre het niet kan dan kan je wel een duidelijk voorbeeld geven, waarbij ze zelf wellicht niet eens in de gaten hebben dat ze het aan het doen zijn. Denk maar eens aan het hardnekkige verschijnsel dat in de geestelijke gezondheidszorg ‘hospitalisatie-verschijnselen’ wordt genoemd. http://psychiatrie-nederland.nl/word/hospitalisatie/

  In en rond het ‘algemeen ziekenhuis’ kunnen dit soort verschijnselen ook (gemakkelijk) leiden tot hypochondrie en/of münchausen by proxy syndroom. Ook op het internet schijnen de uitwassen van hetzelfde syndroom al waargenomen te worden overigens!
  http://nl.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCnchausen_by_Internet

 103. joost zegt :

  Pieter
  Hospitalisatie is een verschijnsel dat beslist niet alleen in de GGZ voorkomt en ook zeker niet alleen bij de zorgvragers. 😦

  Maar dat geeft geen antwoord op de vraag om een voorbeeld te geven over grotere uitgave aan slecht gedrag dan aan het belonen van goed gedrag.
  Ik heb persoonlijk nog niet meegemaakt dat zorgvragers hypochondrie en/of Münchhausen by proxy ontwikkelden door hospitalisatie in de zorg.
  De keren dat ik zorgvragers die aan deze aandoeningen leden heb verpleegd hadden die personen in hun voorgeschiedenis ook al te lijden onder deze aandoening en had dat niets te maken met al of niet gehospitaliseerd zijn.
  joost

 104. Flipsonius zegt :

  @bramvandijk

  Op zich is het idee namelijk niet dat bezuinigen goed is voor groei, maar dat bezuinigen goed is, omdat we de overheidsschuld niet te ver op willen laten lopen. Dat is namelijk ook niet goed voor economische groei.

  Is het probleem niet eerder dat rijksoverheden en de EU nog steeds uitgaan van het kasstelsel in plaats van het stelsel van baten en lasten?
  Hoe erg is het eigenlijk, die staatsschuld, als de overheid geld leent voor investeringsuitgaven die over 40-50 jaar worden afgeschreven (de periode waarin het geïnvesteerde economisch of maatschappelijk nut afwerpt)?
  Je hebt pas een probleem als je geld moet gaat lenen om je jaarlijkse exploitatieuitgaven te dekken lijkt mij.
  Die begrotingsnormen lijken mij vrij willekeurig.
  Erger nog is dat gemeentes via de wet Hof nu ook hun kapitaaluitgaven bij de exploitatie moeten gaan optellen, om op rijksniveau de totale staatsschuld te bepalen. Dat kan in het ergste geval leiden tot vertraging of stopzetten van noodzakelijke vervangingsinvesteringen of vernieuwingen. En dat lijkt me ook een ongewenst effect te hebben op de economie.

 105. DsDre zegt :

  @Joost.

  Aan het voorkomen van ziektes, het bevorderen van een gezonde levensstijl wordt nauwelijks geld uitgegeven. Geef meer geld uit om kinderen gezond te laten eten, te bewegen, te sporten etc. Jong geleerd, oud gedaan. Gezond voedsel is vaak duurder dan ongezond, doe een heffing daarop en maak daarmee gezond voedsel goedkoper.
  Tot slot een gewaagd plan, maar geef voor een gezonde levensstijl een korting op de premie.
  http://www.nugeld.nl/portemonnee/3366218/korting-zorgpremie-conditietest.html

 106. Pieter zegt :

  @joost
  Om wat duidelijker te krijgen wat hospitalisatie verschijnselen nu precies zijn moet je je de overheid en/of de kerk (afhankelijk van je voorkeur) maar eens voorstellen als een hospitaal en ‘de burger’ als haar patiënt. De burger ziet haar instituten als een warm nest dat voor genezing, subsidie en onderwijs voor onze kinderen lijkt te zorgen, dus wie wil daar nou niet deel van (blijven) uitmaken?

  Hier laat ik het even bij, voordat ik (weer) misselijk word van machteloze woede om de redenen waarom het allemaal heeft kunnen gebeuren en omdat de rand van de afgrond zo dichtbij lijkt nu, en dit mijn reacties wellicht te zeer gaat beïnvloeden.

 107. Wilfred zegt :

  @Flip:

  Is het probleem niet eerder dat rijksoverheden en de EU nog steeds uitgaan van het kasstelsel in plaats van het stelsel van baten en lasten?

  Lijkt me een terechte opmerking. Maar ik ben geen econoom…

 108. joost zegt :

  Pieter
  Na 35 jaar werken in de gezondheidszorg weet ik (helaas) heel veel over de verschijnselen van hospitalisatie bij zowel zorgvrager als zorgverlener.
  En de overheid is al heel druk bezig de burgers te hospitaliseren
  ( Extra belasting op alcolhol, tabak, vet voedsel, verbiedden om te roken in eigen huis of auto enz. is volgens mij verregaande betutteling)

  Hospitalisatie komt dus helaas veel voor maar als zowel zorgverlener zich bewust blijft van het feit dat hospitalisatie soms snel kan optreden dan zal dat in principe de kans daarop moeten verkleinen.

  En jij heel veel sterkte gewenst met de verwerking van jouw problemen. Ik wens je alle kracht toe om voor jezelf weer alles onder controle te krijgen op eigen kracht en zonder het idee dat je wordt geleefd of gepushed.
  joost

 109. Pieter zegt :

  @joost
  Dank voor je begrip en je bijval, het maakt het gemakkelijker om problemen te verwerken als je weet dat niet alleen staat, dus wanneer de reactie oprecht is en/of afkomstig is van een betrouwbaar persoon.
  Of iemand betrouwbaar is dat kan/zal slechts de tijd leren waarschijnlijk, maar daarom hoef je nog niet bij voorbaat uit te gaan van wantrouwen, heb ik mezelf altijd proberen voor te houden.
  Dit omdat het andere uiterste alleen mar tot (meer) geslotenheid en uiteindelijk paranoia leidt waarschijnlijk, en dat kan ook weer heel erg non-constructief uitpakken voor jezelf en anderen.

 110. Pieter zegt :

  Ps.
  Die Henk Hagoor, kunnen jullie die niet permanent op ‘de gloriestoel’ vastlijmen om van daaruit zijn ‘messiaanse’ deregulerings praktijken voor de PO voort te zetten.
  Die man moet immers echt zo´n enorm beenlengteverschil hebben, dat het met een gewone liniaal niet meer te meten is!
  De EO die zal wel eens even de PO op zijn kop zetten… Oh, wat zeg ik nou!
  Efficiënter maken, sorry… Want het kost immers allemaal veel te veel, dat volksvermaak.

 111. Pieter zegt :

  @allen
  Het uitblijven van reacties nu, na mijn reacties, doet mijn vertrouwen in ‘onze vriendschap’ weinig goeds. Eigenlijk vind ik slechts ‘niek’ echt getuigen van innerlijke beroering hier, maar dit kan ook komen doordat ik ‘het wantrouwen’ als een tweede natuur ben gaan beschouwen sinds ik weer ‘vanalles teweeg lijk te (moeten) brengen op het net’ maar steevast tegen blokkades aanloop wanneer de theorie (dan eindelijk) in praktijk gebracht zou moeten worden.

  Jullie reacties op ‘jullie vriend niek’ s uitllatingen maken me ook al niet veel wijzer, van hieruit bekeken dan, nu.

 112. Wilfred zegt :

  @Pieter: Misschien moet je wat meer geduld hebben. Niet iedereen checkt om het kwartier GG, zeker niet wanneer Barcelona tegen Milan speelt. 😉

  Overigens is mij ook niet duidelijk wat je precies van de forumleden verwacht. Ik begrijp uit je reacties dat je in een moeilijke situatie zit en ik hoop dat je daar met steun van mensen in je omgeving uit kunt komen. Maar wij kennen je situatie verder niet en kunnen niet meer doen dan onze sympathie voor je uitspreken…

 113. Vinegar zegt :

  @Pieter

  Beetje off-topic, maar ik zou twee keer nadenken om de nek van mijn kind te laten kraken:

  http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=20767&cHash=0b7f4aa5decb11b565375667e584650e

 114. Jan Kees Nentjes zegt :

  w… t… f…

 115. bramvandijk zegt :

  Dan nu even het economenvragenuurtje:

  @rob / joost

  Wat is precies het verschil tussen een niet- financiele recessie en en een financiele crisis?

  Nou, denk aan de oliecrisis, toen was de stijgende olieprijs de trigger voor de recessie. In dit geval was dat problemen bij de banken en aandelenmarkten en zo, de financiële sector dus. Net zoals de beurskrach van 1929 de grote depressie van de jaren ’30 van de vorige eeuw triggerde. Ook begonnen in de financiële markt en eentje die vrij lang aanhield.

  @MaB

  Maar is het niet even goed zo dat bezuinigen tijdens een recessie werkloosheid veroorzaakt, de belastinginkomsten van de overheid naar beneden drukt en de uitgaven aan sociale zekerheid doet stijgen. Ik zou vermoeden dat dat niet heel effectief is om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

  Dergelijke uitverdieneffecten spelen inderdaad mee. Daarom rekent het CPB de plannen altijd door om te kijken hoe veel er dan precies bezuinigd moet worden. Stel dat dat x mlijard is, dan kun je als vuistregel stellen dat je anderhalf keer zoveel moet bezuinigen, omdat via die uitverdieneffecten een deel van je winst weer verdwijnt.

  Voor de korte termijn moet je dus ook niet beginnen met bezuinigen, bezuinigen is vooral iets om de lange termijn van de overheidsfinanciën weer gezond te krijgen (vanwege stijgende zorgkosten en stijgende AOW-kosten is dat nog niet zo makkelijk) om de rekening niet door te schuiven naar komende generaties.

  Bovendien is een bezuinigingsdoelstelling ergens ook belangrijk om het evenwicht tussen waar de overheid zich wel en niet mee bemoeit te bewaren. Op de een of andere manier hebben politici en ambtenaren namelijk de neiging om zich met steeds meer zaken te gaan bemoeien, en zo hier en daar weer eens kritisch kijken naar wat de overheid eigenlijk allemaal doet en waarom is daarom best nuttig.

  Maar goed, daarom is de regel van 3% (=korte termijn) inderdaad ook redelijk onzinnig. Maar ja, het is wel een lekker duidelijk criterium, en dat is politiek dan weer wel aantrekkelijk 😦

  @Ds Dre

  De meeste macro-economen zijn het er wel over eens dat bezuinigingen tijdens een systeemcrisis contraproductief werkt.

  Nou, zo eensgezind zijn de heren en dames economen nog niet echt. En zelfs degenen die stellen dat nu op korte termijn bezuinigen niet verstandig is benadrukken wel het belang van het op orde krijgen van de overheidsfinanciën op lange termijn.

  @Flipsonius

  Hoe erg is het eigenlijk, die staatsschuld, als de overheid geld leent voor investeringsuitgaven die over 40-50 jaar worden afgeschreven (de periode waarin het geïnvesteerde economisch of maatschappelijk nut afwerpt)?

  Dat is inderdaad tot op zeker hoogte niet erg. Teruggaan naar een staatsschuld van 0 is in ieder geval niet heel zinvol. De OESO houdt een streefwaarde van 60% aan, en zelfs dan kun je nog zeggen dat dat niet voor ieder land gelijk hoeft te zijn.

  Maar als je zoals Griekenland rond de 175% zit, dan komen er toch wel problemen. Niet alleen omdat je aan rente al zo’n 10% van je BBP kwijtbent, maar ook omdat het vertrouwen dat je alles terug gaat betalen begint te dalen en de rentes dus gaan stijgen en de schuld helemaal onbetaalbaar wordt.

  Empirisch onderzoek geeft als indicatie dat vanaf ca. 90% van het BBP de staatsschuld een negatieve invloed gaat hebben op de economische groei.

  Die begrotingsnormen lijken mij vrij willekeurig.
  Erger nog is dat gemeentes via de wet Hof […] Dat kan in het ergste geval leiden tot vertraging of stopzetten van noodzakelijke vervangingsinvesteringen of vernieuwingen. En dat lijkt me ook een ongewenst effect te hebben op de economie.

  Zie hierboven, eens dat de begrotingsnorm willekeurig is.

  En als je dan moet bezuinigen, dan heeft niet iedere bezuiniging evenveel invloed op je economische groei op korte en lange termijn. Overheidsinvesteringen is een van zaken waar je als overheid het liefst maar helemaal niet aan gaat zitten omdat die altijd als een boemerang terug zullen komen.

  En daarmee eindigt dit economenvragenuurtje. Terug naar de gloriestoel!

 116. Pieter zegt :

  @Vinegar
  Zonder deze osteopaat, (?) ik ben niet zo thuis in deze terminologie, had mijn zoontjes oor nu wellicht op de plaats gezeten waar anders gewoon wang zit o.i.d. want wat hij gedaan heeft weet ik niet precies, maar de verbetering was direct significant te noemen en/maar ook niet met blijvende resultaten binnen 1 behandeling. Zo´n wervel heeft toch de neiging om terug te gaan naar waar die zat neem ik aan, met alle nare gevolgen vandien. Fysiotherapie berust eigenlijk op dezelfde principes en er zal rond de goeroes van de osteopathie ook wel een zweem van homeopathie hangen, om het zo maar even te noemen; maar deze had dan toch i.i.g (eerst) röntgenfoto´s laten maken, want als je weet (kan zien) hoe iets er van binnen uitziet, dan kun je van buitenaf ook effectiever je vingers en handen gebruiken, dus dat stelde me wel gerust, ook in die zin dat hij in ieder geval ook eerst (zelf) wilde controleren of het probleem dat hij dacht dat er was er ook werkelijk was, los van het feit hoe goed hij is in het beoordelen van röntgenfoto´s, hij heeft in ieder geval iets!

 117. DsDre zegt :

  @Bram

  D’r staat nog wat achter: “Het systeem werkt niet meer dus zal de economie opnieuw moeten worden ingericht, ook wel hervormen genoemd”

 118. Pieter zegt :

  @Wilfred
  Ik heb niet de indruk dat Niek nu zit of zat te kijken naar (de faskisten van) AC Milan tegen die ‘brakke oude dame’ o.i.d.
  In het gunstigste geval zit hij nu ‘vol wrok om te kijken’ op de bank nu thuis, net als ik zo´n beetje, omdat ‘de geschiedenis’ zich maar eindeloos lijkt te blijven herhalen en de zon (wellicht) nooit eens ècht zal gaan schijnen.
  That´s all.

 119. Flipsonius zegt :

  @bramvandijk

  En daarmee eindigt dit economenvragenuurtje. Terug naar de gloriestoel!

  Dank u, excellentie! 😉
  Er komt dus geen tweede termijn?

 120. Michael zegt :

  Hahahaha, het eerste wat ik deed toen ik de kop was was direct kijken of er Satirische nieuwsdienst onderstond. Niet dus, dit is echt om tranen met tuiten te lachten / huilen (doorhalen wat niet van toepassing is).

  En of nog niet genoeg is willen ze hier nog een vervolg aan geven ook. Donald Duck redenaties als: er gaat ook al 40 miljard naar de EU, dus. Haha ik ga gestrekt hier. Gevalletje IQ <= 60, kan niet anders.

 121. Michael zegt :

  Ik vond op de timeline van Navayo ook dit nog terug, dat geeft zijn naïviteit wel heel goed weer:

  “Er is de laatste tijd veel kritiek op de gloriestoel, maar vandaag presenteer ik het ultieme bewijs dat de beenverleningen werken. Ik las namelijk net op nu.nl dat Nederlanders het langste volk op de wereld zijn. Potverglorie!”

 122. WoodyFlow zegt :

  jongejonge dat ze moeite hebben genomen om te reageren is eigenlijk al teveel

 123. Flipsonius zegt :

  @Pieter
  eerlijk gezegd zit ik met dezelfde vraag als Wilfred: wat verwacht je precies aan reacties van je gesprekspartners op dit forum?
  Over het algemeen is dit een plaats waar kritisch gediscussieerd wordt over het christendom. Ten tweede een plek waar mensen ervaringen kunnen uitwisselen over hoe ze van hun geloof zijn gevallen of juist vanuit niet geloven gelovig zijn geworden of heel anders zijn gaan aankijken tegen hun geloof.
  Niet echt een lotgenotengroep voor mensen met een bepaalde chronische psychiatrische of somatische aandoening. Dus wat dat betreft denk ik niet dat je hier veel steun of praktische adviezen kunt verwachten.

  Ik vind het wel dapper als jij of anderen daarvoor uit durven te komen, en laten zien wat voor invloed dat op jou heeft en op de manier waarop je reageert, en ik wens jou dan ook veel sterkte met het copen met jouw situatie.

  omdat ‘de geschiedenis’ zich maar eindeloos lijkt te blijven herhalen en de zon (wellicht) nooit eens ècht zal gaan schijnen.

  Tja, ik denk dat heel veel mensen die ervaring hebben. Ikzelf heb ook te maken met chronische problematiek en heb me er maar bij neergelegd in dit leven. Meer zit er niet in. Nu nog het hiernamaals een beetje fatsoenlijk zien door te komen en dan ben ik er vanaf 🙂

  Maar, bedenk ook als ik of iemand anders inhoudelijk uitgebreid en kritisch reageert op jouw berichten, dat dat inhoudt dat we je serieus nemen en je inbreng in het onderwerp waarderen. Dat lijkt me toch wat opbeurender dan de obligate aai over de bol en ja joh je heb helemaal gelijk. Dus blijf aub gewoon posten wat je wil, feel free!

  Ik heb niet de indruk dat Niek nu zit of zat te kijken naar (de faskisten van) AC Milan tegen die ‘brakke oude dame’ o.i.d.

  En wie heeft er trouwens gewonnen? Het zou pas spannend zijn als beide elftallen halverwege de wedstrijd door een deurwaarder in beslag waren genomen en in een verzegelde container opgeslagen, wegens het niet afbetalen van schulden van deze dubieuze clubjes.

 124. Pieter zegt :

  Bij mij is het eigenlijk slechts een kwestie van een niet eindeloos geduld tezamen met een niet eindeloos vertrouwen in de goede afloop van deze onderneming die mij soms wellicht tot wanhoop lijkt te drijven.
  Het vertrouwen dat ik heb gekregen dat God (dan toch) bestaat en dat hij het beste met ons/mij voorheeft is echter (nog) even groot als in het begin, aangezien ik zonder zijn hulp ook nooit zo ver gekomen zou zijn waarschijnlijk.
  Mijn redenatie is eigenlijk altijd geweest dat wanneer IEDEREEN nou maar zou inzien dat hij ECHT bestaat, en daarbij zelfs ook nog (ongemerkt) invloed uitoefent op ons leven, dan komt het vanzelf goed! Daarom dacht ik (aanvankelijk) eigenlijk dat hij zich via eenzelfde soort wonder aan iedereen bekend ging maken en jullie daarbij ook niet zou vergeten te wijzen op de ‘speciale’ punten die ik te melden had m.b.t. de menselijke geest o.i.d. en dat het met een paar dagen wel bekeken zou zijn ofzo.

  Ik besefte al snel dat zo´n ‘verlossing’ toch iets anders blijkt te werken blijkbaar en heb (zij het met enige moeite) het idee van een wonder losgelaten en ben nu zo´n 6 maanden verder en hier. Het is een interessant verhaal, dat geef ik toe, maar ik heb het al zo vaak en op zoveel manieren proberen uit te leggen, dat het voor mij eerder neerkomt op een herhaling van zetten terwijl het voor jullie wellicht de spannendste tijd van jullie leven is; mocht je de tekenen begrijpen en/of geloven.
  Ikzelf wil echter wel weer eens ècht gaan leven, met (betrouwbare) mensen om me heen en zo..

 125. rob zegt :

  @Bram

  Nou, denk aan de oliecrisis, toen was de stijgende olieprijs de trigger voor de recessie. In dit geval was dat problemen bij de banken en aandelenmarkten en zo, de financiële sector dus. Net zoals de beurskrach van 1929 de grote depressie van de jaren ’30 van de vorige eeuw triggerde. Ook begonnen in de financiële markt en eentje die vrij lang aanhield.

  Het verschil zit em dus vooral in het startpunt van de crisis?
  Want elke crisis levert waarschijnlijk een niet financiele crisis op, wat dat dan ook moge wezen.
  Want dat laatste is mij nog steeds niet duidelijk 🙂

 126. rob zegt :

  @Pieter

  Mijn redenatie is eigenlijk altijd geweest dat wanneer IEDEREEN nou maar zou inzien dat hij ECHT bestaat, en daarbij zelfs ook nog (ongemerkt) invloed uitoefent op ons leven, dan komt het vanzelf goed!

  Daar zit wel gevaar in, als God niets lijkt te doen en niet vanzelf invloed op je leven uitoefent , je vanzelf meer gaat twijfelen aan God.

  Het kan ook zijn dat je denkt dat God ongemerkt ingegrepen heeft en dat dit misschien niet zo is.

  Ik zie God niet op die manier, dat alles vanzelf goed komt als je maar in Hem gelooft.

 127. Pieter zegt :

  @rob
  Ik weet dat dit de klassieke val is van de religieuzen, aangezien zij allemaal denken dat als iedereen nou maar zou geloven in hún God dat het dan helemaal goed komt met de wereld. Ik heb mijn godsbeeld echter zelf in elkaar moeten ‘knutselen’ op een paar weken tijd, gebaseerd op wat ik wist, wat ik ervoer en op wat voor conclusies ik kon trekken uit wat mij overkwam. Dit is een wat algemener beeld geworden dan je over het algemeen vindt bij religieuzen, maar wel typisch iets dat een (verstokte) atheïst in elkaar zou flansen wellicht.\
  Gelovigen hebben immers veel te veel respect voor hun God om er op een normale manier mee om te gaan, maar atheïsten daar zijn er weer niet zoveel van, dus blijf ik jullie toch nodig hebben om de wereld te kunnen veranderen.

  Dat is volgens mij het/zijn plan, dit is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen.

 128. bramvandijk zegt :

  @DsDre
  Hervormen is iets dat losstaat van bezuinigen of niet en over het algemeen sowieso een goed idee. Ook als je niet hoeft te bezuinigen zijn er zinnige hervormingen te doen.

  @rob

  Het verschil zit em dus vooral in het startpunt van de crisis?
  Want elke crisis levert waarschijnlijk een niet financiele crisis op, wat dat dan ook moge wezen.
  Want dat laatste is mij nog steeds niet duidelijk 🙂

  Misschien moet je het zo zien: de economie bestaat uit verschillende onderdelen. Als er ergens bij een onderdeel wat problemen zitten kan dat ervoor zorgen dat de hele machine even hapert, een recessie of crisis als gevolg.

  We spreken van een financiële crisis als de problemen bij de financiële instellingen zitten. Als die instellingen verder gewoon gezond zijn de recessie met andere oorzaken te maken heeft, dan is het dus geen financiële crisis en blijkt het herstel een stuk vlotter te gaan.

  @Flipsonius
  Toch een kleine tweede ronde 😉

 129. joost zegt :

  Pieter

  Of iemand betrouwbaar is dat kan/zal slechts de tijd leren waarschijnlijk, maar daarom hoef je nog niet bij voorbaat uit te gaan van wantrouwen, heb ik mezelf altijd proberen voor te houden.
  Dit omdat het andere uiterste alleen mar tot (meer) geslotenheid en uiteindelijk paranoia leidt

  Een waar woord helaas, als je alles en iedereen gaat wantrouwen heb je eigenlijk geen leven. Toch zei mijn opa, volgens mijn moeder, 80 jaar geleden altijd al: “wees te vertrouwen maar vertrouw niemand”
  Maar dat lijkt me toch moeilijk leven hoor, als je niemand kan vertrouwen.
  joost

 130. joost zegt :

  bramvandijk/rob

  Het verschil zit em dus vooral in het startpunt van de crisis?
  Want elke crisis levert waarschijnlijk een niet financiele crisis op, wat dat dan ook moge wezen.
  Want dat laatste is mij nog steeds niet duidelijk

  Ik ben het al weer met je eens Rob, ik snap het ook nog niet echt. 😦
  joost

 131. rob zegt :

  @Bram
  Het is wel een heel piepklein tweede rondje.

 132. Wilfred zegt :

  @Rob: Maar snap je het nou wel? 😉

  Ik kan Bram wel volgen. Een recessie is altijd een crisis die financiele gevolgen heeft, maar het gaat bij een financiele crisis (die je ook moet onderscheiden van de schuldencrisis in landen) om het ontstaan. Dat zit in dat geval in de financiele sector (lees: banken, verzekeringswezen, e.d.).

 133. Richard zegt :

  hahaha, lig hier in een dubbele deuk niu ik dit allemaal zo lees.
  Deze Navajo heeft niet 1 miljard nodig maar gewoon een doosje met pilletjes en een 10-rittenkaart bij de psychiater.
  Dacht eerst echt dat het om een grap ging.

 134. Richard zegt :

  Even van Facebook:
  Jim van Raaij: Amen!!! ik hoorde op de radio dat minister Schippers wordt aangeklaagd door longartsen. zou dat te maken hebben met het nog niet goedkeuren van dit plan? als ze dit plan alsnog goedkeurd dan zal je zien dat de aanklacht wordt ingetrokken

  God hoeft zijn oordeel niet meer te geven dat doet Jim wel voor Hem

 135. rob zegt :

  @Wilfred
  Dat snap ik, maar alles is geld, dus ik kan mij niet voorstellen dat een crisis geen financiele oorzaak zou kunnen hebben. Ik heb er geen plaatje bij.

 136. mafchauffeur zegt :

  @rob: een oorlog, meteorietinslag, ruiters van de apocalyps?

  Als je er een plaatje bij wilt hebben raad ik je aan om naar een eindtijdlezing van broeder Frank te gaan. 🙂

 137. mafchauffeur zegt :

  Als de nieuwe Paus nuttig advies wil voor de komende jaren kan hij het beste naar Californië afreizen:

  Een van de kerken in de wereld waar we zien dat de Bijbelse rangorde in de leiding klopt is Bethel Church in Californië. Bill Johnson is een apostel. Kris Vallotton is profeet en leraar. Kevin Dedmon is evangelist. Doordat zij geen herders in de leiding hebben, maar gewoon op de werkvloer neerzetten, zien we dat Gods kracht zich manifesteert daar. Bijna 2.000 mensen worden daar getraind in evangelisatie en het genezen van de zieken. In die kerk wordt kanker met de grond gelijk gemaakt en is Gods aanwezigheid zeer sterk. Waarom zijn wij zo dwars in Nederland en gaan we door met een verkeerde kerkstructuur die technisch failliet is? Herders horen geen kerk te leiden.

  Als we de kracht van God willen in Nederland en opwekking willen dan zullen we het voorbeeld van Bill Johnson moeten volgen.

  http://www.facebook.com/ronald.plat.3

 138. afolus zegt :

  @mafchauffeur
  “Herders horen geen kerk te leiden” aldus Ronald Plat.
  Domme geiten horen in de wei…. 😀

 139. mafchauffeur zegt :

  @afolus: daar heeft hij een hele degelijke onderbouwing voor hoor. 😉

  Meen ik mij althans te herinneren.

 140. mafchauffeur zegt :

  @afolus: kijkt u eens.

  Ik ben nu bezig in een boek van Harold Eberle over de vijfvoudige bediening in de kerk. Hij schrijft:” het aanvaarde model voor de organisatie van een plaatselijke gemeente is die van een herder aan het hoofd. Dit patroon is vreemd aan het Nieuwe Testament. Nergens in de Bijbel kunnen we een herder vinden die een gemeente leidt. In feite wordt de herder maar eenmaal genoemd in Efeze 4:11 en daar wordt hij als vierde geplaatst in de rij.”

  Bijbels gezien horen apostelen en profeten de leiding te bepalen in de plaatselijke gemeenten. Zou dat de reden zijn waarom we zo weinig van Gods kracht zien in de hedendaagse kerken?

  Wow, wat een boek van Harolds Eberle. Nu begrijp ik ook waarom Gods kracht niet KAN doorbreken in vele kerken in dit land. Het zijn oude wijnzakken, geleid door herders en bestuurders. Zolang de structuur in de leiding niet naar Gods orde is kan God simpelweg niet komen met Zijn kracht in de hedendaagse kerk. Het zou leiden tot complete chaos en het scheuren van de oude wijnzak.

  God gaat nieuwe wijn uitstorten, maar dat kan alleen in een nieuwe wijnzak. Daarom zien we momenteel wel de kracht van God op straat bij het bidden voor de zieken, maar nog maar beperkt binnen de kerkmuren waar de verkeerde Bijbelse rangorde is in de leiding. Als we de kracht van God ook binnen de kerkmuren willen dan zullen we moeten gaan voor een radicale verandering….

  @afolus: je ziet het, geen speld tussen te krijgen.

  Doe jij even een boekrecensie voor GG? 😉

 141. afolus zegt :

  @mafchauffeur
  Is die Plat nu apostel, leraar, profeet, evangelist of herder?
  Of is hij slechts een nieuwe wijnzak…? 😉

 142. mafchauffeur zegt :

  @afolus: je kunt het hem vragen. 😉

  Hij is vast geen herder, want over die categorie schrijft hij:

  Herders houden niet van verandering en van de onvoorspelbare wind van de Heilige Geest.

  Daar kan en mag je de heer Plat dus niet van be.schul.digen.

 143. Ruitje zegt :

  @afolus, Plat is een nieuwe zak.

 144. Afolus zegt :

  @Ruitje
  Als die man nog even zo doorgaat met onzin is hij “platzak”…
  Hierboven citeerde @mafchauffeur hem met de tekst dat in Californie kanker met de grond gelijk gemaakt is…!

  Ik vermoed dat Plat daaruit begreep dat alle broeders en zusters met die ernstige kwaal genezen zijn na op één of andere gloriestoel te hebben gezeten.

  Wat men daar echter waarschijnlijk mee bedoelde is dat de betreffende zieken onlangs zijn begraven en ze nu in een heel klein tuintje liggen.

  Tismaarwatjewiltgeloven… 😦

 145. Flipsonius zegt :

  Nergens in de Bijbel kunnen we een herder vinden die een gemeente leidt.[…]Bijbels gezien horen apostelen en profeten de leiding te bepalen in de plaatselijke gemeenten.

  Broeder Plat zal de bijbel ongetwijfeld ongetwijfeld veel beter kennen dan ik, dus hij heeft vast helemaal gelijk. Een klein puntje van kritiek (minor detail) is misschien dat Jezus zelf tot driemaal toe de apostel Petrus opdraagt om ‘herder over zijn kudde’ te worden. De gevolgtrekking die daar later te Rome uit gedaan zijn kennen we. Maar een kniesoor die daar op let 🙂

 146. Wilfred zegt :

  @Flip/Maf: Om nog maar te zwijgen over de schrijver van Hebreeen die Jezus als herder aanduidt (Heb. 13: 20) en ‘Petrus’ die dat evenzo doet (1Pet. 2: 25). Volgens Johannes zag Jezus zichzelf ook als herder (Joh. 10). In 1 Pet. 5: 1-5 gebruikt ‘Petrus’ ook de beeldspraak van hoeden en kudde voor oudsten en refereert hij aan Jezus als ‘overste herder’. Herders zijn in Ef. 4 ook geen aparte categorie.

  Om nog maar te zwijgen van het OT waar de rol van de koning regelmatig als een herder t.o.v. de kudde beschreven wordt. Nee, we kunnen in de bijbel helemaal geen enkele aanleiding vinden om herderschap en leiding met elkaar te verbinden. Bah, wat een slechte theologie. Maar ja, dat wisten we eigenlijk al lang…

 147. Flipsonius zegt :

  @Wilfred
  het is inderdaad te bizar voor woorden…

 148. bramvandijk zegt :

  @Wilfred/Flipsonius
  Maar in de bijbelgedeelten die Plat zich op dat moment kon herinneren was er nergens een herder als leider van de kerk!

  En dat geheugen is natuurlijk aangestuurd door de heilige geest zelf en daarmee is deze uitspraak misschien voor de kniesoor feitelijk onjuist, maar tegelijkertijd geïnspireerd door god zelf en dus wel Absolute Waarheid!

 149. afolus zegt :

  Wat ik zo”heerlijk” vind is dat op een frisse zondagmorgen atheïsten, deïsten en vrij- en lichtzinnigen tot erkentenis der absolute waarheid kunnen komen.
  Amen, Here, dank u wel… 😀

 150. Flipsonius zegt :

  @Afolus
  Amen tot that, broeder!
  ‘het licht verdrijft de duisternis, alleluja, alleluja, alleluja….’

 151. bramvandijk zegt :

  @Afolus
  Amen, broeder, amen 😀

 152. Wilfred zegt :

  @Afolus: En wie behoort er tot de categorie der lichtzinnigen?

 153. Afolus zegt :

  @Wilfred
  Inmiddels behoor ik zelf tot de meeste van de genoemde categorieen……. 😀
  Ik ben lichtzinnig van den beginne…!

 154. Wilfred zegt :

  @Afolus: Ik mis wel de theisten in je opsomming…

  Dat jij tot de vrijzinnigen behoorde, wist ik wel. Maar lichtzinnig, nee, zo had ik je niet ingeschat. Zo zie je maar weer, je leert elke dag! Zoals het op de zondag en/of sabbath hoort… 😉

 155. joost zegt :

  afolus
  lichtzinnig of vrijzinnig, het is altijd nog beter dan de waanzinnige die zoveel subsidie eist om daarmee anderen mensen te kunnen belazeren. 😦
  joost

 156. Wilfred zegt :

  @Joost: 😉 En dan hebben we de onzinnigen en uitzinnigen nog niet eens gehad. Om nog maar te zwijgen over de diepzinnigen, eigenzinnigen, dubbelzinnigen, fijnzinnigen, dolzinnigen, geheimzinnigen, krankzinnigen, kunstzinnigen, ondubbelzinnigen, rechtzinnigen, scherpzinnigen, stompzinnigen, zachtzinnigen en stomzinnigen.

  Oftewel: een concrete toepassing van het bijbelwoord: “al wat zinnig is, bedenk dat!”

 157. Afolus zegt :

  @joost
  Kom jij ook naar de DS meet-up?

 158. joost zegt :

  afolus
  Nee, ik ga weer werken en daarbij heb ik mijn dagdienst geruild voor een avonddienst voor de glorie van zuster Rob 🙂
  joost

 159. afolus zegt :

  @joost
  Jammer maar we mogen ons dan toch verheugen in een hernieuwde ontmoeting met onze geliefde rob. Dank, dank, driewerf dank.. 😉

 160. rob zegt :

  @Afolus/ Joost
  Helaas, het is nog even spannend of de Alziende Alwetende Roosteraar akkoord gaat met de ruiling 😦

 161. joost zegt :

  Rob
  neem even plaats op de gloriestoel en alles zal goedkomen. 🙂
  joost

 162. mafchauffeur zegt :

  Let op: overmorgen loopt de bezwaartermijn af voor de subsidieaanvraag.

  Ik ben benieuwd of @thafizzy inmiddels in de bres is gesprongen om een dreigende luizenkopactie in de vorm van een definitieve afwijzing te voorkomen.

 163. mafchauffeur zegt :

  De aanvrager van de megasubsidie ziet het nog steeds zitten.

  De gloriestoel zal zijn naam krijgen in de geschiedenis. Nu nog een gloriebank, een gloriehuis en een gloriepand en alles zal in vliegende vaart stevig op de rit komen. The glory of praise is unstoppable. We have a holy mission of the great commission.

  En de focus is niet meer gericht op enkel fysieke ongemakken:

  RED ALERT

  Graag ieders aandacht voor het volgende BELANGRIJK om dit goed door te lezen.

  Graag vraag jullie aandacht voor het volgende. Gisteren kreeg ik een verontrustende telefoontje van een vriend dat de moslims achter een maas in de wet zijn gekomen die hun niet kan verbieden om vijf keer per dag te bidden. Ik raad jullie allen om te luisteren en te kijken naar het verslag van de vijfde dag.

  Misschien is het maar goed dat de subsidie is afgewezen. 😉

 164. joost zegt :

  MC

  De gloriestoel zal zijn naam krijgen in de geschiedenis. Nu nog een gloriebank, een gloriehuis en een gloriepand en alles zal in vliegende vaart stevig op de rit komen. The glory of praise is unstoppable

  Glorie(h)eus gebed?
  joost

 165. rob zegt :

  @Joost

  Kennelijk heb ik op een gloriestoel gezeten want het is helemaal goedgekomen.
  Maar welke stoel de zegen heeft gegeven weet ik niet 🙂

 166. mafchauffeur zegt :

  Minister Schippers mag haar handjes dichtknijpen dat het “no hard feelings” is over de afgewezen subsidieaanvraag.

  De reductie van de zorgkosten gaat ook zonder subsidie gewoon door.

  We mochten zojuist bidden voor een mevrouw die door de verschillende doctoren was opgegeven. Ze konden niets meer voor haar doen. Ze slikte 60 pillen per dag. Hartfalen, astma, psoriasis, suikerziekte, allerlei ontstekingen, artritis in de handen, nek en voeten, zwakheid in de benen, rugpijn en ga nog maar even zo door.

  Na twee keer bidden verdween alle pijn en verdween alle zwakheid. De handen, voeten en nek werden pijnvrij en het been werd sterk. Ook alle inwendige klachten zijn met autoriteit toegesproken en bevolen om te vertrekken. Dat is verder even afwachten. Maar deze dame kan weer de marathon lopen.

  https://www.facebook.com/ronald.plat.3?fref=ts

  Het moge wel duidelijk zijn dat het tempo van de kostenreductie flink kan worden opgevoerd als er meer Gloriestoelers worden vrijgezet om fulltime op pad te gaan.

  Wellicht kan de Christenunie als “loyale oppositiepartij” nog een goed woordje doen.

 167. mafchauffeur zegt :

  Het zat er aan te komen. Een subsidieaanvraag van TWEE miljard. Maar dan niet bij Edith Schippers, maar bij de Here God.

  Btw Ronald is op één of andere site verkozen tot de meest wereldvreemde gelovige van voorgaande jaar. Gefeliciteerd nog (maar niet heus hihihi;-) Maar ik geloof dat ik twee keer zo wereldvreemd ben als hem. Getuigen mijn website. Destijds wilde ik 1 miljard hebben om de ziekte kosten omlaag te brengen. Maar ik ben er achter gekomen dat dit niet genoeg is. Ik heb twee miljard nodig want ik wil scholen opzetten die onze hemelse regering hier op aarde weer zullen bevestigen. Scholen waar Godswoord weer de norm en de leidraad vormt. Daarom zoek ik het nu hoger op en doe ik een beroep op mijn hemelse regering voor een zaak van twee miljard. Onze aardse regering heeft namelijk afgedaan. En kiest er voor om goddelozen te steunen getuige de miljarden steun aan terroristengroep de moslim broeders en de 4 miljard aan Griekenland (zie mijn blog hierover op onze website) Dus m.a.w. het geld was op. Niet zo vreemd als je het geld zo over de balk gooit wetende dat het gegooid is in een bodemloze put, zonder dat ooit inzichtelijk is gemaakt wat er ooit met het geld is gebeurt. En ook waarvoor het eigenlijk ooit is besteed.

  https://www.facebook.com/groups/395291467220732/

  En de engelen bleven nog heel lang nasnikken van het lachen.

 168. Navayo zegt :

  Reageer eerst op de blogs op onze website voordat je nog meer onzin schrijft waar je totaal geen weet van hebt. Er wordt gelasterd dat wij niet reageren. Nu is je kans er is een reactie. Reageer maar eens op onze blogs. Er is slechts één kans anders zullen we het verder hier bij laten.

  http://www.rebuildthenations.com/blog

  Als het beleid ontbreekt, komt het volk ten val

  Ik ben in het verleden met een plan gekomen wat kan bijdragen aan een gezondere samenleving. Een gezondere samenleving is voor mij een samenleving waarbij de ziektekosten laag zijn omdat er veel minder mensen ziek zijn. Stabielere gezinnen met minder scheidingen en waar in vaders hun rolmodel goed invullen. En minder zelfmoord en criminaliteit onder jongeren. Hierdoor is er minder blauw op straat nodig. Tevens hoeven er minder kosten gemaakt te worden om de veiligheid van de burgers te waarborgen. Als voorbeeld neem ik in deze blog het aantal zelfmoord gevallen onder jongeren. Deze is de afgelopen jaren erg omhoog gegaan, voor al onder jongeren met een zogenaamde allochtone(vind ik geen mooie benaming hiervoor) afkomst. Het plan wat ik had was een plan om o.a. het aantal zelfmoord gevallen onder jongeren te verminderen. Deze is sinds 1950 namelijk verdubbeld. Bidden alleen is niet genoeg actie is geboden. Anders zou het alleen maar een gebed zonder einde worden. Dit kan door een gedegen scholing, want een gedeelte van de opvoeding van kinderen vindt deels plaats op school. Alleen komt hier ook een financieel plaatje bij kijken. Ik kwam met een voorstel van 1 miljard waarbij ik alles inzichtelijk kon maken van wat er met de gelden gedaan zou worden. Toch zijn er sites zoals GG op het internet die je al gauw afschilderen als een oplichter en een charlatan. Terwijl ze zelf nooit het plan met inhoud onder ogen hebben gezien en niet weten en beseffen wat de achterliggende gedachten hier achter is. De moslimbroederschap heeft tenminste 1 miljard gekregen van de overheid (ik geloof zelfs dat dit bedrag vele malen hoger ligt) dit zijn terroristen die opstanden hebben veroorzaakt waardoor mensen de dood in zijn gejaagd. Inmiddels is vast komen te staan dat deze schenking ‘a waste of money was’ zie hier dit artikel in Elzevier. (Onder deze bizarre omstandigheden besloot de Europese Unie, dus ook Nederland, om Egypte miljarden aan steun te geven. De markt heeft geen vertrouwen in de Egyptische regering, de meeste Egyptenaren hebben geen vertrouwen in hun fundamentalistische regering – maar de Europese Unie.) http://www.elsevier.nl/Buitenland/blogs/2013/7/Egyptische-Moslimbroeders-doen-wat-ze-willen-met-Europees-geld-1297886W/ Onze regering steunde het terroristen regime van de moslimbroederschap met misschien wel vele miljarden euro’s van onze belastingcenten alleen hoor ik daar bijna nu niemand meer over. Men laat het maar over zich heen komen als een stelletje ‘makke schapen’. Er is o.a. 4 miljard naar Griekenland gegaan wat bedoeld was als een lening, de vraag is of we dit geld ooit terug zullen zien. Griekenland had geen visie afgeven die inzichtelijk maakte hoe ze deze fondsen zouden aanwenden om het land uit de schulden te krijgen. Feitelijk zijn ze failliet. Tenslotte is er als klap op de vuurpijl ook 10 miljard gegaan naar het Europese monetaire fonds. Met als optie dat het bedrag uiteindelijk nog aangevuld kan worden tot maximaal 50 miljard. Deze gelden verdwijnen gewoon in de bodemloze put. Ik heb mij altijd afgevraagd hoe het kan dat de samenleving en sites als GG en vele andere ophitsende sites hier aan steeds voorbij gaan. (http://www.geennieuws.com/2013/08/het-haagse-gestuntel-kost-nederland-50-milard-euro/)

  Een plan die gebaseerd is op het boek Handelingen waarin een vereniging van gelovigen wordt opgericht, deze wordt dan weer met de grond gelijk gemaakt. Dit deden de farizeeërs in de tijd van Jezus ook vroeger.

  Nederland die prat graat op vrijheid van meningsuiting en tolerantie is doorgeslagen. En het ergste is dat de samenleving het zich zelf laat welgevallen. Gelovigen dienen zich te verenigen om net als in Handelingen. Er dient een eigen economie te worden opgericht waarin scholen gebouwd worden die als fundament hebben het Woord van God. Op deze beginselen was onze samenleving ook op gebaseerd. Tot dat er verworvenheden van mensen werden ingebracht. Een voorbeeld hier van is het huwelijk deze is uitzonderlijk tussen man en vrouw, dan alleen is het heilig voor God.

  Spreuken 29:2 Een koning houdt zijn land gezond door rechtvaardig te regeren. Wanneer de rechtvaardige regeert juicht de natie, maar als een goddeloze regeert kreunt het volk.

  Op dit moment kreunt de natie om verlost te worden, laten de rechtvaardigen opstaan.

  Want als het beleid ontbreekt komt het volk vroeg of laat ten val.

  Navayo Leeuwin

  En Oh ja hier is er nog één. Er wordt een hoop geschreeuwd zonder dat iets klopt van de waarheid. De reden waarvoor we niet in gaan op jullie vragen is omdat er met jullie geen gesprek te voeren is. Tot nog toe hebben zowel Brian als ik nu nooit een inhoudelijke reactie gehad van jullie. Omdat de leugen niet op kan tegen de waarheid.

 169. engel zegt :

  @Navayo,

  In het verleden heb ik geprobeerd om via de Facebookpagina van De Gloriestoel met jullie in gesprek te gaan.

  Binnen de kortste keren had ik een ban opgelopen zonder opgave van reden. Dat geeft mij het idee dat met jullie geen gesprek mogelijk is.

  Ronald Plat laat zich ook vaak negatief uit over mensen die het gesprek aan willen gaan met hem. Binnen de korste keren plakt hij hen het etiket ‘geest van religie’ op. Loop zijn Facbeookpagina maar eens na. Nergens een gesprek, alleen maar eenrichtingsverkeer propaganda. Voor een goed geprek zijn twee partners nodig die ook bereid zijn om naar elkaar te luisteren. Dat heb ik tot vandaag toe nog niet gemerkt bij wie dan ook van De Gloriestoel.

 170. goedgelovig zegt :

  @Navayo: Leuk dat je reageert. Korte reactie op je punten:

  1. Je hebt het plan dat je bij het Ministerie hebt ingediend niet openbaar gemaakt, dus kunnen we daar ook niet inhoudelijk op reageren, of we zouden moeten gaan wobben. Je hebt ons ook niet om een inhoudelijke reactie gevraagd, dus raar om dat nu als verwijt in te brengen. We hebben alleen aandacht gegeven aan de afwijzing op je subsidievraag die je van Ministerie hebt ontvangen. Daarin staat dat het plan geen onderbouwing, geen activiteiten en geen begroting heeft, wat de basis is voor welke subsidie-aanvraag dan ook. Door er zelf over te berichten op Facebook, loop je met je eigen amateurisme te koop.

  2. Je zegt dat GG jullie afschildert als oplichters en charlatans. Dat zijn jouw woorden, wij hebben die termen nooit gebruikt. Ook van laster kan geen sprake zijn, aangezien we in onze berichtgeving letterlijk geciteerd hebben uit de brief van VWS, net als uit het Goshen Plan van Ronald. Je hebt ook op geen enkele wijze onderbouwd waar die onwaarheid of laster dan in zit. Dergelijk gebrek aan onderbouwing is ook de reden waarom jullie plannen en genezingsclaims niet serieus genomen worden. Kunnen we lang en breed over discussiëren, maar we kijken gewoon naar de feiten.

  3. We hebben Ronald diverse malen uitgenodigd om zijn standpunten op GG uit te leggen en/of kritiek op GG te leveren. Daar heeft hij niet op willen ingaan. Zo op de valreep van het stoppen van GG daarover gaan mekkeren geeft weinig pas. Maar wel leuk dat je reageert op GG. In tegenstelling tot de Facebook-pagina van De Gloriestoel is hier namelijk wel open gesprek mogelijk zonder dat je wordt weggemodereerd.

 171. mafchauffeur zegt :

  @Navayo:

  voordat je nog meer onzin schrijft waar je totaal geen weet van hebt.

  No spang, ik heb slechts jouw tekst gekopieerd. Dat leek mij inderdaad onzin waar ik geen weet van heb. 😎

  Dat van die nasnikkende engelen is inderdaad onzin, daar heb je eveneens gelijk in.

  Dank voor de tip van de alternatieve blogs om, na het stoppen van GG, de geloofsdiscussies voort te zetten! 🙂

 172. mafchauffeur zegt :

  @Navajo: zou het mogelijk zijn om op de door jou genoemde blogs de reageermogelijkheid “aan te zetten”?

  Die staat nu uit. 😦

 173. Hendrik zegt :

  @goedgelovig Wegmodereren en een ban op Facebook krijgen…. Zijn er al tekenen van gristenen die, na of naast doden opwekken enzo, zich bezig houden met het breken van een digitale ban? Dat zou toch goed waarneembare en verifieerbare resultaten kunnen hebben, m.a.w. meten = weten, met b.v. na drie uur toespreken met autoriteit werd de ban gebroken en kon ‘X’ weer zijn of haar handen gebruiken voor een like.

 174. engel zegt :

  @Navayo,

  Hoe zie jij een gesprek voor je? Aan welke voorwaarden moet dat voldoen?

 175. Navayo zegt :

  Eerst moeten jullie allemaal met je echte namen komen. Dus Mafchauffeur zijn echte voor en achternaam en engel ook anders is er geen basis voor een gelijkwaardige gesprek. En laat ik het ook hier verder bij.

 176. John zegt :

  …kuch…

 177. Navayo zegt :

  Ok dan houdt het hier verder op. Er is geen basis voor een gelijkwaardig gesprek zoals ik al dacht. En verder wordt er dus ook niet ingegaan op onze blogs hier inhoudelijk. Dus het is verder zonde van mijn tijd om hier nog verder door te schrijven. A waste of time dus. Tot ziens veel geluk verder. Want zo te zien hebben jullie niets beters te doen om mensen neer te sabelen die je verder niet kent.

 178. John zegt :

  …kuch kuch…

 179. Navayo zegt :

  Er is geen gesprek zolang niemand zegt wie hij echt is zowel voor als achternaam. Take it or leave it. Dus nogmaals totziens

 180. mafchauffeur zegt :

  @Navajo/Anthony: nu je het zegt: had jij al eens gereageerd op deze inhoudelijke reactie van @bramvandijk?
  https://goedgelovig.wordpress.com/2013/01/09/acteur-hakim-traidia-op-de-gloriestoel/#comment-160679

  PS: het schijnt dat hij onder zijn eigen naam reageert. 🙂

 181. John zegt :

  …KUCH KUCH KUCH…

  En John Zoet is de naam. Jij was Navayo ‘de schoenentrekker’ Leeuwin toch?

 182. mafchauffeur zegt :

  @Navayo: waarom is dat eigenlijk een voorwaarde?

  Dat verbaast mij eigenlijk – @bramvandijk kreeg ook geen antwoord. 🙂

 183. mafchauffeur zegt :

  (op zijn vragen aan jou in zijn nette, inhoudelijke reactie op het artikel over Hakim Traidia)

 184. John zegt :

  Of was het Anthony De Schoenentrekker? Of Kingdom ‘de schoenentrekker’ Glory? Of Emuna De Schoenentrekker? Onder welke aliassen had je hier allemaal ook al weer gereageerd?

 185. John zegt :

  Oh ja…kuch…

 186. engel zegt :

  @Navayo,

  Op de Gloriestoel (FB) zat ik onder mijn echte naam te reageren. Dat heeft niet geholpen in het gesprek. Het lijkt me of je je er makkelijk van af wilt maken.

 187. John zegt :

  @Engel

  Het lijkt me of je je er makkelijk van af wilt maken.

  Maar dat doen dat soort gasten toch al jaren?

  Kijk maar, zoals hier:

 188. Aarts Engel zegt :

  @John,

  Heb je problemen met je keel?

 189. John zegt :

  …kuch… nee, hoezo?

 190. Aarts Engel zegt :

  @John,

  Omdat je zo loopt te kuchen. Dat is een van de symptomen van kinkhoest. Beterschap gewenst! Misschien zijn er wel homeopatische middeltjes voor.

 191. goedgelovig zegt :

  @Navayo: Het gesprek hier is volledig gelijkwaardig. Iedereen kan deelnemen en zijn argumenten uiteen zetten. Maar jij draait een drol en loopt vervolgens weg voor de reacties omdat ze je niet zinnen. Misschien kun je bij de Gloriestoel ook voor meer ruggegraat laten bidden.

 192. goedgelovig zegt :

  @beervis: Dit soort filmpjes zijn te gruwelijk om te plaatsen en sowieso off-topic. Je reactie is verwijderd.

 193. mafchauffeur zegt :

  @Navayo:

  Doelstelling en actuele beleid
  De doelstelling van onze Stichting is dat het Koninkrijk van God zichtbaar wordt in Nederland, tevens in Europa en alle andere naties. De focus ligt de komende jaren op het terugbrengen van de kracht van God binnen en buiten de gemeente.

  Alle gelovigen dienen te worden getraind om discipelen van Jezus te zijn en om de zieken te genezen, doden op te wekken en mensen te verlossen van demonische gebondenheden en in de vrijheid te zetten. Daarmee vervult de Stichting ook een belangrijke maatschappelijke functie: het naar beneden brengen van de ziektekosten in Nederland en bijdragen aan een nieuwe beeldvorming en visie in de samenleving.

  Waarin mensen leren hoe ze andere kunnen helpen gezonder te worden in hun leven zowel geestelijk als fysiek. Verder is het onze doelstelling dat het Woord van God weer zichtbaarder wordt op de scholen in Nederland. Dit kan bereikt worden door het uitdelen van Bijbeltjes, die mensen mee kunnen nemen voor onderweg.

  http://www.rebuildthenations.com/over-ons/beleidsplan

  Ik vind het mooi dat je een brug probeert te slaan tussen jouw manier van geloven en de seculiere samenleving die daar geen boodschap aan heeft door een “neutrale” maatschappelijke uitdaging centraal te zetten: het naar beneden brengen van de ziektekosten in Nederland. Een loffelijk streven.

  Wat ik dan weer niet begrijp is dat jullie de gelovigen middels bijvoorbeeld “kickstarts” vooral trainen om op straat te gaan staan, en daarbij vooral die kwalen te genezen die de maatschappij, zorgverzekeraars en AWBZ-potten het minste geld kosten: kleine beenlengteverschillen, rugpijnen, zere knieën en hoofdpijnen.

  Ik zou dan eerder denken aan ziekten waar dure “add-on” geneesmiddelen voor nodig zijn. En aan het benaderen van patiënten in ziekenhuizen (tenslotte is dat al eens succesvol gedaan in het Flevoziekenhuis, ruim een jaar geleden), het opzetten van de Gloriestoel/Kickstart op plaatsen waar relatief veel mensen komen met een hoog zorggebruik. Dus niet voor Bart Smit, maar bij het verpleeghuis, het ziekenhuis, de polikliniek, de huisartsenpost en de spoedeisende hulp.

  Als men als zodanig zichtbare idioten als Cliniclowns toelaat, zal men met Kracht beklede gelovigen toch ook wel toelaten?

  De “wereld” komt niet verder dan aandoenlijke initiatieven zoals burgemeestes die dure maaltijden voor ALS-patiënten.
  http://www.stichting-als.nl/2014/02/13/als-burgemeesters-koken-2/
  Maar genezen ho maar, want men weet niet eens waardoor die ziekte wordt veroorzaakt.

  Dat kunnen gelovigen die Mattheus 10:8 praktiseren toch veel beter en effectiever? Dus waarom dan toch die beenlengteverschillen in de winkelstraat? Dat trekt toch vooral types als John aan die het toch niet geloven, no matter wat voor filmpjes je als bewijs aanlevert?

  Ik zou dan eerder de pijlen richten op kwalen als ALS (fataal binnen gemiddeld drie jaar) en de ziekte van Pompe (peperdure medicijnen).

  Of maak ik nu een denkfout?

 194. Hendrik zegt :

  @mafchauffeur nee, het lijkt me dat je geen denkfout maakt. Maar rebuildthenations m.i. wel. Stel dat het lukt om alle gelovigen te trainen zodat ze de zieken genezen en doden opwekken etc. dan krijgen in ieder geval de pensioenfondsen en overheid (AOW) een behoorlijke kostenpost erbij en het is de vraag of de kosten van gewone huis-, tuin- en keukenziektes, waarvoor je niet in een gloriestoel gaat zitten, bij een ouder wordende en steeds langer (weer opgewekt) levende groep mensen, toch niet de pan uitrijzen…

 195. mafchauffeur zegt :

  @Hendrik: dat valt reuze mee hoor. Sinds kort is de AOW-leeftijd automatisch gekoppeld aan de levensverwachting. Iedere zoveel jaar wordt gekeken wat er uit de koker van de actuarissen komt en hops, weer een jaar erbij. Zonder enige bemoeienis van het Parlement. En pensioenfondsen volgen die datum gretig gedwee.

  Het mysterie van de prioriteiten wordt er voor mij in ieder geval niet mee verklaard.

  Ik hoop dat Navayo er nog iets zinnigs over kan zeggen in de beperkte tojd die ons rest….

 196. shinshinnun zegt :

  @John
  *proest*

  Jij reageert niet onder je echt naam, toch? Of wel? Of zal ik je gewoon straal negeren, ook al heb ik je in het echt ontmoet en weet dat je reageert onder je eigen naam?

 197. TommyLee zegt :

  @shin: John komt het hoofd gedekt met zijn spaggetty vergiet dus heel herkenbaar!

 198. John zegt :

  Er is overigens geen groot rapper aan Navayo ‘de schoenentrekker’ Leeuwin verloren gegaan XD Die flow, die uitspraak!

  http://www.rebuildthenations.com/spokenword-2

 199. mafchauffeur zegt :

  @Navajo/Navayo/Anthony/Brian/KingdomGlory: joehoe. Laatste kans voor een inhoudelijke reactie! 🙂

 200. Bokkepoot zegt :

  @John

  Mijn god. Gelukkig heeft hij een sterk ritmegevoel en mocht je het hebben uitgehouden tot de laatste regels, kun je zelfs nog even genieten van zijn ongeëvenaarde zangkwaliteiten. o_O

%d bloggers liken dit: