Wat is de lelijkste kerk van Nederland?

Amsterdam_Bos_en_Lommer_Sint_Josephkerk_005Vorige week startten we samen met weblog StaatGeschreven een nominatieronde voor de verkiezing van de lelijkste nog te slopen kerk van Nederland. Uit de bij elkaar meer dan honderd reacties en nominaties hebben we tien lelijke kerken geselecteerd waarop kan worden gestemd. Over smaak valt niet te twisten, maar om sommige kerkgebouwen kun je gewoon echt niet heen.

Tot en met 13 maart kun je stemmen en in totaal drie favorieten aangeven voor de titel Lelijkste Kerk van Nederland. Op 14, 15 en 16 maart worden respectievelijk de derde, tweede en eerste plaats bekend gemaakt.

Advertenties

38 responses to “Wat is de lelijkste kerk van Nederland?”

 1. Agilhartje says :

  De foto van de Rehobothkerk in Zeist maakt me nieuwsgierig – die wil ik wel eens in het echt zien! Mogelijk kan die ook meedoen in de categorie “meest ongewone kerk” of zelfs “mooiste kerk”.
  De winnaar is voor mij, zonder enige twijfel, de kerk van de Vrije Baptisten in Groningen. Op hun site noemen ze die de Stadskerk http://vbgroningen.nl/stadskerk

 2. Wormpje B says :

  En dan te bedenken dat je het over Gods huis hebt?
  Het lijkt dan’; Op de temple of doom!!

 3. DsDre says :

  He, wat is dat nou, nog maar 1 over uit Amersfoort? Pure discriminatie, we hebben veel meer lelijke kerken die in de top 10 thuis horen.

 4. Vleertje says :

  Nee, nee en nog eens nee, de lelijkste staat er niet bij! Dat is de nominatie van Agilhartje, op 1 maart, 2013 om 9:24 pm zei:

  Van die naar buiten toe gesloten gebouwen vind je ook veel in kleiner formaat; bijvoorbeeld De Ark in Delfzijl: http://www.eemsbode.nl/files/2012/10/ark-522×391.jpg
  Met versieringen wil men het nog wat laten lijken maar het is toch gewoon een kist.

 5. Pardo says :

  Beetje jammer dat jullie bij de Vrije Baptisten Groningen een foto van de achterkant van het gebouw hebben geplaatst. Voorkant ziet er een stuk beter uit!

 6. Agilhartje says :

  Een foto van De Ark in Delfzijl (die het helaas niet heeft gehaald): http://www.eemsbode.nl/nieuws/11574/theatervoorstelling-over-911-in-de-ark-in-delfzijl/
  Van mij krijgen ze een eervolle vermelding!

 7. Pardo says :

  Bovendien is het een zwaar verouderde foto, uit een tijd dat het nog geen kerkgebouw was. Hierbij een aantal andere, meer recentere foto’s van het gebouw 8. Johan says :

  @agilhartje: Die zou moeten winnen. Hoe kan het nou dat ze die eruit gelaten hebben?

 9. Flipsonius says :

  Leuk weetje: de Jozefkerk is een beschermd rijksmonument, en is helemaal niet zo lelijk! Zie bijvoorbeeld deze foto’s voor een beter beeld.
  http://www.geheugenvanwest.nl/5259/nl/sint-jozefkerk-rijksmonument

  Bovendien, alleen al vanwege de huidige functie van vluchtkerk vind ik dat st Jozef gespaard moet worden in deze verkiezing.

  Eens met ds Dre dat er best meer Amersfoort in de lijst had gekund. Die ene steun ik dus van harte.

 10. Johan says :

  @Flipsonius: Die foto’s bevestigen wat mij betreft dat de nominatie terecht is. 😉

 11. mafchauffeur says :

  Bij de erkenning als rijksmonument speelt schoonheid maar een zeer beperkte rol. Kijk maar naar het gebouw van de Erasmus Universiteit Rotterdam:

 12. Pittig says :

  Een kwestie van smaak, zo te zien. De Rehoboth kerk te Zeist vind ik juist bijzonder en prachtig! En er is heel goed over nagedacht.

  Dan is de Ark van Delfzijl het eerder waard om te zinken…

  En de Vrije Baptisten kunnen er wel wat van. Met Groningen is de Bethel in Drachten ook zo’n naargeestig bedrijfspand. Maar ja, die kerken opereren ook als bedrijven…

  Kijk en huiver: http://www.theaudiospecialists.eu/cms_media/Bethel%20kerk%20gebouw%20Drachten.jpg

  @ mafchauffeur

  Wat vind je nou lelijk aan de Erasmus Universiteit?

  Een gebouw kan juist vanwege architectonische criteria of vanwege het voorbeeldkarakter heel belangrijk zijn.

  In het BBC programma “Around the World in 80 Treasures” werd als wolkenkrabber ook niet de hoogste of de spectaculairste uitgekozen, maar degene die het meest de ideeën van de wolkenkrabber belichaamde.

 13. mafchauffeur says :

  @Pittig: over smaak valt niet te twisten. En ik ben absoluut voorstander van het beschermen (als Rijksmonument, Werelderfgoed, etc) van erfgoed.

  Ook al vind ik het lelijk, net als dit:

  Om nog maar te zwijgen over de Eiffeltoren of de Oldenhove. 🙂

 14. Pittig says :

  @ Johan

  Dat vind ik wel wat hebben. En deze kerk zal ook niet door iedereen gewaardeerd worden, maar ik vind ‘m prachtig!

  En de kerk van Hantumhuizen is van de buitenkant niet zo mooi, maar van binnen is de meest bijzondere kerk waar ik ooit geweest ben. Net alsof je met de gelovigen van 1000 jaar geleden samen bent. Dan kan een gebouw en de sfeer wel degelijk helpen om je in de goede stemming te brengen.

  Heel wat anders dan de fabriekszalen van Groningen, Drachten en Barneveld waar de kilheid vanaf straalt.

  Om een kerk alleen op de buitenkant af te rekenen is wel erg oppervlakkig van GG, Staat Geschreven en Johan… 😉

  En trouwens, jij hebt helemaal niets met kerkgebouwen, dus jij mag niet stemmen… 😉

 15. Pittig says :

  @ mafchauffeur

  Tijden veranderen en ooit was dat heel populair.

  Kijk maar eens naar het Voortrekker Monument in Zuid Afrika:

 16. Ettje says :

  Wat de één lelijk vindt, kan de ander mooi vinden. En als je dan even de moeite neemt om meer te lezen over bepaalde gebouwen valt het woord lelijk gewoon weg. Neem nou de Rehobothkerk in Zeist.http://www.gergemzeist.nl/kerkgebouw.php Als je meer weet over wat de architect heeft willen uitbeelden kijk je er anders naar.

  En neem de Oase in Leeuwarden. Als je er in bent geweest zie je wel schoonheid en snap je niet wat een ander er lelijk aan vindt. 🙂

  @mafchauffeur, de toren in Leeuwarden heet: de Oldehove, zonder n, genoemd naar het Groningse dorp Oldehove! 🙂

 17. Pittig says :

  Hier kunnen toekomstige kerkbouwers inspiratie opdoen voor hoe het wel moet!

  http://www.boredpanda.com/50-most-extraordinary-churches-of-the-world/

  Kerk nummer 36 is door het BBC programma ook als één van de 80 meest bijzondere menselijke structuren op aarde gekozen. Het is letterlijk uit de rotsen gehouwen!!!

 18. Pittig says :

  @ Ettje

  Wat een Gronings imperialisme om te denken dat het naar het Gronings dorp Oldehove vernoemd is…! 🙂

  En wat weten die Groningers toch weinig van Friesland en dat terwijl ze vroeger allemaal Friezen waren… 😉

  Het gaat namelijk niet om een Gronings dorpje, maar om een toenmalig Fries dorpje Oldehove waaruit Leeuwarden is ontstaan:

  Wikipedia: “Toen in 1435 de dorpjes Oldehove, Nijehove en Hoek werden samengevoegd en de stad Leeuwarden ontstond, kwam er al spoedig behoefte aan een groter godshuis. Zo kwam een driebeukige, aan Sint-Vitus gewijde basiliek tot stand.”

 19. Johan says :

  @Pittig: Leuk dat je er weer bent. Maar jammer dat je geheugen je zo in de steek laat. Johan heeft in het verleden al eens gepleit voor het afbreken van lelijke kerkgebouwen en het behouden van alleen de allermooiste. En ik heb lekker al gestemd. Op een PKN-kerk. 🙂

 20. Ettje says :

  @Pittig; En die domme Friezen maar bouwen en bouwen… want hun toren moest hoger worden dan D’ Olle Grieze in Groningen… Maar ja, toen zakte hun toren scheef en, hard ze ook trokken, het lukte ze niet om ‘m recht te trekken, en noodgedwongen moesten ze stoppen met bouwen. En sindsdien zitten de Luwarders met een toren die nooit af zal komen! 🙂

  Dat Wikepedia niet altijd klopt weet je toch? Een paar kilometer van Oldehove ligt het dorp Niehove, al jaren een beschermd dorpsgezicht, rond een kerkje ouder dan de Oldehove in Leeuwarden… Terwijl de kerk in Oldehove is opgedragen aan Liudger!

  Wat laten die import Friezen zich toch gemakkelijk wat wijs maken! Skande! 😦

 21. Ettje says :

  @Pittig; De kerken in Oldehove en Niehove werden al in de 13e eeuw gebouwd! Toen niemand nog van Luwarden had gehoord!

 22. Ettje says :

  @Pittig; Maar over één ding zullen we het vast wél eens zijn: al die lieden die spreken over lelijke kerken moeten gewoon verplicht een dag met Lykele opstap! Om te beginnen bij ’t kerkje van Piet Paaltjes! Daarna komt het woord lelijk nooit meer over hun lippen!

 23. Hendrik says :

  Leuk hoor, zo’n verkiezing GG. Komt hierna de lelijkste preek en de lelijkste bijbeltekst?

 24. Wilfred says :

  @Hendrik: Goed idee!

 25. DfTg says :

  Wauw, wat een apocalyptische bouwwerk, die Wegenkerk (rechovot = wegen in het Hebreeuws). Ik nomineer die zeker niet als lelijkste kerk, maar misschien juist wel als meest bezienswaardige kerk ter wereld. Zouden zich daar het wonder van verrijkt uranium voltrekken en is dit de plaats die in de bijbel armageddon genoemd wordt?

 26. niek1928 says :

  Rondsnuffelen op internet heeft me veel wijzer gemaakt over de kromme en scheve onafgebouwde Sint Vitus kerktoren. De Leeuwarders wilden de toen al bestaande Groninger Martini-toren overtreffen in hoogte. Enzovoort enzovoort.

  Mijn interesse ligt hier: Werden de R.K. – kerken in die tijd van de Tachtigjarie Oorlog 1572-1648 – thans hernoemd tot “De Opstand” – toen domweg zonder vergoedingen in beslag genomen, of betaalden de Calvinistische groeperingen aan de R.K.- kerken een prijsje voor zo’n kerk en/of toren?

  Heeft bijvoorbeeld de staat in die jaren de R.K.-kerk in Dirksland onteigend en in gebruik gegeven aan de Hervormde Kerkgemeente aldaar? Onteindigd zonder vergoeding? [Lees veel over die kerk in de geschiedenis van de voorheen Gemeente Dirksland.]

 27. Wilfred says :

  @Niek: Ik vermoed dat ze niks betaald hebben. Maar de stijle gereformeerden zullen vast op het precedent van de joden in Egypte wijzen: zo beroofden zij de Egyptenaren! 😦

 28. niek1928 says :

  Naar de trend die ik bij GG lees: Onderbouw!
  Gemeen hè?
  Ik ben lid geweest van een handvol geloofjes van Nederland: Het is zit me dwars, Kijk maar eens in Dirksland, een echte ouwe katholieke kerk. Het wegmoffelen van het Koor door ouwe timmerlui, niet om aan te zien. Er is méér, lees hun geschiedenis (ik heb geen aandelen…).

 29. Wilfred says :

  @Niek: Ik vrees (daar heb je hem weer!) dat je daarvoor te rade moet gaan bij de historici. Wat ik daar over weet, heb ik opgedaan tijdens geschiedenislessen. Maar er zal vast iemand onderzoek naar hebben gedaan…

 30. Wilfred says :

  @Niek: Vgl.: http://reliwiki.nl/index.php?title=Waalwijk,_Grotestraat_121_-_Kerk_aan_de_Haven

  en:

  http://www.tellme.net.nz/geloof.html

  Weliswaar niet echt goed onderbouwd, maar het is een begin… 😉

 31. niek1928 says :

  Leuk! Leuk, Wilfred, ik ga eens neuzen naar dat detail van de Uittocht uit Egypte, ik wist dat niet. Is Mozes in die tijd niet begeesterd door de woelingen rond de Nijl, uitmondend in monotheïstisch Ra-aanbidden, onze logische energiebron? Ra lag meer op het pad om dichter bij de Realiteit te komen; dat je beter wijder kunt kijken richting alle universums en heelallen daarin, zucht, dan opzien naar een zelfgeschapen godje met een loze Belofte.

  Mozes “Enige God” innoveerde met copy-paste vernieuwende geboden uit een buurland. “Oog om oog, tand om tand” werd zo de toekomst. Nooit meer “Ruk jij iemands oog uit? Dan vernietigen we je hele stam”. Ideetje van Hammurabi, die wat verbeteringen in de maatschappij doorvoerde met zijn nieuwe wetten.
  De slimmerikken aanbaden zo’n zorgende god, beloofden god hun leven te beteren. Prompt bedachten ze zich. Economisch gewin, rendabeler wapenhandel en zo? Ze ruilden onmiddellijk de softe god in voor de Zwarte God Baäl en bezwendelden, high in hun gebabbel in bedoeïententen, zichzelf en de omgeving met vrome geschiedenissen, hoogliederen en psalmen. Rookgordijnen in hun boekrollen hielden staande dat ze echt wel in god geloofden. Ocharm, zelfs “De Belofte” hadden ze zelf bedacht. Public Relations uit de oude doos.

  Ach ik kan nog zoveel Verhalen naar nu halen, over hun lijdensonzin. Over verzoekingen die soms Job moesten louteren, terwijl andere Uitdagingen van hun god in het geheel niet als zodanig erkend kónden worden. Schuifelen met woorden, sjoemelen met waarheid, farizeërs gekwek. Mooie woorden. Praten om het praten. Gereedschappen waarmee ervaren levensgevoelen geuit behoorden te worden verwerden tot bezwerende praatjes waarmee uiten van levensgevoel juist om zeep gebracht werd. Valse vormen van “redetwisten”, inheems, ook op de manier van Grieken en nog zo’n paar Scholen. Fakir Joessoef – Oog om andere wang – Minder oorlog rendeert niet – Onderlinge moordpartijen tussen groepen volgelingen van Abraham. – Heidense Indianen uitroeien, Inca’s – Afrikanen verhandelen – Kortom: onze huidige geschiedenis. En waar blijft het hart? Er gebeurt nog zovéél meer dat ons vervreemdt van een Realiteit waarin we uiteindelijk toch zullen terechtkomen…

  Ik mag toch wel in zorg vooruitkijken?

 32. niek1928 says :

  Die voorzetjes “Kerk voor nop” vind ik heel aardig, ze zullen me helpen. Je weet intussen (ook van vorige week) dat ik heel andere zorgen heb. Ik ben intussen weer heel breedsprakig aan het reageren geweest. Mijn hart zegt: hiermee doorgaan joh!

  Zekere stuurmechanismen tussen mijn oren zeggen: Ga slapen man!

  Wie is de baas? Kan me geen lor schelen, maar ik ga naar bed.

 33. DfTg says :

  De kerkcentrale te Zeist zorgde voor een explosieve opwekking van vele megatonnen.

 34. Agilhartje says :

  Die kerken die bij de Reformatie ‘opeens’ hervormd werden zijn niet altijd gestolen. Want vaak bleven dezelfde mensen in de kerk komen en de pastoor ging trouwen met zijn huishoudster en noemde zich vanaf toen dominee.

  Die oude hervormde kerken zijn vaak wel de mooiste van ons land. De kerk van Marsum is in mijn ogen nummer één: http://nl.wikipedia.org/wiki/Mauritiuskerk_(Marsum)

 35. niek1928 says :

  @ Wilfred, op 9 maart, 2013 om 2:47 am

  Fijn Wilfred. Genoten van het leesvoer.

 36. Wilfred says :

  @Niek: Mooi! Niet echt een onderbouwing helaas, maar ik neem aan dat de claims in beide artikelen wel gegrond zijn. Ik vermoed dat de algemene beginselen van behoorlijk bestuur in die tijd wat anders werden uitgelegd dan heden ten dage… 😉

 37. niek1928 says :

  Vrede en grote tevredenheid welt in me op bij het lezen van jullie reacties:

  @ Agilhartje, op 9 maart, 2013 om 7:19 pm
  en
  @ Wilfred, op 9 maart, 2013 om 10:57 pm

  Een massa opbruisende gedachten, gevoelens, zelfs lijfservaringen laat ik beperkt in mij opkomen na jullie te hebben gelezen. Alle zeer geschikt om ‘on-topic’ te blijven, op mijn eigen manier met heel geschikte bruggetjes uiteraard. Een paar a-4tjes zouden er aan te pas kunnen komen.

  Ik maak me hier niet vanaf met een heiligverklaarde one-liner.

  Maar:
  1. Ik ken mijn plaats
  (Niek Mooijaart 2013, lieveling van mijn moeder)
  2. In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister
  (Goethe 1802, lieveling van mijn overgegane moeder)
  3. Ik proef een verzachting van GG’s satariek*, één van doelen die
  ik nastreef
  (* – oubollig voor satyriek | Satan heeft ook rechten)
  4. Ik ben zo blij dat jullie non-satyre toch kunnen pruimen

  Toch – uit de massa bruiserijen – enkele opmerkingen.

  De genoemde makkelijke overgang van een kerkgemeenschap naar een soortgelijke maar vijandige, staat in schrille tegenstelling tot mijn ervaren dat mijn Oma – in Dirksland, alweer – in haar volprotestants Nederduits Hervormde gezin, zich toch aan de Spijswetten wenste te houden (Nee, niet 7e-dags) en daarom haar keuken in 2-en gesplitst gebruikte, potten, pannen, droogdoeken en wat niet al: apart. Haar overgang was beslist moeilijk te noemen, ze sprak van nieuwlichterij, maar wist denkelijk niet dat daarmee weer iets – net iets – anders bedoeld werd.

  De ex-pastoor van onze parochie leefde heel geriefelijk met zijn geliefde in een magnifiek huis naast de kerk, voormalige pastorie? Dat riep vragen op bij de over het algemeen minder ontwikkelde febriekserrebeiers, parochianen. Ons gezin had al Lutherse, Nederduits Hervormde, Nederlands Hervormde, Christelijk Gereformeerde beïnvloedsels, daarna van een nog zwaardere zwartekousenversie, ondergaan. In 1939 waren wij kinderen besprenkeld “indien gij nog niet gedoopt zijt, zo doop ik u in de (…) Amen. Daarna jubelend bezongen door het grote koor in het nabije moederklooster van de Zusters van Liefde – jawel, groot feest vanwege drie bekeerlingetjes. Dat kwam immers nauwelijks voor.
  Prachtig.
  We waren dus wel een beetje door de wol geverfd, lieten die priesterlijke aberratie gewoon langs onze schouders afglijden. Helemaal niet zo moeilijk, als je midden tussen de wollenstoffenfabrieken, wolkammerijen, wolspinnerijen en wolververijen woont, krijg je de wol uit de fabrieksschoorstenen spaarzaam maar voldoende opgediend. De echte pastoor, telg van een wollenstoffenfabrikant, preekte in de kerk recht tegenover zijn ouderlijk huis. Hij woonde 100 meter verderop in een riante pastorie, het was een geleerd man met geleerd aandoende dikke boeken in alle kasten. Veel filosofie, maar ook de GG niet zo boeiende psychologie. En verfijnd interieur, alwaar ik – als penitentie na een biecht? – een uitgebreid pubergericht opvoedingslesuurtje van onze bonhommerige parochieherder kreeg. De gevaren van mijn zonde stonden natuurlijk niet in het boekje dat we allang onder de slopen in de linnenkast hadden gevonden: H.J. Schim van der Loeff – “Het voortplantingsleven van den mensch”, met Imprimatur Roermond natuurlijk. En nu komt de essentie van deze alinea: volgens mij sopte zijn huishoudster alleen zijn achterkant (mag ik toch wel hopen).
  Met toch de bevestiging van een groot levensmotto van mij: A sexy mind is a joy forever, gekruist met de eerdere genoemde Beschränkung die meer des pastoors lot was. Zéér terzijde: Wat kon die leuke man prachtig preken in de missen van kerstnacht, alsof hij de wijn goed voorgeproefd had. Veel wijdser ook dan in de rest van het jaar. Vermoedelijk heb ik daarvan een tik gekregen, ook zonder alcoholische versnaperingen spreek ik breed.

  Méér bij de tijd. Behoorlijk bestuur. Iets waaraan enkele professoren van Nijenrode hard, maar langzaam, aan werken. Het geval wil dat ik met een van hen, een tamelijk onlangs geeuthaniseerde S.J.-er, in de schoolbanken van het Sint Odulphuslyceum heb gezeten. Ik prijs me gelukkig in zijn aura te hebben gezeten. Hij vocht al sinds begin 90-er jaren internationaal voor ‘corporate governance’, ik ageer tamelijk passief voor Occupy! Ik steun ze van harte en heb zelfs een gepeperde brief naar de O,E.C.D. geschreven om ze zo ver te krijgen dat ze openbaar te laten maken dat ze al een kleine 20 jaar bezig waren om ‘world governance’ in te voeren. Helaas geen spat van antwoord. (1.) Daar en toen in Tilburg besmette een leraar ons kennelijk met eenzelfde virus: crimineel graaiend speculeren deugt niet.
  [Een staartje bruis: Deze zeer goede burger-aardrijkskundeleraar liet ons de werelddelen schetsen in een paar simpele strepen. Liet daarmee zien dat Europa maar een kaap van Azië is, zo hij zei. China, India, Indonesië, Taiwan, Israël, Korea liggen toch allemaal in Azië? We zullen het wéten, sterker, we beginnen het al (te?) goed te merken. We zullen merken dat een niet-vooruitziend behoorlijk bestuur de evolutie niet sloffend bij kan houden. De zee stijgt, ocharme onze lage landen. Realiteit? Wie zal het zeggen? GG kan zich hier futuurlijk béter tegen án moeien…, zo ervaar ik dit.]

  Te veel. Op deze manier kan ik beter een dik boek over mijn belevenissen schrijven. Eerst leren schrijven, daarna komt onverhoopt mijn bijbel. Hoe zal ik het noemen? “Het leven van de realiteit van de mensch” misschien? Zei de rabbi, pas aangekomen 1901, in New York: “Ja ik voel me hier happy, aber Glücklich bin ich nicht.” Andere mogelijke titel voor mijn boek: “Also sprach der Mensch, er lebte, liebte nicht und starb”.

  Nee, beter “De rotzak”. Zo mag je mij noemen. En daar is niets satyrisch bij. Ik mag me wel.

  Noot 1.)
  Hier wreekt zich het Amerikanisme om nooit te praten over tekortkomingen. 4.000 jaar geleden pasten de Egyptenaren en aanpalende tot verre Aziatische landen deze – feitelijke – leugen ook al toe. In Indonesië zelfs met motto “gezicht verliezen”.
  .

 38. niek1928 says :

  @ niek1928, op 10 maart, 2013 om 6:19 pm

  We hebbe de schônste stad van ’t laand
  en onze vadder is fabrikaant
  Loat se mòr kóóóóme
  We lusse se gruun.

  Of

  Toreador pas op daar komt de stier
  God zal me kraake, tjessus wat een dier.
  Pote heeftie als een ohhoholifant
  En z’n staart sleept door het zand…

  Zo maar een paar stukjes uit lijfliedjes van het Sint Odulphus. Ik mocht ze meezingen tot ik overging naar de derde klas. Foutje. Pappa was niet gecharmeerd van een valse handtekening onder de eindlijst. 1/10 cijfer hoger gemiddelde en ik had op school mogen blijven.
  Straf: half jaar verbanning naar de zolder, daarna mocht ik het zelf uitzoeken.

  ‘k Vertel het alleen opdat niemand zal denken dat ik een gestudeerd persoon ben (geweest). Nuttige toevoeging? Ik dacht van wel.

  Ik studeer nu, al jaren en hopelijk nog vele jaren aan de universiteit van het leven. Zelfverzonnen vak “Art of Life”. Je moet toch wat zeggen als LinkedIn erom vraagt! Mijn afstuderen valt als ik 120 wordt, hahaha. Zo oud hoeft niet, maar ik laat het graag gebeuren.