Op pad met de Gloriestoel (2)

gloriestoel-werkt-nietNaar aanleiding van berichten op Goedgelovig over de straatbidders en beenverlengers van De Gloriestoel, besloot lezer John zelf twee keer mee op pad te gaan en zijn bevindingen met ons te delen. Vandaag deel 2 van zijn reportage.

DEEL 2: MET RONALD PLAT IN ALMERE

Voor een juiste beeldvorming wilde ik ook nog een tweede keer mee met De Gloriestoel. Het liefst overdag, zodat ik ook eens zo’n mooi filmpje van een beenverlenging kon maken (NB: verschil in beenlengte is volgens Ronald Plat genetisch bepaald!). Achter in januari zou er in de Bijlmer weer een bijeenkomst zijn, maar die ging niet door vanwege de sneeuw en de kou. Een week later besloot ik zelf op het laatste moment niet te gaan, maar op 8 februari zouden ze in Almere staan!

Via Facebook wilde ik afspreken met iemand van De Gloriestoel, maar diegene wist nog niet zeker of hij er zou zijn omdat hij een zenuwbehandeling bij de tandarts kreeg en dus niet wist hoe het er voor stond met de pijn. Hier past maar één reactie…

Zo’n beetje dezelfde dag vertelde Ronald Plat op Facebook dat christenen het gezondste volk ter wereld zouden moeten zijn, gevolgd door een hartgrondig ‘amen’ van dezelfde persoon.

Christenen zijn gezond!

Tsja, wat ik als ‘kritische buitenstaander’ met zoveel onlogica moet weet ik nog steeds niet. Ben ik dan echt zo raar en vervelend dat dit soort reacties vragen bij me oproept?

EEN PROCES WORDT IN WERKING GEZET

Afijn, 8 februari stond De Gloriestoel in Almere en ik ben hier naar toe geweest, alwaar ik me om te beginnen voorstelde aan Ronald Plat en Navayo Leeuwin. Ze lieten er geen gras over groeien. Ronald vroeg direct naar mijn elleboog (ik had op Goedgelovig en op Facebook hierover verteld) en Ronald en Navayo wilden hier voor bidden. Na het gebed zei Ronald dat God nu een genezingsproces in werking heeft gezet en hij vroeg of ik hem op de hoogte wilde houden van de vooruitgang. Toch apart, daar een Gloriestoel-medewerker eerder op Goedgelovig had gezegd dat een litteken geen uitdaging voor God was.

Dit ‘proces dat in werking wordt gezet’-argument had ik eerder op Facebook voorbij zien komen in een tamelijk bizar bericht over een krantenbezorger die een onderarm miste (!) waar Ronald voor gebeden had. Er groeide een vinger uit de elleboog van de man. Dit bleek later (zie reactie van Ronald helemaal onderaan) toch enigzins te berusten op een misverstand, want die vinger zat er al sinds de geboorte van deze krantenbezorger, en Ronald heeft alleen gebeden dat de arm zou aangroeien en er een nieuwe hand zou komen.

Krantenbezorger

Hierna mocht ik, ‘nu we toch bezig zijn’, direct plaats nemen op de Gloriestoel. Eindelijk! Nu zou het gaan gebeuren! Gekeken werd of mijn benen wel even lang waren. Ik bleek maar liefst een halve centimeter verschil te hebben. Dit kon Ronald namelijk zien aan de streepjes op mijn schoenen (!). Ontzettend knap, aangezien dit, zoals in deel 1 beschreven staat, doorgaans niet de manier is om dit te testen. Op Facebook gaf iemand als tegenargument dat God het de mensen influistert wie beenlengteverschil heeft en wie niet en om hoeveel centimeter het gaat. Op die manier heeft de Gloriestoeler natuurlijk altijd gelijk!

Tijdens het bidden gebeurde er eerst niets, maar ik zag hoe subtiel Ronald met een kleine handbeweging mijn schoen ietsje uit trok. Dit voelde ik ook heel subtiel. Ik voelde dat mijn schoen langs mijn hak gleed. Ronald vroeg of ik wat voelde in mijn been. Ik zei dat ik wat voelde aan mijn been. Ik dacht nog: zal ik hem hier meteen mee confronteren of niet. Ik besloot dit niet te doen, aangezien ik er net was en ik nog de hele middag wilde blijven kijken, en ik de verhoudingen niet nu al op scherp wilde stellen. Onwillekeurig moest ik even denken aan wat Anthony op Goedgelovig zei, dat ik het wel zou moeten publiceren als ook mijn benen rechtgebeden zouden zijn. Nou, bij dezen!

NOG MEER BEENVERLENGINGEN!

Na dit fantastische wonder werd ik direct voorgesteld aan enkele mensen die vlak voor mijn komst wonderbaarlijk waren genezen van pijn in hun rug. De ene jongen was dolenthousiast omdat hij jarenlang pijn in zijn rug had en nu genezen was. Ik vroeg hem later of hij hiervoor ook al gelovig was of dat dat nu was gekomen. Hij was al gelovig en liet me een kaartje met een bemoedigende bijbeltekst zien die hij altijd in zijn broekzak bij zich droeg. Later vertelde een andere jongen dat het lang slecht met hem was gegaan en hij ook veel last had in zijn rug. Hij was vlak voor mijn komst toevallig langs de Gloriestoel gelopen en daar hadden ze hem genezen. Ook hij was al christen.

Ronald vroeg op een gegeven moment of deze jongen ook met iemand wilde bidden voor een beenverlenging. De jongen twijfelde, maar Ronald zei dat niet hij het was die mensen genas, maar dat God het door hem heen deed. Dit bidden wilde ik eigenlijk filmen, maar dat heb ik niet gedaan omdat ik merkte dat de jongen zenuwachtig was. Bij dit bidden gebeurde er echter niets in het beenlengteverschil van de patiënt. Ik denk dat er niks gebeurde omdat de jongen niet wist dat het de bedoeling is dat je aan iemands schoen gaat lopen trekken. Degene die voor zich wilde laten bidden bleek het ook niet helemaal serieus te menen en liep wat te provoceren alvorens hij weer weg ging. Ik had de indruk dat de jongen hierdoor aan zichzelf twijfelde, dat het aan hem lag dat er niks was gebeurd. Hier heb ik het nog even met hem over gehad en dit bleek te kloppen.

In een gesprek gaf Ronald aan dat het nooit aan degene ligt voor wie gebeden wordt als hij of zij niet geneest. Dit vond ik een revolutionaire kijk op de zaak, omdat ik vroeger vaak genoeg heb gehoord dat als iemand niet geneest hij of zij ‘niet genoeg geloof’ heeft. Volgens Ronald is dit dus niet zo. Dit kwam overeen met wat Anthony eerder op Goedgelovig zei.

Later was er een jongen die zichzelf te klein vond. Hij was schat ik zo’n 1.70 en hij wilde graag 1.89 zijn. Volgens Ronald was dit geen probleem en hier ging hij dan ook voor bidden. Uiteindelijk was God zo wonderlijk om het been van de jongen 1 cm (!) te laten groeien. Ronald sprak met de jongen af dat hij bij de volgende bijeenkomst in Almere weer zou komen en dat ze er net zo lang centimeters aan gingen bidden tot de jongen de door hem gewenste grootte had bereikt. Op mijn vraag waarom God dit niet in één keer deed moesten ze me het antwoord schuldig blijven…

Kleine mensen worden groot

Ondertussen zag ik achter mij de mensen in rolstoelen en rollators voorbij komen, en ik ervoer weer zo’n zelfde pijn en opgelatenheid die ik vroeger ook voelde als mensen bij Jan Zijlstra van allerlei vage kwaaltjes genazen terwijl anderen in rolstoelen met duidelijke kwalen bleven zitten en uiteindelijk ongenezen weer naar huis moesten.

KUNNEN WE DAT EVEN IN CLOSE-UP ZIEN?

Nadat ik nog een authentieke beenverlenging had gefilmd, wilde ik ook wel eens zien of de uitleg van Derren Brown hoe beenverlengingen in elkaar steken klopte. Dus bij mijn eerstvolgende filmpje ging ik aan de kant van het te korte been staan en hier probeerde ik ook onopvallend van onderen te filmen. En ja hoor, in mijn eerste poging was het meteen raak:

Op dit filmpje zie je Navayo Leeuwin, dezelfde die o.a. (niet) mee was met Ronald Plat naar het Flevoziekenhuis, bidden voor een jongen. Vanaf 00:27 zie je al hoe hard Navayo met de vingers van zijn linkerhand aan de schoen loopt te trekken. Op 00:54 zie je hoe hij met zijn linkerhand de hak pakt en naar voren trekt. Rond 1:32 zie je ook hoeveel spanning er op de rechterhand van Navayo staat om die schoen naar voren te trekken. Afijn, het was me duidelijk en ik had genoeg gezien.

Ik heb hierna nog even rondgekeken op de set en ik heb wat gesprekken gehad met medewerkers. Om een uur of 17:00 vond ik het welletjes geweest en ging ik naar huis.

DE NASLEEP: GEBLOCKT OP FACEBOOK

Op 11 februari ’s ochtends kwam ik er achter dat ik op Facebook, zonder enige aanleiding, verwijderd was als vriend van Ronald Plat en dat ik ook geen lid meer was van de groep Gloriestoel. Daarnaast stond het filmpje van mijn ‘beenverlenging’ op de facebookpagina van Kingdom Glory (Navayo Leeuwin), met de suggestieve tekst: “God werkt wonderbaarlijk en is vrij van aanziens des persoons (…) Kijk en geniet hoe de kracht van God werkt op een mooie winterse vrijdag in Almere.”

Genezing John!

Volgens de Gloriestoelers had ik helemaal versteld gestaan van alle genezingen die ik had gezien en was ik helemaal ‘verbrouwereerd’ van mijn eigen beenverlenging.

Ik vermoed dat Ronald niet overtuigd is geweest van mijn oprechte bedoelingen en vragen. Ik was er om hen te proberen te begrijpen, niets meer en niets minder. Wellicht personificeerde Ronald mij met Goedgelovig die had onthuld dat hij helemaal niet in het Flevoziekenhuis is geweest? Met deze actie laat hij naar mijn indruk zien dat juist híj degene is die niet oprecht was toen hij voor mijn elleboog en benen bad. Of er echt iets gebeurd is doet er blijkbaar niet toe, het doel is bereikt: een filmpje dat als bewijs kan dienen. Dit filmpje kunnen ze op Facebook zetten en vervolgens alle ‘hallelujah’s’ en ‘amen’s in ontvangst nemen.

Ik stelde Ronald voor om elkaar nog een keer te ontmoeten en een open gesprek aan te gaan over wat er is gebeurd. Zijn reactie:

reactieronald

Oh ja! En wat er in de tussentijd met mijn elleboog is gebeurd na het bidden? Tsja, wat denk je zelf? Of zou ik met dit artikel nu de genezing van mijn elleboog verspeeld hebben?

Elleboog na

In het derde en laatste deel over De Gloriestoel ga ik dieper in op de vragen die het bij me heeft opgeroepen en doe ik enkele aanbevelingen.

Advertenties

193 responses to “Op pad met de Gloriestoel (2)”

 1. mafchauffeur says :

  Goed artikel John!

  Jammer van die pruillip op de foto. Volgens mij is er wel degelijk verbetering te zien ten opzichte van de foto in het eerste artikel. Het groeiproces is begonnen….. 🙂

 2. L.M. says :

  Wat is jouw probleem?

 3. bramvandijk says :

  Na het gebed zei Ronald dat God nu een genezingsproces in werking heeft gezet en hij vroeg of ik hem op de hoogte wilde houden van de vooruitgang.

  Dit vind ik persoonlijk echt een vreselijk argument. (De enige die nog erger is, is dat iemand wel genezen is, dat je het alleen nog niet ziet.) De “genezer” kan zijn (zijn het eigenlijk ooit wel eens vrouwen?) wonderverhaal claimen en de patient kan er echt in gaan geloven om vervolgens zwaar teleurgesteld te worden.

  Ik denk dat dergelijke valse hoop schadelijk is. Mensen die hun ziekte (of litteken) accepteren kunnen ermee verder en gelukkig worden met die ziekte. Als je gelooft dat je gaat genezen blijft er spanning bestaan tussen jezelf (met ziekte) en wat je eigenlijk wil (niet ziek zijn), iets wat bijna gegarandeerd samengaat met de nodige frustratei en uiteindelijk dus teleurstelling.

  Feitelijk hetzelfde als wat Jomanda deed met Sylvia Millecam, gewoon ontkennen dat ze ziek is.

 4. Wim says :

  Ik heb Ronald Plat een bericht gestuurd waarin ik vraag de volgende video te tonen met schoenen en sokken uit, zodat niemand in de verleiding komt om de Derren Brown truc uit te halen……
  Waarom tuinen hier zoveel mensen in, ik vindt het schandalig! Hou me ten goede, ik ben christen, en geloof dat God geneest. Maar met deze gloriestoeltheologie geloof ik dat deze mensen geweldig doorslaan, en hun doel kilometers voorbijstreven. Als ik al die filmpjes en tekst hierover lees vind ik het haast godslasterlijke entertainment.

 5. DsDre says :

  Interessant om te lezen. Wat me opvalt dat het vooral Christenen zijn die worden genezen. Niks mis mee, maar in de opdracht staat toch ook dat iedereen tot discipel moet worden gemaakt. Ik denk dat daar voor veel orthodoxe kerkgangers het probleem zit. Ze gaan zondagmorgen naar de kerkdienst maar vragen zich af hoe discipel op maandagmorgen te zijn. Dat antwoord schijnen de “gloriestoelers” te geven. Gewoon God proclameren over heel je leven, geloven dat God hier en nu wonderen doet en je geloofsleven krijgt een enorm impuls.
  Een nuchtere beschouwing van John past niet in dit geloof, de persoon wordt buitengesloten, net als al het andere wat er niet in past.
  Dat maakt het voor veel meelopers op de lange duur onhoudbaar, de praktijk zal de theorie achterhalen. Wat overblijft is de harde kern die nooit hun geloof zullen afvallen, hoewel dat ook niet helemaal zeker is.

 6. mafchauffeur says :

  Van een Gloriestoel Banner (copyright Jop van der Bijl):

  Tachtig procent van de bevolking heeft beenlengteverschil.

  Dit zorgt er voor dat de ruggenwervel scheef komt te staan, wat vaak kan leiden tot rugklachten, vaak in de onderrug.

  Door handoplegging kunnen wij het lengteverschil opheffen, waardoor de rugklachten meestal spontaan verdwijnen.

  Met name sporters kunnen ook wel eens last hebben van armlengteverschil, ook dit behandelen wij.

  Neem hier de proef op de som.

 7. Wim says :

  Hier de kortstondige correspondentie met Ronald Plat.

  Wim

  Ik heb de twee verslagen van Johan (goedgelovig) gevolgd, en mijn conclusie is dat ik graag, in de eerstvolgende video die getoont gaat worden mbt. beenverlening, zou willen zien dat de ‘patient’ zijn schoenen en sokken uitdoet, zodat niemand in de verleiding komt om de Derren Brown truc uit te halen………..ik blijf sceptisch!

  09:56

  Ronald Plat

  Kom een keer mee op straat Wim. Je begrijpt dat ik mensen niet ga beroven van hun kleren en schoenen om jou een plezier te doen. Kom er zelf een keer bovenop staan. Je hebt kans dat ik jou dan ook aan het bidden zet. Dan ben je direct verlost van sceptisime.

  10:01

  Wim

  Als iemand echt genezen wil worden van beenlengteverschil dan heeft hij/zij het er echt wel voor over om even zijn schoenen en sokken uit te doen, zou een huisarts ook vragen, nietwaar? Maar waarom is beenlengteverschil zo’n issue? 80% van de wereldbevolking heeft beenlengteverschil, en dat weet God ook wel!

  10:02

  Ronald Plat

  Wim, kom een keer mee op straat. Ik ga niet in discussie.
  shalom Ronald

  10:08

  Wim

  Niet in discussie? Wat je doet moet je kunnen verantwoorden, Er wordt nogal wat geclaimd in het openbaar, dus mag ik daar kritische vragen over stellen. Ik mag dan verwachten dat daar een zinnig antwoord op komt, en niet een zwaktebod; kom maar kijken.

 8. ruub says :

  Wat er nu eigenlijk nodig is, is een reactie van enkele vooraanstaande leiders binnen evangelisch Nederland mbt het fenomeen ‘beenverlengingen op straat’. Tijd om stelling te nemen en – als het even kan – dit trieste gebeuren met een hoog kwakzalverij-gehalte helemaal uit te bannen.

 9. mirri says :

  Mijn broer Is ECHT genezen van een hernia tijdens een dienst van Jan Zijlstra. Hij had het heel erg. Hij kon niet meer lopen van de pijn zitten ging ook niet. Eigenlijk lag hij de hele dag. Hij stond op de wachtlijst voor een operatie aan zijn rug. Waarvan de kans heel groot was dat hij gedeeltelijk verlamd zou raken. Hij is toen met mijn schoonzus naar zo’n dienst gegaan met de gedachte van baat het niet dan schaadt het niet. Op een gegeven moment werden de mensen die ziek waren naar voren geroepen. Toen heeft Jan Zijlstra enkel gezegd ”wees genezen” Hij voelde de plek warm worden en de pijn weg trekken. De Volgende dag werd ik gebeld door mijn broer. Of ik thuis was. Hij en mijn schoonzus waren in de buurt met de auto. Ik zeg tegen mijn broer je kunt toch niet zo lang in de auto zitten. Oh jawel zei hij, Ik ben genezen. De week daar op moet hij weer foto’s laten maken en op bezoek bij de neuroloog. En die was zeer verbaasd. Er was niks meer te zien. Alles was weg!

 10. mafchauffeur says :

  @ruub: maar de EO heeft het beenverlengen tien jaar geleden toch al een keer belicht?
  http://www.eo.nl/archief/tv/zijgelooftzijniet/aflevering-detail/aflevering/aflevering-7-over-aangroeiende-benen-en-andere-wonderen/

  Mirjam Bouwman lijkt mij vooraanstaand genoeg hoor. En Rob Allart was toen ook nog redelijk vooraanstaand. 😉

 11. John says :

  @Wim

  Tja, dat is dus Ronald Plat, en zijn cirkeltje is weer rond. Mijn stuk roept vragen bij jou op. Jij stelt deze vragen aan Ronald. Ronald gaat hier niet op in en zegt dat je zelf maar eens moet komen kijken. Vervolgens ga jij kijken. Jij ziet dat er aan schoenen getrokken wordt. Dit roept weer vragen op bij iemand in jouw omgeving. Diegene stelt deze vragen aan Ronald Plat. Ronald gaat hier niet op in en nodigt diegene uit zelf maar eens op straat te komen kijken. Het komt er op neer dat oplichter Ronald nooit antwoord hoeft te geven op vragen die gesteld worden.

  En daar zit hem meteen de ineffectiviteit van de doelstelling van de Gloriestoel: mensen die vragen stellen zijn niet hun doelgroep. Hun doelgroep zijn juist de mensen die al geloven dat deze ‘wonderen’ kunnen gebeuren. Dat zijn namelijk de enige mensen die geen vragen stellen bij deze werkwijze. En zo werkt De Gloriestoel dus vooral voor eigen publiek. Terwijl evangelisatie (dus het bereiken van mensen die God nog niet kennen) hun doel is en beenverlenging een middel (God kracht laten zien om evangelisatie kracht bij te zetten) om dit doel te bereiken. Dit doel wordt dus nauwelijks bereikt. Tijd om de stekker eruit te trekken dus.

 12. ruub says :

  @mafchauffeur
  Mijn hemel. Je had zeker zelf al gezien dat Willem Ouweneel ook in die aflevering voorbij komt die vertelt over wat een wonder is? En hij vertelt ook nog over goed gedocumenteerde dodenopwekkingen (http://www.eo.nl/archief/tv/zijgelooftzijniet/aflevering-detail/-a-/popup/-f-/html/-mc-/mediastream/-ms-/programma-zij-gelooft-zij-niet-vrijdag-4-december-2009-18/popup.rss vanaf 13:05).

  Zucht, je hebt gelijk, laat die reactie van vooraanstaande leiders binnen het evangelische wereldje op ‘wonderen’ maar zitten. Op reacties van de Allarts en Ouweneels van deze wereld zitten we niet echt te wachten.

 13. mafchauffeur says :

  Zojuist het verslag gelezen van 5 dagen campagne van David de Vos (Go and Tell) in Burkina Faso.

  Genezing van doofstommen, verlamden, doven, voorovergebogenen en rugpijn (na val uit boom). Bevrijding van bezetenen.

  Maar geen enkele beenverlenging. Geen enkele! Terwijl het juist datgene is wat de geest vandaag doet.

  Is het wel écht wat David daar in Burkina Faso uitvoert? 😉

 14. John says :

  @mafchauffeur

  David is daar maar 5 dagen geweest, terwijl het inmiddels duidelijk is dat David daar minstens een maand had moeten meelopen om tot een objectief verslag te kunnen komen. Wat David nu schrijft over doofstommen, verlamden en doven, is puur subjectief. Als hij langer was gebleven had David objectief kunnen vaststellen dat het hier enkel beenverlengingen betrof 😉

 15. mafchauffeur says :

  @ruub: nee, had ik nog niet gezien. Maar het verbaast mij niets.

  Overigens lijkt mij een gang naar de Reclamecodecommissie meer voor de hand liggen. De Britse ASA weet wel raad met een beroep van de Britse gloriestoelers op de vrijheid van godsdienst.
  http://www.asa.org.uk/Rulings/Adjudications/2012/6/Healing-on-the-Streets_Bath/SHP_ADJ_158433.aspx

  The ASA acknowledged that HOTS sought to promote their faith and the hope for physical healing by God through the claims in the ad. However, we were concerned that the prominent references to healing and the statement “You have nothing to lose, except your sickness” in combination with the references to medical conditions for which medical supervision should be sought such as arthritis, asthma, MS, addictions, depression and paralysis, could give consumers the expectation that, by receiving prayer from HOTS volunteers, they could be healed of the conditions listed or other sicknesses from which they suffered. We concluded the ad was misleading.

  We acknowledged that HOTS volunteers believed that prayer could treat illness and medical conditions, and that therefore the ads did not promote false hope. However we noted we had not seen evidence that people had been healed through the prayer of HOTS volunteers, and concluded that the ad could encourage false hope in those suffering from the named conditions and therefore were irresponsible.

 16. mafchauffeur says :

  @John: 🙂

 17. mafchauffeur says :

  @John: maar daar heeft David een oplossing voor; hij hoeft zelf geen maand mee te lopen maar zorgt voor voortzetting in de kerk:

  Tijdens iedere campagne rusten we de kerk toe met de boodschap dat alles wat ze zien gebeuren ook in de kerken kan gebeuren, want Jezus is dezelfde.

  De heer Plat daarentegen heeft het niet zo op kerken:

  Ik zit zo te denken dat het mooi zou zijn voor de evangelisten op straat als zij zouden beschikken over een landelijke lijst van namen van Christenen die aangeven bereid te zijn om hun tijd te investeren in het maken van discipelen. Dan hoeven we ze niet meer naar een kerk te sturen, want de meeste ongelovigen hebben het gehad met het fenomeen “kerk”. Ik geloof dat we in deze tijd onze focus moeten richten op het ontdekken van effectievere manieren om sterke Christenen te maken. Dat is door een op een Discipelschap.

  (bron: FB)

 18. John says :

  @mafchauffeur

  Ik geloof dat we in deze tijd onze focus moeten richten op het ontdekken van effectievere manieren om sterke Christenen te maken. Dat is door een op een Discipelschap.

  Precies, en dat is dus kennelijk de échte doelstelling van De Gloriestoel; ze willen met deze beenverlengingen het geloof van mensen die al in God geloven versterken. Het gaat hen er dus niet om om ongelovigen tot God te leiden. Waarschijnlijk omdat de meeste ongelovigen niet voor deze oplichterstruc van het beenverlengen vallen.

 19. mafchauffeur says :

  @John: toch worden er mooie bekeringscijfers gemeld, afgelopen weekend nog:

  Vandaag was de gloriestoel in Franeker. Eerst een training in de kerk van de Levend Woord Gemeente en daarna de straat op. Vele knieën, schouders, ruggen, voeten, heupen en beenlengte verschil werd genezen. En we mochten 19 mensen in het Koninkrijk van Jezus brengen.

  En ik maar denken dat die Friezen katuitdeboomkijkerig zijn.

  Aan de andere kant: over afgelopen weekend zijn er twee filmpjes (niet op youtube, alleen op fb) van genezingen. Allebei van christenen die werden genezen. Maar die 19 waren misschien mensen die dat gadesloegen en daardoor werden overtuigd. 🙂

 20. Wim says :

  Op de site http://www.levendwoord.nl/?=1775
  Staat dat er 20 bekeerlingen waren!!
  Of ze kunnen niet tellen, of er heeft er een zich teruggetrokken!

 21. mafchauffeur says :

  @Wim: simpel. De restauranthouder is door de Levend Woord gemeente 2x meegeteld, en door de heer Plat slechts 1x. Je bent accountant of je bent het niet. 😉

  En wat ik het mooiste vond van de hele dag was dat Gods Geest zo krachtig aanwezig was dat een marktkraamhouder zelf wenkte naar ons om meer te horen van Jezus en dat een restauranthouder ook uit zijn zaak kwam tot twee keer toe voor Redding en Genezing.

 22. ruub says :

  @Mafchauffeur
  Ik ben benieuwd of m’n klacht bij de Stichting Reclame Code hetzelfde effect oplevert als het genoemde geval bij de Britse ASA.

 23. mafchauffeur says :

  @ruub: ik vermoed dat de ASA scherpere tanden heeft dan onze Stichting Reclame Code. Maar ik laat mij graag verrassen.

  Artikel 6 van de Nederlandse Reclame Code is in ieder geval veelbelovend:

  Zonder te rechtvaardigen redenen mag reclame niet appelleren aan gevoelens van angst of bijgelovigheid.

  Hoewel artikel 16 het ergste doet vrezen.

  De Nederlandse Reclame Code dient niet alleen te worden toegepast naar de letter, maar ook naar de geest.

  http://www.reclamecode.nl/nrc/pagina.asp?paginaID=0&deel=2

 24. ruub says :

  @mafchauffeur
  🙂 Ik zie het wel, het formuliertje was snel ingevuld. Het zou me niets verbazen als er geen vergunningen worden aangevraagd door de gloriestoelers. Maar misschien hoeft dat ook niet, zolang je maar af en toe de lange arm der wet ook maar een lang been geeft (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=562622733749625&set=a.375822999096267.94208.302905433054691&type=1&theater)

 25. mafchauffeur says :

  @ruub: in Almere heb je geen vergunningen nodig, zolang er maar niet meer dan 100 mensen genezen worden en/of tot geloof komen.

  In bepaalde gevallen heeft u geen vergunning nodig, maar kunt u volstaan met het doen van een melding. Dit geldt voor evenementen die:

  – niet commercieel zijn;
  – eendaags zijn;
  – plaatsvinden tussen 7.00 uur en 22.00 uur;
  – maximaal 100 bezoekers tellen;
  – niet plaatsvinden op de rijbaan van de openbare weg.

  https://loket.almere.nl/MijnLoket/prodcat/products/getProductDetailsAction.do?name=Evenementenvergunning

 26. Jan Wolsheimer says :

  Ik had een filmpje op mijn FB TL gezet en kreeg natuurlijk veel reacties. Mijn reactie hieronder op verzoek van @Ruub.

  Zo een ochtendje op stap en je timeline staat vol! Maar ja, wie kaatst kan de bal verwachten.

  Ondoenlijk om op alle reacties te reageren. Laat ik een poging doen om in één reactie voldoende te zeggen.

  1. Ik geloof in Goddelijke genezing en niet in goddelijke genezing. Als sommige reageerders dus suggereren dat ik niet in genezing geloof, dan is dat gewoonweg niet waar.

  2. Ik ken John niet en ook niemand bij GG.

  3. Je moet wel blind zijn om niet te zien dat de spieren van de hand en de arm zo worden gespannen dat de schoen verschuift. Dit is gewoon een objectieve waarneming. Niks aan het handje.

  4. Deze fraudeleuze techniek is al eerder aangetoond door een niet-christen. Ik vraag me dus of waarom de gloriestoelers het persé op deze manier willen doen? Waarom niet gewoon de blote voeten op een stoel, geen contact met de handen en bidden? Als er al zoveel kritiek is, zou ik dat toch echt anders aanpakken.

  5. Hoe komt het toch dat veel reacties dit filmpje direct koppelen aan het werk van God en de Heilige Geest? Waarschijnlijk om geen kritiek te krijgen. Maar heeft God (de echte) die hulp echt nodig? Stop helping God across the road like a little old lady!! Stop dus met die vooronderstellingen en luister eens oprecht naar kritiek.

  6. Het negatief spreken over ongezonde uitwassen in bepaalde kerken wordt door velen lastig ervaren. Je zou zo tegen broeders en zusters ingaan en God lasteren; je mag alleen positieve woorden spreken. Als dit zou kloppen, dan zou je een heel deel van de Bijbel kunnen weggooien. Zowel in het OT als in het NT wordt dwaalleer nogal grof aangepakt. Dat is opmerkelijk te noemen: Jezus, Paulus en Petrus doen daar niet echt moeilijk over. Integendeel! Als we naar het onderwijs kijken wat in hypercharismatische kerken wordt gegeven, blijkt dat veel van dit onderwijs de toets van de Bijbel niet kan doorstaan. Wijs je mensen daarop, dan zijn ze daar niet gevoelig voor en ben jij (ik dus) de criticaster.

  7. Ik mis een gezond stukje zelfkritiek en zelfonderzoek in deze kringen. Dat is iets waar Paulus veel over spreekt.

  8. Ik ben voorganger (en oudste) van een gemeente en heb dus de verantwoordelijkheid om de gemeente te beschermen tegen dwaalleer. Toen ik de eerste DM binnen kreeg moest ik denken aan een tekst van Paulus en een uur later werd deze door een collega bevestigd. Ik deel hem maar even: “zich houdende aan het betrouwbare woord naar de leer, zodat hij ook in staat is te vermanen op grond van de gezonde leer en de tegensprekers te weerleggen”. – een stelregel voor oudsten.

  Oudsten in een gemeente zijn er dus toe geroepen om te strijden tegen leer die tegen de gezonde leer van Jezus ingaat. Prosperity/Word&Faith/latter rain theologie past daar niet in. Dat is eenvoudig te controleren en te bestrijden. Het probleem is echter dat mensen die gezonde leer liever niet meer horen: “Want er komt een tijd, dat (de mensen) de gezonde leer niet (meer) zullen verdragen, maar omdat hun gehoor verwend is, naar hun eigen begeerte zich (tal van) leraars zullen bijeenhalen, dat zij hun oor van de waarheid zullen afkeren en zich naar de verdichtsels keren. Blijf gij echter nuchter onder alles, aanvaard het lijden, doe het werk van een evangelist, verricht uw dienst ten volle”.

  Dat ik uiteindelijk (na lang aarzelen en steeds maar weer hoofdschuddend bepaalde filmpjes zie op mijn TL) reageer is niets anders dan mijn taak.

  9. Ik twijfel niet aan de oprechte bedoelingen van de mensen die zich inzetten om op deze manier met hun naaste te bidden. Daar kunnen we in ieder geval iets van leren! Maar dat betekent nog niet dat de leer zuiver is. Laten we die dingen alsjeblieft scheiden.

  Er zal vast nog meer discussie uitrollen, maar dit lijkt me een goed begin.

 27. Pieter says :

  Dat gedoe met het trekken aan schoenen doet me nog het meest denken aan het spel balletje-balletje, waarbij je dan moet zien te raden welk been uiteindelijk aan het langste eind zal trekken en ik zit steeds te wachten op het moment waarop de “patiënt” ontdekt dat ie al z´n geld (en waardigheid) verloren heeft.
  Dat dit niet gebeurt komt waarschijnlijk omdat je met geloof alle kanten uit kunt en er steeds nieuwe “argumenten” te verzinnen zijn waarom het toch zinvol is; maar enkel platvloers wat Plat hier op straat doet misschien, zoals balletje-balletje.

 28. DfTg says :

  Ik zie een visioen, oh Heer, waarin Ronald Plat, oh God, ja, ik zie het….: In een gouden bikini rondloopt!! Wat wilt u daarmee zeggen, Heer?

 29. mafchauffeur says :

  @Jan Wolsheimer: dank voor het hier neerzetten van je FB-statement.

  Interessante discussie overigens op je timeline.
  “Onze ogen kunnen ons bedriegen” 🙂

 30. John says :

  @Ruitje

  Goed dat je jezelf corrigeert. Hoewel ik de emoties van je reactie helemaal begrijp, zeker gezien je eigen ziekte en de implicatie die de woorden van Ronald Plat heeft voor jou (waar Ronald geen enkele verantwoordelijkheid voor wil dragen), keur ik geweld ten allen tijden af. Maar zo zie je dat zelf dus ook. Een begrijpelijke reactie, maar niet handig voor op een openbaar blog.

  Het zou fijn zijn als je de energie had om je boosheid om te zetten in constructieve daden, bijvoorbeeld door je klachten bij de Reclame Code Commissie neer te leggen, of de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het zou geen kwaad kunnen als zij deze boel eens onderzoeken. Ik ben benieuwd hoeveel mensen afzien van reguliere zorg omdat ze het idee hebben dat ze zijn genezen door zo’n schoenentrekker van De Gloriestoel.

 31. mafchauffeur says :

  Met de hyperige commotie over de Diane-35 pil heb je best kans dat er binnenkort vraag is naar gebed tegen acne.

  Het percentage pubers met puistjes zou best wel eens, net als ongelijke benen, zo rond de Bijbelse tachtig procent kunnen liggen.

  Nadeel voor Gloriestoelers is wel dat een niet-genezing pijnlijk zichtbaar is. Maar dat maakt het wel een stuk uitdagender. En toch simpeler dan een litteken.

 32. ruub says :

  @Jan Wolsheimer
  Heel veel respect voor je reactie, hartelijk dank!

 33. Ruitje says :

  @john, ik heb een mailtje naar GG gestuurd of ze de reactie willen verwijderen. Maar blijft wel staan dat Plat een bedrieger is en een charlatan… en dat het ronduit kwetsend is om te zien hoe het met genezing en ziekte omgaat.

 34. Ruitje says :

  Correctie: ronduit kwetsend is om te zien hoe hij met…

 35. John says :

  @Ruitje

  Maar blijft wel staan dat Plat een bedrieger is en een charlatan… en dat het ronduit kwetsend is om te zien hoe het met genezing en ziekte omgaat.

  Ik vond ‘het’ wel een mooie 😉 Een freudiaanse verspreking? 😉
  Maar ik ben het verder helemaal met je eens en ik deel je boosheid hier volkomen in!

 36. Nouco says :

  Zouden ze het in de zomer ook doen? Als iedereen op slippers loopt? Dan zouden ze de Derren Brown truc niet uit kunnen halen….toch?

  Ik blijf dat Jezus is de geneesheer vreemd vinden…..als in, als we iedereen genezen, dan hoeft er dus ook niemand meer dood te gaan….ik zou zeggen, Ronald Plat, ga naar Syrië!

 37. St. says :

  @ruub

  Wat er nu eigenlijk nodig is, is een reactie van enkele vooraanstaande leiders binnen evangelisch Nederland mbt het fenomeen ‘beenverlengingen op straat’. Tijd om stelling te nemen en – als het even kan – dit trieste gebeuren met een hoog kwakzalverij-gehalte helemaal uit te bannen.

  Waarom is dat nodig?
  Wat gaat het opleveren?
  Gaat Ronald dan niet meer de straat op?

 38. Pieter says :

  “je reactie is in afwachting van moderatie”
  Opeens zag ik het staan, en probeer mezelf een stapel posts voor de stellen die liggen/staan te wachten op een stempel van goedkeuring alvorens doorgelaten te worden tot fase 2 van het (heilige) rituele proces der moderatie.. *VD*

 39. ruub says :

  @St.

  Waarom is dat nodig?

  Kritiek geven en uitwassen bestrijden is een heel bijbels iets zoals Jan ook al aangeeft. Als je je niet uitspreekt,of actie onderneemt, verandert er sowieso nooit wat.

  Wat gaat het opleveren?

  Misschien helemaal niets, maar er zou dan in elk geval een redelijke kans zijn dat het duidelijker wordt in hoeverre beenverlenging als zinvolle/schadelijke evangelisatie-activiteit wordt beschouwd binnen chr. Nederland. En wellicht tegen beter weten in, verwacht ik dat kritiek uit eigen ‘charismatische kring’ (voor zover er al een dergelijke kring te benoemen valt) meer impact heeft dan kritiek van relatieve buitenstaanders.

  Gaat Ronald dan niet meer de straat op?

  Natuurlijk wel. Maar het is dan in elk geval duidelijk dat Ronald niet de vaandeldrager is van de charismatische beweging. Het kan een zinvolle discussie op gang brengen in hoeverre dergelijke acties überhaupt zin hebben/ schadelijk zijn of zelfs misleidend.

  Wedervraag: wat is je alternatief?

 40. rUBEN says :

  Ik ben het echt niet altijd eens met goedgelovig, maar ik heb als christen wel echt moeite met dit soort filmpjes. Claimen dat Jezus een wonder doet, bidden in Zijn naam en dan zelf duidelijk zichtbaar aan die schoenen&benen trekken… tja.. triest. Gelukkig zijn er ook echte wonderen die gebeuren.

 41. John says :

  @rUBEN

  Dan is er ongetwijfeld ook heel veel bewijs voor die wonderen, dus kom maar door!

 42. Wilfred says :

  @John: Respect voor je doorzettingsvermogen! Je blijft het maar proberen. 😉

 43. John says :

  @Wilfred

  Tja, die gelovigen blijven ook maar volhouden dat er ook echte wonderen zijn die gebeuren 😉

 44. ByHisSpirit says :

  Voor de mensen die zich afvragen of het een schoentruuk is of niet…. kijk hier eens naar, vanaf 6:30…

 45. ruub says :

  @ByisSpirit
  Je hebt de verkeerde video gepost. Deze bedoelde je:

 46. John says :

  @ByHisSpirit

  Kom op zeg! Wanneer is die onzin nou eens afgelopen? Waarom nu weer een filmpje posten van een been dat hooguit 15 cm uitschiet. Goh! 15 centimeter is precies de lengte waar nog fraude mee te plegen valt door je bekken een beetje te bewegen! Wat stomtoevallig!

  Kom op met die filmpjes van weer aangroeiende geamputeerde ledematen of kap anders met dit soort kleuterfilmpjes zeg. Wat een God is dat die Zich kennelijk druk maakt over dit soort futiele bijzaken, maar ondertussen nog steeds geen kanker geneest en geamputeerde ledematen kan laten aangroeien? Laat die God van je Zich eens druk maken over zaken die er écht toe doen zeg. Wát een kleutergeloof.

 47. John says :

  Nou kom op ByHisSpirit! Eén filmpje maar van een geamputeerd ledemaat dat weer aangroeit! Eéntje maar. En dan ben ik om. Beloofd!

 48. John says :

  *geduldig wachten doet op één filmpje van een aangroeiend geamputeerd ledemaat…*

 49. midas says :

  Walgelijke praktijken. Ze moeten bij mij eens langskomen om mij echt te genezen van mijn, tijdens dienstkeuring vastgestelde beenlengteverschil. Als dat dan niet lukt bah ik dan ook iets bij hem doen mrt lengteverschil. Kopje kleiner maken.

 50. Wilfred says :

  @John:

  *geduldig wachten doet op één filmpje van een aangroeiend geamputeerd ledemaat…*

  Je groeiproces is al in gang gezet. Gewoon geloof houden!

 51. apenstaartje says :

  Lijkt me nou wel leuk als ze een keer zo hard aan die schoen trekken dat ie uit gaat, leg dan maar s uit hoe dat komt…… misschien is je voet wel gekrompen? 😛

 52. Ruitje says :

  @GG, dank voor het weghalen van mijn post.

  @Byhisspirit, ben je nou echt zo vreselijk naïef??? Denk je dat een arts ook het verschil in beenlengte meet terwijl je je schoenen nog aanhebt? Jij bent wel erg goedgelovig.

  Met dit soort onzin wordt God belachelijk gemaakt. Plat en andere charlatans zullen zich ooit moeten verantwoorden. Ik zou niet graag in hun schoenen staan… (al dan niet met ongelijke benen).

  Enig besef van de heiligheid van God ontbreekt totaal bij dergelijke lieden. ik vraag me dan ook af over welke ‘god’ zij het hebben. Eentje die blijkbaar alleen met hulp van een trucje benen kan verlengen, maar niet in staat is een geamputeerd been te laten aangroeien of iemand met een complete dwarslaesie uit zijn rolstoel te krijgen. En blijkbaar kan die god mensen ook niet van bijziendheid afhelpen want ik zie toch verdacht veel gebedsgenezers met brillen…

 53. Ruitje says :

  @apenstaartje, als die schoen van de voet afschiet, zeggen ze gewoon dat er zoveel kracht van god vrijkwam dat die schoen er wel af moest schieten… Ze zijn goed in het bedenken van onzin.

 54. John says :

  @Ruub

  Het mooie aan dat filmpje van ByHisSpirit is dat die Jezus ook een fantastische kleermaker is. Met het verlengen van het been verlengt deze Jezus ook meteen de broek van de man mee! Hallelujah! 😉

 55. John says :

  Kijk ByHisSpirit! God toont zijn grootheid door deze vinger eraf te halen en weer terug te zetten. Hallelujah!!!

 56. Johanna says :

  Volgens mij zit BHS zich nu suf te lachen om de verontwaardigde reacties. Het filmpje is zo nep dat het ervan afspat. Ik denk dat het een GRAPJE is.

 57. mafchauffeur says :

  Pete Cabrera jr. kan het ook met lepels.

 58. mafchauffeur says :

  Pete geneest ook blinden.

 59. mafchauffeur says :

  @John: jij wil graag een geamputeerd ledemaat zien aangroeien.
  Is het verschijnen van een tand op een plaats waar geen tand zat ook goed? 😉

 60. John says :

  @Johanna

  Ik vrees dat het geen grapje is. Op facebook heb ik van een aantal gelovigen hetzelfde filmpje doorgestuurd gekregen als bewijs dat het écht een wonder van God is 😦

 61. ByHisSpirit says :

  Haha, wie vroeg er hier nu om een filmpje zonder dat er aan de schoen getrokken werd? En nog is het niet goed 😉

  Ik zie Jezus geen beenverleningen doen, zal er zelf ook niet voor bidden omdat het is als het aanpraten van een probleem waarvan mensen niet weten dat ze het hebben om het nadien meteen op te lossen. Ik zie Jezus zo niet doen 😉

  Ik begrijp volledig het sentiment dat John in zijn stuk beschrijft om wel handen te leggen op mensen met ongelijke benen, terwijl mensen in rolstoelen, etc. zonder ingebeelde ziekten gewoon voorbij gaan zonder ervoor te bidden.

  Ben het ermee eens, vandaar dus een oproep aan alle medegelovigen die geloven dat God nog steeds geneest, om niet meer te zitten neuzelen met benen die aangegroeid moeten worden, maar in alle nederigheid en vertrouwen op de Heer te bidden voor mensen die ‘echte’ ziekten hebben!

 62. afolus says :

  @mafchauffeur
  Van mijn accountant is bekend dat hij zijn facturen schrijft met een vork… 😀
  Ik ben heel dankbaar dat ik daar nu iets tegenover kan zetten in Jezus’ naam. Voortaan geef ik hem een magisch doorgebeden lepel en reken ik op creditering…
  Here Jezus dank ik wel dat u steeds bij mij bent. 😀 😀

 63. mafchauffeur says :

  @John: de heer Plat heeft heden ochtend een bericht voor je op zijn FB. Hij is blijkbaar vergeten dat hij je geblokkeerd heeft. Bij deze.

  Ik heb de laatste tijd vaak te maken met de religieuze geest. De religieuze geest is een macht uit het rijk der duisternis die mensen gevangen wil houden in dode religie. Zijn grootste vijand is de Heilige Geest en hij haat het als mensen de ware vrijheid in Christus gaan proeven en gaan wandelen in Gods kracht. Hij is actief en vooral te vinden in de kerk.

  Hij is snel te herkennen. De religieuze geest wil altijd in discussie gaan en spreekt het verstand aan. Als er wonderen gebeuren dan haalt hij de focus van het wonder af en gaat zeuren over de manier waarop of het tijdstip waarop. Zeuren dat je aan benen trekt, zeuren dat mensen hun sokken en schoenen moeten uittrekken. Alleen focussen op discussie over beenverlengingen en de aandacht afhalen van andere genezingswonderen die daarna zijn geschied. Herkenbaar?

  Jezus ging nooit in discussie met de religieuze geest. Hij confronteerde hem en openbaarde hem. Hij was nooit lief tegen religieuzen. Hij noemde de Farizeeërs “gewitte graven”. Ik geef mijn tijd ook niet aan de religieuze geest. Ik herken m vaak al binnen een paar seconden. Ik heb er zelf 10 jaar in gezeten en ben door Gods genade en een doop met vuur in 2007 ontsnapt uit zijn gevangenis.

  Jezus openbaarde mij een paar jaar terug dat Hij Nederland gaat vrijzetten van religie. Afgelopen zaterdag in Franeker kwam een broer met exact dezelfde openbaring. Wat een heerlijk vooruitzicht. De kerk in Nederland zal verlost worden uit de greep van de religieuze geest!

 64. afolus says :

  Wat een ongelofelijke griezel die broeder Plat.
  Een jokkebrok die slechts valse hoop biedt.
  Kyrie eleison…

 65. mafchauffeur says :

  @afolus: dat Nederland zal worden vrijgezet van religie moet sommigen hier toch aanspreken. 🙂

  Ik kan mij recentelijk nog een artikel over te slopen kerken herinneren. 😉

 66. Ruitje says :

  @afolus, dit soort dingen als religieuze geesten halen lieden als Plat altijd aan als ze in het nauw komen en geen goed verweer hebben. Een groot zwaktebod. Net als ‘raak de gezalfde des heren niet aan’. Het begint steeds triester te worden…

 67. Ruitje says :

  Plat heeft zelf last van een religieuze geest, maar ziet het niet…

 68. Ruitje says :

  Plat is een gevaar voor de geestelijke volksgezondheid. Misschien moeten we Schippers maar eens inschakelen. Kan ze misschien eindelijk een keer iets goeds doen.

 69. Wim says :

  Ronald plat heeft nog een laatste reactie gegeven op onze correspndentie.
  “Het gaat erom dat ik mijn daden kan verantwoorden bij Pappa, niet bij jou. Als je antwoorden wilt kom dan mee op straat. Het is niet mijn taak om jou te overtuigen. Met je eigen ogen zien is het beste bewijs.
  Sh R”

  Vanmorgen las ik een statement van Ronald Plat op facebook gericht aan de FB groep “gloriestoel”

  “Ik heb de laatste tijd vaak te maken met de religieuze geest. De religieuze geest is een macht uit het rijk der duisternis die mensen gevangen wil houden in dode religie. Zijn grootste vijand is de Heilige Geest en hij haat het als mensen de ware vrijheid in Christus gaan proeven en gaan wandelen in Gods kracht. Hij is actief en vooral te vinden in de kerk.

  Hij is snel te herkennen. De religieuze geest wil altijd in discussie gaan en spreekt het verstand aan. Als er wonderen gebeuren dan haalt hij de focus van het wonder af en gaat zeuren over de manier waarop of het tijdstip waarop. Zeuren dat je aan benen trekt, zeuren dat mensen hun sokken en schoenen moeten uittrekken. Alleen focussen op discussie over beenverlengingen en de aandacht afhalen van andere genezingswonderen die daarna zijn geschied. Herkenbaar?

  Jezus ging nooit in discussie met de religieuze geest. Hij confronteerde hem en openbaarde hem. Hij was nooit lief tegen religieuzen. Hij noemde de Farizeeërs “gewitte graven”. Ik geef mijn tijd ook niet aan de religieuze geest. Ik herken m vaak al binnen een paar seconden. Ik heb er zelf 10 jaar in gezeten en ben door Gods genade en een doop met vuur in 2007 ontsnapt uit zijn gevangenis.

  Jezus openbaarde mij een paar jaar terug dat Hij Nederland gaat vrijzetten van religie. Afgelopen zaterdag in Franeker kwam een broer met exact dezelfde openbaring. Wat een heerlijk vooruitzicht. De kerk in Nederland zal verlost worden uit de greep van de religieuze geest!”

 70. afolus says :

  Het is allemaal zo belachelijk dat seculiere media geen aandacht aan de verwarde claims van de gloriestoelers besteden.

  Ook christelijke media willen hun handen liever niet branden aan de glorieuze verwikkelingen rondom deze types, bang als ze zijn om toch enkele leden, volgers, gevers enz. op de tenen te staan.

  Zo gaan deze gladjanussen verder met hun op niets stoelende onzin.
  Jammer maar helaas…

 71. mafchauffeur says :

  @afolus: dat kan allemaal radicaal veranderen zodra de heer Plat aan de slag gaat in het mortuarium.

  Jezus wekte slechts 3 doden op (Israel)
  St.Patrick scoorde er 33 (Ierland)
  David Hogan 28 (maar ruim 400 binnen zijn organisatie)
  Heidi Baker zit al boven de 100

  Dan is het een kwestie van tijd voordat we dit in Nederland mogen beleven.

  Alleen jammer dat die religieuze geest zo ontieglijk hardnekkig tegenstand biedt.

 72. mafchauffeur says :

  @Wim: 🙂

  Het meten met een meetlint blijkt een erg onbetrouwbare methode te zijn. Meetfouten tot 2 cm zijn heel gewoon, onafhankelijk van welke meetpunten gebruikt worden (vanaf de voet, binnen- of buitenenkel tot de trochanter major bij de heup of benige bekkenpunten). De enige methode die een betrouwbaar beeld geeft is beeldvormende diagnostiek: röntgenonderzoek of CT/MRI scan, waarbij én de patiënt staat én het gehele been inclusief bekken zichtbaar wordt gemaakt. Dit is geen praktische en goedkope methode.

  @John: wil je niet meer zeuren over het zogenaamd ondeskundig meten? Het is gewoon niet uitvoerbaar op straat. Gelukkig fluistert de Heer de benodigde info in.

  O wacht, het verhaal gaat verder.

  Voor de dagelijkse praktijk is de zogenaamde plankjesmethode het meest geschikt: in stand worden onder het korte been plankjes van 0.5 cm dikte geplaatst tot het bekken recht staat. Let hierbij goed op of de persoon over beide benen het gewicht verdeeld.

  Glorieplankjes dus.

 73. mafchauffeur says :

  Beenverlengingsbijbelschool Foundation 4 Life gaat een jaar dicht voor de verhuizing:

  GOED NIEUWS!
  We hebben en prachtige locatie voor Foundation 4 Life gevonden in Ermelo. Een wens die er al een aantal jaren was gaat hiermee in vervulling en we gaan verhuizen naar het midden van het land!
  Omdat verhuizen met F4L en privé, het uitbreiden van ons team, contacten leggen met plaatselijke kerken en daarnaast ook nog een bevalling wat veel is voor de maanden juli en augustus, hebben we besloten volgend jaar geen trainingsjaar aan te bieden. In september 2014 gaan we weer van start op onze nieuwe locatie in Ermelo!

  Het persbericht:
  http://www.foundation4life.nl/userfiles/File/PERSBERICHT%20Bijbelschool%20Foundation%204%20Life%20gaat%20verhuizen.pdf

 74. bramvandijk says :

  @Wim

  Jezus openbaarde mij een paar jaar terug dat Hij Nederland gaat vrijzetten van religie.

  Jammer dat deze profetie van broeder Plat net als zijn genezingen niet uit zal gaan komen 😦

 75. mafchauffeur says :

  @bramvandijk: speciaal voor jou heeft broeder Plat 6 maart een bijzondere lading gegeven op FB:

  Ik zie net dat 6 maart de luizendag 2013 op school is. De slogan is “Nederland luisvrij”. Ik zou er van willen maken:” Nederland luizenkopvrij”

 76. apenstaartje says :

  @mafchaffeur he wat jammer nou dat ze bij ons uit zelhem weggaan, dan kunnen ze vast ook niet meer chillen met ((eigen woorden)), ‘bijbelstudies’ geven aan, en beenverlengen bij, de tieners in onze gemeente…. #dásnoujammerzeg

 77. ruub says :

  @mafchauffeur
  Het persbericht geeft bij mij een dode link. Wat geeft F4L zelf als motief op? Wordt er iets gezegd over het aantal aanmeldingen voor komende seizoen of over contractbeeindiging vanuit de Betteld?

 78. mafchauffeur says :

  @ruub: grappig, daarnet nog niet (ik heb ‘m na het posten nog getest). Stond een veel uitgebreider verhaal op. Link kwam van de website van de school.

  Niets over de Betteld, vooral veel over kansen, contacten met kerken op de veluwe. En dat twee zomermaanden te kort is om alles te regelen.

 79. ruub says :

  Het is ook wel toevallig dat Foundation4Life vertrekt op het moment dat een andere bijbelschool – de Global Mission School Europe, met leerkrachten als Gerard de Groot, Wilkin van de Kamp, Herman Boon, Willem Ouweneel en Mattheus van der Steen – in het vakantiepark z’n deuren opent. (bron: http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/de_betteld_start_internationale_bijbelschool_1_674676).

 80. mafchauffeur says :

  @ruub: via de site werkt het nog wel.

  Bijbelschool Foundation 4 Life gaat verhuizen
  Een lang gekoesterde wens om naar het midden van het land te verhuizen gaat in vervulling. Bijbelschool Foundation 4 Life zal namelijk in Ermelo verder gaan met het aanbieden van haar
  vormingsjaar. Om de verhuizing te kunnen realiseren zal de
  school het volgend seizoen geen studenten aannemen en geen lesjaar aanbieden.
  Trainingsschool Foundation 4 Life is een 1-jarig intern vormingsjaar voor jongeren van 16 t/m 22 jaar. “Op dit moment zitten we midden in een prachtig jaar met onze studenten en draait de school uitstekend. We zijn onder de indruk van de
  ontwikkelingen in de levens van onze studenten en zijn zeer gemotiveerd om het trainingsjaar aan te blijven bieden.
  Vanwege de mogelijkheid om de school op een nieuwe locatie te huisvesten is het helaas niet mogelijk om volgend jaar te draaien”,
  zegt oprichter en directeur Pieter Zwart. “Verhuizen met de school en privé, het uitbreiden van het team, de verbouwing op de nieuwe locatie en het leggen van contacten met plaatselijke kerken en jongerenwerkers vraagt tijd en die willen we hier ook voor nemen”.
  De nieuwe huisvesting van bijbelschool Foundation 4 Life zal op het terrein van camping `De Kriemelberǵ in Ermelo komen. “Er staat daar een mooi gebouw dat alleen functie heeft in het zomerseizoen, dit zal worden aangepast voor de trainingsschool. De ligging is werkelijk prachtig, vlakbij het dorp en aan de rand van
  het bos en de hei. We zitten midden in de prachtige natuur waar de Veluwe om bekend staat.”

  Pieter Zwart ziet een hoop voordelen in de verhuizing naar het midden van het land.“Omdat mijn vrouw en ik daar een aantal jaren
  als jongerenwerkers actief zijn geweest hebben we daar een groot netwerk opgebouwd. Een aantal teamleden verhuizen mee vanuit Zelhem en het team wordt aangevuld met locale mensen die
  weer hun eigen specifieke capaciteiten aan toevoegen. Zo ontstaat er meer draagkracht en kunnen we nog meer variëteit aanbieden binnen ons trainingsprogramma.

  Ook gaat de bereikbaarheid er enorm op vooruit. Onze
  studenten reizen elke week twee keer op en neer. Op maandag heen en op vrijdag terug naar huis. Sommige studenten reisden 3 a 4 uur om op onze locatie in de Achterhoek te komen. Ermelo ligt mooi centraal in Nederland en heeft een treinstation, de school wordt dus een stuk makkelijker bereikbaar.” De trainingsschool staat bekend om de praktische insteek. Naast diepgaande
  theorie, karaktervorming en professionele loopbaan-& studiekeuzebegeleiding gaan de studenten op verschillende zendingsreizen en zijn er wekelijks outreaches in de omgeving.
  “We hopen diverse initiatieven en activiteiten van plaatselijke kerken en organisaties in Ermelo, Harderwijk en Putten te kunnen gaan ondersteunen met de inzet van onze studenten.
  We hebben de geweldige opdracht om het koninkrijk van God te verkondigen en willen daar praktisch handen en voeten aan geven in de omgeving”.

  De open avonden en meeloopdagen zullen dit seizoen nog gewoon doorgaan. “We zien dat veel studenten oriënteren voor over twee of zelfs drie jaar. Vandaar dat we de mogelijkheid wel open houden om kennis te maken met trainingsschool Foundation 4 Life.
  In september 2014 gaan we weer van start met een studentengroep op de nieuwe locatie in Ermelo.”

 81. ruub says :

  @mafchauffeur
  Oke, niets over het aantal aanmeldingen voor komend seizoen of over het lopende contract met de Betteld dus.

  Maar wie toch in Zelhem wil studeren kan er vanaf 1 september gelukkig nog steeds terecht; op de nieuwe Global Mission School Europe, met een keur aan bekende leraren (Heidi Baker, Gerard de Groot, Herman Boon, Martin Koornstra, Wilkin v/d Kamp, Willem Ouweneel, Mattheus v/d Steen, Jan Sjoerd Pasterkamp, Daniel Renger etc.).
  Op het moment dat F4L verdwijnt, opent deze bijbelschool haar deuren in Zelhem. Aanmelden kan nog.

 82. mafchauffeur says :

  @ruub: wat een Voorzienigheid!!!!

  Zo zie je maar; de mens wikt maar de Heer beschikt.

 83. Ruitje says :

  Hoe is het toch mogelijk dat het altijd weer lukt om alle dwaalleraren bij elkaar te krijgen op één bijbelschool…

 84. Wim says :

  Foundation 4 Life! Die bloedjes tussen de 16 en 22 jaar moeten wel 6650 Euri neertellen om een jaartje (schoolseizoen) te leren om te bidden voor langere benen……………………………………………..

 85. Wim says :

  De discipelen van Jezus kregen het gratis, maar ja toen was er ook nog geen Betteld…..

 86. Ruitje says :

  Gaat F4L dan ook direct op bezoek bij Veldwijk in Ermelo om demonen uit te drijven bij GGZ-patiënten?

 87. Wim says :

  En toen was geluk heel gewoon! Iedereen had vrede met zijn beenlengteverschil.

 88. ruub says :

  @mafchauffeur
  Zo is het maar net, en dat in Zelhem, ‘the gateway to Europe’. 🙂

 89. Gerard Konings (@gkonings) says :

  Ik heb respect voor iedereen die hier kritisch naar kijkt en toch zegt: “Ik geloof wel dat God geneest, maar …”

  Waarom geloof je nog in genezing? Met alle oplichting overal, bewust of onbewust, zie ik eigenlijk niet echt voorbeelden van goddelijke genezing meer om me heen, in ieder geval niet van de orde van blinden en melaatsen genezen zoals in het nieuwe testament. Ik geloof er zelf niet meer in, waarom jullie wel?

 90. John says :

  @Wim

  Wat een wandelend cliché is die Ronald Plat toch ook 😛 Maar weet je Wim, voel je vooral vrij om ook een keer naar de Gloriestoel te gaan om te gaan kijken en een dagje mee te lopen. Ik ben benieuwd wat jouw bevindingen zullen zijn. Maar verder is deze hele uitnodiging van Ronald Plat aan jouw adres natuurlijk zo onoprecht als maar zijn kan, omdat het niet meer is dan een afleidingsmanoeuvre om maar niet inhoudelijk op je vragen in te gaan.

 91. Wim says :

  @John, zo is het maar net, wat mij het meest opvalt is zijn hoogmoed waarmee hij vragen weet te pareren. “Ik hoef alleen maar aan Papa verantwoording af te leggen, en aan niemand anders”
  Er zijn wel tig br.en zrs die zich ernstige zorgen maken om zijn praktijken.
  En ook: “Ik heb een profetie dat Jezus Nederland gaat vrijzetten van religie” Ik ben ernstig aan het nadenken hoe ik hier verder op zal reageren. Ik ben het met Ruub eens dat de stekker eruit moet. Maar hoe?

 92. mafchauffeur says :

  @Wim: die € 6650 valt me alles mee voor een voltijdsopleiding van maandag t/m vrijdag.

  Een alternatief als dit (zelfde vaardigheden zo te zien :-)) kost bijna 2000 euro voor 6 (zes!) bijeenkomsten.
  http://www.ncoi.nl/opleiding/2012-MBO-opleidingen-MBO-Medische-Basisvaardigheden.html#tabs
  Met onbeperkt koffie, thee, ijswater en een lunch voor een additionele € 22,50 per dag.

  Maar ik snap het wel, de financiële pijn zat ‘m vooral in de reiskosten naar de Achterhoek. Gelukkig komt daar volgend jaar een oplossing voor door de verplaatsing naar het centraal gelegen Ermelo. 😉

 93. Pieter says :

  @Gerard Konings
  Blind geloof/vertrouwen in God is een geestesziekte, zoals Plat demonstreert door de straat op te gaan in een soort blind vertrouwen dat God hier uit Plats naam de ongemakken van een zere rug wel even weg zal nemen; en dit aan de hand van een standaard diagnose over ongelijke benen.

  De religieuze geest is evenzeer (of meer) in Plat gevaren als in wie zich dan ook op rituele (symbolische) wijze uitslooft in diens naam!

 94. Wim says :

  @mafchauffeur, de ncoi opleidingen zijn erkent door de overheid dus aftrekbaar voor de fiscus. F4L is volgens eigen zeggen niet erkent, en gezien de leeftijd van de studentjes zullen pa en moe De knip moeten trekken.

 95. mafchauffeur says :

  @Wim: 600 euro per maand om je puberende oogappel een zinvol tussenjaar te bezorgen is bepaald niet binnen ieders bereik maar er zijn zat duurdere alternatieven (andere Bijbelscholen, jaartje buitenland).

  En zoon/dochterlief is in ieder geval in vertrouwde handen. 😉

 96. bramvandijk says :

  @Pieter

  Blind geloof/vertrouwen in God is een geestesziekte

  Ik snap ergens wel dat je met jouw achtergrond en naar aanleiding van Plat tot een dergelijke uitspraak komt, maar feitelijk staat die op hetzelfde niveau als christenen dis vinden dat homoseksualiteit een geestesziekte is.

  Geen van beiden zijn in de DSM IV te vinden en daarmee lastig als ziekte te benoemen. Dat oordeel lijkt ook in beide gevallen veroorzaakt door een totaal onbegrip voor de ander.

 97. mafchauffeur says :

  @alle religieuze geesten hier: hebben jullie nu je zin?

  Geweldig. Men broertje had alle gesprekken en discussie gezien op Facebook en filmpjes van gg en er kwam geloof in hem op dat hij ook langer kan worden. We hebben hiervoor gebeden en Jezus bevestigde weer dat we gewoon moeten doorgaan. Halleluja dus door al het geneuzel is mijn broertje langer geworden 🙂 thank you Jesus. Dank U voor het onderwijs wat U heeft gegeven en het is allemaal tot eer van U

  Met filmpje.

 98. Pieter says :

  @bramvandijk
  Je vergelijking gaat totaal mank, om verschillende redenen, volgens mij. Laat ik er echter vanuit gaan dat je niet begrijpt wat ik bedoel met ‘blind geloof’ of ‘blind vertrouwen’ in God, dan blijft overeind dat ik niet op hetzelfde niveau sta als christenen die geloven/vinden dat homoseksualiteit een geestesziekte is, aangezien ik mijn oordeel over geestesgesteldheid niet laat afhangen van iets dat al dan niet ergens op vage wijze geschreven zou staan in een al even vaag boek dat al dan niet God´s heilige (onwrikbare) antwoord zou zijn op de vragen des levens, maar meer van mijn eigen waarneming in combinatie met de levenswijsheid die ik in de loop der jaren heb opgedaan.

  Ik ben hierdoor als het ware mijn eigen God geworden, want vertrouwen in jezelf is altijd nog de beste remedie tegen zwaarmoedigheid, hoewel je ook daarbij moet oppassen dat zelfvertrouwen niet overgaat op ‘blind vertrouwen’ in jezelf, aangezien dit dan weer aanleiding zou kunnen geven tot het ontwikkelen van de megalomane trekjes die zo kenmerkend zijn voor de dictators van deze wereld.

 99. Peter H says :

  @Wim

  En ook: “Ik heb een profetie dat Jezus Nederland gaat vrijzetten van religie” Ik ben ernstig aan het nadenken hoe ik hier verder op zal reageren. Ik ben het met Ruub eens dat de stekker eruit moet. Maar hoe?

  Door te concurreren met Plat en Jezus. We nemen een paar stoelen. Zetten die om de hoek bij de Gloriestoelers. Wij noemen onze stoelen bijv. Verdorie-stoelen, van ” verdorie zeg! Beenverlengen lukt ook als je het in de naam van een theepot vraagt”. Wij bieden gelijke beenlengtes zonder dat je ook naar de kerk hoeft, je niet in rare en verhaaltjes hoeft te gaan geloven of ingewikkelde theologische theorien moet aanhangen. Ja, bij ons kan je werkelijk vrij van religie doorlopen nadat je benen recht zijn gezet.

 100. Wilfred says :

  @Maf: Tsja, we dragen blijkbaar bij tot geloof. Die Plat zou dus juist heel blij moeten zijn met John. Wonderlijk dat hij hem dan wel van zijn FB-pagina weert…

  De bomen groeien niet meer de hemel in, maar de mensen wel. Ik zie de mensen wandelen als bomen…

 101. Johanna says :

  @Pieter: als vertrouwen in jezelf de beste remedie is tegen zwaarmoedigheid, dan was er heel wat minder depressie in de wereld. Jij schrijft als een zelfverzekerd mens, die denkt dat zijn waarneming en opgebouwde levenswijsheid garant staan voor een evenwichtig oordeel over o.a. het bestaan van God. Overschat jezelf niet!!!

 102. Michael says :

  Wat mij interessant lijkt, en wellicht kun je daar ook wat aandacht geven in het derde deel, is de vraag of je denkt dat de mensen die op zo’n dag mee gaan allemaal ter kwader trouw zijn. Wordt er willens en wetens opgelicht? Of is de naïviteit zo groot dat men ondanks dat men zelf aan schoenen trekt / duwt toch gelooft dat er een godswonder gebeurd?

 103. Pieter says :

  @Johanna
  Een van mijn conclusies, op basis van mijn eigen ervaringen, aangaande het bestaan van God, is dat je jezelf vooral niet moet overschatten en dat je Hem niet moet onderschatten. Zijn wegen zijn immers ondoorgrondelijk, dus wie meent ‘de ware’ te zijn, of meent ‘Zijn ware bedoelingen’ al te kennen die kan nog wel eens bedrogen uitkomen.

  Zelf ben ik van orthodox atheïst (niets-is-er) vrij recent en in vrij korte tijd geswitched naar gematigd gelovig (iets-isme) aan de hand van bepaalde gebeurtenissen in mijn leven die ik, bij elkaar opgeteld, ben gaan zien als een bewijs voor de aanwezigheid van ‘de hand van God’ bij bepaalde gebeurtenissen in mijn persoonlijk leven.
  Hoe en of deze God zich manifesteert in het leven van anderen weet ik niet, maar als ik hun handelen probeer te doorgronden dan stuit ik vaak snel op dingen waar een ‘goede God’ de handen niet aan vuil zou willen maken, beschouwd vanuit mijn menselijke waarneming, dus ik neem maar aan dat er vooral erg veel kaf onder het reikhalzend koren zit.

 104. John says :

  @Michael

  Daar kom ik inderdaad in deel 3 op terug. En ook in deel 1 lees je al een heel ander sfeerverslag dan deel 2. Nee, niet iedereen is te kwader trouw. Op dag 1 heb ik zelfs van het hele team niemand anders voor beenverlenging zien bidden dan Wim Kok alleen. De anderen leken wat koudwatervrees te hebben en daarin leken ze me heel oprecht. Een soort angst van: wat nou als ik bid en er gebeurd niks? Dat zijn niet de mensen die aan schoenen trekken. Dat is voorbehouden aan van die christelijke tandpastaglimlach-types als Ronald Plat. Weet je, als je met die mensen gaat praten dan voel je vanzelf wel aan wie wel oprecht is en wie niet. Ronald Plat en Navayo Leeuwin wantrouwde ik meteen al.

 105. Kaas! says :

  Ik lees her en der wat discussies tussen gristenen over dit onderwerp en daar wordt je niet vrolijk van. Ben ik ooit ook echt zó dom en naiëf geweest? Ik kan het niet geloven. Mensen, denk toch eens logisch na!

  Ja maar, ja maar… God werkt toch noven ons verstand en buiten onze kaders?

  Tja, zo blijf je dus bezig en spring je van de ene opwekking in de andere outpouring… 😦

 106. John says :

  @Kaas

  Jep, dit is ook een mooie discussie over dit onderwerp. Vooral in het begin zie je de inmiddels beruchte ‘Ouweneel-reflex’ door de boodschapper zwart te maken en niet in te gaan op de feiten. Ik ben blij dat ik dit wereldje achter me heb kunnen laten!

 107. Richard says :

  ik kreeg gisteren toegang tot de gloriestoel fb groep, waarna ik een ractie kon plaatsen met een vriendelijk kritische vraag en daarnaast de wens uitgesproken dat ze in omgeving dordrecht langs kwamen. Vandaag? gloriestoel groep onvindbaar. Block voor mij neem ik aan? Anderen nog toegang?

 108. John says :

  Block voor mij neem ik aan?

  Ga daar maar wel van uit 😉 En zo verwordt ook De Gloriestoel tot een sekte, door niet inhoudelijk op kritiek te reageren en naar binnen gericht te raken. De geschiedenis blijft zichzelf herhalen.

 109. Richard says :

  6 april komt de gloriestoel aan in omgeving Dordrecht. Ik hoop ernaartoe te kunnen!!! eindelijk eens met eigen ogen zien

 110. John says :

  @Richard

  Ik zou inderdaad gewoon gaan! Ga er gewoon met open vizier heen. Je kunt prima met die mensen praten, ook met Ronald Plat. En laat ons weten wat je er van vindt. Ik ben erg benieuwd.

 111. bramvandijk says :

  @Pieter

  Je vergelijking gaat totaal mank, om verschillende redenen

  Ik lees vervolgens twee argumenten:
  1. ik begrijp niet wat jij bedoelt met blind geloof/vertrouwen. Maar als je dat vervolgens ook niet uitlegt kan ik er niet zo veel mee.

  2. jouw oordeel is niet op basis van een boek, maar op basis van eigen ervaring en levenswijsheid.

  Tja, eerlijk gezegd denk ik niet dat dat relevant is. Jij stelt nog steeds als leek een medische diagnose. En jij denkt dat jij daar goede redenen voor hebt en dat jouw levenswijsheid daarvoor voldoende is. Net zoals de christen gelooft dat de bijbel voldoende grond is. Beiden denken jullie dat de benodigde medische opleiding of zelfs dat zowel geloven als homoseksualiteit geen geestesziekten zijn niet ter zake doen.

  Dus eigenlijk blijf ik bij wat ik zei. Ik zou wensen dat afvalligen zoals ik zelf ook ben zouden leren dat een wereldbeeld nooit definitief is, en dat je altijd nog van gedachte kan veranderen, hoe vast je er ook in geloofde. Helaas ruilen ze vaak de ene zekerheid in voor de andere zekerheid en winnen daarmee niets aan tolerantie voor andersdenkenden.

  Sorry, mooier kan ik het niet maken.

 112. mafchauffeur says :

  @Richard: dacht jij dat een kritische vraag acceptabel is als je deze vriendelijk stelt?

  Onvoorstelbaar hoe naïef religieuze geesten soms kunnen zijn. 🙂

 113. Richard says :

  @mafchauffeur ik had het gehoopt… ben inderdaad zeer naïef

 114. mafchauffeur says :

  @Richard: je treft het dan ook niet vandaag. Het is namelijk Luizenkopvrij-dag bij de Gloriestoel. Op zo’n dag worden religieuze geesten extra stevig aangepakt.

  Morgen nieuwe kansen. 😉

 115. mafchauffeur says :

  De heer Plat kan ook “Omdenken”, en legt de vinger feilloos op de zere plek met verwijzing naar het “Omdenktegeltje” van afgelopen maandag, dat luidde:

  Sommige mensen hebben liever bekende problemen dan nieuwe, onbekende mogelijkheden.

  Zijn treffende commentaar hierop:

  Yes, dit zien we ook vaak bij mensen die ziek zijn en genezing door Jezus afwijzen.

  Lijkt mij inderdaad erg frustrerend. Wil je de mensen helpen, willen ze niet geholpen worden. 😦

  Gelukkig waren er gisteravond alleen maar positieve mensen:

  Vanavond een mooie onderwijsavond gehad over genezing door Jezus. Na afloop geoefend met zijn allen en het geleerde in praktijk gebracht. Een dame werd genezen van pijn door een slijmbeurs ontsteking in de heup. Een jongeman had een klompvoet met een hoge wreef. Deze voet werd weer normaal en kwam gelijk met de andere. De pijn verdween uit de voeten en de knieën en de linkervoet werd ook een stukje langer. Het laatste stukje komt nog. Verder rugpijn en nekklachten die verdwenen. En de wonderen gebeurden door de handen van een ieder. Waar? In Spakenburg, op de Bijbelschool van Stichting Machanaïm.

  @John: een klompvoet die geneest is toch van een “lastiger categorie”. Zo zie je maar, je moet echt dat maandje meelopen in plaats van twee keer waarvan eentje niet telt. Zo mis je de krenten in de pap en raak je nooit overtuigd.

 116. mafchauffeur says :

  @Richard: kijk, zo kan het ook. Fernando Pauwels (https://goedgelovig.wordpress.com/2012/11/08/ku-leuven-ontslaat-christelijk-onderzoeker/) pakt het anders aan op de Gloriestoel-groep. Hij krijgt vooralsnog serieus antwoord.

  Een vraagje aan deze groep… allereerst, ik ben vorig jaar in oktober ontslagen aan de KU Leuven (België) omwille van mijn geloofsovertuiging en meer specifiek de overtuiging dat God nog steeds mensen geneest en dat handen op de zieken leggen een bijbelse opdracht is. Dat is gedurende een week in België en in Nederland in het nieuws geweest in verschillende media (kranten, blogs en TV). Ik weet dus wat het betekent om vervolgd te worden voor wat je gelooft. Vooral de genezingsfilmpjes op onze website, de filmpjes met manifestaties van de Heilige Geest in Kenia en de activiteiten rond de verkondiging van Jezus Christus op paranormale beurzen stootte een aantal personen blijkbaar tegen de borst. Er loop een rechtszaak tegen de Universiteit op basis van discriminatie rond geloofsovertuiging en vrijheid van meningsuiting, die we uiteraard hopen te winnen.

  Dat is kort het kader van waaruit ik kom. Nu mijn vraag voor jullie als groep… ik zie hoe jullie vooral lijken te focussen op ‘beenverlengingen’. Ik heb het zelf altijd raar gevonden, ken ook mensen uit mijn omgeving die daarvoor bidden, maar ik heb het zelf bewust nooit gedaan omdat… ik het Jezus niet zie doen. Het lijkt alsof mensen een probleem ‘aangepraat’ wordt, waar ze zich vaak niet bewust van zijn, dat dan ogenblikkelijk ‘genezen’ wordt. Waarom niet gewoon op alle zieken de handen leggen en daarbij aan iedereen, ziek of niet ziek, gelijke benen of ongelijke benen, het evangelie van Jezus Christus verkondingen? Waarom voorbij gaan aan de ‘moeilijke gevallen’ om je enkel te richten op ‘beenverlengingen’, terwijl Jezus noch zijn eerste apostelen daarop de focus legden?

  Oprechte vragen en bekommernissen van een oprechte broeder!

 117. John says :

  @mafchauffeur

  Dan kunnen de vragen van deze oprechte broeder nog zo oprecht zijn, Ronald Plat is genadeloos!

  Het is niet mijn taak om jou te overtuigen. En het interesseert me ook niet of jij dingen begrijpt. Mijn tijd is kostbaar, daarom ga ik inderdaad niet in op jouw verzoek.

 118. mafchauffeur says :

  @John: misschien valt dat in dit geval reuze mee. Het is tenslotte een medevervolgde die de vraag stelt. Da’s in heel andere divisie dan een GG-reageerder. 😉

 119. John says :

  @mafchauffeur

  Maar Ronald Plat zegt dus dat hij heeft gebeden voor iemand met een klompvoet. God verlengde ter plekke de 2 benen, maar de klompvoet doet Hij later pas? Waarom? Ik bedoel….waarom?

 120. mafchauffeur says :

  @John: iets met wegen en ondoorgrondelijk, vermoed ik. 😉

 121. mafchauffeur says :

  Ah, inhoudelijke reacties “uit het veld” op Fernando’s vraag. Met nadere details over methodiek en techniek.

  Over de benen is een mooie instapper om mensen open te krijgen voor het evangelie van Jezus Christus. Maar iedereen ontvangt genezing mee ongeacht de belasting of kwaal.

  Beenlengte verschil is zeker een genezing. Over het algemeen worden eerst de wervels en het bekken door God juist gezet waardoor automatisch de benen recht trekken en indien nodig aangroeien.
  Meestal binnen een paar seconden.
  We laten de mensen bewust recht op achter in de stoel zitten om een 100% goede diagnose te kunnen stellen!
  Wees gezegend.

 122. mafchauffeur says :

  En nu nooit meer roepen dat Gloriestoelers geen verantwoording willen afleggen. Het hangt er simpelweg vanaf wie de vraag stelt.

  Ik bidt graag voor alle zieken en zeker gefocust zijn op de Heilige Geest!! Mijn geloof wordt wel oogebouwd als ik voor beenverleningen bidt en ook zie dat het gebeurd en vandaaruit heb ik ook de durf om voor andere dingen te bidden, want eerlijk waar ik vond het altijd eeb grote stap voor mij om überhaupt met zieken te bidden…

 123. mafchauffeur says :

  ok, nog eentje dan.

  Er staat ook niet in de Bijbel dat Jezus kanker genas. Maar dat is voor mij geen belemmering om voor een kankerpatient te bidden!

 124. Jaap daniels says :

  sorry ik deel dit niet, al sinds ik mijn vrouw ken had zij moeite met trappenlopen, sporten, altijd pijn na een wandeling, in rome zelfs zo ernstig in haar rug gekeregen dat ik terug naar het hotel ben gegaan met haar na een tussenstop bij een bank, de volgende dag was dit nog steeds zo, door 2 trouwe leden van de gloriestoel is hiervoor gebeden… de klachten zijn nu al 5 maanden geen klachten meer gehad. ik ben hierna ook met gloriestoel meegegaan, ook met ronald plat, ik deel de ervaringen niet, ik heb ook voornamelijk mensen terug zien komen die eerder zijn geholpen met gloriestoel om nu zelf mee te werken. dit is geen grap, ik heb zonder aan te raken zelf gezien hoe op mijn gebed er een stuk (ik heb er geen lineaal bij gehouden) aangroeide, maar ik kon het zien groeien, en de meneer in kwesti zijn pijn was erna weg. goed gelovig? nee want zelfs na mijn vrouws genezing twijfelde ik de eerst paar dagen, maar op fitness was het altijd aanwezig met name bij de crosstrainer waarbij een en hetzelfde been telkens van het bpedaal kwam, en ze dus steeds de training al haperend moest doorstaan. dit is nooit meer terug gekomen. verder wil ik niemand beledigen, maar het opleggen van handen is opdracht van Jezus zelf bij het bidden om genezing van zieken, en ook wil ik kwijt dat de discipelen nooit wooraf waarschuwden dat het mogelijk niet zou lukken.

 125. Job 28:28 says :

  Ik ken zelf wel wat mensen die aan beenverlengingen doen, maar ik ken ze ook wel goed genoeg om te weten dat het geen oplichters zijn. Het zijn mensen die oprecht in genezing geloven en ergens onderweg besmet zijn met het virus van beenverlengingen (armverlenging kan trouwens ook, voor degenen die het nog niet wisten). Naar mijn mening is het meer stuitende eenzijdigheid dan bewuste oplichting. Er wordt dan een sausje overheen gegoten met het argument dat als je eerst voor iets ‘eenvoudigs’ (het idee) bid, je je geloof oefent voor het grotere werk 🙂 Weet iemand eigenlijk waar het beenverlengen begonnen is?

 126. afolus says :

  Is er iemand die mogelijkheden ziet om broeder Plat verplicht te laten opnemen in een gesloten instelling?
  Inmiddels heb ik een paar klompen besteld.
  Hoewel ik geen klompvoet heb.
  Let op, ik ben dus NIET genezen van een klompvoet…! 😀😄😉
  Sjabba.

 127. Richard says :

  Mooi verhaal Jaap, dankjewel. En dat meen ik. Het probleem is echter, dat het zo vaak bij dit soort verhalen blijft. Ik ken je niet, ik zie het hier staan, en hoewel het oprecht lijkt, kan ik met geen mogelijkheid erachter komen dat het echt waar is. En dat is nu mijn zoektocht. Ik weet niet hoe het eerst was en hoe het nu is. Dat weet jij alleen. Ik ken niemand die eerst krom liep van de pijn en na gebed al maanden geen last meer heeft.

  Het enige dat ik zie is trekken aan schoenen in filmpjes en mensen die hun benen uitrekken en intrekken in filmpjes om te “bewijzen” dat deze wonderen echt zijn. Je ziet ze in de reacties hierboven. Dat is het enige dat ik zie. Sorry, maar met dit soort kwakzalvers is het heel moeilijk om in een wonder van God te geloven.

 128. bramvandijk says :

  @Job 28:28

  Het zijn mensen die oprecht in genezing geloven en ergens onderweg besmet zijn met het virus van beenverlengingen

  Logisch, voor beenverlenging is er een truc, waardoor je zowel jezelf als de “patient” voor de gek kan houden en laten geloven dat er echt iets gebeurt.

  Met geamputeerde ledematen, kreupelen en blinden is dat nu eenmaal een stuk lastiger.

 129. Pieter says :

  @Jaap Daniels

  Met name rugklachten hebben, niet zelden tot vrij vaak, een achterliggende psychische oorzaak, waarbij lichamelijke klachten in de hand gewerkt worden door een verschijnsel als stress, wat op zich weer een bijwerking is van angst, die weer veroorzaakt wordt door onzekerheid. Onzekerheid door en over (rug)pijn bijvoorbeeld.. gaat het ooit nog weg?!
  Alsmaar toenemende zekerheid over de heilzame werking van gebedsgenezing onder invloed van de gloriestol kan daarmee leiden tot afnemende onzekerheid, angst en stress, waarmee dus ook het lijden aan rugklachten als ware het sneeuw voor de zon kan verdwijnen. Dit kan echter gemakkelijk verklaard worden aan de hand van het welbekende ‘placebo-effect’, maar aangezien je de beenverlengende resultaten zelf vast hebt kunnen stellen middels het meten met een liniaal, is het nu wellicht de hoogste tijd dat we je bevindingen aan de wereld gaan presenteren middels de promotie van je werk.
  Het één en ander houdt overigens tevens in dat het Nederlandse Schubbekutterveen altijd nog heiliger geacht kan worden dan het verderfelijke rome met haar banken. 😉

 130. mafchauffeur says :

  Binnenkort bij de Gloriestoel: genezing van eetstoornissen.
  John Mellor (onthoud die naam) uit Australië weet er alles van.

 131. mafchauffeur says :

  De heer Speelman (Gloriestoel Coevorden) geeft aan Pauwels een onweerlegbaar en overtuigend antwoord. Althans, ik hoop dat Pauwels het wél begrijpt.

  Wanneer iemand bij ons komt met rugklachten beginnen we met het controleren van de benen. In andere gevallen richten we ons op de klacht. Benen zien aangroeien kun je inderdaad zien, misschien dat het daarom meer aandacht krijgt. Voor mij is een duidelijk teken dat benen echt aan groeien een geval dat we vorig jaar hadden. Een oudere man met rugklachten en beenlengte verschil. We gingen hiervoor bidden, maar er gebeurde niks. Hoe we ook baden, de man recht lieten zitten, iets aan het been trokken, het maakte niks uit. De benen bleven ongelijk. Dit was duidelijk te zien. Andersom is ook duidelijk te zien dat benen langer worden. Vanmorgen nog mee gemaakt met drie getuigen.

 132. Wilfred says :

  @Maf: Hij bedoelt blijkbaar te zeggen dat hij echt wel het onderscheid kent tussen wel en niet aangroeiende benen. 😉

 133. Wim says :

  @mafchauffeur
  Tja, dat filmpje, ten eerste maakt hij, voordat hij haar voorhoofd vastpakt en haar naar achteren duwt een raar geluid wat ik nog niet eerder heb gehoord. Of toch? (Todd) Of kijkt hij veel naar Cesar Millan.
  Ten tweede. Ja, bevrijding van een eetstoornis kun je pas duiden over een langere periode. Dus dit filmpje bewijst niet dat dit meisje genezen is. Maar de naam Mellor zullen we onthouden.

 134. bramvandijk says :

  @Wilfred, mafchauffeur

  Hij bedoelt blijkbaar te zeggen dat hij echt wel het onderscheid kent tussen wel en niet aangroeiende benen. 😉

  Dus dát is de gave van onderscheid 😀

  Logisch ook dat John het dan niet ziet, hij heeft die gave gewoon niet.

  Trouwens ook wel zo praktisch dat die gave van onderscheid altijd samen lijkt te gaan met de gave van genezing. Je zieet met het tongenspreken altijd al hoe lastig het is dat er dan eentje het spreekt en de ander het moet gaan zitten vertalen.

 135. joost says :

  afolus

  Inmiddels heb ik een paar klompen besteld.
  Hoewel ik geen klompvoet heb.
  Let op, ik ben dus NIET genezen van een klompvoet…!

  Nog niet broeder, nog niet, Maar wanhoop niet. Ik zag deze week nog op tv dat klompen heel goed helpen om rugklachten te verhelpen, vooral als je ze aandoet tijdens het bidden. Er is dus nog hoop voor jou ook. Alleen om te bewijzen dat, wanneer je met klompen aan zal plaatsnemen op de gloriestoel, zal God je eerst van een klompvoet voorzien en je er dan van genezen. Dat zag je ook met de “:beenverlengingen. Ja, die God blijft een echte grapjas. 😦
  joost

 136. joost says :

  Benen zien aangroeien kun je inderdaad zien,

  Lijkt me vrij logisch. alles wat je ziet kan je zien.
  joost

 137. Peter 2 says :

  Wat dacht je dan hiervan. In Nehemia Ministries worden kinderen in speciale kinderdiensten al vroeg geindoctrineerd in het geloof en op het gebied van genezing. Er wordt zelfs een voorlichtingsfilmpje van een ziekenhuis gebruikt om daarmee eiegnlijk te zeggen dat wij geen ziekenhuis nodig hebben, maar slechts bidden tot Jezus:

 138. ruub says :

  @Peter 2
  Video gezien. Ik twijfel een beetje of het doel van het voorlichtingsfilmpje was om te vertellen dat de kinderen dat niet nodig hebben, maar het heeft er wel de schijn van. In elk geval wordt verkondigd dat mensen de opdracht hebben om te genezen, want anders gebeurt er niks.

  Datzelfde hoorde ik laatst ook in een preek bij de Doorbrekers.

  Hieronder een klein gedeelte van Edkar Wolder (van de Levende Steen Gemeente) die op 24-02-2013 gastspreker was bij de Doorbrekers in Barneveld.
  Met uitspraken als:

  ‘Als ik vanavond hier niets doe, wordt niemand gezond’

  ‘…de enige manier om lang te leven is om je voet te zetten op de belofte…’

  ‘…Als ik op zieken de handen leg en God geneest, dan houdt dat er in er genezing van God in mijn handen zit. Maar dat houdt in dat ik het ook kan activeren voor mezelf…’

  ‘…Wanneer ik in gezondheid rondwandel, toon ik dat God een goede God is…’

  en

  ‘…Overwinning is geen toeval. Overwinning is een pad dat je afwandelt’.

  Je gaat je afvragen of Wolder de bijbel heeft gelezen of The Secret.

 139. Pittig says :

  John, bedankt voor de geweldige stukjes. Ik denk dat veel mensen die je alleen van je reacties op GG kennen, versteld staan van je objectiviteit! 🙂

  Maar wat een gerotzooi in de naam van God. Is hier nou niet het derde gebod voor bedacht?

  Kortom: is dit geen godslastering? Gods naam op leugens /misbruik van mensen / slecht luisteren en misbruik van geloof plakken?

 140. mafchauffeur says :

  @Pittig: hé, welkom terug! Fijn je weer te zien.

  En op de 24e in levende lijve hoop ik?

 141. John says :

  @mafchauffeur

  En wat een lijf is dat, hè? 😉

 142. mafchauffeur says :

  @John: voor zover ik weet vrij van lelijke littekens. 😉

 143. Pittig says :

  @ mafchauffeur

  Want ik had vroeger wel verschrikkelijke littekens, maar toen ben ik bij de Gloriestoel langs geweest en zijn ze bij mij allemaal genezen. Gloriestoellelujah!

  Misschien is het zo dat God je leuk moet vinden, wil je genezen worden? (sorry John… 😉 )

  Ik heb sindsdien wel last van allerlei innerlijke littekens… 😦

 144. De Dichter says :

  @ruub erg dat audio stukje,,er staat toch duidelijk “alles is u geschonken” het is uit pure genade,,,en niet door onze actie’s, die man heeft volgens mij nooit het boek Job goed gelezen…

 145. Harley Quin says :

  Voor meer info over Edgar Holder zie volgende link:

  http://weeswaakzaam.com/genezen-in-jezus-naam-en-toch-gestorven/

 146. mafchauffeur says :

  @ruub: mooi stukje. Hangt ergens tussen “middle of the road” en “charismanisch” in.

  Preach it apostel Edgar!

  Binnenkort een feestje zie ik. Twee feestjes zelfs.
  http://www.desteen.nl/page.php?pageID=378

 147. mafchauffeur says :

  @Harley Quin: indrukwekkend dagboek van de ouders van die jongen. In juli 2012 tumor ontdekt, in oktober bij de Doorbrekers genezen verklaard door dhr. Holder, in januari 2013 overleden.

  Voor je ogen zie je mensen getuigenis geven van genezing. Zou dit dan de avond zijn dat Marc genezen wordt? Op het allerlaatst, al ver over tijd, werd nog een specifieke oproep gedaan aan mensen met een terminale ziekte, om naar voren te komen. Toen kon ik niet blijven zitten met Marc. De machtige Naam van Jezus is over hem uitgesproken, de ziekte in Zijn Naam bestraft. Daarbij sprak hij uit dat Marc oud zal worden en een verkondiger van het Evangelie zal zijn. Het was een heftige ervaring, alles rolt over je heen. Wat mag je verwachten? Je verwacht eigenlijk dat hij dan direct opspringt, dat z’n wangen helemaal glad trekken, net als in de bijbel. Echter dat gebeurde niet. Wel kon hij wat beter lopen. Op de terugweg naar de auto heeft hij zelfs bijna het hele stuk gelopen, verreweg het langste stuk dat hij in de afgelopen vier maanden heeft gelopen.

  Het voelt dan alsof je je jongen hebt teruggekregen, hoewel vragen zich ook (uiteraard) weer opdringen. Het is allemaal zo onbekend, je weet niet wat je precies verwachten kan. Vandaag was zijn situatie nog redelijk hetzelfde als de afgelopen dagen. Aan de symptomen te zien is er niets gebeurd. En dan je ogen op God houden, tegen de omstandigheden in. “Heb geloof op God”. Zijn Woord gaat boven onze omstandigheden uit. Wat Hij begonnen is, maakt Hij ook af.

  De meiden zijn zo stellig in hun geloof. Geen plaats voor twijfel. Marc IS genezen. Beschamend gewoon. Marc zelf ziet de symptomen (stijf been, wiebelend lopen) als iets wat nog tijdelijk is, het herstel is ingezet. Gisterenavond heeft hij de Heere Jezus gedankt dat hij genezen is.

  Waar gehakt wordt, vallen spaanders. 😦 😦 😦 😦

 148. mafchauffeur says :

  Bij nader inzien ben ik toch maar vóór beenverlengingen en goudstofregens. Daar kun je weliswaar ook vraagtekens bij zetten, maar het is tenminste redelijk onschuldig (uit de categorie ‘practical joke’) als de bidder “in geloof” goedbedoeld en oprecht volslagen flauwekul profeteert en/of het stof koperglitters blijkt.

 149. rob says :

  @Maf
  Dat is diezelfde man die ik aan het werk heb gezien in een pinkstergemeente , demonen van doofstomheid uitdrijvend bij een doofstomme jonge vrouw.

  Je kan mij nu horen, NU, schreeuwde hij, maar het effect bleef uit 😦

 150. Pieter says :

  @rob
  Wellicht hoorde zij hem wel, maar kon dit niet bevestigen wegens haar stomheid.
  Je weet immers maar nooit wat zich afspeelt in het hoofd bij mensen die nogal gesloten lijken te zijn.

 151. mafchauffeur says :

  @rob: en je bent daar geen lid geworden?

  Onbegrijpelijk.

 152. ruub says :

  @Harley Quin
  Wat een verschrikkelijk verhaal.

 153. Wilfred says :

  @Ruub:

  Je gaat je afvragen of Wolder de bijbel heeft gelezen of The Secret.

  Dat is Engels voor ‘geheimenis’. En zoals Paulus al zei:
  1 Kor 2,7

  maar wat wij spreken, als een geheimenis, is de verborgen wijsheid Gods, die God (reeds) van eeuwigheid voorbeschikt heeft tot onze heerlijkheid.

  😉

  Maar je vraagt het je soms wel af, ja, welk boek mensen gelezen hebben…

 154. mafchauffeur says :

  De Gloriestoel heeft subsidie aangevraagd bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:

  Onlangs heb ik een brief van het Ministerie van Volksgezondheid ontvangen waarbij ze een financiële onderbouwing wilde voor de steun die ik vroeg van € 1 miljard. Ze willen bijvoorbeeld weten of die bedrag jaarlijks dient uitgekeerd te worden of eenmalig. Belangrijk om te weten is dat ik niet het idee bij ze heb willen wekken dat het vanuit een religieus oogpunt is, aangezien we geen religie verkondigen aan mensen. Maar het goede nieuws van het koninkrijk van God.Zonen en koningen van de allerhoogste God onderscheiden zich van anderen door dingen te ondernemen die anderen nooit zouden doen of durven. God overtuigde mij om deze oproep op facebook te zetten.

  De afwijzing van de subsidie is inderdaad nogal kort door de bocht en wat magertjes onderbouwd, en laat alle ruimte open voor een bezwaarschrift:

  Geachte heer/mevrouw,

  Ik heb uw brief van 8 januari 2013 in goede orde ontvangen. U vraagt een subsidie aan van € 1.000.000.000,- (1 miljard) voor een groep van 500 mensen om de ziektekosten en de criminaliteit in Nederland naar beneden te brengen.

  Ik heb kennisgenomen van uw visie om mensen die niet mee kunnen doen in de samenleving een nieuwe toekomst te geven die niet gericht zich op zichzelf maar op het helpen van de ander.

  Uw aanvraag geeft een visie weer maar een onderbouwing van de activiteiten met een begroting ontbreekt. Een voorwaarde om voor subsidie bij VWS in aanmerking te komen is dat de activiteiten een landelijk karakter hebben en die in het verlengde van de doelstelling van het ministerie ligt. Een snelle rekensom komt uit op € 2 miljoen per persoon (1 miljard : 500 mensen).

  Ik stel het op prijs dat u meedenkt over maatschappelijke problemen maar gelet op het bovenstaande kan ik uw aanvraag niet honoreren.

  Hebt u vragen over deze beslissing of bent u het er niet mee eens? Belt u dan eerst met uw contactpersoon. Naam en telefoonnummer staan rechts op de eerste pagina van deze brief. Misschien kunnen wij uw bezwaar wegnemen. Komen we er samen niet uit? Dan kunt u alsnog een bezwaarschrift sturen.

  (bron: FB-pagina Gloriestoel)

 155. afolus says :

  @mafchauffeur
  Gewoon opschrijven dat je het voor 50.000 mensen doet en het geld komt binnen…!? 😛😝😁

 156. afolus says :

  Tisernstig, tisserieus…. 😒😔😪
  De gloriestoelers willen daadwerkelijk geld vragen om… ja om wat eigenlijk. 1 miljard euro, dat is veel geld….
  Zoals bekend komt het altijd goed bij de gloriestoel, dus ik vraag me zo langzamerhand af of het niet beter is om ons aan te sluiten.
  Dan kunnen we ook een graantje meepikken als het geldschip binnenvaart.. 😀

 157. John says :

  Subsidie aanvragen van €1 miljard? Echt? Wat een idioten zeg. En waarvoor? Zodat Navayo Leeuwin en Ronald Plat weer een beetje aan iemands schoen kunnen lopen trekken?

 158. John says :

  Ze willen bijvoorbeeld weten of die bedrag jaarlijks dient uitgekeerd te worden of eenmalig

  Dat komt zo te zien in die brief helemaal niet naar voren.

 159. mafchauffeur says :

  @John: misschien heeft hij gebeld.

  Je maakt nog eens wat mee als contactpersoon subsidie. 😉

 160. Peter H says :

  Nee, dat zal vws overtuigen: ” wij verkondigen geen religie hoor, als u dat soms dacht! !”
  Wat een giller..

 161. Pieter says :

  De brutalen hebben dus toch de halve wereld blijkbaar, want volgens mij heeft het maar een haar gescheeld of de gloriestoel adepten hadden de subsidie binnengesleept zo te lezen.

  Geen wonder dus dat “iedereen” een kerk wil beginnen tegenwoordig. Dat betekent immers eventueel graties geld maar in ieder geval géén belasting betalen!
  Goh, en wij Nederlanders ons maar afvragen waarom we toch in zo´n gek land leven tegenwoordig en waar al het geld blijft dat niet naar Griekenland gaat!

 162. mafchauffeur says :

  @Pieter: hoor ik daar een vrijwilliger die de Gloriestoeler gaat helpen met het bezwaarschrift? Termijn sluit 6 weken na dagtekening van de brief van VWS. 6 weken na 15 februari is, even rekenen, 29 maart.

  Is te doen. Desnoods flanst de Dwaze Schare iets in elkaar op 24 maart.

 163. Pieter says :

  @mafchauffeur
  Ontvangt ‘de Dwaze Schare’ zelf (nog) geen subsidie dan?
  In het licht van ‘de goede werken’ die door deze schare uitgevoerd worden lijkt enige financiële tegemoetkoming me wel op zijn plaats eigenlijk, al was het alleen maar omdat het bier immers ook niet gratis weggegeven wordt.
  De gloriestoelers denken 1 miljard nodig te hebben om de gloriestoel van hun dromen te bouwen, maar daar zie ik helemaal niks in. Jullie zag ik eens bezig een lied te zingen op een zondagmorgen voor de kerk en was aangenaam verrast door de ludieke wijze waarop jullie de spot dreven met jezelf en met de kerkgangers achter jullie in de kerk.
  Het opmerkelijke was uiteraard dat jullie zelf onderdeel waren van de gemeenschap achter jullie in plaats van tegenstanders van de kerk en/of deze gemeenschap. Het leek slechts bedoeld om de denkbeelden van deze mensen te veranderen in plaats van hen te verketteren e.d. en ik moest ook wel om lachen om het vilein in de wijze waarop het gebracht werd.

  Subsidie aanvragen lijkt me echter toch een brug te ver gaan, aangezien je daarmee toch weer ‘in de klauwen van de overheid’ terecht komt, die maar al te graag alles voor zichzelf lijkt in te willen kapselen waar zij wel heil in ziet of juist datgene in haar macht wil krijgen dat zij als een bedreiging ziet; Sovjet-achtige toestanden dus, waarbij de kansrijk geachte oppositie snel binnenboord wordt getrokken en van daaruit verder monddood wordt gemaakt eventueel.

 164. Rick says :

  Is dat echt van die subsidieaanvraag? Een miljard?
  Dit is toch een geintje?

 165. rob says :

  @Maf
  Ik had niet het idee dat het gebed geholpen had, anders was ik direct lid geworden, zonder twijfel

 166. bramvandijk says :

  @matchauffeur

  De Gloriestoel heeft subsidie aangevraagd bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:

  En het kan dus altijd weer een beetje erger…

 167. Flipsonius says :

  Belangrijk om te weten is dat ik niet het idee bij ze heb willen wekken dat het vanuit een religieus oogpunt is, aangezien we geen religie verkondigen aan mensen.
  Gelukkig dat Ronald Plat ons dat zelf even bevestigt, ik had ook al de indruk dat hij van het evangelie een kermisattractie had gemaakt. Een een hardwerkende en eerlijke ondernemer heeft recht op een steuntje in de rug van de overheid in deze moeilijke tijden!

 168. Flipsonius says :

  blockquote ging een beetje mis, eerste zin is van Platmans natuurlijk….

 169. mafchauffeur says :

  @Plonald: die aanvraag is bloedserieus. Op verzoek stuurt dhr. Leeuwin ‘m naar je toe. Maar ik zag op twitter dat GG overweegt ‘m te gaan wobben. 😉

  Het antwoord van VWS is op FB te downloaden als pdf.

  @bramvandijk: you ain’t seen nothing yet….

 170. mafchauffeur says :

  @Flipsonius: de aanvraag (en de quote) is niet van dhr.Plat maar van dhr.Leeuwin. Die van het slowmo-filmpje van @John.

 171. Ruitje says :

  Is het echt waar dat Plat subsidie heeft aangevraagd? De arrogantie ten top. Als dat gegeven zou worden, wat ik niet verwacht, ga ik een aanklacht indienen. Ik wil zo’n charlatan niet steunen met mijn belastinggeld…

 172. Wilfred says :

  @Flip:

  ik had ook al de indruk dat hij van het evangelie een kermisattractie had gemaakt. Een een hardwerkende en eerlijke ondernemer heeft recht op een steuntje in de rug van de overheid in deze moeilijke tijden!

  Maar een kermisattractie waar je niet voor hoeft te betalen, kan ik eigenlijk als ondernemersactiviteit niet serieus nemen… 😉

 173. Flipsonius says :

  @Wilfred
  Tenzij het een soort promotiecampagne betreft natuurlijk, met gratis proefmonsters, om zijn product in de markt te zetten 🙂

 174. Wilfred says :

  @Flip: Het heeft idd wel iets monsterlijks… 😉

 175. goedgelovig says :

  @Ruitje: Het klopt. We hebben het Ministerie van VWS inmiddels om opheldering gevraagd. De overheid geeft weliswaar vier ton uit aan een commissie die een uit de hand gelopen Facebookfeestje onderzoekt, iets wat een degelijke onderzoeksjournalist voor een fractie van dat bedrag ook kan en zelfs beter, maar 1 miljard voor gebedsgenezing… zo achterlijk zijn ze gelukkig niet.

 176. Ruitje says :

  @GG, dat is dan wel weer mooi dat dat ministerie van Schippers eindelijk eens een goed besluit neemt.

  Maar die aanvraag van Plat getuigt toch wel van een geheel gebrek aan gezond verstand en zelfreflectie… Misschien moet hij zelf eens op die stoel gaan zitten en daarvoor laten bidden. Maar ik vrees dat die genezing ook niet zal plaatsvinden… 😉

 177. mafchauffeur says :

  @Ruitje: die aanvraag is niet van Plat maar van Leeuwin. Plat staat toch ietsje meer met beide benen op de grond… 😉

 178. Ruitje says :

  Zou Plat wel recht staan?

 179. Flipsonius says :

  @Ruitje
  🙂

 180. mafchauffeur says :

  aanvulling:

  Ik heb de brief in de wij vorm geschreven naar het ministerie. Niet vanuit solistische overwegingen maar namens het Lichaam van Christus. We kunnen in deze lijn door gaan ik kan een kort briefje schrijven waar in ik vraag om uitstel. En waar in ik mensen kan machtigen. Mijn brief kan ik doorsturen via facebook of de mail. Het zaadje is in elk geval gepland. Wat nu moet gebeuren is dat er een begrotingsplan gemaakt moet worden. 1 Millard is een bedrag wat eenmalig wordt uitgekeerd in dit project en is genoeg voor 500 gezinnen die full- time voor God willen gaan. En dit bedrag valt in het niet als je bekijkt dat er door deze regering 40 miljard is gestort in het Europees monetair fonds. En miljarden euro’s zijn overgemaakt naar Griekenland. Geld waar van het nog maar de vraag is of het ooit terug komt. Dit levert juist geld op. Ziektekosten gaan omlaag, criminaliteit wordt minder. En het dient het landsbelang.

  (bron: FB Gloriestoel)
  Persoonlijk denk ik dat het te prefereren is dat iemand het ministerie van VWS bestookt met dit soort luchtfietserij dan dat hij op straat benen gaat verlengen/verkorten. Of een kostbaar beroep doet op de GGZ. 😉

 181. afolus says :

  500 gezinnen die fulltime voor God willen gaan tegen een eenmalige vergoeding van € 2 miljoen per gezin….?
  Mogen ze daar één, twee of drie jaar mee doen…? 😀 😀

 182. mafchauffeur says :

  @Ruitje: de heer Plat doet niet aan het losweken van een luizenkopperige 1 miljard bij de overheid. Is ook niet handig, want dan moet je verantwoording afleggen aan een Wereldse Macht.

  Beter is om de hypotheekschuld van alle Christenen in 1 klap af te lossen. Dan kom je niet zo ver met een miljardje, dan moet je groot denken.

  De overheid wil nu verplichten bij wet dat bedrijven binnen 30 dagen gaan betalen. Bijzonder dat deze oplossing al lange tijd in de Bijbel staat. Gods Woord heeft alle oplossingen voor onze hedendaagse economische problemen.
  Spreuken 3:27-28:” Onthoud het goed niet aan wie het toekomt, terwijl het in uw macht is het te doen. Zeg niet tot uw naaste: Ga heen en kom terug,
  morgen zal ik geven- terwijl gij het hebt.”

  In 2009 kreeg ik van de Heer een plan dat het Goshen Project heet. Het biedt een oplossing voor Christenen die diep in de hypotheekschuld zitten en voor het hedendaagse probleem dat mensen niet meer kunnen verhuizen doordat banken geen geld meer geven en hun huizen niet meer verkocht worden. Kwestie van tijd voordat dit plan ook werkelijkheid gaat worden…

  (http://www.facebook.com/ronald.plat.3?ref=ts&fref=ts)
  Misschien dat minister Blok hier meer brood in ziet dan minister Schippers in dat andere plan.

 183. afolus says :

  Here Jezus, u kan alles….en… uw arm is niet te kort….
  Wilt u ook de broeders Plat en Leeuwin weer op het rechte pad brengen, alstublieft.
  Dank, dank, dank

 184. engel says :

  Hier is de afwijzing van het ministerie. Mijn vertrouwen in de overheid is weer wat toegenomen.

  http://service.foxitcloud.com/filedetail.aspx?docid=da09d8f2d1e474c029e3337fca5bf4b4b

  bron: de Facebookpagina van de Gloriestoel (vrijdag 8-3-2013, om 23:24)

 185. afolus says :

  @engel
  Vermoedelijk hebben ze op het betreffende ministerie krom gelegen van het lachen toen ze het subsidieverzoek lazen.
  De serieuze afwikkeling vind ik dan wel weer mooi. 😉

 186. Wilfred says :

  @Afolus:

  uw arm is niet te kort

  LOL 🙂

  Het zou ook wat zijn als de Arm- en Beenverlenger bij uitstek Zelf een te korte arm zou hebben… 😉

 187. mafchauffeur says :

  @Wilfred: Jesaja wist al dat de meeste mensen een armlengteverschil hebben. Daarom meldt hij in hoofdstuk 59 expliciet dat Zijn arm niet te kort is. Om het verschil tussen God en mensen nog eens te benadrukken.

  Die Gloriestoelers baseren zich gewoon voor honderd procent op de Schrift. Daar uit onwetendheid een beetje lacherig over doen is gewoon uitermate treurig.

 188. Emuna says :

  Beste John,

  Ik heb je verslagen gelezen je haalt een boel dingen door elkaar en dat is diep treurig. Ten eerste klopt het dat het aan de bidder ligt als iemand niet geneest maar diegene voor wie gebeden wordt kan zijn genezing verliezen en daar is de bidder niet verantwoordelijk voor. Lees Johannes 5 maar in zijn geheel waarin Jezus tegen die genezene zegt ga heen en zondig niet meer opdat je niet iets ergens overkomt. Ten tweede was er iemand anders die eerst een aanvraag heeft gedaan van 1 miljoen. Het was niet dezelfde persoon dit ging weer om een andere aanvraag. De reden waarvoor je waarschijnlijk bent verwijderd op facebook is dat je onoprecht heb gehandeld. Jij schrijft naar je mede maten op deze site dat je niet de waarheid sprak naar Ronald omdat je graag nog wat langer wilde blijven. Aan mij schreef je dat het empathie was. Je had gewoon eerlijk moeten en de waarheid moeten vertellen. Inplaats daarvan zit je nu filmpjes op internet te plaatsen om de boel zwart te maken. Je hebt het vertrouwen van diegene je hebben uitgenodigd misbruikt. Dit is het laatste wat ik hier over schrijf. Voor de rest hoef je geen reactie meer van mij te verwachten. Healing is through the atonement. Het is een feit. Het is al volbracht. Alleen kan de duivel je ziek houden op basis van de dingen die je nog niet weet. Verder is John zijn verslag bevooroordeeld. Hij zegt dat de genezene al geloofde in God en Christenen waren. Wat maakt het uit dat ze God wel of niet kende? God is vrij van aanzien des persoons. Dus als diegene niet geloofde dan was die genezing dus veel meer waard? In de Bijbel staat duidelijk dat boze geesten ook in God geloven en toch sidderen zij. Dus dat was gewoon een kul argument. Zoals al eerder aangeschreven het is een subjectief verslag geworden en geen objectief verslag. Hoe ik het zie ben je bezig na te trappen.

 189. Emuna says :

  Ps. En nog iets ik ben geen medewerker van de gloriestoel maar een dienaar van Christus. Dus ik vind het raar dat jullie mijn naam hebben gebruikt als een medewerker van de gloriestoel. Ik wil dat dit meteen gecorrigeerd wordt. Ik heb wel een goede vriend en andere bekende die er in zitten maar ik zelf ben geen medewerker van hun, maar een medewerker van Christus. En jullie moeten je informatie beter verwerken. Verder wil ik John aanraden om zijn verontschuldigingen en excuses aan te bieden aan iedereen die hij gekwetst heeft van de gloriestoel met valse insinuaties. Want ze meende het echt goed met hem. Door met deze zaken door te blijven gaan zondig je namelijk tegen de Heilige Geest. Want of iemand staat of valt gaat alleen zijn eigen Heer aan. En als jij met een vinger wijst dan wijzen er weer vier terug. Denk eerst na voordat je dingen schrijft over een ander.

 190. Wilfred says :

  @John: Oh oh! Jij weet wel wat dat betekent, zondigen tegen de HG?! We hopen desondanks je op de 24e in gezonde conditie te mogen begroeten…

 191. mafchauffeur says :

  @Emuna: helder verwoord.
  @John: nou kerel, daar gaat je behoudenis. Balen.
  @GG: rectificatie?

 192. Flipsonius says :

  @Emuna

  ten eerste klopt het dat het aan de bidder ligt als iemand niet geneest maar diegene voor wie gebeden wordt kan zijn genezing verliezen en daar is de bidder niet verantwoordelijk voor. Lees Johannes 5 maar in zijn geheel waarin Jezus tegen die genezene zegt ga heen en zondig niet meer opdat je niet iets ergens overkomt.

  Dat is wel een heel doorzichtige, doortrapte en valsaardige manier om je bij voorbaat te immuniseren tegen iedere vorm van kritiek! Getver!
  Eigenlijk zeg je dus dat iemand pas kan genezen als hij jullie versie van het evangelie accepteert, met garantie tot aan de deur.

  Ten tweede kan je dit met een hele reeks andere genezingsverhalen uit het NT onderuithalen, waarin geenszins het verband gelegd wordt tussen zonde, ziekte en tegenslag . Of dat zelfs ontkend wordt. (Joh. 9 bv.)
  Maar wat heeft het voor zin, dat gedoe met de gloriestoel, als je iemand treft die niet (meer) in de onfeilbaarheid van de bijbel gelooft? Tja, dan moet je toch echt je toevlucht nemen tot rationele argumenten en empirische waarnemingen die jouw visie op een verantwoorde manier ondersteunen. Kost wat meer moeite, en is wat ‘avontuurlijker’ dan je verschuilen achter een haag van bijeengeplukte bijbelquotes.

  En als je een liefderijk en weldadig woord wil spreken tot ons zondaars, lees dan ook eens Hebreeën 6:
  5 wie het weldadig woord van God en de kracht van de komende wereld ervaren heeft 6 en vervolgens afvallig is geworden, kan onmogelijk een tweede maal worden bekeerd, omdat zo iemand voor zichzelf de Zoon van God opnieuw kruisigt en aan bespotting blootstelt.