Triodos Bank financiert De Deur

Lening‘Triodos Bank financieert omstreden evangelisatiebeweging’, kopt Joop.nl. De meest duurzame bank van Nederland belegt niet in wapens en steenkolenfabrieken, maar in groene projecten, cultuur en spiritualiteit. Daar hoort ook Evangeliegemeente De Deur in Amersfoort bij. In een toelichting op Triodos-site staat:

De afgelopen jaren heeft evangeliegemeente De Deur Amersfoort verschillende echtparen uitgezonden om van de grond af in een nieuwe gemeente te pionieren. Deze echtparen verhuizen naar een stad en beginnen daar een nieuwe kerk. Door middel van evangelisatieactiviteiten worden mensen uitgenodigd voor de kerkdiensten. Verder worden er regelmatig muziekavonden georganiseerd, waarbij geprobeerd wordt om ook de jeugd aan te spreken.

De Deur is een nogal omstreden kerk, zeg maar gerust een sekte. Fel anti-homo en anti-abortus en vóór agressieve evangelisatie en het financieel kaalplukken van gemeenteleden. Niet iets waar je onder het motto ‘Mijn geld gaat goed’ in zou willen beleggen. Volgens een woordvoerder van Triodos moet je dat breder zien:

Wij zien duurzaamheid als een uiting van verbinding en daar hoort spiritualiteit ook bij. We realiseren ons dat er in de samenleving verschillende visies zijn op deze opvattingen, en dat mogelijk niet iedereen zich zal kunnen vinden in de opvattingen van de ander. Wij matigen ons daar geen waardeoordeel over aan. Vanzelfsprekend gaan wij er vanuit dat de door ons gefinancierde partijen handelen binnen de in ons land geldende kaders van wet- en regelgeving.

De woordvoerder benadrukt dat Triodos als enige bank inzicht geeft in beleggingen en financieringen. “Het komt dan ook voor dat klanten vragen stellen over een gemaakte keuze.”

Je kunt je afvragen waarom Joop.nl valt over de financiering van De Deur. Triodos financiert al jaren allerlei zweefclubs, zoals antroposofische scholen, esoterische meditatiecentra en alternatieve genezers. Zelfs de Islamitische Universiteit in Rotterdam krijgt poet uit Zeist.

Wil je dat je geld rendeert zonder omstreden religie, dan moet je niet bij Triodos Bank zijn. Misschien kun je dan beter overstappen naar ING. Daar wordt je geld geïnvesteerd in wapenbedrijven die leveren aan dictatoriale regimes en smerige olieboringen.

Advertenties

15 responses to “Triodos Bank financiert De Deur”

 1. Afolus says :

  Wat wil de schrijver van dit artikel nu eigenlijk?
  Triodos zwart maken, Joop.nl of ING.
  Of alle drie tegelijk?

 2. DsDre says :

  @Afolus

  Je mist in je rijtje de 4e, namelijk de schrijver zelf.

 3. Martin says :

  haha, ‘zonder omstreden religie’: ohja, dictatoriale regimes en smerige olieboringen zijn inderdaad verschijnselen uit die werelddelen die volledig a-theïstisch zijn…

 4. Ernst says :

  Toch m’n rekening bij Triodos – laatste strohalm – maar opheffen dan. Terug naar de onomstreden ouwe sok. Alleen mijn kinderen zeuren over mijn sokken, maar die zijn met een paar jaar allemaal de Deur uit.

 5. ruub says :

  Ik vind het zelf iets belangrijker hoe banken bijvoorbeeld met wapenproducenten omgaan. Je kunt je eerder druk maken over staatsbank als de ING die investeert in bedrijven die onderdelen van kernwapens produceren en het handelen met dictators financiert. En zo zijn er tal van andere aspecten die ik belangrijker vind dan de vraag of er misschien clubjes gesubsidieerd worden die op zich een marginale betekenis hebben.
  http://www.eerlijkebankwijzer.nl/thema%E2%80%99s-sectoren/

 6. Roel says :

  @ruud : bedankt voor tip eerlijkebankwijzer.nl: geeft een aardig beeld, en dus ook meteen te denken… toch misschien maar eens de rompslomp trotseren, en over naar ASN (of ondanks het “Deur-beleid” toch Triodos…)?

 7. Pieter says :

  ‘ Investeren in spiritualiteit’ klinkt nobel, totdat je erachter komt dat het hier religieuze spiritualiteit betreft en blijkt dat het geld richting haatclubjes gaat, zoals hierboven beschreven.
  Daarnaast vraag ik me af hoe deze investeringen hun (zo gewilde) rendement moeten gaan opbrengen. Religie is immers een hobby en hobbies kosten alleen maar geld! Of wordt de broodnodige pecunia uiteindelijk toch verkregen via het genoemde ‘financieel kaalplukken van gemeenteleden’?

 8. goedgelovig says :

  @Afolus: Onze interpretatie van dit bericht is dat de schrijver de ophef op Joop.nl nogal overdreven vindt. De alternatieven zijn schadelijker en Triodos is tenminste transparant over de bedrijven en organisaties die worden gefinancierd. De Eerlijke Bankwijzer waar Ruub naar verwijst biedt inzicht in wat banken met je geld doen. Ieder kan daar z’n eigen gedachten over vormen.

  http://www.eerlijkebankwijzer.nl/banken-vergelijken/

 9. mafchauffeur says :

  Ik kan mij niet voorstellen dat het hier gaat om het financieren van de activiteiten van spirituele/charismanische/zweefclubjes.

  Wel om het verstrekken van hypotheken op hun gebouwen. Met een zakelijke rente inclusief risico-opslag, realistisch aflossingsschema’s en een behoorlijke hoeveelheid mee te brengen “eigen geld”. Niet zoveel mis mee.

  Sterker nog, zonder zo’n hypotheek moeten de (goed)gelovigen nog dieper in de buidel tasten, want als God een gebouw wil, komt dat er ook wel zonder de bank.

  Het wordt pas bedenkelijk als er kredieten worden verstrekt voor de aanschaf van duizenden Gloriestoelen, healingbanners, opnameapparatuur voor de youtubefilmpjes en de privehuisvesting van de gezalfde evangelist. 😉

  Ik stort nog wat extra op mijn Triodos spaarrekening. 🙂

 10. Pieter says :

  Tja, zonder bijkomende zakelijke belangen wordt het lastig om ‘een gemeente’ bijeen en/of spiritueel gemotiveerd te houden. Dat is dan ook de kracht van pinkstergemeentes en plaatsen als Barneveld.
  De zakenman/zelfstandige verdient er zijn brood mee en de volgelingen kopen bij een “vertrouwd adres” als de triodos bank. Zonder dit soort bijkomende economische motieven is het ook met ‘de liefde voor God’ misschien heel snel gedaan in een gemeenschap en valt deze uiteen op basis van het natuurlijke verloop!

 11. Wilfred says :

  Die ASN Bank is ook nog eens onderdeel van SNS Reaal. Dus een goede bank die ook nog eens een beetje van ons allemaal is. Iets om trots op te zijn! 😉

 12. mafchauffeur says :

  Het zou pas echt nieuws zijn als het een aan TRIN verstrekte financiering zou betreffen. Als je client in maart 2013 de jaarrekening 2011 nog niet gereed heeft heb je als financier toch een steekje laten vallen. 😉

 13. Afolus says :

  @mafchauffeur
  Waarschijnlijk heeft de CEO van TRIN ontdekt dat een stichting niet verplicht is jaarverslagen te publiceren en zijn de gevers blij met een zalving in de firetunnel….

  Kyrie eleison 😀 😀

 14. cornelis says :

  @wilfred…SNS van ons allemaal?..dan is de belastingdienst ook van ons allemaal!..ben helemaal niet trots!

 15. Wilfred says :

  @Cornelis: Dat is ie ook. Of dacht je dat dat een buitenlandse instantie is die de met het innen van belastingen verdiende gelden doorsluisde naar een buitenlandse bankrekening? 😉