Verkiezing: de lelijkste nog te slopen kerk

Amsterdam_Bos_en_Lommer_Sint_Josephkerk_005Kerken lopen leeg, al decennia, en het geld voor het onderhoud van gebouwen raakt op. Het gevolg: afbraak. Het Nederlands Dagblad heeft de belangrijkste, na de Tweede Wereldoorlog gesloopte kerken geïnventariseerd. Je hebt geen glazen bol nodig om in te zien dat er de komende jaren nog de nodige kerken tegen de vlakte moeten (behalve in Barneveld). Welke godshuizen moeten er dan sneuvelen? Juist. De lelijke! Tijd voor Goedgelovig en StaatGeschreven om de handen weer eens ineen te slaan. Nomineer in de comments de kerkgebouwen in Nederland die volgens jou nog staan, maar best gesloopt mogen worden. En als je dan toch bezig bent: vermeld ook even de reden van de nominatie.

Over smaak valt niet te twisten, realiseren de samenwerkende redacties zich, maar laten we eerlijk zijn: niet iedere kerkbouwer heette Pierre Kuypers, en zelfs hij leverde wel eens een maandagmorgenmodelletje af. Om maar te zwijgen van de trend in de jaren ’50 om complete kerken uit te voeren in kaal beton. Als we met z’n allen dan zo nodig moeten ontkerkelijken, laat de kerken die tegen de vlakte gaan dan de betongeworden wansmaak en andere gedrochten zijn. Voor de kerk zelf is dat ook beter. Als wij een kerk waren, en mochten kiezen tussen afbraak of een tweede leven als appartementencomplex voor Henk Krol-stemmers, dan wisten we het wel.

De tien meest genomineerde kerkgebouwen drukken we op 7 maart in een poll. Op die poll kun je op beide sites tot en met 13 maart stemmen. Wanneer het Nederlands Dagblad de derde plaats bekendmaakt van de mooiste gesloopte kerk, op 14 maart, zal StaatGeschreven de derde lelijkste kerk van Nederland bekendmaken. 15 Maart volgt dan de nummer twee, bekendgemaakt door Goedgelovig en de eerste plaats volgt op 16 maart en zal door ons beiden gepubliceerd worden. Is de kerk in jouw woonplaats foeilelijk, of had je meteen al een kerk in gedachten, laat het ons weten!

Advertenties

78 responses to “Verkiezing: de lelijkste nog te slopen kerk”

 1. moniek says :

  De kerk van het plaatje is de afschuwelijke St.Jozefkerk, tegenwoordig beter bekend als De Vluchtkerk.
  Inderdaad net na de oorlog gebouwd, waarschijnlijk met het idee van : “Als er nog eens een bom valt zitten we hier veilig.”
  Hij moet zeker gesloopt worden!
  (één opmerking: we doen het nà 31 maart want tot die tijd wonen er 120 uitgeprocedeerde asielzoekers. http://www.devluchtkerk.nl/home )

 2. rob says :

  De kerk op het plaatje lijkt wel een crematorium.

 3. rob says :

  Deze onder bejaardenwoningen gebouwde kerk is best wel lelijk.

  Het dreunende orgel in combinatie met het dunne gezang van een klein clubje selecte gelovigen zal voor de aan bed gekluisterde bejaarde gelovige geen bezwaar zijn.
  Ze hoeven geen enkele dienst te missen 🙂

  Vooral vanwege het spuuglelijke hoofdpijngele afdak aan de voorgevel en de rare ligging:

  http://www.pgslikkerveer.nl/default.aspx?lIntNavId=593

 4. Gerald says :

  Ze kunnen er in de polder niks aan doen, maar de GKV in Zeewolde (de Schuilhof) heeft echt een ‘bijzonder’ gebouw. Vreselijk.

  http://www.pbase.com/pijkkuiperi/image/89545907/original

 5. rob says :

  @gerard
  Het lijkt wel op een instelling voor zwakzinnigen oid , inderdaad vreselijk 🙂

 6. Gerard Konings (@gkonings) says :

  Of het de lelijkste kerk is weet ik niet, maar dit gebouw mag wat mij betreft tegen de vlakte:

  http://goo.gl/maps/CoZTX

  Een lelijke blokkendoos, een vage pergola die de stalen klokkentoren met het hoofdgebouw verbind. Bovendien zijn de kerkbanken aan de binnenkant niet geschikt om langer dan 5 minuten op te zitten.

 7. DsDre says :

  De Johanneskerk in Amersfoort.
  http://www.johanneskerk.nl/

 8. ruub says :

  Misschien de Nicolaaskerk in Den Helder?

  Maar ook de NGK in Ede is niet bepaald bekoorlijk, met dat gekke betonnen torentje eraan vastgeplakt.
  http://www.ontwerpburo-roza.nl/projecten/maatschappelijk/NGK.html

 9. Juistja says :

  Deze kerk in Amersfoort: http://goo.gl/maps/TxOTL

 10. Johan says :

  Heel veel kerken zijn m.i. terecht gesloopt. Neem deze:

  http://eindhoven-foto.blogspot.nl/2009/08/de-pias-tien-s-lands-lelijkste-kerk.html

 11. Johan says :

  Het is moeilijk kiezen, maar ik nomineer De Ark in Ede, en daarmee alle smakeloze en sfeerloze hervormde bouwsels uit de jaren ’70 en ’80. Afbreken allemaal, zo snel mogelijk.

 12. Erik says :

  De Germen in Zeist heeft een gebouw staan dat volgens mij wil laten zien waar men voor staat. Een kring mannenbroeders, hun ruggen naar de wereld gekeerd. Het gebouw straalt alleen maar geslotenheid uit.
  http://www.gergemzeist.nl/kerkgebouw.php

 13. John says :

  Ik nomineer de Sint Willibrordusbasiliek in Hulst. Wat een wanstaltig gebouw 😉

 14. Piet says :

  Kerknieuws.nl toont de Regenboogkerk in Hilversum. Inderdaad van buiten extreem lelijk, terwijl het van binnen wel meevalt. http://www.kerknieuws.nl/nieuws.asp?oId=24634

 15. Flipsonius says :

  Ik nomineer de RK Krijtberg, in Amsterdam. Een somber en dreigend gevaarte, geflankeerd door twee scherp geslepen potloden. Zijn ook zeer recht in de leer. Van binnen ongetwijfeld prachtig, maar van buiten een gedrocht. Maar dat is is de makke van veel klassieke kerken.
  http://members.virtualtourist.com/m/p/m/2218db/

 16. mr. Ed says :

  Heerlijk verzetje op de vrijdag middag, GG 🙂 !

 17. Remco schrijft says :

  Nee joh, de Krijtberg is juist leuk, zeker als je er binnen bent geweest. En ze zijn ook nog eens recht in de leer. 😉

  Kerk die ik absoluut wil nomineren is de Moeder Godskerk in mijn geboortedorp Voorschoten. Foeilelijk gebouw, soort piramide-ontwerp, omringd door honden-uitlaatveldjes en met ernaast de klokken op een betonnen zuil omgroeid met klimop. Beton met grauw – en wat erbinnen gepredikt wordt schijnt al even futloos te zijn, maar dat heb ik van horen zeggen. 😉

  De kerk:

  De klokken:

 18. mafchauffeur says :

  De Noorderkerk in Rijssen is wat mij betreft ook een kanshebber.

 19. Brdn says :

  Gkv Middelstum: golfplaten.

 20. Pan says :

  Ik vind het wel meevallen met die lelijkheid. Architectonisch gezien zijn veel van de geposte kerken interessant. Zeker de kerken met een heel krachtig en goed doorgevoerd ontwerp, zoals bijvoorbeeld die st. Josephkerk in Amsterdam: mooie interpretatie van de Romeinse basilica in strakke en sobere vormen. Ik vind het een beetje gezeur om niks. Nou ja, behalve dan mijn eigen kerk 😉 : een mooi gebouw met sterke Haagse Schoolinvloeden, maar ik stoor me elke zondag aan de lelijke grijze beton/grintstenen binnen in de kerk van een renovatie uit de jaren-70 of 80. Zo jammer.

 21. rob says :

  Deze is ook best lelijk

 22. joost says :

  de “zwarte kousen kerk” in Dirksland is ook echt spuuglelijk. Het is bijna een belediging voor God dat hij de gelovigen daar moet gaan opzoeken.
  joost

 23. vleertje says :

  Deze website is ook een feestje, maar deze RKkerk ken ik uit mijn jeugd en hij staat bekend in dat dorp als de “boerderij” en wordt algemeen als heel lelijk beschouwd. Voor een Roomse kerk is hij ook veel te strak. http://www.geheugenvannederland.nl/?/en/items/previous:next/&p=1&i=3&o=-2&st=Parochie+H.+Hi%26amp%3Bamp%3Bamp%3Beuml%3Bronymus%2C+Wognum&sc=%28subject+all+%28Parochie++AND+H.++AND+Hi%C3%ABronymus++AND+Wognum%29%29+AND+%28isPartOf+any+%22KDC01%22+%29&t=4

 24. ruub says :

  @vleertje Leuk dat je weer eens langsfladdert!

 25. Wilfred says :

  @Ruub: En vergis ik me nou, of is de vleermuis van kleur veranderd? 😉

  @Rob: De door jou genomineerde kerk is gewoon een miniatuurmodel van de ark. Wel zo veilig voor de gelovigen…

 26. rob says :

  @Wilfred
  Om echt weg te kunnen drijven moeten ze zich wel losbikken van de bejaardenflat.
  Maar om al die bejaarden nou mee te nemen om de aarde opnieuw te bevolken is eigenlijk vrij zinloos en oneconomisch 🙂

 27. DfTg says :

  De kerk op het plaatje is prachtig en er kan iets heel moois van gemaakt worden, bijv. een leuk / bijzonder hotel. Schoonheid is zoals men het ziet… een bunker kan je heel lelijk vinden, maar er zijn ook mensen die er de pracht van inzien en er iets moois van maken.

 28. Oscar de Tweede says :

  Iedere kerk, die gesloopt wordt en waarvoor geen nieuwe komt, maakt mij in- en in verdrietig. Ik verlang naar volle kerken, mooi of lelijk, opdat Gods huis vol wordt!
  Dat neemt niet weg, dat ik inzicht heb in de pijnlijke, ontluisterende lelijkheid van kerkgebouwen, vooral het type “sinaasappelkist” haat ik. Ds. Dre liet hierboven er een exemplaar van zien. Griekse tempel, zoals de nieuwe kerk in Putten of het kerkgebouw van de Chr. Ger. Kerk in Scheveningen: wanstaltig tot en met.
  Maar die verontwaardiging valt volledig in het niet bij mijn verlangen naar volle kerken!
  Overigens: dat moderne kerken wel degelijk iets fraais en tijdloos kunnen uitstralen bewijzen b.v. de GKV in Amersfoort Emiclaer en de Notre Dame du Haut in Ronchamps, Frankrijk.

 29. rob says :

  @Johan
  Inderdaad spuug en spuuglelijk 🙂

  @Erik
  Uniek in zijn soort die fabrieksschoorstenen, die kerk heeft nog 4 leden en die hebben allemaal een eigen torentje 🙂 Kan je nooit ruzie krijgen.

 30. vleertje says :

  @ruub @wilfred Ja ik vond het tijd voor een make over, en Vleertje is nu eenmaal een meisje 🙂 en geen Batman..
  Ik vlieg wel vaker langs hoor Ruub, maar wel wat minder. Voel me niet zo thuis in liefdestuintjes en Hinn achtige discussies maar ik reageer toch regelmatig. Fijn dat jullie me gemist hebben. Doet mijn gevleugelde hartje goed ❤

 31. B.Art says :

  http://www.kerkdienstenfryslan.nl/Oase-LeeuwardenHuizum.ashx dit vind ik ook wel een afzichtelijk ding… maar de lelijkste kerk van leeuwarden is al tegen de grond.
  http://www.reliwiki.nl/index.php?title=Leeuwarden,_Mr_PJ_Troelstraweg_49_-_Goede_Herder op die zwart-wit foto’s lijkt het nog wat, maar als je ervoor stond dan stonden die vies bruine kleuren en gewapend glas me direct al tegen…

 32. Wilfred says :

  @Vleertje: Passend hoor! Het is gelijk voor iedereen duidelijk. 😉

  @Rob:

  Maar om al die bejaarden nou mee te nemen om de aarde opnieuw te bevolken is eigenlijk vrij zinloos en oneconomisch 🙂

  Ach, die bejaarden vallen in het niet bij Noach en co! 🙂

 33. Agilhartje says :

  Het nieuwe gebouw van de VBG in Groningen is van buiten lelijk. Logisch want het is neergezet als bouwmarkt Karwei. Binnen is het wel lekker ruim en de entree lijkt een soort binnenplein.

  Van die naar buiten toe gesloten gebouwen vind je ook veel in kleiner formaat; bijvoorbeeld De Ark in Delfzijl: http://www.eemsbode.nl/files/2012/10/ark-522×391.jpg
  Met versieringen wil men het nog wat laten lijken maar het is toch gewoon een kist.

 34. Jaco says :

  De PKN-blokkendoos te Nagele vind ik een gedrocht: http://www.pbase.com/pijkkuiperi/image/87901877
  Vooral ook omdat je van binnen het idee hebt in een betonnen kist te zitten.

  De PKN-kerk De Regenboog in Hilversum vind ik van binnen wel fraai, maar van buiten net een bouwmarkt: http://www.pbase.com/pijkkuiperi/image/101738553

  Een kerk die er van buiten wel redelijk uitziet, maar van binnen echt heel raar is, is de GKv-kerk in Laag-Zuthem (Langeslag 38).
  http://www.gkv-langeslag.nl/pr/subpage.php/lang=/noback=1/pagetype=/pagecode=Subpage_subpageInfo1Kerkgebouw
  Zoals gezegd, van buiten lijkt het nog wat, maar hij is zo wondelijk uitgebreid door de jaren heen. De later aangebouwde vleugel staat schuin op de oorspronkelijke schuurkerk, wie het wil zien moet even via google maps de satellietfoto bekijken. En dan daar nog weer wat zaaltjes tegenaan geplakt…

 35. Pieter says :

  Joost die kerk is inderdaad een gedrocht, men noemt het ook wel de middelvinger kerk en hij lijkt een scheve spits te hebben, helaas kerkt er nog een grote kudde gelovigen zoals ik dat elke zondag zie. Daarentegen is de CGK in Middelharnis ook een waar gedrocht…

 36. Oscar de Tweede says :

  Jaco vindt de PKN-kerk in Nagele een gedrocht. Toch past de architectuur van dit gebouw naadloos in het ontwerp van het dorp Nagele. Nagele is, zeker gemeten naar de maatstaven van de die tijd, modern qua opzet en bouwstijl. Niet ieders cup of tea, maar wel een gewaardeerde poging om een dorp modern en doordacht op te zetten. In ieder geval: heel apart. Het woord gedrocht schuurt met de bevlogen taal waarin dit dorp te boek staat.

 37. nietverbaasd says :

  Wat een wanstaltig gebouw is, is de Hersteld Hervormde Kerk in Putten. Dit komt omdat de architectuur modern is, maar met een volkomen misplaatste klassieke torenspits. Het is hinken op twee gedachten en het maakt het gebouw erg onaangenaam om te zien.

  http://www.vaboput.nl/Kerken_Putten/slides/Hersteld_Hervormde_Kerk.html

 38. apenstaartje says :

  meteen tegen de vlakte: http://goo.gl/maps/AEzyH

 39. Pieter says :

  Ik nomineer de basiliek van Oudenbosch http://www.hotspotholland.nl/brabant_st_pieter_oudenbosch.html
  Dat paapse gedweep met Rome moet toch een kéér ophouden, zeker nu het crisis is!
  Een eigen staat, een eigen bank, een Zwitserse lijfwacht.. wat verwachten jullie nou? Een theekransje soms?

 40. pakikomi says :

  Voor mij is de Rehoboth in Zeist ook een van de lelijkste kerken. Het houd het midden tussen graansilos voor de 7 magere jaren of een raketlanceerplatform waarbij de middentoren zo kan openklappen. Op de foto komt het er nog genadig vanaf.

 41. Willem says :

  Wat is mooi wat is lelijk? Zelfs de kerk op het plaatje hierboven vind ik zelf wel mooi! Bepaalde argitectuur is best wel aardig ok al zou je het nu niet meet bouwen. Hoewel ook niet alles wat nu word gebouwd echt mooi is! Kijk naar de mega kerken in Barneveld!
  De kerk die echt lelijk is of lelijk gemaakt de laatste jaren is De Heilige Geest parochiekerk aan de Mozartweg in Amersfoort. sowieso lelijk gebouw en geprobeert op te leuken met mint groene verf! Echt heel erg zeker ook van binnen!

 42. DsDre says :

  Inmiddels al drie kerken in Amersfoort genoemd. Dan nomineer ik Amersfoort tot stad met de lelijkste kerkgebouwen.

 43. Jaco says :

  O, en wat te denken van deze kerk, bij wijze van spreken bij mij om de hoek… http://reliwiki.nl/index.php?title=Kampen,_Buiten_Nieuwstraat_69_-_Eben_Haezer
  Midden in de historische binnenstad van Kampen, onder de rook van de historische Buitenkerk, omgeven door 18e, 19e en vroeg 20e eeuwse panden doemt deze blokkendoos uit de jaren zestig als een Alcatraz op. Een wonderlijke a-symmetrische trapezium-vorm om het kavel zo vol mogelijk gepropt te krijgen.

 44. vleertje says :

  Toch jammer dat niet iedereen een linkje post van zijn favoriete lelijkerd, dat maakt het zoveel vermakelijker. En over smaak valt niet te twisten, sommige genomineerde gebouwen vind ik best mooi.
  Maar hulde aan Agilhartje, “op 1 maart, 2013 om 9:24 pm”
  Zo lelijk kom je ze toch zelden tegen :mrgreen:

 45. Pieter says :

  @vleertje

  Over Alcatraz gesproken, zou de nominatie van Agilhartje hier inderdaad een dependance van kunnen zijn.. De isolatie afdeling wellicht?

 46. Agilhartje says :

  Ik begrijp dat jullie erg enthousiast zijn over mijn nominatie. Het mooie is dat je hem kan huren! Bijvoorbeeld om de mensenmenigte bij de uitreiking van de UGA (Ugly-Church-Award) op te vangen: http://vbgroningen.nl/stadskerk/verhuur

  In mijn eigen woonplaats Veendam zie ik alleen maar mooie kerken, helaas komen wij niet in aanmerking voor de PMDMLKA (Plaats-Met-De-Meeste-Lelijke-Kerken-Award). Een beetje jaloers op Amersfoort…

 47. Agilhartje says :

  UGA is natuurlijk UCA…

 48. Pieter says :

  Overigens heb ik zo´n half jaar geleden voor het eerst sinds lange tijd (ca 40 jaar) een kerkdienst bijgewoond in deze ark http://reliwiki.nl/index.php?title=Halsteren,_Hoofdlaan_4-18_-_De_Ark
  en ik moet zeggen dat ik de sfeer oprecht vond en dat een bepaald verhaal (over een kruk) me inspireerde. Die kruk was een gevonden stuk hout, gelijkend op een kruk, waarvan de Heer tegen haar vinder had gezegd het ver van zich te werpen. Een kruk nodigt namelijk uit erop te gaan zitten en afwachtend te worden, en dat kon toch niet de bedoeling zijn?!

  De locatie van deze ark doet uiteraard het ergste vermoeden omtrent mijn geestesgesteldheid van dat moment, maar ik moet zeggen dat het oordeel van de “artsen” eigenlijk al bij voorbaat vast stond en er weinig tot geen ruimte was voor verweer hiertegen mijnerzijds.

 49. Flipsonius says :

  @Ds Dre
  In Amersfoort staat ook dit charmante evangelisch-lutherse kerkje – pal naast het cafe Hemels met de ons welbekende bovenzaal nota bene!
  En dat maakt weer veel goed. 😉

  https://maps.google.nl/maps?q=cafe+de+Hemel+Amersfoort&layer=c&z=17&iwloc=A&sll=52.155541,5.389787&cid=1247099898480329504&cbp=13,149.8,0,0,0&cbll=52.155581,5.389748&hl=nl&ved=0CA8Q2wU&sa=X&ei=5w4yUZm9G6quigbhh4DwBg

 50. Pieter says :

  @flipsonius
  Bovenzaaltjes doen mij denken aan ‘Pietje Bel’ en ‘de bende van de zwarte hand’. Daardoor ook aan iets als ‘bloedbroederschap’ en kom zo weer terug bij een ark: ‘de ark des verbonds’ waarmee ik mezelf als het ware verbonden had aan een ‘onderonsje met één of andere godheid’ hetgeen echter evengoed een soort psychose geweest kan zijn.
  Sindsdien is deze ark toch wel een beetje de kurk geworden waarop ik ben gaan drijven en die ik ook het meest ben gaan vertrouwen als zijnde een zeewaardig drijfvest, aangezien ik over inspiratie niets te klagen (meer) heb over inspiratie.
  Dat ik hiermee niet iedereen een (even groot) plezier doe daar ben ik me terdege van bewust, maar het mysterie dat rond mijn acties en rond dit hele verhaal van de afgelopen 6 maanden hangt houdt het unheimliche gevoel van onveiligheid op afstand, zodat ik de kruk gewoon voor mij uit blijf werpen als ware ik gewoon creatief bezig met kurk http://www.youtube.com/watch?v=H4CZZKEugVk

 51. Pieter says :

  Voor de oplettende lezer staat er iets te veel inspiratie in het bovenstaande btw

 52. Robert (@rvdlinden) says :

  Mijn nominatie: de kerk van de Doopsgezinde gemeente in Meppel. Ziet er van buiten uit als een inspiratieloos appartementencomplex. Check ook de enorme blinde muur aan de kant van het parkeerterrein, waarschijnlijk had daar ooit ook een appartementencomplex moeten verrijzen, want er loopt een galerij aan de achterkant die nergens op uitkomt.

  Aan de overkant zit de Hoeksteen, een CGK-gemeente, ook al geen parel van architectuur.

  Hier: http://goo.gl/maps/GrvhP

  Meer: http://www.mijnalbum.nl/Album=KIECMQRU

  Bekijk ook even het schitterende klassieke orgel – met een systeemplafond erboven.

  Een lichtpuntje: twijfelen is er toegestaan, aldus de website.

 53. Robert (@rvdlinden) says :

  Ik ontdek net dat een deel van de gemeente die huist in mijn nominatie, voorheen gebruik maakte van dit pand: http://www.reliwiki.nl/index.php?title=Bestand:Meppel_Remonstr._Kerk_DR.jpg
  Ook een architectonisch zeer interessant pand, zullen we maar zeggen.

 54. sirdanilot says :

  De Bethlehemkerk in Terneuzen (http://gergemterneuzen.nl/) (Geref. Gemeente) verdient geen schoonheidsprijs, wij noemen het ‘de paarse kerk’:

  Ook de elimkerk (http://www.pgterneuzen.nl/default.aspx?lIntNavId=2434) (hervormd geref. bond) is niet erg mooi, lijkt meer op een wijkgebouwtje dan op een kerk.

  Ten slotte is het gebouw van de Oud-Geref.-Gemeente (https://maps.google.nl/maps?hl=nl&ll=51.323469,3.853424&spn=0.002477,0.007542&t=h&z=18&layer=c&cbll=51.323469,3.853424&panoid=WAbOj5BAdROefw6QcBbiQg&cbp=12,333.61,,0,-4.4) wel érg somber, al was dat wellicht het beoogde effect.

 55. Robert (@rvdlinden) says :

  Die laatste vind ik juist best stijlvol, sirdanilot, wel jammer dat het helemaal dicht zit. Maar met die bomen ervoor, mooie poort en een losse ingang vind ik het best origineel!

 56. Pieter says :

  @Robert

  Daar zou nog best een knappe gymzaal van kunnen maken volgens mij, dus sloop zou toch een beetje zonde zijn misschien.

 57. Arend says :

  Gelukkig dat het oude gebouw van de GGM in Terneuzen (gymzaal + ‘torentje’) gesloopt is http://www.reliwiki.nl/index.php?title=Bestand:Terneuzen_Ger.Gem.1961-1994.jpg
  In Zevenhuizen (Groningen) staat nog wel een gymzaal+’artistiek vormgegeven’ torentje https://maps.google.nl/maps?q=zevenhuizen,+leek&hl=nl&ll=53.124062,6.348124&spn=0.003863,0.013078&sll=53.195801,6.697276&sspn=0.987258,3.348083&t=h&hnear=Zevenhuizen,+Leek,+Groningen&z=17&layer=c&cbll=53.123946,6.348179&panoid=U_nUngzHJIAd-WOr7B22RQ&cbp=12,76.29,,1,-7.66

  In Scheemda is de oude Eexterkerk niet helemaal gesloopt, maar hebben ze het torentje laten staan: De achterzijde ziet er nu zo uit: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Eexterkerk_-_achterzijde.jpg

 58. Robert (@rvdlinden) says :

  @Pieter: check de andere foto’s in Reliwiki: het is inmiddels een bejaardenhuis 🙂

 59. Oscar de Tweede says :

  @Pieter: Bouwkundig zit er een groot constructief verschil tussen een kerk en gymnastiekzaal.
  Ooit stond ik op het dak van een gymnastieklokaal te kijken naar het werk van dakdekkers. Opeens paniek: het dak golfde vervaarlijk heen en weer. Ik als een haas naar beneden, de gymzaal in. Aan de ringen was een bouwwerk van stokken, banken en een dikke mat gehangen en de leerlingen beleefden het grootste plezier aan het schommelen op dit bouwwerk. De leerkracht duwde enthousiast het gevaarte met volle kracht zo hoog mogelijk. Uiteraard werd deze leuke activiteit onmiddellijk gestaakt en vervolgens, na bouwkundige inspectie, verboden. Het was het gevolg van een ondeskundige verbouwing van een voormalig dorpshuis tot gymnastiekruimte.

 60. Len says :

  Bij deze. Bouwstijl past architectonisch niet bij elkaar. Erg gesloten als je er langs loopt

  GoogleMaps
  http://goo.gl/maps/Ls5Hf

  Reliwiki

 61. Pieter says :

  @Oscar II
  Een kerk met een plat dak is geen gezicht natuurlijk, ook al staat er zo´n laf torentje naast als goedmakertje, maar zo´n plat dak mist dan ook de bouwkundige integriteit van een boog en een koepel.
  Om te kunnen schommelen aan of onder een plat dak zullen dus speciale voorzieningen aangebracht moeten worden.

  Het is nog maar goed dat ze het dak niet op hun hoofd hebben gekregen begrijp ik overigens uit je verhaal. Van bovenaf zie je eigenlijk pas goed wat hier aan de hand was uiteraard, dus was het ook maar goed dat jij er juist op dat moment bijstond zou ik zeggen.
  Als je het eenmaal ziet is het makkelijk redeneren, maar als je eronder had gestaan had je, net als de leraren, verondersteld dat alles aan de veiligheidsvoorschriften voldeed wellicht.

 62. agilhartje says :

  Zit ik me zomaar af te vragen waarom kerken eigenlijk vaak een toren hebben. …
  Daar is volgens mij geen bijbelse reden voor. Ook het klokgelui kan de reden niet zijn omdat dat ook niet is voorgeschreven in het boek.
  Het komt ook niet uit de oudheid want Joden, Grieken en Romeinen hadden niets met torens.
  Raar….

 63. nietverbaasd says :

  Ik vind een aantal van de kerken die hier genomineerd worden, helemaal niet zo lelijk. Lelijk zijn in mijn opinie, m.n. die gebouwen die de pretentie hebben architectonische schoonheid te hebben, maar de plank misslaan. Sommige gebouwen zijn lelijk, maar hebben ook geen pretentie. Laat ze.

  @agilhartje waarom zoek je een bijbelse grond voor een kerktoren? Ooit al een orgel in de bijbel tegengekomen?

 64. Wilfred says :

  @Agilhartje: Zoek dan nog eens in je concordantie op ‘hoektorens’. 😉

  Overigens ben ik het eens met de vraag van nietverbaasd: Wat voegt die bijbelse reden toe?

 65. Pieter says :

  De mooiste kerktoren vind ik toch wel deze uit mijn geboorteplaats Bergen op Zoom, maar dat is logisch want wie is er nou niet chauvinistisch?

  Wij gaan dan ook altijd ‘vol op het orgel’ ten tijde van de vastenavond op deze muziek.

 66. rob says :

  @Niet verbaasd

  Sommige gebouwen zijn lelijk, maar hebben ook geen pretentie. Laat ze.

  Ben het met je eens.
  Een aantal van die lelijke gebouwen past ook wel in de omgeving, en zijn van die goedkope gebouwtjes

 67. mafchauffeur says :

  @nietverbaasd: een orgel is een “klankkast van de duivel”, zul je alleen daarom al niet tegenkomen in de Bijbel.

  En volgens Opwekking 439 is de naam van de Heer als een toren.
  Hoe Bijbelser wil je het hebben?

 68. nietverbaasd says :

  @mafchauffeur ben blij dat er op dit forum iemand te vinden is die het met me eens is. De psalmenberijming van Petrus Datheen, op hele noten en zonder muzikale begeleiding, dat hoort in de ware eredienst!

  En de beste kerkgebouwen zij de open plekken in de natuur waar hagepreken kunnen worden gehouden. Bij voorkeur met een vijandig katholieke overheid die het verboden heeft! Dat waren nog eens tijden.

 69. ik says :

  Ik nomineer de katholieke kerk in Schoorl (NH). Heel massaal, heel veel baksteen, heel lelijk

 70. midas says :

  De nieuwe Pauluskerk Rotterdam.

 71. harrie kas says :

  De nieuwe Pauluskerk in Rotterdam lijkt op grond van de gebruikte sloopcriteria (beton, baksteen, grijs, stomme toren) juist te ontsnappen aan de furie van dit forum. Kijk maar: http://www.pauluskerkrotterdam.nl/dossiers/nieuwe-pauluskerk/new-content-page/

 72. MWB says :

  Ik nomineer de Oranjekapel in Utrecht (Zuilen). Er stond een grote kerk waarvan de toren nog staat. Daarna is er een afzichtelijk grijs beton/gipsblokken gebouwtje aan vast gezet zonder enige continuïteit. Goedbedoeld met allerlei leuke ideetjes, maar niet om aan te zien:
  http://www.reliwiki.nl/index.php?title=Utrecht,_Amsterdamsestraatweg_441_-_Oranjekapel

 73. Jaco says :

  In reactie op:
  Gerard Konings (@gkonings), op 1 maart, 2013 om 9:13 am zei:

  Of het de lelijkste kerk is weet ik niet, maar dit gebouw mag wat mij betreft tegen de vlakte:
  http://goo.gl/maps/CoZTX
  Een lelijke blokkendoos, een vage pergola die de stalen klokkentoren met het hoofdgebouw verbind. Bovendien zijn de kerkbanken aan de binnenkant niet geschikt om langer dan 5 minuten op te zitten.

  Die kerk wordt momenteel verbouwd en uitgebreid: http://www.architectenhuis.nl/projecten/kerkbouw-en-sociaal-cultureel/1/71/opstandingskerk,%20zwolle
  Er komt een stukkie aan (een extra ‘blok’) en…. de banken gaan eruit…