Een paus moet ballen hebben

popejoanHet verhaal gaat dat een als man vermomde vrouw paus wordt. Johannes VIII (804-806) valt door de mand als zij tijdens een processie in de straten van Rome spontaan van het kind van haar minnaar bevalt. Ter plekke wordt ze door de woedende menigte gelyncht.

De herinnering aan deze ‘sterke vrouw’ zou vervolgens vakkundig door de kerk zijn vernietigd. Steunbewijs voor dit verhaal zou volgens neurobioloog Dick Swaab te vinden zijn in het feit dat paus Johannes XX in 1276 zijn naam veranderde in Johannes XXI, omdat de vrouwelijke paus meegeteld diende te worden. Ook de verwijdering van het gebeeldhouwde hoofd van Johannes VIII (Femina de Anglica) uit de galerij pauselijke bustes in de kathedraal van Siena in 1600 op bevel van paus Clementus VIII is een sterke aanwijzing.

Professor Maria New, kinderendocrinoloog in New York en van Italiaanse afkomst, dacht dat de meest waarschijnlijke diagnose voor de vrouwelijke paus een congenitale bijnierhyperplasie is, een vorm van ‘interseks’ die ontstaat doordat de bijnier van een meisje al tijdens de zwangerschap van de moeder te veel van het mannelijke hormoon testosteron maakt. Hierdoor kan de clitoris van een meisje al in de baarmoeder uitgroeien tot de grootte van een penis, en ook het gedrag vermannelijkt. “Maar deze diagnose is puur speculatief”, aldus Swaab in ‘Wij zijn ons brein’.

Dezelfde Maria New sprak in haar artikel (1993) van een roodmarmeren stoel, die nu in het Vaticaans museum zou staan. Een andere, identieke stoel was indertijd door Napoleon gestolen en staat in het Louvre (zie afbeelding). New heeft deze stoel zelf mogen zien en de stoel, die zij toonde bij haar artikel is die stoel. De stoel in het Vaticaan krijgt niemand te zien, zover bekend.

Deze stoel, die in Italië ‘La Sedia Gestatoria’ wordt genoemd, zal bij de komende pausverkiezing weleens een cruciale rol kunnen vervullen. Ter voorkoming dat de nieuwe paus een vrouw zou blijken te zijn, zal de kandidaat-paus op deze stoel moeten plaatsnemen. De jongste geestelijke, die aanwezig zal zijn, moet zijn hand door het gat steken en het genitaal van de kandidaat betasten en dan luid roepen: “Testiculos habet et bene pendestes” (“Hij heeft testikels die er goed bijhangen”). Hierop antwoorden de aanwezige kardinalen: “Habe ova nostra Papa”. Oftewel: “Onze vader heeft ballen.”

Professor Swaab merkt dan fijntjes op : “Alsof hij daar wat aan heeft.”

testiculoshabet

Advertenties

15 responses to “Een paus moet ballen hebben”

 1. Gerard Konings (@gkonings) says :

  Die controles worden al op veel jongere leeftijd uitgevoerd

 2. mafchauffeur says :

  Peter Turkson heeft in ieder geval wél ballen. Naar ik aanneem ook letterlijk, maar in ieder geval figuurlijk.
  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130220_00476750

 3. agilhartje says :

  Altijd een mooi verhaal zo’n samenzweringstheorie. De waarheid zal wel te saai zijn.

  http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Pausin_Johanna

 4. storm says :

  ’t zal in ieder geval wel druk zijn in die “ballentent”.

 5. Oscar de Tweede says :

  Ik heb contact gezocht met de woordvoerder van het Vaticaan en hem gevraagd of de huidige paus ook getest is indertijd. (Dit mede vanwege zijn hoge stem). Als ik het goed vertaald heb, was het antwoord: “De paus heeft geen zak om die ballen.”
  Wonderlijk antwoord.

 6. Oscar de Tweede says :

  Oei! Belt die woordvoerder van het Vaticaan me net op en meldt op geagiteerde wijze, dat de reactie hierboven foutief is vertaald. Waarvoor mijn oprechte verontschuldiging! De juiste vertaling is: “De paus geeft geen zak (= niets) om ballen.”
  Ja, ja, de geheime dienst van het Vaticaan leest dus zelfs GG!

 7. pijpkaneel says :

  Testikels testen. En dan volhouden dat wij slechts brein zijn.

 8. joost says :

  pijpkaneel
  Men zegt toch dat bij de meeste mannen hun hersens in hun geslachtsdelen zitten?
  joost

 9. cornelis says :

  helaas is het peil hier gedaald tot het niveau van des pauselijken zak..
  hoog tijd dat die Turkson straks paus mag worden, want pedo en homo zijn volgens hem een pot nat..intelligente man derhalve, die het discussieniveau binnen de r.k. gelederen alleen maar sterk kan verhogen..knop satire weer op off..stand..

 10. Midas says :

  Ja de Volkskrant wilde direct na de bekendmaking een zwarte Paus. Of dat na zijn uitlatingen nog steeds is weet ik niet. Grappig dat heel de wereld opeens wensen heeft voor een nieuwe paus, zeker de seculiere kranten en media. Geeft de gedroomde opvolger een antwoord dat niet in het progressieve straatje past , is het gelijk over met de voorkeuren.
  Leve de vrijheid van meningsuiting, die blijkbaar in NL alleen geldt voor de mening van de meerderheid.
  Krijgen we straks overigens bij zwarte rook een zwarte paus en bij witte een witte? Als dat zo is dan is dat discriminatie, want dan kan een Aziatische paus nooit gekozen worden, 🙂
  Lijkt me echt tof om verborgen camera’s te hebben, kijken hoe het gaat. Gewoon een paar dagen met elkaar rummikubben, wordfeud, mens erger je niet, ganzeborden en flink veel lekker eten. Als men dat dan zat is even strootjes trekken en de witte rook laten kringelen.

 11. joost says :

  Midas

  Krijgen we straks overigens bij zwarte rook een zwarte paus en bij witte een witte? Als dat zo is dan is dat discriminatie, want dan kan een Aziatische paus nooit gekozen worden,

  Wat denk je wat je krijgt als ik me er eens mee ga bemoeien en wat salpeterzuur en/of zwavel aan toevoeg? 😈
  joost

 12. agilhartje says :

  @joost Zwavel en salpeter branden in de Sixtijnse kapel? Klinkt als de hel. Al die rook lijkt me ook niet goed voor de fresco’s van Michelangelo.
  In december was ik in die kapel waar ze het conclaaf houden. Volgens mij leiden die blote mannen (en paar blote vrouwen) erg af bij het kiezen van de volgende paus: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Cappella_sistina%2C_volta_02.jpg

 13. Pieter says :

  @midas,

  M’n beste. Niet alles wat je aanraakt verandert in goud blijkbaar, want ik vind/zie dat je reactie bol staat van de (gesluierde) propaganda voor deze zwarte paus en verder vind ik het van weinig realiteitszin getuigen als je dan ook nog weet af te sluiten met deze merkwaardige regels:

  “Lijkt me echt tof om verborgen camera’s te hebben, kijken hoe het gaat. Gewoon een paar dagen met elkaar rummikubben, wordfeud, mens erger je niet, ganzeborden en flink veel lekker eten. Als men dat dan zat is even strootjes trekken en de witte rook laten kringelen.”

 14. Pieter says :

  Opus Dei en de Jezuïeten orde zullen hun handen zoals altijd wel weer wassen in onschuld, maar echt mentaal gezond ben je volgens mij niet als je prat gaat op het dragen van een zelfkastijdings attribuut rond je middel eeuwse toestanden.
  Maar heb vooral vertrouwen in de ballen van de volgende paus zou ik zeggen, want dan kom je vast weer even bedrogen uit, en daar lijken gelovigen nu eenmaal als geen ander tegen bestand!