Sekspastor verkoopt ook SM-speeltjes

SMfischeSekspastor Marc Angenent verkoopt in zijn webshop Liefdestuin sinds kort ook SM-speeltjes. Voor gristenen die ’50 Shades of Grey’ hebben gelezen en er zelf mee aan de slag willen. In zijn evangelische bondage-collectie treffen we onder meer aan: Soft Limits luxe handboeien (“bindt polsen of enkels aan elkaar voor een spannende vrijage”), de Twitchy Palm Billekoek Paddle (“voor het geven van klapjes”), de Sweet Sting rijzweep (“met stevig rubber handvat voor totale controle”) en de All Mine luxe blinddoek (“de perfecte accessoire voor slaapkamerspelletjes”).

Sado-masochisme is niet langer het exclusieve terrein van de duivel, want op de Duitse Kirchentag staat al sinds jaar een dag een standje van de Ökumenischer Arbeitskreis SM und Christsein. Deze vereniging doet z’n best om de levensstijl van meesters en slaven vanuit de Bijbel te legitimeren. Onderdanigheid, tuchtiging en gehoorzaamheid zijn immers gristelijke waarden. En liep Jezus niet zelf met een zweepje door de tempel? De geseling en vernedering die de Romeinen hem toebrachten is slechts een voorproefje van wat hij straks met zijn bruid, de Gemeente gaat doen. Dan is het toch handig dat je nu vast kunt oefenen?

Advertenties

75 responses to “Sekspastor verkoopt ook SM-speeltjes”

 1. Christen says :

  Schaam jullie! Wat sommigen doen, zoals Marc Angement interesseert me niet. Dat is zijn zaak … maar het beschamende wat je schrijft over mijn Heer en Heiland Jezus Christus die met een zweepje rondloopt en insinuaties over wat hij met ons als Zijn bruid zal doen, alsof Hij SM liefheeft, is ronduit Godslastering en maakt je te schande. Heb eerbied voor Jezus die er voor koos om voor jou te sterven opdat jij zou leven. En geloof je dit niet? Heb dan tenminste nog eerbied en respect voor het geloof van anderen, zonder dat je hun goden moet degraderen tot sexmeesters of slavendrijvers of zo zoals je hier beweert. Je mond gaan spoelen is het minste wat je kan doen.
  Deze site is ook sowieso al een godslasterijke site. Al jullie woorden komen op jullie eigen hoofd terecht, dat weten jullie toch? Let dan ook een beetje op wat jullie zeggen!

 2. thebutler says :

  Altijd weer lastig als je de functie van humor en satire niet begrijpt.

 3. kindvanGod says :

  het is satire hier. Ik snap je reactie heel goed, amls je niet in de gaten hebt dat het satire uis en geen gewone nieuwssite. De serieuse onderwerpen hier bijv bevrijding worden ook echt met respect behandeld.

 4. Jazeg says :

  @Christen; ik ben er ook wel eens ingelopen omdat ik een satirische alinea serieus nam. Maar het stukje dat begint met “Sad-mas is niet langer het exclusieve…” is helemaal niet de mening van de schrijver, maar zij/hij drijft juist de spot; niet met Jezus, maar.met de (de bedoening van de) sekspastor.
  thebutler verwoord het kort en goed. Je moet wel in de gaten houden dat je op een satirische site zit, en met die bril willen lezen, anders is het niet leuk voor je.

 5. Christen says :

  We zullen het even aan Jezus uitleggen dus: “Here, u moet hier even niet op letten dat deze site aan de wereld verkondigt dat u een sm-maniak bent, hoor. Dit is maar om te lachen, he. We willen als site interessant zijn voor de wereld. Begrijpt u toch?” En diezelfde site zegt dan: “Oh Here God, ik hou van u. U bent heilig en onberispelijk, zonder zonde, alom goed en liefdevol. Maar ja, dat kan ik in het openbaar niet zeggen, he, want dan vinden ze deze site maar een watje en is ze niet interessant voor hun.” “Maar u weet wat in ons hart leeft.”

  Bedoel je zoiets, goedgelovig?

  Dus die laatste alinea is geen opmerking of commentaar van Goedgelovig maar van die sexdominee, is het zo dan? Waarom schrijf je het dan uberhaupt? Dat is toch om moeilijkheden vragen? Of is het de bedoeling moeilijkheden te veroorzaken? Het “gr”istendom, zoals jullie schrijven, belachelijk maken, een beetje toch? Waarom “gr” en “ch”??

 6. Sueigilera says :

  @Christen

  Deze site is ook sowieso al een godslasterijke site. Al jullie woorden komen op jullie eigen hoofd terecht, dat weten jullie toch? Let dan ook een beetje op wat jullie zeggen!

  Volgens mij ben je een smiley vergeten. 🙂
  http://en.wikipedia.org/wiki/Poe's_law

 7. afolus says :

  Zag op de website van pastor Angenent dat hij op zoek is naar consulentes die onder het genot van koffie en cake de heerlijke attributen van de Liefdestuin aan de man en de vrouw gaan brengen.

  Escortservice Maranatha is nu waarschijnlijk aanstaande 😀 😀

 8. Christen says :

  Geen verdere comments meer. Er zijn belangrijker dingen in het leven dan je te verkneukelen in de zonden en verkeerde keuzes van anderen. Daarin ben je niet beter dan hun. Geniet van jullie satire. Je zal er ver mee komen. Gods zegen toegewenst en dat zal nodig zijn. Ook voor mij trouwens.

 9. John Schouten van Schagen says :

  Is dit moment om daar een discussie over te beginnen.
  Seks in de Bijbel.
  Wat probeert de Bijbel ons te leren met betrekking tot de seksuele moraal?
  (Genesis 5) http://www.contentecontent/statenvertaling/bijbel/gene/5.htmAangezien ze de enige mensen op aarde waren en toch nageslacht kregen moeten we wel aannemen dat de kinderen van Adam en Eva incest pleegden.
  (Genesis 6:2-4) Zonen van God hebben seks met vrouwen op aarde.
  (Genesis 12) Om zijn eigen huid te redden liegt Abraham tegen de Farao dat Sarah, zijn 70 jarige vrouw, zijn zuster is zodat de Farao haar tot vrouw kan nemen.
  (Genesis 20) Hier liegt Abraham tegen koning Abimelech dat Sarah, zijn 90 jarige vrouw, zijn zuster is zodat Abimelech haar tot vrouw kan nemen. (waar hadden we dat eerder gehoord?)
  (Genesis 26:8-11) Hier duikt het zelfde verhaal weer op maar nu met Izak de zoon van Abraham in de hoofdrol. Omdat hij bang is vermoord te worden om zijn mooie vrouw Rebekka, liegt hij dat deze zijn zuster is. (zouden die bijbel schrijvers nou echt niet door hebben dat 3 keer hetzelfde verhaal wel erg ongeloofwaardig is??)
  (Genesis 19:1-11) Als de mannen van Sodom van Lot eisen dat hij twee bezoekers aan hen uitlevert zodat ze seks met hen kunnen hebben biedt Lot in plaats van de gasten zijn twee maagdelijke dochters aan.
  (Richteren 19:20-29) Dit is een soortgelijk verhaal als dat van Lot maar dan nog gruwelijker. De mannen van een stad eisen de uitlevering van een mannelijke bezoeker om seks met hem te hebben. Natuurlijk weigert de gastheer dit en stelt voor dat zijn maagdelijke dochter en het bijwijf van de gast zijn plaats innemen. Als de mannen blijven aandringen gooit de bezoeker zijn bijwijf naar buiten waarna de mannen haar de hele nacht misbruiken en als zij ’s morgens dood voor de deur ligt snijdt hij haar in twaalf stukken.
  (Genesis 19:32-36) http://www.statenvertaling.net/bijbel/rich/19.htmlTwee dochters van Lot voeren hun vader dronken en verkrachten hem dan zodat ze zwanger van hem worden.
  (Genesis 30:1-13) Rachel geeft haar man Jacob opdracht om kinderen te verwekken bij haar slavin Bilha. Als Lea, Jacobs tweede vrouw, niet meer kan baren geeft ook zij een slavin (Zilpa) aan Jacob om kinderen bij te verwekken.
  (Genesis 34) Dina, de dochter van Jacob, wordt verkracht door Sichem waarna hij aanbiedt om met haar te trouwen. De familie van Jacob lijkt hier op in te gaan maar Sichem wordt met alle inwoners van de stad waar hij woont op verraderlijke wijze vermoord.
  (Genesis 35:22) Ruben de zoon van Jacob heeft seks met Bilha een bijvrouw van zijn vader.
  (Genesis 38) http://www.statenvertaling.net/bijbel/gene/38.htmlAls een van Juda’s zonen sterft zonder kinderen te hebben verwerkt bij zijn vrouw Thamar geeft hij opdracht aan zijn zoon Onan om Thamar te bevruchten. Onan heeft wel seks met haar maar trekt zich net voor de zaadlozing(en) terug. (onaneren zou dus eigenlijk “voor het zingen de kerk uitgaan” moeten betekenen). Vastbesloten de familie stamboom voort te zetten vermomt Thamar zich als hoer en verleidt de onwetende Juda (haar schoonvader dus) die haar zwanger maakt van een tweeling.
  (Richteren 21) Als de Benjamieten niet genoeg vrouwen hebben roven zij eerst 400 maagden de stad Jabes. Als dat nog niet genoeg blijkt te zijn roven zij nog extra vrouwen die dansen in de wijgaart op het feest des Heeren.
  (Ruth 3:4-8) http://www.statenvertaling.net/bijbel/ruth/3.htmlOp aanraden van haar schoonmoeder slaapt Ruth met de aangeschoten Boaz in een koren hoop (zonder dat hij dat merkt) om hem in zodanige positie te brengen dat hij haar niet kan weigeren.
  (1Samuel 18:27-28) David betaalt als bruidschat voor Micha 200 filistijnse voorhuiden.
  (2 Samuel 11) Koning David ziet vanaf zijn dak Batseba als zij zich aan het wassen is en vindt hij haar erg aantrekkelijk. Hij stuurt haar man naar het front in de hoop dat deze zal sneuvelen zodat hij Batseba tot vrouw kan nemen. De man sneuvelt inderdaad en David krijgt zijn zin. Je vraagt je af waarom Jezus met alle geweld van deze schurk moest afstammen!!!
  (2 Samuel 13) Amnon, de zoon van David, doet net of hij ziek is en als zijn zuster Thamar hem komt verzorgen verkracht hij haar. Absalom, zijn broer dood hem voor dit misdrijf.
  (2 Samuel 16:22) Absalom heeft seks in een tent op het dak met de vrouwen van zijn vader David.
  (1 Koningen 1:1-2) Als koning David oud geworden is en het koud heeft zoeken zijn knechten een jonge maagd om hem warm te houden.
  (1 Koningen 11:3) Koning Salomo had 700 vrouwen en 300 bijwijven.
  (Esther) Omdat koningin Vashti weigert te dansen op een zuippartij van haar man, koning Ahasveros, is deze zo in zijn trots gekrengd dat hij haar aan de kant zet en op zoek gaat naar een nieuwe vrouw. Hiertoe worden maagden uit het hele land verzameld die de koning één voor één uitprobeert. De joodse Esther meldt zich ook als kandidate maar houdt haar afkomst geheim. Natuurlijk verkiest de koning haar boven alle vrouwen en maakt haar tot koningin en zo kan zij later voorkomen dat de koning, aangezet door Haman, alle joden laat doden. Ter nauwer nood aan hun lot ontkomen doden de joden 75.500 van hun vijanden!!! Vrouwelijk heldendom, seks, intrige en moord, typische ingredienten van een bijbels verhaal met bedenkelijke moraal.
  (Spreuken 7:21-23) Zij bewoog hem door de veelheid van haar onderricht, zij dreef hem aan door het gevlei harer lippen. Hij ging haar straks achterna, gelijk een os ter slachting gaat, en gelijk een dwaas tot de tuchtiging der boeien. Totdat hem de pijl zijn lever doorsneed; gelijk een vogel zich haast naar den strik, en niet weet, dat dezelve tegen zijn leven is. [mannen zijn hulpeloos in de grip van bijbelse vrouwen]
  (Jesaja 3:17) Zo zal de HEERE den schedel der dochteren van Sion schurftig maken, en de HEERE zal haar schaamte ontbloten. [God gebruikt het ontbloten van geslachtsdelen als straf]

 10. TommyLee says :

  @christen: staat er niet geschreven: Gij zult geen paarlen voor de zwijnen gooien. Doe dat dan ook niet. Veeg het stof van uw voeten en ga henen!!

 11. Justin Case says :

  Ik snap satire, maar de obsessie van goedgelovig voor Marc Angenent begint prepuberale vormen aan te nemen. “hihi, een gristen die seksdingen verkoopt, grmpf, haha, snif snif Gristen haha seks hihi”

 12. schrijver dezes says :

  Eerlijk gezegd vond ik de liefdestuin een verademing. Eindelijk speelgoed voor ons samen zonder pornografische afbeeldingen. Want de echte porno beleef ik graag met de vrouw die ooit mijn mooiste vriendin was. Eigenlijk ben ik best beniewd naar dat nieuwe speelgoed, alleen staat zwart leer ons geen van beiden en zwepen is zij veel te lief voor…..

 13. bramvandijk says :

  @John Schouten van Schagen
  Mooie opsomming. Aan de andere kant is dit relatief makkelijk aan de kant te schuiven met het argument dat dit verhalen zijn over hoe het in die tijd nu eenmaal ging. Pas echt lastig wordt het bij door god ingestelde, tijdloze geboden als dat een verkrachte maagd met haar verkrachter moet trouwen.

 14. jugendstil says :

  “Geen verdere comments meer. Er zijn belangrijker dingen in het leven dan je te verkneukelen in de zonden ”

  Knap gedaan, u hebt één van uw hobbies in de zin verstopt…. Dus u vindt het óók lekker? 🙂

 15. rob says :

  Sm vind ik eerlijk gezegd toch echt afwijkend, een beetje ziek, maar ja, misschien iets teveel tinten grijs in mijn eigen haar 🙂

 16. rob says :

  @John

  Wat probeert de Bijbel ons te leren met betrekking tot de seksuele moraal?

  Dit zijn verhalen waarbij je niet zomaar kan stellen dat dit gedrag een voorbeeld is om a te volgen.

  “wat probeert de bijbel ons te leren” wekt de suggestie dat die verhalen een voorbeeldfunctie hebben voor anderen.

  Dat is een aanname die je niet duidelijk uit de tekst kan halen.

 17. TommyLee says :

  @rob helemaal mee eens! vastbinden en met een zweepje bewerken zijn geen handelingen die ik associeer met liefhebben!! Het telkens maar weer demonstreren hoe dom mensen denken gaat ook wel eens vervelen. gaaaaaaap

 18. rob says :

  @Bram

  Pas echt lastig wordt het bij door god ingestelde, tijdloze geboden als dat een verkrachte maagd met haar verkrachter moet trouwen.

  Dat is een hele lastige idd.
  Om welke tekst gaat het precies?

 19. mafchauffeur says :

  @TommyLee: toch heb ik afgelopen zondag een paar keer de aanmoedigend bedoelde kreet: “Pijn is fijn!” gehoord.

  Dat was weliswaar bij een hardloopwedstrijd, maar als pijn bij het rondhollen in strakke pakjes voor sommigen fijn is, zal het bij het liefhebben in dito pakjes misschien ook wel gelden.

 20. goedgelovig says :

  @Christen: Het betreft hier (uiteraard) satire. Elk onderwerp op GG wordt prikkelend aangesneden. Voor de slechte verstaanders: wij drijven hier niet de spot met Christus maar met gelovigen die Christus gebruiken om hun hobbies te legitimeren. Christus heeft het nooit over SM gehad. Toch zijn er mensen die hard zoeken naar aanwijzingen in het Evangelie die als onderbouwing kunnen worden gebruikt. Wij gebruiken als stijlvorm de overdrijving en dan zie je dat het punt meteen binnenkomt. 😉

  @Justin Case: Zo steken wij het niet in. Angenent heeft als missie het bespreekbaar maken van seksuele taboes onder christenen. Wat ons betreft een goede zaak. Ook GG wil taboes en heilige huisjes bespreekbaar maken. Daarom pikken we af en toe een onderwerp van hem op. We kiezen regelmatig een hoofdthema voor een week. Kort geleden was dat ‘gebedsgenezing en medische wetenschap’, deze week is dat ‘christenen en seksualiteit’. We hebben nog een bijdrage over Angenent, maar die schuiven we door naar volgende week.

 21. Justin Case says :

  Krijg nou wat, volg ik al meer dan drie jaar GG, blijken ze weekthema’s te hebben. Nooit geweten.

 22. goedgelovig says :

  @Justin Case: De geheimen van GG. 😉 We trappen het hoofdonderwerp doorgaans op maandag of dinsdag af.

 23. bramvandijk says :

  @rob
  speciaal voor jou even opgezocht:

  28 Als iemand betrapt wordt met een meisje, een maagd die nog vrij is, 29 dan moet de man die zich aan het meisje heeft vergrepen vijftig sjekel zilver aan haar vader betalen. Bovendien moet hij met haar trouwen en zolang hij leeft mag hij niet van haar scheiden, omdat hij haar onteerd heeft.

  Een andere die ik er maar meteen aan toevoeg is uit een paar hoofdstukken eerder: als je een krijgsgevangen meisje wel mooi vind kun je haar claimen en met haar trouwen:

  10 Als u ten strijde trekt tegen de vijand, en de HEER, uw God, levert hem aan u uit, 11-12 en u ziet onder de mensen die u krijgsgevangen maakt een mooi meisje dat bij u in de smaak valt en dat u tot uw vrouw wilt maken, en u neemt haar mee naar huis, dan moet zij haar hoofd kaalscheren, haar nagels knippen 12 [11–12] 13 en de kleren die ze als krijgsgevangene droeg afleggen. Gedurende een maand mag ze in uw huis om haar vader en haar moeder treuren. Daarna mag u met haar slapen en kan ze uw vrouw worden.

 24. Pieter says :

  Wat ik dus heel kwalijk vind is dat het argument wat ik in mijn open dialoog met Moslims gebruik dat Mohammed een pedofiel is, nu met enige aarzeling en schaamte moet toepassen want ik vind SM ook echt ziek. Wat moet ik nu?

 25. Case says :

  Betrouwbare gristelijke sites hebben hier natuurlijk al langer over gerapporteerd. Voor iedereen met een heerlijke zieke geest is http://www.sexinchrist.com een speeltuin voor bijbelteksten. Ook BDSM vinden ze daar goed passen binnen de gristelijke bijbelbeleving.

  http://www.sexinchrist.com/submission.html

  let op sexinchrist is GEEN satirische website, ze menen het ECHT!

 26. vertue4 says :

  @Bramvandijk

  het is maar hoe je het met die laatste bekijkt: feit blijft dat dit één van de weinige teksten uit de oudheid is die seksueel geweld tegen de bevolking na een geslaagde belegering inperkt. Als je een andere wet vindt houdt ik me aanbevolen 🙂

  Terwijl in de rest van de antieke wereld verkrachtingen na een belegering gewoon onderdeel van de onderdrukkingsstrategie waren wordt hier een duidelijke regel gesteld: géén verkrachting: als je zo nodig met een meisje naar bed wilt moet je haar de sociaal beschermde status van echtgenote ook maar geven.

 27. DfTg says :

  Ik moet zeggen dat zelfs ik de laatste paar zinnen van het artikel te ver vind gaan. Dit is onnodig krenkend voor gelovigen. Dat je gelovigen belachelijk maakt, is nog daaraantoe, maar je kunt daarin te ver gaan en eerlijk gezegd vind ik dat die grens wel overschreden wordt hier.

 28. John says :

  @DfTg

  Als je daar rekening mee moet gaan houden. Sommige gelovigen voelen zich al gekrenkt als je alleen al naar ze kijkt. Je bepaalt zelf in hoeverre je ergens door gekrenkt wil worden of niet. Ik hoor ook wel eens krenkende dingen die ik vervolgens schouderophalend naast me neerleg.

 29. Case says :

  Jaja John… de nieuwe norm he… alles moet je kunnen zeggen, wie dat niet leuk vindt heeft een probleem. De beheersing ligt volledig bij de ontvanger, niet bij de zender…. Ik betwijfel of dat zo’n winst is..

 30. John says :

  @Case

  Dus geen Mohammed-tekeningetjes meer in de krant?

 31. henkjan37 says :

  @DfTg

  Mogen wij ons dan ook gekrenkt voelen door allemaal andere mensen die rare dingen verzinnen over de eindtijd? Of heeft een bepaalde groep het alleenrecht op het verzinnen van zaken over het einde der tijden?

 32. Sueigilera says :

  Sommige kerkstoelen en banken zitten dusdanig slecht, die kan je direct als SM speeltje gebruiken. Daarom preken verschillende dominees ook zo lang. 🙂

  @John, zat de gloriestoel lekker, buiten al dat getrek aan je schoenen?

 33. TommyLee says :

  @case Ik heb mij vaak verwonderd hoe bijbeluitleggers teksten kunnen manipuleren maar de baarlijke nonsens die die sexforC lui uit kramen slaat werkelijk alles.Het is niet verwonderlijk dat ze geen : wie zijn wij rubriek hebben en het ongetwijfeld ongezouten commentaar niet publiceren.

 34. rob says :

  @Bram
  Dat zijn idd achterlijke teksten. Als die voorbij waren gekomen toen ik de alphacursus deed, was ik er nooit mee in zee gegaan.
  En nou zit ik met het probleem wat je met dergelijke teksten aan moet in combinatie met mijn aanname van een goed en rechtvaardig God.

 35. Sueigilera says :

  @Bram, @rob,

  Bij die tekst het volgende prachtige beeldmateriaal:
  http://www.thebricktestament.com//the_law/prisoners_of_war/dt21_10a.html 🙂

 36. TommyLee says :

  @rob, bram Verruim het gelijk maar naar: welke teksten moet je wel en welke niet in de context van die tijd plaatsen. Dan zie je eerder welke oplossingen humaan zijn omdat er in de omgeving wellicht veel bruter in deze situaties werd opgetreden.

 37. bramvandijk says :

  @Case

  Jaja John… de nieuwe norm he… alles moet je kunnen zeggen, wie dat niet leuk vindt heeft een probleem. De beheersing ligt volledig bij de ontvanger, niet bij de zender…. Ik betwijfel of dat zo’n winst is..

  Vroeger… neem nou vroeger… zeg bijvoorbeeld de tijd van de Spaanse inquisitie. Toen kon je andersdenkenden gewoon nog een kopje kleiner maken en moesten zij als zenders nog op hun tellen passen.

  Het probleem is altijd waar de inhoudelijke grens ligt. Wat mag een zender wel en niet uitzenden? En wie bepaalt dat? De overheid die geen kritiek wil horen? De religieuze instelling die toevallig in dat land het grootste is? Ik denk niet dat daar iemand voor aan te stellen om die grenzen te bepalen en dat het daarom inderdaad een vooruitgang is dat we meningen gewoon vrij mogen uiten.

  Net als dat algemeen kiesrecht ook betekent dat het mensen vrijstaat om op de PVV te kiezen. Wordt ons parlement er beter op dat we nu een algemeen kiesrecht hebben? Dat licht er maar aan hoe je er naar kijkt. Net zo gaat het met de vrijheid van meningsuiting. Sommige mensen denken dan dat ze zaken die feitelijk onjuist zijn ook als een mening kunnen verkopen. Helemaal waterdicht is zoiets nooit, maar alles bij elkaar genomen lijkt het me een flinke verbetering tov vroegere tijden toen je vanwege (het uiten van) een mening opgesloten en erger kon worden.

 38. vertue4 says :

  @Case

  let op sexinchrist is GEEN satirische website, ze menen het ECHT!

  Dit is een mooi geval van poe’s law – dat het voor vóór en tegenstanders bij extreme fundamentalistische uitingen nooit duidelijk is of het een grap is of niet. Zie ook rationalwiki, die sexinchrist.com zelfs aanhaalt als voorbeeld van poe’s law.

  Voor de duidelijkheid: het is een hoax.

 39. Sueigilera says :

  @rob,

  Dit is nog maar één van de teksten in de bijbel die een beetje raar zijn. De bijbel staat er vol mee. Gewoon goed je bijbel lezen, dan vind je ze zelf wel. Met behulp van internet gaat het natuurlijk wat sneller.

  Wil ik nog wel een radio hebben waarmee ik op zo’n god kan afstemmen? Vervolgens zeggen veel mensen dat met het nieuwe testament alles is veranderd. Maar als god zo kan veranderen, wie zegt dat god niet weer verandert en terugkeert naar zijn oude standpunten?

 40. bramvandijk says :

  @rob

  En nou zit ik met het probleem wat je met dergelijke teksten aan moet in combinatie met mijn aanname van een goed en rechtvaardig God.

  Het is natuurlijk alleen maar een probleem als je er vanuit gaat dat deze bijbelsteksten inderdaad overeenkomen met hoe god toen was en nu is.

  Mijns inziens vertelt de bijbel niets meer (maar ook niets minder) dan hoe mensen destijds over god dachten en hoe ze god ervaarden en hoe ze hun geschiedenis als door god gestuurd interpreteerden. En in dit soort zaken schreven ze bepaalde zaken aan god toe die niets met god te maken hebben, maar veel meer met de gebruiken in hun eigen tijd en cultuur.

  Dat roept wel weer vragen op over openbaring van god in de bijbel en daarbuiten natuurlijk. Misschien wel een aardig voorbeeld. In de laatste aflevering van “op zoek naar god” pakt Sanne Vogel ook per ongeluk een tekst uit het verkeerde hoofdstuk dan degene die ze als huiswerk had meegekregen. Eenteje waarin bloemrijk wordt verteld wat er met de tegenstanders van god zal gebeuren. Zwaar geëmotioneerd vraagt ze aan de begeleider hoe dat nu kan van een liefdevolle god en krijgt te horen dat je teksten nooit uit hun context moet halen en dat je de bijbel dan zo’n beetje alles kan laten zeggen.

  Ik vraag me dan het volgende af: hij heeft haar toch ook 2 of 3 verzen meegegeven, dat is ook niet echt in context. Eigenlijk weet ik niet waarom ik de haatdragende teksten “in hun context weg zou moeten zien” (lees: wegredeneren) en de liefdevolle teksten wel zou moeten laten staan en zelfs op mijzelf persoonlijk zou moeten toepassen.

  @Sueigilera
  Als grote lego-fan in mijn jongere jaren kan ik dit eigenlijk heel goed waarderen 😉

 41. Sueigilera says :

  @TommyLee,

  Dan zie je eerder welke oplossingen humaan zijn omdat er in de omgeving wellicht veel bruter in deze situaties werd opgetreden.

  Je gebruikt het woord: wellicht.

  Heb jij zelf onderzoek gedaan naar die omgeving? Heb je daar wetenschappelijke geschiedenisboeken over gelezen? Kan het misschien ook zijn dat een barbaars woestijnvolk, goedlopende geciviliseerde samenlevingen heeft aangevallen? Dat dit uiteindelijk in de bijbel terecht is gekomen?

  Denk maar aan de recente verwoestingen, in Timboektoe in Mali, door strijders van Ansar Dine. Dit soort gebeurtenissen lijken veel op dingen die in de bijbel gebeuren.

 42. DsDre says :

  Toch raar dat SM moet worden onderbouwd met Bijbelteksten.
  Moet je ook alle standjes behalve de missionarishouding met Bijbelteksten gaan onderbouwen?
  Waarom zou SM niet mogen? Wat is er verkeerd aan anders dat een aantal mensen hier plezier aan beleefd en een grote aantal niet?
  Ik lees zelfs op een site dat het onderdanig zijn van een man t.o.v. een vrouw tijdens seks bij sommige Christenen problemen oplevert. Dus de man moet altijd boven en vrouw beneden liggen. Dus altijd liggen? Je mag dus niet staan! Mag een vrouw in een relatie langer zijn, ouder zijn? O, o wat een lastige vraagstukken toch.

 43. bramvandijk says :

  @TommyLee

  Verruim het gelijk maar naar: welke teksten moet je wel en welke niet in de context van die tijd plaatsen. Dan zie je eerder welke oplossingen humaan zijn omdat er in de omgeving wellicht veel bruter in deze situaties werd opgetreden.

  Dat argument kent een bredere toepassing. Zo vertellen moslims graag dat in de tijd van Mohammed mannen vaak meer dan 4 vrouwen hadden en de bepaling dat ze maximaal 4 vrouwen dus eigenlijk heel vrouwvriendelijk is. In die context dan… maar ik snap niet zo goed waarom we het dan in onze context ook toe zouden moeten passen, want in onze context is het helemaal niet vrouwvriendelijk.

  Als je de bijbel in context moet lezen, en daar ben ik een voorstander van, dan betekent dat ook dat de bijbel geen tijdloze geboden en ethiek bevat. Als de bijbel een contextgebonden beeld geeft van god en als het nieuwe testament in die zin een correctie geeft op het oudtestamentische beeld van god, waarom zou de canon dan ooit afgesloten zijn? Hebben we na pakweg het jaar 120 n.chr. niks nieuws meer geleerd? De context verandert toch continu, dus waarom zou je dan vast moeten houden aan die contextgebonden bijbel?

 44. bramvandijk says :

  @TommyLee
  Als aanvulling:
  Als de bijbelse geboden een verbtering zijn ten opzichte van wat destijds gebruikelijk was, dan zijn de huidige liberale democratieën een verbetering ten opzichte van de bijbelse geboden. Wat moeten we nu dan nog met de bijbel?

 45. W.F.Rederik says :

  Isaiah 9:3 Het juk dat op hen drukte, de stok op hun schouder, de zweep van de drijver, u hebt ze verbrijzeld, zoals Midjan destijds.

  Beste redactie van GG.
  Volgens mij heeft satire wel een grens, zeker als het gaat om morele- en/of geloofszaken. Het is goed om niet snel op onze teentjes getrapt te zijn, maar het is ook voor degene die meent de grenzen van de humor op te moeten zoeken, dat hij deze grens moet kennen. Nu is het wel zo dat mensen die naar deze site toekomen, kunnen verwachten dat er wel eens wat anders wordt vermeld dan in een gemiddeld kerkblaadje, maar de grens van het smakeloze moet je niet overschrijden. Zeker niet als het gaat om Jezus Christus. Ik vind dat in de zinsnede ‘….En liep Jezus niet zelf met een zweepje door de tempel? De geseling en vernedering die de Romeinen hem toebrachten is slechts een voorproefje van wat hij straks met zijn bruid, de Gemeente gaat doen.’ deze grens duidelijk is gepasseerd.

  Wij moeten ook onze seksuele grenzen niet laten bepalen door de wereld om ons heen. Alles wat daar wordt geaccepteerd en normaal gevonden, is nog niet mijn norm. Zeker als het om de hier beschreven seksuele activiteiten gaat, en het alleen maar als spel wordt omschreven dat het allemaal wat spannender maakt. Een christen laat zich als het goed is door bijbelse richtlijnen leiden. Naar mijn idee is een SM ‘spelletje’ echter in strijd met het principe van het Woord, waarin een mens wordt vrijgemaakt van de slavernij, los van de ‘drijver’ die een zweep gebruikt om een mens te kleineren en te pijnigen.

 46. DsDre says :

  “De geseling en vernedering die de Romeinen hem toebrachten is slechts een voorproefje van wat hij straks met zijn bruid, de Gemeente gaat doen.”

  Ach zo nieuw en vreemd is deze gedachte echt niet.

  Vagevuur, ook wel purgatorium of louteringsberg, zijn in de katholieke leer namen voor een plek of staat na de dood voor zielen die naar de hemel gaan, waar men wordt gelouterd of gestraft, voor nog niet uitgeboete zonden die wel al vergeven zijn (in het geval van zware zonden in de biecht of door een volmaakt berouw).
  Het vagevuur is een plaats die zowel de gerechtigheid van God als zijn barmhartigheid recht doet. God, in zijn volmaakte rechtvaardigheid, verdraagt geen onzuiverheid en onrecht, maar zijn oneindige barmhartigheid wil dat niemand verloren gaat. De ziel ondergaat daarom zijn gerechte straf, maar is wel gered. Hij gaat niet verloren in de hel. De zielen in het vagevuur worden vaak arme zielen genoemd vanwege het lijden dat zij ondergaan. De ziel zelf echter weet dat hij gered is en dat hij na een periode van rechtvaardige straf die hij door zijn daden of het nalaten van goede daden (!) zelf op zich heeft geladen, met God verenigd zal worden in de hemel. Dit is zijn grootste vreugde en troost in zijn lijden. Nadat de ziel is gelouterd krijgt hij toegang tot de hemel, alwaar hij tot de dag van de wederkomst van Christus voort mag leven voor Gods’ Aangezicht, hierbij God lovend, met alle engelen en heiligen. Na de wederkomst van Christus worden allen opgewekt om het laatste oordeel te ondergaan.

  Binnen het rooms katholicisme is het voor de leer belangrijk dat deze steunt op bijbelse teksten en de overlevering. De Bijbeltekst waarnaar verdedigers van dit leerstuk van het vagevuur vaak verwijzen is 1 Korinthiërs 3,10-15.
  Overeenkomstig de taak die God mij uit genade heeft opgelegd, heb ik als een kundig bouwmeester het fundament gelegd, en anderen bouwen daarop voort. Laat ieder erop letten hoe hij bouwt, want niemand kan een ander fundament leggen dan er al ligt – Jezus Christus zelf. Of er op dat fundament nu verder wordt gebouwd met goud, zilver en edelstenen of met hout, hooi en stro, van ieders werk zal duidelijk worden wat het waard is. Op de dag van het oordeel zal dat blijken, want dan zal het door vuur aan het licht worden gebracht. Het vuur zal laten zien wat ieders werk waard is. Wat ieders werk waard is, zal blijken op de dag van het oordeel, want het vuur waarmee die dag verschijnt, zal ieders werk testen en de kwaliteit ervan aantonen. Wanneer iemands bouwwerk blijft staan, zal hij worden beloond. Wanneer het verbrandt, zal hij daarvoor de prijs betalen; hijzelf zal echter worden gered, maar door het vuur heen..(NBV)

  Er is nog een tekst in de Bijbel waarop het vagevuur steunt; 2 Makkabeeën 12, 40-44. Daar bidden gelovige Joden onder leiding van Judas Makkabeüs dat de zonden van de overleden joodse vrijheidsstrijders worden vergeven. (Men had namelijk amuletten en afgodenbeeldjes bij de gesneuvelde joodse soldaten gevonden, iets wat verboden is in de joodse religie). In dit bijbelgedeelte wordt dus gebeden voor mensen die al overleden zijn. Blijkbaar kunnen de achterblijvers nog iets betekenen voor het heil van de gestorvenen. Dat de mensen die nu leven nog iets kunnen betekenen voor de gestorvenen is een belangrijk element binnen dit leerstuk. Door hun gebeden, aflaten en dergelijke kan de verblijftijd in het vagevuur verkort worden.

  Bron: Wikipedia.

 47. Sueigilera says :

  @ W.F.Rederik

  Eeuwenlang is slavernij verdedigd met de hand op de bijbel. En als men de bijbel wil volgen, is dit geheel terecht. God zelf beveelt in heel wat gevallen tot slavernij. Dat kan je in verschillende reacties hierboven al zien. De bijbel keurt slavernij in veel gevallen goed. Het is dan de normaalste zaak van de wereld. Ook Jezus keurt slavernij niet af. Dus slavernij is niet in strijd met het woord.

  Gelukkig vinden veel mensen nu dat slavernij niet meer kan en hebben dan ook onderling een afspraak gemaakt slavernij te verbieden. Voor die afspraak was God dus niet nodig. Dit is één van de sterkste voorbeelden dat moraal niet aan geloof gekoppeld hoeft te worden.

  Of je SM moet verbinden aan slavernij in de bijbel is een heel andere vraag. Persoonlijk zal ik dat niet graag met elkaar in verband brengen. Maar het is een feit dat veel gelovige mensen hun eigen leven willen rechtvaardigen met een heilig boek en zich daarvoor in allerlei bochten wringen. Dus misschien ook gelovige SM-ers. Die laatsten hebben wellicht een andere eschatologie dan de meeste christenen. Mogen daar geen grapjes over worden gemaakt en over andere toekomstverwachtingen van gelovigen wel?

 48. TommyLee says :

  @bram van dijk daar heb je zeker een punt. Ik ben zelf niet meer zo van de strakke lijn door situaties waarin ik heb gezien hoeveel schade daarmee wordt aangericht.
  @DsDre Ik vind de vraag of SM moet kunnen een andere is dat het in de bijbel wordt aangeprezen.Ikzelf heb moeite met de associatie naar liefhebben. Voor mij zelf vallen een aantal binnen SM gehanteerde handelingen zo wie zo niet onder de noemer seksualiteit.

 49. star says :

  Ik heb de man gehoord bij radio Grootnieuws.Ik ben als verpleegkundige heel wat gewend, maar op zoiets zit ik toch echt niet te wachten als ik in de auto naar huis rijd..Ik vond het ook raar dat de man niet in zijn volkomen onbeschaamde gedetailleerde uitleg af werd gekapt.En ik was ook nog verbaasd over het feit dat de man tegenover een vrouw zo gedetailleerd kón zijn op het onfatsoenlijke af. Ik snap wel dat je als interviewer niet direct grip hebt op wat zo’n man er uit gooit, maar tijdens het laten horen van een CD zou ik hem toch wel een beetje tot de orde roepen.
  Wat mensen thuis doen, dat moeten ze zelf weten.Maar ik hoef dat echt niet te horen.En het feit, dat mensen kennelijk gewoon vinden dat dit wél gebeurt, dat snap ik dan weer niet.

 50. Johan says :

  Ik schat in dat Marc Angenent zijn hand hiermee aardig overspeelt. Bondage is zelfs voor ruimdenkende christenen een station te ver.

  Zo te zien wil hij graag meeliften op het commerciële succes van Fifty Shades of Grey. Maar waar houdt het dan op? In hoeverre zijn christelijke waarden dan nog leidend?

  Afolus ziet de volgende stap al: christelijke escortservice Maranatha. Ik gok op christelijke parenclub De Harem van Salomo. 🙂

 51. mafchauffeur says :

  @Johan: wil jij je eigen p.e.r.v.e.r.s.e wensdromen niet projecteren op eerwaarde Afolus? 😉

  Dat kan onmogelijk goed zijn voor zijn kansen op het Conclaaf.

 52. DfTg says :

  @John:

  Zo eenvoudig ligt het niet. Als ik jou een trap in je kruis zou geven en je slaat dubbel van de pijn en ik zou van je eisen dat je normaal doet en geen pijn hebt, dan zou dat onmenselijk zijn. Zo is het ook met gevoelens. Bepaalde mensen hebben hier diepe gevoelens bij, zoals anderen dat bij voetbal ofzo hebben. Natuurlijk kun je daar geintjes over maken, maar alles heeft z’n grens, vind ik.

  , @henkjan37:

  Dat is een beetje een drogredenering. Jij hoeft je niet bezig te houden met rare eindtijdtheorieën. Dan

 53. afolus says :

  @mafchauffeur
  In het kader van de huidige reclameaanbiedingen van de Liefdestuin kan ik je met overtuiging melden geen opwindende wensdromen te voelen opkomen.

  Vastgebonden zijn in wit of zwart leer, kapje voor de ogen, af en toe een zweepslagje en toegesproken worden door een streng wijf, roept bij mij slechts één duidelijke associatie op: angst, wegrennen en zeven kleuren gewerenvet…

  Laat ik maar gewoon eerlijk zijn.. 😉

  Halleluja, niet knijpen svp.. 😀

 54. Wormpje B says :

  Ik vraag me af, of deze man weet wat hij doet.
  Hij heeft geen idee waar hij zich mee bezig houd.
  Er zijn veel die hem volgen.
  En hem gaan gebruiken.
  Zonder dat hij het merkt, wordt hij reeds gebruikt.
  Van kwaad komt erger en dan: is het te laat.
  Wat licht is wordt dan donker, en je kunt dan bijna niet meer terrug.
  Dus bezint eer gij begint.

 55. Mikeymike says :

  Wat ik me toch altijd weer afvraag is waarom christenen zo fel reageren op zaken waar ze niet mee om kunnen gaan. Zoals in de eerste reactie en bv Wormpje B hierboven. Als je niets met SM hebt, prima, ik ook niet. Maar laat iemand in zijn waarde en ga geen Tale Kanaans uitkramen om een soort van oordeel van God uit te lokken. Dit soort taal is voor mij de reden om steeds minder met het chr. wereldje te maken willen hebben. Christenen vragen respect voor hun vaak wereldvreemde meningen maar weigeren vaak respect naar anderen.

 56. Antonius van Padua says :

  @Bram@Rob@Sueigilera

  Deuteronomium 21: 10-13 en met name hoofdstuk 22:13-28 zijn voor ons verlichte geesten onverteerbaar teksten. Het waren dan ook – om met Rob te spreken – ‘achterlijke tijden’. Toch waag ik het op zoek te gaan naar een moraal:
  – dat ‘mooie meisje’ uit Deut. 21 (wier familie ongetwijfeld een kopje kleiner was gemaakt in weer een of andere stammenstrijd) krijgt van de Thora een maand de tijd om op adem te komen, en in die tijd moest de Israëliet z’n handen thuis houden;
  – die man uit Deuteronium 22 (hij is natuurlijk lomp en onbeheerst, maar ik vraag me af of het hier om een verkrachting gaat), moest én een flinke geldboete betalen én bij het meisje blijven (om te voorkomen dat ze tot schande zou worden in de gemeenschap).

  Maar goed, de overige teksten uit Deuteronomium 22 zijn me ook echt te hardvochtig. Het is overigens een relevante vraag in hoeverre de letter van de wet in die tijd ook werd nageleefd. De vraag van Rob (1:15 pm) herken ik wel. Die uitzending van ‘Op zoek naar God’ ga ik zeker kijken.

  @GG: en nu stoppen met deze sexthema’s; ‘puberaal’ is nog te veel eer, die Christen heeft een punt. Jullie zoeken graag grenzen op, maar hebben zelden door als jullie er overheen gaan 😉

 57. St. says :

  goedgelovig maakt sluikreclame voor de liefdestuin???

 58. Michael says :

  Dit gaat echt te ver en is totaal niet grappig.

 59. bramvandijk says :

  @Antonius van Padua
  Ja inderdaad is het niet alleen maar kommer en kwel, het had nog erger gekund. Maar maakt dat deze geboden opeens wel rechtvaardig en kunnen we ze daarom nu alsnog als normatief nemen?

  Of deut 22 echt over een verkrachting gaat wordt misschien duidelijker als we de goede oude statenvertaling erbij pakken:
  28 Wanneer een man een jonge dochter zal gevonden hebben, die een maagd is, dewelke niet ondertrouwd is, en haar zal gegrepen en bij haar gelegen hebben, en zij gevonden zullen zijn;

  Je weet wat er in tale kanaäns wordt bedoeld met “bij haar liggen” toch?

 60. Antonius van Padua says :

  @Bram
  Ik ben bekend met de tale Kanaäns, maar ‘bij haar liggen’ betekent volgens mij neutraal ‘gemeenschap hebben’; als er (mannelijke) misdadigheid aan te pas komt, dan staat er ‘en verkrachtte haar’ of ‘en greep haar’.

  Ik vind het – om op je vraag in te gaan – echt te ver gaan (dus onrechtvaardig) dat twee mensen die ‘illegaal’ gemeenschap hebben (zie bijvoorbeeld Deuteronomium 22:24) beiden gedood moeten worden. Dat kan (en moet) anno nu niet meer normatief zijn.

  Maar als ik dan het fragment van Sanne Vogel en Nikolaas zie in ‘Op zoek naar God’ kijk, dan kan het volgens Nikolaas ook zo zijn dat ik er op een hooghartige blik met het verhaal aan de haal ga 😉

  Boeiende televisie trouwens! En dan te bedenken dat de inspirator van dit klooster -Ignatius van Loyola- een bloedhekel had aan ons protestantse geloof hier in de Lage Landen.

 61. Thomas says :

  Binnenkort ook dvd’s verkrijgbaar, de gemeenschap der heiligen 1 tot en met 5 worden nu afgemonteerd….

 62. Christen says :

  @Mikeymike:
  Ik weet niet of je getrouwd bent of zo? Als je vrouw, kind, vader of moeder publiekelijk beledigd wordt, zoals mijn God Jezus in dit stukje beledigd wordt en beschuldigd van sexpraktijken, wat zal dan jouw reactie zijn? Ga je dan ook eens lachen en het afdoen als satire? Of ga je uit je krammen schieten?

  Nou, ik dus ook.

  Mijn reactie had niets te maken met SM maar met het afbreken en beledigen en beschuldigen van mijn God Jezus. Alsof jullie “Romeinen” nog altijd bezig bent Hem te geselen en te bespotten. Stopt ermee. Het heeft geen nut meer. Het is al volbracht, heeft Hij zelf gezegd! Ook voor jou.

 63. Case says :

  @vertue4 Is het een HOAX? Daar hoopte ik op maar kon ik niet vinden. Hoe weet jij dat zeker?

 64. Case says :

  @Mikeymike Het Laissezfaire argument.. ‘jij hebt er niks mee, maar laat anderen doen wat ze leuk vinden’…. heeft veel waarde vind ik, maar ook grenzen. Mag je Islamisten hun dochters laten besnijden omdat dat nou eenmaal in hun cultuur hoort? En Pedofilie ? Waarom een minimumleeftijd voor dingen? Dus hoewel ik tegen zeikerige regeltjes en domme standpunten ben, vind ik sommige dingen toch te ver gaan. Je commentaar kan zijn dan BDSM is Nederland niet verboden is. Goed punt. Toch denk ik dat als iemand geniet van pijn en vernedering er iets anders nodig is dan SM…. Ben ik de enige?

 65. goedgelovig says :

  @St.: Hoezo sluik? We zouden Angenent eigenlijk een vette factuur moeten sturen voor alle gratis publiciteit voor zijn dildowinkeltje. 😉

 66. St. says :

  @GG.

  Pas maar op. Straks betaalt hij nog in natura. Dan krijgen jullie een paar handboeien of een penisring om uit te testen.

 67. adeline says :

  Het is duidelijk dat de heer Angenent zelf gebonden is door seksgeesten (die heb je, maar verdiep je er maar niet in!) oftewel genaamd onreine geesten.
  Zo iemand is totaal geen voorbeeld en niet na te volgen.

 68. St. says :

  @ Adeline

  Waaruit blijkt dat dan?

 69. mafchauffeur says :

  @St.

  maar verdiep je er maar niet in!

  tóch doen he? 🙂

 70. Johan says :

  Elke man houdt van seks. Daar heb je geen seksgeest voor nodig.

 71. Midas says :

  Als Angenent tegen seksplaatjes en films is (niet bij hem verkrijgbaar) , waarom leest hij dan wel 50 tinten grijs. Dat zijn toch boeken die levendig vele sexuele daden beschrijven? Dan zou dat toch ook niet echt de bedoeling zijn lijkt mij.

  Die Angenent is eigenlijk gewoon een vieze vent.

  Maar die handboeien lijkt me wel wat, kan ik eindelijk eens geboeid naar een preek luisteren zondag. Dan moet ik ze natuurlijk niet afdoen na mijn zondagochtendvrijpartij.

 72. bramvandijk says :

  @Christen en Case

  Ga je dan ook eens lachen en het afdoen als satire? Of ga je uit je krammen schieten?

  Nou, ik dus ook.

  Het Laissezfaire argument.. ‘jij hebt er niks mee, maar laat anderen doen wat ze leuk vinden’…. heeft veel waarde vind ik, maar ook grenzen.

  Ik ben ook altijd wel een groot voorstander van het argument van Joas:

  Als Baäl een god is, zal hij wel voor zichzelf opkomen wanneer iemand zijn altaar heeft gesloopt.

  Gezien het feit dat niet alleen Baäl, maar ook Jahweh weinig moeite doen om dit soort gespot tegen te gaan lijkt het mij heel bijbels om te concluderen dat ze het blijkbaar allebei zelf ook niet zo’n punt vinden.

 73. Mikeymike says :

  @christen: Volgens mij heeft “uit je krammen schieten” totaal geen zin en is het zelfs vaak een reden waarom het gene waar je tegen te keer gaat verder gaat en “men er niet mee stopt” zoals je (overigens geheel volgens de chr traditie) hier iedereen opdraagt/oplegt/verplicht.

  @Case: Natuurlijk zijn er wel grenzen maar zolang je de wet niet overtreedt of andere mensen bewust pijn doet (die zich zelf niet kunnen verweren zoals bij een besnijdenis of pedofilie) ben ik van mening dat je mensen vrij moet laten. Volgens mij geef je altijd zelf toestemming om mee te doen met SM als je dat zou willen.

  @adeline: Seksgeesten? Wat moet ik me daar bij voorstellen? Ik denk persoonlijk dat je op zondagochtend iets kritischer moet luisteren en niet alles voor zoete koek moet slikken van wat er van de kansel over heen gestort wordt. Uit eigen ervaring weet ik dat dit heel verfrissend werkt. Eindelijk vrij van al die leugens aan aangeprate schuldgevoelens.

 74. Henk Visser says :

  Hoeft niet persé een seksgeest te zijn. Een lokale Evangelische boekhandel bij mij in de buurt verkoopt ook zweepjes, zodat ze na het doen van elke zonde zichzelf kunnen kastijden. Daar hebben ze rijzweepjes voor, want dan kunnen de zonden eruit geslagen worden. Vaak word er dan een pastor of voorganger bijgehaald en dan kan de sessie van het eruit slaan van de zonden beginnen. Daar heeft de zondaar alleen maar pijn van, gelet ook de slaag die de Heer Jezus heeft gehad in Jeruzalem. Zo moet je dat dus bi elke zondaar zien. Je kan ook een riem gebruiken of een lei met haakjes zodat het vlees meer open komt te staan; ligt ook aan de ernst van de zonde die gedaan word. Of een brandmerk op de plekken op het lichaam het zwaarst door de kastijding zijn getroffen en dat doet vreselijk zeer, mar het kan een methode zijn om de mensen van hun zonden af te houden……

  De methodes zijn dus erg divers en zo zien we dat je ook verschillende methoden kan nemen. Ligt ook aan de ernst van de zonde die gedaan word. In het oude testament wilden ze nog weleens een hoer stenigen. Nu moet je haar eerst stenigen en als er nog een beetje leven in dat leven zit dan kunnen ze tot Christus komen en Hij vergeeft, dus wij ook, maar de steniging moet plaatsvinden……

  Nou dat dit soort tuchtmaterialen kan je allemaal kopen in de tuchtkamer c.q. tuchthoek van de lokale Evangelische Boekhandel. Dan zien we dus ook, dat sommige mensen dat nodig hebben. Christus en SM komen we terecht in de kerken van deze samenleving. Toch mooi die kerken van vandaag de dag. Geloof in de kerk en je komt er gestriemd weer uit. De Dominees; voorgangers en pastoors van de RKK Kerk en de Broeder en zuster overste van de RKK Kerk zijn hun SM Meesters geworden….. Nice!!
  .