In memoriam: gristelijke boekhandel

evangelischeboekhandelHet is officieel: de gristelijke boekhandels in Nederland zijn bijna dood. Gelovigen kopen hun boeken en muziek liever online, veelal bij heidense outlets als Bol en de iTunes Store. Afgelopen jaar kelderde de gezamenlijke omzet van de gristelijke boekhandels veel harder dan die van het totale boekenvak: 19,5% tegen 8%.

“We zijn er niet glorieus uitgekomen,” zegt directeur Els de Jong-van Gurp van brancheorganisatie BCB. De cijfers waren zo slecht, dat ze met marktonderzoekers GfK is gaan praten om erachter te komen of er misschien een vergissing in het spel was. Dat bleek niet het geval. Ook de verdiscontering van de extreme verkopen van de Herziene Statenvertaling bood geen soelaas.

Daarom gaan de boeken van Peter Scheele, de cassettebandjes met gospelmuziek, de handjes-met-pareltjes, de wenskaarten voor je oma, de adelaarposters van David Sörensen, en de vissenstickers in de uitverkoop. De Mockfish-waardige websites zullen achterblijven als eenzame restanten van wat eens was.

Advertenties

29 responses to “In memoriam: gristelijke boekhandel”

 1. Citroenboom says :

  Moet eens in Grunnen komen kijken. Riemer heeft zelfs een groter pand gekregen! Maar ja, die zijn dan wel weer meer dan een bookshop geworden

 2. Jennifer says :

  Ik ben nooit erg enthousiast geweest over het aanbod van de christelijke boekhandel, allemaal brave envangelicale theologie en levensverhalen. De betere theologische/christelijke boeken koop ik al jaren bij Bol of Amazon.

 3. Hans says :

  Precies wat Jennifer zegt, overal hetzelfde en de betere serieuzere boeken zijn er niet te vinden. Ze kunnen ze wel bestellen zeggen ze dan, dan duurt het een week (of 2);p Terwijl ik het zelf kan bestellen en het dan veel sneller in huis heb.

 4. Johan says :

  Vandaag voor 22:30 besteld, morgen in huis. Daar kan geen enkele fysieke winkel aan tippen. Ik koop al jaren geen boeken meer in een boekhandel, laat staan een evangelische. Heel af en toe bij een uitgebreide Selexyz-winkel.

 5. Roermond says :

  @citroenboom, wil ik jouw advies opvolgen, vul ik Grunnen in op de navigatie, zegt het hem niets…

 6. joost says :

  Roermond

  citroenboom, wil ik jouw advies opvolgen, vul ik Grunnen in op de navigatie, zegt het hem niets…

  Eigen schuld, had je maar een christelijke navigatie bij een christelijke shop moeten kopen. 😉
  joost

 7. Citroenboom says :

  Er gaat niets boven Groningen, en ook niet boven een goed navigatie systeem!

 8. DsDre says :

  Boven Groningen ligt Noorwegen, sukkel.

 9. joost says :

  DsDre
  En boven Noorwegen ook nog de hemel natuurlijk. 🙂
  joost

 10. mafchauffeur says :

  Boven Groningen hangt vooral een Zwaard van Damokles. Van 4,0 tot 5,0 op de schaal van Richter. Maar dat is helemaal niet verontrustend vrrrrrrienden.

 11. joost says :

  MC
  Het zwaard van de richter?
  joost

 12. mafchauffeur says :

  @joost: ja, die van het tweesnijdende zwaard en de schalen met radioactief oceaanwater. 😉

 13. Professor Prietpraat says :

  helemaal mee eens wat anderen zeggen over de kwaliteit van de boekhandels. Degenen die ik ken liggen vol met boeken van Van der Steen, Osteen, Benny Hinn, Joyce Meyer, Rick Joyner, Cindy Jacobs, Mike Murdock en Ana Mendez, Derek Prince, en ga zo maar door, typisch evangelisch, nee niet zomaar evangelisch, hyperevangelisch met het liefst in het groot de kop van de schrijver op de voorkant waarmee subtiel en niet met zoveel woorden wordt gezegd: als je dit boek leest en deze principes van God volgt, wordt je net zo geweldig als ik. Boeken over 5 stappen naar succes, hoe wordt je net zo´n geesteljk superman als ik? Neem bijvoorbeeld de evangelische boekhandel in Amsterdam waar Siebren Verburg (van de LEG in Aalsmeer) de scepter zwaait. Zweveriger kan het niet met het boekenaanbod. En als ik dat al heb als evangelicaal, wat moeten baptisten en hervormden en refo´s dan in zo´n boekhandel zoeken? Misschien een visje voor op de auto of een leuke kaart met een bijbeltekst maar dan houdt het wel een beetje misschien?

 14. Jan says :

  @Professor Prietpraat; het moge duidelijk zijn, dat we aan de Bijbel en Gods Geest en een nederige oprechte houding naar God toe genoeg hebben. Althans ik wel. Dan kost het je net als ik 1 bijbel per maand, maar goed, da is het dan ook meer dan ooit waard. Nou ben ik nogal een Bijbeljunk en de Fakkelboekhandel is mijn ‘dealer’ maar goed beter verslaafd aan dat dan alle andere middelen die er anders zijn. Nu ben ik niet zo’n maandelijkse koper meer, maar twee keer per jaar red ik nog wel. Op een gegeven moment weet je hoe God dat zegt in Zijn Woord. Ik ben nogal verknocht aan de Statenvertaling en de Wilibrordusvertaling. Die lieden, die je noemt willen allemaal zo schijnheilig worden als dat Christus heilig is. Succesevangelie verkkoopt; diepgaande Bijbelstudies niet en satan regeert weer. Ook in Nederland mag je het Evangelie van het Koninkrijk niet meer verkondigen.

 15. DfTg says :

  @DsDre: Waar heb jij topo geleerd? Boven Groningen ligt de Waddenzee!

 16. ruub says :

  Ik vind zwerfboeken of bookcrossing eigenlijk een veel ‘christelijker’ idee dan een boek kopen bij een evangelische boekwinkel.

  Laat maar gratis circuleren die boeken. De volgende keer neem ik wel een paar boeken mee naar Dwaze Schare. Mogen jullie zo meenemen als je het interessant lijkt. Als er iemand anders ook nog wat meeneemt, is het helemaal leuk.

 17. engel says :

  @ruub,

  alleen gristelijke boeken?

 18. ruub says :

  @engel
  Laten we zeggen: boeken binnen het gristelijke / levensbeschouwelijke/ goedgelovige genre. Anders wordt het wel heel erg breed.

 19. lidia says :

  Ik werk zelf bij een evangelische boekhandel in Friesland en kan alleen maar zeggen dat ik in het Noorden een aantal goed gevulde boekwinkels ken, met een heel gevarieerd aanbod. Er wordt op gelet ervoor te zorgen een assortiment te hebben waarmee een heel breed publiek bereikt kan worden.
  Een deel van de kasopbrengst van de winkel wordt gebruikt om goede doelen te sponseren en dat is een goede reden voor veel mensen om toch de winkel te bezoeken ipv online te bestellen. Bovendien is er in de winkel altijd ruimte voor een praatje of een goed gesprek, als daar behoefte aan is en dat wordt online niet gedaan. Toch valt er voor online bestellen ook heel wat te zeggen, uiteraard, het is fijn als je boekkeuze de volgende dag al in de bus zit zonder dat je op pad hoeft te gaan.
  Jammer dat twee mensen wat neerbuigend reageren op het evangelische aanbod. Uiteindelijk hebben alle Christelijke stromingen hetzelfde fundament, namelijk Jezus… toch? Waarom dan zo neerbuigend doen? Ik zou liever zien dat we wat meer letten op onze overeenkomsten, dan op onze verschillen van denken. En uberhaupt, Christen of niet Christen, wat zou het heerlijk zijn als we wat meer respect voor mekaar zouden kunnen opbrengen.
  Jammer dat alles altijd met een sarcastisch sausje overgoten moet worden.

 20. DsDre says :

  @DfTg. En da’s ook gedeeltelijk van de provincie Groningen.

 21. DsDre says :

  De “gewone” boekhandels moesten het in 2012 vooral van de Tinten serie hebben, anders zou de omzet veel verder zijn gedaald.
  Tip: Toch maar Urks Fruit van Bert Pornobos uitgeven. Evangelies orgas.. klink zo: EEEEE….OOOOOOh!

 22. engel says :

  Volgens Ruben kopen christenen gewooon te weinig boeken! Schande.

  http://www.cip.nl/artikel/33621/Het-christelijke-boek-gaat-niet-ten-onder-omdat-het-crisis-is

 23. mafchauffeur says :

  @engel: ik vind zijn suggestie aan de overheid om na SNS ook de gristelijke boekhandels te nationaliseren wel gewaagd. 🙂

 24. agilhartje says :

  Boven Groningen ligt de hemel en onder Groningen is het domein van de (gas)slang die nu en dan de zware kleigrond laat trillen.

  Oeps: nu mogen we ook niet meer op de grond lopen omdat dat straks ook in het lijstje van B & O staat. Grond is immers de bovenkant van de hel?

 25. engel says :

  @maf,

  Ik zou eerder zeggen satirisch. Er is aan Ruben een goede satire schrijver verloren gegaan. Hoewel, het kan nog…

 26. Johan says :

  Ik vind de verklaring die Els van Gurp geeft nogal onwaarschijnlijk: ‘we hechten minder aan bezit’. Dus we lenen vaker in de bieb en van elkaar dan pakweg tien jaar geleden? Daar geloof ik voor wat betreft boeken niets van. Bij muziek zie je dat wel: door Spotify schaf ik nauwelijks nog een CD aan.

  De verklaring van Ruben herken ik wel: door de toenemende hoeveelheid informatie waar we dagelijks mee moeten copen verliest informatie aan betekenis en waarde. Dat geldt ook voor boeken, heel veel in het christelijke genre is uitwisselbaar. Er zijn maar weinig echt goede en unieke schrijvers.

  Als ik naar mezelf kijk lees ik alleen nog fictie als ik op vakantie ga en non-fictie alleen als ik echt met het onderwerp bezig ben.

  Maar de belangrijkste factor voor de neergang van boekhandels noemt Ruben niet: heel veel retail is de afgelopen tien jaar naar online verschoven (elk jaar 5% groei). De christelijke boekhandels hebben die slag gemist. Hun cliëntèle vergrijst. De meeste boekhandels zijn commercieel al failliet; ze bestaan alleen nog bij de gratie van vrijwilligers.

 27. Jan says :

  Eén Bijbel; Christus in je hart en onder leiding staan van de Heilige Geest en de Binnenkamer. Meer heb je als gelovige in Christus niet nodig.

 28. trialk says :

  Ja ,ja ik ben zelf zo een ex ‘evangelische boekhandelaar ,nu had ik al erg weinig op met elke vorm van censuur dus dat elke dag in mijn winkel de rapen gaar waren , mijn cliënten bleken veel grotere “kenners te zijn als ik , zal nú niemand meer verwonderen .
  Als het aan de voorgangers lag die best boeken kwamen inslaan voor hun boekentafels verdwenen alle ‘gewone” boeken als door een wonder direct uit mijn winkel en de inkomsten zouden wel uit een wolk of zo gaan regenen ,maar eerlijk is eerlijk ,het was een leerzame edoch tevens leuke 🙂 periode . en dat meen ik echt – Ten dele 🙂 l

 29. A.L. Rootert says :

  Aan de bijbel heb ik genoeg. Daarin ben in verbonden met God.