CliniClowns start project KerkClowns

kerkclownsStichting CliniClowns stuurt speciaal opgeleide clowns naar ernstig zieke kinderen in ziekenhuizen om hun verblijf daar wat aangenamer te maken. De organisatie trekt zich nu ook het lot aan van Nederlandse kerken die het moeilijk hebben en heeft daartoe de Stichting KerkClowns gestart.

Algemeen directeur van CliniClowns Hans Blauw licht toe: “Bijna alle kerken in Nederland zien hun inkomsten dalen, zijn geconfronteerd met talloze opzeggingen en moeten de komende jaren honderden kerkgebouwen afstoten. Dat komt hard aan bij kerkbesturen en predikanten. Eind 2012 hebben wij daarom de Stichting KerkClowns opgericht. De stichting heeft als doel: een moment van klein geluk brengen aan betrokkenen bij de kerken die in traumatische omstandigheden verkeren.”

Vanaf eind januari zullen 35 speciaal getrainde clowns de kerken gaan bijstaan. Blauw: “De KerkClowns gebruiken verschillende technieken om bijvoorbeeld kerkbestuurders op te vrolijken en nieuwe energie te geven. Ze gebruiken tijdens kerkenraadsvergaderingen goocheltrucs, blazen bellen en spelen kerkmuziek op een harmonica en een triangel. Ze vertellen ook grappige bijbelverhalen waaruit blijkt dat vroeger alles nog erger was. Door zo’n ontspannen en leuke sfeer te creëren kunnen de clowns de bestuurders helpen om te gaan met al de emoties die ze in het aftakelingsproces van de kerken kunnen tegenkomen: angst, eenzaamheid en neigingen tot zelfdoding.”

Het project KerkClowns wordt mogelijk gemaakt door McDonald’s en Kerk in Actie. Haaije Veenbrand, directeur van Kerk in Actie, is verheugd over deze bijzondere samenwerking. “Kerk in Actie wil werken in navolging van Jezus Christus, die altijd opriep tot naastenliefde, tot dienstbaarheid en tot het bevorderen van gerechtigheid. Meestal ondersteunen wij buitenlandse projecten, maar nu hebben we geld vrijgemaakt om ook in Nederland zieltogende kerken een helpende hand te bieden. Onze partner McDonald’s draagt ook gelden bij, onder de voorwaarde dat in kerken die steun krijgen van de KerkClowns kortingsbonnen voor McNuggets en Quarter Pounder Burgers worden uitgedeeld tijdens de collecte. Daar werken wij natuurlijk graag aan mee.”

Advertenties

13 responses to “CliniClowns start project KerkClowns”

 1. Gerda te Winkel says :

  Misschien kunnen ze beter de “kerk-verlaters” wat op gaan vrolijken..ze gaan niet altijd weg uit “gemakszucht”…Worden soms ook wel heel erg gemakkelijk “los” gelaten…Heb persoonlijk niet gemerkt dat de “kerk-leiding” daar wakker van ligt..

 2. agilhartje says :

  Alles beter dan die gênante rouwclowns doe begrafenissen opvrolijken. Brrrr.

  Overigens heb ik licht last van coulrofobie en jaagt zo’n geverfde broeder mij definitief de straat op!

 3. mafchauffeur says :

  Als de heer Veenbrand zijn huiswerk beter had gedaan had hij geweten dat een dergelijk project al járen loopt. Uiterst succesvol zelfs.
  https://goedgelovig.wordpress.com/2011/10/08/willem-ouweneel-speelt-voor-cliniclown/

  Hoewel de kerkenraadsvergaderingen door de gebroeders Ouweneel en Herman Boon een beetje stiefmoederlijk zijn bedeeld. Dus waarschijnlijk toch een nuttige aanvulling op het huidige clownsaanbod.

 4. joost says :

  Alsof een heleboel van kerkleiders zichzelf al niet belachelijk genoeg maken. 😦
  Het zijn gewoon een stelletje clowns dat zij zo iets zelfs maar suggereren.
  Kerkdiensten op Bassie en Adriaan level. (heb u naaste lief gelijk uzelf maar bezoek je zieke broer vooral niet. 😡 )
  joost

 5. nietverbaasd says :

  Clowns die heel grappig huilen bij bepaalde gedeelten van het OT of bij sommige preken, dat lijkt me ook erg nuttig. Zo blijven kerkgangers dat positieve gevoel houden en hoeven er geen concessies te worden gedaan mbt schriftlezingen/bijbeluitleg. Zo helpen clowns de kerk orthodox te houden!

 6. PietV. says :

  Het is een goed geschreven stuk. Maar ik mis nog wat goede referenties alvorens ik het serieus ga nemen.

 7. storm says :

  en zo verwordt de kerk tot een grote circustent, waarin de clowns als “cheerleaders” het toegestroomde publiek mogen vermaken om de boel op te leuken. Het ontbreekt er nog aan dat er dan bij de afkondigingen gezegd wordt: deze dienst werd mede mogelijk gemaakt door……….!

 8. DfTg says :

  ….Microsoft?

 9. a.teuling says :

  Hartritme-stoornissen?

 10. kindvanGod says :

  Zouden ze ook Jona nadoen?

 11. Professor Prietpraat says :

  Ik dacht inderdaad dat er al genoeg clowns waren die zichzelf en de kerk voortdurend voor schut zetten en dan met name in de Evangelische hoek van de kerk waar ik zelf vandaan kom. Clown Bassie hebben we ook al. https://goedgelovig.wordpress.com/2011/03/09/bassie-pakt-uit-op-bali/

 12. goedgelovig says :

  @Professor Prietpraat: De evangelische hoek heeft ze al, maar de PKN nog niet. Ze lopen vaak een beetje achter op de ontwikkelingen. 😉