Opwekking verstoort seksleven vogels

birdssexlifeZelfs het ANP maakt er nieuws van: zingende gristenen verstoren broedvogels. Jawel, de religiestress heeft zich nu ook verplaatst naar het dierenrijk. Het gaat deze keer niet om pauwen en witte mannetjesvogels, maar om parende vogels in het ommeland van Biddinghuizen. Daar wordt jaarlijks de Pinksterconferentie van Stichting Opwekking gehouden en door het versterkte geluid van 60.000 jubelende gristenen kunnen de vrouwtjesvogels de lokroep van de mannetjes niet meer horen. Terwijl de gristenen over zwevende arenden zingen, de Heer prijzen voor zijn schepping, en zo hun jaarlijkse geestelijk orgasme beleven, worden de vogels wreed gestoord in hun jaarlijkse paringsspel. De bevruchting komt daardoor moeilijk tot stand, en als de bevruchting wel lukt, wordt vervolgens het broeden verstoord.

De Milieugroep Dronten wil daarom dat de gemeente de vreemde vogels van Opwekking het zwijgen oplegt. Zo staat in een vreemde speling van het lot en het woord opnieuw broeder op tegen broeder.

PS: Voor de liefhebbers: de Angry Birds Guide To Sex.

Advertenties

69 responses to “Opwekking verstoort seksleven vogels”

 1. Roel says :

  Relistress bestaat niet volgens Witteman. En wie zou deze opniemaker durven tegenspreken? Maar verder heeft het bericht meer weg van een vroege 1 april grap.
  Zijn er ook “niet gristelijke”evenementen, die iets anders verstoren dan de openbare orde (en daarmee alleen al voor geluidsoverlast zorgen)? Waar blijven de Kamervragen?
  Maar het evenement geografisch spreiden kan natuurlijk ook.
  Is beter voor het milieu door minder vervuiling vanwege autogebruik en voor de middenstand vanwege meer omzet aan drank en frites.

 2. Agilhartje says :

  Een tikkie minder kan best maar ik vraag me af of vier dagen Opwekking echt zoveel schade toebrengen. Vooral in een omgeving waar sowieso altijd al veel kabaal is (Lowlands bijvoorbeeld)
  Kunnen die vogels er niet aan gaan wennen dat ze in Nederland wonen?

 3. thafizzy says :

  @Roel
  Nou, het is een hele realistische benadering. Het terrein waar de jaarlijkse conferentie wordt gehouden grenst aan een Natura-2000 gebied. Dat is gewoon een (Europees!) beschermd natuurgebied. Aangezien Nederland al zo beroerd met haar natuur omgaat is elk begin een goed begin. Om maar niet te beginnen omdat er ook zoveel andere verstorende factoren zijn vind ik onzin. Goed rentemeesterschap is volgens mij ook goed omgaan met de natuur.

  @Agilhartje
  Ja, dat is het geval. Het broedseizoen van de meeste vogels is nou eenmaal rond die tijd en niet halverwege augustus.

  @GoedGelovig
  Ik had dit al een keertje eerder opgeschreven:
  https://goedgelovig.wordpress.com/2012/06/04/gankema-wil-opwekkingsliederen-redden/#comment-157744

 4. Kiezel says :

  Al die vogels voor t zingen de kerk uit..

 5. DsDre says :

  Lijkt hier steeds meer op Afganistan. De milieu-taliban tegen de gristen-taliban. Ben benieuwd naar de dag des oordeels,14 januari.

 6. vleertje says :

  En het pretpark Walibi geeft geen geluidsoverlast? Het is het evenementen terrein van Walibi tenslotte..

 7. Roel says :

  @kiezel: “Al die vogels voor t zingen de kerk uit”.
  Waarna er over pakweg een jaar nog meer vogels die kerk uit moeten.

 8. bramvandijk says :

  Ik ben weer onder de indruk van de profetische gaven van ThaFizzy. Of heb je het uitkomen van je profetie een beetje geholpen door de milieugroep dronten te tippen?

 9. thafizzy says :

  @bramvandijk

  Nee, ik heb de milieugroep Dronten niet getipt.

 10. Egbert says :

  Dit wordt er jaarlijks op dit terrein georganiseerd:

  Opwekking 25 t/m 28 mei
  Defqon.1 22 t/m 24 juni
  Automaxx Summeredition 6 t/m 8 juli
  VW-Scene 13 t/m 15 juli
  New Wine 21 t/m 27 juli
  Lowlands 17 t/m 19 aug.
  Doedans festival 31 aug. tm 2 sept.
  Agrotechniek 4 t/m 8 sept.

  En dan zou Opwekking als enige voor overlast zorgen?
  Defcon.1 zit er vlak achter en die maken echt meer herrie dan Opwekking hoor…

  Tenzij die vogels liever dance horen natuurlijk…

 11. afolus says :

  @Egbert
  De door jou genoemde evenementen zijn allemaal erg horizontaal gericht. Gesprekken en muziek komen zo minder makkelijk bij de vogels. De muziek en de gezangen bij Opwekking worden gezongen met de handen omhoog waarbij men het doel heeft om de lofzangen terecht te laten komen in de hemel. Langs de vogels dus… 😀
  Die hebben daar dan terecht last van en dus reden tot klagen… 😀

 12. fransje says :

  Wat een gezeur van zo’n groep. T lijkt mij dat t dierenrijk meer last heeft van Lowlands, maar dit festival wordt niet georganiseerd in het broedseizoen. Als dieren nu eens konden spreken.

 13. Agilhartje says :

  @DsDre is het laatste oordeel op mijn verjaardag? Hadden ze geen andere datum kunnen prikken?

  Met het laatste oordeel is natuurlijk meteen het probleem van de geluidsoverlast opgelost.

 14. Egbert says :

  @afolus
  Daar heb je een punt… 🙂

 15. mafchauffeur says :

  In mei leggen alle vogeltjes een….. oh wacht, uit m’n concentratie door die opstijgende arenden, zwevend op de wind.

 16. Roel says :

  Gezang van “Opwekkingers” verstoort seksleven van vogels?
  En wat dacht je van het omgekeerde? Of is het dan niet storend om voortdurend “koekoek”te horen roepen buiten je tent? Kun je trouwens nog blij zijn, dat er geen papegaaien tussen zitten.

 17. TommyLee says :

  De vogels moeten een voorbeeld nemen aan de mensen op het terrein. Er wordt ’s nachts weinig stilgelegen (weet ik nog uit de tijd dat ik er ’s nachts rondes liep als beveiliger.)en de wandjes zijn 2 doekjes dik. Dus vogels laat naar bed en zingen dat het een lieve lust is..

 18. mafchauffeur says :

  Bram van Veelen van de Milieugroep Dronten heeft wel een punt. In 2007 is er al gepleit voor mitigerende maatregelen. Maar die mitigerende maatregelen zijn er nooit gekomen. En nu is de maat, geschud en wel, vol.

  Maar aan de achternaam te zien is er hoop. Stichting Opwekking kan het geheime wapen Gordon inzetten om zijn (verre?) familielid tot de orde te roepen.

 19. Pittig says :

  Beseffen sommige reageerders wel dat het hier om het broedseizoen gaat en dat Opwekking precies in die tijd plaatsvindt en dat het terrein dat Opwekking gebruikt grenst aan een natuurgebied?

  Maar als degenen die het allemaal prima vinden, nou Opwekking zelf uitnodigen om vlak bij hun huis de conferentie te houden… 🙂

 20. Pittig says :

  @ ThaFizzy

  Ik ben diep onder de indruk!

  Je zei een maand geleden tegen “Jaap” van Opwekking o.a. deze woorden en ik citeer ze maar even wegens hun profetische kwaliteit:

  En nu wil het dat het hele evenemententerrein waar Opwekking gebruik van maakt grenst aan een ‘Natura 2000′-gebied. Toch wel iets om serieus rekening mee te houden lijkt me.
  Uiteraard is dit een algemene opmerking, die niet alleen geld voor Lowlands, maar ook voor het pretpark en de andere evenementen die daar plaatsvinden. Maar het zou juist mooi zijn als christenen laten zien dat ze zich echt bekommeren om God’s schepping.

  …Of dat nou prettig is of niet, het is geluidsoverlast. Je zult maar daar als beschermde vogel in dat mooie beschermde Natura 2000 gebied je nestje hebben gebouwd en daar niet zo goed tegen kunnen.

 21. Flipsonius says :

  Het ontbreekt Opwekking blijkbaar aan een st. Franciscus, die tot de kleine en grote vogels predikte, en zelfs een wolf kon bekeren….
  Dus vogels, verzamel uw eieren in de hemel, niet op aarde!

 22. mafchauffeur says :

  @Pittig: je mag drie maal raden hoe dit bericht bij Opwekking zal worden ontvangen.

  Eén keer raden is eigenlijk al genoeg. 😉

 23. thafizzy says :

  @mafchauffeur

  Dat weten we al:

  Hartelijk dank voor jouw mail over deze bizarre discussie op de site van Goed Gelovig. Wij houden ons verre van deze site en ik betreur het dat een Jaap zich heeft laten verleiden om toch te reageren. In mijn optiek sporen deze mensen [de mensen op/van GoedGelovig] niet en proberen ze willens en wetens ons werk in diskrediet te brengen. Laat het oordeel maar over bij Hem die ons werk zegent. Met vriendelijke groet, Joop Gankema

 24. mafchauffeur says :

  @thafizzy: 🙂

  Je verre houden van Goedgelovig is één ding, maar Omroep Flevoland op een afstand houden lijkt mij onverstandig.

  Zelfs al geven (ook) zij de Tegenstander een podium.

 25. Egbert says :

  Om even te nuanceren:
  Er zijn dit jaar tijdens Opwekking geluidsmetingen verricht op bungalowpark de Boschberg, wat ook naast het evenemententerrein ligt.De gemeten waardes op 5 meter hoogte waren daar gemiddeld 57 dB(A) met als uitschieter 63,3 DB!

  Dat is gespreksniveau op 1m afstand!

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Geluidsniveau

 26. Hendrik says :

  Die gevederde vrienden en evangelische vogels vinden elkaar in
  Spr 27,8
  “Zoals een vogel die rondzwerft ver buiten zijn nest, zo is een man die rondzwerft ver buiten zijn woonplaats.”
  Kennelijk moeten die mannen gewoon terug naar hun woonplaats en die vogels hun nest in. Probleem opgelost!

 27. thafizzy says :

  @Egbert

  Dat zegt helemaal niets. Dat zegt dat er op een toevallig punt een bepaalde geluidsdruk is gemeten met filter (weging) A. Mensen die verstand hebben van akoestiek weten dat dit slechts een marginale indicatie is. Wellicht is dit precies gemeten op een plek waar er sprake is van een evenwicht in de geluidsgolven (en de meting elders anders uitpakt).

  Voor een verantwoorde meting moet er een spectrummeting worden gedaan op van te voren nauwkeurig berekende plaatsen. Daarbij wordt onder andere het profiel van de grond (hoogteverschillen, verschillende soorten begroeiing en andere bouwwerken) meegenomen. Ook moet onderkent worden dat er sprake is van meerdere punt- en lijnbronnen.

  Je nuancering zegt dus helemaal niets.

 28. Onno says :

  ik prijs me gelukkig dat ik mijn nestje niet heb gebouwd naast het terrein waar ¨Opwekking¨ wordt georganiseerd.

 29. Onno says :

  De reactie van Gankema is ook logisch. Evangelischen hebben over het algemeen niet veel op met de natuur die God heeft geschapen. Alles wordt immers toch weer nieuw en deze aarde gaat toch voorbij. Rentmeesterschap is een beetje ouderwets en wettisch.

 30. afolus says :

  Die reactie van broeder Gankema is niet erg handig.
  Het bericht over de schreeuwende glorie-massa en de verschrikte vogelen des velds is bloedserieus. Allerlei landelijke media pakken dit op en GG geeft er ook wat aandacht aan.

  Als je dan begint met die boodschappers te omschrijven als mensen die niet sporen en slechts je werk in diskrediet brengen dan is dat “een beetje dom”.

  De verwijzing naar de Heer die he werk zegent is zelfs “Ouweneliaans”, hoewel, de Ouwenelen verwijzen graag naar de satan als ze worden dwarsgezeten. 😀

 31. afolus says :

  @Onno
  Begrijp ik het nu goed dat jouw liefdesspel en de aandacht voor je teerbeminde zou worden beinvloed door een jubelende menigte…?
  Golf je ook al?

 32. Egbert says :

  @thafizzy

  Je bent nu appels met peren aan het vergelijken.
  We hebben het niet over acoustiek maar over geluidsoverlast.
  Vergunningen worden nooit gecontroleerd met spectrummetingen maar met gewoon met een dB(A) meter.
  Om overlast te bepalen is dat meer dan voldoende.

 33. mafchauffeur says :

  @thafizzy @Egbert
  Jullie kunnen beter de handen ineen slaan en een gebedsgroep opstarten om Opwekking 2013 te redden. Nog anderhalve week en de commissie van bezwaar en beroep komt bij elkaar.

  Het juridisch verweer van Opwekking lijkt mij echter wat magertjes:

  Volgens Joop Gankema, directeur van stichting Opwekking, is de geluidsnorm één keer overschreden. “Toen waren meer bezoekers op een plek dan verwacht. Door herinrichting van het terrein en continue geluidsmetingen kan dit nu niet meer gebeuren.”

  Uiteindelijk is het, zoals zo vaak, een geestelijke zaak. Zoals een reageerder op Omroep Flevoland treffend verwoordt:

  Het echt probleem ligt binnen deze millieu organisatie. De teksten die gezongen worden zijn waarschijnlijk te confronterend voor hen. Ze worden opeens aan hun lege bestaan herinnerd. Het gaat ze alleen om dat opwekking met geloof in Jezus heeft te maken, anders hadden ze al veel eerder moeten protesteren.

  De vraag is nu wel: wélk Opwekkingslied uit de nieuwe serie van 2012 heeft de doorslag gegeven?

  Achteraf bezien hadden er beter enkele Twijfelliederen geselecteerd kunnen worden.

 34. mafchauffeur says :

  @Onno: hé, is je ambtstitel afgenomen? 🙂

 35. bramvandijk says :

  @mafchauffeur

  Zoals een reageerder op Omroep Flevoland treffend verwoordt:

  Het echt probleem ligt binnen deze millieu organisatie. De teksten die gezongen worden zijn waarschijnlijk te confronterend voor hen. Ze worden opeens aan hun lege bestaan herinnerd.

  Klassiek. Door te evrwijzen naar de wil en naar de inhoud van het geloof sla je twee vliegen in één klap:
  -je nestelt jezelf heerlijk in die calimero-rol, als underdog heb je ten slotte per definitie gelijk;
  -je hoeft helemaal niet meer naar argumenten te luisteren of zelf inhoudelijk te reageren, het zijn gewoon gristenpesters.

  Helaas reikt het niveau van de gristelijke politiek niet veel verder 😦

  Achteraf bezien hadden er beter enkele Twijfelliederen geselecteerd kunnen worden.

  😀

 36. Egbert says :

  @mafchauffeur
  Ik ben al 25 jaar niet meer op Opwekking geweest en zie mij daar ook niet gauw weer komen.

 37. afolus says :

  @Egbert
  Was jij daar ook niet genezen van oorsuizingen….?

 38. mafchauffeur says :

  @Egbert: dat is nog geen reden om geen gebedsgroep op te starten. 😉

 39. Egbert says :

  @afolus: Ha ha, ja vast! maar die heb ik later op Flevo weer teruggekregen… 🙂
  @mafchauffeur: Das waar, maar ik voel toch niet de aandrang 😉

 40. ik says :

  @Egbert

  waarom ben je er al 25 jaar niet meer geweest?

  gr.
  ik

 41. Egbert says :

  @ik (heb ik het nu tegen mezelf?)
  Gewoon niet mijn ding….

 42. thafizzy says :

  @egbert
  Was de wereld maar zo niet-complex. Om te bepalen of mensen daar mogelijkerwijs overlast van kunnen ervaren is dat inderdaad voldoende. Het gaat hier echter niet om het menselijk gehoor, maar het gehoor van een vogel. Afhankelijk van het soort vogel is het geluid in bepaalde bandbreedtes veel meer verstorend dan dat het is voor mensen. Vandaar dat je in dit geval spectrummetingen moet uitvoeren om vast te stellen of er sprake is van overlast voor de vogels die daar in het gebied aanwezig zijn.

  @mafchauffeur
  Nou ja, magertjes? Als dit het verweer is, graaft St. Opwekking haar eigen graf (in deze). Het is St. Opwekking bekend dat haar activiteiten meer lawaai veroorzaken dan normaal in het gebied. St. Opwekking geeft toe dat zij in strijdt heeft gehandeld met voorschriften uit de wet en vergunningen. Het feit dat er al een overtreding is geconstateerd, geeft te denken. Zeker omdat de bezoekersaantallen nog steeds groter worden en dus zeer waarschijnlijk ook de geluidsoverlast.

  Als St. Opwekking een leuk verweer in elkaar wil draaien, dan stelt men bijvoorbeeld dat de vogeltjes helemaal geen last kunnen hebben van dat geluid Dat blijkt dan uit spectrummetingen. Daar zou dan uit moeten blijken dat het geluid van de jaarlijkse conferentie bij de broedgebieden is niet waarneembaar is voor de betreffende vogels. [gratis tip 1]
  Een ander verweer is dat de vogels die daar in het gebied zijn (gegevens zijn te vinden in de Natura-2000 beheerplannen) de directe omgeving van het terrein waar de jaarlijkse conferentie word gehouden niet gebruiken als rust- en voederplaats. [gratis tip 2] [voldoende gratis gewerkt]

 43. mafchauffeur says :

  @thafizzy: je bent te goed voor deze wereld. 😉

  Als Opwekking geen Twijfelliederen accepteert, dan zijn Fluisterliederen misschien een aanvaardbaar compromis.

 44. Johan says :

  @thafizzy: De vogeltjes maken toch geen enkele kans? Evenementen zijn een commercieel belang, dat wint het toch altijd? Weet jij wat de jurisprudentie op dit gebied is?

 45. Egbert says :

  @thafizzy: Ik ontken niet dat er geen verschil zit in het gehoor van vogels en mensen. Ik weet alleen dat vogels zich een stuk makkelijker aan hun omgeving aanpassen dan mensen (behalve de zeiklijster dan…)

 46. De dichter says :

  er lijkt wel iets gaande te zijn, ook een hele oude wets artikel die verbiedt om zondag vóór 13 uur veel decibellen kan veroorzaken, zoals een evenement?
  http://nos.nl/artikel/453646-kamer-zondagsrust-hoeft-niet-in-wet.html

 47. joost says :

  afolus

  Was jij daar ook niet genezen van oorsuizingen….?

  Nee, van die fluittoon in zijn oor! Nu weten we hoe dat komt, Het fluiten is die vogels wel vergaan. 😉
  joost

 48. thafizzy says :

  @Johan

  Er is een duidelijke kentering zichtbaar in de rechtspraak, als je het aan mij vraagt. Lagere rechtsprekende instanties zijn (steeds vaker) welwillend met de natuur, zoals bijvoorbeeld in deze zaak met een windmolenpark. Zo kan ik nog wel wat voorbeelden laten zien. Maar dat is in lager instantie.

  In hogere instantie heb je bij dit soort zaken te maken met de Afd. Bestuursrechtspraak van de Raad van State. En de dames en heren aldaar zijn kampioen doelredeneren wat mij betreft. Elke keer weten ze wel iets te vinden waardoor zou blijken dat iets niet in strijd is met het doel van de (Europese) wetgeving.

  Een sterk vereenvoudigd voorbeeld:

  De zaak XYZ
  In een (Europese) milieuregel staat dat X niet mag vanwege de bescherming van kwetsbare diersoorten. Nu doet de overheid toch X. Daar wordt over geklaagd. Dat komt bij de (lagere) rechter en die zegt: “Ja, dat mag niet, kijk maar dat staat hier: X mag niet.” Vervolgens gaat de overheid (in de meeste gevallen) in hoger beroep bij de Afdeling. De Afdeling zegt dan: “Nou, hier wordt wel X gedaan, maar vanwege A + B verstoort niet het doel, dus het mag toch wel.”

  Daar kun je dan nog wel tegen in verweer komen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens of het Europees Hof van Justitie, maar dan krijg je de volgende (merkwaardige) situatie. De Europese juridische instantie veroordeelt Nederland in verband met het onjuist uitleggen / onjuist toepassen / niet toepassen / niet tijdig toepassen van de milieuregel. Er moet dan (opnieuw) uitspraak worden gedaan. En wat zegt de Afdeling dan: “Ow, A + B is niet voldoende uitzonderingsgrond, dat is jammer. Dan verstoort het nu nog steeds het doel niet, maar nu vanwege C + D.”

  En zo kom je dus geen klap verder, maar dit is wel wat er gebeurt. Je bent dus jaren bezig met juridische procedures die heel veel geld kosten. Dat geld hebben de meeste mensen gewoon niet. De rechtsbescherming (van het milieu) op dit vlak lijkt dan ook een wassen neus.

  De Europese juridische instanties hebben dit ook door. Sinds het Verdrag van Lisabon is het Unierecht sterk gewijzigd. Daardoor kan een land bij (opzettelijk) verkeerde implementatie van regelgeving direct een forse boete opgelegd krijgen. Die wordt dan opgelegd door het Europees Hof van Justitie, een zeer groen hof. Het is dan ook slechts een kwestie van tijd voordat Nederland echt een keer een miljardenboete moet gaan betalen aan de Europese Commissie. Dat gaat heel veel pijn doen. Waarschijnlijk houdt de Afdeling ook dan pas op met haar rare doelredeneringen.

  Tot dat moment zou wat mij betreft een moreel besef moeten gelden dat milieu wel belangrijk is en niet zomaar aan de kant gezet kan worden. Het feit dat je ermee wegkomt bij de Afdeling maakt nog niet dat het juist is wat je doet.

 49. thafizzy says :

  @Johan

  Samenvattend:
  – in lagere instantie hebben de vogeltjes dus wel een kans
  – in hogere instantie nu nog niet;
  – in hogere instantie in de toekomst wel.

 50. Pittig says :

  @ de dichter

  De uren voor 13 uur op een zondagmorgen — ik wist niet dat mensen in de kerk zich juist op dat tijdstip voortplanten!? Klinken daar dan ook lokroepen en worden de christelijke paringsrituelen dan uitgevoerd?

 51. Onno says :

  @mafchauffeur,

  nee, hoor, wees maar niet bang, ik heb me nog niet schuldig gemaakt aan plagiaat, maar de naam gaat nog al eens mis als ik even snel wil reageren op een artikel en dat vanaf steeds een andere pc. Is even tijdelijk, straks heb ik gewoon weer een eigen pc en dan wissel ik vast niet meer van naam 😉

 52. midas says :

  Misschien zijn die vogels dat ellenlange gepreek over de collecte, net als anderen, gewoon meer dan zat. Ligt het daar eigenlijk aan en niet aan het gezang. Soms zou ik willen vliegen als een vogeltje, een vogeltje, een vogeltje, ,,,,,

 53. Harry says :

  In onze buurt zit zomers altijd een goudvinkje te tweeten.
  Tweetie tweetie, tweetie tweetie.
  Als je 2 uur later langs fiets doet-ie nog steeds hetzelfde.
  Tweetie tweetie, tweetie tweetie.
  De plaatselijke kerk houdt tijdens de dienst de ramen maar dicht, want dat irritante beest verstoord de dienst met zijn getweet.
  Tweetie tweetie, tweetie tweetie
  Kan die milieugroep dat beest niet verplaatsen?

 54. rob says :

  @Midas

  Misschien zijn die vogels dat ellenlange gepreek over de collecte, net als anderen, gewoon meer dan zat. Ligt het daar eigenlijk aan en niet aan het gezang.

  Misschien ligt het wel hier aan:

  http://stripgenerator.com/strip/710469/libidoverlaging-door-christelijke-conferentie/#share

 55. Onno says :

  @Harry, daar is een goede remedie voor; alle ramen open zetten en uit volle borst opwekkingsliederen gaan zingen. Hoe zoeter en gelikter hoe beter. Succes gegarandeerd. Die gaat zijn heil dan ergens anders zoeken en een toontje lager zingen! Dat zal hem leren met zijn getwiet!

 56. TommyLee says :

  Wel sneu voor opwekking, vroegah in Vierhouten werden ze altijd al ontzettend tegengewerkt! het was dat de rooie rakkers de pegels goed konden gebruiken ,liever hadden ze ze geweigerd. Ze kwamen voortdurend met nieuwe belachelijke voorschriften. PV moest altijd op eieren lopen. Hij introduceerde bv het begrip: propjeschristen: er mocht achteraf nog geen papiertje teruggevonden worden.

 57. EJS says :

  Gewoon te zielig voor woorden!! Het christendom belachelijk maken… Echt stupid gedrag

 58. Pittig says :

  @ rob

  Geweldige cartoon weer! 😀

 59. joost says :

  Harry

  In onze buurt zit zomers altijd een goudvinkje te tweeten.
  Tweetie tweetie, tweetie tweetie

  En wat is er mis met een twitterende goudvink? Het beestje gaat met zijn tijd mee.
  joost

 60. joost says :

  koerwa

  joost gij ongelovige lutser.
  hoe durft gij te reageren eer ik u toestemming heb gegeven?
  Nu zult gij nooit te weten komen wie ik ben

  Ik ga graag vreemd dus ik hou er niet van om te weten wie iemand is. Als je iemand kent is het geen vreemdgaan meer. 😉
  Wat is een lutser eigenlijk voor een ding? 🙂
  joost

 61. joost says :

  rob
  😆
  joost

 62. joost says :

  EJS

  Gewoon te zielig voor woorden!! Het christendom belachelijk maken… Echt stupid gedrag

  ik vraag me af wie of wat er nu echt zieilig en stupid is. degene die eeb onschuldig stripje tekent of degene die het stripje met alle geweld wil interpreteren als het belachelijk maken van het christendom?
  Eigenlijk vind ik elke christen dom die denkt dat zo iets het christendom belachelijk zou kunnen maken.
  joost

 63. joyce says :

  Hoezo overlast voor de paring? Elk jaar worden er toch genoeg kinderen verwekt tijdens Opwekking?

 64. Pittig says :

  Had de kop niet moeten zijn: “Vreemde vogels verstoren broedvogels”?

 65. Pittig says :

  @ Joyce

  🙂

  Maar het hadden er veel meer kunnen zijn, maar door het vele zingen konden een aantal vrouwtjes-Opwekkingbezoekers de lokroep van hun mannetjes-Opwekkingbezoekers niet meer horen…

 66. joyce says :

  oh, daarom kwam ik maar steeds geen man tegen op Opwekking, ik kon hem niet verstaan!

 67. BASF says :

  Sorry hoor, maar denk dat iemand het niet helemaal begrijpt… Het broedseioen loopt van april tot Augustus, dus kunnen Defcom, Lowlands en New wine en al die andere conferenties leveren geen problemen op??? Nou Ik woon in Biddinghuizen en heb absoluut qua lawaai meer last van Defcom en Lowlands dan van Opwekking!!!

 68. Oscar de Tweede says :

  NRC next, een krant die doorgaans de waarheid spreekt, of, althans, niet liegt of minder liegt dan andere kranten, NRC-next dus meldt dat er geen ene fluit van waar is, dat het broeden door geluidsoverlast wordt verstoord. „Er bestaat weinig onderzoek naar ‘incidentele geluidsbronnen’ zoals festivals. Maar de onderzoeken die er zijn, laten zien dat vogels niet hun nest verlaten door hard geluid”, stelt de krant.

  Zo, nou jullie!

  In het ND stond onlangs de volgende limerick: (Geciteerd in het RD):

  ‘Dan vroeger,’ zegt iemand uit Swalmen,
  ‘toen vond, onder zeer blijde galmen,
  de mus nog een huis,
  de zwaluw een thuis.
  Maar ja joh, toen zong men nog psalmen.’
  Bart | Apeldoorn | 10 jan 2013 – 10:36

 69. thafizzy says :

  @BASF

  Ook de andere evenementen leveren problemen op. Beleving van geluidsoverlast is heel subjectief. Wat objectief is, zijn bepaalde mate van geluidsdruk en geluidenergie. Het ene geluid is het andere geluid niet. Voor de een is veel laag geluid overlastgevend, voor de ander is veel hoog geluid overlastgevend. Het is maar net wat je als overlast ervaart. Ook de opstelling en keuzes in filters maakt dat de geluidsdruk richting Biddinghuizen en Lelystad bij andere evenementen groter is dan bij Opwekking.

  De betreffende milieugroep is consequent in haar aanpak; niet alleen Opwekking, maar alle evenementen daar kunnen rekenen op hun aandacht. Als ik in het beheerplan kijk van het Natura 2000-gebied dan lees ik toch echt dat het voorjaar van grotere importantie is dan de zomer of het najaar.

  @Oscar de Tweede

  Je citeert nu wel heel creatief. Laat ik uit datzelfde artikel even citeren:

  En, klopt het?
  Ja, vogels kunnen last hebben van hard geluid. Ze kunnen in paniek wegvliegen of hun nest voorgoed verlaten, en het kan ook paargedrag verstoren. Dat blijkt onder meer uit het onderzoek Verstoringsgevoeligheid van Vogels, dat Bureau Waardenburg in opdracht van de Vogelbescherming deed en uit het rapport Effecten van geluid op wilde soorten dat adviesbureau Alterra publiceerde.

  Bron en copyright: NRC

  En ik citeer nog even verder:

  Wel naar het effect van ‘continue geluidsbronnen’ zoals snelwegen en treinen. Het blijkt dat er minder vogels in de omgeving van snelwegen en sporen huizen. Ook bouwwerkzaamheden en overvliegende vliegtuigen zijn verstorend.

  Adviesbureau Waardenburg deed wel een onderzoek naar ‘incidentele geluidsoverlast’, namelijk naar muziekfestival Open Air in het Gaasperpark in Amsterdam, dat ook in de broedperiode eind mei valt.

  In en rondom het park zaten geen roerdompen en grote karekieten, dus volledig vergelijkbaar is het onderzoek niet.

  Bron en copyright: NRC

  Wat hebben we dan, gezien deze ‘feiten’ van de NRC:

  1. Alterra (wereldwijd toonaangevend als het gaat om dit soort wetenschappelijk onderzoek) concludeert dat: “vogels kunnen last hebben van hard geluid. Ze kunnen in paniek wegvliegen of hun nest voorgoed verlaten, en het kan ook paargedrag verstoren.

  2. Opwekking over de gestelde grenzen heen is gegaan, zo blijkt uit metingen

  3. Specifiek onderzoek naar festivals is er niet, maar er is wel wetenschappelijk materiaal beschikbaar als het gaat om continue geluidsbronnen. Daaruit blijkt dat geluidsoverlast weldegelijk verstorend werkt.

  4. Er is een onderzoek over een festival in een sterk stedelijk gebied, waarbij er ‘effecten’ zijn onderzocht op hele andere vogelsoorten. Daarbij is het onderzoek gedaan door een adviesbureau (dus niet zonder meer objectief te noemen, ze worden immers betaald door degene die bepaalde conclusies wenst). Kortom: totaal niet bruikbaar in deze situatie.

  5. Feitelijke aan-/ of afwezigheid doet niet terzake als er recht gedaan wordt aan het principe dat het gebied beschikbaar is gesteld voor de natuur. De gebiedsbescherming voor een Natura 2000-gebied geldt voor het gehele gebied. Voor het gehele gebied geldt dat er geen sprake mag zijn van significante invloed en er wetenschappelijk gezien redelijkerwijs geen twijfel moet zijn of er (mogelijke) schadelijke gevolgen zijn.

  In mijn ogen trekt de ‘fact-check’-politie van de NRC hier dan ook een onjuiste conclusie. De onderbouwing van hun conclusie is gebaseerd op een onderzoek dat niet relevant is (gezien de context van dat onderzoek). Daarnaast is de constatering dat in een bepaald gedeelte van het leefgebied een bepaalde vogel niet voorkomt niet relevant voor de vraag of dat gebied wel of niet beschermd moet worden.

  Kortom leuk geprobeerd, maar zo werkt het dus niet.