Gouden Bikini 2012: eerste stemronde!

goudenbikinidetailHet is weer tijd voor de Gouden Bikini! Deze bekende satirische jaarprijs van Goedgelovig, die vernoemd is naar het favoriete kledingstuk van het Utrechtse GristenUnie-raadslid Mirjam Bikker, wordt uitgereikt aan de gelovige, kerk of gristelijke organisatie die zich de afgelopen 12 maanden in Nederland op de meest wereldvreemde manier heeft onderscheiden. De prijs bestaat uit een digitale bokaal met daarop een gouden bikini.

Vandaag presenteren we de 5 officiële nominaties en 5 eervolle vermeldingen voor de Gouden Bikini 2012. We hebben in deze selectie laten meewegen hoe frequent of bepalend de kandidaten in het nieuws zijn geweest. Maar onze lezers bepalen uiteindelijk wie de prijs gaat winnen!

De procedure is als volgt: in de eerste ronde (tot en met 26 december) kun je twee stemmen uitbrengen op je favoriete kandidaten. In de week na kerst volgt de finale met de twee hoogst scorende kandidaten. De bekendmaking van de winnaar is op 1 januari 2013.

NOMINATIES GOUDEN BIKINI 2012

frank_ouweneel1. Frank Ouweneel. De gristelijke Diederik Stapel en de Nederlandse Harold Camping in één. Deze ‘bijbelleraar’ die door het land trekt met een eschatologische oudejaarsconference (een Powerpoint en DVD over vermeende eindtijdontwikkelingen) viel dit jaar door de mand als fraudeur. Hij zoog de meeste opgediste feiten uit z’n dikke duim, verzon daar honderden niet-bestaande bronnen bij, en knipte en plakte met bijbelteksten dat het een lieve lust was. Ook oudere eindtijdstudies van de Emmense spreker bleken een hoog fantasy-gehalte te hebben. Hij weigerde de media te woord te staan en zette hen weg als ‘instrumenten van Satan’. Zijn bronnen zou hij vanwege gebrek aan opslagruimte weggegooid hebben. Al even wereldvreemd was de reactie van sympathiserende voorgangers, en publicist Harry Sleijster vermoedde zelfs een duister complot van ND, GG en IKON. Vorige maand paste Ouweneel zijn presentatie alsnog aan, waarmee hij zijn misleiding impliciet toegaf. Maar in tegenstelling tot Stapel zitten excuses er niet in.

maris2. Mariska Orbán-de Haas. Deze blonde hoofdredactrice van het Katholiek Nieuwsblad staat bekend om haar tenenkrommende en contraproductieve optredens in de media. Vorig jaar verloor ze de strijd om de Gouden Bikini nipt van Bert Dorenbos, maar dit jaar doet ze gewoon wéér mee. In een veelbesproken optreden bij Pauw & Witteman bewees ze dat ze als geen ander het christelijk geloof in een achterlijk daglicht kan stellen. Toen Barbara Barend in een tafelgesprek over duomoederschap opmerkte dat het voor een kind vooral belangrijk is om in een liefdevolle gezinssituatie op te groeien, pareerde De Haas met: “Nee, dat is zo bij een hond!” De Haas beriep zich in het gesprek bij herhaling op “wetenschappelijke publicaties”, maar kon naast haar man en zus alleen Freud noemen, waarmee ze haar achternaam eer aan deed. Haar respect- en empathieloze optreden leverde niet alleen ongelovigen een flinke dosis ‘religiestress’ op; ook medekatholieken ergerden zich groen en geel aan de ‘opportunistische parelkettingteef’ uit Den Bosch.

vanrhee3. Henk van Rhee. Directeur van Different, de organisatie waar gristelijke homo’s worden ‘geholpen’ om ofwel celibatair te leven of zich als hetero te gedragen en een bijbels verantwoord gezinnetje te stichten. Naar aanleiding van een uitzending van SBS6, een artikel in Trouw en een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg ontkende Van Rhee stellig dat er bij Different sprake zou zijn van omstreden ‘onthomotherapie’, maar al snel werd duidelijk dat het daar wel op neer komt. De rel rond Different betekende de ondergang van EuroPsyche, de organisatie die de vergoedingen voor de therapie kanaliseerde. Saillant is dat Different nog steeds samenwerkt met Exodus International, een Amerikaanse organisatie die meent dat homo’s genezen kunnen worden, en die een kwalijke rol speelde in Oeganda, waar homo’s worden vervolgd. Van Rhee is ook hoofdredacteur van moraalsite Habakuk.nu die dagelijks waarschuwt tegen alles wat fout en goddeloos is. Hij onthulde onlangs dat de EO samenwerkt met een ‘pornoproducent’, maar oogstte met die doorzichtige aanval een hoop kritiek.

dezeurensens4. David & Renate Sörensen. Dit Belgische wannabe apostelpaar verhuisde vorig jaar op basis van dromen en profetieën naar Nederland. David zou van jongs af aan al zijn voorbestemd als reformator en veel meer mensen bereiken dan de apostel Paulus. Omdat het ‘Gods wil’ is dat zij in een miljonairsvilla wonen en Arabische paarden gaan fokken voor rijke oliesjeiks, bestoken ze hun achterban wekelijks met bedelbrieven. Het leverde hen een eigen reality-soap op GG op: Zeurensen. Het vragen om geld bracht minder op dan verwacht; deurwaarders klopten aan met onbetaalde rekeningen en de tweede auto staat inmiddels te koop. Intussen is Renate op YouTube een profetische zangcarrière begonnen, terwijl David op Vimeo het onweerlegbare bewijs voor het bestaan van God levert. Vorig jaar wonnen de Sörensens al de Mockfish Award voor ‘slechtste gebruik van sociale media’, maar inmiddels zijn zij tot het inzicht gekomen dat Facebook niet langer satanisch is. Wie kritiek op hen levert moet wel uitkijken; je hebt zo een rechtszaak aan je broek.

cvi-wil-dunnere-bijbel5. Christenen voor Israël. Een beetje ‘christengekkie’ heeft iets met Israël. Het Heilige Land werkt namelijk als een magneet op mensen die menen dat muurlopen, sjofarblazen en rummikubben cruciale onderdelen vormen van Gods eindtijdstrategie. Een beetje vriend van Israël sluit zich aan bij Christenen voor Israël, de grootste christen-zionistische organisatie van Nederland die symbool staat voor het hele genre. Uit liefde voor Israël worden beide ogen fanatiek dichtgeknepen als het gaat om Palestijnse (mensen)rechten. Geen kwaad woord over het joodse Apartheidsregime en de kolonisatie van de Westbank; de holocaust was altijd nog erger, dus wat zeur je nou. In de woorden van publicist Jart Voortman: “Het christenzionisme is een ideologie die echte kritiek op de staat Israël onmogelijk maakt.” Nederlandse predikanten onder leiding van dr. Steven Paas, die het gedweep met Israël zat zijn, publiceerden dit jaar een open brief om deze ballon van wereldvreemdheid door te prikken.

EERVOLLE VERMELDINGEN

Van de personen en organisaties die niet door de selectie zijn gekomen, ontvangen er vijf een eervolle vermelding:

– TRIN, de Bikini-winnaar van 2008, voor het nog steeds in zee gaan met oplichters, het niet toegeven dat gespin rond goudstof en blinde kindertjes de organisatie heel veel donaties heeft gekost, en de onprofessionele wijze waarop is omgegaan met het seksueel misbruik van kinderen in Bulamu Village.

– Kees van der Staaij, fractieleider van de SGP, voor zijn onhandige uitspraken in de media over zwangerschap na verkrachting, de opmerkelijke zorg van zijn fractie voor Barbies baby, en het ook op Europees niveau volstrekt onhoudbare en achterhaalde vrouwenstandpunt.

– De Betteld, gristelijke camping in de Achterhoek die dit jaar beroemd werd door een tenenkrommende documentaire van de EO, waarin ook een bekend evangelisch haantje optrad. Directeur Gerard Hobelman maakte bekend dat hij werkt aan gefilterde televisie die liederlijke programma’s moet vervangen door charismanische kanalen. De Betteld is tevens de thuisbasis van bijbelschool Foundation4Life, bekend van het evangeliseren door middel van beenverlengingen.

– David Maasbach, TV-dominee en godfather uit Den Haag. Noemt zijn programma bij SBS6 “de grootste landelijke televisiedoorbraak”, maar trekt op zondagochtend een schamele 8.000 kijkers met van Joel Osteen geplagieerde preken.

– M.L. Muilwijk, Hersteld Hervormde kandidaatspredikant uit Katwijk. Deze ‘zware jongen’ waarschuwde op Refoweb tegen de verderfelijke invloed van Donald Duck op onze kinderen. Zwarte Magica doet immers aan magie, Dagobert Duck dient de Mammon, en de drie neefjes Kwik, Kwek en Kwak worden opgevoed door een man alleen. Dat kan natuurlijk niet!

STEM NU (selecteer maximaal 2 opties):

85 Reacties op “Gouden Bikini 2012: eerste stemronde!”

 1. Antonius van Padua zegt :

  Met z’n allen tegen Orban! Ik vind het maar goedkoop. Oké, tact is niet haar sterkste kant, maar in P&W moet ze zich verdedigen tegen nieuwlichters die ons dwingen een gezin met twee moeders als ‘normaal’ te beschouwen (de arme vader wordt voor het gemak even buiten beeld gehouden), volledig vergelijkbaar met een gezin bestaande uit een vader en moeder met kinderen ontvangen in die relatie; commentaar hierop wordt door de progressief-libertijnse kliek niet verdragen! De wereld op z’n kop.

 2. mike zegt :

  Ik heb de uitzending ook gezien. Er is inderdaad wel het e.e.a. te nuanceren aan het beeld wat er van Mariska wordt neergezet. De discussie wordt erg versmalt en ook op de persoon gespeeld. Er valt zeker wel het e.e.a. te zeggen op haar optreden, maar ik heb respect voor haar op durven staan tegen de gevestigde libertijnse intolerante orde 🙂 Zo dat is er uit.

 3. rob zegt :

  Vanwege de profetische zangcarriere heb ik toch maar op het duo Zeurensen gestemd.

 4. Tosca zegt :

  Jammer dat er zoveel geselecteerd zijn die niet of nauwelijks gehoord worden buiten het gristelijke wereldje. En over het “op de persoon spelen”. Ik weet nog wel iemand die dat publiekelijk deed vorig jaar rondom wat uitgedeelde foetussen…

 5. rob zegt :

  @Tosca
  In dat kader zou vd Staay een betere kandidaat geweest zijn, als hij er tussen had gestaan had ik op hem gestemd, achteraf bezien.

 6. Bert zegt :

  Het blijft jammer dat stemmen op deze personen toch iets heeft van het uitlachen van het eigen voetbalteam, als het net van het veld getrapt is door een tegenstander. Iemand als v/d Staaij doet wel degelijk z’n best en verdient aanmoediging, naast het feit dat het ook nog eens een heel integere man is. Het incident vind ik meer tekenend voor de media dan voor hemzelf. Mariska Orban de Haas doet wel vervelend, maar is ook nauwelijks opgewassen tegen dat libertijnse geweld. Mogen christenen dan alleen nog maar in het nieuws als ze aan zelfspot doen? Wat mij betreft is Frank Ouweneel de enige charlatan van dit rijtje, en voldoet hij prima als icoon voor de missie van Goedgelovig.

  Toch?

 7. Ewout Klei zegt :

  Heb op Mariska de Haas gestemd, omdat zij gewoon op de meest vreselijke manier in de media verscheen, en juist daarom altijd maar weer gevraagd wordt. Ik heb ook op Henk van Rhee gestemd omdat hij liegt en bedriegt en desondanks een vroom gezicht blijft opzetten. Een ‘echte’ gristen dus.

 8. Johan zegt :

  Moeilijk kiezen dit jaar… het zijn allemaal toppertjes.

 9. mafchauffeur zegt :

  @Antonius van Padua @mike @Bert
  Het is nog een beetje vroeg, maar “Libertijns geweld” lijkt mij alvast een mooie kandidaat voor het Woord van het Jaar 2013. 🙂

 10. Pittig zegt :

  Wat een kandidaten dit jaar! Ze doen niet onder voor elkaar in het neerzetten van het christelijk geloof als een religie waarin leugens, haat, godsdienstwaanzin, oogkleppen en intolerantie de boventoon voeren.

  Wie moet ik dan kiezen?

  Misschien gaan kijken naar invloed en bereik van hun gedachtegoed, zoals Tosca en rob suggereren? Van der Staaij was dan inderdaad beter geweest dan de totaal onbekende Nederlander Frank Ouweneel.

  Maar de prijs gaat vooral om meest wereldvreemd en dan is publiciteit misschien niet de belangrijkste maatstaf?

  Ik weet het niet. Keuzestress! 🙂

 11. maurice zegt :

  @mike:

  Ik heb het betreffende interview van P&W met Mariska gezien. Om je de ogen uit je hoofd te huilen. Vergelijkingen die nergens over gaan.
  Als je iets vindt vanuit je geloof is dat prima te verdedigen, maar Mariska verstaat de kunst om vanuit haar geloof alles wat maar aan losse argumenten bestaat bij elkaar te gooien, met een ratjetoe aan beledigingen ertussen door en een christenonwaardige milkshake ervan te maken. Hoewel er natuurlijk een soort van antichristelijk sentiment bestaat, vind ik dat je juist dan een gedrag moet laten zien, waardoor je serieus te nemen bent. Ook al is je argument: omdat God dit zegt.

 12. Pittig zegt :

  @ mike

  Er valt zeker wel het e.e.a. te zeggen op haar optreden, maar ik heb respect voor haar op durven staan tegen de gevestigde libertijnse intolerante orde

  Volgens mij bleef Mariska tijdens de uitzending gewoon zitten… 😉

  Maar als iemand opstaat, betekent het nog niet dat het nuttig is. Je kunt ook opstaan en de ander verrot schelden of een knal verkopen. Dat was misschien nog sympathieker overgekomen dan wat ze nu zei…

 13. Pittig zegt :

  @ Antonius van Padua

  Oké, tact is niet haar sterkste kant, maar in P&W moet ze zich verdedigen tegen nieuwlichters die ons dwingen een gezin met twee moeders als ‘normaal’ te beschouwen (de arme vader wordt voor het gemak even buiten beeld gehouden)

  Maar mag ze daarom verschrikkelijk nare en totaal onzinnige dingen zeggen?

  En wat is normaal? Als ik de bijbel lees, zie ik sommige Godsmannen opgevoed worden in een gezin met honderden moeders… En als God er dan voor kiest (volgens de leer van de RKK) zijn Zoon in de wereld te sturen, doet hij dat in een ongehuwde stel en buiten die arme vader om! 🙂

  Wist je trouwens dat kinderen in lesbische gezinnen het over het algemeen ontzettend goed hebben?

  Teens With Lesbian Parents Do Better At School, Generally Happier In Life, Study Finds

  of:

  Teens Raised By Lesbian Parents Have Same Quality Of Life As Those In Heterosexual Families: Study

  of

  Child Abuse Rate At Zero Percent In Lesbian Households, New Report Finds

  Het kromme is dan dat het voor een kind veiliger is om in een lesbisch gezin op te groeien dan wanneer het in aanraking komt met katholieke priesters…

  Dus wil je (A) wat beter is voor het kind, of wil je (B) aan je eigen regels en ideeën over wat “natuurlijk” is vasthouden? Wat vind jij nou belangrijker?

 14. midas zegt :

  Dat profetisch zingen was toch wel het hoogtepunt van het jaar. Heb er nog nachtmerries van. Nu ik dit intyp hoor ik het ook gewoon weer in mijn hoofd. AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAGHHHH hellup!!

 15. DsDre zegt :

  Door er twee zeurentjes in één te doen verdubbelen ze de kansen. Echter winstverdubbelaars hebben een slechte geschiedenis, maar ja dat biedt geen enkele garantie voor de toekomst.
  Waarom geen nominatie voor de broertjes Ouweneel? Hebben ze ook meer kans.

 16. mafchauffeur zegt :

  @DsDre: nee, dat zou ruzie worden wie van de broertjes de bikini mee naar huis mag nemen.

  De Zeurensens krijgen hooguit discussie of de bikini in het bakhuisje, de schuur of de woonboerderij zelf moet hangen. En in dat laatste geval: in de voor- of achterhal, of de keuken, of de woonkamer, of de werkkamer, of in één van de vier slaapkamers.

  Ook een vorm van keuzestress. 😉

 17. John zegt :

  @midas

  Bedoel je dit filmpje? 😉

 18. mafchauffeur zegt :

  @midas

  Niet afspelen!!! Het transcript van @John is veel leuker.
  https://goedgelovig.wordpress.com/2012/06/21/ik-hou-van-jou-een-liefdeslied-van-god/#comment-139344

 19. Antonius van Padua zegt :

  @Pittig: je gevoel voor humor kan ik wel waarderen.
  Bij P&W wordt je als christen gewoon voor de leeuwen gegooid, ik dat opzicht zou het verstandig zijn als mw. Orban de volgende keer de eer aan zichzelf houdt (maar ik hoor die P of W dan al weer drammerig zeggen: ‘We hadden mw. Orban uitgenodigd, maar…’ etc.).

  Ik ben zelf wetenschapper, dus prima dat je er wat onderzoek bijhaalt, waarvan ik de resultaten best wil aannemen. Ze komen uit de koker van de NLLFS, een groep geleerden in de USA die zich er zeer serieus mee bezighoudt. Dat laat onverlet dat er ook wel wat politiek doorklinkt in hun publicaties.

  Feit is dat het mandom op deze aarde in de afgelopen eeuwen behoorlijk wat steken heeft laten vallen als het om het gezin ging – en dat ongetwijfeld nog steeds doet; feit is echter ook dat de positieve aspecten van het vaderschap in een gezin met twee moeders ontbreekt.

  Uitzonderingen zijn er altijd geweest, maar dat een gezin uit een vader en moeder bestaat is de praktijk van eeuwen, wereldwijd, en heeft pedagogisch gezien ook een hoop voordelen. Dat mag dus best al een meer ‘normaal’ gezin beschouwd worden dan een gezin met twee moeders (dat ongetwijfeld pedagogisch nog vele malen beter is dan een éénouder gezin). Op grond van de huidige beperkte gegevens lijkt een gezin met twee moeders in ieder geval niet slechter, en als het over kindermishandeling gaat misschien wel beter dan een gezin met een vader en een moeder. Maar kom op, we vergelijken uiteindelijk appels met peren.

  Het stuit me vooral tegen de borst dat de libertijnen als het over deze thema’s gaat je uiteindelijk geen gewetensvrijheid meer gunen – als uiterste consequentie van hun verlicht humanisme. Al zullen ze dat natuurlijk ontkennen en mij onverdraagzaamheid verwijten…

 20. Pittig zegt :

  @ John, midas en mafchauffeur

  Niet zoveel kritiek op dat lied, aub! Ik zing bepaalde regels van dit lied regelmatig voor mijn vrouw. Werkt uitstekend!

  Ik hou zoveel van jou, ontdek het maar.
  Je bent hier niet voor niets, nee, je bent hier niet voor niets.
  Want mijn ogen zijn op jou
  Vanaf het eerste begin dat ik jou heb gezien.
  Ja, mijn ogen zijn op jou vanaf toen.

  Want ik heb jou gezien als de vrouw die je bent
  En jouw hart is ontworpen met een leegte erin.
  Zodat ik die kan vullen, mijn liefste
  Ja, je hart is gemaakt met een leegte erin
  die alleen ik maar kan vullen, mijn liefste.

  Kom dus maar dichterbij, open je hart maar voor mij.
  Ja, ik ken je, ik ken je.
  Want ik wil jou vullen vandaag.
  Want ik wil jou vullen met mijn liefde vandaag.
  Ja, ik wil jou aanraken vandaag.
  Open dus maar, wijs je hand, en wees niet bang maar ontspan.
  En laat mijn liefde stromen in jou.
  Ja, laat mijn liefde stromen als een zachte rivier.
  Laat mij je hart vullen vandaag.
  Want ik heb jou geroepen, ik heb jou uitgekozen.
  Ik wil jou beminnen vandaag.
  Ik wil jou laten zien dat ik niet ver weg ben of saai.
  Ik wil jou laten zien hoe echt ik ben.
  Oooh, Waarom zou ik veranderen? Waarom zou ik veranderen?
  Ik ben heel tevreden met mezelf.
  Ja, waarom zou ik veranderen?
  Waarom mezelf terugtrekken van deze relatie waar ik zo gelukkig mee ben?
  Ja, mijn hart is zo bewogen, mijn hart gaat zo uit
  niet naar alle andere vrouwen op deze aarde, maar naar jou.

 21. JustinCase zegt :

  Joepie! Maris is weer genomineerd. Geef mij één reden om op haar te stemmen? Zij roept iets anders dan we van Pauw en Wittemen moeten vinden, doet dat soms wat tactloos, en de goegemeente heeft weer iets om te lachen. Zij heeft weinig in de melk te brokkelen (krantje met 10.000 abonnees), maar omdat mijnheer Pauw afentoe wat te lachen moet hebben, wordt ze keer op keer door deze idioot gebeld. Ze is trouw aan haar standpunten en daar heb ik respect voor. Ze is niet goed in het aannemelijk maken van de meerwaarde van haar standpunten voor een breder publiek, dus ze zou beter nee zeggen als mijnheer Pauw haar weer belt.

  Ik heb gestemd op bewuste misleiding. Dan kom je uit bij de familie Sörensen en bij Ouweneel.

 22. maurice zegt :

  @antonius
  Ik ben het met je eens dat De Haas überhaupt niet moet verschijnen bij P&W, die hebben haar als ongezellige christenfundie natuurlijk zo’n beetje ontdekt. Maar het grote probleem is natuurlijk de minachting die ze uitspreekt, het respectloze. Juist datgene wat niet van een christen verwacht zou moeten worden en wat ze dus fantastisch weet uit te dragen. Als ze ineens zou veranderen en subtieler en vriendelijker haar mening zou uitdragen, wordt ze toch niet meer uitgenodigd…

  Misschien dat ze voor de laatste keer kan verschijnen in gouden bikini 🙂

 23. Anthony Ruijtenbeek (@Reclusius) zegt :

  Ik heb er toch een nare bijsmaak bij. Mijn mening over Mariska wordt ongeveer weergegeven door priesterstudent Jan JaaP van Peperstraten: http://jan-jaap.blogspot.nl/2012/11/mariska-in-de-catacomben.html met dat verschil dat ik haar iets persoonlijker ken en dus misschien wat teveel geneigd ben om door haar zwakke kanten heen te kijken.

  Maar toch, ze zit op het moment nóg stééds ondergedoken en (<-mijn inschatting) en ik heb mogen vernemen wat ongeveer de bedreigingen waren en dat ging wel wat verder dan wat verhitte tweets. Ja, ze is als Icarus te dicht langs de zon gevlogen en ze ís neergestort. Maar mag dat dan genoeg zijn? Dat zijn dan toch dingen die je jezelf afvraagt, zo een paar dagen voor Kerst op een (nog?) Christelijke site.

  Daarnaast, en ik geef het meteen toe dat het van minder belang is, vind ik het rijtje tamelijk éénzijdig. Het zijn allemaal weer Christenen uit de orthodoxe hoek he? Ik kan me zo nog wel wat kandidaten bedenken…

 24. Anthony Ruijtenbeek (@Reclusius) zegt :

  Vóór ‘mijn inschatting’ had moeten staan: ‘waarschijnlijk keert ze niet meer terug op haar oude werkplek’

 25. Pittig zegt :

  @ Antonius van Padua

  Dank voor je weloverwogen reactie. Het is ook niet makkelijk als er ideeën worden besproken, die je dierbaar zijn, en die dan te grabbel worden gegooid of worden verslonden door kritische leeuwen.

  Maar is dat hier het geval? Als je een christen bent met enig begrip voor andersdenkenden en meeleven met andere situaties wordt je bij P & W volgens mij beslist NIET voor de leeuwen gegooid.

  Bij P&W komen allerlei botsende visies langs. Het gaat niet om de botsende visie van Mariska Orban de Haas alleen, maar vooral om de denigrerende, onzinnige, harteloze manier waarop zij anderen tegemoet trad.

  En eerlijk gezegd — lesbische stellen wonen en leven al samen. Het gaat er om dat de regels zo geformuleerd worden dat het voor een kind beter is, omdat de “tweede” moeder nu allerlei rechten niet heeft, die ze in de praktijk van de moeder-kind relatie gewoon behoort te hebben!

  Wie zou daar nog tegen willen zijn? En in welk belang is dat dan?

  Ik ben zelf wetenschapper, dus prima dat je er wat onderzoek bijhaalt, waarvan ik de resultaten best wil aannemen. Ze komen uit de koker van de NLLFS, een groep geleerden in de USA die zich er zeer serieus mee bezighoudt.

  Heb je het wel goed gelezen ? Komen ze echt allemaal uit de koker van de NLLFS ?

  Uitzonderingen zijn er altijd geweest, maar dat een gezin uit een vader en moeder bestaat is de praktijk van eeuwen, wereldwijd,…

  Euh… Nee? Dat is wel een erg modern Westers plaatje. Het huwelijk zoals we dat nu kennen is een 19e eeuwse uitvinding.

  Ik heb in Azië en Afrika gewoond en een gezin dat uit een vader en een moeder met kinderen bestaat is daar (los van de Westerlingen) niet de standaardpraktijk.

  Dat iets “natuurlijk” is, is een erg lastig argument. Want het is ook “natuurlijk” dat lesbische vrouwen elkaar opzoeken en samen willen leven. En het is “natuurlijk” dat zij ook een kind zouden willen. En het is “natuurlijk” dat een man zich over het algemeen minder wil binden dan een vrouw. En het is “natuurlijk” dat mannen over het algemeen meer seks willen dan vrouwen. Het is “natuurlijk” dat er altijd prostituees geweest zijn.

  Op basis van deze “natuurlijke” argumenten zou je dan moeten pleiten voor lesbische relaties, voor polygamie en prostitutie ?

  En zeg je eigenlijk niet zelf al dat het “natuurlijk” is dat “het mandom op deze aarde in de afgelopen eeuwen behoorlijk wat steken heeft laten vallen als het om het gezin ging – en dat ongetwijfeld nog steeds doet”.

  Het stuit me vooral tegen de borst dat de libertijnen als het over deze thema’s gaat je uiteindelijk geen gewetensvrijheid meer gunen – als uiterste consequentie van hun verlicht humanisme. Al zullen ze dat natuurlijk ontkennen en mij onverdraagzaamheid verwijten…

  Ben jij dan verdraagzaam naar lesbische huwelijken? 😕 Indien niet, dan ben je onverdraagzaam naar lesbische huwelijken… (het leven kan soms zo eenvoudig zijn… 😉 )

  En om tolerant te kunnen zijn moet je intolerantie niet accepteren. Als verlichte humanisten het doodschoppen van scheidsrechters niet accepteren, zijn ze dan misschien toch ook intolerant? Maar moeten ze dat zijn om tolerant te kunnen zijn naar scheidsrechters toe?

  Gewetensvrijheid is er wel, maar als samenleving willen we sommige zaken niet — of niet meer — als algehele norm.

  En “uiteindelijk geen gewetensvrijheid meer gunnen” is een horror-scenario dat bepaalde ontwikkelingen zo ver doortrekt dat het eng wordt. “Als de moslims zo blijven groeien, leven we morgen in een sjaria-staat.” “Als er zoveel wegen worden aangelegd, is Nederland morgen een asfalt-land.” Als de economische crisis zo doorgaat, zijn we over een tijd straatarm…” … als… als…als…

  Ik begrijp die angst wel. Er veranderd zo veel en je hoort uitspraken die zo indruisen tegen wat je dierbaar is. Maar het is gewoon een feit dat de macht van de katholieke kerk in Nederland enorm is teruggelopen en dat ook protestanten met hun ideeën niet meer de massa kunnen dicteren. Is angst dan een goede raadgever?

  En besef dat niet-christenen zich jaren lang zo gevoeld hebben als hoe jij het nu voelt. Toen Nederland nog sterk door conservatief-christelijke normen werd bepaald, waren zij degenen die belachelijk gemaakt werden, die gedwongen gecastreerd werden, opgesloten werden… Die laatste twee zaken zijn nog niet met jou gebeurd, of wel? Dus het valt allemaal nog behoorlijk mee, of niet?

  We leven niet meer in cultuur die door bepaalde conservatief-christelijke normen worden bepaald en ook de christenen zelf hebben er hele verschillende visies op..

  Ken je dit filmpje?

 26. mafchauffeur zegt :

  @Pittig:

  Want het is ook “natuurlijk” dat lesbische vrouwen elkaar opzoeken en samen willen leven.

  Neeee! Dat is TEGENnatuurlijk. Dat valt mij toch tegen van iemand die in Afrika is opgegroeid. 😉 😉

 27. John zegt :

  @Anthony Ruijtenbeek

  Sorry, maar ik geloof er geen steek van dat ze nog steeds ondergedoken zit, laat staan dat het überhaupt nodig was dat ze ooit ging onderduiken. Dit is enkel en alleen een publiciteitsstunt. En ze lijkt niet echt aan te voelen hoe lang ze die poppenkast moet volhouden.

 28. Pittig zegt :

  @ Antony Ruitenbeek

  Het is verschrikkelijk dat zij moet onderduiken. De redenen daarvoor wijs ik ook ten zeerste af! En ik vind het heel naar voor haar en voor de mensen om haar heen.

  Trouwens, ook linkse politici hebben bescherming nodig en ook humanisten en atheïsten worden bedreigd…

  Ik vind dat allemaal heel erg jammer. Lang leve de vrijheid van meningsuiting! En die vrijheid houdt ook de vrijheid van doodsbedreigingen in! Dus helemaal en totaal met je eens!

  Maar uiteindelijk is dat toch een andere kwestie dan de kwestie waarvoor zij genomineerd is?

  Daarnaast, en ik geef het meteen toe dat het van minder belang is, vind ik het rijtje tamelijk éénzijdig. Het zijn allemaal weer Christenen uit de orthodoxe hoek he? Ik kan me zo nog wel wat kandidaten bedenken…

  Goed opgemerkt. Maar welke kandidaten zou je willen noemen dan?

 29. mafchauffeur zegt :

  @Anthonie:

  Ik kan me zo nog wel wat kandidaten bedenken…

  ja maar….. waarom ze dan niet tijdig genomineerd?
  https://goedgelovig.wordpress.com/2012/12/10/nominaties-gouden-bikini-2012/

 30. Pittig zegt :

  @ John

  Ik heb op diverse sites toch hééééle nare opmerkingen richting haar gelezen. En dat zijn dan de gecensureerde opmerkingen!

  En puur wetenschappelijk: op basis waarvan weet jij dat zij niet ondergedoken zit en dat dit een publiciteitsstunt is? Ik wil harde feiten, anders ben je als Albert en zijn niet-constante snelheid van licht! 😉

 31. Johan zegt :

  @Antonius: Volgens mij gaat het niet om de inhoud van Mariska’s pleidooi (die argumenten kunnen heel valide zijn), maar de stijl waarin ze het voerde. Als je niet beter beslagen ten ijs kunt komen, hoor je niet in zo’n programma te gaan zitten vind ik. Voor jezelf niet en voor je achterban niet. Dat Mariska dat nog steeds niet door heeft kun je ook als ‘wereldvreemd’ zien.

  @Anthony: Ik ben heel benieuwd naar je niet-orthdoxe wereldvreemde kandidaten. Noem eens een paar namen?

 32. Johan zegt :

  @Pittig: Je zegt: ‘Lang leve de vrijheid van meningsuiting! En die vrijheid houdt ook de vrijheid van doodsbedreigingen in!’

  Ben je een knipoog vergeten? Ik vind dat de vrijheid van meningsuiting echt ophoudt zodra deze overgaat in doodsbedreigingen. Dat is juist in een open samenleving een no-go.

 33. Pittig zegt :

  @ mafchauffeur

  Het hangt er maar van af naar welke mensen in Afrika je aandacht uit gaat… Naar de Exodus-International klonen of de homo en lesbische Afrikanen… Dus: kies dan heden naar wie je luistert: de mensen met haat of de mensen met liefde… 😉

 34. Pittig zegt :

  @ Johan

  Oh, jouw interpretatie was niet de bedoeling.

  Het gaat mij daar om “vrijheid van doodsbedreigingen” en niet “de vrijheid om doodsbedreigingen te maken”. Een land waarin vrijheid van meningsuiting heerst zal mensen in staat moeten stellen om hun mening te kunnen uiten en dus niet doodsbenauwd te hoeven zijn als ze dat wel doen. Ik bedoelde het dus zoals in “vrijheid van slavernij” en niet in “vrijheid van godsdienst”.

  (maar was anders de context niet duidelijk genoeg?? of let je daar nooit op… 😉 )

 35. Pittig zegt :

  De Nederlandse situatie verschilt trouwens weinig van de Pakistaanse… Net als een christen of atheïst in Pakistan allemaal doodsbedreigingen krijgt, krijgt een andersdenkende dat hier ook!

  Weg met de doodsbedreigingen!!!

 36. Johan zegt :

  @Pittig: Goed communiceren is ook anticiperen om mogelijke ruis en dat bij voorbaat ondervangen. 😉

 37. John zegt :

  @Pittig

  Daarom gebruikte ik ook heel bewust de frase “ik geloof” om daarmee te laten zien dat het werkelijk nergens op gebaseerd is dat ik dat denk, behalve op een vaag onderbuikgevoel 😉

 38. Anthony Ruijtenbeek (@Reclusius) zegt :

  @mafchauffeur: Daar heb je een punt, ik hou het niet hier niet zo goed bij, als de bezoekers van dit blog de nominaties doen, dan is het puur democratisch uiteraard en zegt het hooguit iets over de voorkeur van het publiek van dit blog.
  @John: Bel anders zelf even met het KN, zelfs daar weten ze om veiligheidsredenen niet waar ze zit.
  @Pittig: Strikt genomen heb je gelijk, het is alleen een gevoel wat ik erbij heb. Ze is door de mand gevallen en een trap na, zo vlak voor Kerst ook nog eens, het lijkt me zo onnodig allemaal. Tenminste, ik heb het idee dat zo’n prijs (ook) iets van een correctieve werking beoogd, en die is hier nu niet meer nodig.

  Wat kandidaten? ik denk bijvoorbeeld aan de oplichterspraktijken van Eric van den Berg of een bepaalde religiejournalist met stalkingsneigingen. 😛 Maar als dat teveel ‘incrowd’ is dan zou je kunnen denken aan bepaalde dominees die met al te veel ijver proberen om de zweefspiritualiteit na te apen, wat m.i. soms potsierlijke taferelen oplevert. Zoiets bijvoorbeeld: http://www.bnr.nl/column/bessems/392855-1212/column-kustaw-bessems-religiestress
  Maar toegegeven, ik heb geen recht van spreken want ik heb geen lijstje ingediend. Touché. 🙂

 39. Pittig zegt :

  @ GG

  Ik vind de opmerkingen van Anthony Ruijtenbeek wel iets hebben. Het is toch ergens pijnlijk om haar deze prijs te overhandigen als ze in zo’n verschrikkelijke situatie zit.

  Mocht Mariska toch gekozen worden en jullie haar die prijs ook willen overhandigen, dan stel ik voor dat het gepaard gaat met:
  — een hartgrondige “sterkte in deze moeilijke tijden”,
  — een oproep tot respecteren van andere mensen (en dan hoef je hun mening nog niet te respecteren),
  — en het respecteren van de vrijheid van meningsuiting
  — en een afkeuring van verwensingen en doodsbedreigingen alleen omdat iemand een andere (ook al is het een idiote) mening heeft.

 40. rob zegt :

  Eigenlijk heb ik spijt van mijn nominatie van de arme Renate Zeurensen.
  Ze is helemaal niet wereldvreemd!
  Veel mensen in Nederland zoeken een groot publiek met hun zangtalent, en ze komen nog ver ook 🙂
  Kijk maar wie er in de finale zat van The Voice of Holland, de mannelijke iets betere versie v Renate.
  Misschien kan ze zich voor de volgende ronde opgeven 🙂

 41. Pittig zegt :

  @ Johan

  Ik meende echt dat ik duidelijk was, maar hier blijkt maar weer hoe hard ik mensen als jij nodig heb om totaal verkeerde interpretaties uit mijn woorden te peuteren… 😉

 42. maurice zegt :

  @Pittig
  Ik ben toch bang dat onzer Mariska weinig van dit fiasco leert hoor.
  Hoewel ik niet zo van het natrappen ben, vind ik wel dat ze terecht tot de kanshebbers hoort. Maar ben het wel met je eens… gezien je @GG…. 🙂

 43. Pittig zegt :

  @ rob

  Leuk nummer en mooi gezongen! Dank voor het posten. Ik had nog niets van hem gehoord. Mooie stem, lekker ietsje rauw. Dat zijn voor mij de mooiste stemmen waar ik het liefst naar luister.

  Maar wil je nou echt Renate vergelijken met Johannes? 🙂

  De woorden van Renate’s lied zijn van God Himself, dus ze heeft daar een enorme voorsprong. (volgens haarzelf)

  Maar luister nog eens naar dat lied van Renate. Denk je dan dat er bij The Voice audities ook maar één stoel omgedraaid zou zijn? Of misschien juist wel, maar dat zou dan komen doordat iedereen gillend naar de nooduitgangen zou rennen en iemand al vallend de stoel per ongeluk zou beroeren….

 44. mafchauffeur zegt :

  @Anthony: da’s wel schokkend dat ze ondergedoken is. Ik neem aan dat er aangifte is gedaan en daar actie op wordt ondernomen?

  Wel had ik zelf (wellicht ten onrechte?) begrepen dat deze bedreigingen kwamen van lieden die dachten dat de Koelman-column daadwerkelijk van haar hand was. En dat het bedreigingen waren naar aanleiding van de inhoud dáárvan, mede ingegeven door de “schokgolf” over de zelfmoord van de gepeste jongen.

  En niet naar aanleiding van haar tactloze optreden bij PenW richting Barbara Barend. Of had ze toen ook al ernstige bedreigingen ontvangen?

 45. joost zegt :

  pittig

  Ik weet het niet. Keuzestress!

  Nee, bikinistress! 😉 Overigens denk ik dat Mariska en Renate die bikini het best zullen staan. (David misschien weer wat minder goed. 😦
  joost

 46. joost zegt :

  pittig

  Dat iets “natuurlijk” is, is een erg lastig argument.

  Helemaal waar, het is ook natuurlijk om bloot te lopen maar ik denk dat Mariska dan toch maar beter die gouden bikini aan kan doen. 😦
  joost

 47. joost zegt :

  pittig

  Weg met de doodsbedreigingen!!!

  Vind ik ook. laten we die doodsbedreigers voordragen voor de gouden bikini. 🙂
  joost

 48. rob zegt :

  jaaa, dood aan de doodsbedreigers (of was dat niet de bedoeling 🙂 )

 49. goedgelovig zegt :

  @Pittig: Dat zijn altijd lastige afwegingen. In hoeverre moet je dit soort factoren laten meewegen in een nominatieproces? Feit is dat Mariska de Haas al twee jaar lang doodsbedreigingen krijgt vanwege haar scherp geformuleerde anti-abortus opvattingen. Dat is niet iets van de laatste tijd:

  http://www.metronieuws.nl/nieuws/mariska-orban-de-haas-durft-donker-niet-in/SrZkaz!JfSl3fmx9Dm72/

  Natuurlijk vinden we doodsbedreigingen verwerpelijk en het is nooit acceptabel dat iemand die opkomt voor haar mening zich zodanig bedreigd voelt dat ze meent te moeten onderduiken. Dat zegt helaas iets over onze maatschappij. Maar dat neemt niet weg dat de discussie over wereldvreemheid (die we met de Gouden Bikini bewust aan blijven zwengelen) wel gevoerd moet kunnen worden, los van persoonlijke omstandigheden.

 50. joost zegt :

  rob
  Hoewel ik me persoonlijk dood zou schamen om in een (gouden) bikini te worden gezien was dat toch niet helemaal de bedoeling. 😦
  joost

 51. rob zegt :

  @Joost
  Die gouden bikini is een musthave voor bij de kerstboom, hoe kan je dat nou niet waarderen ?

 52. joost zegt :

  rob
  Een kerstboom met een bikini aan lijkt me geen porum en wat betreft mijn goddelijke lijf (boeddha achtig) in een bikini, daar voor hou ik teveel van mijn medemensen. (het zou ze vrijwel zeker een hartinfarct bezorgen. 😦
  joost

 53. rob zegt :

  @Joost
  🙂
  Bij de kerstboom, niet erin!

  Aiaiai, dat filmpje v Maris is toch echt vreselijk 😦

 54. Anthony Ruijtenbeek (@Reclusius) zegt :

  @GoedGelovig Inderdaad, dit speelt al een tijd, het verschil is dat de bedreigingen nu van een aard waren dat de politie het advies gaf om onder te duiken, wat tenminste is wat ik ervan begrepen heb. Waarmee ik op het volgende punt kom; ik ben geen woordvoerder van het KN, ik heb er alleen informele banden mee. Misschien zou het goed zijn om zelf eens contact op te nemen met het KN, ook gezien dat de kans best aanwezig is dat ze dit wint. Als ze zich, wat niet meer dan mijn persoonlijke inschatting is, werkelijk terug zou trekken uit het publieke leven, is het misschien allemaal wat mosterd na de maaltijd. Het is ook geen discussie die zonder het ingrijpen van GG niet gevoerd zou zijn, integendeel. Maar goed, als jullie dit door willen zetten, zou het m.i. van sportiviteit getuigen om met het KN contact op te nemen om het gewoon eens over het één en ander te hebben, zodat het allemaal waardig zal verlopen en niet al dan niet per ongeluk op natrappen uit loopt.

  My 2 cents. 🙂

 55. John zegt :

  @Anthony.

  Zoals Mafchauffeur al aangeeft, was de aanleiding om onder te duiken het feit dat mensen dachten dat de column van Koelman écht van Orban de Haas afkomstig was (ook typisch natuurlijk, dat mensen haar er kennelijk echt voor aanzien zoiets te schrijven). Maar dit alles was op 8 november, dat is 5 weken geleden. Het is inmiddels meer dan duidelijk voor iedereen dat die column niet van de hand van Mariska was, dus ze mag nu echt wel weer naar buiten komen hoor!

 56. VreemdGeluid (@VreemdGeluid) zegt :

  Mariska heeft het al zwaar zat.
  Dit jaar gaat mijn stem dus naar Frank O.

 57. goedgelovig zegt :

  @Anthony: We hebben een lijntje met het KN gelegd. Maar als het KN verstandig is, komen ze zelf met een persbericht over de situatie rond Mariska.

  Voor de goede orde: de Gouden Bikini is een ludiek-satirische prijs over het achterliggende jaar. Geen natrap-prijs.

 58. bramvandijk zegt :

  Tja, FO en DS zijn wereldberoemd op heel GG. Het meest wereldvreemd, van de vijf, dat dan weer wel, maar ik zou de gouden bikini toch reserveren voor mensen die breder bekend zijn: Mariska en Henk dus.

  @Antonius van Padua

  Het stuit me vooral tegen de borst dat de libertijnen als het over deze thema’s gaat je uiteindelijk geen gewetensvrijheid meer gunen – als uiterste consequentie van hun verlicht humanisme. Al zullen ze dat natuurlijk ontkennen en mij onverdraagzaamheid verwijten…

  Wat een onzin.

  Mariska zou het liefst Lebiennes verbieden om kinderen te krijgen. Dan komt er een wet die dat gewoon makkelijk mogelijk maakt (het was al lang mogelijk) en dan zou dat betekenen dat jij geen gewetensvrijheid meer hebt? Hoe kom je daar nu bij? Wordt jouw vrijheid ingeperkt als lesbiennes kinderen kunnen opvoeden? En de vrijheid van lesbiennes om kinderen op te voeden telt helemaal niet?

  Dat vind ik inderdaad onverdraagzaam van je. Ik vraag niet van je om het er mee eens te zijn, ik vraag niet van je om lesbisch te worden, maar ik vind het wel tot een beetje beschaving behoren om anderen ook de mogelijkheid te geven om volgens hun eigen geweten te leven, ook als dat tegen dat van jou ingaat (en ervan uitgaande dat het allemaal binnen de grenzen van de wet valt).

 59. Fordeo zegt :

  het jammere van CVI is dat ze dit jaar, net als voorgaande jaren, teveel in de marge hebben gezeten. Ze hoeven maar 1 keer een echte klapper te maken en ze hebben de prijs….

  punt is dat de extreme opvattingen van CVI eigenlijk nauwelijks opvallen omdat ze best wel gedragen worden ook buiten het chr wereldje. Palestijnen zijn eng en Israel moet zich verdedigen is al jarenlang Nederlands beleid

 60. Anthony Ruijtenbeek (@Reclusius) zegt :

  @GG: Netjes en sportief. Chapeau! 🙂

 61. Pittig zegt :

  @ rob

  jaaa, dood aan de doodsbedreigers (of was dat niet de bedoeling 🙂

  😀

  @ bramvandijk

  Wat ben je weer scherp bij Antonius van Padua

  Maar besef wel dat Antonius de patroonheilige van o.a. verloren voorwerpen, het huwelijk en de pest is.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Antonius_van_Padua

  Dus dat hij zich wat zorgen maakt om wat verloren gaat, dat hij opkomt voor het huwelijk en de pest heeft aan de progressief-libertijnse kliek.

  Maar troost je met een lied van Gustav Mahler: “Die Antonius van Padua Fischpredigt” (uit: Des Knaben Wunderhorn) waarin Antonius tot de vissen preekt als de kerk leeg is. De vissen luisteren aandachtig, maar na afloop doen ze nog steeds wat ze altijd deden…

  En het begint een beetje saai te worden, maar we hebben op dezelfde mensen gestemd om dezelfde redenen…

  @ GG

  Dank voor de reactie! Ik vertrouw het jullie helemaal toe!

 62. Antonius van Padua zegt :

  @Bram: dat er gezinnen met twee moeders zijn is een werkelijkheid die ik niet ontken. Als het m’n buren waren, zou ik ze net zo hartelijk tegemoet treden als ieder ander. En als ik wetgever was, zou ik best bereid zijn iets voor deze groep te regelen.

  Ik bedoel met het fragment dat jij citeert iets HEEL anders, namelijk de de totaal verzuurde journalistieke houding van P&W cum suis jegens christenen (die gewoon achterlijk zijn).

  @Pittig: het antwoord is weer indrukwekkend. Maar toch probeer je me iets te gemakkelijk in een bepaalde hoek te zetten. Om al je punten maar even langs te gaan:
  – ik heb niet al de studies die je noemt gelezen; hoeft ook niet, prima dat zich er een groep geleerden mee bezig houdt; dat is ook goed om vooroordelen weg te nemen
  – het burgerlijk huwelijk is misschien een 19e eeuws uitvinding (wat ik waag te betwijfelen), het huwelijk als zodanig natuurlijk niet. Je relativeert (weer ) iets te makkelijk. Bovendien ben ik Europeaan , dat is mijn referentiekader.
  – ik gebruik het woord ‘natuurlijk’ niet, dus leg met het ook niet in de mond.
  – ik snap niet waarom vanwege mijn laatste alinea onverdraagzaam wordt gevonden. Ik beschrijf de realiteit, namelijk dat de libertijn onverdraagzaam staat tegenover hetgeen een christen vindt. En vervolgens ontvang ik de etiketten ‘angstig’ en ‘conservatief christen’. En bedankt…
  Filmpje is grappig, maar ook een beetje dom.

  Resumerend: feit is dat Mariska onder heeft moeten duiken vanwege bedreigingen van allerlei vrijgevochten geesten. Dat moet ons anno 2012 wel heel treurig stemmen! Vooral die Luuk Koelman heeft zich in zijn column in Metro sadistisch opgesteld, ongelooflijk. En GG geeft Mariska -ondanks hun ‘wij-wassen-onze-handen-in-onschuld’ bijdrage om 8:05 PM- een (zinloze) trap na!

 63. Pittig zegt :

  @ Antonius van Padua

  de totaal verzuurde journalistieke houding van P&W cum suis jegens christenen

  Volgens mij hoefden P&W weinig te doen bij Mariska Orban…

  Het logische gevolg van jouw zin is dat P&W bij alle christenen een “totaal verzuurde journalistieke houding” hebben.

  Jouw stelling kan dus onderuit gehaald worden als aangetoond kan worden dat er christenen op P&W te gast waren die (a) zichzelf niet onsterfelijk belachelijk gemaakt hebben en (b) daar ook door de houding van P&W niet toe aangemoedigd of gedwongen werden.

  Aangezien er zulke christenen in het programma zijn geweest en zij zich niet belachelijk hebben gemaakt, kan jouw stelling niet kloppen.

  Zou het misschien toch vooral aan de christen in kwestie liggen?

  Verder komen op het nieuws en in praatprogramma’s altijd de extremen aan bod. Je hoort niet op het journaal dat er bijna overal vrede is, maar dat er op één plek oorlog is. Je hoort niet van duizenden moslims die volkomen vredelievend en tolerant zijn, maar van de enkelingen die zich absurd gedragen. JEr wordt nooit een atheïst uitgenodigd, omdat hij atheïst is, maar alleen als die persoon op bussen atheïstische reclame wil.

  Is dat dan volgens jou ook de totaal verzuurde journalistieke houding van P&W tegenover het atheïsme?

  het burgerlijk huwelijk is misschien een 19e eeuws uitvinding (wat ik waag te betwijfelen),…

  Het huwelijk zoals wij dat nu kennen — let goed op die woorden — is een 19e eeuwse uitvinding. Ken je de uitgebreide studie “Venus aan de Leiband: Europa’s erotische cultuur en christelijke sexuele ethiek” door prof.dr. H.W. de Knijff?

  Of zie hier http://en.wikipedia.org/wiki/Marriage
  Allerlei soorten huwelijksvormen, waaronder groepshuwelijken, polygamie, polyandrie, homohuwelijken, tijdelijke huwelijken, proefhuwelijken, huwelijken binnen de familie (neef, dochter van je zus), etc. Ze komen allemaal al eeuwen voor.

  Pre-Islamic Arabs practiced a form of temporary marriage that carries on today in the practice of Nikah Mut’ah, a fixed-term marriage contract.

  Religion has commonly weighed in on the matter of which relatives, if any, are allowed to marry. Relations may be by consanguinity or affinity, meaning by blood or by marriage. On the marriage of cousins, Catholic policy has evolved from initial acceptance, through a long period of general prohibition, to the contemporary requirement for a dispensation.[147] Islam has always allowed it, while Hindu strictures vary widely.

  …the Gaelic scholar, Martin Martin, notes “It was an ancient custom in the Isles that a man take a maid as his wife and keep her for the space of a year without marrying her; and if she pleased him all the while, he married her at the end of the year and legitimatised her children; but if he did not love her, he returned her to her parents.”
  http://en.wikipedia.org/wiki/Handfasting

  En als ik denk aan Laos en Zuid Afrika waar ik gewoond heb, zag je dat er vaak meerdere vrouwen aangehouden werden. In Laos is dat heel normaal. Het is een teken van rijkdom en soms kan de eerste vrouw geen kinderen of geen zonen krijgen en is er een andere vrouw “nodig”. In Zuid Afrika zijn veel migratiearbeiders. Die mannen werken in de grote steden, ver weg van vrouw en kinderen. En dan hebben ze meestal zowel bij hun werk als thuis een vrouw/vrouwen. Ook geeft het enorme status als je meerdere vrouwen hebt.

  De vorm waarin wij het huwelijk kennen is heel recent en vooral beperkt tot het Westen. Dankzij de popcultuur en films verspreidt het zich wel.

  Maar in de praktijk is het Westen natuurlijk net zo polygaam en polyandrisch als de rest van de wereld, alleen heet het bij ons “vreemd gaan”.

  Bovendien ben ik Europeaan , dat is mijn referentiekader.

  Maar in je uitspraken ben je ineens geen Europeaan meer, want die gelden toch universeel?

  En daarnaast is er een toenemende invloed van niet Europese culturen op Europa en zien we de hele wereld via internet en televisie voorbij komen. Een Europese referentiekader is dan niet zo handig.

  Zou je trouwens willen omschrijven wat een Europees referentiekader is?

  ik gebruik het woord ‘natuurlijk’ niet, dus leg met het ook niet in de mond.

  Je gebruikt inderdaad het woord “natuurlijk” niet, Excuus daarvoor.
  Je gebruikte het woord “normaal”. Alleen verandert het niets aan al die zinnen… 🙂

  Het is heel normaal dat een huwelijk eindigt in een echtscheiding… (50%?) En het is heel normaal dat allerlei diersoorten en zoogdieren, waaronder de mens, homoseksuele relaties aangaan. etc.

  ik snap niet waarom vanwege mijn laatste alinea onverdraagzaam wordt gevonden.

  Volgens mij heeft bramvandijk meer dan duidelijk aangetoond dat je toch echt onverdraagzaam bent. D

  egene die het eerst ergens tegen protesteert is de onverdraagzame. In dit geval zijn dat de conservatieve christenen. Als mensen zeggen dat we tolerant moeten zijn en de zaken goed moeten regelen voor de ouders en kinderen van homoseksuele stellen, dan schreeuwen zij moord en brand.

  Maar wat is er aan de hand? Er lag gewoon een wetsvoorstel om de zaken voor de kinderen en de beide opvoeders/ouders goed te regelen.

  Ik begrijp werkelijk niet waarom je vanwege een principe over het huwelijk daarom maar de zaken voor anderen niet goed wil regelen. Wat Mariska Orban daar deed is te vertalen in het volgende voorbeeld: Mariska Orban de Haas verzet zich tegen verkeersregels in de lucht, omdat ze tegen de milieuvervuiling van vliegtuigen is…

  Maar als er toch vliegtuigen in de lucht zijn, is het toch heel belangrijk om ook luchtverkeersregels te hebben?!?!! 🙂

  Niet alleen is het onverdraagzaam, maar ook een kwestie van je kop in het zand steken en niet tot je door laten dringen dat de tijden veranderd zijn.

  En vervolgens ontvang ik de etiketten ‘angstig’ en ‘conservatief christen’.

  Als je zegt dat de libertijnen je helemaal geen gewetensvrijheid meer gunnen, dan klinkt mij dat als een angstig scenario in de oren? Voor jou niet?

  En ben jij dan geen conservatief christen?

  Filmpje is grappig, maar ook een beetje dom.

  Wat is er dan dom aan? Ik vond ‘m ijzersterk! De kerk baseert zich op de Heilige Schrift voor hun argumenten over het huwelijk, alleen denkt die Heilige Schrift heel erg anders over het huwelijk dan de hedendaagse conservatieve christen…

 64. Ettje zegt :

  Ik vind toch echt dat CvI veel meer stemmen verdient! 😦

 65. Pittig zegt :

  @ Antonius

  Nog wat vergeten:

  Dat moet ons anno 2012 wel heel treurig stemmen!

  Inderdaad! Zoals je het hierboven hebt kunnen lezen in mijn reacties, stemt mij dat ook treurig en maakt het me boos.

  Net zoals de uitspraken van Mariska ons anno 2012 ook wel heel treurig moet stemmen en ons boos behoren te maken. Want dat kinderen in een liefdevolle omgeving moeten opgroeien, vind zij eerder gelden voor honden… !!! 😕

  Vooral die Luuk Koelman heeft zich in zijn column in Metro sadistisch opgesteld, ongelooflijk.

  Ja, dat was over de grens. En toch was het niet heel veel overdreven… Want zo voelen de woorden van Mariska Orban ook voor de mensen waar ze zo op afgeeft. Ook de uitspraken van Mariska waren net zo over de grens en sadistisch als de woorden van Luuk Koelman.

  En GG geeft Mariska -ondanks hun ‘wij-wassen-onze-handen-in-onschuld’ bijdrage om 8:05 PM- een (zinloze) trap na!

  Ze is genomineerd door de reageerders en de GG lezers stemmen op haar. Hoe kan GG haar dan een trap na geven? Mag ik er op wijzen dat jijzelf ook een reageerder en lezer van GG bent?

  En heb je wel gelet op de argumentatie van GG? Dit is een prijs voor wereldvreemdheid en dat heeft zij als geen ander laten blijken, vinden de meerderheid van de lezers en reageerders van GG.

  Weet je trouwens dat Luuk Koelman zelf ook met de dood bedreigd is vanwege die column?
  Zie hier.

  Geef jij dan Luuk Koelman niet net zo goed een (zinloze) trap na met je opmerkingen? Doe je niet zelf precies datgene waar je anderen van beschuldigt?

 66. Johan zegt :

  @Antonius en Pittig: Er zijn genoeg christenen die het best goed doen bij P&W. Ik herinner me Arie Boomsma, Jan van den Bosch, Clara Sies, Monique Samuel. Die worden niet zuur tegemoet getreden omdat ze op een intelligente en menselijke manier hun standpunten naar voren brengen. Ook arkbouwer Johan Huibers wist zich met een heel orthodoxe opvatting prima en op een sympathieke manier staande te houden.

 67. Pittig zegt :

  @ Johan

  Dank! De feiten kunnen soms zo hard zijn…

 68. Wilfred zegt :

  @Johan: Ik vind Jan van den Bosch niet zo’n heel goed voorbeeld. De overigen slagen idd beter. Overigens zijn P&W in mijn ogen duidelijk negatief bevooroordeeld t.o.v. alles wat met religie te maken heeft. Zelfs een Marokaanse imam die in het Nederlands preekt en zaken aan de orde stelt die menigeen tevreden zal stemmen, wordt vanaf het begin wantrouwend bejegend. Ik krijg graag naar ze, maar bij religieuze gasten heb ik regelmatig de neiging om te roepen: “Doe ff normaal!”. 😉

 69. bramvandijk zegt :

  @Antonius van Padua

  Ik bedoel met het fragment dat jij citeert iets HEEL anders, namelijk de de totaal verzuurde journalistieke houding van P&W cum suis jegens christenen (die gewoon achterlijk zijn).

  Dat stelt me ergens wel weer gerust. Aan de andere kant vind ik dat je dan wel erg grote woorden gebruikt omdat anderen op televisie gebruik maken van hun vrijheid van meningsuiting.

  Wat kan jou P&W schelen? (Mij niks, ik lig dan meestal al te slapen 😉 ) Op welke manier maken zij inbreuk op jouw gewetensvrijheid?

  Eigenlijk snap ik er nog steeds niet zo veel van…

 70. joost zegt :

  pittig

  Maar wil je nou echt Renate vergelijken met Johannes?

  Nu, zingen als een walvis doet ze niet, misschien een jonge zeehond? Die worden toch niet voor niets huilers genoemd?
  joost

 71. Pittig zegt :

  @ Wilfred

  Overigens zijn P&W in mijn ogen duidelijk negatief bevooroordeeld t.o.v. alles wat met religie te maken heeft. Zelfs een Marokaanse imam die in het Nederlands preekt en zaken aan de orde stelt die menigeen tevreden zal stemmen, wordt vanaf het begin wantrouwend bejegend.

  Volgens mij zijn ze ook duidelijk negatief bevooroordeeld t.o.v alles wat met politiek te maken heeft en behandelen ze politici ook altijd wantrouwend. Zou het misschien met een kritische journalistieke insteek te maken hebben?

  Jij behandelt hier in je comments de reacties van anderen ook altijd zeer kritisch en je bejegend “enorme” en “absolute” uitspraken met wantrouwen. Ben jij dan ook negatief bevooroordeeld? 😉

 72. Johan zegt :

  Ik vind het idee dat journalisten objectief moeten zijn wat achterhaald. Wat is er mis met interviewers die een ‘bias’ hebben? Als je dat weet kun je je daar toch op voorbereiden of van het programma af zien?

  Als je naar Knevel gaat weet je ook dat je scherp wordt ondervraagd op punten die hij belangrijk vindt. (behalve als je een ouwe vriend van Knevel bent, zoals onze prof)

 73. Antonius van Padua zegt :

  @Pittig: zie mijn reactie (19/12, 10:53 PM) op Bram, ik ben geen fundamentalist, maar een realist, ook in politiek opzicht. Wat jij doet, is elk woord dat ik typ ‘wegen, en te licht (of te zwaar) bevinden’; je wilt zelf altijd het laatste woord hebben, wordt je daar niet moe van? 😉

  @Bram: je hebt gelijk, ik wind me te veel op over P&W. De keren dat ik trouwens het programma in het afgelopen jaar zag, zijn op de vingers van één hand te tellen. Slapen op dat tijdstip is nuttiger.

 74. Pittig zegt :

  @ Antonius van Padua e.o.

  Wat moet ik nou? Als ik op je vraag reageer, dan beaam ik daarmee dat ik het laatste woord wil hebben. Als ik niet op je vraag reageer, dan ga ik daarmee voorbij aan je vraag en reactie…

  Dat was een slimme val die je daar zette… 🙂

  Wat jij doet, is elk woord dat ik typ ‘wegen, en te licht (of te zwaar) bevinden’;

  Dat heet “een wetenschappelijke instelling” ook wel bekend als “goed luisteren” a.k.a. “kritisch lezen”. Het betekent dat ik je woorden serieus neem en dat moet Antonius van Padua toch goed doen?

  En ik heb trouwens niet elk woord dat je typte gewogen en beoordeeld. De woorden “column”, “treurig” en “het” liet ik links liggen. Of heb je liever dat ik het rechts laat liggen?

  Wel jammer dat we nu over elkaar gaan praten en niet meer over de inhoud… 😦

 75. Antonius van Padua zegt :

  @Pittig: je apologie is sympathiek; misschien moet er maar eens over een meer vruchtbaar thema gediscussieerd gaan worden.

 76. Ettje zegt :

  Beetje voorspelbaar hoor, al die stemmen voor Mariska en Frank. Alsof ze nog niet genoeg aandacht hebben gehad. Valt me toch wel tegen… 😦

 77. Wilfred zegt :

  @Johan en Pittig: Begrijp ik het goed dat jullie allebei voorstander zijn van een terugkeer van de verzuiling? 😉

  @Pittig: Ik ben geen journalist. Volgens mij is dat primair genoeg commentaar op jouw opmerking. Maar als de heren P&W een bepaalde instelling hebben waarmee gasten maar rekening moeten houden, vind je het dan niet wenselijk dat ze daar openlijk voor uit komen? Ik denk niet dat ze het met jouw opmerking en Johans opmerking over de achterhaaldheid van objectiviteit (niet in absolute zin natuurlijk, maar meer in de zin van neutraliteit) eens zouden zijn…

 78. bramvandijk zegt :

  @Ettje

  Beetje voorspelbaar hoor, al die stemmen voor Mariska en Frank. Alsof ze nog niet genoeg aandacht hebben gehad. Valt me toch wel tegen… 😦

  Ik begrijp dat jij op christenen voor Israel hebt gestemd?

 79. Ettje zegt :

  @bramvandijk; Zeker weten! Er zou veel meer aandacht aan hen geschonken moeten worden! Ze kunnen veel te veel ongestraft hun gang gaan!

 80. Mustafa zegt :

  Voor mij ook De Haas en De Rhee. De andere kandidaten hebben een veel te beperkte actieradius. Om een Gouden Bikini te winnen moet je wel een beetje slagkracht hebben.

  Dat gerommel in de marge van Ouweneel met z’n achterlijke DVDtjes stelt niets voor, en de Zeurensens kwalificeren meer voor een Gouden Kooi dan een Gouden Bikini.

 81. mafchauffeur zegt :

  Hoe weet je of iemand psychisch ziek is of bezeten door een demon?
  Gaat iemand die zelfmoord pleegt altijd naar de hel?
  Wat zegt de Bijbel over cremeren?
  Waarom heeft God het lijden in mijn leven toegestaan?
  Wil God me echt genezen? Hoe zit het dan met Job?

  Vragen, vragen. Normaal stel je die op Refoweb, maar nu is er een alternatief. Een Bijbelleraar met twintig jaar ervaring, genomineerd voor de Gouden Bikini 2012, geeft kort en bondig antwoord.

 82. ruub zegt :

  Spannend dit jaar 🙂

 83. Swiebertje zegt :

  hopelijk komt hier geen rechtzaak van…. 😉

 84. mafchauffeur zegt :

  De fans van Henk zijn op tijd wakker geworden!

  Fijn voor Mariska. 😉

 85. Bas zegt :

  Op de valreep nog even stemmen. Definitely Van Rhee voor de banden met de gevaarlijke en opruiende club Exodus (zie eerder artikel op GG). Goeie tweede, hoewel eeen stuk minder gevaarlijk want nogal kinderlijk, is Ouweneel.

%d bloggers liken dit: