Nieuw Hoofd Betaalmuur is vrije denker

Het Nederlands Dagblad maakte vandaag bekend wie het nieuwe Hoofd Betaalmuur wordt: Sjirk Kuijper volgt per 15 maart 2013 Peter Bergwerff op als hoofdredacteur. Normaal gesproken is het in kringen van het journaille vloeken in de kerk om een overheidsvoorlichter als hoofdredacteur te benoemen, maar Kuijper is ook journalist geweest en schijnt goed te kunnen switchen tussen God, de keizer en de krant. Je moet alleen even wobben om toegang te krijgen tot zijn tweets, want die zijn heel Donneriaans afgeschermd. In zijn bio schrijft Kuijper dat hij ‘katholiek christen’ is. Hij bedoelt daarmee vast katholiek in de zin van ‘algemeen’ (niet rooms), maar dat levert wel mooi een hoop ingezonden brieven van gereformeerde ND-lezers op (= gratis content waar je voor kunt laten betalen). Dat licht-provocerende kunnen we wel waarderen. ‘Ambtenaar tijdens kantoortijden. Daarbuiten vrije denker’ is ook zo’n mooie.

Zijn motto komt uit Galaten 5:1 – “Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven; houd dus stand en laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen.” Het is dat we kritisch moeten blijven op het ND (iets met ‘luis in de pels’ en zo), anders had er op de GG-redactie vast iemand hard AMEN geroepen. Als hij dat motto serieus neemt gaat die Berlijnse Betaalmuur er natuurlijk aan en komt er in ieder geval een vrije zone.Β Kuijper vindt ook dat humor en zelfspot bij het gristenleven horen, dus die satirische rubriek in het ND zien we met belangstelling tegemoet.

Advertenties

24 responses to “Nieuw Hoofd Betaalmuur is vrije denker”

 1. WoodyFlow says :

  Hmm, ambtenaar tijdens kantoortijden…. dat is nou precies het deel dat hij straks aan het ND zal besteden… en vrije denken in het weekend, zal dan wel iets met mountainbiken in de Ardennen te maken hebben ofzo… Of een of ander rauwvlees dieet misschien… verder waarschijnlijk meer van hetzelfde (of ben ik nou cynisch?)

 2. Pittig says :

  In de vertaling van het Nederlands Dagblad is Galaten 5:1 net iets anders vertaald: “Christus heeft ons vrijgemaakt, opdat wij als vrijgemaakten zouden leven.”

 3. joost says :

  De nieuwe tweehoofdige directie volgt Peter Bergwerff op, die in maart zijn taken als directeur en hoofdredacteur neerlegt.

  Dat klinkt eng. Worden we in de bijbel niet ergens gewaarschuwd voor het twee-koppige monster?
  joost

 4. Pittig says :

  BREKEND: GG betrapt Sjirk Kuiper op vloeken!

  Normaal gesproken is het in kringen van het journaille vloeken in de kerk om een overheidsvoorlichter als hoofdredacteur te benoemen…

  In de kerk nog wel… 😦

 5. Pittig says :

  “Kuiper” moet oud-Hollandse “Kuijper” zijn. En GG moet dan het oud-Hollandse “Ghoedgelovich” zijn.

 6. Jennifer says :

  @ Pittig, leuke bijbelvertaling!

  Alleen leven als Vrijgemaakte, hoe doe je dat? Zaterdag in de kroeg, zondag in de kerk en maandag op je werk kun je alles uitspoken wat je wil. Met de Ware Leer kom je toch wel in de hemel?

 7. henkjan37 says :

  @ Jennifer

  als he echt zo gaat ,dan is die term vrijgemaakt beslist goed gekozen!

 8. Flipsonius says :

  @Pittig
  Nog wat alternatieve vertalingen:
  “Christus heeft ons getransformeerd, opdat wij als Transformanten zouden leven”
  “Christus heeft ons vrijgezet, opdat wij vrij gezet door het leven zouden gaan”
  (die laatste zal jou meer aanspreken dan Bram of mij vermoed ik).

 9. Pittig says :

  @ Flipsonius

  Amen! Amen! Kijk, jij weet de bijbel zo te brengen dat het de mensen aanspreekt!

  Heb je nog meer uit die Vrijgezette vertaling?

  Let er ook op dat Jezus altijd maar bij mensen at, feesten bijwoonde en caloriearm water in calorierijke wijn veranderde en als gedachtenis aan hem zelfs een avondmaaltijd heeft ingesteld! Dat is iemand waar alle dikkerds zich wel in herkennen.

 10. bramvandijk says :

  @Flipsonius
  Pittig heeft inderdaad het leeuwendeel gekregen…

 11. Pittig says :

  @ Jennifer

  Leven als vrijgemaakte is vooral veel bidden:
  Leven als kind van God betekent: bidden (Preek over Zondag 45 Heidelbergse Catechismus)

  En blijkbaar ook allerlei vormen van dwang en psychisch geweld gebruiken:
  Waarheidscommissie nodig voor vrijgemaakten

 12. Pittig says :

  @ bramvandijk

  Je bent gewoon jaloers dat ik zo’n theologisch zwaargewicht bent!

 13. joost says :

  Flipsonius

  Christus heeft ons vrijgezet, opdat wij vrij gezet door het leven zouden gaan

  Ik ben van me zelf al vrij gezet, dat heeft bij mij niets met christus te maken. πŸ˜‰
  joost

 14. Flipsonius says :

  @Pittig

  Let er ook op dat Jezus altijd maar bij mensen at, feesten bijwoonde en caloriearm water in calorierijke wijn veranderde en als gedachtenis aan hem zelfs een avondmaaltijd heeft ingesteld! Dat is iemand waar alle dikkerds zich wel in herkennen.

  Volgens mij is er geen heilig boek ter wereld waarin zoveel gegeten en gedronken wordt als in de bijbel. Het water loopt je uit die mond bij al die vetgemeste lammeren, de druiven, vijgen en dadels en wijn. En Jezus en zijn discipelen prikten graag een vorkje mee, bij de mensen thuis. Gezellig! Of ze organiseren zelf een party. Zoals de wonderbaarlijke vermenigvuldiging des spijzen, met dat wereldberoemde oeps-momentje van de discipelen (‘Wat, hebben jullie maar twee pizza’s en vijf kapsalons meegenomen? Die mensen moeten toch wat te nasjen hebben?”)

  Die plaatjes uit de middeleeuwen, van Jezus aan het kruis als langharig gratenpakhuis zullen dus wel niet kloppen. Het zal eerder een wat dikke, gedrongen jongen met kort kroeshaar zijn geweest πŸ˜‰

  Dus, zou dat niet het unique selling point zijn van het christendom? leuk voor evangelisatiecampagnes!

 15. Pittig says :

  @ Joost

  Nee, als je van jezelf vrij gezet bent kom je daar niet mee in de hemel. pas als Jezus je vrij gezet heeft!

  @ Flipsonius

  Een dikke, gedrongen jongen met kort kroeshaar? πŸ™‚ En dan natuurlijk ook een baard? Kan ik dat mooi tegen al die evangelischen zeggen als ze mij vragen: “Kent u Jezus?” “En of ik Jezus ken, ik lijk zelfs sprekend op ‘m!”

  En voedselevangelisatie lijkt me een gat in de maag markt.

  Ik zie wel wat zitten in stichting “Feed the Unevangelized into the Christian Kingdom” met Psalm 34:8 als motto: “Taste and see that the LORD is good”

 16. Tinus says :

  @ pittig
  misschien kan ik me bij je genootschap aansluiten. of opereer je alleen?

 17. Tinus says :

  succes

 18. bramvandijk says :

  @Pittig
  πŸ˜€

  @Flipsonius

  Volgens mij is er geen heilig boek ter wereld waarin zoveel gegeten en gedronken wordt als in de bijbel.

  Jammer dat er zo ontzettend veel goed voedsel zomaar verbrand werd, wat een misbruik van eten, en dat in tijden van schaarste, een culinaire misdaad… 😦

 19. Flipsonius says :

  @bramvandijk
  En dan te bedenken dat de Heere dit zegt:
  11 Wat moet ik met al jullie offers? – zegt de HEER.
  Ik heb genoeg van die schapen, die vetgemeste kalveren;
  het bloed van stieren, rammen en bokken wil ik niet meer.

  Het is net als met pannenkoeken bakken. De eerste mislukt meestal. die offer je aan de goden πŸ˜‰
  Daarna gaat het prima!

 20. Wilfred says :

  @Pittig ism Flip: LOL πŸ™‚

  @Flip: Jammer alleen dat de HEER er zo lang over deed om er genoeg van te krijgen! Dat is meer dan 1 pannenkoek! Ik krijg daarbij trouwens spontaan bepaalde associaties…

  N.B. Let op de verbanden: de goede man heeft een shirt aan van koning David en vraagt om de derde ster! Wie oren heeft om te horen…

  In 3/2 BC, Jupiter’s retrograde wandering would have called for our magus’ full attention. After Jupiter and Regulus had their kingly encounter, Jupiter continued on its path through the star field. But then it entered retrograde. It “changed its mind” and headed back to Regulus for a second conjunction. After this second pass it reversed course again for yet a third rendezvous with Regulus, a triple conjunction. A triple pass like this is more rare. Over a period of months, our watching magus would have seen the Planet of Kings dance out a halo above the Star of Kings. A coronation.

  http://www.bethlehemstar.net/dance/dance.htm

  πŸ™‚

 21. Jennifer says :

  @ Pittig,

  Bedankt voor deze uitleg. Dat manipulatieve herken ik wel. Ik ben betrokken bij interreligieuze dialoog en een vrijgemaakte dominee weet het altijd mooi te brengen.

  Moslim: Maar christenen zeggen allemaal wat anders over Jezus als zoon van God. (immers, welke christen kan alle belijdenisteksten correct uit zijn hoofd opdreunen of de drieΓ«nheid filosofisch en theologisch goed uitleggen)

  Dominee: Daar kom je op de dag des oordeels niet mee weg!

  Ik: Hoe weet u waar je op de dag des oordeels wel of niet mee wegkomt?

  Maar bidden is wel een goede activiteit πŸ™‚

 22. Jennifer says :

  Oja, bij veel van die gesprekken mogen alleen maar vrijgemaakten aanwezig zijn, wee je gebeente als de moslim een PKN-er te spreken krijgt die wat minder fundamentalistisch is.

 23. joost says :

  pittig
  Toen ik een kind was van zo’n jaar of 9 werd bij ons op het dorp de eerste rommelmarkt gehouden (op het voetbalveld) en de opbrengst daarvan kwam ten goede aan de kerk om het mooie oude kerkje te restaureren. De kinderen van het dorp, en dan vooral degenen die de zondagschool bezochten maakten lang te voren op onze soos allerlei jams van zelfgeplukte vruchten en kort te voren bakten we koekjes en die mochten we allemaal verkopen in een speciaal kraampje op de markt.
  Wij kinderen waren creatief met zandkoekjes deeg in de weer geweest en we hadden koekjes gebakken die de vorm hadden van Jezus en God zoals wij die zagen. (Jezus “versierd” met een doornenkrans en bloed gemaakt van glazuur.)
  Wij begrepen niet echt waarom iedereen die aan ons kraampje de koekjes kochten zo vreselijk moesten lachen maar ach…
  Maar ik zie nu aan de door jouw gewenste stichting dat wij in wezen heel vooruitstrevend bezig waren geweest. Kom en proef en zie dat de Heere goed is (en goed smaakt?) πŸ™‚
  joost