EC Europoort ondersteunt oplichter

Evangelisch Centrum Europoort in Rotterdam ondersteunt zendeling Erik Spruyt die in 2007 in het nieuws kwam omdat hij tientallen collega-zendelingen voor in totaal 3,5 miljoen euro had gedupeerd. Hij verleidde hen om te investeren in Nordic Capital Investments, het frauduleuze investeringsfonds van de Zweed Kristian Westergard. TROS Opgelicht had destijds een ontluisterend interview met Spruyt voor zijn chalet annex zendelingenrusthuis Le Rucher in de buurt van Genève. Westergard werd in Zweden veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en een boete van 3 miljoen euro, maar aangever Spruyt ontsprong de dans. Voor EC Europoort vormt de oplichtingszaak geen enkel beletsel om Spruyt als spreker en zendeling een platform te geven en financieel te ondersteunen.

Goedgelovig vroeg voorganger Daniël Renger van EC Europoort om opheldering:

Geachte heer Renger,
Het viel ons op dat uw gemeente Erik Spruyt als spreker en zendeling ondersteunt. Spruyt was in 2007 in het nieuws omdat hij tientallen zendelingen voor 3,5 miljoen euro heeft opgelicht. Wat is de motivatie voor Europoort om hem dan toch te ondersteunen?

Er kwam geen reactie. Toen we het nog een keer vroegen, liet Renger zijn secretaresse de volgende reactie mailen:

Geen commentaar.

Daniël Renger heeft weinig op met open verantwoording afleggen. Dat merkten we al rond het Concilie van Heerde toen hij de notulen van een leidersoverleg over de omstreden evangelist Todd Bentley in de doofpot liet stoppen. Een jaar later zou hij samen met Europoort-medevoorganger Jan Sjoerd Pasterkamp het TRIN-koppel Van der Steen inzegenen en publiekelijk van kritiek vrijwaren. En vorig jaar verzorgde hij een pr-charme-offensief voor TRIN nadat de organisatie met valse claims over genezingen in Birma keihard door de mand was gevallen.

Renger heeft goed opgelet bij zijn mentor Pasterkamp, want die greep ook niet in toen zijn Berea-collega Rob Allart langs gemeenten trok om investeerders te werven voor het eveneens frauduleuze investeringsfonds KFS. En zo herhalen zich wel meer geschiedenissen.

Advertenties

57 responses to “EC Europoort ondersteunt oplichter”

 1. webmaster777 says :

  Hij is waarschijnlijk van mening dat elke spreker wel eens “bijklust”

 2. mafchauffeur says :

  Is er ooit aangifte wegens oplichting tegen Spruyt gedaan? Zo niet, waarom niet – zo ja, wat is daarmee gebeurd?

 3. redacteur says :

  Wellicht iets voor het ND, RD, of Trouw om serieus op te pakken. Misschien dat Europoort zich dan wel gedwongen voelt om verantwoording af te leggen.

 4. Ds Dre says :

  Opvallend de informatie die nu op de website van Europoort bij het echtpaar Spruyt staat:
  “Meer informatie over dit echtpaar volgt binnenkort…” Verder helemaal niks. Zouden ze toch nattigheid voelen?

 5. rob says :

  @DsDre
  De verantwoordelijke diaken is meneer Plaizier.
  Misschien weet hij meer 🙂

  “Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de Naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb. En houd dit voor ogen: ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld” zegt Jezus in Mattheus 28:19 en 20 tegen Zijn volgelingen, oftewel discipelen.

  Een van de belangrijkste opdrachten van Jezus – ook aan Evangelisch Centrum Europoort – is om mensen bekend te maken met het evangelie, er op uit te gaan en Zijn liefde bij mensen te brengen. Dit kan op verschillende manieren; Van relaties opbouwen met collega’s op je werk tot kinderen helpen in Brazilië. Het kan in jouw straat en in onze stad Rotterdam.
  Evangelisch Centrum Europoort verzorgt zelf enkele projecten en ondersteunt van harte bedieningen met een missionair karakter. Zo zijn we onder andere uitgiftepunt van de voedselbank. Alles met als doel: Jezus en Zijn koninkrijk zichtbaar maken!

  In dit menu kun je lezen wat Evangelisch Centrum Europoort zoal doet in Rotterdam en welke gemeenteleden vanuit Evangelisch Centrum Europoort zijn uitgezonden om ergens anders van betekenis te zijn. Wil je zelf meehelpen met een project? Vul dan het vrijwilligersformulier in onder de link ‘Ik doe mee’.

  Diaken van de afdeling Zenden
  Willem Plaizier

  Jezus was altijd al gek op tollenaars.
  Het zou mij niks verbazen als de Europoort gemeente binnenkort een eigen hoerenkast opricht.

 6. rob says :

  @DsDre

  Willem is als sociaal cultureel en missionair werker werkzaam onder de pilaar Zenden.
  Vanuit zijn functie is hij nauw betrokken bij missionaire en diaconale activiteiten van de gemeente.
  Hij is bereikbaar per mail op: willem@eceuropoort.nl

  Hoe nauw zou hij betrokken zijn?

 7. Professor Prietpraat says :

  He, wat een geoordeel weer hier. Ze doen zulk goed werk, hoeveel mensen bereiken jullie met het evangelie? Werken jullie voor de voedselbank? Nee? Wat geeft je dan het recht over deze lieve mensen van de Europoort te oordelen? En over Spruyt, als de Zweedse en Nederlandse overheid geen bewijs heeft gevonden van kwade opzet en hem vrijuit lieten gaan, dan is het toch klaar? Ik weet wel dat er in de Bijbel dingen staan over integriteit, boetedoening, openlijk schuld belijden en teruggeven wat je anderen hebt afgenomen enzovoort maar we leven nu in een andere tijd, met dat soort teksten kunnen we niet zoveel meer. Het is nu genadetijd. Tijd voor nieuwe kansen zonder kijken naar het verleden.

 8. Professor Prietpraat says :

  Maar even serieus, een heel goed artikel dit. Goed dat dit soort zaken in de openbaarheid wordt gebracht. Zonder openheid, boetedoening e.d. geen tweede kans. Doofpotten en weglopen voor verantwoordelijkheid zijn geen Christelijke deugden. God die wil nog steeds een bruid zonder vlek of rimpel en niet een kerk die maar wat aanklooit en hypocriet is en die integriteit niet belangrijk meer vindt en een verdorven beeld geeft van de kerk naar de wereld toe.

 9. Professor Prietpraat says :

  Titus 2:

  6 Vermaan evenzo de jonge mannen bezadigd te zijn in alles, 7 houd (hun) in uzelf een voorbeeld voor van goede werken, zuiverheid in de leer, waardigheid, 8 een gezonde prediking, waarop niets valt aan te merken, opdat de tegenstander tot zijn beschaming niets ongunstigs van ons hebbe te zeggen.

  11 Want de genade Gods is verschenen, heilbrengend voor alle mensen, 12 om ons op te voeden, zodat wij, de goddeloosheid en wereldse begeerten verzakende, bezadigd, rechtvaardig en godvruchtig in deze wereld leven, 13 verwachtende de zalige hoop en de verschijning der heerlijkheid van onze grote God en Heiland, Christus Jezus, 14 die Zich voor ons heeft gegeven om ons vrij te maken van alle ongerechtigheid, en voor Zich te reinigen een eigen volk, volijverig in goede werken.

  15 Spreek hiervan, vermaan en weerleg met alle nadruk: niemand mag u verachten.

 10. mafchauffeur says :

  @Professor Prietpraat:

  Zonder openheid, boetedoening e.d. geen tweede kans.

  Misschien is die openheid en boetedoening er inmiddels wel geweest?

  Als er iets is wat we het afgelopen jaar hebben geleerd is dat als iets niet op internet te vinden is, dit niet betekent dat het niet is gebeurd.
  (LEG tapes, overleden RENA-bergers, etc)
  😉

 11. rob says :

  @Prof Priet

  Ze doen zulk goed werk, hoeveel mensen bereiken jullie met het evangelie? Werken jullie voor de voedselbank?

  :), ik ben afnemer van voedsel, geldt dat ook?

 12. Professor Prietpraat says :

  @mafchauffeur,

  Inderdaad kan het zijn dat al die media een verkeerde voorstelling van zaken geven en er inderdaad openheid en boetedoening is geweest buiten het feit dat men nooit open en eerlijk reageerde naar de media toe. Maar die kans acht ik zeer klein omdat niemand ernaar heeft verwezen en ook Renger er nu niet naar verwijst maar geen commentaar heeft. Als het heeft plaatsgevonden zou men er maar al te gretig naar verwijzen is mijn bescheiden overtuiging.

 13. mafchauffeur says :

  Als het heeft plaatsgevonden zou men er maar al te gretig naar verwijzen is mijn bescheiden overtuiging.

  Kan. Maar ik ken wel voorbeelden waar openheid en boetedoening wel heeft plaatsgevonden, maar waar betrokken vervolgens in goed overleg hebben afgesproken om nieuwsgierige aagjes op een afstand te houden. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat “men” (bijvoorbeeld de media) alle smeuiige details nog eens breed uit gaat meten en dunnetjes over wil gaan doen.

  Erop gokken dat na een weekje niemand meer op dit topic reageert en het daarmee (al dan niet voorlopig) weer overwaait is misschien wel zo verstandig.

  Hoewel er ook zat voorbeelden zijn waar een dergelijke opstelling niet werkt. 🙂

 14. Professor Prietpraat says :

  wat betreft de LEG tapes is er ook geen echte boetedoening geweest en heeft men geen puin willen ruimen van het verleden. Strekking was: het spijt ons als het allemaal niet zo is gegaan als had gemoeten maar we moeten het nu achter ons laten en kijken naar de toekomst. Een paar van de leiders van weleer die toen verantwoordelijk waren staan nog steeds achter de beslissing van toen en vinden niet dat de heer Roy niet binnengehaald had mogen worden. Het is allemaal nooit echt bespreekbaar geworden zonder heftige discussies. Alle mensen die in de loop der tijd daarna zijn opgestapt hebben ook nooit wat gehoord meer van de LEG van excuses of wat dan ook of de mening van het nieuwe leiderschap onder de nieuwe voorganger Martijn (zoon van Thijs Piet). Behalve dan hele algemene excuses op een speciaal georganiseerde dag voor oud leden waar een klein aantal oud leden op was afgekomen en waar men hoorde dat als er mensen in het verleden zijn pijn gedaan door daden of woorden van leiders in het verleden dan speet hen dat. (onder regie van Jan Pool en niet uitgesproken door alle toenmalige leiders zelf). Naar mijn idee slappe hap. En zo gaat het vaak. Puinruimen laat men liever over aan psychologen en andere kerken waar de weggelopen schaapjes momenteel inmiddels in de wei staan.

 15. TommyLee says :

  Google SDI en Hofstee er komt veel meer interessante informatie op tafel. Ik heb begrepen dat in de evangeliegemeente Ermelo erg veel schade is aangericht.

 16. mafchauffeur says :

  @Professor Prietpraat: ik bedoelde met de LEG tapes dat totdat je die opnamen op internet zette, iemand zich vermoedelijk een breuk kon googelen zonder “bewijs” te vinden wat er nu eigenlijk had plaatsgevonden.

 17. Johan says :

  Europoort kan het makkelijk op ‘onvoldoende bewijs’ gooien. ‘Meneer Spruyt is niet veroordeeld, dus is hij onschuldig.’ Helaas is dat bij internationale oplichtingszaken meestal zo. Het is voor justitie complex om internationaal bewijs te moeten vergaren. Spruyt woont in het buitenland. Veel gedupeerden schamen zich ervoor dat ze zo dom zijn geweest en houden liever hun mond dan dat ze aangifte doen. Intussen komen de boeven en hun handlangers er mee weg.

  Spruyt was als intermediair tussen de investeerders en Westergard volop verantwoordelijk. Zelfs als je aanneemt dat hij zelf goedgelovig is geweest, had hij vanuit zijn leidende rol in het netwerk toch op de hoogte moeten zijn. Met zijn laksheid heeft hij medezendelingen enorm gedupeerd. Als die man zijn verantwoordelijkheid niet ziet, dan mag je toch hopen dat zijn zendende kerk dat wel ziet.

  De reactie van Daniel Renger komt op mij arrogant over. Ongeacht wie het vraagt zou hij tenminste moeten motiveren waarom zijn kerk deze man zendeling steunt.

 18. mafchauffeur says :

  @TommyLee: Hofstede (de voorzitter van Stichting Dutch Investments, waar Spruyt blijkbaar secretaris van was) is twee maanden geleden veroordeeld.

  LJN: BX7187, Rechtbank Zutphen , 06/922037-08
  http://zoeken.rechtspraak.nl/Default.aspx

  Ten voordele van verdachte laat de rechtbank meewegen dat verdachte eigener beweging en voordat het strafrechtelijk onderzoek naar hem was aangevangen (namelijk reeds vanaf februari 2006) alle inspanning heeft gedaan om het ingelegde geld aan de beleggers terug te betalen, hetgeen ook is gelukt, zelfs met een rente van 6%. Van groot belang acht de rechtbank dat de beleggers in SDI door zijn handelwijze uiteindelijk geen schade hebben geleden. De beleggers wilden dan ook geen van allen aangifte doen tegen verdachte.
  Ook houdt de rechtbank er rekening mee dat verdachte niet eerder met politie en justitie in aanraking is geweest, dat verdachte in zijn privéleven veel nadelige gevolgen heeft ondervonden van deze zaak en dat sprake is van een oudere zaak.

  Blijkbaar heeft Hofstede mensen netjes terugbetaald.

  Het echtpaar waar de Opgelicht-uitzending over ging hadden kennelijk niet via Hofstede maar via Spruyt ingelegd en wachten vermoedelijk nog op hun geld.

  Ook Jan en Henny beleggen via Erik Spruijt, die in de jaren daarna het aanspreekpunt is voor alle vragen met betrekking tot hun investering. Wanneer de rentebetalingen stagneren geeft Spruijt echter geen thuis. Hij verwijst naar Westergard, die de touwtjes volledig in handen zou hebben. Spruijt wordt verder in verlegenheid gebracht door zijn bestuurspositie bij Stichting Dutch Investments, een Nederlandse stichting die 1.3 miljoen aan beleggingen van Nederlandse investeerders beheert. Het geld is doorgestort naar NCI, dat het verder belegt en inzet ten behoeve van de zending.

  http://www.opgelicht.nl/dossiers/detail/christelijke-beleggers-ncisdi-december-2010/

  Hoewel het mij nog steeds onduidelijk is hoe het dan zit met hun aangifte(n).

 19. Professor Prietpraat says :

  @Tommylee

  “Ik heb begrepen dat in de evangeliegemeente Ermelo erg veel schade is aangericht.”

  Beter iets concreter. Zo is het nogal vaag en kan de schijn opwekken van laster bij sommige lezers.

 20. Professor Prietpraat says :

  feit blijft bij dit soort dingen dat veel Christenen menen dat ze hun mond niet mogen open doen en dat vuile was buiten hangen en zaken in de openbaarheid brengen een ernstige zonde is. Niets is minder waar. De Bijbel geeft ook genoeg voorbeelden. Beter is zaken aan het licht brengen als ze opnieuw kunnen gebeuren en als blijkt dat er binnen de kerk nog niet adequaat is gereageerd.

 21. mafchauffeur says :

  Dat moet je Trin, Zeurensen, Maasbach en andere collectetijgers nageven: ze beloven geen superdividend of -rente. Gewoon heel eerlijk: steun onze bediening en uw hemelse loon zal groot zijn en de weduwen, wezen en woningmarkt zijn ook geholpen.

  Maar dat hebberige van 30% rendement, dáár herken je de wolven in schaapskleren aan. 😉

  @Professor Prietpraat: wil je niet zo suggestief doen? 🙂

 22. midas says :

  God, geld en gehoorzaamheid deel 2. Begin maar vast met schrijven.

 23. TommyLee says :

  @PP ja hoe concreet moet het worden. Er loopt een pro/contra Spruyt scheidslijn door de gemeente, dat is niet zo bevorderlijk voor de eenheid.

 24. Pittig says :

  @ Professor Prietpraat

  TommyLee: “Ik heb begrepen dat in de evangeliegemeente Ermelo erg veel schade is aangericht.”
  Professor Prietpraat: “Beter iets concreter. Zo is het nogal vaag en kan de schijn opwekken van laster bij sommige lezers.”

  Nou, TommyLee drukt zich nog voorzichtig uit! De leiders van de Evangelie Gemeente Ermelo houden Erik Spruyt de handen boven het hoofd en hebben nooit contact opgenomen met slachtoffers van Spruyt uit de gemeente zelf.

  Veel gemeenteleden zijn zwaar teleurgesteld, velen vertrokken.

  Daniël Renger is daar trouwens ook ooit oudste geweest. Uit de verhalen die ik hoorde gingen ze in die tijd ook al van de ene crisis naar de volgende scheuring…

 25. Case says :

  Wel apart dat Pasterkamp altijd wel ergens in de buurt is, of heb ik een geest van Paranoia?

 26. Professor Prietpraat says :

  @Pittig, zou wel goed zijn dan omdat hier eens wat uitgebreider aan te snijden. Lijkt me heel relevant.

 27. Johan says :

  @Pittig: Daniel Renger was daar voorganger. Als ik het me goed herinner aangesteld door Jan Sjoerd Pasterkamp nadat daar een crisis was geweest, maar dat weet ik niet zeker.

 28. bengel says :

  @Johan,

  Daniel Renger was daar aangesteld door Jan Pool, die zelf korte tijd interim-trouble shooter was.

 29. Ronny Blaak says :

  Shalom beste mensen, toen ik net de kop van dit artikel las & me gelijk bedacht dat die Pasterkamp ook bij EC Europoort betrokken is, verbaasde het me helemaal niks in Jezus naam. Halloe Jah

 30. Pittig says :

  @ Case

  Je hebt een “geest van kritisch en logisch denken”… Gefeliciteerd! 🙂

 31. evangelischeloterij says :

  Wat een puinhoop in Evangelisch Nederland niet te geloven dit!

 32. jannegen says :

  Het begint er steeds meer op te lijken georganiseerde misdaad. Met een netwerk aan kerken en christelijke organisaties die hun goedgelovigen uitbuiten.

 33. Robert says :

  @jannegen de rechter had een andere indruk, zie hierboven, en die heeft het bewijs gezien.

 34. rob says :

  @Robert
  Een rechter kan niet afgaan op ‘indrukken”. Zelfs de meest logische verklaring is geen keihard bewijs om iemand te kunnen veroordelen.
  Dat kan dus pas als het 100% waterdicht is.
  Maar ook in de rechtspraak wordt geblunderd.

  Als je het dossier van opgelicht leest ontkom je niet aan de indruk dat Spruyt vervolgd had moeten worden en willens en wetens mensen heeft benadeeld.

 35. TommyLee says :

  @Rob, wat mij al vaker opviel: met christenen zaken doen kan een soort Russisch roulette zijn. Als de Heeeeere het anders leidt lopen de afspraken stuk. Gentlemens agreement of een fatsoenlijke ethiek ontbreekt en je kan naar je centen sjofartoeteren.

 36. Professor Prietpraat says :

  @Rob, veelzeggend vind ik vooral dat in de dossiers naar voren komt dat als mensen/gedupeerden vroegen waar het geld bleef, dat Spruyt niet bereikbaar was voor commentaar. Als je geen enkele blaam treft kan je tenminste een beetje medeleven tonen en vertellen wat je rol is hierin en dat het je erg spijt dat het zo gelopen is enz enz en dat je er alles aan zal doen om ze te helpen hun geld terug te krijgen. Dat Spruyt niet thuis gaf is voor mij duidelijk genoeg dat er iets goed fout zit en zat.

 37. Professor Prietpraat says :

  Dezelfde houding zien we overigens zo vaak terug, ook bij de Allards. Ze zeiden dat ze niks fout hadden gedaan, ze hadden alleen maar gedaan wat God hen zei te doen met alle goede bedoelingen. Meeleven met de slachtoffers en die helpen op alle mogelijke manieren om hen schadeloos te stellen, dat was niet van toepassing want ze waren uit vrije wil hun geld kwijtgeraakt. Jammer voor hen maar zulke leiders die van goede wil waren en slechts God gehoorzaamden treft nooit enkele blaam.

 38. TommyLee says :

  Ach ja de Allarts, Ik kijk altijd als ik een plantsoentje passeer even rond of ze staan te schoffelen. 😉

 39. joost says :

  Professor Prietpraat
  Ja dat is helaas altijd zo met die lijers van goede wil. Maar was het nu niet zo dat de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens (en wil)=joost

 40. Professor Prietpraat says :

  @Tommylee,

  Ze kunnen het ook hebben afgekocht 😉 Zie daarvoor de reportage van Undercover Nederland over afkopen van taakstraffen bij begeleiders van de reclassering. Trin, Ouweneel en Patserkamp hebben nog heel wat werk te verrichten voor ze een hemel op aarde hebben gerealiseerd hier 😉

 41. Professor Prietpraat says :

  Overigens ben ik zelf opgelicht jarenlang door een “gristelijke” autodealer. Uiteindelijk kwam het uit en eigenlijk had ik aangifte moeten doen maar dat heb ik niet gedaan. Hij was nog wel lid van de veel betrouwbaardere PKN. Ik dacht toen dat je auto laten repareren bij een Christen het risico op oplichting aanzienlijk zou verkleinen. Heeft me duizenden euro’s gekost in de loop der jaren.

  Ik wil maar zeggen dat corruptie overal voorkomt helaas. Alleen niet als je je ogen er voor sluit en gelooft in een sprookjesevangelie met een hemel op aarde waarbij iedereen die zegt Jezus te volgen 100% betrouwbaar is.

 42. Pittig says :

  @ Professor Prietpraat

  Wat een gedoe met zo’n dealer.

  Of de PKN-leden veel betrouwbaarder zijn dan de evangelische betwijfel ik zeer, maar het scheelt al een hele hoop dat een groot deel van de PKN in zulke zaken niet dwingend en manipulerend met de Naam des Heren gaan zwaaien en over “de Koninklijke Weg” en “vergeving” gaan praten. En dat ze een stuk nuchterder in het leven staan en dat ze er niet van uit gaan dat christenen nou zoveel beter zijn dan de rest. Dat lijken me kleine, maar belangrijke verschillen.

  In de rechterflank (evangelisch en gereformeerde bond) zullen de verschillen op deze punten met evangelischen al weer een stuk kleiner zijn?

 43. Pittig says :

  @ Engel

  Ah, een Pinkstervoorganger. Gelukkig geen Presbyterian of Reformed minister… 😉

  Maarruh… je bent een monstertje geworden! Waar zijn die mooie engel-plaatjes gebleven?

 44. engel says :

  @Pittig,

  Bij die stijle calvinisten komen dat soort dingen gelukkig niet voor!

 45. Pittig says :

  @ Flipsonius

  Maar bij die lieve en aardige Doopsgezinden wel…

  1994
  http://www.digibron.nl/search/share.jsp?uid=00000000012df27a9fdcba8312c42205&sourceid=1011

  2012
  http://www.kerknieuws.nl/nieuws.asp?oId=23975

  *** wacht ondertussen af of anderen nu oplichting en fraude in de PKN gaan zoeken ***

 46. Professor Prietpraat says :

  wat is dat toch met dit soort “apostolische” leiders die in oplichters en leugenaars gezalfden Gods menen te zien die ze met woord en daad moeten steunen?

 47. Case says :

  Soms doet het me allemaal een beetje aan de Sopranos denken. Het zijn lucratieve zaakjes die ze zoeken om winst uit te slaan en de mensen betalen hun percentages voor ‘bescherming’. Een deel van de zaken is ‘Ligit’, maar er zijn schaduwgebieden. Een grote sterke kern om de leiders heen die alles goedpraten en doen of ze van niks weten. Ze houden van macht en luxe en weten het allemaal mooi te zeggen. Regelmatig is er een afrekening. Wie is de Capo di tuti Capi in Nederland? Moet ergens tussen de mensen die zich apostel noemen zitten.

 48. Pittig says :

  @ Engel en Flipsonius

  Vorige opmerking van mij was natuurlijk aan Engel gericht.

  *** Wacht nog steeds op al die PKN gevallen. Of willen de anderen dat ik ze zelf ga zoeken? ***

 49. engel says :

  @Pittig,

  Vrijgemaakten (art. 31) tellen zeker niet mee?

  http://www.kerknieuws.nl/nieuws.asp?oId=21630

 50. engel says :

  Zolang die fraude met de mantel der liefde bedenkt wordt, komt het natuurlijk ook niet in het nieuws! Daar komt bij dat internet ook niet zo betrouwbaar is, heb ik gehoord uit betrouwbare bron.

  http://www.blikopdewereld.nl/Ontwikkeling/rechtspraak/46-strafrecht-in-historisch-perspectief/1735-34-fraude-in-orthodox-protestantse-kringen.html

 51. Pittig says :

  @ Engel

  Nee, die tellen beslist niet mee. En zeg voor je eigen veiligheid en welzijn nooit op een bijeenkomst van Vrijgemaakten dat je hen met de PKN mee wilde tellen… 😉

  Maar ik ben zelf nu ook eens “fraude / oplichting / PKN” gaan googlen, maar tot mijn verbazing komt er pagina’s lang geen enkel voorbeeld voor.

  Een aantal mogelijkheden:

  1. PKN-ers zijn echt liefdevol en rechtschapen, nog veel meer dan alle EO leden bij elkaar.
  2. PKN heeft Google zover weten te krijgen deze meldingen heel laag in de zoekresultaten te zetten.
  3. Het is een wonder!

 52. Professor Prietpraat says :

  @Pittig,

  er is nog een optie: de PKN heeft haar geldzaken beter geregeld

  of misschien zijn PKN ers gewoon zich beter bewust dat het veel beter is zich in de hemel schatten te vergaren dan op aarde 😉

  of misschien hebben ze gemiddeld meer ontzag voor Gods strengheid en leven ze dus beter de regels na in plaats van elkaar te bestelen

  Blijkt toch maar weer dat wat ik vermoedde waar is, PKN’ers zijn over het algemeen betrouwbaarder met geldzaken en zullen niet snel overgaan tot oplichting en verduistering 😉

 53. ruub says :

  @Pittig
  Komt gewoon omdat PKN-leden gemiddeld ouder zijn en sceptischer dan leden bij een evangeliegemeente. Hoe ik dat weet? Profetische openbaring. En als je dat niet gelooft, ben je waarschijnlijk PKN-lid of helemaal geen lid.

 54. PIETER KAPSEL says :

  GIJ DIE ZONDER ZONDEN ZIJN WERPE DE EERSTE STEEN