God háát echtscheiding!

God háát echtscheiding en zal echtbrekers oordelen! Ook wie na een echtscheiding hertrouwt heeft de Heere Jezus niet goed begrepen. Die wil namelijk dat je de rest van je leven blijft wachten tot je overspelige partner bij je terug komt. Volgens evangelist Bert Bruinekreeft is wat de Bijbel leert over het huwelijk eigenlijk heel simpel: je zit gewoon tot je dood aan je man of vrouw vast. Wen er maar aan.

Advertenties

77 responses to “God háát echtscheiding!”

 1. Agilhartje says :

  Niemand is een liefhebber van echtscheiding, toch?
  Laten we in ieder geval afspreken het liefdevol op te lossen en geen stenen te gooien met zondige handen…

 2. Suzanne says :

  Precies, achter elk mensenleven zit een verhaal, en niemand is perfect!

  Ik heb het filmpje niet eens bekeken, bang dat ik mij dan weer ga opwinden over iets wat Bert zegt, en net als Agilhartje zegt:Niemand is een liefhebber van echtscheiding, toch?

 3. Ds Dre says :

  Geweldig. Het moet bewezen zijn de man overspel gepleegd hebben, ook bij het feit als de man met een andere vrouw is getrouwd en daar twee kinderen heeft. Bert mist de basis kennis biologie. Kennelijk op een school gezeten waar ze de voortplanting van de mens hebben overgeslagen. In zijn schooltijd kon dat nog.

 4. St. says :

  De bijbel heeft het ook nergens over het besturen van auto’s, het vieren van Kerst of het plukken dan bananen.
  Mag dat dan ook allemaal niet?

 5. St. says :

  En waarom wordt er zo makkelijk vanuit gegaan dat in de kerk trouwen automatisch betekent dat God die mensen bij elkaar heeft gebracht?

 6. Professor Prietpraat says :

  @St.

  Daar heb je een sterk punt met je laatste zin

 7. joost says :

  Volgens mij wordt er in de bijbel helemaal niet gesproken over een ceremonieel huwelijk in een kerk of voor de wet.
  Ik lees er alleen: “Hij ging tot haar in en nam haar tot zijn vrouw” Dus 1 maal gemeenschap en je zit aan elkaar vast. Als vrouw mag je geen 2 echtgenoten maar als man wel twee vrouwen want werd die ene bijbelse figuur na jaren hard werken niet aan de oudere zuster “gegeven” (of andersom) en moest daarna nog jaren wachten tot hij de door hem gewenste jongere zuster mocht “huwen”?
  joost

 8. Suzanne says :

  @joost
  Maar als je een dag later weer gemeenschap hebt met weer een andere man, aan wie zit je dan vast?
  Volgens mij zit het allemaal heel anders in elkaar, ik ben wel eens in gesprek met een messias belijdende jood, en daar hoor ik een heel andere uitleg.

 9. joost says :

  Suzanne
  dan pleeg je overspel, ik stelde toch al dat je als vrouw maar 1 man mag hebben. Heb je gemeenschap met een andere man dan mag je worden gestenigd. 😉 😦 😡
  joost

 10. vleertje says :

  @Joost Dat is een misverstand. Het huwelijk is heel Joods en nergens in de Bijbel is gemeenschap de huwelijkssluiting. Izaak en Rebakka zijn bv op afstand getrouwd, door de knecht van Abraham en de vader van Rebekka. Toen zij in zijn tent kwam, was ze dus al zijn vrouw. Jezus zijn eerste wonder was op een bruiloft.
  Ik kijk dit filmpje niet. Dit soort farizeeër is heel slecht voor mijn bloeddruk. Maar ik denk dat deze man deze bijbeltekst niet kent:
  Deutronomium 24 : 1-4
  1 Wanneer iemand een vrouw genomen en gehuwd heeft, dan zal, – als hij haar geen genegenheid toedraagt, omdat hij iets onbehoorlijks aan haar gevonden heeft, en hij een scheidbrief geschreven en haar die overhandigd heeft, waarna hij haar uit zijn huis heeft weggezonden; 2 en als zij dan uit zijn huis vertrokken, haars weegs gegaan en de vrouw van een ander geworden is; 3 en als dan de laatste man een afkeer van haar krijgt, een scheidbrief schrijft, haar die overhandigt en haar uit zijn huis wegzendt; of als de laatste man, die haar tot vrouw genomen heeft, gestorven is – 4 dan zal de eerste echtgenoot, die haar weggezonden heeft, haar niet opnieuw tot vrouw mogen nemen, nadat zij verontreinigd is geworden; want dat is een gruwel voor het aangezicht des HEREN; gij zult geen zonde brengen over het land dat de HERE, uw God, u ten erfdeel geven zal.

 11. Afolus says :

  @vleertje
  Jouw bijbelcitaat is wel erg uit de invalshoek van een man opgesteld.

  Je zou de indruk krijgen dat de eerste man van deze blijkbaar niet erg gezellige echtgenote precies gedaan heeft wat evangelist BB hem zou adviseren: niet hertrouwen en wachten tot ze terug komt…!

  Hij mag haar echter niet terugnemen omdat ze “verontreinigd” is geworden en de Heeeeere een gruwel. Dat is niet de man z’n schuld maar die van de Heere.

  Ga dat filmpje maar niet bekijken.

  Deze broeder is een absolute “bloeddruk-verhogende” lamzak die voor een ander precies weet uit te leggen wat wel en niet mag.
  Als je het filmpje bekijkt krijg je de indruk dat hij zijn stellingen ter plekke bedenkt.

 12. Johan says :

  Volgens mij komt het vooral doordat Paulus aan het huwelijk een geestelijke betekenis toedicht door een vergelijking te trekken met Christus en zijn Gemeente. Dan is scheiden zo’n beetje gelijk aan je losrukken van Jezus. Ik vraag me af of je een vergelijking zo ver moet willen doortrekken.

  Ik zie het huwelijk vooral als een maatschappelijke instelling, iets dat van alle tijden is, maar in verschillende samenlevingen verschillend wordt ingekleurd. In onze tijd is het bij wet niet toegestaan meerdere partners te hebben. Er zijn beschermingsclausules voor beide partners en de kinderen ingebouwd. Een huwelijksovereenkomst is per definitie tijdelijk en houdt alleen stand als beide partners erin investeren en zich aan de afspraken houden. Vreemdgaan, alcoholisme, geweld, een partner met autisme, trauma’s en andere ingrijpende veranderingen kunnen ertoe leiden dat een relatie stuk loopt. Als je er voor kiest om uit elkaar te gaan en het contract te ontbinden zie ik niet in waarom je niet vrij zou zijn een nieuwe relatie aan te gaan.

  Dat het niet te adviseren is om lichtvaardig te scheiden spreekt voor zich, maar ik ken niemand die dat met gemak heeft gedaan. Vaak was het een worsteling van jaren en wordt de pijn nog steeds gevoeld, al was het maar omdat de kinderen en financiën (alimentatie, vermindering van inkomsten, gedwongen huisverkoop) nog steeds een rol spelen na een scheiding.

 13. mafchauffeur says :

  @St: wat het besturen van auto’s betreft heb je helemaal gelijk – vandaar dat ik zo snel mogelijk een vliegbrevet heb gehaald, om zo min mogelijk te hoeven zondigen. Over Kerst sla je de plank mis; de Wijzen uit het Oosten begonnen er mee. Maar die bananen zijn pas echt onzin. Alle vruchten in de Hof van Eden mochten worden gegeten op 1 na. En aangezien bananenbomen (eigenlijk planten) uitstekend drijven hebben ze de Zondvloed zonder twijfel overleefd, ook al waren ze de Atlantische oceaan overgedreven. 🙂

 14. joost says :

  MC
  Maar hoe weet jij dan of die verboden vrucht niet toevallig een banaan was?
  joost

 15. mafchauffeur says :

  @joost: dan is het nog simpeler, en spreekt de Bijbel zich duidelijk uit tégen het plukken (nou goed, het eten) van bananen.

  Gezien de vorm en symboliek ligt het trouwens meer voor de hand Eva een banaan in haar mond stak dan een appel. 😉
  En dan ook nog Adam erbij betrekken.

  Gelukkig heeft de Genesis-schrijver een en ander gekuisd ten behoeve van de tere kinderziel.

 16. Suzanne says :

  @Johan

  Heel duidelijk wat je zegt, zo denk ik er ook over!

 17. mafchauffeur says :

  @Johan: Paulus maakt het ook ingewikkeld door hierover te schrijven met toevoeging van opmerkingen als “dit zeg niet ik, maar de Heere”. Blijkbaar zat daar toch een verschil in. En was hij (soms?) van mening dat hij daar het verschil daartussen goed kon onderscheiden.

 18. Darby says :

  De grap is dat het griekse woord “Moichous” voor echtbreker ook een metafoor kan zijn voor ongeloof jegens God.
  M.i vergt dit nog enige bijbelstudie voordat we alle wederomgetrouwde gescheidene aan de schandpaal nagelen.

 19. Dagobert says :

  Pfff Bert ‘Witte tent’ Bruijnekreeft. Denominatie stond waarschijnlijk op z’n moeilijke-woorden-wcpapier de ochtend dat dit filmpje is opgenomen.

 20. de dichter says :

  Er is een tenzij die paulus verteld en mooi tussen haakjes staat er in wat vertalingen “dus niet God” als de ongelovige partij wil scheiden dan mag er gescheiden worden. 1 kor 7:15

 21. Quinten says :

  Voor wie nog niet genoeg heeft van Bert:

  Wees gewaarschuwd: Bert is niet van de alverzoening 🙂 !

 22. Rene says :

  @ de dichter,

  Je moet dan wel ff het hele stuk van 1 Korinthe 7 erop zetten. Dan snap je de context van die tekst ook. Dit lijkt zo erg kort door de bocht. En in Korinthe staat niet de enigste tekst over scheiding. Er zijn verschillende boeken waarin beschreven staat dat scheiding gewoon “not done” is. Scheiden mag gewoon niet of het nu met een ongelovige is of niet. In vrede leven betekent niet een scheiding. Uit een scheiding komen tal van conflicten. En conflicten staat tegenover vrede. Niet alleen conflicten, maar ook eenzaamheid, woede, hebzucht e.a. komen hieruit voort. Dit is nou niet bepaald het leven wat Jezus van ons vraagt. Als christen zij wij degene die het goeie voorbeeld horen te geven en niet bewust (zonde plegen) gaan scheiden.

 23. Octavianus says :

  Onderzoekt alle dingen en behoudt het goede. Ik denk dat het goede wat je hieruit kan halen is dat het goed is om te vechten voor je huwelijk als het slecht gaat.

  Voor het overige geldt: de letter doodt, maar de Geest maakt levend

 24. Pittig says :

  @ Rene

  Wel apart dat “God” dan wel regelingen voor echtscheiding geeft in het oude testament. Hoe wil je dat verklaren dan? Ben je dan niet strenger dan God zelf?

  Er zijn genoeg situaties waarin ik als predikant mensen adviseer om te scheiden: denk aan seksueel, psychisch en lichamelijk misbruik. als een vrouw en een kind moet kiezen tussen in leven blijven of scheiden, dan weet ik wel wat daar het goede is.

  En als een stel het echt niet bij elkaar kan uithouden, de hele tijd niets anders dan ruziën en ze al jaren zonder effect huwelijkstherapie hebben gehad?

  Je zegt:

  Als christen zij wij degene die het goeie voorbeeld horen te geven en niet bewust (zonde plegen) gaan scheiden.

  Ik zie nergens christelijke groepen en gemeenten die het goede voorbeeld geven. Alle zonden komen in evangelische, charismatische, katholieke en protestantse kringen ook voor. Soms leven ze buiten de kerk/gemeente eerlijker en oprechter dan erbinnen. De geschiedenis van werkelijk alle christelijke groepen staat vol van machtsmisbruik, discriminatie, manipulatie, etc. Ik zie het verschil niet zo met ongelovigen. Of ben jij zelf wel beter dan ongelovigen?

 25. Rene says :

  @ Pittig,

  Ik ben zelf niet beter nee. En ook voor die regeling in het oude testament hoor je het verhaal eens goed door te lezen voor een juiste context. Want God is tegen echtscheiding. Met een scheiding is het voor de partijen beter om pastoraat aangeboden te krijgen en een tijdje uit elkaar leven zodat ieders proces in goeie staat is verwerkt. We horen elkaars fouten te vergeven en met elkaar te verzoenen. Niet dat de een en ander elkaar dingen gaan verwijten.

  Het is erg jammer dat zonden overal voorkomen. En dan blijf ik toch zeggen dat wij het goeie voorbeeld horen te nemen. En dat is bewust te worden wat er in de kerk speelt tussen de mensen. Jezus vraagt ons om het woord door te geven in de wereld. En niet andersom

 26. Suzanne says :

  Koste wat het kost om bij elkaar te blijven omdat je niet mag scheiden?
  Ik ken mensen die gelovig zijn en koste wat het kost bij elkaar blijven, zij durft niet te scheiden terwijl zij het heel graag wil, maar omdat ze gelovig is doet ze het niet. Ze leven als broer en zus, zei zij tegen mij.
  Het is hun keuze, maar vraag mij af of je zo dan nog wel van een huwelijk kunt spreken, ik denk van niet.

  Ik denk dat scheiden mag, er zijn bepaalde omstandigheden waar door je zelfs niet anders kunt. Als je alles wil doen om je relatie te redden, zoals hulp zoeken maar de ander wil er niet aan mee werken, dan houd het echt op.
  Bij je man blijven en net doen of alles goed is, wie hou je dan uiteindelijk voor de gek.
  Ik dacht dat Mozes het ook over een scheidbrief had, en we leven nu eenmaal in een onvolmaakte wereld, en zonden zullen we altijd blijven doen ook vooral met onze mond, en daar hoor je haast nooit iemand over!!!!!!

 27. Rene says :

  De scheidingsbrief van Mozes is gegeven. Maar als je het hele verhaal in het oude testament daarover leest weet je ook dat God het niet fijn vindt. Ook wordt er in het nieuwe testament over deze brief gesproken. En haalt Jezus door een vraag het opnieuw naar voren. Wat staat in Mattheus 5. Je drijft die ander tot overspel. Paulus neemt dit onderwerp ook aan en spreekt niet vanuit zichzelf, maar wat de Heere hierover heeft gezegd. Als er iets mis is gegaan in het huwelijk is het verstandig om eerst naar jezelf te kijken en daar verandering in te brengen. Voordat wij de tegenpartij alles gaan verwijten.

  Een huwelijk is te redden! Jazeker en dat alles door de liefde van God. In die liefde van God is vrede en vergeving. We leven in een wereld waarin zonde heerst en we zijn allemaal niet perfect. Maar zoals ik al eerder zei, begint een verandering bij jezelf. Vooral ook door God te zoeken en het probleem in je huwelijk bij Hem neer te leggen. Dan kan God hiermee bezig gaan. Het zal moeilijk zijn en zwaar om voor je huwelijk te knokken, maar het eindresultaat mag er zijn. Scheiden is zo makkelijk gezegd. Terwijl er toch echt meer conflicten uit komen die God niet leuk vindt. Zoek eerst het koninkrijk van God. Scheiden is eigen keus en niet de keus van God.

 28. mafchauffeur says :

  @Rene:

  Scheiden is zo makkelijk gezegd.

  Makkelijk gezegd, maar zelden makkelijk (of lichtvaardig) gedaan.

  (Net zoals “Niet scheiden” gemakkelijk gezegd is, maar -zoals je al aangeeft- niet gemakkelijk gedaan.) 😉

 29. Rene says :

  Ik merk dat er veel wordt gesproken over de scheidingsbrief van Mozes. Als je alle verhalen over de scheidingsbrief erbij haalt zowel in het oude testament en het nieuwe testament en dit leest. Dit zijn 7 verhalen. In het nieuwe testament worden wij door Jezus en Paulus gewaarschuwd voor de gevolgen van scheiding. Dat betekent niet dat je mag scheiden. Je wordt ervoor gewaarschuwd dat scheiden nare gevolgen heeft.

  God heeft iedereen lief. Niemand uitgezonderd. Iedereen heeft de liefde van God. De een die doet er wat mee en de ander niet. Jezus vraagt van ons om Hem in elke keuze die we maken te betrekken. Zodat De liefde van God door ons heen kan werken. Door elkaar te vergeven kan er herstel plaats vinden. Ook in een huwelijk. Het is een zwaar proces en als we God uitnodigen om mee te helpen in dit proces worden de zwaarste lasten bij je weg gehaald en zal er liefde stromen. Een belangrijk gebod uit de bijbel is, heb je naaste lief als je jezelf, zoals ook God jou lief heeft. Je kunt na de scheiding elkaar lief hebben, maar dit is niet zoals God het heeft bedoeld.

  Satan wil graag dingen kapot maken die door God gemaakt zijn. Zo is ook een huwelijk gemaakt door God. Want God is liefde en je touwt omdat je elkaar lief hebt.

 30. Rene says :

  @maf

  Goed dat je dat aangeeft. Het zijn alle 2 geen makkelijke keuzes en opgave’s

 31. Suzanne says :

  Je drijft die ander tot overspel? ik denk toch dat je zelf verantwoordelijk blijft. En wie een vrouw reeds aan ziet heeft reeds overspel gepleegd staat ook in de bijbel, dus vul maar in.
  Ik weet ook verander de wereld maar begin bij jezelf.
  En dan maar als broer zus leven? En hoe ga je dan met je gevoelens om? Ga je daar niet goed mee om heb je het volgende probleem waar christenen dan wel weer iets over te zeggen hebben. Hoe krom kan het zijn!
  Ik denk wees eerlijk en als je nog nooit problemen gehad hebt in je relatie wees dan stil. De bijbel is een leidraad voor ons leven, en geen wettisch boek althans zo ervaar ik het. Maar er zijn omstandigheden waarin je niet gehuwd kunt blijven.

 32. Rene says :

  @ Suzanne

  Ik heb zelf ook problemen in het huwelijk gehad dus vandaar. En de liefde van God kan alles bereiken.

 33. Suzanne says :

  Ja en als de ander ongelovig is en niet wil! Wees eens niet zo kortzichtig en denk eens na, en als je niet uit liefde getrouwd bent, maar gedwongen, en incest, drankmisbruik,mishandeling enz en dan durf jij nog te zeggen dat je moet blijven, dit is het laatste wat ik hier over zeg wordt hier echt doodmoe van!
  Dan valt er gewoon met christenen hier niet over te praten.

 34. Rene says :

  Buiten de scheiding om vraagt Jezus van ons hoe wij met elkaar horen om te gaan. En met die problemen die je hierboven noemt zijn zeker zwaar en niet te handelen voor man/vrouw. En daarmee zijn wij het eens dat een verandering bij jezelf begint. Als je in een huwelijk beseft waar je fouten liggen en je wordt er bewust van kun je hieraan werken. Zo niet dan wordt er vanuit de bijbel gesproken over een scheidingsbrief omdat die persoon koppig blijft. Maar daarna worden wij in elk stuk ook gewaarschuwd voor de gevolgen van die keus. God spreekt dat in het oude testament en in het nieuwe testament spreken Jezus en Paulus hierover. Je wordt er over gewaarschuwd en de keus die maken we zelf. Of met God samen.

 35. Ruud says :

  Dr. David Instone-Brewer heeft een visie op echtscheiding die (denk ik) redelijk recht doet aan zowel de Bijbel als aan christenen die met deze problematiek kampen.
  http://www.divorce-remarriage.com/

 36. Ruud says :

  Het is in ieder geval een visie die voorkomt dat je als slachtoffer levenslang in een hel moet blijven leven.

 37. agilhartje says :

  Ik blijft voorlopig maar vrijgezel, denk ik. Of mis ik dan heel veel?

 38. mafchauffeur says :

  @agilhartje: seks.

  Althans, ik ga er vanuit dat je dat van Bert Bruinekreeft niet mag hebben als vrijgezel. 😉

 39. Suzanne says :

  Helaas, ik kan geen Engels!

 40. Dirkteur says :

  Boeiend onderwerp, ik heb het filmpje durven bekijken en vind het best meevallen. Geen schreeuwende evangelist (ik ken hem verder niet) die zichzelf op een podium neerzet, maar iemand die (lijkt het) het onderwerp onderzocht heeft vanuit de bijbel en daarop z’n mening probeert te baseren. Ik aarzel soms ook wel eens op filmpjes en blogs van GG om niet in negatieve extases te hoeven geraken… maar meestal overwin ik mezelf: door een andere mening te horen, hoe raar de persoon ook, werd ik meestal niet slechter. Je wilt toch niet zo zijn/worden als de protagonisten die als onderwerp op GG figureren? Onbuigzaam, starre overtuiging, onaanspreekbaar etc. 🙂 Typisch onderwerp waar je moeilijk met een oneliner mee wegkomt, al kwam Jezus een heel eind. Petje af voor mensen die het met waarheid & liefde proberen. Enough said.

 41. joost says :

  Rene

  Scheiden is eigen keus en niet de keus van God.

  Zoals ook trouwen ja eigen keuze is en niet die van God. Wat God heeft verbonden mag je niet scheiden maar wat de mensen hebben verbonden dan toch weer wel?
  joost

 42. joost says :

  MC

  . seks.
  Althans, ik ga er vanuit dat je dat van Bert Bruinekreeft niet mag hebben als vrijgezel

  Ach daar verkopen ze bij de meeste postorder bedrijven toch ook Tarzans en soortgenoten voor. En dan heb je ook nog eens tien vingers (kun je ook nog eens vreemd gaan zonder echt vreemd te gaan) en als je van
  veilig vrijen houd gebruik je handschoenen. 😦
  joost

 43. Suzanne says :

  Hahahaha Ik hou dan maar voorlopig bij mijn knuffels, of mag dat ook niet?

 44. Rene says :

  @Joost,

  Bij de meeste trouwerijen wordt de zegen van God meegegeven. Daarmee sluit je ook met Hem een verbond af. Een man en vrouw is door God gemaakt, zoals ook het huwelijk.

 45. mafchauffeur says :

  @joost: ik vraag mij af of Bert zo rekkelijk is dat seks met jezelf wél mag.

  Ik denk van niet, eigenlijk. 😉

 46. Flipsonius says :

  @Rene

  Satan wil graag dingen kapot maken die door God gemaakt zijn. Zo is ook een huwelijk gemaakt door God. Want God is liefde en je touwt omdat je elkaar lief hebt.

  Geloof je dat zelf? Het huwelijk uit liefde is maar een paar eeuwen oud en ontstaan in burgerlijke westerse gemeenschappen. In de tijd van het OT en NT was er gewoon sprake van uithuwelijken – met bruidsschat en al. Niks liefde, niks wil van god, gewoon een sociaal economische deal tussen twee families!
  Waar Jezus naar uithaalt in de bergrede is m.i. de praktijk dat mannen heel simpel hun vrouw konden dumpen als die ze niet meer beviel (sexueel, baarde onvoldoende stamhouders, was brutaal). Door een scheidingsbriefje te halen. Formalitiet. Exit vrouw, weg haar toekomst, weg status en reputatie, voortaan afhankelijk van vrome plichtsgevoelens van anderen. ‘Dat mag toch wel?’ vragen de farizeeërs poeslief. ‘Bekijk het even!’ zegt Jezus. Dezelfde die een zeer openhartig gesprek aangaat met de grootste slettenbak van een Kanaanitisch dorpje, en haar de eer gunt om hem als de messias te verkondigen. Je wordt gek van / op die man!

 47. Rene says :

  Uithuwelijken gebeurt nog steeds. Het is God die de liefde geeft aan ons. Zoals wij een ander horen lief te hebben. Of je nou trouwt of niet.

 48. Rene says :

  @Flipsonius

  In de context die gegeven wordt vanuit die bijbel tekst, of andere teksten die gaan over een scheidingsbrief, wil Jezus toch iets heel anders vertellen dan dat je zomaar je vrouw mag “dumpen”. Het verhaal geeft een heel ander beeld dan wat jij in je reactie beschrijft.

 49. joyce says :

  Ik vind het einde ook wel triest.. Als je een dochter van 10 hebt en je vrouw gaat ervandoor, moet je dus zeggen dat je altijd op mama blijft wachten en denkt je dochter dat jij niet gescheiden bent? Lijkt mij dat je dan een wegkwijnende zichzelf verloochenende man wordt, dan kun je dus helemaal niet meer leven. En je dochter gaat zich zorgen maken omdat je de waarheid niet in wil zien.. Tuurlijk, lijkt me de juiste manier, Bert

 50. joost says :

  MC

  ik vraag mij af of Bert zo rekkelijk is dat seks met jezelf wél mag. Ik denk van niet, eigenlijk

  Ik ben bang dat je daar gelijk in hebt. 😦 Hij zal wel van het idee uitgaan dat iedereen die zich zelf naait zich niet meer door hem zal laten naaien. 😡
  joost

 51. Rene says :

  @ Joyce,

  Dat lijkt ook inderdaad een weg waarin je niet wil zitten. Ten eerste vraagt het heel veel geduld en gebed. Maar in de bijbel wordt er wel gezegd om weer met elkaar te verzoenen. Voordat dat gaat gebeuren, als het gebeurt tenminste, zullen wij bewust moeten worden van onze fouten die wij in het huwelijk hebben gemaakt. Dan kun je eraan werken in een proces. Dat proces in lang en zwaar. Maar er zijn al veel stellen die dat proces hebben door lopen en herstel kunnen vinden bij elkaar. Maar het is niet makkelijk

 52. mafchauffeur says :

  Uit het Regeerakkoord:

  Echtscheiding zonder tussenkomst van de rechter wordt mogelijk als er geen kinderen betrokken zijn en partners overeenstemming over de scheiding hebben bereikt.

 53. Flipsonius says :

  @Rene
  Ik kan je hier helemaal niet volgen. Ik bedoel precies het tegenovergestelde, nl. dat Jezus de farizeeërs confronteert met het feit dat ze de wet wel heel makkelijk proberen uit te leggen: ‘als je vrouw je niet bevalt, mag je dan een scheidingsbriefje halen?’ Het antwoord van Jezus is nee! Dat staat toch duidelijk im mijn post?

  Maar mijn andere punt was dat huwelijken destijds en nog heel lang daarna niet (of hoogst zelden) uit liefde gesloten werden, maar gearrangeerd uit economische noodzaak. Is dat wat door God verbonden is?

 54. Rene says :

  @ Flipsonius,

  Dan heb ik een verkeerde indruk genomen bij je reactie.

  Op het andere punt. Als je trouwt ben je verbonden met elkaar. Zoals God de wereld heeft geschapen zo is ook het huwelijk door God in stand gebracht. Maar de keus die wij nemen is vrijwel altijd menselijk. Je kunt uit verschillen keuzes met iemand trouwen, maar zodra je het ja woord geeft wordt het huwelijk in stand gebracht. Dus ook samen met God. Als je bv. je huwelijk laat inzegenen geef je God de ruimte om in het huwelijk aanwezig te zijn.

 55. joyce says :

  @rene, ik heb nou niet het idee dat het op welke wijze dan ook goed zou zijn om zo tegenover je dochter te reageren. Je vrouw is dan niet voor niks weggegaan en zal wss ook niet meer terugkomen. Dan kun jij je wel willen verzoenen, maar als je vrouw dat niet wil is je dochter wel de dupe van jouw houding tegenover je vrouw. Je dochter zit dan met een vader die diep ongelukkig is omdat zijn vrouw ervandoor is en dus eigenlijk geen zin meer heeft in het leven. Tuurlijk zijn er stellen die uiteindelijk wel weer bij elkaar komen, maar ik denk niet dat je zo krampachtig moet blijven vasthouden aan iets dat er (iig van een kant) niet meer is. Dat is voor niemand goed. En de lachende 3e is in dat geval je vrouw, want die is gelukkig met een andere man. Dan kun je haar keuze dus beter omarmen dan om weg te gaan zitten kwijnen en (onbewust) ook het leven van je dochter extra moeilijk maken.

 56. Rene says :

  @ Joyce,

  Is dit een algemeen bericht? Op praat je hier op een persoon af?

  Ten eerste als er kinderen in het spel zijn horen de kinderen vooral een veilige leef omgeving te hebben. En nee, niet dat zij de dupe worden van de keuze van hun ouders.

  Ik citeer namelijk ook heel duidelijk wat er vermeld wordt vanuit de bijbel. En we kunnen zeggen, ach de bijbel en we moeten niet zo krampachtig gaan doen. Nou zijn wij niet allemaal even perfect en lopen dingen niet zoals wij dat vaak willen. Maar een keuze die maken we zelf. Ik bedoel met verzoenen, dat als je een keuze maakt met God, dat God liefde is en die liefde tussen de mensen wil brengen. Als ga je als vrienden met elkaar om of weer als een stel. God wil niet dat mensen hatelijk tegenover elkaar gaan zitten. Zeker niet als je een christen bent. Heb je naaste lief als jezelf, zoals God jou lief heeft en daar moet elke betrokkene aan kunnen houden als je het woord draagt in je leven. Nou maken wij ook wel eens fouten, maar wij kunnen ook proberen om samen met God die keus te maken, zoals ons dat verteld is door de bijbel en het woord.

  Waar God is is liefde, en andersom lijkt me ook heel duidelijk. Je ex haten en God lief hebben? Hmm volgens mij klopt daar iets niet. En als je dat niet bedoeld dan heb ik het verkeerd. Vergeef elkaar zoals ook God jou vergeeft. Is dat niet mogelijk, leer dan in een proces hoe je dat mogelijk kunt maken. Want God houdt van iedereen. God wil die liefde geven en het is aan ons of wij dat ook willen ontvangen.

 57. Luctor says :

  (1) Ja, ik wilde scheiden, mijn ex-vrouw niet. Ik wilde weg, weg uit het huwelijk, weg uit het gezin, weg uit de kerk, weg uit het werk. En ik vond woonruimte,ergens ver weg. Daar trok ik mij terug in mijn holletje, weinig verantwoordelijkheden meer, de leegte die ik begeerde. Ik was alleen met mijn boosheid, mijn gelijkhebberigheid. En tegelijk psychisch een wrak. Ik zag in dat ik hulp nodig had. Ik kwam bij de, nee, dat wil niet vertellen. Vooruit, het moet maar gezegd, ik kwam onder behandeling van een psychiater. Ik begon aarzelend mijn leven onder ogen te komen. Millimeter voor millimeter kreeg ik inzicht in mijn existentie. En ik denk, dat mijn zelfkennis nog steeds onvoldoende is. Er valt nog zo veel te leren. Ik begreep uiteindelijk, waarom ik tot die vreselijke, hatelijke, afschuwelijke scheiding was gekomen. Jarenlang was ik niet degene, die ik wilde zijn, die ik dacht wel te kunnen zijn. Achteraf is het makkelijk te constateren: het gezin was me te zwaar. Aan een of twee kinderen zou ik so wie so al de handen vol hebben gehad. Mijn werk paste in het geheel niet bij mijn mogelijkheden. Intellectueel kon ik het wel aan, maar mentaal niet. Mijn werk vereiste gerichtheid op mensen en ordelijkheid en structuur en flexibiliteit. Het ontbrak me geheel en al. Ik ben taakgericht en chaotisch en star. Toch heb ik ruim twintig jaar dit werk nog aardigjes gedaan, maar het kostte me steeds meer inspanning. En dat had een keerzijde. Men zag het niet zo zeer op mijn werk, maar wel des te meer thuis, in huwelijk en gezin. Agitatie, korzeligheid, chagrijn, mijn liefste mensen van me afstoten. En iedereen in mijn nabijheid kreeg de schuld. Ik was afschuwelijk.

 58. Rene says :

  Misschien is dit direct extreem, maar het volgende wordt verteld in Hebreeën 13:4,

  4 Houd het huwelijk in ere, in alle omstandigheden, en houd het echtelijk bed zuiver, want overspeligen en echtbrekers zal God veroordelen.

  In 1 Korintiërs 7 staan de 2 volgende teksten.

  27 Hebt u een vrouw beloofd met haar te trouwen, verbreek die belofte dan niet; bent u niet gebonden aan een vrouw, zoek er dan ook geen.

  39 Een vrouw is gebonden aan haar man zolang hij leeft, maar wanneer hij is gestorven, is ze vrij om te trouwen met wie ze wil, mits het een huwelijk is in verbondenheid met de Heer.

  10 Degenen die getrouwd zijn geef ik, nee, niet ik – de Heer geeft hun het volgende gebod: een vrouw mag niet scheiden van haar man 11 (is ze al gescheiden, dan moet ze dat blijven of zich met haar man verzoenen), en een man mag zijn vrouw niet wegsturen.
  12 Verder geef ik zelf nog – niet de Heer – het volgende voorschrift: wanneer een broeder een ongelovige vrouw heeft die bij hem wil blijven, mag hij niet van haar scheiden. 13 Dit geldt ook voor een zuster: wanneer ze een ongelovige man heeft die bij haar wil blijven, mag ze niet van hem scheiden. 14 Want de ongelovige man behoort dankzij zijn vrouw God toe en de ongelovige vrouw dankzij haar man eveneens. Zou dat niet zo zijn, dan zouden uw kinderen onrein zijn. Maar nu zijn ze geheiligd. 15 Maar als de ongelovige partij wil scheiden, moet dat maar gebeuren; in dat geval is de broeder of zuster niet gebonden. Bedenk echter dat u door God geroepen bent om in vrede te leven. 16 Wie weet, u zou uw man toch kunnen redden? En wie weet, u kunt uw vrouw toch redden?

  Hier wordt duidelijk aangegeven dat God een scheiding verafschuwt. Lees tekst 4.

  Deuteronomium 24:

  1 Het volgende kan zich voordoen: Iemand heeft een vrouw getrouwd, maar om een of andere reden is hij ontevreden over haar. Hij schrijft een scheidingsbrief, die hij bij haar vertrek aan haar meegeeft. 2 Ze gaat bij hem weg en wordt de vrouw van een ander. 3 Maar dan krijgt die tweede man een afkeer van haar, en ook hij schrijft een scheidingsbrief en geeft haar die bij haar vertrek mee; of de man die als tweede met haar is getrouwd, komt te overlijden. 4 In zo’n geval mag de eerste man, die van haar gescheiden is, haar niet opnieuw tot vrouw nemen, nu zij voor hem onrein geworden is. Want de HEER verafschuwt zulke dingen. Wanneer u zoiets doet, werpt u een smet op het land dat de HEER, uw God, u in eigendom zal geven.

  Wij kunnen anno 2012 zeggen dat het van deze tijd is, maar de bijbel is van nu en van toen. En tot de dag van vandaag vraagt Jezus nog steeds van ons of wij Hem willen volgen. De bijbel en de woord van God verandert niet met de tijd mee. Die blijven altijd hetzelfde. De tijd verandert wel. De samenleving verandert. Maar hoe reageren wij als christenen erop. Gaan wij mee met de tijd? Of kiezen wij ervoor om voor Jezus te leven. En de liefde en de vrede toe te laten in ons leven.
  Die keus is aan ons zelf. Maar dit is wat er gezegd wordt over scheiden. En met die laatste tekst werp ik ook de leugen af dat God scheiding toelaat. Scheiden is een keus van jezelf en niet van God. En zoals ik al eerder in een reactie heb gezegd. Dat wij met de liefde van God dingen kunnen veranderen. En die keus is aan jou.

 59. Luctor says :

  (2)Mijn dochter nam me, een paar later, mee naar een geloofsgemeenschap in Frankrijk, gericht op het ontvangen van veel jeugd. Maar ook voor mij, kalende, grijzende senior, was daar plaats. De Bijbelstudie trof me diep in het hart. Jozef, integer op het gebied van macht, seksualiteit en geld. Ik zag overduidelijk mijn tekorten op de eerste twee terreinen en ik zag wat het was: zonden. En ik voelde me meer en meer een verloren zoon. Op een avond ben ik gaan knielen aan de voet van het kruis en daar heb ik gebeden, gehuild, daar ben ik eerlijk geworden, voor Gods Aangezicht. En daar is het licht van Gods genade in Zijn Zoon bij mij gaan schijnen, daarna meer en meer. Dat heeft mijn bestaan gereinigd en gered.
  Ik heb mijn ex-vrouw en mijn kinderen en schoonkinderen een boetebrief geschreven. En hen om vergeving gevraagd. Na kortere of langere tijd heb ik daarop positieve reacties gekregen. De verhoudingen begonnen zich wat te herstellen. Maar tot een herstel van het huwelijk is het niet gekomen, al droomde ik daar wel van. Ik heb dat ook weer los kunnen laten. Ik neem mijn ex-vrouw niets kwalijk. Nog niet zo lang geleden is ze hertrouwd. Ik gun haar dat van harte. Het ga haar goed.

 60. Luctor says :

  (3)Langzaamaan kwam er weer enige orde in mijn bestaan. Maar ik bleef het moeilijk houden met mijn werk, dat ik weer was begonnen. Ik hiphopte van de ene baan naar de andere, soms al na een jaar. Deed ik een assessment, ik kwam er boven verwachting goed uit. Maar in zo’n setting meten ze niet de lange adem. En die ontbreekt me.
  Ik vond ook weer aansluiting bij een gemeente, een Christus belijdende, evangelische gemeente. Daar volgde ik theologische lessen en ik stapte af van de gedachte, dat ik en mijn kinderen in het verbond van Abraham zouden staan. Ik ben een heiden (en niet zo’n beetje ook) die Christus heeft mogen omhelzen in geloof. De doop door onderdompeling werd de bevestiging van dat geloof en die overtuiging. Mijn kinderen kennen mijn overtuiging, maar volgen mij daarin niet. Alle kleinkinderen zijn gedoopt, zoals zij dat zeggen / besprenkeld, zoals ik dat zeg. We waren er wel bij, uiteraard.

 61. Luctor says :

  (4)We. Ja, ik belijd, dat G’d echtscheiding haat; ik lees dat in Zijn Woord. Ik weet ook, dat er staat dat voor een wegloper uit het huwelijk geen nieuw huwelijk is toegestaan. Toch heb ik na een zoektocht (met daarin hilarische situaties) G leren kennen. We wilden samen verder, en hoewel … toch zijn we voor Gods aangezicht getrouwd. Voor het trouwen en tijdens de huwelijksdienst heb ik op mijn aandringen weer schuld beleden, voor God en de mensen, en we zijn biddend onze weg gegaan. Voor ons G is het duidelijk: onverdiend ontvangen we Zijn zegen. We zullen niemand dwingen, dat ook zo te vinden of ons daarin na te praten. G is de verbindende factor tussen de kinderen, schoonkinderen, kleinkinderen en mij. We hebben ons plekje in een baptistenkerk en we hebben het goed samen, heel goed.
  Mijn werkzame leven is na een (begrijpelijk) ontslag een nieuwe richting op gegaan. Ik kan bijna helemaal voorzien in mijn broodwinning en wat blijkt: iedere dag ander werk is mij op het lijf geschreven. Er zijn er maar weinigen, die dat begrijpen.

 62. truthseeker says :

  Ik ben gescheiden en hertrouwd, net als mijn ex-man. Het klinkt raar, maar voor mijn ex-man en mijzelf is het een enorme opluchting. We hebben 10 jaar lang met elkaar in een ongelukkig huwelijk geleefd, omdat we op zeer jonge leeftijd in de (charismatische) kerk werden gestimuleerd om te trouwen. We hadden allebei een bediening in de kerk, en we kregen de ene na de andere profetie. Wij waren ervan overtuigd dat het Gods wil was dat we trouwden. Al kort na ons huwelijk werd duidelijk dat we persoonlijk en emotioneel niet op één lijn lagen. We hebben jarenlang aan gekwakkeld, en na jaren lang geworsteld te hebben, therapie gezocht te hebben en gebeden te hebben waren we allebei zo depressief, dat we de stekker eruit hebben getrokken. Het ging gepaard met een intens gevoel van mislukking, en met veel pijn, wetende wat we over ons heen zouden krijgen. We hadden zelf enorme strijd en wisten dat de bijbel hier duidelijk over is. Toch hebben we de stap gezet en moeten we leren leven met de hoop op vergeving. We geloven in Gods vergeving, misschien wel voor het feit dat we ooit met elkaar gingen trouwen, zonder echt een goede en persoonlijke keuze daarvoor te hebben gemaakt. Nadat we zijn gescheiden, viel er een enorme last van ons af. We konden beiden weer gelukkig zijn.
  We leven in de hoop en verwachting van Gods genade. Ja, we hebben gezondigd, ja, we hebben een intense innerlijke strijd gevoerd, en ja: er is vergeving.
  Door God voelen we ons niet afgewezen. Maar door christelijke broeders en zusters wel. We moesten de kerk uit. Niemand heeft in de periode van ons huwelijk naar ons omgezien, en na onze scheiding ook niet. De kerk is een kerk van mensen geworden. We lopen vandaag de dag nog met de wonden. Mensen hebben ons verwerpen, maar God niet. Houd ermee op, en oordeel niet, opdat gij zelf ook niet geoordeeld wordt. Laat het oordeel aan God over, en stop met modder gooien naar je mede broeders en zusters. Het maakt vele malen meer kapot dan een echtscheiding in ons geval.

 63. rob says :

  @Rene

  Hier wordt duidelijk aangegeven dat God een scheiding verafschuwt. Lees tekst 4.
  Deuteronomium 24:

  Pas je alle teksten toe uit deuteronomium?

  Die keus is aan ons zelf. Maar dit is wat er gezegd wordt over scheiden. En met die laatste tekst werp ik ook de leugen af dat God scheiding toelaat. Scheiden is een keus van jezelf en niet van God. En zoals ik al eerder in een reactie heb gezegd. Dat wij met de liefde van God dingen kunnen veranderen. En die keus is aan jou.

  Soms kun je met liefde dingen veranderen, maar dat geldt alleen voor jezelf en niet voor een ander.

  Er zijn veel meer dingen waar je zelf voor kiest en die je met liefde zou kunnen veranderen.
  Pas je dit hele idee op alles toe?
  (je kan wel opgelucht denken dat je het lek boven hebt omdat je zelf ws niet in een lastige situatie zit, maar ben je dan niet hypocriet? )

 64. rob says :

  @Luctor
  Bedankt voor je persoonlijke verhaal met een happy end 🙂
  Het is wel duidelijk uit je verhaal dat er geen sprake is van plat zondigen maar ook een groot stuk onvermogen.

  Rene daarentegen geeft aan het geheel een hele wettische draai: het is een keuze om te zondigen.
  Uit jouw verhaal blijkt duidelijk dat het allemaal toch veel complexer ligt en dat er veel voor nodig is om patronen te doorbreken.

 65. rob says :

  @Truthseeker

  Toch hebben we de stap gezet en moeten we leren leven met de hoop op vergeving. We geloven in Gods vergeving, misschien wel voor het feit dat we ooit met elkaar gingen trouwen, zonder echt een goede en persoonlijke keuze daarvoor te hebben gemaakt. Nadat we zijn gescheiden, viel er een enorme last van ons af. We konden beiden weer gelukkig zijn.

  Allemachtig.
  Je verhaal schetst hoe krampachtig de evangelische bende in elkaar steekt.
  Het verstaan v Gods stem, weinig ruimte laten om te erkennen dat daar fouten in gemaakt kunnen worden, anderen ten gevolge daarvan opzadelen met de gevolgen van zo’n profetie.
  DE gedachte dat je zondeloos zou moeten kunnen leven, en als blijkt dat mensen dit niet op kunnen brengen, mensen verstoten uit zo’n gemeente.

  Moeten leren leven met hoop op vergeving….
  Mensen die nooit zondigen hebben geen vergeving nodig.
  Waarom zou Jezus wel een moordenaar aan het kruis vergeven, en jou niet?

 66. mafchauffeur says :

  @rob:

  Pas je alle teksten toe uit deuteronomium?

  🙂 🙂

 67. Suzanne says :

  @Rob
  Ben het helemaal met je eens
  @Rene ik zou zeggen wie meent te staan zie toe dat hij niet valt
  En als we de liefde niet hebben zijn we bij God niks, want de liefde daar draait alles om geloof en hoop zullen ophouden te bestaan, maar de liefde verdwijnt nooit meer. Dus laten we elkaar liefhebben en niet oordelen.

 68. rob says :

  @Maf
  Die redeneertrant heb ik van Pittig gejat 🙂

 69. joost says :

  Suzanne
  Maar worden vrouwen die voorstandster zijn van vrije liefde geen hoeren genoemd dan? Daar wordt dus ook al geoordeeld. 😦
  joost

 70. joost says :

  Rob
  Er staat toch in de bijbel dat gij niet zult stelen?
  Of ga jij uit van het standpunt: Gij zult niet stelen, maar als je het doet moet je het wel met anderen delen? 🙂
  joost

 71. rob says :

  @Joost
  Beter goed gejat dan slecht bedacht.

 72. joost says :

  Rob
  Plagiaat, plagiaat, is het begin van alle kwaad. 😦
  joost

 73. mafchauffeur says :

  @rob: je bent in goed gezelschap hoor. De Apostel Paulus wist al dat je teksten uit Deuteronomium vooral niet letterlijk mag nemen. 😉

 74. Suzanne says :

  @joost
  Wie een vrouw reeds aanziet heeft reeds overspel gepleegd,dus met andere woorden, en wees nu eens eerlijk

 75. joost says :

  Susanne
  maar er zijn zat “houdingen”bekend waarbij je elkaar niet hoeft aan te kijken, mag dat dan wel? 😦
  joost

 76. Suzanne says :

  @Joost
  Van mij mag alles ik doe niet zo moeilijk hoor!!!!! hahhaha