Evangelische methode voor de basisschool

Er komen steeds meer evangelische basisscholen in Nederland. Dat zijn scholen waar kinderen naast evangelische taal, rekenen, biologie en aardrijkskunde ook een relatie met Jezus leren ontwikkelen. Daar zijn inmiddels speciale lesmethoden voor ontwikkeld zoals Kids dichtbij God. Deze richt zich op de Heilige Geest, gebed en aanbidding. De methode is ontwikkeld door juf Nicoline Bruil-te Hennepe van evangelische basisschool De Rank in Arnhem. Ze zegt er zelf dit over:

Als leerkracht op de Evangelische Basisschool “De Rank” in Arnhem heb ik nu ruim tien jaar mogen werken met de kleinsten. Jaren geleden volgde ik een workshop van Marianne Buitenhuis over de Heilige Geest en aanbidding voor kinderen en sindsdien is mijn hart hier vol van! Zij is nu bij de Heer, maar heeft mij en vele anderen geïnspireerd om kinderen naar een hoger geestelijk niveau te begeleiden.

Een hoger geestelijk niveau heeft een fantastische uitwerking op de kinderen, want de juf getuigt:

Toen wij op school op deze wijze gingen werken gebeurde er iets… Er kwam rust op school, een eerbiedige houding, echte aanbidding en een verlangen naar God bij zowel de kinderen als de leerkrachten! Het was een hele bijzondere tijd en ik besloot de praktische lessen op papier te zetten zodat meerdere mensen er gebruik van kunnen maken.

Ik ben getuige geweest van de werking van Gods Geest, door op een heel eenvoudige wijze de kinderen ermee bekend te maken! Samen met de kinderen heb ik een dieper niveau van gebed en aanbidding mogen ontdekken. Daardoor groeide er een honger naar meer van God, zowel bij de kinderen als bij mij!

Er is goed over de ‘leerlijnen’ nagedacht. Zo wordt de kinderen in Groep 1-2 geleerd om bij het bidden altijd een ‘eerbiedige houding’ aan te nemen en hardop te bidden. Ze leren dat de duif een symbool is van de Heilige Geest en kunnen de negen vruchten opnoemen. Ook leren de kids hoe je je handen moet opheffen tijdens de aanbidding. In Groep 7-8 zijn ze al enorm onderlegd. De kinderen leren dan in stilte te luisteren naar God en thuis ‘stille tijd’ te houden. Ze weten dat wijn (hips) ook een symbool is van de Heilige Geest en kunnen de gaven opnoemen. En ze weten hoe ze tijdens de aanbidding met vlaggen moeten zwaaien.

Advertenties

193 responses to “Evangelische methode voor de basisschool”

 1. rafdevis says :

  En leren ze ook dat ze niet mogen spieken in de Geest tijdens tentamens? Ik ben benieuwd hoe dat tentamen ‘stille tijd’ er uit ziet trouwens.

 2. Afolus says :

  In wat voor een enorm identiteitsprobleem komen deze “hallelujakindertjes” als ze na de heerlijk afscheidsmiddag van groep 8, met vlaggencertificaat, bijbel en aanbod voor een zendingsreis en natuurlijk na een machtige familievakantie op de Betteld, starten in de brugklas van een seculier college…?

 3. Marie says :

  Hebben evangelischen ook eigen spellingsregels? Volgens de gewone regels is het ‘Kids (dat woord zou trouwens verboden moeten worden) dicht bij God’.

 4. Marie says :

  @Afolus Deze kinderen gaan natuurlijk, als het even kan, naar de Passie (evangelisch voortgezet onderwijs).

 5. Afolus says :

  @Marie
  Bij de lessen “spreken in tongen” gelden andere spellingsregels. 😉

 6. rafdevis says :

  @afolus God is groter dan Bieber en Gaga. Die vlaggen zijn ook goede aanzet voor cheerleading?
  Sent via BlackBerry offered by Proximus

 7. mafchauffeur says :

  @afolus:

  natuurlijk na een machtige familievakantie op de Betteld

  wat schets jij weer een zwartgallig beeld op de vroege maandagmorgen. 😉

 8. ruub says :

  @Afolus
  Zolang je daarna maar naar de Driestar / Guido de Brès en daarna naar de EH / CHE gaat, is er weinig aan de hand. En daarna natuurlijk aan de slag als leerkracht op een Evangelische basisschool :-).

 9. rafdevis says :

  Ik zou me vooral zorgen maken om de wiskunde. Vijf broden, twee vissen. Daar hebben de meeste gelovigen het al moeilijk mee. En dan die miljoenen diersoorten op 1 boot…
  Sent via BlackBerry offered by Proximus

 10. mafchauffeur says :

  @ruub: van een dergelijke basisschool naar de Driestar lijkt mij een nog grotere identiteitscrisis op te leveren dan naar een seculier-goddeloze middelbare school.

  Moet je ineens ook leren omgaan met christenen die allerlei lelijke dingen zeggen over jouw hogere geestelijke niveau.

 11. Marie says :

  @Afolus
  O ja, de Heer heeft natuurlijk geen boodschap aan onze regels :-).

 12. Afolus says :

  @mafchauffeur
  Misschien heb je gelijk… 😦

  Ik heb behoorlijk wat afhakertjes gezien bij kinderen die gereformeerde of evangelische basisscholen bezochten.
  De “heiligheid” is niet consistent (waar ken ik dat woord van trouwens..?).

  Ook op dat soort scholen is niets menselijks vreemd.
  Niet erg, maar heb dan ook niet de pretentie da he allemaal beter, mooier en heiliger is.

 13. Afolus says :

  @rafdevis
  Zo te zien heb jij na je bezoek aan de “School met de Bijbel” de verderfelijke keuze gemaakt theologie te gaan studeren aan de VU.

  Ja, dan weet je zeker dat je alles in twijfel gaat trekken… 😀

 14. ooit-charismanisch evangelisch says :

  Ik vraag me af hoe moeilijk het voor deze kinderen zal zijn om straks hun eigen weg te gaan, als ze zowel thuis als op school met het evangelische geloof zijn geïndoctrineerd…

 15. waso says :

  misschien moeten ze een reëler beeld schetsen van de praktijk want ik mis ietwat realiteitszin. Mijn kids zijn helaas geen engeltjes geworden door deze methode….washetmaarwaar;)) enne ja ze hebben ook nog steeds add/adhd.

 16. Lot says :

  @ooit-charismanisch evangelisch. Er is niet zoiet als een evangelisch geloof, alswel standpunten binnen het christendom die als evangelisch kunnen worden beschouwd. Hetzelfde als niet charismanisch maar dat je gewoon manisch bent…..(en dat geldt voor de meeste reaguurders hier)

 17. ruub says :

  Op zich kan ik me goed voorstellen dat je een veilige omgeving voor je kinderen wilt en dat het voor de kinderen en ouders aantrekkelijk is ze op een school te doen waar vriendjes en vriendinnetjes van de kerk/ gemeente ook op zitten. En samen bekende liedjes zingen enzo: hartstikke leuk.

  Maar wat geef je kinderen op die manier mee over de ‘buitenwereld’? Hoe kijken kinderen na die 8 jaar aan tegen kinderen met een heel andere achtergrond? Hebben ze wel eens echt tegengas gekregen in een discussie over geloof/ levensbeschouwing en hoe kijken kinderen na zo’n periode bijvoorbeeld aan tegen moslims? Van zo’n verhaaltje als van Hizkia op de site van De Rots (evang. basisschool met lesmethode ‘Kids dichtbij God’) zou ik als ouder wel benauwd worden:

  …Het ging allemaal in de derde wereldoorlog over het geloof. De moslims en moslimlanden wilden de islam het wereld geloof maken, en wouden met Israel beginnen…

 18. bramvandijk says :

  @ruub

  Zolang je daarna maar naar de Driestar / Guido de Brès en daarna naar de EH / CHE gaat, is er weinig aan de hand.

  Inmiddels stuur de driestar evangelische potentiële leerlingen door naar de passie, zodat het reformatorisch karakter van de school niet verwatert tot een breed (orthodox) christelijke. Dat is namelijk het begin van het einde, de dood in de pot en meer van dat soort overdrijvingen.

 19. Maurits says :

  Hier in Deventer hebben we net een ouderavond gehad over bovenstaande. Interessant deze thread.

 20. Robert Irving III says :

  Het zou verboden moeten worden kinderen te indoctrineren met zulke onzin (christelijk geloof) bovendien zegt de tekst dat er ook biologie wordt onderwezen, dat is een wetenschap die staat haaks op het scheppingsverhaal.

 21. Oscar de tweede says :

  Twee kleinzoons van me zitten op de evangelische basisschool in Deventer, waar Maurits (hierboven) kennelijk op doelt. De school heeft een vliegende start gemaakt en het aantal aanmeldingen is boven verwachting. Ik ben daar blij over. Ik begrijp, dat evangelisch basisonderwijs risico’s in zich draagt. Zoals een methode godsdienstonderwijs die uitgaat van : volg je dit, dan volgt G’d als vanzelf. Maar ik zie ook het risico van de methode Trefwoord, die in veel protestantse scholen en sommige katholieke wordt gebruikt. Die methode “gaat nergens over”, tenminste, als je wilt vasthouden aan de overtuiging dat dat wonderlijke boek gezag en betekenis heeft.

  En toch : de evangelische school! (Welke christelijke pedagoog parodieer ik hiermee? Wie weet dat?)

 22. Michiel says :

  Even het hierboven aangehaalde citaat van Hizkia van de Rots nuanceren. Dat citaat komt uit een door een kind geschreven verhaal dat door de school gepubliceerd is op de website.

  http://www.ebsderots.nl/blog/algemeen/20120703-bloesem.html

  Zo zie je maar, ook op Goedgelovig moet je bronnen blijven checken… 😉

 23. ruub says :

  @Michiel
  Die link stond ook in m’n reactie. Boven de blogpost staat: ‘Anja heeft ons verrast met een geweldig verhaal’. Dat klinkt als een steunbetuiging vanuit de school.

  Het denkbeeld erachter spreekt boekdelen, al is het glad ijs om al te serieus in te gaan op het fictieve verhaal van de leerling.

  Blijft staan dat ik vind dat het plaatsen van een ongecorrigeerd epistel van een leerling op een blog (op z’n minst) getuigt van naïviteit.

 24. Michiel Doetjes says :

  Feit is dat het stuk niet geschreven is door de leerkracht, wat je eerste reactie hier wel doet vermoeden. Ik denk dat veel van de lezers hier niet de moeite nemen om de link te checken.

  De denkbeelden uit het verhaal kunnen evengoed thuis zijn aangeleerd en de steunbetuiging hoeft niet per s op de inhoud te slaan.

 25. Yo says :

  Na de evangelische basischschool naar de passie gaan is ook een schrok hoor voor de kids van die heilige basischool.

  Heb er zelf gezeten ben daar voor het eerst dronken geraakt ( en nee niet in de geest) , voor het eerst geblowd. Veel meiden raakte spontaan zwanger ( sommige kinderen zijn verwerkt binnen de muren van de school) ,maar dat lag wel een beetje aan de biologie docent die het hoofdstuk over voorbehoedsmiddelen en homoseksualiteit oversloeg. Er werd gedeald , gejat ,porno binnen gesleept .

  Als ik nu terug kijk naar de jongeren die toen de tijd naar een seculiere school gingen en wie er naar de passie gingen kan je bijna alleen de jongeren van de seculiere school nog binnen de kerkmuren terugvinden.

 26. ruub says :

  @Michiel
  Dat vermoeden leg je er zelf in.
  Maar ga eens in op de zaak ipv op het voorbeeld. Hoe kijk jij aan tegen het fenomeen evangelische basisscholen en de leermethode zoals in het artikel omschreven?

 27. Peter H says :

  Ik woon vlakbij SG De Passie in Utrecht. Ik twijfel mijn oudste dochter aan te melden (mijn vrouw veel minder). Naast het voordeel dat de school om de hoek staat, lijkt het dat het meer dan gemiddeld zorgvuldig met ‘zorgkinderen’ om gaat. Prettig voor mijn dochter die ADHD van haar pa heeft meegekregen.
  Waarom mijn twijfel:
  Ik heb zelf op de Jacobus Revius (toentertijd dependance van Guido de Bres) gezeten. De leuke vriendschappen van toen, maakt dat ik nog met wat plezier aan die tijd terug denk. Verder was het eigenlijk vreselijk. Zeker achteraf. Elke ontwikkeling van het individu die niet de reformatorisch kant opgaat lijkt de pas afgesneden.
  Ik heb dus al een flinke dosis wantrouwen tegenover al te expliciete onderwijsformules op grond van een denominatie. Nu ben ik zelf ook nog eens recent flink van mijn onwankelbare rots des geloofs gevallen. Ik ben niet anti-evangelisch of -reformatorisch zolang het ruimdenkend kan zijn. Mijn angst is wel dat de passie teveel een (evangelische) geloofsmal of cultuurmal is waar ik mijn dochter doorheen pers in geval van een eventuele aanmelding.

  Wie heeft er ervaring met de Passie? of iets anders zinnigs te zeggen over dit dilemma.

 28. Kaas says :

  Wel een leuk juffie in dat plaatje.

 29. mafchauffeur says :

  @Maurits: en, kun je nog iets toevoegen aan deze draad vanuit jouw visie? Hier op GG zullen er weliswaar veel critici zijn, en Nicoline is natuurlijk als bedenkster enthousiast, maar wat zijn de ervaringen van de ouders en leerkrachten zelf?

 30. mafchauffeur says :

  @Kaas: kun jij die wachters voor je ogen even wakker schudden?
  Bedankt. 😉

 31. Nietverbaasd says :

  @Peter H. ten eerste wil ik best meer weten over je val van je onwankelbare rots des geloofs, als dat niet te zeer privé is ten minste. Ten tweede, ik ken De Passie niet (alleen van naam en ik ken ook wel zijdelings een leerkracht), maar ik heb wel ervaring met christelijke scholen die in meer of mindere mate orthodox waren/zijn. Waar ik moeite mee heb is dat de kennismaking met het Christelijk geloof (natuurlijk) ok is, er ook een deel particuliere overtuigingen wordt overgebracht op jonge beïnvloedbare geesten die schade kunnen doen. Ik heb daar in mijn verdere leven last van gehad.

 32. Yo says :

  Nou peter H . dat de passie teveel een geloofdmal of cultuurmal is waar je doorheen moet daar hoef je zeker niet bang voor te zijn. Nu kom ik zelf van de passie R’dam de school is midden in de wijk zuid en er heerst daar een andere cultuur en het gaat er soms best heftig aan toe. Dat je liever je kind op een seculiere school kwijt bent.

  Nu ken ik ook meiden die naar de Passie in Utrecht gingen.
  Er is wel ruimte voor gebed aan het begin van de dag en je hebt op maandag volgens mij wel eens zo’n sing iinn ,maar je hoeft er niet te veel overdreven gedrag bij verwachten.

  Ooit heb ik mij laten vertellen of het waaar is weet ik niet. Dat de eerste directeur van de Passie van zijn functie af is gezet ,omdat hij het geloof veel hoger had staan dan het lesprogramma’s . Het bestuur van de passie was hier veel nuchterder over en vond een goede kwaliteit van onderwijs toch echt wel de reden dat de jongeren daar naar school gingen. Voor de r est heb je er ook een mengelmoesje van alle soorten mensen niet een bepaald type en zijn er gewoon jongens en meiden die met beiden benen op de grond staan en ook doen want hun leeftijdsgenootjes doen… avondje stappen ,biosje noem maar op.

  Ook ligt het een beetje aan de docenten . Je hebt docenten die met een uitje gezellig mee gaan naar de kroeg of wat dan ook of docenten die het liefst heel de dag bidden. Je hoeft iedergeval niet bang tezijn dat je kind word weggehouden van het echte leven. Er was ook naar mijn beleving veel ruimte om je te blijven denken zoals je dat zelf wil.
  Behalve in de eerste jaren. Toen liet de passie 1 of andere gekke sekte voor bij komen Fire Holland geheten heel veel mensen werden er bang van vooral als je niet uit charismatische kringen kwam. Gelukkig was het maar een f ase. Maar in de klas zat je met refos , hervormde, pinkstr, vrij-evangelische, vol evangelisch, baptisten, zevende dag adv.etc. en iedereen werd daar wel in zijn waarden gelaten.

  Nou zou ik zelf niet kiezen meer voor de passie’ voor mijn kinderen vanwege de problemen in r’dam ,maar naar verhalen die ik gehoord heb gaat het er in utrecht stukken rustigere aan toe.

  Misschien het beste om de keuze bij je dochter neer te leggen?

 33. Yo says :

  is dit geen goede leraar voor die basischool?

 34. bramvandijk says :

  @Peter H

  Ik heb zelf op de Jacobus Revius (toentertijd dependance van Guido de Bres) gezeten. De leuke vriendschappen van toen, maakt dat ik nog met wat plezier aan die tijd terug denk. Verder was het eigenlijk vreselijk. Zeker achteraf. Elke ontwikkeling van het individu die niet de reformatorisch kant opgaat lijkt de pas afgesneden.

  Dit is voor mij heel herkenbaar, maar dat ging om de driestar, dus reformatorisch. Het zou kunnen dat het bij evangelisch onderwijs meevalt, maar ik zou er zelf niet voor kiezen.

 35. Pittig says :

  Er lijkt me in de Nederlandse wetgeving toch niet zoveel mis met zo’n specifieke school. Waarom zou je het niet gezellig en fijn binnen je eigen clubje kunnen hebben?

  Waar ik wel benieuwd naar ben is in hoeverre de school — die toch kinderen onze kennis en wetenschap bij wil brengen — zich verhoudt tot de huidige stand van de wetenschap.

  Wat wordt er bij biologie geleerd over de evolutie? Wat wordt er bij aardrijkskunde geleerd over tectonische platen en de ouderdom van aardlagen? Wat wordt er bij geschiedenis geleerd over hoe je kritisch met allerlei bronnen (en dus ook de bijbel) om moet gaan?

  Het liefst zou ik toch het Engelse schoolsysteem hebben, waar iedereen hetzelfde onderwijs krijgt, maar waar de verschillende invalshoeken in aparte lessen door aparte docenten worden gegeven: christelijke, evangelische, islamitische, seculiere, etc.

  Dan leer je als kind volgens mij veel beter om zowel je eigen traditie mee te nemen, maar ook om open te staan voor al die andere meningen. Onze kinderen zitten op christelijke scholen waar ook niet-gelovigen en moslims op zitten. Vind ik zelf heel belangrijk!

 36. mafchauffeur says :

  @Pittig:

  Wat wordt er bij biologie geleerd over de evolutie?

  Nou, met twee Zeurensen-kindjes op die school in Deventer vermoed ik zomaar dat er weinig ruimte zal zijn voor jouw (en/of Bram’s) visie op de schepping. 😉

 37. Afolus says :

  @Yo
  Wat een verschrikkelijk filmpje.. 😦
  En wat een verschrikkelijke opgeklopte sfeer.

 38. bramvandijk says :

  @Kaas

  Wel een leuk juffie in dat plaatje.

  Als je oog je tot zonde verleidt…

 39. Kaas says :

  @bramvandijk ik vind het gewoon een leuk juffie. Wat interpreteer jij mij verkeerd zeg. Vies mannetje. Vroeger zeker geen evangelisch onderwijs genoten?… 🙂

 40. mafchauffeur says :

  Voor groep 7/8:

  De kinderen lezen in de Bijbel over lofprijzing en aanbidding en nemen daarbij de Bijbel als voorbeeld.
  De kinderen kennen de verschillende vormen van uiting geven aan aanbidding en ontwikkelen hier vrijmoedigheid in

  Het lijkt me nog best lastig om daar een cijfer voor te moeten geven.

 41. mafchauffeur says :

  De kinderen leren dat je je hart kunt opruimen.

  Ik stel voor dat de stripjes hierover van @rob worden opgenomen in de lesstof.

 42. Professor Prietpraat says :

  @mafchauffeur

  cijferlijst:

  spreken in tongen 9
  profetie 5 (moet nog wel wat meer trainen, het is nog
  niet accuraat genoeg)
  vlaggen 9,5 (aandachtspunt is wel dat de leerling de
  omgeving in de gaten blijft houden en in zijn
  enthousiasme geen slachtoffers meer maakt)
  eerbied 9 (weet zich altijd heel devoot op te stellen)
  bijbelkennis 10 (weet alles te vertellen over de liefde van
  God, genade en over genezing, bevrijding en
  profetie wat natuurlijk het voornaamste is)
  handoplegging 10 (weet zelfs de leraren op de grond te krijgen,
  fantastisch hoor!! Ga zo door!!)

 43. Oscar de tweede says :

  @mafchauffeur vandaag 4:08 : “Nou, met twee Zeurensen-kindjes op die school in Deventer vermoed ik zomaar dat er weinig ruimte zal zijn voor jouw (en/of Bram’s) visie op de schepping. ;-)” (einde citaat)
  Twee Zeurensen-kindjes: leg dat eens uit, mafchauffeur.

 44. Afolus says :

  @Professor P.
  Je kan goed merken dat U professor bent… 😀

 45. dspolleke says :

  Ik heb het nog niet nagezocht maar volgens mij komen termen als “stille tijd” en “Vlaggen”. Laat staan dat er onderscheid gemaakt wordt in niveaus van aanbidding. Ik ga niet direct ” kill it with fire” roepen maar ik krijg hier wel enigzins jeuk van.

 46. rafdevis says :

  Ik ben mijn leraar geschiedenis nog steeds erg dankbaar voor de blik vol ongeloof, zijn snerende antwoord en complete vernietiging van mijn betweterige stemmetje die hem vertelde dat ik niet geloofde in evolutie. Het was het begin van kritische zin voor me.
  Ik betwijfel dat zoiets op deze scholen zou gebeuren. En dan zijn we uitgepraat. Ik moet er niet aan denken mijn kinderen naar een religieuze school te sturen.

  Sent via BlackBerry offered by Proximus

 47. dspolleke says :

  Het is trouwens voortbordurend op ProfPriet wel leuk om te kijken welke vakken er wegvallen.

  Geschiedenis: Het is onzin om achteruit te kijken, de toekomst daar gaat het om. Maranatha!
  Aard-rijkskunde, het woord zegt het al. We moeten niet denken aan wat hier beneden is maar maar aan dat wat boven is
  Biologie. verder dan Genesis hoef je niet te denken. En voor dat stukje voortplanting kijken we wel in hooglied
  Maatschappijleer. We komen dan wel uit deze wereld maar zijn niet van deze wereld.
  Gymnastiek, dit is natuurlijk vervangen door het vlaggen. Dat wordt nog eens een olympische sport
  Muziek.. De singin zal wel voldoen
  Engels wordt vervangen door de taal van de Engelen
  Frans, waar kwamen de meeste ketters vandaan? tegenpausen? Frankrijk! weg met die gasten.
  Duits.. Waren tegen de Joden in de tweede wereldoorlog en wij zijn voor israel, nuff said
  wiskunde het getal van het beest is 666 en wie verstandig is berekene het. Nou mij niet gezien
  natuurkunde, de natuur van de mens is de zonde en die zondige natuur moeten we afleggen.
  Handvaardigheid wordt vervangen door handoplegging
  tekenen (aan de wand) vervangen door profetie
  Economie verzamelt u geen schatten op aarde.
  Informatica het internet is van de boze, Goedgelovig al helemaal. Weg met die zondige troep
  scheikunde, wat God samenvoegt zal de mens niet scheiden.

 48. Afolus says :

  @dspolleke
  Geweldige teksten.
  Hier al in dit aardrijk, zijt Gij gezien nooit meer….!

 49. midas says :

  Muziekles. Harp citer tamboerijn en natuurlijk de Sjofar.

 50. rafdevis says :

  Economie: collectemandjes vlechten.
  Profetische kookles: sprinkhanen op 100 wijzen
  Naailes: creatief met kamelenvacht
  Schrijnwerkerij: wwjd
  Muziekles: variaties op stairway to heaven
  Sent via BlackBerry offered by Proximus

 51. Flipsonius says :

  @Rafdevis
  metaalbewerking: zij freesden met grote frezen
  (met dank aan Wim de Bie)

 52. Professor Prietpraat says :

  persoonlijk zou ik als Charismatisch Christen mijn kind niet op een Evangelische school doen. Liever dan nog op een Reformatorische school. Zeker in deze tijd van Charismanie en Charismagie. Als ze mijn kinderen de handen zouden opleggen zou ik dat minstens net zo erg vinden als dat ze mijn kinderen zouden slaan. Liever laat je ze weerbaar opgroeien in een wereld waar ze volop andere meningen om zich heen horen en waar ze thuis over kunnen praten.

  Bijvoorbeeld iemand die me vertelde dat haar kinderen op een Evangelische school de handen waren opgelegd door Herman Boon die langs was geweest daar om te preken en te bidden voor kinderen. Deze moeder was Gereformeerd en was daar verbolgen over dat ze daar niets in te zeggen had gehad en terecht vind ik.

  Ik heb zelf op een protestants Christelijke basisschool gezeten zonder zweverig gedoe en zonder handoplegging door de meester of dat soort poespas. Als het bij gezamenlijk bidden blijft in de klas voor de lessen beginnen en af en toe het behandelen van Bijbelverhalen en wat zingen met elkaar lijkt het me prima. De rest kan dan wel thuis en in de kerk gebeuren. Het voordeel van die identiteit van die school waar ik op zat was dat evolutie niet als waarheid werd verkondigd en dat er geen Halloween en Carnaval werd gevierd op school.

  Op de middelbare school kreeg ik wel met dat soort dingen te maken en met een les maatschappijleer waar een medium te gast was die je handen ging lezen. Als je over dat soort zaken met je kinderen kan praten is er niks aan de hand, ik deed met dat soort zaken niet mee en dat werd volgens mij door de meesten wel gerespecteerd. Wat tegenwoordig vaak in Evangelische kringen plaatsvindt vind ik net zo griezelig en verwerpelijk als een medium in de klas uitnodigen.

  Als je echt overal van gevrijwaard wilt blijven moet je in een Amish kolonie gaan wonen en ik geloof niet dat God dat nou zo gewild heeft. Volgens mij moeten we midden in de wereld staan zonder in alles mee te lopen met de wereld maar juist proberen een voorbeeld te zijn.

 53. Pittig says :

  Nee, Jantje, je krijgt een onvoldoende voor gebed, want je hebt echt te weinig keer het woord “Heer” gebruikt aan zowel het begin als het eind van de zin.

 54. Peter H says :

  @yo dank voor je reactie. Het gaf een mooi inkijkje.
  Ik heb geen problemen met de aanwezigheid van experimenterende , blowende, sexende en / of opstandige leerlingen. Sterker nog, de afwezigheid ervan zou vrij ongezond zijn. Gebrek aan openheid bij ouders en leerkrachten hierover, is in mijn ogen factor waardoor excessen op dit gebied kunnen ontstaan.
  De huidige directeur van de passie in Utrecht is in ieder geval een zeer geschikte en integere vent, zo weet ik met enige zekerheid te zeggen.

  Kan je ook wat vertellen over culturele en creatieve aanbod in het onderwijs? In het reformatorisch onderwijs was pop/ rock/ cinema/ dans taboe. Het was voor slauerhof, van t hart, wolkers, mulisch verboden om op een boekenlijst te verschijnen. Hoe is dat op de Passie? Wordt er bijvoorbeeld toneelgespeelt of muziekgemaakt en hoeft dat dan niet perse een christelijke inhoud te hebben?

  Verder ben ik ook benieuwd naar waar andere reageerders al naar verwijzen. Wordt de evolutietheorie met fatsoen behandeld 😉 ?

 55. Maurits says :

  De avond in Deventer viel in een drukke week vol activiteiten en werd mede daardoor mager bezocht. Mijn vrouw is geweest en vertelde dat het een mooie oprechte informatie-avond was. De Deventer EBS heeft qua komaf een behoorlijk divers publiek. Mede omdat er geen alternatief op gereformeerd gebied is (voorheen gingen daarom veel kinderen naar Zutphen).

  Door de diversiteit was te merken op desbetreffende avond en in het algeheel van de school dat er prima ruimte is voor nuchterheid en het leren van elkaar(s theologie).

  Zelf kom ik voort uit vrijgemaakt NL, heb als zodanig op een basisschool van die signatuur gevolgd. Middelbare school was refo/gergem. Ik ben rond mijn 25e overgegaan naar een evangelisch kerk. Nu ben ik in een kerk aanbeland die ooit-evangelisch aandoet 🙂

  Wat ik vooral geleerd heb, is dat kritisch denken iets is wat je hoe dan ook te leren hebt en niet uit kan besteden aan school. Ik ben blij dat ik door mijn chr. schoolervaring veel basiskennis heb opgedaan (en ja ook daar gebeurd ALLES wat God verboden heeft) en dat ik door schade en schande zelf zo ouder ben geworden.

  Ik vind daarom veel van de comments vanuit mijn perspectief nogal angstig en bekrompen. Zowel naar links als naar rechts. Want geestelijke volwassenheid is iets wat je zelf dient te bereiken en datgene aan je kind te bieden, waardoor hij/zij groeit tot volwassenheid. En daar zal ik als ouder mijn weg in moeten vinden. Maar om dan vooral te de denken in beperkingen of bijvoorbeeld je eigen onkunde of een tekort wat je zelf oploopt of opgelopen hebt in je geloofsopvoeding op je kind te projecteren.

 56. Yo says :

  @ Peter H

  Graag gedaan!!!
  Ik vind het ook geen probleem dat je met die dingen geconfronteerd word op een middelbare school ,maar sommige ouders sturen hun kinderen en niet heen omdat ze bang zijn dat ze teveel bescherm worden en dat is echt neit zo. Maar voor ouders die juist welt een heilige school zoeken valt het vies tegen.

  Je moet gewoon zomaar denken op elke school zitten rotte appels.. goede leraren / slechte leraren.

  Ik spreek voor de passie r’dam maar het zou wel ong . hetzelfde zijn qua beleid.

  De passie bied het vak dans en drama aan/ beeldende vorming en muziek. Met kerst /pasen etc word er een toneelstuk opgevoerd of mag je dansen of zingen. En het is niet het standaard kerst of paasverhaal wat elk jaar hetzelfde is. Ook worden er talentenjachten gedaan waar niks christelijks aan is en schoolfeesten gehouden. Op het schoolfeest was er voor gekozen 50% christelijke muziek te draaien ( wel moderne dance music) en 50% top 40 music. Waar gewoon vollop gefeest werd met een dj. Je hoort gewoon de nummers van de radio maar bijv. een dance with the devil zou niet gedraaid worden.
  Het vak CKV was ook heel leuk, naar een oud theater geweest, scapino ballet repetitie bijgewoond, musical bezocht , beeldentocht gemaakt (klinkt heel suf maar je kan het zelf heel leuk maken), bioscoop geweest

  Ik heb heel goed maatschappijwetenschappen /AK /GS Godsdienst gehad. Goede docenten getroffen. Er was ruimte voor iedere mening. Bij godsdienst moesten wij allemaal een godsdienst presenteren waardoor je ook in andere geloven moet verdiepen. AK hebben we verschillende theorien over de ijstijd/ platentektoniek/ over de beredenering van de oudheid van de aarde volgens wetenschappers en op bijbelsegrondslag. GS in het begin een hele heilige docent gehad die het hoofdstuk evolutietheorie over had geslagen ,maar daarna een top docent gehad die ons allemaal theorien heeft laten uitzoeken en dit als discussie onderwerp had gemaakt voor in de klas!

 57. bramvandijk says :

  @professor prietpraat
  😀 Fantastisch vakkenpakket! (Ook de aanvulling van de dominee trouwens)

  Maar iets serieuzer:

  Het voordeel van die identiteit van die school waar ik op zat was dat evolutie niet als waarheid werd verkondigd en dat er geen Halloween en Carnaval werd gevierd op school.

  Noem dat maar een voordeel:
  -iedere onbevooroordeelde bespreking van evolutie komt in ieder geval tot de conclusie dat het een ontzettend plausibele theorie is (en dat is een understatement), dus ik heb zo mijn vragen bij dit onderwijs;
  -halloween is een fantastisch feest, het leert kinderen om om te gaan met enge zaken die toch wel fascineren en aantrekken, en wat is er nu leuker dan griezelen bij monsters, zombies en pompoenhoofden en er vervolgens snoep aan overhouden? Dat lijkt me een stuk beter dan bang gemaakt worden met de duiven en de hel;
  -carnaval is toch een christelijk feest… als is het natuurlijk wel iets van die vervloekte papen 😦

 58. Peter H says :

  @rafdevis
  Ik vind (leren) kritisch denken in onderwijs inderdaad ook belangrijk. En dan niet kritisch in de zin van ” de evolutie theorie is ook maar een theorie, een totaal ongeloofwaardige theorie over het ontstaan van leven kan ook waar zijn ” 🙂
  Volgens mij kan dat wel op christelijke scholen, maar gebeurde dat mi niet in het reformatorisch onderwijs. Ik ben dus benieuwd hoe dat in het evangelisch onderwijs eraan toegaat. Ik ben echter bang van niet en daarom mijn twijfel.

  @prof prietpraat

  Bijvoorbeeld iemand die me vertelde dat haar kinderen op een Evangelische school de handen waren opgelegd door Herman Boon die langs was geweest daar om te preken en te bidden voor kinderen.

  Ik waarschuw Herman Boon alvast. Mocht Herman Boon zijn handen op mijn dochter leggen: ik bel de zedenpolitie!

 59. Peter H says :

  @bramvandijk
  Ik vind duiven ook heel eng!!

 60. ooit-charismanisch evangelisch says :

  @Lot; zoals je misschien weet, is dit een satirische website, en kijk ik met mijn nickname met enige humor naar wie ik zelf ooit was, en het geloof waar ik voor stond. Of er zoiets is als een evangelisch geloof, dat hangt er erg vanaf hoe je daar tegenaan kijkt. Ik heb het charismatisch-evangelisch denken ervaren als een compleet ander geloof dan het denken in de Hervormde kerk waarin ik ben opgegroeid. Strikt genomen valt alles natuurlijk onder het christendom, maar wat ik probeer aan te geven is dat de verschillen tussen de stromingen enorm kunnen zijn. (Zoals dat ook geld voor bijvoorbeeld de islam.)

  @Maurits; helemaal eens dat je kritisch leren denken niet kunt uitbesteden aan een school. Volgens mij kun je je kind hierin stimuleren door over onderwerpen te praten, discussiëren en vooral je kind de ruimte te geven om een eigen mening te ontwikkelen.

  Maar wat is dan die ‘eigen mening’? Want hoe je een kind ook opvoedt, je geeft altijd je eigen waarden mee. Zelf ben ik zeer stellig met het geloof van mijn ouders opgevoed. Er was weinig ruimte voor de eigen mening van de kinderen. Ik ben blij dat ik NIET naar een (al te)christelijke basisschool/middelbare school ben gegaan. Sterker, ik kwam er in aanraking met mensen die heel anders dachten dan ik. Vervolgens ben ik wél naar de CHE gegaan voor mijn hbo-studie. Ik vond het qua aandacht voor de leerlingen en kwaliteit van het onderwijs een zeer prettige school. Wel vond ik het heel jammer dat veel lessen doordrenkt waren van het evangelisch gedachtengoed. Ik stelde veel kritische vragen, maar dat werd niet altijd gewaardeerd.

  Mijn dochter is bijna vier en gaat straks naar een openbare basisschool. We kunnen kiezen of we haar een ‘lessenblok’ religie/humanistiek/etc. willen meegeven (diverse vormen mogelijk). Ik vind deze keuzemogelijkheid heel prettig.

  Ik wil mijn kind graag laten zien dat de wereld vol is van mogelijkheden, ideeën, filosofieën etc. en dat iedereen vrij is om te kiezen wat bij hem of haar past. Ik wil haar graag de mogelijkheid geven om zelf te kiezen wat bij haar past. Ik besef dat dit heel erg moeilijk is, het is dan ook mijn streven. Het begint met kleine dingetjes; bijv. ze mag zelf haar kleding uitkiezen (mits betaalbaar), en kiest ze jongetjeskleding, dan vind ik dat ook prima. Ik hoop, en wens, dat het lukt om haar zoveel mogelijk haarzelf te laten ‘zijn’, maar besef zejker dat ik zeker ook in sommige opzichten faal/zal falen.

 61. Johan says :

  Ooit-charismanisch: Je zegt: “Wel vond ik het heel jammer dat veel lessen doordrenkt waren van het evangelisch gedachtengoed. Ik stelde veel kritische vragen, maar dat werd niet altijd gewaardeerd.” Kun je hier wat voorbeelden van geven?

 62. Rien (de enige echte) says :

  @bramvandijk
  Inmiddels stuur de driestar evangelische potentiële leerlingen door naar de passie, zodat het reformatorisch karakter van de school niet verwatert tot een breed (orthodox) christelijke.

  Je weet dat de huidige directeur van de Passie in Utrecht een voormalig Driestar-directeur is? 

  @Peter H/allen

  Overigens is de Driestar toch heel wat wereldvreemder dan de Passie hoor, als ik het mag zeggen.
  En je bent echt niet wereldvreemd als je van de Passie af komt, in tegendeel! De Passie is een moderne school, die de leerlingen prima voorbereidt op het leven in de boze buitenwereld en tegelijkertijd ruimte geeft aan het geloof. Ze hebben daarin m.i. een prima evenwicht gevonden.
  Mijn dochter heeft op een ‘school met de bijbel’ gezeten, is daarna naar de Passie gegaan en studeert tegenwoordig aan een seculier University-college in Zeeland. Niks wereldvreemd, niks cultuurshock, ze is een moderne meid die met beide benen op de grond staat en zowel gristelijke als niet-gristelijke vrienden heeft. Het geloof is een gezond geïntegreerd onderdeel van haar leven.

  @Peter H

  Mijn angst is wel dat de passie teveel een (evangelische) geloofsmal of cultuurmal is waar ik mijn dochter doorheen pers in geval van een eventuele aanmelding.

  In mijn beleving is dat met de Passie Utrecht beslist niet het geval! (zie boven)

 63. Peter H says :

  @maurits
  Volgens mij begrijpt iedereen heel goed dat je kritisch (leren) denken niet moet uitbesteden aan het onderwijs in de zin dat je als ouders daar dan niets meer mee hoeft te doen.
  Maar je wenst toch voor je kinderen een uitdagende omgeving waarin ze zich op een prettige manier kunnen ontwikkelen? En bij die ontwikkeling vind ik die naar de geestelijke volwassenheid zelf het minst interessant (als je met geestelijk iets als geloofsovertuiging bedoeld). Ik denk bij kritisch denken vooral het geen genoegen nemen met het voor de hand liggende of het vertrouwde op alle vlakken van het leven.
  En gelukkig projecteert een mens zijn opgedane angsten op zijn kinderen. Als dat gepaard gaat met kritisch denken, kan dat in het voordeel van het kind werken. Alleen je angsten op je kind projecteren is ook niet gezond natuurlijk. Positieve ervaringen op je kind projecteren kan ik ook aanbevelen 😉

 64. Peter H says :

  @yo, @rien
  Bedankt voor het delen van de ervaringen.
  Het klinkt goed!

 65. Maurits says :

  kinderen worden betere kinderen als ouders betere ouders worden. Oftewel: stop met de focus te leggen op wat je kind waar allemaal wel en niet dient te leren. Naar mijn mening is het scherp hebben wat je zelf te leren hebt genoeg. Dan geef je je kind een groot kado, namelijk dat hij echt onafhankelijk zelf groot wordt. En dat heeft voor mij niks te maken met projecties e/o mijn (onvervulde) behoefte als ouder om mijn kind te vormen tot wat ik denk dat nodig is. En dat kan in zowel positieve als negatieve ervaringen delen.

  W.b. het argument dat iedereen dat wel begrijpt: ik merk en zie het niet.

 66. Rien (de enige echte) says :

  @Peter H

  wb het culturele en creatieve aanbod in het onderwijs: daar wordt veel aandacht aan besteed, het was één van de redenen waarom mijn dochter er zo graag heen wilde!
  De KIP (KerstIntegratieProject) en de PIP (PaasIntegratieProject) zijn een soort theater-voorstellingen, ook gericht op het maatschappelijke vlak (mijn dochter deed mee met de PIP en dat was een (theater)voorstelling over Micha en hoe je dat vorm kunt geven in je leven, maar ieder jaar zijn de onderwerpen weer anders en worden door de leerlingen van het betreffende jaar zelf ingevuld. Ze doen ook altijd mee met Zip Your Lip; dan gaan ze 24 uur vasten en blijven de hele nacht op school en dan is er vanalles te doen en daarmee zamelen geld in voor dat project.
  Er wordt gewoon toneel gespeeld en muziek gemaakt, hoeft echt niet perse christelijk te zijn.
  Wb Wolkers en Mülisch & Co, dat weet ik niet, volgens mij staan die idd niet op de boekenlijst en Harry Potter mag ook niet. (veel evangelischen hebben iets tegen sprookjesfiguren, Lewis & Tolkien worden door sommigen ook verketterd, al is dat op de Passie bij mijn weten weer niet zo)
  CKV wordt inderdaad ook altijd heel leuk en creatief ingevuld, er wordt echt veel aandacht aan besteed.
  En wat Yo zegt klopt inderdaad: “AK hebben we verschillende theorieën over de ijstijd/ platentektoniek/ over de beredenering van de oudheid van de aarde volgens wetenschappers en op bijbelse grondslag.”

  Het Reformatorisch onderwijs is op al die gebieden echt heel star, terwijl er bij de Passie wel ruimte voor is.

  Nogmaals, wij hebben hele positieve ervaringen met de Passie. En het zit echt niet vol met alleen maar evangelischen hoor, de klassen zijn zeer gemêleerd en kinderen komen vanuit allerlei kerkelijke gezindten.
  Heel leerzaam ook, om elkaars kerkelijke gebruiken en overtuigingen te ontdekken en dan toch die eenheid in het geloof te ervaren!

 67. ruub says :

  @Professor Prietpraat, Peter H,
  Herman Boon die handen oplegt eng? Wat dacht je van een lesgevende Herman Boon op de bijbelschool?

 68. ooit-charismanisch evangelisch says :

  @johan
  ’t Is wel meer dan tien jaar geleden hoor… maar een paar voorbeeldjes, hoe het massacommunicatie bol stond van oordelen over de verdorvenheid van het medium tv, hoe we ethiek kregen naar aanleiding van het bijbelboek spreuken, hoe we zowaar een vak kerkgeschiedenis hadden waarbij we leerden hoe elke kerkstroming ontstond en hoe het bijbelvak was… Ik was en ben een vragensteller, maar voor deze vragen was binnen deze (gekleurde) lessen niet altijd ruimte. De docent was dan overtuigd van de wijsheid van zijn/haar lessen… Tegelijkertijd had ik bijv wel een hele fijne apologethiekleraar had, die wél ruimte had voor deze vragen, en hier ook respectvol mee omging. Dus, zoals overal, het staat of valt met de houding van de mens die voor de klas staat. Ik herinner me ook een klasgenoot die geen christelijke achtergrond had, en na enkele maanden afhaakte, hij voelde zich niet prettig op deze school, doordat de lessen zo duidelijk vanuit een christelijk referentiekader werden gegeven. Ik weet dat sommige mensen deze ‘christelijke omgeving’ heel veilig en prettig vonden, zelf ervaarde ik het grotendeels als benauwend. Maar goed, dat kan de aard van het beestje zijn 😉

 69. Peter H says :

  W.b. het argument dat iedereen dat wel begrijpt: ik merk en zie het niet.

  Dat komt omdat je je blind staart op een open deur.
  Alleen als je wilt zeggen dat opvoeden beter bestaat uit het compleet onafhankelijk van ouderinvloed laten opgroeien van je kinderen, dan heb je in deze een uniek punt. Maar het lijkt me sterk dat je bedoelt en nastreeft.
  Dat de focus niet te sterk op wel of niet…, dat je zelf moet leren: mee eens en prachtig gezegd. Maar mijn kinderen zouden daarop antwoorden met: “duuh!”.

 70. Peter H says :

  @ruub
  Heel eng! Als GG ooit een top 10 beste demagogen introduceert, nomineer ik Herman Boon.

 71. Johannes van de Bank says :

  Als ik zo’n nickname als ooit charismatisch evangelisch lees en van die lappen tekst erbij, dan moet ik altijd even g(r)imlachen. Nu afgehaakt, maar gezien de lappen tekst had het niet veel gescheeld of meneer had nu een EINDTIJD WEBSITE met capslock fetisj gehad.

  Goed, dat van mijn hart hebbende, even mijn bijdrage aan deze discussie. Nou ja, discussie…

  Ik zou mezelf ‘ooit NIET charismatisch’ kunnen noemen. Ware het niet dat ik al die labels die wij zo scheutig gebruiken in (rand) kerkelijke kringen echt verfoei. Laat ik het anders stellen: ik ben christen, overtuigd van Zijn bestaan, Zijn Liefde voor ons. En by the way ook nog van zonde, de noodzaak van berouw en Gods grandioze genade.
  Boem.

  Maar ook van het feit dat dit ook gristelijk jargon is, dat we als christenen veel meer zelfspot mogen (moeten?) hebben en dat ik het vast niet bij al mijn Interpretaties en invullingen van het geloof bij het rechte eind heb.

  Zo, reageren dan maar. Mijn dochter zit op evangelische basisschool De Rots. Ik was vooraf sceptisch en twijfelde maar ben nu blij dat ze erheen gaat. Het is een topschool. Gericht op onderwijs, je weet wel taal en rekenen enzo. Dat werk. Daarnaast ook God, Geest, e.d. Op een mooie en best subtiele manier.

  Tuurlijk kijk of luister ik ook wel eens meewarig naar iets wat er gebeurt of naar een mede-ouder die een andere visie heeft, maar dat zou ik op elke andere school ook doen. Als eigenwijze gast kom ik vaker mensen tegen met wie ik van mening verschil. Zo vindt een door mij gewaardeerde vormgever dat je VVD moet stemmen. En bestaan er tot mijn afgrijzen fans van de band Kane. Leven en laten leven.

  Dat christenen en afgehaakte christenen zo op een evangelische school en een christelijke methode reageren, vind ik best suf. Ken je de methode? Ken je de school? Ik wel. Erg positief en actief in een wijk en directe omgeving waardoor je er echt niet bang voor hoeft te zijn dat kinderen wereldvreemd opgroeien. En trouwens… Als dat toch gebeurt, kun je het beste eerst naar de ouders kijken. Newsflash: ook op een ebs zitten bovendien kinderen die druk zijn, chaotisch, superbraaf, liefdevol of juist wat egoïstischer. Dus ook daar leren de kinderen gewoon wat ‘de wereld’ is.

  Het schoolklimaat op De Rots is trouwens zeer aangenaam. Kinderen zijn er relaxt en vrij – en nee cynici… Daar is geen bevrijding aan te pas gekomen. Voor degenen onder jullie die nog steeds sceptisch blijven, zal ik plechtig beloven om mijn cd-collectie niet hermetisch af te sluiten en ze een goede portie Radiohead, Kanye west en Opgezwolle mee te geven. Dat zal ze de wereld leren kennen! Net als voor jullie geldt, toch fijne blanke dertigers en veertigers hier op GG. Met jullie gedownloade HBO series (downloaden = wel zonde wat mij betreft. Aards & hemels :-). Ja, denk je dan als je vrouw al slaapt en je alle GG stukken al hebt gelezen: “door The Wire ken ik in Woerden of Lelystad of Amersfoort echt de wereld”.

  Er is hoop voor jullie. En hoop voor de kindertjes op de rots en alle andere evangelische basisscholen. En ook nog eens Hoop met een kapitale H, althans dat geloof ik. Neem dat van mij aan en vrees niet langer. Als ouder van een kid dichtbij God dank ik jullie tot slot voor jullie warme betrokkenheid. Aan de ontbijttafel zal ik morgenochtend jullie reacties voorlezen aan dochterlief. Al vrees ik dat haar aandacht zal opgaan aan de kinder Bijbel en haar superdierenboek (ja dat kent ze…).

 72. Professor Prietpraat says :

  @Ruub,

  ach, dit is nog een braaf stukje denk ik uit zijn reportoire op die school en op de kinderkampen die hij leidt en waar hij kinderen buiten het oog van de ouders kan indoc… uh onderwijzen en geestelijk sterk maken. Dit filmpje van jou kan nog net op Youtube denk ik zonder al te heftige reacties los te maken. Een beetje waarheid, wat twijfelachtige Boon theoriën met veel zelfverzekerdheid gebracht en wat grapjes er tussendoor.

  Eng vind ik vooral dat die jongeren over het algemeen alles geloven wat hij zegt en daarin worden aangemoedigd door de ouders vaak. Kritisch nadenken wordt ze afgeleerd op zo’n school. De Boon methodes doen me altijd sterk denken aan Jesus Camp. Hij kan de jeugd goed voor zich winnen met grapjes maar het venijn zit in de staart.

  Dat is zo’n beetje het horrorscenario wat ik inmiddels voor ogen heb bij een evangelische school dat van die charismanische mensen zoals Boon en Pasterkamp en De Vos als gast komen op zo’n school en met kinderen gaan bidden (zoals bij Baan 7) of ze gaan “onderwijzen” over het wandelen in de/hun geest. Ik weet wel dat je je kinderen voor dat soort dingen kan waarschuwen als je ze op zo’n school doet maar toch.

  Misschien ben ik wel een beetje paranoia geworden inmiddels maar ik zou mijn kinderen gewoon naar een openbare school sturen en met ze praten over dingen die ze beleven op school en ze leren wat ze kunnen verwachten in het leven en leren om zelf keuzes te maken.

 73. Peter H says :

  @nietverbaasd
  Ik heb eerder in een reactie op GG mijn ontkeringsverhaal vertelt,, maar ik kan het niet meer terugvinden. Ik kom er nog op terug.
  Zo ben ik op mijn beurt weer nieuwsgierig naar jouw ervaring waarom je in je verdere leven nog last had van indoctrinatie.

 74. Professor Prietpraat says :

  of een Reformatorische school die niet te wereldvreemd is.

  @bramvandijk,

  Neem een voorbeeld aan Midas Dekkers, de enige fervente voorstander van de evolutieleer die ik ken en die er eerlijk voor uit komt dat het niet meer is dan een theorie. Een theorie die voor hem persoonlijk veel meer aannemelijk is dan het scheppingsverhaal maar toch slechts een theorie.

  Met zo’n houding zou ik er geen enkel probleem mee hebben dat de evolutieleer wordt onderwezen op school zodat de jongeren er wel iets over leren. Als het wordt gebracht als een bewezen waarheid en wetenschappelijk feit dan maak ik er een probleem van.

 75. Peter H says :

  @jvdbank
  Dat Radiohead een goed tegenwicht biedt tegen foute invloeden van evangelische onderwijsmethodes, daar kan ik wel inkomen, maar Kayne West? 😉

 76. Ettje says :

  Met twee kleinkinderen die ooit de Passie in Utrecht bezochten en eentje die er nu z’n dagen slijt zou ik zeggen: niks mis mee!
  En al helemaal niet als je als ouders zelf ook je verantwoordelijkheid neemt en de opvoeding van je kind niet aan de school overlaat!
  Ook de godsdienstige opvoeding niet!

 77. Pittig says :

  @ Johannes van de Bank en Ettje

  En als je kind homofiel was geweest? Sprak je dan nog steeds zo positief over de evangelische scholen?

 78. ruub says :

  Betekent een ‘godsdienstige opvoeding’ dat je het scheppingsverhaal vertelt als een geschiedkundig feit of dat je de uittocht uit Egypte van het volk Israël meegeeft als een historisch gegeven? Vertel je de kinderen dat Samsom zo sterk was, de ezel werkelijk praatte en dat Jona echt drie dagen in een vis zat? En welk evangelie laat je ze kennen, en plaats je dat in perspectief of vereenvoudig je het zo dat het sowieso niet meer klopt? Of vertel je ze dat je ook niet weet wat precies allemaal waar is, maar wel een paar aardige verhalen kent?

  Hoe doen jullie dat?

 79. Yo says :

  @ Afolus

  werd je niet enorm aangeraakt door het filmpje?

 80. Pittig says :

  @ Professor Prietpraat

  Die opmerking van Midas Dekkers wordt wel erg graag aangegrepen. Alle huidige wetenschap is — voor zover onze kennis nu reikt — afdoende bewezen theorieën, maar zal meteen aan de kant gezet worden als er betere theorieën komen. Dus dat geldt voor heel veel lesstof.

  Binnen de biologie is de evolutietheorie heer en meester. De orthodoxe schepping baseert zich enkel op een bepaalde interpretatie van enkele hoofdstukken uit de bijbel. Hoofdstukken die door vele academische theologen en zelfs de officiële katholieke leer als mythische verhalen gewaardeerd worden. Zodra je dan als school de evolutietheorie niet wilt onderwijzen of er heel veel kanttekeningen bij zet, dan hanteert die school toch eigenlijk een anti-wetenschappelijke houding?

  Klimaatverandering, die veroorzaakt is door de mens, is volgens heel veel conservatieve en bijbelgetrouwe christenen in Amerika ook maar een theorie van liberale en atheïstische wetenschappers. En volgens een groep conservatieve christenen in Zuid Afrika en het zuiden van De VS is rassengelijkheid ook onbijbels. En heel veel evangelische christenen in Nederland zullen zeggen dat homofilie zondig is en de homo ervan bevrijd kan worden. Of dat het einde der tijden elk moment kan aanbreken.

  Allemaal zaken waarin conservatief denken en de antipathie tegen wetenschap het wint. Maar moet dat allemaal dan ook maar onderwezen worden?

 81. Pittig says :

  Naast de vrije (antroposofische), islamitische en hindoeïstische basisscholen kunnen er ook nog wel evangelische basisscholen bij.

  http://www.shrivishnu.nl/cgi-oic/pagedb.exe/show?no=1

  De Shri Vishnu School verzorgt in principe hetzelfde onderwijs en hanteert dezelfde kerndoelen als alle andere basisscholen in Nederland, met als belangrijk verschil dat er vanuit een hindoe-levenshouding wordt gewerkt… Naast de bekende vakgebieden krijgt het leer- en vormingsgebied ‘Dharma’ extra aandacht. Hierin wordt de elementaire kennis van het hindoeïsme onderwezen. In deze lessen is vanaf groep 5 het Hindi-onderwijs ingebed.
  Op de Shri Vishnu School ontwikkelen de kinderen hun eigen culturele identiteit en leren deze als waardevol te ervaren. Deze levenshouding moedigt aan tot succesvolle deelname aan de Nederlandse multiculturele maatschappij, waarbij respect en tolerantie ten opzichte van andere culturen centraal staan…
  De Shri Vishnu School streeft met behoud van de eigen identiteit een zo optimaal mogelijke integratie na van leerlingen in een zeer dynamische multiculturele en multireligieuze Nederlandse samenleving.

  En toch klinkt dit heel wat anders dan de “missie” van de Passie:
  http://www.passie.net/PassieRoot/Algemeen/Visie/Missie/tabid/135/Default.aspx

  Wij willen een leeromgeving zijn waar overdracht van Leven plaatsvindt. Ons doel is het vormen en opleiden van leerlingen tot studenten die Christus hebben leren kennen.

 82. Yo says :

  @ rien ( de enige echte)

  In r’dam hadden wij geen verboden boeken op de literatuurlijst.

  Ik heb gewoon boeken van Mulisch / maarten t hart gelezen ( die natuurlijk anti-geloof is geworden)

  Maar geen probleem hoor we kregen alle ruimte om daar zelf een beeld over te creeren.

  Het waren vooral bepaalde ouders en een kleine % leraren die overal gingen zeiken. De school zelf was niet zo streng.

  een vb.

  een moeder vond het niet kunnen dat er na schooltijd turkse vrouwen ( met hoofddoek) kwamen schoonmaken ,omdat hun dan slechte geesten mee naar binnen namen.

  vind die verhalen van de basisschool wel wat charismatischer klinken

 83. mafchauffeur says :

  @Oscar de Tweede: als het echtpaar Zeurensen zich op de Olijfboom in Deventer opwerpt als actieve ouders geeft dat allerlei nieuwe mogelijkheden. Naast de voorleesmoeders en luizenvaders wellicht ook geneesmoeders en imparteervaders. 🙂

 84. Rien (de enige echte) says :

  @Pittig:

  En toch klinkt dit heel wat anders dan de “missie” van de Passie:
  Wij willen een leeromgeving zijn waar overdracht van Leven plaatsvindt. Ons doel is het vormen en opleiden van leerlingen tot studenten die Christus hebben leren kennen.

  nou, eerlijk gezegd vind ik van niet…

  De Shri Vishnu School verzorgt in principe hetzelfde onderwijs en hanteert dezelfde kerndoelen als alle andere basisscholen in Nederland, met als belangrijk verschil dat er vanuit een hindoe-levenshouding wordt gewerkt

  de Vishnu school zegt het misschien in iets bredere bewoordingen, maar het komt gewoon op hetzelfde neer. Vul voor ‘hindoe-levenshouding’ christelijke levenshouding in en je hebt (bijvoorbeeld) de Passie.

  @Yo

  In r’dam hadden wij geen verboden boeken op de literatuurlijst.

  ik weet het ook niet zo zeker of dat in Utrecht wel zo was hoor, is alweer even geleden… Maar HP was wel verboden!

 85. mafchauffeur says :

  @Pittig:

  Die opmerking van Midas Dekkers wordt wel erg graag aangegrepen.

  Daarbij komt dat Midas Dekkers een columnist is wiens beroep het is om prikkelende uitspraken te doen… 😉

 86. Johannes van de Bank says :

  @pittig als een van onze kinderen een homoseksuele geaardheid heeft/zou hebben, dan heb ik nu het sterke vermoeden dat veel ouders en docenten hem of haar zullen bejegenen op dezelfde manier als ze dat nu al doen. Ik vind overigens dat de ‘sexuele geaardheid kaart’ veel te veel en te gemakkelijk wordt gespeeld, zowel door charismatischen als door charisma-sceptici. Dat even terzijde.

  Ja er zullen ouders zijn die er moeite mee hebben. Ja er zullen ouders zijn voor wie het een non-issue is. Zoals overal. Helaas is het namelijk zo dat een coming out ook in corporale, voetbal, vmbo TL en andere kringen op verzet, onbegrip en lompheid stuit. Kortom: je kunt eigenlijk exact dezelfde benadering verwachten als elders. En… Je beschermt je kind.

  Uiteindelijk gaat het er in mijn optiek in elke charismatische omgeving om: hoe vind je God en hoe vindt God jou. Soms dankzij geestelijke en voor sommigen begrijpelijkerwijs dwaze geestesuitingen, soms ondanks (!) dergelijke ervaringen en acties.

  Ik op mijn beurt heb er weinig trek in om wekelijks Hotel Rwanda of een andere politiek correcte film te kijken in een huiskamer en dan mee te zingen met Paradise van Coldplay en dat kerkdienst te noemen. Maar wil iemand dat wel: fine! Laat mij mijn kinderen dan naar een school sturen waar de overal salonfähige Max Velthuis wordt gelezen EN er een methode is om kinderen – naar mijn smaak – alle schroom in geestelijk opzicht los te laten.

  Het toffe van kinderen is trouwens dat ze heel echt zijn en echt niet allemaal slaafs hetzelfde worden binnen dezelfde onderwijsvorm.

  @peter h 🙂 Waarom vriend Kanye niet? Door 1 ‘Jezus lied’ wordt ie vaak in het relikamp getrokken, maar t is een best merkwaardige Dude.

 87. mafchauffeur says :

  @Johannes: denk jij echt dat de veroordeling van homoseksualiteit op een seculiere school hetzelfde is als op een “radicaal-christelijke” school? En dat daar dan ook de opvatting dat je ervan kunt/moet genezen evenzo sterk is?

  Ik kan enkel voor mijn directe omgeving spreken, maar tenzij de seculiere ouders daar niet eerlijk over zijn is mijn observatie toch anders.

 88. bramvandijk says :

  @professor prietpraat

  Neem een voorbeeld aan Midas Dekkers, de enige fervente voorstander van de evolutieleer die ik ken en die er eerlijk voor uit komt dat het niet meer is dan een theorie. […]
  Als het wordt gebracht als een bewezen waarheid en wetenschappelijk feit dan maak ik er een probleem van.

  Hier maak je een klassieke fout van het zien van een tegenstelling tussen theorie en feit. Alsof iets een theorie noemen vooral aangeeft dat het niet zeker is. Ik verwijs je graag naar wikipedia om dit recht te zetten.

  Ofwel, een feit gaat om iets kleins, bijvoorbeeld dat ergens een bepaald fossiel is gevonden. Een theorie gaat om het verhaal dat verschillende feiten aan elkaar verbindt. Een theorie kan dus nooit een feit zijn omdat dat zich op een ander niveau afspeelt.

  En waar het gaat om theorieën zijn eigenlijk alle wetenschappelijke theorieën die lesstof worden wel in enige mate plausibel, maar zeker geen 100% waarheid. Daar worden ze ook niet op beoordeeld, ze worden beoordeeld op bruikbaarheid.

  Zo wordt bij natuurkunde ook nog de wetten van Newton onderwezen, terwijl we weten dat die niet kloppen. Ook de relativiteitstheorie kan niet kloppen, omdat die geen ruimte laat voor quantumeffecten. Evenzo is de evolutietheorie een verhaal dat heel veel feiten kan verklaren, maar waar op dit moment nog onderzoek naar wordt gedaan dat regelmatig leidt tot bijstelling van (onderdelen van) de theorie.

 89. Len says :

  Eerlijk is eerlijk, een sociaal systeem waarbij alle kinderen leren met elkaar om te gaan, werkt. Denkt aan kanjertraining oid. Dit is in feite ook een methode waarbij gewerkt wordt aan het sociaal kapitaal van de groep.

  Of het correct is, is een tweede 😉

  Wat mij rest te zeggen, is een observatie. Wat ComicSans in de grote mensenwereld is, zijn regenboogpatronen binnen evangelische wereld.

 90. Ettje says :

  @Pittig; Mijn kleinkinderen die op de Passie zaten, want daar had ik het over, zijn inmiddels volwassenen, afgestudeerd, getrouwd en werken. Ik heb nooit van ze gehoord dat er op de Passie geen ruimte was voor een kind dat homofiel was. Maar misschien dat jij andere berichten hebt gehoord? Denk dat je moet oppassen met dergelijke suggesties. Waarom een school, enkel en alleen om het feit dat het een evangelische grondslag heeft, afbranden? Een zoon van me is leraar op een openbare middelbare school. Ook daar gebeuren dingen die je niet zou willen voor je kind! Iemand (een school) de kroon van het hoofd stoten is gemakkelijker, dan iemands (een school) naam hooghouden! Een vals getuigenis spreken is zomaar gebeurd!

 91. bramvandijk says :

  @Ettje

  Ik heb nooit van ze gehoord dat er op de Passie geen ruimte was voor een kind dat homofiel was.

  Mijn ervaring van een reformatorische middelbare school is dat er überhaupt niemand homo was, terwijl de statistieken toch anders uitwijzen. Conclusie? 100% van de homo’s, lesbo’s, wat al niet zat nog in de kast. En dat feit zou toch ook al iets moeten zeggen…

 92. mafchauffeur says :

  De vragenlijst die aan personeel, vrijwilligers en bestuur wordt voorgelegd is in ieder geval niet extreem. Dus mogelijkerwijs is men heel genuanceerd over heikele onderwerpen.

  1) Waarom is de Bijbel voor u een gezaghebbend boek?
  2) Wat betekent het voor u persoonlijk, dat God zich doet kennen als de drie-enige God?
  3) Kunt u iets vertellen van uw visie op de mens tegenover God?
  4) Welke weg moet naar uw mening de mens gaan om kind van God te worden?
  5) Zijn er naar uw mening meerdere wegen die tot God leiden?
  6) We werken samen met personeelsleden uit verschillende kerken. Hoe zou u de evangelische richting omschrijven? Beschrijf waarom u zich thuisvoelt bij die richting.
  7) Hoe denkt u over het huwelijk en andere samenlevingsvormen?
  8) Wat zou volgens u het kenmerkende moeten zijn van een evangelische basisschool?
  9) Wat ziet u als rol en taak als leerkracht / bestuurslid / vrijwilliger van de evangelische basisschool in Deventer?

 93. JohannesvdBank says :

  @mafchauffeur in alle eerlijkheid is dat wel mijn ervaring. Heb zelf lang gevoetbald, op een ‘volkse school’ gezeten en… een studietijd doorlopen. Op al die plekken werd er vaak kwetsend en lomp over homo’s gesproken en hadden ze dien ten gevolge huivering om zich te ‘outen’. Tragisch genoeg.

 94. joost says :

  Yo

  een moeder vond het niet kunnen dat er na schooltijd turkse vrouwen ( met hoofddoek) kwamen schoonmaken ,omdat hun dan slechte geesten mee naar binnen namen.

  Ik vind het ook niet kunnen dat die turkse vrouwen moeten schoonmaken met hun hoofddoek, je kan ze ook gewoon werkdoekjes verschaffen. 😦
  Het is niet geestig.
  joost

 95. mafchauffeur says :

  @johannes: ik had zelf twee homoseksuele klasgenoten op middelbare school. Die werden door de meesten als zodanig geaccepteerd. En ze kregen inderdaad regelmatig kwetsende opmerkingen over zich heen van leerlingen die daar een heel sterke mening over hadden. Ik denk dat er toen best wel medeleerlingen zijn geweest die daarom “in de kast bleven”.

  Er was zelfs een klein groepje jaargenoten die er plezier in hadden om homo’s te treiteren. En die actief medeleerlingen gingen bevragen of zij homo waren of niet. Ik heb zelf naar hen toe bijna een jaar lang geweigerd om iets te zeggen over mijzelf – waaruit zij vervolgens de conclusie trokken dat ik “van de verkeerde kant was”. Dat deed ik overigens uit een toch wel enigszins laffe poging tot solidariteit met een klasgenoot, maar dit terzijde.

  Het standpunt van de (niet-christelijke) school was echter helder.

  Er was ook een andere grote scholengemeenschap in de buurt van christelijke signatuur. Ik kende daar diverse tieners, waaronder in ieder geval één homo. Hij is daar ook gepest – of dat meer of minder was dan op “mijn” school weet ik niet. Wat ik wel weet is dat hij naast het pesten ook van de schoolleiding de boodschap heeft meegekregen dat zijn seksuele gevoelens aangepraat waren en dat hij kon genezen. En in ieder geval dat hij een zeer zware zondeschuld op zich zou laden als hij op de heilloze homoweg zou doorgaan.

  Nogmaals, het is een zeer beperkte waarneming. Maar ik vond het toen, en vind het nog, een groot verschil tussen de scholen. “God accepteert je zoals je bent, mits je hetero bent” vind ik een keiharde boodschap, zeker voor een tiener.

  Zelfs als die boodschap volledig Waar is.

 96. ruub says :

  @mafchauffeur
  Lekker lijstje vragen. Daar zou een gemiddelde theoloog al een flinke kluif aan hebben, laat staan een een twintiger met een pabo-diploma. Of zou het de bedoeling dat je niet echt je eigen mening geeft maar dogma’s reciteert?

 97. Pittig says :

  @ Ettje

  Ik vraag me alleen af hoe je erover zou spreken als je kind homofiel was! Daarachter ligt wel het voor iedereen duidelijke uitgangspunt dat zeer veel evangelischen de identiteit van een homofiel zondig noemen.

  Maar wat denk je? Zou er ook ruimte zijn voor homoseksuele passie op De Passie?

  En als je denkt dat het niet zo is, dan valt je hele betoog, waarschuwingen voor laster en weet ik veel in duigen.

 98. mafchauffeur says :

  @ruub: zal ik een poging wagen?

  1) dat staat in de Bijbel
  2) alles
  3) ooit gescheiden van God, nu geheiligd in Christus
  4) tot Jezus gaan
  5) nee!
  6) hoe meer men doet zoals in de Eerste Gemeente, hoe meer vrede ik ervaar
  7) het huwelijk is Bijbels, andere samenlevingsvormen niet
  8) een open relatie met God en een wandel met de Heilige Geest staat bij alles voorop
  9) helaas woon ik ver van Deventer vandaan

  Ik schat dat ik zonder meer wordt aangenomen. 🙂

 99. Pittig says :

  @ JohannesvdBank

  Heb zelf lang gevoetbald, op een ‘volkse school’ gezeten en… een studietijd doorlopen. Op al die plekken werd er vaak kwetsend en lomp over homo’s gesproken en hadden ze dien ten gevolge huivering om zich te ‘outen’.

  Dat gebeurt inderdaad, maar het wordt ook publiekelijk bestreden!

  Maar kwetsend en lomp over homo’s spreken gebeurt ook in evangelische kringen. Alleen komt er in de meeste evangelische kringen nog iets heel destructiefs bij, want daar wordt openlijk gezegd: jouw zonde voert je naar de hel. God haat wat jij doet en wat jij verlangt.

  En dat vertaalt zich in: je identiteit voert je naar de hel! God haat wie jij bent en wat jij verlangt.

  Dus je hebt op een openbare school:
  sociale uitsluiting tegenover publiekelijke steunbetuiging van de school en leraren

  en op een evangelische school:
  sociale uitsluiting en Gods haat en eeuwig oordeel.

  Wat zou erger zijn?

 100. Pittig says :

  @ mafchauffeur

  Vraag 5 is wel tricky! Want je hebt ook genoeg tweewegenleer-aanhangers in evangelikale kringen.

 101. mafchauffeur says :

  @Pittig: toch vermoed ik dat ook een tweewegenleer-aanhanger dit antwoord zal geven. 🙂

 102. JohannesvdBank says :

  @pittig tsja, ik volg je. Maar nogmaals: zelf ben ik christen en als je het wil labelen ‘best evangelisch’ maar de geschetste veroordeling en uitsluiting is me totaal vreemd en vele(n) met mij. Hoopvol voor nu en de toekomst?

 103. ruub says :

  @mafchauffeur
  Nu heb je de juiste antwoorden verklapt! Nu worden de basisscholen straks overstroomd met vrijzinnige wolven in schaapskleren. aargh.

 104. Oscar de tweede says :

  Over vragen bij toelating op een school gesproken! Een evangelische moeder met niet zo heel veel inzicht in allerlei nuances en standpunten in gelovig Nederland (heerlijk toch!) meldde haar kind onbevangen aan bij De Driestar. Of ze de drie formulieren van enigheid wel ondertekende? Nou en of, antwoordde ze, uit volle overtuiging. Het antwoord werd meer dan voldoende geacht en het kind werd toegelaten.
  Ik fronste mijn wenkbrauwen en bij gelegenheid vroeg ik nog maar eens aan haar, of zij de drie formulieren wel kon onderschrijven. En nogmaals was haar antwoord : nou en of, uit volle overtuiging. Voor haar immers betekende God de Vader en Zoon en Heilige Geest alles! Dat wist ik toch ook wel uit haar getuigenissen?

 105. goedgelovig says :

  @Johannes: Mooie poging tot karikaturisering van de GG-reageerder. 🙂 Maar blanke dertigers en veertigers uit Amersfoort en Woerden die illegaal films downloaden… we hoeven er geen poll tegenaan te gooien om te weten dat dat beeld wat eenzijdig is. 😉

 106. Roermond says :

  Over vragen bij toelating op een school gesproken. Een evangelische kennis van ons wilde zijn kind op een gereformeerd vrijgemaakte school hebben en kreeg ook de vraag of hij het eens was met de drie formulieren. Hij vroeg wat er precies in die formulieren stond. De vragensteller begon te hakkelen en zei dat het eigenlijk een niet zo belangrijke standaardvraag was die ze ook wel over konden slaan.

 107. Yo says :

  @ Joost

  Jij bent echt een droogkloot haha

  @ allen kan me niet herinneren dat er op de passie naar werd gedaan over homoseksualiteit ,maar idd is er op school nooit iemand uit de kast gekomen.

  Wel weet ik dat er van de weinig leerlingen die er zaten
  2 meisjes lesbies zijn , 2 meiden biseksueel, 1 jongen biseksueel, 4 homoseksuelen jongens

  Niemand van hun is op de passie uit de kast gekomen.
  Van allemaal had ik wel het vermoeden ,waarschijnlijk toch te weinig openheid over. En zoals ik al eerder zei dat we bij bio het hoofdstuk over voorbehoedsmiddelen en de gemeenschap + het stukje homoseksualiteit oversloegen

 108. Ettje says :

  @Pittig; Als jij kunt aantonen dat er op de Passie geen ruimte is voor homoseksuele leerlingen trek ik mijn waarschuwing meteen in. Ik heb mijn kleinkinderen, die midden in het leven staan, er nooit over gehoord!

 109. Ettje says :

  @Yo; Lag dat aan de Passie of aan de gezinnen waar deze kinderen in leefden?

 110. Johan says :

  @JohannesvdBank: Ik denk dat de samenleving nu veel opener is dan vroeger. Ik heb zelf op een chr. school gezeten, maar geloof niet dat die christelijker of wereldser was dan openbare scholen in mijn stad. Wel heb ik mijn opvoeding thuis en in de kerk als veel te beschermend, bekrompen en wereldvreemd ervaren, waardoor later studeren in de grote stad voor mij echt een cultuurshock was. Inmiddels ben ik die wel te boven, maar het heeft er wel toe geleid dat ik mijn kinderen bewust een opener en minder beschermende opvoeding geef, waarin wat mij betreft alles mag worden bevraagd.

  Een van mijn kinderen heeft een tijdje op een gereformeerde basisschool gezeten. Hoewel op het onderwijs weinig aan te merken was, krijg je wel een specifieke cultuur als 90% van de ouders en kinderen in de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt komen. Wij stonden daar buiten en ik ervoer die cultuur ook niet als open-minded.

  Ik weet niet hoe dat op een evangelische basisschool is, maar als de meeste ouders en kinderen evangelisch zijn leidt dat automatisch tot een beperkende blik op de samenleving. Misschien merk je dat niet omdat je in het beschermde Ede woont, of misschien geef je je kinderen door wie jij bent een opener opvoeding, waardoor de school veel minder een stempel drukt. Maar de discussie is wat mij betreft wel heel relevant en echt niet suf.

  @GG: Voor wat het waard is: Ik ben een blanke veertiger die niet in Amersfoort, Woerden of Lelystad woont en geen illegale films download. #nuance

 111. Johan says :

  @Roermond: De vraag is tegenwoordig niet of je als ouders zelf die formulieren kunt ondertekenen, maar of je de grondslag van de school respecteert ook als je niet persoonlijk deelt.

 112. JohannesvdBank says :

  @goedgelovig I know, I know… En ik kijk natuurlijk ook een beetje in de spiegel als ik dat schrijf. Laat ik het zo zeggen: het is wel een aardige typering van een deel van de doelgroep. Beetje zoals http://www.stuffwhitepeoplelike.com

 113. JohannesvdBank says :

  @Johan het verrassende is dat op ebs de rots er een aardige mengeling aan ouders is (qua gezindten) én dat er veel evangelische kerkende ouders zijn die ‘modern’ (wat een woord) en open zijn. Bovendien is ede niet zo bekrompen en bible belterig, hoor. Of ik voel en merk dat niet zo. Ben zelf als zoon van een theoloog (Universiteit Utrecht, hervormd) heel open opgevoed. Daar heeft het misschien mee te maken, dat ik ben en kijk zoals ik ben en kijk.

 114. Pittig says :

  @Ettje

  Als jij kunt aantonen dat er op de Passie geen ruimte is voor homoseksuele leerlingen trek ik mijn waarschuwing meteen in. Ik heb mijn kleinkinderen, die midden in het leven staan, er nooit over gehoord!

  Dat is echt een hele foute opmerking. “Ik hoor de inwoners van Pyong Yang ook nooit klagen over Kim Jung Un, dus wat is het probleem?”

  Je kunt je hoofd wel in het zand steken, maar er zijn vele evangelische jongeren hartstikke homo en het feit dat jij en jouw kinderen er nooit over gesproken hebben, betekent dus al dat zij hun identiteit verborgen moeten houden en een zeer moeilijk bestaan hebben. Weet je wel hoe vreselijk eenzaam zij zich voelen en hoeveel er met gedachten van zelfmoord rondlopen? Ik vind dit echt een hele nare opmerking en je beschadigt jezelf en heel veel andere mensen.

  Lees maar eens wat Contrario (christenhomo’s) als tip voor voorlichters op zulke scholen meegeven:

  “Ten slotte drukte René de jonge voorlichters op het hart om er over na te denken hoe zij de middelbare schooltijd zijn doorgekomen. “Bedenk bijvoorbeeld hoe vreselijk je eenzaamheid was. Dan weet je ook wat dat kan betekenen voor andere leerlingen. Vriendschap en insluiting zijn voor deze leeftijdsgroep ontzettend belangrijk.”

  Google maar eens evangelische school en homo:

  Vragen over ‘antihomotekst’ evangelische school

  En dan krijg je als christenhomo ook nog eens Stichting Different op bezoek, want die heeft natuurlijk “bijbelgetrouw evangelisch” onderwijs…

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/765648/2006/04/15/Kamer-boos-over-lesstof-die-homoseks-veroordeelt.dhtml

  Zal ik nog meer voor je opzoeken?

 115. Pittig says :

  @ Ruub

  Ik heb een alternatief vragenlijstje, dat beter uitslaat bij de zaken die er echt toe doen:

  1) Geloof je dat mensen met kanker door handoplegging, veel gebed en groot geloof volkomen genezen kunnen worden?
  2) Geloof je dat de eindtijdboodschap van Frank Ouweneel ons laat zien dat de bijbel spreekt over een snelle wederkomst en de noodzaak tot bekering?
  3) Is de zondag de rustdag of is het de zaterdag?
  4) Is vallen in de Geest Bijbels?
  5) Moeten we de EO of Family 7 steunen?
  6) Zijn alle gaven van de Geest ook nu nog steeds werkzaam?
  7) Zijn de katholieke en protestantse kerken onze broeders en zusters in de Heer of zijn ze verkondigers van dwaalleer, een verwaterd evangelie en vooral naamchristenen?
  8) Moet een gemeente volkomen zelfstandig zijn of is het juist belangrijk dat er sterke verbanden en overkoepelende kaders zijn?
  9) Mag een christen kritisch zijn op Israël?

 116. Johannes van de Bank says :

  @ pittig ik zal je vragenlijst vanavond naar eer en geweten invullen. Maar holy Mac, kerel, heb jij een mansize stokpaard met reli clichés op je zolder staan of heeft Todd Bentley ooit te geïnteresseerd naar je geliefde gekeken? Je afkeer verpakt in zakelijke afstandelijkheid is best groot.

 117. ruub says :

  @Pittig
  Prachtige vragen, zouden bijna zo in De Grote Bijbelquiz 2012 kunnen :-).

 118. Pittig says :

  @ Johannes van de Bank

  Ik heb geen afkeer van evangelischen, maar ik haat het evangelische… 😉

  In die vragenlijst zit nou juist weinig afkeer. Ik laat alleen zien over welke zaken evangelischen elkaar de tent uit vechten. En daarmee relativeer ik het vragenlijstje dat Ruub aanhaalt, omdat de Bijbel dus niet zo eenduidig is als ze daar doen voorkomen.

  Ik kan net zo goed zo’n vragenlijstje bij mijn PKN, het boeddhisme, de islam, atheïsme of wat ook al maken.

  En mijn familie en enkele van mijn beste vrienden zijn evangelisch, dus vrees niet!

  Maarruh… je onkunde over mij verpakt in hippe Engelse termen is best groot… 😉

 119. Rien (de enige echte) says :

  @Pittig

  1) Geloof je dat mensen met kanker door handoplegging, veel gebed en groot geloof volkomen genezen kunnen worden?
  2) Geloof je dat de eindtijdboodschap van Frank Ouweneel ons laat zien dat de bijbel spreekt over een snelle wederkomst en de noodzaak tot bekering?
  3) Is de zondag de rustdag of is het de zaterdag?
  4) Is vallen in de Geest Bijbels?
  5) Moeten we de EO of Family 7 steunen?
  6) Zijn alle gaven van de Geest ook nu nog steeds werkzaam?
  7) Zijn de katholieke en protestantse kerken onze broeders en zusters in de Heer of zijn ze verkondigers van dwaalleer, een verwaterd evangelie en vooral naamchristenen?
  8) Moet een gemeente volkomen zelfstandig zijn of is het juist belangrijk dat er sterke verbanden en overkoepelende kaders zijn?
  9) Mag een christen kritisch zijn op Israël?

  We hebben het hier over evangelische scholen hoor, daar maken ze zich niet druk over dit soort dingen, maar voornamelijk over onderwijs… 😉 W.b. de Passie: in al die 6 jaar dat mijn kind daar op school gezeten heeft, heb ik haar nog nooit over één van deze onderwerpen gehoord. Ook w.b. homoseksuele medeleerlingen (en die waren er!) nog nooit één wanklank vernomen, integendeel zelfs, ze was er in mijn ogen verbazend laconiek over! Er wordt bij mijn weten overigens überhaupt weinig tot niet gepest daar op school, er heerst een heel open en respectvol klimaat.
  Ik denk echt dat je een verkeerd beeld hebt van evangelische scholen. Ken je eigenlijk wel kinderen (of ouders van kinderen) die op een dergelijke school zitten of gezeten hebben?

 120. Peter H says :

  @jvdb

  Bovendien is ede niet zo bekrompen en bible belterig, hoor. Of ik voel en merk dat niet zo

  Euh johannes, zo te horen ben je aardig ingeburgerd in de chr. relicultuur, en dat is helemaal niet erg, maar ik vind Ede zo’n beetje de hoofdstad van de Biblebelt. Net zoals Amsterdam niet geheel representatief is voor de rest van Nederland, is Ede dat niet voor de biblebelt. 😉

  En wat Kayne West betreft: vooruit, doorstaat de toets 🙂
  (ben trouwens helemaal met je eens wat betreft je opmerking over Kane).

 121. Ds Dre says :

  Leuk vragen lijstje Pittig.

  Hier mijn antwoorden als evangelies katholiek.

  1.Ja, in 0,5% van de gevallen. Ziekenzalving is het juiste ritueel in deze
  2.Nee. Wel de kritiek op GG 😉
  3. Zaterdag. Zondag is een feestdag. Vandaar die kroegen naast de kerk.
  4. Heeeel soms
  5. Geen van beide. De KRO.
  6. Tuurlijk
  7. Hier worden twee dingen op 1 hoop gegooid. Katholieke zijn onze broeders en zusters, de anderen dwalen, sommige in ontwetendheid, zij worden gered door het vagevuur.
  8. Absurde vraag
  9. Nee, dat moet.

 122. Johannes van de Bank says :

  @pittig touche qua onkunde over jou. En wat betreft hippe Engelse termen, I’m not ashamed there over 😉
  Je hebt wel een punt, trouwens dat mijn reply wat kort door de bocht was. Kortom: mea culpa.

  Here Goes qua vragenlijst:
  1 – Yep, ik denk niet dat het superveel gebeurd, maar ik geloof het. Niet in de show(mannetjes) er omheen.
  2 – nee, Frank Ouweneel is verzonnen
  3 – Tsja, in basis zaterdag, cultureel zondag. EEN rust(ige) dag valt aan te bevelen
  4 – weet ik niet
  5 – van mij niet, al werken er erg toffe gasten bij EO die ik een salaris en support gun
  6 – Yep, in geval in potentie, er zit ook regelmatig veel ‘mens’ bij
  7 – broeders en zusters
  8 – zelfstandigheid mag, verbinding ook.
  9 – zeker krtisch, maar je mag ook liefde voor Israel koesteren en dat dienen sceptici ook te respecteren

 123. joost says :

  @Pittig:

  Ik heb geen afkeer van evangelischen, maar ik haat het evangelische…

  Zoiets als: “ik heb geen afkeer van homo’s, maar ik haat hun homogedrag” ??
  joost

 124. Pittig says :

  @ Rien (de enige echte)

  We hebben het hier over evangelische scholen hoor, daar maken ze zich niet druk over dit soort dingen, maar voornamelijk over onderwijs…

  En ze maken zich ook niet druk over een leraar die openlijk homoseksueel is? Of een ongetrouwde vrouw die met een vriend een reis heeft gemaakt?

  https://goedgelovig.wordpress.com/2010/11/02/evangelische-school-wil-geen-hippe-single-juf/

  En wat denk je van de evolutie en schepping les op een evangelische school?
  http://www.bionieuws.nl/artikel.php?id=4298&print=1

  Vergelijk eens de islamitische schoolleraar met de evangelische…

  W.b. de Passie: in al die 6 jaar dat mijn kind daar op school gezeten heeft, heb ik haar nog nooit over één van deze onderwerpen gehoord. Ook w.b. homoseksuele medeleerlingen (en die waren er!) nog nooit één wanklank vernomen, integendeel zelfs, ze was er in mijn ogen verbazend laconiek over! Er wordt bij mijn weten overigens überhaupt weinig tot niet gepest daar op school, er heerst een heel open en respectvol klimaat.

  Geweldig om te horen! Dat is prachtig. Mooi dat die evangelische kinderen echt veel beter zijn dan andere kinderen… 😉

  Ik ben wel benieuwd of het ook allemaal zo ervaren zou worden als jouw kind echt anders was en dacht. Als jouw kind wel gepest werd. Want het is een ijzeren wet uit de groepsdynamica dat het allemaal heel fijn is, totdat iemand uit de groep met heel andere ideeën en manier van leven komt. Dan pas merk je wat er echt leeft.

  Ik denk echt dat je een verkeerd beeld hebt van evangelische scholen. Ken je eigenlijk wel kinderen (of ouders van kinderen) die op een dergelijke school zitten of gezeten hebben?

  Ja, en ik weet ook hoe zij over andersdenkenden en andersgelovigen denken en dat maakt me er niet geruster op!

  Weet je, als je in dat wereldje zit, merk je niet zoveel. Het lijkt allemaal peis en vree. Maar o wee, als je echt anders bent en denkt.

  Misschien hebben we op deze scholen — volgens een aantal reageerders hierboven — inderdaad een stukje hemel op aarde, maar iets doet me twijfelen aan die verhalen.

 125. Pittig says :

  @ DsDre en Johannes vd Bank

  Leuke reacties! 🙂

  @ Joost

  Inderdaad geïnspireerd op “de zonde haten, maar de zondaar liefhebben”… 🙂

  Disclaimer: Enige overeenkomst tussen “zonde” en “evangelische” is geheel toevallig…

 126. Johan says :

  @JohannesvdBank: Je bevestigt met je argumenten precies het tegenovergestelde van wat je beoogt. Hoeveel niet-christenen sturen hun kinderen naar De Rots? Zitten er ook Marokkanen bij? D66- of GroenLinks-stemmers? Onwaarschijnlijk. Het is een vrijwel wit klasje van religieuze gelijkgezinden.

  Je komt uit een christelijk nest, je vader is/was zelfs theoloog. Ede is feitelijk gewoon Biblebelt, of je het nu zo voelt of niet. De helft van de bevolking stemt christelijk. Gelukkig werk je niet bij de EO of een ander christelijk bolwerk, maar bij een seculier semi-overheidsbedrijf met een enorm imagoprobleem. Daarmee red je dan nog net je eigen imago als relatief verlichte christen. 😉

  @Peter H: De hoofdstad van de Biblebelt is Apeldoorn. Ede ligt teveel aan de rand van de Veluwe om die titel te kunnen claimen.

 127. ruub says :

  @Johan, Peter H,
  Nee joh, in Apeldoorn stemde bij de verkiezingen nog geen 3 procent op de SGP. Al jaren is de PvdA daar de grootste.
  Urk, dat is de onbetwiste hoofdstad van de Biblebelt. See for yourself: http://www.nu.nl/tk2012.html

 128. Johan says :

  @ruub: En Staphorst?

 129. Johan says :

  Je moet dan eigenlijk spreken van hoofddorp ipv hoofdstad vind ik.

 130. ooit-charismanisch evangelisch says :

  @Johannes van de Bank

  ‘Als ik zo’n nickname als ooit charismatisch evangelisch lees en van die lappen tekst erbij, dan moet ik altijd even g(r)imlachen. Nu afgehaakt, maar gezien de lappen tekst had het niet veel gescheeld of meneer had nu een EINDTIJD WEBSITE met capslock fetisj gehad.’

  Je zit er wel een beetje naast, Johannes! Ik ben geen meneer, maar een mevrouw. Met de eindtijd heb ik niets (nooit gehad ook). CAPSLOCK is zeker niet mijn fetisj. Jij en ik hebben meer overeenkomsten dan je denkt! Zo hebben we (bijna) hetzelfde beroep en onze papa’s waren theoloog..En nu zitten we hier samen op deze prachtige website. Leuk je te ontmoeten!

  Mag ik je tenslotte nog een kleine tip mogen geven? Zou je je ideëen over je medereageerders eerst even los willen laten, en hen onbevooroordeeld willen leren kennen? Dat scheelt een hoop communicatie over de communicatie… Ah… 😉

 131. ruub says :

  @Johan
  Staphorst is een mooie tweede. Een dorp benoemen als hoofdstad van de biblebelt heeft wel iets treffends vind ik; de vergelijking met een doornenkroon dient zich aan 😉

 132. Johan says :

  Correctie: Slechts een derde van de Edese bevolking stemde dit jaar christelijk. De meerderheid is de strategische stemmers in het kwaad gevolgd en heeft VVD of PvdA gestemd. Schande, daar gaat de biblebelt.

 133. Rien (de enige echte) says :

  @Pittig:

  Mooi dat die evangelische kinderen echt veel beter zijn dan andere kinderen… 😉

  Een beetje een inkoppertje natuurlijk, maar ik ben van mening dat het klimaat op een school soms heel bepalend kan zijn voor het gedrag van de leerlingen, zowel in positieve als in negatieve zin. En dat heeft niets te maken met het al of niet ‘beter’ zijn dan andere kinderen.

  Ik ben wel benieuwd of het ook allemaal zo ervaren zou worden als jouw kind echt anders was en dacht. Als jouw kind wel gepest werd. Want het is een ijzeren wet uit de groepsdynamica dat het allemaal heel fijn is, totdat iemand uit de groep met heel andere ideeën en manier van leven komt. Dan pas merk je wat er echt leeft.

  Een kind van vrienden van ons is ‘anders dan anders’ en wordt op de evangelische middelbare school waar hij zit gewoon geaccepteerd zoals hij is, terwijl dat op de schoolmetdebijbel lang niet altijd het geval was. Het kind voelt zich nu als een vis in het water daar!
  Juist op zo’n school (en Evangelisch kun je gerust breder opvatten dan het gelijknamige kerkgenootschap, want er zit echt vanalles op) kom je veel in aanraking met andersdenkenden en anderslevenden en bij mijn weten leeft en werkt dat vredig naast elkaar.

  Ja, en ik weet ook hoe zij over andersdenkenden en andersgelovigen denken en dat maakt me er niet geruster op!

  Nou, dan ken ik en heb ik bepaald andere mensen gesproken dan jij, want in mijn beleving is dat daar echt niet het geval! Een dergelijke houding heb ik wel gezien bij het Reformatorisch/Vrijgemaakt onderwijs, maar zeker niet op de Passie!

  Misschien hebben we op deze scholen — volgens een aantal reageerders hierboven — inderdaad een stukje hemel op aarde, maar iets doet me twijfelen aan die verhalen.

  ohnee, het is absoluut geen hemel op aarde daar! maar de algemene mening over evangelische scholen vind ik hier en daar nogal ongenuanceerd, ik krijg het idee dat er nogal wat vooroordelen over bestaan die m.i. niet terecht zijn. Maar net als iedere andere school, of die nu reformatorisch, gereformeerd, evangelisch of hindoe is, niets menselijks is de leerlingen en de leraren vreemd; het zijn net mensen… 😉
  Maar misschien hebben wij inderdaad het geluk gehad om alleen maar positieve ervaringen te hebben, sorry dan…

 134. Professor Prietpraat says :

  Niet om een stok te zoeken om mee te slaan maar ik vind het persoonlijk triest als ik lees van een ervaringsdeskundige dat op zo’n bekende evangelische school het onderdeel seksuele voorlichting wordt gemeden. Heel triest. Vooral door er niet over te praten gaat er veel mis in het leven van jongeren. Ze moesten eens weten. Thuis krijgen ze vaak al minimaal voorlichting, velen horen er niks. In de kerk blijft het ook vaak beperkt tot “homoseks is ernstige zonde en seks voor het huwelijk ook”. Wat kerkelijke jongeren over seks leren en weten is vaak uitsluitend van de straat en de tv. Christenen laten daar in mijn ogen een grote verantwoording liggen.

 135. Ettje says :

  @Professor Prietpraat; Is seksuele voorlichting geven niet allereerst de taak van ouders? Heel triest als zoiets pas gedaan wordt op een middelbare school. Dat kun je de school niet verwijten, dat moet je de ouders verwijten. Zijn daar trouwens bewijzen voor dat die kinderen thuis minimaal voorgelicht worden? En als dat zo is, hoe komt dat dan, en moet daar dan niet iets aan gedaan worden! En wat een onzin om het dan in de schoenen van de school te schuiven!
  Wat een prietpraat allemaal!!

  Wat is dit voor een flauwekul? Ik ben moeder van vijf kinderen en van negen kleinkinderen. Maar ‘k weet zeker dat de voorlichting bij allemaal thuis is geweest en dat we dat niet aan de school hebben overgelaten.

  En ‘k herinner me nog als de dag van gisteren de catechese-lessen waarin het over seksualiteit ging. Dus je kunt ook niet zomaar de kerk verwijten dat die dat laat liggen… Neem aan dat mijn kerk echt niet de enige was die daarover sprak met de jongeren.
  Maar zelfs al zou de kerk het laten liggen, de eerste verantwoordelijkheid ligt bij de ouders!!

 136. Ettje says :

  @Rien; Weet niet over welke Passie jij het hebt, maar ik heb van alle verwijten die ik hier hoor richting evangelische scholen nooit iets gemerkt bij onze kleinkinderen die naar de Passie in Utrecht gingen.

  Zou graag willen horen van alle reageerders die zo goed weten wat er mis is op de Passie wat hun ervaring dan is geweest met de Passie.

 137. Professor Prietpraat says :

  @Ettje, toch blijft mijn mening dat je dat niet mag aannemen als school dat iedere ouder braaf voorlichting geeft. Bewijzen? Kom nou toch. Openbare scholen laten het ook niet aan de ouders over omdat ze weten dat veel ouders daar niet aan doen aan goede voorlichting.

  Het is echt niet uit de lucht gegrepen wat ik zeg. Ik loop al een tijdje mee in de kerk en ik ben echt niet de enige die van zijn ouders alleen te horen heeft gekregen hoe kinderen worden verwekt en verder niet. Als ik ernaar vroeg aan kerkleiders kreeg ik ook vaak als reactie dat ze daar het nut niet van in zien of nooit hebben nagedacht over het nut ervan of dat het niet in het programma past of dat ze het geheel aan ouders over kunnen laten of nog meer argumenten om er niet over te praten in de kerk.

  Maar droom maar fijn verder als je denkt dat het allemaal zo goed geregeld is op Christelijke scholen en in de kerk.

 138. nietverbaasd says :

  O fijn, moet het weer over sex gaan. Dacht al dat het fout zou aflopen na die opmerking over een ‘leuk juffie in het plaatje’ .

 139. Johannes van de Bank says :

  @ooitevangelisch charismatisch 🙂 ha, heldere uitleg en goed punt. Leuk en boeiend, zelfs. Kan en doe ik wat mee. Ik blijf echter geen voorstander van nicknames ipv echte namen. Als iemand staat voor zijn of haar mening, dan kan dat eigenlijk altijd open en onder eigen naam is mijn vooronderstelling en veronderstelling. Anders dan een online gemaskerd bal. Maar jij en anderen zullen daar hun redenen voor hebben.

  Je tip om geen voor aannames te doen zou ik dan ook gemakkelijker ter harte kunnen nemen. En… Een beetje prikken, ook al prik je soms mis, mag toch op een satirische site?

 140. Rien (de enige echte) says :

  @Ettje

  Weet niet over welke Passie jij het hebt, maar ik heb van alle verwijten die ik hier hoor richting evangelische scholen nooit iets gemerkt bij onze kleinkinderen die naar de Passie in Utrecht gingen.

  Ik heb het ook over de Passie Utrecht 🙂
  En inderdaad, ik heb daar dus ook nooit iets van gemerkt bij mijn kind,
  Maar dat schijnt door sommigen nogal moeilijk te geloven te zijn blijkbaar…

 141. Rien (de enige echte) says :

  @Prof.Prietpraat

  Niet om een stok te zoeken om mee te slaan maar ik vind het persoonlijk triest als ik lees van een ervaringsdeskundige dat op zo’n bekende evangelische school het onderdeel seksuele voorlichting wordt gemeden.

  Ik vermoed dat dit een incidenteel geval is geweest bij een incidentele leraar op een incidentele school, want het komt gewoon aan de orde bij de biologielessen op de Passie hoor!

 142. goedgelovig says :

  @Johannes van de Bank: Die vooronderstelling grenst aan goedgelovigheid. Op internet kunnen ook meningen je nog jaren achtervolgen en het is in de regel niet erg verstandig om alles maar onder je volledige eigen naam online te zetten. Denk je dat je over vijf of tien jaar nog dezelfde mening hebt? Wil je dan nog steeds worden aangesproken op alles wat je hebt geblogd of op fora hebt bijgedragen? Misschien heb je tegen die tijd wel een representatieve functie waarvoor je werkgever het niet handig vindt dat je naam online aan allerlei alternatieve zaken wordt gekoppeld. Nicks zijn op een open internet gewoon noodzakelijk. Het is een soort digitaal condoom. Oeps…

 143. ruub says :

  @Johannes

  Als iemand staat voor zijn of haar mening, dan kan dat eigenlijk altijd open en onder eigen naam is mijn vooronderstelling en veronderstelling.

  Zou kunnen, maar welkom op internet. Een nick geeft je nou juist de gelegenheid zonder schroom je hart te luchten op een veilige manier. Hier kun je gerust terloops opschrijven dat je last hebt van depressieve buien zonder dat je bang hoeft te zijn je tijdelijke arbeidscontract te verliezen omdat je leidinggevende je naam even googelde.

  Hier kun je elke positie innemen in een discussie over Genesis/ de drie-eenheid, zonder dat er direct bezorgde familieleden voor je willen bidden, je de handen willen opleggen en achter je rug gaan discussiëren over je positie in de ouder-/kerkenraad.

  Hier kun je gewoon schrijven over je ideeën en gevoelens met lot-/geloofsgenoten, zonder door collega’s die onbekend zijn met het jargon direct in de hoek van gristen-maniakken gezet te worden.

  Hier mag je – gewoon om je eigen argumenten te testen – ook gewoon eens iets roepen waar je het misschien eigenlijk niet helemaal mee eens bent, zonder dat je er direct persoonlijk op wordt afgerekend of in het meedogenloze hokje ‘lauw water’ terecht komt.

  Hier kun je discussies voeren met theologen, (oud-) zendelingen, werkloze moeders, metaalbewerkers, afgestudeerde filosofen, buschauffeurs, zestienjarige leerlingen op de Foundation4Life bijbelschool, EO-presentatoren, die zweverige tante Truus, ooit evangelischen, overwerkte hulpverleners, en dat allemaal zonder aanzien des persoons, maar op basis van ervaringen en argumenten. Prachtig toch?

  Kortom: Neem ook een nickname. Kun je ook eens opschrijven wat je werkelijk denkt van de dienstverlening bij de NS 😉

  ps: ‘Christen’ en ‘Johan’ zijn al bezet, dus je moet wat anders verzinnen.

 144. Johan says :

  @ruub: 🙂

 145. Pittig says :

  @ Ruub

  🙂 🙂

  Wat een pleidooi! Weet je zeker dat je geen advocaat bent?

 146. Ettje says :

  @ruub; Voor een groot deel heb je gelijk! 🙂 Maar er zit ook een zeer kwalijke keerzijde aan al die nicknamen, waar Nederland niet leuker door geworden is, en dat zijn alle scheldpartijen op het internet. Als je leest wat er soms onder krantenberichten staat of op weblogs, denk ik vaak: zou iemand dat ook geschreven hebben als hij/zij dat onder zijn/haar eigen naam had moeten schrijven? Zeker weten dat veel schrijvers en reageerders zich wel tien keer zouden bedenken voor ze dan hun toetsenbord zouden beroeren! Dan is een nickname wel een hele misselijke en goedkope manier om je te laten horen!

 147. Johan says :

  @Ettje: Daar ben ik het mee eens, maar die kranten en blogs moeten gewoon beter modereren. Op GG speelt dat nauwelijks.

 148. bramvandijk says :

  @ruub
  Misschien moet ik ook maar eens aan een nick beginnen 😉

 149. Ettje says :

  @Professor Prietpraat; Dan is er dus iets heel erg mis in de meeste gezinnen als voorlichting een taak van de school is geworden. Dat er eind veertiger-/begin vijftigerjaren niets aan voorlichting werd gedaan is algemeen bekend. Maar we kregen daarna wel de seksuele revolutie waarbij alles gezegd moest en kon worden en er zelfs op regeringsniveau warme voorstanders waren, die wetten door het parlement kregen waarin seks van volwassenen met kinderen niet meer strafbaar was… Google maar eens op, bijvoorbeeld, Hein Roethof en seks. Hele volksstammen, waaronder ministers, kamerleden, predikanten, seksuologen, opvoedkundigen, onderwijsdeskundigen, waren er voor, en zo werd Nederland voor pedofielen een luilekkerland, met alle gevolgen van dien… Waarvan nu de gebakken peren boven tafel komen.
  Dus: hoezo voorlichting is een taak van de scholen? Als jij als ouder wilt dat jouw kind een goede seksuele voorlichting krijgt dan zul je dat zelf moeten doen en het niet af moeten schuiven op de school, de dominee of weet ik veel wie je nog meer in gedachten hebt… Ook niet de christelijk, evangelische of openbare school!

 150. pijpkaneel says :

  @gg

  Jullie argumentatie om een nick te gebruiken vind ik niet zo sterk. Iedereen mag mij aanspreken op mijn standpunten van 15 jaar geleden. No problem. Ook al zijn ze op punten flink bijgesteld.
  Met jullie redenering bevestig je juist het standpunt van Johannes vdB

  Ruub’s argumenten vind ik sterker, of laat ik het anders zeggen: komen overeen met mijn argumenten om een nick te gebruiken. Al moet ik zeggen dat ik de laatste tijd al een paar keer heb overwogen om mijn nick te dumpen.

 151. Ettje says :

  Ik zou trouwens als ik leerkracht was me wel tien keer bedenken als ik op school seksuele voorlichting zou moeten geven, en ‘k zou op z’n minst willen dat er minimaal één of ’t liefst twee collega’s of ouders bij waren, en dat de deur wagenwijd open moest staan! Want voor je het weet, er hoeven maar één of twee leerlingen te zijn die je een loer willen draaien, sta je op non-actief en beland je in een politiecel wegens een aangifte van seksuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag! Met alle gevolgen van dien!

 152. Ettje says :

  @Johan; Ik denk dat die kranten en blogs waar niet gemodereerd wordt er zelf op kicken, op die scheldpartijen. Ze hadden misschien zelf wel graag willen doen wat hun reageerders doen. Maar doen het niet om geen lezers te verliezen. Dat heet: omwille van de smeer… En vervolgens verschuilen ze zich achter het recht op vrije meningsuiting!

 153. ruub says :

  @Pittig
  🙂

  @Ettje
  Inderdaad, goede moderatie is een voorwaarde om het leuk te houden. Gelukkig gebeurt dat hier. Overigens heb ik zelf niet direct de indruk dat reageerders met een nickname veel eerder/vaker over de schreef gaan dan bezoekers die hun eigen naam gebruiken, maar een ip-nummer is natuurlijk sowieso eenvoudig te weren.

  @bramvandijk
  Ach kom, ik weet best dat jij óók Waterlelie bent 🙂

 154. Hizkia says :

  Ik denk dat ik dit de komende tijd maar eens goed ga doorlezen, leuk om te zien dat er zoveel mensen reageren 😀

 155. goedgelovig says :

  @pijpkaneel: Ruubs onderbouwing is wat uitgebreider, maar komt op hetzelfde neer. Er zijn gewoon veel goede redenen om met een nick te werken. Toevallig zit er nu weer een verzoek in onze mailbox van iemand die drie jaar geleden nog onder zijn eigen naam expliciete meningen ventileerde en daar nu, iets ouder en wijzer geworden, spijt van heeft. Of we dat even kunnen aanpassen. Nee dus. Dat is, uitzonderingen daargelaten, onze verantwoordelijkheid niet. Daar moet je zelf van tevoren over nadenken. We adviseren onze lezers niet voor niets om een nickname te gebruiken.

 156. Ettje says :

  @ruub; Hier zie ik dat ook maar zelden. Maar als je verder kijkt op het internet zie je overal hoe mensen met een nickname over de schreef gaan. Het is soms echt heel verschrikkelijk. Meerdere keren tegengekomen hoe mensen totaal afgebrand worden, vaak zonder dat men een persoon persoonlijk kent.

 157. Johan says :

  @Ettje: Dat ligt dus niet aan het fenomeen nickname, maar aan het feit dat sites onvoldoende modereren. Aso’s vind je overal.

 158. Professor Prietpraat says :

  @Ettje en Rien, ik ben het met je eens dat die voorlichting in de eerste plaats een taak van de ouders is. Na vele jaren jeugdwerk weet ik echter inmiddels dat daar in de praktijk niet veel van terecht komt eind 20ste en begin 21ste eeuw. Liever aan anderen over laten. De paar jongeren die ik heb gesproken van de Passie in Rotterdam bijvoorbeeld hadden op 13 jarige leeftijd ook nog bijna niks aan voorlichting gehad (thuis, kerk en school niet) met alle gevolgen van dien aan grensoverschrijdend gedrag en soms verslavingen onder invloed van de straat en internet en tv. Dat is dan wel weer enige jaren geleden en dat kan op dit moment natuurlijk wel anders zijn op de Passie. Dat hoop ik dan maar. Openheid is veel beter dan negeren. En inderdaad lijkt me het een goed idee om er meerdere leraren bij in te zetten tegelijk als dat onderwerp wordt behandeld. Maar geen ouders van kinderen die op dat moment daar zijn want anders durven ze geen vraag meer te stellen bijvoorbeeld en blijft het beperkt tot een monoloog.

 159. JohannesvdBank says :

  @goedgelovig @ruub Ik snap alle logic rondom nicks, maar voel zelf totaal niet een belemmering/schroom/e.d.

 160. Johan says :

  @JohannesvdBank: Dan bij je een vrij mens. Zo iemand die ook anderen heel goed kan vrijlaten. 😉

 161. Professor Prietpraat says :

  @Johan, en vrijbidden 😉

 162. Ettje says :

  @Johan; En waarom modereren die kranten en blogs niet? Omdat het in is om op de meeste grove manier je mening te kunnen geven en mensen af te branden onder de zo hooggeprezen noemer: vrijheid van meningsuiting!

  @Professor Prietpraat; Je spreekt een paar jongeren van de Passie in Rotterdam en baseert daarop dat het maar slecht gesteld is met de seksuele voorlichting op evangelische scholen, die sowieso zo slecht zijn dat jij je kinderen liever naar een reformatorische school zou doen… Da’s prietpraat! Net als de opmerking over JvdB: en vrijbidden… Da’s onder de gordel.

 163. Professor Prietpraat says :

  @Ettje, enige nuance zou fijn zijn. Je leest dingen die ik niet heb gezegd.

 164. Pittig says :

  @ Ettje en Rien (de enige echte)

  Hebben jullie in het bestuur of klankbordgroepen van die scholen gezeten? Dan pas hoor je iets meer van alle verhalen. Ik heb leraren, conrectors, schoolleiders en klankbordgroepleden in mijn naaste familie, vrienden en kennissenkring en ik krijg ook regelmatig lastige zaken voorgelegd. Ik heb het vage vermoeden dat ik aardig op de hoogte ben van de problematiek van jongeren op confessionele scholen.

  Maar misschien is jullie evangelische school de glanzende uitzondering?

 165. Rien (de enige echte) says :

  @Pittig:

  Nee, ik heb niet in het bestuur of een klankbordgroep van de Passie Utrecht gezeten, jij wel?
  We kregen daar wel altijd verslagen van en er is me niets negatiefs bijgebleven, behalve dan op praktisch en onderwijskundig gebied. Indertijd was de communicatie naar de leerlingen toe niet altijd even helder (voor niets naar school, want lessen uitgevallen en niet op tijd bericht gehad, te weinig leraren e.d..) En er waren m.n. in de beginfase problemen met de kwaliteit van het onderwijs, waardoor de onderwijsinspectie niet altijd even tevreden was, maar volgens mij is daar hard aan gewerkt en is dit al een aantal jaren niet meer het geval.
  Maar als je persé negatieve dingen wilt vinden dan zal er vast wel iets boven water komen als je hard genoeg je best doet. Ik zei het al eerder: óók op de Passie zijn het net mensen… 😉
  Evengoed jammer dat je Ettje en mij onze positieve ervaringen blijkbaar niet gunt.

  *wacht in spanning op het eerste Passieschandaal op GG….*

 166. Ooit-charismatisch-evangelisch says :

  @Johannesvdbank
  Leuk, je sportieve reactie! Over het gebruik van een nickname hoef ik niet veel meer te zeggen. Zelf ben ik hierin door schade en schande ‘wijs’ geworden. Nou ja, in elk geval iets minder naïef. Ik ben een tijdje werkzaam geweest als journalist. Bepaalde mensen gebruiken alles – en dan ook echt alles, ook die FOUTE EINDTIJD WEBSITE MET CAPSLOCK FETISJ – om maar aan te tonen dat je niet objectief bent in je berichtgeving. Heel vervelend.

  Inhoudelijk: Ik kreeg als zestienjarige van mijn ouders een boekje ‘Tiener op weg’ van Drs. Alie Hoek-van Kooten en daar kon ik het mee doen. Er is geen woord over gesproken thuis. Gelukkig wist ik toen al uit ervaring hoe de ‘gemeenschap’ in de praktijk in zijn werk ging 😉 Nou ja, gelukkig??

  (@Johannesvandebank Bovenstaande opmerking zou ik bijvoorbeeld liever niet door een job recruiter willen laten lezen… Gaat ze niets aan)

  Er zijn vast meer ouders die zich ‘makkelijk’ van de seksuele voorlichting afmaken. Voor hun kinderen is het fijn dat er op school ‘serieus’ werk van gemaakt wordt. Volgens mij begint de seksuele voorlichting al lang voor dat het kind prepuber is, eigenlijk begint het al bij peuters en kleuters. Als je dan al werkt aan een open communicatie met je kind over deze zaken, en je gaat daarmee door tot het kind 12 is, dan hoef je helemaal geen ‘voorlichting’ meer te geven. Volgens mij heb je alles dan al op een heel natuurlijke, niet-geforceerde manier, kunnen bespreken.

 167. Flipsonius says :

  Je zou een enorme hoop geld kunnen besparen, wat weer geïnvesteerd kan worden in echte verbeteringen van het onderwijs (basis- en voortgezet) als je het recht op bijzondere scholen ( op levensbeschouwelijke grondslag, of het nu christelijk, islamitisch, antroposofisch etc, is) zou afschaffen. De kinderen hebben er niet om gevraagd, het is de wens van de ouders. Maar die zijn zelf verantwoordelijk voor de ethische of religieuze opvoeding van hun nakroost. Niet de overheid. Er worden toch ook geen religieuze supermarkten gesubsidieerd waar het kassapersoneel je ‘Gods rijkeljike zegen’ wenst, in plaats van ‘Een fijne dag verder’?

  Echt, het huidige systeem levert een gruwelijke bureaucratische rompslomp met bijbehorende kosten op. Denk aan de zgn financiële gelijkstelling. Plus een hoop materiële kosten in de vorm van ver(her)bouwingen, renovaties, onderwijskundige aanpassingen, omdat een of andere nieuwe denominatie weer eens een school wil stichten. En als de aanvraag er eenmaal door is, na weer een enorme papierwinkel aan toetsingsrapporten die beoordeeld moeten worden door diverse gremia etc. hang je er als gemeente aan om voor de huisvesting te zorgen. Als die school een x aantal jaren later weer opgeheven wordt wegens gebrek aan leerlingen zit je met een leeg (en als zodanig onbruikbaar) gebouw plus de financiële brokken.
  Kan iemand me eens uitleggen wat hier zo fantastisch aan is?

 168. pijpkaneel says :

  @flip

  Heb je een onderbouwing voor je uitspraken over de kosten van bijzonder onderwijs? Ik herken er namelijk niets van.

 169. oversea says :

  @Flip – Ik geloof niet dat de kosten van openbaaronderwijs lager liggen dan bijzonderonderwijs. Begrotingen van scholen worden gebasseerd op het aantal leerlingen met daarnaast een blik op de achtergrond/ komaf van de leerlingen. Hierdoor krijgen scholen in achterstandswijken een grotere zak met geld, dat geldt voor openbaar en bijzonder onderwijs. Salarissen van leerkrachten voor openbaar en bijzonderonderwijs zijn gelijk.
  In de planning van nieuwe scholen wordt rekening gehouden met krimp of groei van gemeenten in de komende jaren, hierdoor worden er echt geen overbodige scholen meer gebouwd. Is dit wel het geval, dan is dat een planningsfout van een gemeente en echt niet van de school! Bovendien worden er steeds meer schoolgebouwen gebouwd die meerdere scholen onder één dak brengen. Zo zie je schoolgebouwen met openbaar/ katholiek en protestantonderwijs onder één dak. Krimpt één school, dan neemt de andere school gewoon wat lokalen over etc.
  Met een beetje flelxibiliteit houdt je een meerderheid tevreden, dat is hier zo fantastisch aan.

 170. mafchauffeur says :

  @Flipsonius:

  Er worden toch ook geen religieuze supermarkten gesubsidieerd

  Supermarkten worden, dacht ik, sowieso niet gesubsidieerd. 😉
  (tenzij je het lage btw-tarief en de flexwet als zodanig betitelt)

  Als je het bijzonder onderwijs zou afschaffen, zou je dan tegelijkertijd niet het verbod op het geven van (erkend) thuisonderwijs moeten afschaffen?

  Dat biedt hen die hun kinderen heel graag een (over)beschermde omgeving willen bieden tenminste de ruimte waar zij behoefte aan hebben. Op eigen kosten, uiteraard. Als ik de regels van de evangelische basisschool in mijn regio zo bekijk is daar toch een sterke behoefte aan. Voorbeeld: ouders mogen in principe niet samenwonen, maar moeten -zeldzame uitzonderingen daargelaten, ter beoordeling van het bestuur- getrouwd zijn. Zo verklein je inderdaad de kans dat je kinderen in aanraking komen met minder- of niet-gelovigen die in ruil voor goed onderwijs geen probleem zien in het onderschrijven van de grondslagen van de school.

 171. bramvandijk says :

  @ruub

  Ach kom, ik weet best dat jij óók Waterlelie bent 🙂

  😀

  Je hebt me door, maar de grote vraag is of mijn eigenlijk mening overeenkomt met die van Waterlelie of bramvandijk 😉

 172. mafchauffeur says :

  @bramvandijk: verondersteld dat je redelijk consequent bent, moet dat dan die van Waterlelie zijn. Waterlelie zei niet naar de meetup te komen, bramvandijk meldde van wel. Geen van beiden was aanwezig. 😉

 173. Pittig says :

  @ bramvandijk

  Ik denk dat bramvandijk het typetje is. Hij zet de atheïstische standpunten zo stereotype neer en komt steeds met oude en afgerafelde argumenten, dat Waterlelie’s reacties uitblinken in kennis, respect en het serieus nemen van andere ideeën…. 😉

 174. TommyLee says :

  Bram, jij riep onlangs dat het tijd werd om met een nickname te gaan werken, en je deed het schijn/blijkbaaral nou dan ga ik er vanaf nu van uit dat je een spy van MvS/FO/WO/SPK of nog erger bent! gij geel anders 😉

 175. bramvandijk says :

  @maf, pittig
  Zoals altijd is de vraag stellen hem beantwoorden 😉

  @TommyLee
  Tsja, spioneren alleen is zooooooo saai, dan ga je vanzelf ook wat reageren 😀

 176. Flipsonius says :

  @oversea
  Ik geef ruiterlijk toe, dat ik geen uitgebreide kosten-batenanalyse kan overhandigen. Maar je kan op de achterkant van een bierviltje uitrekenen dat het een stuk efficiënter is om 1 type school te faciliteren, van passende huisvesting te voorzien en te inspecteren dan 6 met allemaal hun eigenheid waar je rekening mee moet houden

  In de planning van nieuwe scholen wordt rekening gehouden met krimp of groei van gemeenten in de komende jaren, hierdoor worden er echt geen overbodige scholen meer gebouwd. Is dit wel het geval, dan is dat een planningsfout van een gemeente en echt niet van de school!

  Wederom geef ik ruiterlijk toe, dat ik gemeenteambtenaar ben en natuurlijk heel goed begrijp dat alles wat er fout gaat natuurlijk nooit de schuld is van incompetente, hun hand overspelende en zelfs wel corrupte bijzondere schoolbesturen, maar ALTIJD van de gemeente. Wij zouden namelijk onfeilbaar moeten zijn in het voorspellen van demografische gegevens!
  Helaas is de werkelijkheid niet altijd zo voorspelbaar, en de wensen van ouders met betrekking tot bijzonder onderwijs al helemaal niet. Die is niet alleen afhankelijk van levensbeschouwing, maar ook van de CITO-scores van de betreffende school en het gedrag van het stichtingsbestuur in voorkomende kwesties. Derhalve vertoont de ene bijzondere school een aantal jaren groei, om daarna weer te krimpen, en de andere gaat precies de andere kant op. Met als gevolg constante herbeoordeling van de huisvestingsbehoeftes, het bijplaatsen van noodlokalen, het financieren van leegstand, het verbouwen van leegstaande oude schoolgebouwen voor tijdelijke huisvesting (quote du jour uit een intern rapport: ‘het beoogde pand, een voormalige MAVO, voldoet niet aan de eisen van modern onderwijs vanwege de indeling in klaslokalen’. Je kon mijn klomp tot in Keulen horen breken).
  Ga eens na hoeveel ambtelijke capaciteit er gaat zitten in het volgen en begeleiden van al deze ontwikkelingen. En wat is het doel er eigenlijk van? Dat ouders het geruststellende gevoel krijgen dat hun kroost hun levenlang dezelfde (antroposofische, islamitische, evangelische of gereformeerde) levensbeschouwelijke overtuiging behoudt als zijzelve?

  Ik denk dat dat laatste gelukkig een illusie is 😉

 177. Pittig says :

  @ Oversea

  Heb je gelezen dat de evangelische school de Passie in Amsterdam de deuren in 2014 moet sluiten?

  http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3287319/2012/07/16/Evangelische-middelbare-school-de-Passie-sluit-deuren.dhtml

  Misschien heb je nog een ander argument?

 178. Pittig says :

  @ Flipsonius

  De beroemde Hervormde theoloog Van Ruler was al in de vijftiger en zestiger jaren tegen al die confessionele scholen en vond dat je als christen je kinderen naar een openbare school moest sturen. En hij hield zijn bijbelstudies altijd voor de AVRO radio… 🙂

  Maar de confessionele groepen houden het allemaal liever in eigen kring. En klagen vervolgens dat de wereld zo moeilijk te bereiken is… en ze moeten allerlei plannen maken en geld uitgeven om weer onder de mensen te komen van wie ze zich eerst hadden afgekeerd…

 179. Pittig says :

  @ Flipsonius

  En wat te denken van al die kleine dorpen waar twee scholen (openbare en christelijke) met grote moeite kunnen bestaan en van alles twee moeten hebben… Twee speelpleinen, twee zalen, twee directeuren, twee gebouwen, twee medezeggenschapsraden, twee… Etc.

  Die vervloekte Abraham Kuyper ook! 😉

 180. Flipsonius says :

  @Pittig
  Maar Kuyper zou zich in zijn graf omdraaien bij de huidige ontwikkelingen. Zijn doel was toch de emancipatie van de ‘kleine luiden’.
  Niet dat we straks in 1 stad opgescheept zitten met 100 verschillende schooltypes, die de individuele wensen van de ouders weerspiegelen.

  Ik voorspel de toekomstige oprichting van:
  basisschool ‘Hieperdepiep’, voor ADHD kinderen
  basisschool ‘Einstein’, voor hoogbegaafde kinderen
  basisschool ‘Aguarius’ voor Nieuwetijdskinderen, en
  basischool ‘Ongestoord’, voor kinderen die overgevoelig zijn voor elektromagnetische velden.

 181. Professor Prietpraat says :

  @Pittig, soms ben ik het zo maar weer eens met je eens. Hoewel het echt niet altijd fijn is en er dingen kunnen voorvallen op een openbare school waar je als Christen echt niet achter staat, lijkt het me inderdaad geen goede zaak om dan maar je kinderen tegen die grote boze buitenwereld te beschermen door ze op een school te doen met “gelijk gestemden” in hoeverre dat nog bestaat in Nederland. Beter in gesprek blijven met je kinderen en ze weerbaar maken en leren zelf keuzes te maken. Een confessionele school is ook geen hemel op aarde. Zou interessant zijn om eens een onderzoek te doen naar de verschillen tussen Christenjongeren die op een openbare school hebben gezeten en zij die op een evangelische school hebben gezeten en in beeld brengen welk percentage van beide groepen op hun 20ste nog overtuigd Christen is en nog steeds aan Jezus toegewijd probeert te leven. Dit zeggende heb ik het zelf wel fijn gevonden op een protestantse basisschool waar we niet overvoerd werden maar waar wel een duidelijke identiteit was maar waar ook veel ongelovigen op zaten. Ik snap ook wel weer dat mensen hun kinderen willen beschermen tegen grote scholen waar softdrugs wordt gedeald, waar kinderen soms worden afgeperst en waar soms gevochten wordt en bedreiging plaats vindt en waar veel wordt gepest. Als je tenminste er vanuit zou kunnen gaan dat deze dingen op evangelische scholen niet plaats vinden of veel minder. Het gebrek aan islamitische kinderen op een evangelische school kan ook nog een motivatie zijn voor sommigen. Het is al met al toch wel een complex vraagstuk waar een hoop zaken in samenkomen. Ik zou als ouder nog kunnen worden overtuigd om mijn kinderen op een evangelische school te doen als de andere scholen in de buurt slecht bekend staan en daar veel intimidatie, geweld, pesterijen en drugs dealen zouden plaatsvinden. Dat soort zaken zouden zeker mijn keuze beïnvloeden.

 182. Professor Prietpraat says :

  @Flipsonius,

  Zulke scholen zijn er al meer dan jij denkt. Sommige mensen van goede huize zoeken een school met uitsluitend blanke kinderen of een speciale dure school voor hun natuurlijk “hoogbegaafde” kind die het hoogste nivo moet halen met wat extra persoonlijke begeleiding en ver weg van het plebs.

 183. bramvandijk says :

  @Professor Prietpraat

  Zou interessant zijn om eens een onderzoek te doen naar de verschillen tussen Christenjongeren die op een openbare school hebben gezeten en zij die op een evangelische school hebben gezeten en in beeld brengen welk percentage van beide groepen op hun 20ste nog overtuigd Christen is en nog steeds aan Jezus toegewijd probeert te leven.

  Ik kan in deze enige gegevens aanleveren.

  Zoals eerder gezegd heb ik een reformatorische middelbare school bezocht, en 10 jaar na het examen was er het idee van een reünie met een bijbehorende enquete die laat zien hie het een ieder is vergaan: wat voor opleiding, wel/niet afgemaakt, wat voor beroep, kinderen, en natuurlijk ook huidige religieuze overtuigingen. Van de ruim 100 jaargenoten van mij hadden (uit mijn hoofd) circa 70 de enquete ingevuld en bleek de overgrote meerderheid zich nog christen te beschouwen. Volgens mij waren er 4 (6%) die echt ongelovig waren (waaronder ondergetekende) en er was er nog eentje overgegaan tot het jodendom.

  Ik durf met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te stellen dat je op een openbare school geen score van boven de 90% zal halen, maar dat zit hem natuurlijk vooral ook in de achtergrond en opvoeding van huis uit. Desondanks lijkt het mij dat ook als je van een openbare school alleen die leerlingen selecteert die een christelijke achtergrond hebben, dat een 90%-score van wie op zijn 28e nog steeds christen is nog steeds heel hoog is te noemen. In ieder geval gaat het leeglopen van kerken harder dan dat.

  Dan nog kun je je afvragen of een christelijke achtergrond van leerlingen op een openbare school vergelijkbaar is met die van een reformatorische school, aangezien die voor leerlingen op een reformatorsiche school gemiddeld genomen een stuk orthodoxer zal zijn. Dat maakt vergelijken nog lastiger, maar dan nog denk ik de score van meer dan 90% die zich rond zijn/haar 28e nog christen noemt in ieder geval laat zien dat een reformatorische school niet ontzettend schadelijk is voor iemands geloofsovertugingen. Goed, in mijn geval misschien wel, maar ik ben duidelijk de uitzondering die de regel bevestigt.

 184. Professor Prietpraat says :

  @bramvandijk,

  Het zou met name interessant zijn om dit soort zaken ook eens van evangelische scholen te checken met enquetes. Er vindt namelijk in mijn beleving de laatste 10 jaar vooral een toenemende uittocht plaats van jongeren uit de Evangelische kerken en Pinkstergemeenten. Het is inderdaad lastig te onderzoeken omdat veel jongeren die inmiddels niet meer naar de kerk willen zich nog wel Christen noemen en God niet geheel de rug toe hebben gekeerd. Hoe groot het percentage van de kerkverlatende jongeren is wat helemaal niet meer gelooft of twijfelt of God echt wel bestaat, dat kan ik ook niet raden. De klachten die ik over de Passie in Amsterdam nog wel eens hoorde was dat kinderen overvoerd werden met het evangelie en er sommige nogal extreme leerkrachten rondliepen die overal God en de Bijbel bij moesten halen tot vervelens toe. In zo’n geval zal dat averechts werken en sommige kinderen doen afstoten van het evangelie. Van de passie in Rotterdam heb ik dat soort verhalen niet gehoord. Ik heb toch het idee dat gemiddeld genomen een reformatorische school evenwichtiger is dan een evangelische school. Maar misschien is mijn beeld inmiddels achterhaald nu de evangelische scholen al wat langer mee gaan en meer ervaring hebben en zich verder hebben ontwikkeld? Hoe dan ook lijken mij uitgebreide enquetes heel gezond en heel nuttig.

 185. punt says :

  @ flipsonius

  Het verschil tussen openbaar en bijzonder onderwijs is als volgt:
  (kom van de site van de rijksoverheid)

  “Openbare scholen
  Openbaar onderwijs wordt vanuit de overheid georganiseerd en bestuurd (meestal het gemeentebestuur). Openbare scholen zijn voor ieder kind en elke docent toegankelijk. Het onderwijs op openbare scholen is niet gebaseerd op een bepaalde godsdienst of levensovertuiging.

  Bijzondere scholen
  Bijzondere scholen worden opgericht en onderhouden door individuen of particuliere organisaties. Deze scholen worden over het algemeen bestuurd door een vereniging of stichting. Ouders zitten vaak zelf ook in het bestuur.”

  Van bovenstaande uitgaande lijkt het me voor een gemeente relaxter om bijzonder onderwijs binnen je grenzen te hebben, hoef je zelf dus niet te organiseren en besturen. Dat wordt door ouders/vereniging en stichting gedaan.

  Waar jij vervelend vindt: huisvesting, heeft alles te maken met demografische factoren. Er zijn nu eenmaal periodes met meer en minder kinderen in een bepaald gebied.

  Overigens is bijzonder onderwijs niet alleen religieuze achtergrond, maar ook bv. Dalton, Jenaplan, Montessori. En daarvoor heb je soms inderdaad andere lokalen nodig. Of scholen zonder lokalen.

  Ik vind dat een rijkdom in Nederland, dat we die keuzes kunnen maken voor onze kinderen! Het alternatief is 1 staatsschool, allemaal dezelfde boeken, allemaal klassikaal onderwijs. Lekker goedkoop!

  Al die scholen moeten soms hun best doen om leerlingen te houden. Maar dat houdt scholen juist scherp. Een beetje gezonde concurrentie die de kwaliteit ten goede komt.

  En wat betreft een lesmethode over de Heilige Geest. Als deze methode op onze basisschool zou worden gebruikt, zou ik mijn kinderen er niet op willen.
  Je kunt kinderen alles leren. Ze gaan overal in mee. Daar zijn ze op gemaakt.
  Verhalen en traditities en voorleven van je geloof, dat mag je je kinderen meegeven, vind ik.
  Maar geestelijke ervaringen en keuzes, die mag een kind alleen zelf maken.

  Mijn ouders leerden mij: er zijn twee keuzes die jou leven gaan bepalen. De keuze voor je levenspartner en de keuze voor God (of niet) Maak die keuze weloverwogen!
  Ik geloof niet dat een kind dat kan.
  En dingen w.b. de Heilige Geest kunnen altijd pas na die keuze. Immers, dan pas komt de Heilige Geest in je wonen.
  Ik wil niet dat mijn kinderen mandala’s tekenen om energie te krijgen, of dat leerkrachten drukpunten aanbrengen bij mijn kinderen (NLP) en ook niet dat geestelijke ervaringen worden getraind.

 186. oversea says :

  @ Flipsonius en Pittig: Nog even een korte reactie nadat ik er een paar dagen tussen uit ben geweest. Laat ik allereerst even een pas op de plaats maken. Ik begrijp dat Flipsonius een duidelijke kijk heeft op de rol van de gemeente in de scholen issue. Ik ben slechts leerkracht basisonderwijs geweest en heb de issues alleen maar van de zijlijn gevolgd.
  Mijn redenering is alsvolgt. Neem bijvoorbeeld de gemeente Rotterdam, daar zijn meer dan 200 basisscholen. Bij krimp of groei moeten er scholen bijkomen of worden gesloten. Of dit nu openbaaronderwijs of algemeen of bijzonderonderwijs is doet er niet echt toe. Deze krimp en groei kun je niet voorkomen, ondanks de beste intenties maar volgens Flipsonius bijna onmogelijke voorspellingen. Als we nu alleen maar openbare scholen hadden, dan was hetzelfde probleem nog steeds aan de orde, toch? Of zie ik nu iets over het hoofd? Of zijn er naast het gebouw nog meer issues. Ik dacht namelijk dat het verplaatsen van docenten etc. de verantwoordelijkheid van de schoolorganisatie is.

  Pittig vraagt om nog een argument, ik kan altijd wel wat verzinnen 🙂 In mijn ervaring vindt er best wel een concurentiestrijd plaats tussen scholen. Ik heb alleen op PC scholen gewerkt (niet traditioneel), in de wijken waar ik heb gewerkt stonden deze scholen veel beter bekend dan de openbare scholen. Dit kan natuurlijk komen door betere scores van bijvoorbeeld de cito toets, maar had ook te maken met de sfeer op de school, de onderlinge sfeer tussen de leerkrachten. Ik begrijp dat dit een persoonlijke ervaring is en ik kan geen onderzoek overhandigen dat mijn ervaring op grote schaal ondersteunt. Maar ik kan me wel voorstellen dat concurentie goed is voor het onderwijsniveau en het school klimaat binnen verschillende scholen. Het gaat niet alleen maar om het overdragen van een levensovertuiging. Een net zo groot verschil wordt gemaakt door de visie op pedagogiek/ opvoeden/ ontwikkeling van het kind, maar ook een gevoel van veiligheid voor de ouders die hun kinderen voor 30 uur per week aan een school toevertrouwen.

  Mijn kennis over voorgezetonderwijs is minimaal, dus daar kan ik weinig over zeggen.

 187. Pittig says :

  @ Oversea

  Lees ik je reactie nou goed als ik zeg dat jij geen argumenten aandraagt voor het bestaan van confessionele scholen? Allen voor concurrentie etc.? En dat kan ook bestaan tussen openbare scholen.

  Voor alle duidelijkheid: onze kinderen zitten op algemene prot-chr. scholen. Maar vooral omdat die scholen goed aangeschreven stonden. Hoewel menige christelijke en evangelische ouder hun kinderen nu liever naar de openbare school sturen, omdat die beter zou zijn…

  Maar dan nog? Wat is de feitelijke situatie op christelijke scholen? Op die scholen zitten moslims, ongelovigen, new agers, evangelischen, katholieken en protestanten. Wat is dan het verschil met een openbare school? Alleen het vak godsdienst en een opening en sluiting. Is dat alles? Wat is dan eigenlijk de meerwaarde? En kan die vorming niet ook via aparte lessen worden gegeven, zoals in Engeland?

  Bijna alle ouders kijken naar wat de school te bieden heeft en slechts zijdelings naar het christelijke gehalte. Ouders die echt “christelijk onderwijs” willen, sturen hun kinderen naar een reformatorische of evangelische school ver weg. Met alle problemen van dien.

  In onze wijk staan twee basischolen naast elkaar, met twee schoolgebouwen, beide geen fatsoenlijke zaal voor uitreikingen, slotavonden en bijeenkomsten. Beide moeten dagelijks bussen inzetten om de kinderen naar gymzalen te brengen. Dat is toch vreemd?

  En ik ken veel kleine dorpjes waar het echt een geote strijd is om twee scholen aan te houden.
  Hetzelfde geldt trouwens voor omroepen. De Engelse BBC bereikt wel een stuk meer dan al die versplinterde omroepen in Nederland. En de BBC heeft uitstekende religieuze programma’s als Songs of Praise en de geschiedenis van het christendom in Engeland, om maar een paar te noemen.

  Het is allemaal een overblijfsel van de gereformeerden die 130 jaar geleden onder leiding van Abramham Kuyper zich terugtrokken uit de boze samenleving en eigen voetbalverenigingen, eigen kerken, eigen scholen, eigen geitenfokverenigingen op gingen richten.

  Nog een voorbeeld: in Ermelo zijn de christelijke en de openbare bibliotheken tientallen jaren geleden samengegaan. Het heet nu een openbare christelijke bibliotheek… 🙂

 188. oversea says :

  @ pittig – je begrijpt mijn reactie goed. En je hebt gelijk dat het bizar is dat mensen kinderen vanaf jonge leeftijd een lange tijd laten reizen voor een school die past bij hun levensovertuiging. Ik geloof echter wel dat een levensovertuiging invloed heeft op het schoolklimaat.

  Maar wat ik ook probeerde te zeggen is dat levensovertuiging maar één van de vele redenen is voor bijzonder/ algemeen onderwijs. Visie op opvoeding, kijk naar het kind, grote scholen/ kleine scholen, scholen die jong en oud mengen, scholen die kinderen per uur verplaatsen van lokaal meer talige onderwijs etc.
  Hoe is het praktisch mogelijk deze verschillen weg te nemen? Ik ben helemaal geen groot fan van verzuiling. Maar ik denk dat een keuze voor alleen openbare scholen zal resulteren in een net zo versnippert scholenbestand, alleen dan onder één noemer en zonder die ene eigenschap “levensovertuiging”. Dan zijn inderdaad een hoop mensen gerustgesteld dat de drie uur in de basisschoolloopbaan van hun kind die besteed moeten worden aan de evolutie, daar ook daadwerkelijk over gaan 🙂
  Het voordeel zal inderdaad zijn dat kinderen niet meer een uur op de fiets zitten of met bussen opgehaald of gebracht moeten worden. Ik begrijp ook wel dat de problematiek is veroorzaakt door de scholenstrijd, maar ik denk dat de “problematiek” nu veel breder ligt.

  Met het oog op deze verschillen vraag ik me dus af, wat maakt die ene extra eigenschap ‘levensovertuiging’ nu uit in het hele plaatje van het onderwijssysteem in Nederland? Deze vraag had betrekking op mijn laatste zin in mijn eerste reactie. “met een beetje flexibiliteit houd je meer mensen tevreden.”

  Mijn persoonlijke kijk op het onderwijs: Ik stuur mijn kinderen naar de dichtstbijzijnde school als deze redelijk presteert en niet botst met onze levensovertuiging. (waarschijnlijk dus niet naar een hindoeistische school) Hoewel… Onze kinderen in de toekomst in Thailand waarschijnlijk toch naar een ‘boeddhistische’ overheidsschool gaan 🙂

 189. mafchauffeur says :

  @oversea (mocht je dit ooit nog lezen): is dit niet een beter alternatief voor jullie kinderen? 😉
  http://www.holyspiritledhomeschooling.net/

 190. Johan says :

  Je zult weten dat je op een evangelische basisschool hebt gezeten:

  http://nos.nl/artikel/576620-basisschool-rdam-moet-dicht.html

 191. Wilfred says :

  Het kwam voor dat onbevoegden voor de klas stonden en sommige leerlingen gedroegen zich zo agressief dat sommige ouders hun kinderen thuis hielden. Bovendien was er een groot ordeprobleem op de school.

  Fijn he, zo knus als evangelische christenen onder elkaar! Daar moet toch wel een grote zegen op rusten!

 192. mafchauffeur says :

  Onbevoegden voor de groep en een gebrek aan orde – maar dat zijn toch juist kernwaarden voor veel Evangelische Gemeenten?

  Dan is het flauw als je daar als school niet in mee mag gaan. En onbegrijpelijk dat ouders er over klagen. Dat doen ze op zondagochtend toch ook niet.

 193. Wilfred says :

  @Maf: Hahaha! Goed voorbeeld doet goed volgen. 🙂