‘Kritiek op mijn studie is bewijs eindtijd’

Ruim drie maanden na zijn coming-out als Fantast des Heren heeft Frank Ouweneel zijn stilzwijgen doorbroken. Niet om een inhoudelijke reactie te geven, maar om de satanskaart nogmaals naar Goedgelovig en het ND te schuiven. Tegenover CIP liet hij weten zich goed te kunnen vinden in de opmerking van een Surinaamse fan: “Nederland is zich aan het vervelen. Als iedereen alle uren die ze aan deze onzin [Frank Ouweneel bekritiseren] hebben besteed nu had besteed aan evangeliseren, dan was half Nederland tot geloof gekomen.” Ouweneel voegde daar nog aan toe: “Als er één bewijs is van de eindtijd dan is het de kritiek op mijn studie.” GG en het ND zijn volgens Ouweneel “een soort Story en Privé voor de christelijke wereld. De liefde bedekt alles, zegt 1 Korinthe 13. Jullie [de media] openen alles.” Om aan het eind van het gesprek te besluiten: “Neem mij niet kwalijk dat ik zo heftig reageer.”

Hij krijgt steun van de Levensstroom-afsplitsing Gods Orginal Design in Leiden. Deze kerk geeft Ouweneel bij monde van voorganger Arno van der Knaap “het voordeel van de twijfel”. Van der Knaap erkent de commotie, maar zegt hierover: “Hij heeft veel goede dingen, maar sommige zaken zijn wat overtrokken. Voor nu geven we hem het voordeel van de twijfel. Als blijkt dat hij echt niet integer is, dan trekken we onze conclusies.” Hoe dat nog zou moeten blijken nadat al is aangetoond dat Frank Ouweneel 100% van zijn bronnen heeft verzonnen, is de grote vraag. Sommige sympathisanten beroepen zich erop dat Ouweneel weliswaar geen begenadigd onderzoeker is, maar wel een betrouwbare bijbelleraar. Dat die veronderstelling geen enkele basis heeft zal Goedgelovig in het eerstvolgende bericht over Frank Ouweneel aantonen.

74 Reacties op “‘Kritiek op mijn studie is bewijs eindtijd’”

 1. Tosca zegt :

  tja, de liefde bedekt alle dingen, daar is menig christelijk gezin de fout mee in gegaan met alle gevolgen van dien…

 2. Jos zegt :

  “Hij heeft veel goede dingen, maar sommige zaken zijn wat overtrokken. Voor nu geven we hem het voordeel van de twijfel. Als blijkt dat hij echt niet integer is, dan trekken we onze conclusies.”

  Op die manier zijn al heel wat foute mensen aan aanzien en macht geholpen door goedgelovige goedbedoelende naïevelingen.

  Maar vooral dat het gelijk van broertje Ouweneel moet blijken uit het gegeven dat hij kritiek krijgt, is natuurlijk al helemaal kostelijk.

 3. Jennifer zegt :

  Het is toch niet te geloven…

  Overigens denk ik niet dat mijn ongelovige vrienden tot geloof komen door ze valse eindtijdscenario’s voor te spiegelen.

 4. Afolus zegt :

  Ik zeg niets, ik ben aan het evangeliseren…… 😀

 5. eekhoorn zegt :

  Toch triest eigenlijk dat zo’n “GROTE” godsman niet durft te bekennen dat hij fout zit. Is dat niet juist het evangelie? Toegeven dat je fout zit en je daarvan bekeren? Maar nee, de “eindtijd” moet er weer bijgehaald worden. En 1 Korinthe 13. Zo lust ik er ook nog wel één.
  Roeptoeter er maar lekker op los, het wordt je toch wel vergeven. Maar verantwoordelijkheid nemen voor eigen fouten is er niet bij, terwijl dat volgens mij toch een vereiste is in Gods Koninkrijk.

 6. jannegen zegt :

  Tja, pak je de opium van een junk af dan wordt ie boos he. Logisch.

 7. mafchauffeur zegt :

  En dat op een dat dat zijn broer meldt dat twijfelen normaal en gezond is. 😉
  http://www.cip.nl/artikel/31494/Als-christen-twijfelen-aan-het-bestaan-van-God

 8. Pittig zegt :

  Ik ben het eens met die man uit Surniname: Laat de zonde en de leugens voortwoekeren in evangelisch Nederland en besteed liever de tijd aan het evangeliseren door mensen met leugens en angsten het geloof in te jagen! Véél betere tijdsbesteding! En het idee dat als wij meer tijd in evangelisatie stoppen we er ook zeker van kunnen zijn dat half Nederland tot geloof zal komen, spreekt me ook erg aan! 🙂

  Ik las precies dezelfde sterke argumenten in de Bullshit Journal, De Lala-land Review en Fairyland Today. Dus het moet wel waar zijn.

  (Ik ben abonnee op al die bladen, maar wegens ruimtegebrek…)

 9. Pittig zegt :

  @ Wilfred

  En voilà, al je tijd en moeite die je in de analyse van het bijbelgebruik van FO hebt gestopt, zal nog goed van pas komen bij discussies met voorgangers als Arno van der Knaap.

 10. joost zegt :

  De kritiek op een leugen bewijst dat de leugen waar is?
  Door dit verder door te trekken krijg je wel heel vreemde “waarheden”
  B.v. de kritiek op de holocaust is een teken dat de holocaust goed was? Het moet niet gekker worden. 😦 😡
  joost

 11. Pittig zegt :

  FO doet met deze reactie de afkorting van zijn naam eer aan: F*ck Off.

 12. Pittig zegt :

  Slecht nieuws voor Frank Ouweneel en Arno van der Knaap:

  Openbaring 21:27
  Maar… iedereen die zich met… leugens inlaat, komt de stad niet binnen, alleen zij die in het boek van het leven staan, het boek van het lam.

 13. vermeer zegt :

  Tjonge, deze reactie is nog voorspelbaarder dan ik had durven voorspellen. Alle drogredenen die ter beschikking staan van christelijke op-lichters netjes op een rijtje, met als fantastische ongeloofwaardige afsluiting nog zo’n heerlijk ongemeend excuus.

  De mensen die bang waren dat GG te hard was geweest naar een ongewijfeld inmiddels berouwvolle FO, hoeven in elk geval niet meer wakker te liggen van medelijden.

 14. WoodyFlow zegt :

  Die gozer is echt ongelofelijk
  Frank Ouweneel is een kwakzalver die fabeltjes verkoopt… en hij zal er gerust zelf in geloven, sneu dat we zo’n goedgelovig volkje zijn

  Zijn preken halen het niveau van de Story niet eens. Dit is groep-7-knip-en-plakwerk wat die man doet, en hij preekt voor een publiek dat nog goedgeloviger is dan … nou…. daar zeg je wat, dit is wel de max trouwens…. Mensen die dat soort praatjes geloven zijn daarmee nog sneuer dan de man zelf trouwens…

 15. Luke Rakis zegt :

  Frank kan op deze manier gewoon zijn optredens in het land en handeltje in dvd’s blijven voortzetten. Maar ja, mensen moeten het dan dan maar zelf weten, als ze, nu ze gewaarschuwd zijn, er nog naar willen luisteren en voor willen betalen.

 16. Shaul zegt :

  De liefde bedekt alle dingen, behalve de waarheid! Een valse leraar dus, net als z’n broeder in het kwaad.

 17. Miep zegt :

  @WoodyFlow

  hij preekt voor een publiek dat nog goedgeloviger is dan … nou…. daar zeg je wat, dit is wel de max trouwens…. Mensen die dat soort praatjes geloven zijn daarmee nog sneuer dan de man zelf trouwens…

  Zo te lezen aan een aantal reacties op dat artikel op CIP is dat inderdaad het geval!

 18. Afolus zegt :

  @Pittig
  Krijg jij een lepeltje als je mij lid maakt van The Bullshit Journal?
  Ga je gang..! 😀

 19. rob zegt :

  @Afolus / Pittig

  The Bullshit Journal

  Lijkt me wel een mooie titel voor een nieuwe rubriek op goedgelovig 🙂

 20. Bappy zegt :

  Je zou toch zeggen dat die gemeente al genoeg rotzooi gehad had met de grote profeet Zijlstra. Tuurlijk geef Frank het voordeel van de twijfel en probeer er achter te komen of de man integer is. Helaas hebben GG en het ND dat niet echt kunnen bewijzen……. Hoe blind wil je zijn voor de waarheid?
  Triest !

 21. Professor Prietpraat zegt :

  Sommige mensen willen gewoon opgelicht en bedrogen worden. Waarom? Ik heb geen flauw idee. Ik stel alleen vast dat het zo is…

  Waar blijft aan de vrucht zal je de boom herkennen? Leugen op leugen en geen fouten willen erkennen en geen berouw willen tonen? Wat zegt dit over de bron? En wat zegt het over de broer van FO die hem de hand boven het hoofd houdt? Voor mij is het vrij duidelijk.

  De duivel heeft net zoveel macht op aarde als dat wij het hem geven en gunnen. Daar valt wat mij betreft ook onder; bedriegers een podium blijven geven en mensen die nadenken en willen onderzoeken afschepen met “gij zult niet oordelen”.

  Van bedekking met liefde en genade kan pas sprake zijn als er berouw is en iemand zich afkeert van zijn boze wegen.

  Gij zult niet oordelen – dat is ook zo’n stopwoordje geworden waar mensen de inhoud niet meer van kennen en waarmee alles kan worden goedgepraat en elke kritiek en vermaning en waarschuwing mee de mond gesnoerd moet worden in de kerk vandaag.

  Wat zou het toch fijn zijn als mensen zouden stoppen elkaar na te praten zonder nadenken of hun theologie te bouwen op één uit zijn verband gehaalde tekst. Wat zou het fijn zijn als ze eens de hele Bijbel zouden gaan lezen en meer teksten over 1 onderwerp zouden raadplegen om tot een beter inzicht te komen in plaats van hun favoriete predikert na te apen.

 22. Professor Prietpraat zegt :

  zou het ermee te maken hebben dat het voor veel mensen te moeilijk is om te moeten inzien en erkennen dat ze zich jarenlang hebben laten voorliegen en is het voor hen misschien daarom makkelijker en aantrekkelijker om gewoon in de onzin te blijven geloven omdat de waarheid niet te pruimen is voor hen?

 23. Professor Prietpraat zegt :

  🙂 Ik vond dit wel toepasselijk 🙂

 24. Miep zegt :

  Voor nu geven we hem het voordeel van de twijfel.

  ik vraag me altijd af wat dat voordeel van die twijfel nou toch is…
  wat zit er voor een voordeel aan twijfel?
  Bij twijfel niet doen, is mij altijd geleerd…

 25. mafchauffeur zegt :

  The Bullshit Journal – da’s toch gewoon De Telegraaf?

 26. Wilfred zegt :

  “Als er één bewijs is van de eindtijd dan is het de kritiek op mijn studie.”

  Ja, want:
  1 En weet dit dat in de laatste dagen zware tijden zullen aanbreken.
  2 Want de mensen zullen liefhebbers zijn van zichzelf, geldzuchtig, grootsprekers, hoogmoedig, lasteraars, (…) onheilig,
  3 zonder natuurlijke liefde, onverzoenlijk, (…) onmatig, wreed, zonder liefde voor het goede.

  Linksom of rechtsom, gelijk heeft hij! 😉

 27. Wilfred zegt :

  @Pittig:

  En voilà, al je tijd en moeite die je in de analyse van het bijbelgebruik van FO hebt gestopt, zal nog goed van pas komen bij discussies met voorgangers als Arno van der Knaap.

  Ik ben benieuwd. Maar ik heb vooralsnog niet de indruk dat mijn bijdrage de ogen van mensen wel zal openen. Maar wie oren heeft… 😉

 28. pijpkaneel zegt :

  Nou. Laat ik maar weer eens een standaard-reactie van mijn eigen hand citeren: de werkelijkheid is weer eens absurder dan welke satire ook. Wat een dwaas…
  This is too far-fetched, not to be true.

 29. Octavianus zegt :

  Vele valse leraars zullen opstaan. Frank is inderdaad het bewijs van de eindtijd.

 30. Octavianus zegt :

  Like Frankie said, I did it my way!

 31. pijpkaneel zegt :

  Boy o boy. Lees onder het CIP-artikel de reacties van Riechelle eens door.
  *huilt zachtjes*

 32. bramvandijk zegt :

  De liefde bedekt alles, zegt 1 Korinthe 13. Jullie [de media] openen alles.

  Hoe zat het ook al weer met zijn eigen eindtijdstudies? Die waren toch ook bedoeld om de tekenen van de eindtijd te laten zien, mensen hun ogen te openen, in plaats van alles geheim en bedekt te laten?

  Niet zo liefdevol dus, die eindtijdstudies… 😦

 33. Wilfred zegt :

  @Bram: LOL 🙂

 34. joost zegt :

  Miep

  ik vraag me altijd af wat dat voordeel van die twijfel nou toch is…
  wat zit er voor een voordeel aan twijfel?

  Het voordeel van de twijfel is een site als GG Dé site voor twijfelaars en zekerweters. 🙂
  joost

 35. goedgelovig zegt :

  @Professor Prietpraat: Het is in het Nederlands recht goed gebruik dat mensen geen belastende verklaringen hoeven af te leggen tegenover eigen familieleden. Kun je echt van Willem Ouweneel verwachten dat hij zich uitspreekt over zijn broer?

 36. Jos zegt :

  “Kun je echt van Willem Ouweneel verwachten dat hij zich uitspreekt over zijn broer?”

  Waarom niet?
  In kwaadaardige rotzooi als “Het Domein van de Slang” e.d., heeft Dr. Dr. Professor etc. Willem Ouweneel alles en iedereen al zwart gemaakt. Met toepassing van o.a. dezelfde methodes als broertje Frank nu gebruikt.
  Indien de ommezwaai van professor Willem echt iets voorstelt, zou hij dat nu kunnen laten zien door krachtig afstand te nemen van de praktijken van broerlief.

 37. mafchauffeur zegt :

  @Jos: het lijkt mij een beetje raar als de broer-van inhoudelijk afstand gaat nemen van de Eindtijdstudies terwijl de maker zelf nergens inhoudelijk op ingaat.

  Dan zou Anne van der Bijl afstand hebben moeten nemen van TRIN omdat zijn zoon daarmee verbonden was? Of Feike ter Velde openlijk afstand moeten nemen van de verderflijke levenswandel van zijn zoon?

  Laat ieder lekker zijn eigen schrijfsels/opvattingen verdedigen. 😉

 38. vermeer zegt :

  @ Jos
  Over welke ommezwaai van WJ Ouweneel heb je het? Voor zover ik weet is hij naar een andere kant van het christelijke spectrum gezwaaid, maar is hij niet minder leugenachtig dan zijn broer, zie de affaire met de blinden.

 39. Jos zegt :

  In mijn optiek was WJO vóór zijn ommezwaai overál tegen, behalve zichzelf. En als je goed las, verketterde hij af en toe zelfs zichzelf.
  Nu omarmt hij lieden die hij vroeger zonder meer als satanistisch weggezet zou hebben. Hij presteert het zelfs om als koekoeksjong in het “Wij Kiezen Voor Eenheid”-nest te huizen. Het kost mij moeite in zijn oprechtheid te geloven, en afstand nemen van broerlief zou een beginnetje kunnen breien aan zij geloofwaardigheid 😉

 40. afolus zegt :

  @Jos
  En gij geleuft het… 😦

 41. afolus zegt :

  @mafchauffeur
  Onze geliefde broeder Andrew (respect overigens..) heeft waarschijnlijk JUIST omdat zijn zoon met TRIN verbonden was een paar heel aardige dingen geschreven in en over MvdS eerste bestseller…

 42. mafchauffeur zegt :

  @afolus: ik kan mij nog een preek van broeder Andrew herinneren waar hij (tot afgrijzen van oudsten, toehoorders en vooral het aanbiddingsteam) de zojuist afgeronde “tijd van lofprijs en aanbidding” vakkundig (doch, met enige goede wil, liefdevol) afbrandde in de context van de Lijdende Kerk.

  Aardige man.

  Overigens is WJO óók niet “betrapt” op het verdedigen van broertje, dus wat dat betreft mag @Jos zeker niet mopperen. 😉

 43. Afolus zegt :

  @mafchauffeur
  Nog even en ik ga je vragen om het rekeningnummer van Willem Ouweneel… 😉

 44. mafchauffeur zegt :

  @afolus: 45.65.81.014 t.n.v. W.J. Ouweneel, Huis ter Heide

  Klik om toegang te krijgen tot OKR22nov05.pdf

 45. d zegt :

  weet niet of ouweneel de boel bewust verdraait. denk t niet. vrijzinnigen verkrachten de bijbel wel. hebben degenen die moeite hebbben met frank o hiermee ook moeite of zijn vrijzinnigen heilig en staan zij boven alle kritiek?

 46. Jos zegt :

  @d.

  Nee, “vrijzinnigen” zijn niet heilig en staan niet boven kritiek.
  Dit in tegenstelling tot lieden als Frank Ouweneel, MvdS enzovoorts.
  Begrijpt u?

 47. John zegt :

  @d.

  Waarin zouden vrijzinnigen de bijbel verkrachten dan? Heb je daar voorbeelden van?

 48. Afolus zegt :

  Mooie vraag John, mooie vraag!

 49. Afolus zegt :

  @mc
  Dank je wel!
  Ik zal hem een mailtje sturen en uitleggen hoe hij van deze ABNAmro rekening eenvoudig een flink bedrag naar mij kan overmaken…. 😀

 50. Jos zegt :

  @John

  “Waarin zouden vrijzinnigen de bijbel verkrachten dan? Heb je daar voorbeelden van?”

  Inderdaad een terechte vraag.
  De ergernis over wat “vrijzinnigen” met de Bijbel doen, ligt veelal juist in het lezen wat er staat, in de letterlijke en culturele kontekst, i.p.v. “lezen” wat je er volgens orthodoxen/fundamentalisten hóórt te lezen 😉

 51. Hendrik zegt :

  Laat de man maar gaan. Je wint de argumententatie toch niet als er drogredenen gebruikt worden. Mensen die naar hem luisteren zijn zelf verantwoordelijk, de leiders van de gemeenten nog te meer voor het uitnodigen. Laten we het vuur niet steeds opstoken, het heeft geen zin en levert alleen scheve gezichten op. Wie ore heeft die hore, of wie lezen kan die leze.

 52. joost zegt :

  John
  Dus de meeste vrijzinnigen gaan eigenlijk vrij zinnig met de bijbel om in tegenstelling met de orthodoxen/fundamentalisten die er, naar mijn mening, vaak vrij onzinnig mee om gaan.
  joost

 53. anneke zegt :

  Iedereen maar dan ook niemand uitgezonderd zal verantwoording moeten afleggen over hoe en wat hij spreekt, maar ook wat hij aanneemt in zijn hart en het gelooft zonder dat hij zelf heeft onderzocht. Ik volg Ouweneel al jaren en als ze hem aanvallen, nou dan krijgen ze het druk, want er zijn vrezelijk veel mensen die het zelfde zeggen als Ouweneel , zelfs mensen die geen cristen zijn.
  Onderzoek de dingen en vel niet zo gauw een oordeel.!!!!

 54. mafchauffeur zegt :

  @anneke:

  er zijn vrezelijk veel mensen die het zelfde zeggen als Ouweneel , zelfs mensen die geen cristen zijn.

  heb jij soms nadere informatie over de dodelijk radioactieve besmetting van veel oceanen en over de bergers van de RENA?

  Al het gedane onderzoek ten spijt heeft niemand daar namelijk nog een bevestiging van kunnen vinden….

 55. Rien (de enige echte) zegt :

  @Anneke

  Onderzoek de dingen en vel niet zo gauw een oordeel.!!!!

  Volgens mij is het bijzonder uitgebreid onderzocht; de resultaten zijn bekend en alhier gepubliceerd. Wat wil je nog meer horen?
  En ohja, wat versta jij onder oordelen? Is het onderzoeken van wat iemand beweert en tot de conclusie komen dat er niets van klopt oordelen??

 56. Wilfred zegt :

  @anneke:

  want er zijn vrezelijk veel mensen die het zelfde zeggen als Ouweneel , zelfs mensen die geen cristen zijn.

  En waar heb je het dan precies over? Heb je daar voorbeelden van?

 57. John zegt :

  @Anneke

  Ah! De klassieke Tu quoque drogredenering. Anderen liegen ook dus mogen we het Ouweneel niet aanrekenen? Heb je inhoudelijk ook iets te melden?

 58. Wilfred zegt :

  @John: Lig je op schema met je pols voor jullie CD-presentatie?

 59. joost zegt :

  anneke

  Ik volg Ouweneel al jaren en als ze hem aanvallen, nou dan krijgen ze het druk, want er zijn vrezelijk veel mensen die het zelfde zeggen als Ouweneel , zelfs mensen die geen cristen zijn.

  Helaas, dan blijken er nog meer leugenaars op de wereld rond te lopen dan ik dacht. 😦
  joost

 60. mafchauffeur zegt :

  De zwaar nucleaire besmetting van de oceanen eist alweer slachtoffers.
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/13129031/__Schip_met_700_ton_goud_vermist__.html

 61. Wilfred zegt :

  @Maf: Je bent toch niet stiekem de speechwriter van FO? Tipje van de sluier voor de DVD van 2012?

 62. mafchauffeur zegt :

  @Wilfred: we zouden samen een alternatieve 2012-dvd kunnen maken en dan kijken in hoeverre deze overeenkomt met de “echte”.

  Ben benieuwd wie uiteindelijk de meest bizarre duidingen blijkt te hebben verzonnen.

 63. Wilfred zegt :

  @Maf: Nee, dat kan ik niet doen. Dan gaat mijn serieuze imago er aan! 🙂

  Ik denk dat wij zeker zo goed zijn in het verzinnen van bizarre duidingen!

 64. mafchauffeur zegt :

  @Wilfred: spreek jij even lekker voor jezelf, ja? 😉
  Ik weet zeker dat ik de TAARKESH nooit had kunnen verzinnen, daar ben ik niet creatief genoeg voor.

  SONIS had gekund. Maar ja, da’s dan ook meer mijn afdeling. En ik had denk ik niet verzuimd om de kleine lettertjes op die NASA-747 weg te fotoshoppen. 🙂

  Felix Baumgartner duiden zal ook nog wel lukken.
  *zag satan als een bliksemschicht uit de hemel vallen*

 65. Wilfred zegt :

  @Maf: Ach, had ik je hoger ingeschat dan jij jezelf inschat? Uw nederigheid is nu allen bekend! 🙂

 66. mafchauffeur zegt :

  @Wilfred: wil jij niet spotten met mijn beperkingen? Dank.

  Vanochtend trouwens nog een leuk berichtje in Trouw: de verwoesting van Geneve door een lawine en een tsunami. In 593 AD.
  De eindtijd begon al vroeg in Zwitserland. 😉

 67. mafchauffeur zegt :

  Ja vrienden, over orkaan Sandy werd al geprofeteerd door Jesaja:

  Scorching Sandy will turn into a lake, and thirsty ground will flow with fountains.

  (Jes.35 vs 7, CEV)

 68. Wilfred zegt :

  @Maf: En dat met maar een aanpassing van 1 letter! Jij begint aardig op dreef te raken!! 🙂

 69. Afolus zegt :

  @mafchauffeur
  😀 😀 😀

 70. shinshinnun zegt :

  @mafchauffeur
  jij bent wel diehard-fan van die wet van Poe, hè?

 71. mafchauffeur zegt :

  Het spannende jaar 2012 nadert haar einde. Tijd voor een terugblik.

  Onderwerp: Licht van de Bijbel over de huidige ontwikkelingen in de wereld (editie 2012)

  maandag 10 december Maranathakerk Eindhoven, donderdag 13 december De Graankorrel Nijkerk.

  Da’s alvast stukken beter dan Delfzijl. En ongetwijfeld spannender dan de obligate NOS jaaroverzichten. 😉

 72. mafchauffeur zegt :

  We zouden het bijna vergeten na het verdriet van de gedupeerde Nederlandse marathonlopers, maar New York City en New Jersey zijn niet de enige slachtoffers van Sandy.

  http://www.freshfireusa.com/email-template/email-banner/11-08-2012-email-blast.html

 73. mafchauffeur zegt :

  @IDFSpokesperson

  ‏Breaking: Sirens heard in Jerusalem. Stay tuned for updates. #IsraelUnderFire

  Confirmed: A rocket fired from Gaza struck outside Jerusalem, Israel’s capital city. #IsraelUnderFire

  Overuren voor Frank: de hele DVD 2012 moet op de schop.

 74. Pittig zegt :

  @ mafchauffeur

  De eindtijd is begonnen!