Tweenaturenleer in één kerstkaart

De Anglicaanse kerk is goed bezig. Elk jaar laten ze de whizzkids van ChurchAds.net een gelikte kerstcampagne bedenken. Ook in het Verenigde Koninkrijk gaan er natuurlijk veel te weinig mensen naar de kerk. En al zijn het er op Kerstavond altijd meer, we zijn als christenen pas gelukkig als iedereen in de kerk zit. Toch?

Goed. Dit jaar hebben ChurchAd.net en de Anglicanen een kerstposter (ook te gebruiken als kerstkaart en advertentie) laten ontwerpen met baby Jezus erop. Erg toepasselijk. Elke kerstkaart is immers eigenlijk een geboortekaartje (die wat laat bezorgd is, maar dat geeft niet). Helaas zijn de meeste mensen dat een beetje vergeten. En daarom versturen ze ook kerstkaarten van rendieren-met-rode-neuzen en sneeuwballen.

Terug naar de Anglicaanse kerstactie. Afgebeeld is zo’n overbekende babypop, die elk meisje wel eens gekregen heeft. Zo’n aan-en-uit-kleedding. Achter de pop is een halo van licht te zien. Als tekst is gekozen voor ‘Godbaby’ wat volgens mij geheel en al in lijn ligt met de christologie. God werd mens in de gedaante van een baby in de stal van Bethlehem. De ChurchAds-lui hebben er zelfs aan gedacht om het woord ‘God’ in het blauw en het  woord ‘baby’ in roze af te drukken. Helaas benadrukken ze in deze poging van theologische inclusiviteit het stereotype beeld van meisje-jongen alleen maar meer. Maar goed, je kan niet alles hebben.

Daaronder staat in witte letters. ‘He cries. He wees. He saves the world’. Zelden heb ik de christelijke tweenaturenleer zo kernachtig zien samengevat. Okee, deze kreet zou je ook onder de geboorte van Rocky of Spiderman kunnen zetten. Maar zonder gekheid: als we geloven en belijden dat God mens geworden is, dan heeft Hij gehuild en gejengeld. Maar als we ook belijden dat Hij ons en onze wereld gered heeft (en dat doen we, anders is ons geloof zinloos), dan moet Hij ook God zijn, de zoon van God. En net zoals je de pop niet in tweeën kan scheuren zonder hem te vernietigen, zo kan je de menselijke en goddelijke natuur van Jezus niet scheiden zonder Hem helemaal kwijt te raken.

Aan de onderkant staat de tekst ‘Christmas starts with Christ’. Voor de religieus analfabeten is het inderdaad heel goed om even fijntjes naar de etymologie van het woord ‘kerstmis’ te kijken’. Voor onze Nederlandse taal geldt dat het woord ‘kerstmis’ komt van ‘de mis op kerstavond’. Niet vergeten. De grootste domper van het hele plaatje vindt ik de mededeling: ‘not available in shops’. En ik wist net wat ik voor Kerstmis wilde vragen…. O wacht, Dat heb ik al.

Zalig kerstmis alvast!

Frank G. Bosman is cultuurtheoloog en verbonden aan de Tilburg School of Theology. Zie zijn weblog Goedgezelschap.eu.

Advertenties

6 responses to “Tweenaturenleer in één kerstkaart”

 1. bramvandijk says :

  Als tekst is gekozen voor ‘Godbaby’ wat volgens mij geheel en al in lijn ligt met de christologie.

  Alsof er maar één christologie is…

  Wilkin werd terecht aangepakt omdat hij stelde dat ten tijde van Nicea er nog geen verdeeldheid was inde kerk. En een dag later publiceren ze dit…

 2. vermeer says :

  “Daaronder staat in witte letters. ‘He cries. He wees. He saves the world’. Zelden heb ik de christelijke tweenaturenleer zo kernachtig zien samengevat. Okee, deze kreet zou je ook onder de geboorte van Rocky of Spiderman kunnen zetten. Maar zonder gekheid: als we geloven en belijden dat God mens geworden is, dan heeft Hij gehuild en gejengeld. ”

  Het woord “wees” betekent niet ‘jengelen’, maar ‘plassen’. Daarmee wordt het punt op de kaart dus nog wat sterker gemaakt als Bosman hier stelt.

 3. joost says :

  Vermeer
  Ach al dat jengelen kan je toch ook onder de noemer van “gezeik” plaatsen, dan is het toch goed gespeld.
  joost

 4. Ton says :

  Het dogma zet nog wel eens op het verkeerde been?

 5. Theo says :

  Het woord “kerstmis” mag dan christelijk van oorsprong zijn, het feest is dat natuurlijk niet.
  Even voor de geschiedkundig analfabeten…

Trackbacks / Pingbacks

 1. Tweenaturenleer in één kerstkaart « Frank G. Bosman - 16 november, 2013