Zo komen dominees aan hun preek

Remonstrants predikant Joost Roselaers heeft niet zoveel inspiratie voor een preek. Dus twitterde hij op 22 juni:

http://twitter.com/Roselaers/status/216122055232454657

Peter Dekker @Bluts van de IKON reageerde:

@Roselaers Je weet toch dat haast alle dominees hun preken van de #IKON Kerkdienstensite halen?

Joost Roselaers @Roselaers:

@Bluts Er is geen preek over Psalm 130!

Peter Dekker @Bluts:

@Roselaers Jawel hoor, dat is deze. #psalm130

Joost Roselaers @Roselaers:

@Bluts Briljant. Bedankt! #copypaste

Advertenties

16 responses to “Zo komen dominees aan hun preek”

 1. Darby says :

  Er zijn ook predikanten die reizen jaren lang met 1 verhaal (preek) de wereld rond…………..

 2. Afolus says :

  En die Peter Rieuwers maar zeuren over een zekere Maasbach die preken van Joel Osteen plagieerde…
  Zo zie je maar dat ook een dominee wel eens een poosje geen zin of inspiratie heeft. Hoeven we helemaal niet moeilijk over te doen.
  Eigenlijk best eerlijk.

 3. Afolus says :

  @mafchauffeur
  De remnstrantse dominee heeft een wat Belgische klinkende naam.
  Is het wat om hem te introduceren bij Werner van S. en hem de kneepjes van het “sjofartoeteren” aan te leren. Door het geluid van de sjofar komen, zo zagen we bij Werner, hele bijzondere woorden van boven beschikbaar. Dan heb je je preken toch uit de “eerste hand” zal ik maar zeggen… 😉

 4. WoodyFlow@yogavoordomme.com says :

  Tot zover: geroepen door God

  Gewoon iedere zondag een leuk uitreksel maken uit drie boeken en dat noemen we dan een preek, en als dat zelfs niet meer lukt, gewoon jatten, nice!

  p.s. heb liever dat iemand jaar rondreist met een goed maar hetzelfde verhaal, dan dat iemand een ochtendje ergens iemand anders preek staat voor te lezen.

 5. agilhartje says :

  Morgen hebben we hier een preek over 2 Korintiërs 9, ik wilde meteen controleren of onze gastspreker hier zijn preek haalde. Helaas, het gedeelte staat er niet bij. Maar hij staat wel onder http://www.prekendiespreken.nl – misschien is die site uitgebreider?

 6. Ettje says :

  Als het waar zou zijn dat bijna alle dominees hun preek van de ikon-prekensite halen, dan is het nog treuriger dan ik al dacht. En die vrijgemaakte prekensite is, voor zover ik weet, vooral bestemd voor de priksleeënde ouderlingen… 🙂

 7. Professor Prietpraat says :

  tsss, droevig. Een boek vol met wijsheden en een God in de hemel en een Heilige Geest die hen wil helpen en wil inspireren en ze zeggen niet te weten waarover ze moeten preken. Mijn ervaring is dat de beste preken komen door tijd door te brengen in gebed en God om inspiratie te vragen. Maar misschien is dat ouderwets en teveel moeite. Beter andermans preken gebruiken. Tja…. 😦

 8. VreemdGeluid (@VreemdGeluid) says :

  Toen Richteren 5 (moeilijke tekst, lied van Debora) op het PKN preekrooster stond, beleefde mijn blog (toevallig over die tekst) een grote bezoekerspiek. Mijn preek kon per mail worden aangevraagd – dit gebeurde zo’n 10 keer, maar ik ben te laks geweest om na te luisteren of er veel ‘plagiaat’ was gepleegd.

 9. St. says :

  Misschien heeft de betreffende dominee de preek slechts als inspiratie gebruikt? Wat een heisa om een Twitter berichtje van drie maanden geleden.

 10. schuddende siebrand says :

  Dit is wel heel triest toch maar eens een conferentie organiseren. Ikon’s stem verstaan of profeties kopiëren plakken

 11. joost says :

  Wat is er nu zo erg aan? Hoeveel uittreksels kan je uiteindelijk maken uit één (verzameling) boek(en)?
  Een klein toevoegseltje van hem zelf en voilá, een klein beetje van maggi en een klein beetje van je zelf en je hebt een prima soepje. 😉
  joost

 12. Michael says :

  Gesignaleerd binnenland op 29 september, bericht dateert van 22 juni. Beetje laat gesignaleerd? Valt me laatste tijd vaker op bij GG.

 13. shinshinnun says :

  Groot gelijk. Een dominee heeft toch al nooit genoeg tijd in een dag. Zo houd je nog ’s tijd over om lekker te vergaderen! Met de liturgiecommissie, of de liedcommissie, of de kindernevendienstcommissie, of de preekcommissie, of de evangelisatiecommissiek, of de zendingscommissie, of het nazorgteam, of de kerkenraad, of het moderamen, of het dramateam, of de band. Of je kan die drie begrafenissen voorbereiden die tussendoor kwamen. Of je kan bezoekjes brengen. Of je kan je computer opschonen. Of je kan tijd met je gezin doorbrengen.

  Wat een onzin dat dominees elke zondag een helemaal eigen verhaal moeten fabriceren. Ik zou zeggen, mooi dat internet de mogelijkheden geeft om niet steeds opnieuw het wiel te hoeven uitvinden.

  Oftewel: wat joost zegt.

 14. Ooit-charismanisch evangelisch says :

  Als domineesdochter ben ik het helemaal eens met de reactie van shinshinnun. Mijn vader werkte dag en nacht in de Hervormde gemeente. Helaas is hij elf jaar geleden veel te jong overleden. Hij wenste achteraf dat hij meer tijd had doorgebracht met zijn vrouw en kinderen. Had hij maar wat meer preken van het internet ‘gejat’!

 15. midas says :

  Ik vind dat deze wanpraktijken opgenomen moeten worden in de vijf artikelen tegen de Remonstranten. Leuk detail: ik tik dit in de bus in Dordrecht.