ANP verklaart Samsom heilig

Het ANP bekende de dag voor de verkiezingen eindelijk kleur. Wie dacht dat het journaille linksdragend is, wordt op zijn wenken bediend. De PvdA-lijsttrekker is door de fotograaf vereeuwigd tijdens de huldiging van de paralympiërs die vandaag plaatsvond in Den Haag. De Grote Rode Leider is van onderen af gefotografeerd, terwijl hij minzaam grijnzend naar links kijkt.

Om Samsons kale hoofd glinstert een aureool van licht. Saillant detail is dat Samsom hier gefotografeerd is in de Haagse Grote Kerk, wat de religieuze sfeer van deze beeltenis versterkt. Samsom wordt afgebeeld met een aureool, het voor heiligen karakteristieke beeldelement. Wie in een katholieke kerk rondloopt, scant elke afbeelding van een mens op zo’n stralenkrans. Want aureool = heilig.

Wat deze pose betekent? Ik weet het niet. Misschien dat Gods koninkrijk dichterbij komt als de PvdA morgen de grootste partij wordt? Of dat Nederland dan slechter af is. Dictators laten zich graag een bijna bovennatuurlijke glans aanleunen. Samsom lijkt ook wel wat op de Goddelijke Kale aka de Kale Messias, wijlen Pim Fortuyn. Brengt hij het heil waar Nederland naar snakt? Ik ben bang van niet. Samsoms bijbelse naamgenoot verloor zijn kracht toen hij zijn haar verloor. En onze PvdA-leider heeft zijn wilde haren al maanden geleden verloren.

Frank G. Bosman is cultuurtheoloog en verbonden aan de Tilburg School of Theology. Zie zijn weblog Goedgezelschap.eu.

23 Reacties op “ANP verklaart Samsom heilig”

 1. Rene zegt :

  Ehm…strikt genomen kijkt Samson naar rechts. Moeten we daar nog conclusies aan verbinden?

 2. henkjan37 zegt :

  @ Frank

  Gaat het hierbij eigenlijk nog wel om cultuurtheologie? Of meer om seculiere religie? In dit geval zegt het in feite niets meer over een Godsbeeld, wat in principe natuurlijk de kern van THEO-logie is;)

 3. frankgbosman zegt :

  @henkjan37 een hele goede en zinvolle vraag! Cultuurtheologie en seculiere religie lopen ook door elkaar heen.

 4. W. Verheij zegt :

  fotograaf: Jerry Lampen

 5. Pittig zegt :

  Als foto is het natuurlijk geweldig! En met enige kennis aan religieuze zaken genomen. Je kunt zoiets ook fotoshoppen, maar nu is het echt.

  @ Rene

  Samsom kijkt naar rechts en moet lachen om hun domheid! 😉

 6. Pittig zegt :

  @ Frank G. Bosman

  Zullen we dan ook de naam “Bosman” eens gaan uitleggen en op jou gaan toepassen? 😉

 7. frankgbosman zegt :

  @pittig DOEN!!!

 8. Jennifer zegt :

  Tegenwoordig heeft zelfs Robbie Williams een aureool en engelenvleugels. Ik zie hier een degredatie van de heiligheid in.

 9. Oscar de tweede zegt :

  O, lieve heer Samson, was u al groot, u bent thans verhevener dan ooit, nu u het behaagd heeft een goedzittend kostuum met een mooie gestrikte das voor te doen. Rondom u zweeft een heerlijk aureool, en dat vervult mij diep van uw kunnen en kennen. Dat velen ter stembusse moge trekken om aan uw eer toe te voegen, vele kamerzetels, vele televisieoptredens, vele kranteninterviews en dat uw roem langer moge duren dan die van uw voorgangers. Dat is mijn bede, heer Samson. Het zij zo!

 10. joost zegt :

  Samsoms bijbelse naamgenoot verloor zijn kracht toen hij zijn haar verloor. En onze PvdA-leider heeft zijn wilde haren al maanden geleden verloren.

  De bijbelse naamgenoot verloor zijn kracht met zijn haar, nu, zo’n 2000 jaar later werkt het w.s. andersom, als je het haar verliest verkrijg je kracht.
  Dan hoef je bij tegenslag in elk geval nooit met je handen in het haar te zitten. 😉
  joost

 11. Hendrik zegt :

  Stond Diederik niet gewoon enorm in de schijnwerpers waardoor we kijken naar de weerspiegeling daarvan tegen het plafond?

 12. Wilfred zegt :

  Coldplay zingt ‘never an honest word’ en Mark Rutte komt in beeld. Ook toepasselijk… 😉

 13. joost zegt :

  @Wilfred: LOL
  Joost

 14. joost zegt :

  joost met de paarse aliën
  reageer alstublieft onder een ander naam ,of met een nummer er achter en zonder ondertekening.Dat je onder de naam joost wil reageren oké, maar waarom precies op de manier waarop ik dat doe? Vindt je dat zelf niet wat flauw? Ik heb je al herhaalde verzoeken gedaan om het anders te doen maar zonder succes. Waarom?
  joost

 15. Jan Willem zegt :

  Vraag: waar is de charismatisch-satirische duiding op de dag na de electorale verschuiving der politieke krachten? Is GG ook aan het formeren?

 16. rob zegt :

  @Jan Willem
  Ik vraag het mij ook af

 17. joost zegt :

  MC

  Daarom.

  Dank voor de herinnering aan de oorsprong van mijn naam, ik wist het maar was het eventjes vergeten. 😦
  Maar waarom zouden duivels onderling nu zo willen sarren en niet samen één lijn trekken om anderen te plagen?
  Dat zou toch pas echt duivels zijn? 😈
  joost

 18. mafchauffeur zegt :

  @joost(s): die duiveltjes zitten toch iederéén te sarren op deze manier?

  Of het is er maar eentje – met 3 IP/mail adressen. 😉

 19. d zegt :

  Brrrr, een linkse god! Gelukkig is ie niet de grootste geworden.

Trackbacks / Pingbacks

 1. The Max Pam Globe » Ketter & Geest - 18 september, 2012
 2. ANP verklaart Samsom heilig | Frank G. Bosman - 20 november, 2013
%d bloggers liken dit: