Laat je planten in het huis van de Heer!

“Ik beschouw het als een VOORRECHT om @NehemiaYouth te mogen dienen,” jubelt Marc de Haan, zoonlief en uitverkoren opvolger van de Grote Haan uit Zwijndrecht. “En dat is wat ik bijna dagelijks mijn vrouw zeg. Een meer invloedrijke en toffere plek kan ik me niet bedenken. Nehemia Youth is namelijk de Kerk van morgen. De nieuwe jongerenleiders, sprekers, evangelisten, oudsten, bandleden, small groupleiders, de mensen die een verschil (gaan) maken in de kerk en daarbuiten, die zitten in onze groep, op dit moment!”

Net als zijn vader is Marc de Haan “een Churchbuilder in hart en nieren.” Hij legt dat ook uit: “Ik ben één van die gasten die gelooft dat de lokale Kerk de oplossing is voor elk probleem!” Maar dan moet je je wel laten PLANTEN in het kippenhok van de Haantjes. “Ik zie jongeren die druk zijn in christelijke organisaties, evenementen, initiatieven, conferenties, kampen etc. maar ze dwalen rond en bouwen niet hetgeen dat Jezus bouwt: Zijn KERK. Onze passie en focus is om onze jongeren (iedereen, stuk voor stuk) te planten in het Huis van de Heer. Als je geplant bent, ben je actief. Je verlaat de kerk niet, je bent aanwezig, je geeft, je brengt mensen in het Huis van de Heer, je bouwt mee, je vindt voldoening, bestemming en doel!”

Om dat te bereiken is Marc gestart met een speciaal programma binnen de tieners, genaamd Next Gen Churchbuilders. “We hebben 8 tieners geselecteerd uit de tienergroep waarin we (net als Jezus deed bij zijn discipelen) training en coaching geven om ze te planten in de Kerk. Twee superhelden uit ons team leiden deze tieners. Ze komen als groep bij elkaar en worden getraind, bidden met elkaar en krijgen persoonlijke coachingsgesprekken om op zoek te gaan naar hun bestemming.” En dat werkt! “We staan ervan versteld, hoe effectief dit programma is! Deze jongeren planten zich nu in het Huis van de Heer.”

Hoe dat er uit ziet zie je op deze video met om 00:55 een preek van het jonge haantje.

Wil jij ook een plantje worden in het huis van de Heer? Meld je dan nu aan!

Advertenties

380 responses to “Laat je planten in het huis van de Heer!”

 1. Chilion says :

  Geselecteerd of aangemeld? Nogal demotiverend voor de anderen die misschien iets minder hun mond los trekken over hun geloof en hier onzeker over zijn.
  Zullen wel denken, zie je wel, die anderen zijn betere christenen.

  Jammer weer.

 2. mafchauffeur says :

  – Jezus zelf was ook geselecteerd door zijn Vader.
  – Jezus had ook de oplossing voor elk probleem.
  – Jezus selecteerde slechts 12 discipelen (deels tieners?), later stuurde hij een eveneens select groepje van 72 erop uit. (Jazeker om wonderen en tekenen te verrichten).

  Streng selecteren is nu eenmaal een beproefd en uitermate Bijbels recept.

 3. SuzyQ says :

  @mafchauffeur: Vooral als je kijkt naar wat een veelbelovend types die discipelen van Jezus allemaal waren. Zouden er in dat groepje van 8 ook een paar zitten met een iets te grote mond, eentje die verschrikkelijk onzeker is, een met losse handjes, iemand die de baas wil spelen etc. etc.? Zou wel een mooie afspiegeling zijn!

 4. ruub says :

  Ben benieuwd of de eenzame gamer (op 1:30:24) er ook bijzit; bij die acht. Hij knikte wel op het juiste moment in de preek.

 5. mafchauffeur says :

  @SuzyQ: je noemt wel een paar fraaie basiskenmerken van een echte discipel (grote mond, onzeker, losse handjes, baas spelen). Bij voorkeur verenigd in één persoon, zoals bij Todd Bentley?

  Of er bij deze acht genoeg talent en zalving aanwezig is zal de toekomst uitwijzen…. 🙂

 6. Ruud says :

  De titel van dit bericht deed me vermoeden dat we onze kamerplanten mee moesten gaan nemen naar de kerk…

 7. Jeroen Mank says :

  @Ruud. Hmm. Ik kreeg een associatie met een werkwoord met het woord planten erin. Vooral in de combinatie met “kippenhok”. Maar dat zal wel mijn verdorven geest zijn.

 8. Ds Dre says :

  “U hoeft niet lang met mij in gesprek te zijn voordat ik begin te vertellen over mijn vrouw Cherrelle (ze ziet er uit als een model, vandaar ;), ”

  Kennelijk een belangrijk selectiecriterium.

 9. joost says :

  Volgens mij is dat jonge haantje meer een eigenwijs en betweterig piepkuiken.
  joost

 10. Arie says :

  Wat is precies het commentaar?

 11. Ds Dre says :

  @Arie.

  Van de redactie of van degene die gereageerd hebben?

 12. Arie says :

  Beide, maar voornamelijk van de redactie. Ik ben benieuwd naar de preciese reden waarom dit artikel geplaatst wordt. Waarom houd het de redactie zo bezig, en wat is precies het commentaar op de gebeurtenissen. Natuurlijk kan ik de achterliggende gedachte er wel uit destilleren. Maar ik zou het graag eens goed verwoord horen. Niet om te stangen, maar ik ben echt benieuwd.

  Kortom, wat is het gevaar volgens jullie?

 13. mafchauffeur says :

  @Arie: ik lees eigenlijk nauwelijks commentaar in het artikel – hooguit de toonzetting. En de keuze van de citaten. Een waarschuwing voor welk gevaar dan ook valt er niet uit op te maken.

  Het is wél opmerkelijk dat dit exact 2 maanden na het item over het Aanstootnemend Zaad van Haan senior wordt geplaatst. Daar zit een luchtje aan. 😉

 14. rob says :

  Het publiek wordt aardig afgericht en opgewarmd door de spreker ervoor. Nog even en er worden bordjes opgestoken wanneer je mag klappen, juichen, of instemmend amen moet roepen.
  Ontroerende preek over het vaderschap van pa Haan snif. Het is eigenlijk een familie feestje maar wij mogen er via internet getuige van zijn, snif snotter.

 15. goedgelovig says :

  @Arie: GG werd getipt over dit opmerkelijke schrijfsel van De Haan junior. Het is geplaatst omdat het goed aansluit bij een eerder artikel over Nehemia en illustratief is voor de gemeentecultuur die daar heerst (‘eigen gemeente eerst’, alleen bouwen aan de eigen kerk is wat God wil en wat je buiten de kerk doet leidt daar alleen maar van af). Ieder mag daar zijn eigen gedachten en commentaar bij hebben. GG is geen waarschuwingssite die overal ‘gevaar’ detecteert. Wij schrijven relativerend over allerlei vormen van goedgelovigheid in kerkelijke kring.

 16. Ds Dre says :

  @Arie.

  Om het bij mezelf te houden, ik ben evangelies katholiek en verwonder me altijd weer wat er in de hele andere en voor mij totaal onbekende andere hoek van de evangeliese wereld gebeurd.
  Wat me opvalt aan de charismaniese hoek is de gezwollen taal die er gebruikt wordt terwijl de impact daarbuiten nihil is.
  FF dit berichtje, Nehemia een evangeliese kerk uit Zwijndrecht waar ik nog nooit van gehoord hebben anders dan door GG gaat mensen opleiden die “een verschil (gaan) maken in de kerk en daarbuiten”
  Ik ben benieuwd wanneer ik de geluiden uit het Vaticaan hierover ga horen. Ik schat in nooit.
  Trots zijn op je vrouw omdat ze als model eruit ziet is een leuk grapje, maar ik vrees dat mensen met een vlekje niet ver komen in dit soort gemeenschappen, tenzij het vlekje wordt weggewerkt. Zo niet dan is het exit. En die kunnen dan weer bij ons, die verderfelijke, minderwaardige andere gemeenschappen terecht.

 17. Peter 2 says :

  Een bijzondere pennestreek van de zoon van de grote Haan. Waarschijnlijk ook de opvolger van de Grote Leider. Ik ben zelf ruim 10 jaar lid geweest van deze gemeente en zie de gemeente nu hard achteruitgaan. Vele mensen hebben deze gemeente verlaten. Velen ook die al jaren lid waren en zeer veel werk hebben gezet binnen deze kerkmuren. Want dat is het belangrijkste. Tot je bestemming komen is goed, maar wel binnen de kerkmuren van Nehemia. Daarbuiten ligt er geen bestemming voor je. Marc de Haan verwoordt dit heel treffend in zijn blog bericht als volgt:
  “Ik zie jongeren die druk zijn in christelijke organisaties, evenementen, initiatieven, conferenties, kampen etc. maar ze dwalen rond en bouwen niet hetgeen dat Jezus bouwt: Zijn KERK.”
  Hij weet kennelijk niet dat als je een kind van God bent je automatisch deelgenoot wordt van het Lichaam van Christus. Anderen noemen dat ook wel de kerk. Maar ben je dus bezig buiten Nehemia in een christelijke organisatie, dan dwaal je dus volgens Marc. Wat een gotspe om zo goedbedoelende mede christenen weg te zetten als dwalenden.
  Als insider weet ik dat Marc hier een bedoeling mee heeft. Ongeveer 2 jaar geleden is er een grote groep van de jeugd de kerk uitgegaan, samen met Danny Dane die tot dan toe de jeugdoudste was. Een belangrijk deel van die groep is nog steeds actief en hebben onlangs samen met Danny een evenement gehouden op de christelijke camping de Betteld. Het is dan altijd leuk om nog even naar die groep te wijzen als zijnde dwalenden. Het is om je te schamen!

  Verder klopt die hele blogbericht theologisch van geen kant. Maar richt zich ondertussen wel op Nehemia en Nehemia alleen. daar moet het plaatsvinden want dat is het Huis van de Heer. Volgens mij had de Here Jezus dat Huis nou net afgeschaft. God woont niet meer in een stenen gebouw.

  En verder heb ik medelijden met de 8 uitverkoren tieners. Ik hoop dat ze eens flink gaan puberen en zichzelf een mening gaan vormen. een chruch hoeven ze niet te builden, dat doet Jezus voor ze…

 18. d says :

  komt binnen nehemia binnenkort weer een aaldert van essen-schandaal waardoor christelijke psychologen weer overuren kunnen draaien? ik hoop t niet, want dan zijn zooooveeeeel mensen zoooo kapotl.!

 19. klaas1239 says :

  volgens mij zijn er weer veel mensen jalours

 20. plant says :

  Beste Peter 2,

  Kun je iets meer vertellen over die splitsing in de jongerengroep? Waarom is dat gebeurd?

  Ik herinner Danny Dane van m’n middelbare school als docent. Hij was bevlogen met zijn kerk. Als hij het schip verlaten heeft, dan moet daar een goede rede voor zijn.

 21. DfTg says :

  Waarom moeten al die “hippe” gemeenten van dat tyfusengels gebruiken om modern over te komen.

 22. Peter 2 says :

  @plant
  Danny heeft 2 jaar geleden aangegeven aan de oudsten dat hij het ‘hart’ mist bij hen en het werk wat ze doen. Dit heeft hij toegelicht op een leidersbijeenkomst en medegedeeld dat hij zijn oudstenschap zou neerleggen. Naar ik weet zijn er vele gesprekken geweest tussen hem en de mede oudsten. Het seizoen 2010-2011 is door Bert de Haan daarop uitgeroepen tot een periode van omzien naar elkaar en het opbouwen van relaties binnen de gemeente. Er zouden geen nieuwe activiteiten meer ontwikkeld gaan worden. Na dat seizoen leek het erop dat hij toch zou aanblijven. Hij en zijn vrouw wilden in elk geval in de gemeente blijven.

  Echter het bleef niet zo goed gaan, daar weet ik de reden niet van. Er is zelfs bemiddeld door Jaap Kooy, een bekend figuur in de kringen rondom Nehemia. Uiteindelijk konden Bert de Haan en Danny niet op één lijn komen.Waarbij met name Bert zich keihard heeft opgesteld. Danny moest daarop de gemeente verlaten en met hem is er een hele groep jeugd vertrokken.

  Danny was de jeugleider en inderdaad zeer bevlogen. Ook zeker iemand van de relaties. Hij is jarenlang aan de hand meegenomen door Bert, een soort interne opleiding zou je kunnen zeggen. Echter door het veranderde leiderschap wat Bert uitstraalt kon Danny het niet meer volhouden denk ik. En Danny is niet de enige die dat niet meer kon. GG heeft er eerder aandacht aan besteed: https://goedgelovig.wordpress.com/2012/06/29/haantjesgedrag-in-zwijndrecht/
  Bert stelt zich steeds centralistischer op als dé visiedrager van de gemeente. Die visie komt van God, zo meent hij. En daar kan en mag je dus geen bedenkingen op hebben, laat staan kritiek.

 23. J-lo says :

  Ook ik heb jarenlang onder de plak van daar gezeten …

  Ik weet niet waarom klaas zich afvraagd dat we Jaloers zijn?
  Nou echt niet ik zou als laatste bij die kliek willen horen.

  Ik vind het walgelijk van die 8 tieners die uitgekozen worden. Ik ken heel veel mensen uit Nehemia die het gevoel hadden dat ze niet bijzonder genoeg waren in de ogen van God ,omdat ze altijd die “gezalfde rollen “misliepen. Terwijl altijd ,vooral nu Danny weg is, er alles wordt geleid door de Haan en hun vriendjes en vriendinnetjes. Het is een soort populariteits wedstrijd.En owee 1 x tegen 1 van de haantjes ingaan wordt het een gigantisch kippenhok en wordt er naar je gepikt.

  Fotomodel omdat zinnetje had ik wel even de slappe lach … verder geen commentaar

  Ik vind dat er in het blog weer enorm nehemia verheerlijking plaats vind. Net of al je problemen en alles alleen maar door nehemia kan worden opgelost … ok das mijn interpertatie.

 24. gb says :

  Volgens mij snappen jullie de boodschap niet. Als je heel de preek van deze haan kijkt gaat het alleen over Jezus. I like this preacher!

 25. Peter 2 says :

  Wat ik hoor van mensen die Nehemia uitgegaan zijn is het tegenwoordig één en al Nehemia verheerlijking. Dat is ook één van de redenen voor de kerkverlaters om daar weg te gaan. Uiteindelijk is het één grote PR machine die daar draait. Regelmatig wordt er in een preek gezegd dat we trots moeten zijn om het feit dat je in Nehemia zit en daar mag dienen en het grote werk van God mag meemaken. Ik denk dat God wel wat meer te doen heeft dan zich alleen met Nehemia bezig te houden.

  En Klaas jaloers ben ik zeker niet. Ik ben nu juist heerlijk vrij van het juk wat Nehemia voor mij was. Ik kon niet meer voldoen aan de hoge eisen die men stelde. Mijn agenda wordt niet meer bepaald door Nehemia, maar door mijzelf. Laat de Haantjes en hun gezalfde vriendjes het maar doen daar. Ik laat een ioeder vrij om te gaan waar ze willen. Voor mijzelf weet ik dat het alleen maar een bevrijding is geweest om daar weg te gaan. En ik zou graag willen dat ook de ogen van al die andere mensen worden geopend. Dan kan je weer gaan leven!

 26. mafchauffeur says :

  @Ds Dre:

  “U hoeft niet lang met mij in gesprek te zijn voordat ik begin te vertellen over mijn vrouw Cherrelle (ze ziet er uit als een model, vandaar , ”
  Kennelijk een belangrijk selectiecriterium.

  Eén van de vier selectiecritiria om precies te zijn:
  1) Lengte
  2) Uiterlijk
  3) Passie voor Jezus
  4) Ambitieus
  http://www.nehemiayouth.nl/content.cfm?action=showContent&content_id=1286&show_content_date=1&navigation_id=846&main_id=831%20&main2_id=846

 27. d says :

  Nehemiaverheerlijking was 26 jaar geleden toen ik voor t eerst in deze gemeente kwam ook al aan de gang. Ik denk dat t nooit weggeweest is. Wat meer nuchterheid zou Nehemia goeddoen, denk ik.

 28. plant says :

  Beste Peter 2,

  Dank voor je uitgebreide reactie. Ik wens je het beste met het leven in vrijheid :).

  Een vervolgvraag hierin zou zijn: Hoe zie je Gods rol in deze kerk? Maar om deze vraag met recht uit te werken kost waarschijnlijk veel tijd.

 29. Ds Dre says :

  @Mafchauffeur.

  Dank voor je research. Helaas voelde ik toch goed aan dat dit grapje komt vanuit een bepaalde achtergrond. Zou de god van Nehemia ook die selektie criteria hebben om behouden te worden?

 30. mafchauffeur says :

  @Ds Dre: misschien moet je het zien als doelgroepmarketing. Nehemia trekt de knappe en ambitieuze jongeren (die zich liever niet associeren met “losers”), een andere tak van het Koninkrijk ontfermt zich dan wel over de “losers”.

  Jammer dat ik niet dichter bij Zwijndrecht woon, dan zou ik het kunnen uittesten.

  Voordeel van een kerk met niet alleen maar knappe mensen is dat je niet zo snel een anti-erectiebril nodig hebt. 🙂

 31. Bernard says :

  voor de outsiders… De dame van het screenshot waar het filmpje mee begint is ook een dochter van de Haan. Een kip dus eigenlijk. In tegenstelling tot haar gezalfde zus, zingt deze gelukkig niet vals, alhoewel ze wel erg dwangmatig en gemaakt overkomt. Haar zus die heeft een vreselijk stemgeluid en komt erg nerveus over maar w.s. durft niemand dat te zeggen… omdat ze zo gezalfd is.

 32. Bernard says :

  Die 8 uitverkorenen zullen trouwens ongetwijfeld zijn geselecteerd op looks & family.

 33. mafchauffeur says :

  @Bernard: moet je zelfverzekerd zijn en heel mooi kunnen zingen om achter een microfoon plaats te mogen nemen?

  Blijkbaar valt het in de praktijk best mee met de strenge criteria.

 34. rob says :

  @Bernard

  Die 8 uitverkorenen zullen trouwens ongetwijfeld zijn geselecteerd op looks & family.

  Zo naar pa Haan kijkend is het een wonder dat die man redelijk ogend nageslacht op de wereld heeft gezet. het uiterlijk is dus meer een toevallige factor.

 35. St. says :

  Er is blijkbaar minder behoefte aan een generatie die omziet naar de armen, wiens hart uit gaat naar wezen en weduwen en die gewoon met de buurman een kopje koffie drinken…

 36. henkjan37 says :

  @ Bernhard

  ze zijn iig niet op hun geloof geselecteerd wordt gezegd! apart!!

  al die knappe jongeren…dat is wel wat aparts…hoewel ik wel altijd vindt dat die veel van die jongens ondanks hun een mooie haar en kleertjes toch een beetje een refohoofd hebben:D

  nouja, zulke kerken zijn natuuurlijk in wezen een asiel voor weggekaapte gereformeerden;)

 37. Arie says :

  Dank jullie voor de reacties, Ik zie de relevantie en de achterliggende gedachten voor het plaatsen van dit artikel. Veel van de overige reacties zijn herkenbaar.

 38. Plant says :

  Een positieve kant van deze kerkcultuur is dat ze jongens als deze uit de shit kunnen halen: http://vimeo.com/37317313

  Hier hebben veel andere kerken sterke moeite mee.

 39. Bernard says :

  @henkjan37

  Die gereformeerden zijn denk ik niet zo zeer weggekaapt is mijn ervaring. Ze zijn vaak heel oprecht op zoek naar meer van God. Meer relatie met God. Een helper en een trooster, zoals de Heilige Geest volgens de Bijbel is. Maar die ervaren ze niet in hun gereformeerde leven/gemeente.

  Vervolgens gaan ze al hongerig op zoek en vinden hier meer onderwijs en kennis over in charismatische gemeenten. Dat is mischien wel de goede kant van dit soort gemeenten.

  Ze krijgen er alleen nog wat extra’s bij, omdat dit soort gemeenten nu eenmaal bepaalde typetjes aantrekt/ruimte geeft. 😉

 40. Bernard says :

  @plant

  Dat is positief, God werkt overal door heen….

  ….Maar het verdrietige tegelijkertijd is wel dat deze jongen inmiddels al weer een paar maanden terug afscheid heeft genomen van Nehemia. Gedoopt in februari en precies 2 maanden later voor het laatst.

  Hij heeft zelfs nog stage gelopen bij Nehemia, daarna was hij snel verdwenen. W.s. had hij een eigen mening of was nog niet snel genoeg heilig geworden 😉

  http://www.facebook.com/#!/timo.miedema

 41. Plant says :

  @Bernard

  Oefff dat is jammer om te horen!

 42. Bernard says :

  @mafchauffeur

  In Nehemia moet je auditie doen en toch echt wel heel mooi kunnen zingen om achter een microfoon plaats te mogen nemen.

  Behalve als je de Haan heet klaarblijkelijk, dat was even het punt 🙂

  En wat betreft het zenuwachtige dat is niet echt prettig om naar te kijken als iemand de aanbidding moet leiden. Geeft zelfs een beetje de indruk dat iemand onder ‘dwang’ op het podium staat, mischien omdat papa het graag wilt of het nu eenmaal over je geprofeteerd is.

 43. Bernard says :

  @plant

  Hij heeft gelukkig vlgs mij wel een andere gemeente gevonden waar hij zich thuis voelt.

 44. mafchauffeur says :

  @Bernard: tsja, Mozes was ook nerveus toen hij naar de farao moest. Paulus deed het ook regelmatig in zijn broek.

  Desondanks deden ze maar mooi wat God hen had opgedragen. 🙂

 45. Bernard says :

  Als laatste voor vandaag. Als de intro van het filmpje bekijkt dan valt het volgende op.

  Zeg dat het filmpje 4 jaar oud is ofzo:

  – Er komen zeer veel mensen voorbij die al niet meer in Nehemia komen.
  – Ook de zeer gezichtsbepalende mensen zoals Danny Dane (bij het dopen) en Claire jarenlang de rechterhand van Bert de Haan en tevens Worship leader.
  – Er staan kinderen te dansen in de gemeente, dat is heel lang geleden dat een groep kinderen iets in de dienst gedaan hebben. (w.s. waren de haan-kids toen nog jonger)
  – Van de dansende kinderen zijn er overigens ook al vele (met hun ouders) vertrokken
  – Bij het kopje Jeugd staan 5 geweldig leuke jonge gasten te zingen. ALLEMAAL zijn deze verdwenen met heel veel verdriet en frustratie voor hun zelf en de achterblijvers.
  – Bij het kopje ouderen en volwassenen een fragment van wat denk ik het paaskoor is. Dat was een keer per jaar. Inmiddels ook al weer 2 jaar niet meer.
  – En ook hier weer mensen die inmiddels verdwenen zijn.

  Dat is toch op zijn minst wel erg apart….!

  Afgelopen 3 jaar is Nehemia gewoon kapot gemaakt door een starre opstelling van Bert de Haan & zijn Haantjes.

  Maar misschien is het eenvoudig, Bert zegt als u een probleem heb met mij, dan heeft u een probleem met God. Als God iets op mij aan te merken heeft trekt Hij mij zelf wel aan mijn oor. (zie andere topic hier op gg). Mischien is dat wat er nu gebeurt. Na eerdere waarschuwingen die God Bert de Haan gegeven heeft in de laatste jaren: Suriname, Hartproblemen, is dit nu eigenlijk wat Hij zelf vraagt. Wel verdrietig voor al die mensen die oprecht zoeken naar God en van deze gemeente houden.

  En mijn profetische voorspelling is dat er nu, deze opmerkingen hier staan, er wel snel een nieuwe intro zal worden gemaakt… 😉

 46. Bernard says :

  @mafchauffeur

  Haha Jaja… en je vergeet Saul nog… ook een goeie in jouw rijtje. In jouw visie zou dus de weg vrij moeten zijn voor alle zenuwachtige, valszingende mensen om de aanbidding te leiden.

  …maar dat was niet mijn punt… het ging om de bevooroordeling…

 47. Bernard says :

  Correctie op vorig bericht.. Het intro is pas 2 jaar oud, nog erger dus!!!
  Het origineel staat hier

  Er is toch wel wat geknipt op 0,28 hebben ze Danny Dane inmiddels verwijderd en vervangen voor Richard.

 48. Shaul says :

  De gelovigen daar noemen zich “Nehemianen”. Over een sekte gesproken. Haantje de Voorste selecteert ‘zijn’ mensen nauwkeurig. Wanneer je daar iets wilt ondernemen moet je eerst door de ballotage-commissie, wordt je gehersenspoeld en geindoctrineerd en mag je pas dan door Gods genade deelhebben aan heel het grote werk. Haantje noemt zijn volgers overigens “fossielen”; ik zou ze eerder ‘zombies’ noemen. Afwezig, ontzield en aan hun eigen identiteit verloren wezens, zich blindstarend op de grote meester, die slechts uit is op macht, overheersing en manipulatie.

 49. henkjan37 says :

  @ Plant

  mensen helpen is super, het toont weer eens hoe groot God is. Jammer dat deze mensen te veel verblind zijn door hun eigen succes om hun successen ook om te zetten in bestendigheid.

 50. Peter 2 says :

  @henkjan37
  Niet op hun geloof geselecteerd. Is denk ook maar beter ook. Want als je een beetje gelooft in alleen de Bijbel en daar de Nehemia praktijken naast legt, dan maak je wel dat je daar weg gaat. Dus bij deze tieners kunnen ze nog heel goed het Nehemia geloof imparteren, zodat ze uiteindelijk al het andere wat zich buiten Nehemia afspeelt kunnen veroordelen en weg zetten als dwalenden…

  @shaul en @ Bernard.
  Aan jullie reacties te lezen ook (ex) Nehemianen?

 51. Peter 2 says :

  @henkjan37
  De tieners selecteren op het feit dat ze geen geloof hebben is misschien wel bewust. Als je een beetje geloof hebt in Jezus of de Bijbel alleen, dan maak je wel dat je Nehemia uitgaat. Dan ontdek je dat er veel mis is daar.
  Deze tieners hebben dat dus niet en zo kunnen ze het Nehemia geloof imparteren. Dan worden ze al snel geleerd dat alles wat buiten Nehemia plaatsvindt zeer slecht is, zelfs als je iets bij een christelijke organisatie doet. Dat zegt Marc zelf in zijn blog. Iedereen buiten Nehemia zijn dwalenden…

 52. Peter 2 says :

  @Bernard
  Ik zie dat je ook een insider bent. Het intro is zeker aan vervanging toe. Alleen Danny hebben ze eruit geknipt en Richard erin gemonteerd. En inderdaad het klopt. De rest van de mensen op het intro zijn inmiddels al weg…

 53. Peter 2 says :

  @Bernard
  Ik verwacht inderdaad niet dat de Haantjes auditie hebben moeten doen:

  Dit is Marlies. Voor deze 2 dochters hebben anderen moeten wijken, omdat die de zalving niet hadden.

  Zo heeft ook Claire het veld moeten ruimen. Zij was de pers secretaresse van opper Haan. Zij moest weg na een overspannen periode. Daarna nog 2 andere secretaresses. Totdat het fotomodel ten tonele verscheen. Tja en als echte Haan geef je die ruim plaats. Het schoonkippetje werd de uitverkoren secretaresse waar zo lang al op werd gewacht.

 54. Peter 2 says :

  Marlies: https://www.facebook.com/photo.php?v=328745210517582
  Er gaat heel veel zalving vanuit…

 55. j-lo says :

  Ik vind het wel zielig voor z’on jongen als Timo… ? Ik weet niet waarom hij psies Nehemia uit is gegaan ,maar ik weet wel dat nehemianen in het begin altijd voor je open staan zolang je die kerk maar inkomt. heb je eenmaal die keuze gemaakt laten ze je ook weer keihard vallen en staan ze weer te popelen voor nieuwe leden.

  De tijd met claire ,gideon ,tamara etc. op het podium was de muziek nog om aan te horen ,maar nu kan je beter oordopjes in zetten. De muziek zelf klinkt nog wel maar de zang doet gewoon pijn aan je oren.

  Wel raar inderdaad om het filmpje nog te zien met al die gasten en danny. Toen Danny er was was er nog evenwich en werd er nog naar iedereen omgekeken.

  maar tis nu echt een de haan bedrijf

  facilitair bedrijf – geleid door vriend van marc.
  band – word in gezongen en worshipleading door 3 dochterjes van de haan en bestaat voor de rest uit vriendjes envriendinnetjes van de dochters.
  secretaresse- vrouw marc
  tiener/jeugdwerk geleid door marc.
  voorganger nehemia Bert de haan.
  trainer van die 8 uitverkoren tieners – toekomstige schoonzoon van bert

 56. j-lo says :

  @ bernard

  zit je nog bij nehemia ? of ben je allang weg..

 57. Luke Rakis says :

  Ik ken ook mensen die in Nehemia gekerkt hebben. En deze bevestigen wat ik hier ook lees. Dat meneer de pasto(o)r vooral bezig is Nehemia als een bedrijf te runnen, geen tegenspraak duld, en het motto “eigen familie eerst”, hoog in het vaandel heeft als het om “kerkzaken” gaat. Als er dan weer groepen mensen de kerk verlaten, krijg je automatisch weer de preken over geplant zijn in het huis van de Heer, weglopen uit het plan van God, heb je een probleem met mij, dan heb je een probleem met God etc. Uiteraard ook de trouwe volgelingen van de pastor die vervolgens niet meer praten met de afvalligen. Want ja, het werk moet doorgaan, de tv uitzendingen, de magazines etc. Helaas wordt dan het doel voorbijgeschoten door de middelen. De kerk (wat dat ook is) is belangrijker geworden als de mensen. Wat dat betreft is er helemaal niets nieuws onder de zon. Ik heb net de video bekeken van de jongerendienst maar ik zag weinig jongeren (bijv. 1.32 uur) Ik las hierboven ergens dat veel jongeren er toch nog als refo’s uitzien. Dat kan kloppen. Op de Zuid-Hollandse eilanden komt dat veel voor. Dat kan een hip colbertje en een beetje gel in je haar niet verbergen.

 58. j-lo says :

  @ luke

  er staat inderdaad jongerendienst ,maar daar bedoelen ze niet de jeugddiensten mee die ze normaal gesproken appart met elkaar hebben. Het is gewoon de dienst van 9 en 12 u bij de volwassenen geleid door de jongeren. Das 1 x in de zoveeltijd. Daarom zie je zoveel bejaarde.

 59. Peter 2 says :

  @Luke
  Saillant detail is dat tijdens deze dienst aan de ouderen gratis oordoppen werden verstrekt. Het schijnt eenmaal nodig te zijn dat wanneer het een jeugddienst betreft de volume knop nog hoger moet. Bij de aparte jeugddiensten worden deze oordoppen niet verstrekt…

  Het houdt elkaar in stand. Rachel de Haan doet de zangleiding. Goede huisviend Rob Buitendijk geeft een geweldige inleiding op Marc. En Marc verheerlijkt zijn papa nog eens een keer.

  Overigens was Rob een echte oogst. Hij werd binnengehaald door Marc vanaf het voetbalveld en voor zover ik weet zonder kerkelijke achtergrond. Waarschijnlijk wel met het perspectief op een Nehemia carrière. Hij stond al snel op het podium, waar het normale volk wat iets wil bereiken eerst allerlei zaterdagscholen moet volgen a 95 euro per jaar…

  Op https://www.facebook.com/BewogenLedenNehemia staat een alleraardigst commentaar van Mark Volantiel:
  “jullie inzet heeft in ieder geval als effect dat we in Nehemia inmiddels voor de 20e zondag naar preken over verandering zitten te luisteren. 😉 Afgelopen zondag was de boodschap “We zijn niet in paniek” dat roep je natuurlijk alleen maar als de paniek toeneemt. Helaas zitten velen om verschillende redenen gevangen in deze gemeente. Anders waren er weinig meer over.”

  Dit alles op GG, Staat Geschreven, Geen Stijl en FB heeft dus zin. Maar het lijkt meer te schieten in verharding.

 60. Peter 2 says :

  @J lo
  Inderdaad Robbert is de toekomstige schoonzoon…Jos (ook een kanjer volgens Marc) en zijn vrouw Lotte zijn trouwens erg goed bevriend met Marlies en Robbert.
  En die familie Zwaan is ook weer goed bevriend met de Haan. al jaren. Plus zij hebben veel geld. En dat soort mensen zie je rondom Bert…
  Maar het lukt Bert toch niet zo goed om alle mensen met veel geld vast te houden.

 61. Peter 2 says :

  Die Robbert en Jos zijn echt nog jonge broekies. En nu al als coach optreden in levens tieners, waar ze zelf net uit zijn…

 62. Peter 2 says :

  En ja hoor, nog een Nehemia verheerlijkings blog op de site. Nu over social media: http://www.nehemia.nl/blog/Social-Media-in-de-kerk
  Nu is Robbert Zwaan de auteur…

  Met de volgende alinea: “Uiteraard zullen er ook mensen zijn die deze kanalen ten slechte gebruiken en dit valt niet goed te praten. Maar ik denk dat we als kerk dankbaar mogen zijn dat we het Goede Nieuws op zo een mooie en makkelijke manier mogen verspreiden.”

  Foei kritische Facebookers, twitteraars en GG lezers!

 63. goedgelovig says :

  UPDATE: Het schandaal waar ‘d’ naar verwijst betreft de Neshoeve.

  http://oud.rijnmond.intermax.nl/Homepage/Regionieuws/Nieuws?itemid=23718

 64. j-lo says :

  @ peter 2 http://www.youtube.com/watch?v=Qk1XWbuMNUg

  ze vergaten te melden in het blog dat dit filmpje de meeste kijkcijfers had

 65. j-lo says :

  op een ander site heeftt aaldert zich ook in de nehemia- discussie gemengd

 66. Peter 2 says :

  @GG:
  op staat geschreven reageert Aaldert zelf: http://www.staatgeschreven.nl/2012/07/03/maasbach-praktijken-bij-nehemia-ministries-van-bert-de-haan/#comment-10214

  @J-lo ja inderdaad. Die is al aardig goed bekeken zie ik. hihi.

 67. Arie says :

  @j-lo linkje?

 68. j-lo says :

  @ Arie

  OOps vergeten bij te plakken ,maar peter2 heeft nu al de link gegegeven TTNNX

 69. Arie says :

  Wat denken jullie? Gaat dit knallen?

 70. j-lo says :

  Hoe bedoel je Arie?

 71. Arie says :

  Ik vraag me af hoe lang dit nog zo door kan gaan. Gezien alle negatieve reacties ook van de huidige leden.

  https://www.facebook.com/BewogenLedenNehemia

  Zal er een moment komen dat de boel in elkaar stort, of zal dit nog jaren door pruttelen?

 72. Peter 2 says :

  @Arie:
  Nehemia heeft sinds zijn bestaan (1980) 3 grote echte scheuringen meegemaakt. Daaruit zijn meerdere gemeentes ontstaan. Ook de Neshoeve was vroeger onderdeel van Nehemia. Maar ook gemeentes als Jozua Dordrecht, Alblasserdam, Bron van levend water uit Hendrik Ido Ambacht, en nog een aantal kleinere gemeentes uit Dordrecht en Zwijndrecht zijn allemaal ontstaan uit Nehemia door scheuringen en dergelijke.

  Keer op keer lukt het Nehemia weer daaruit te komen. Ze noemen dat door Gods genade. Ik denk eerder dat het een goed zakelijk instinct is van Bert de Haan. Ik denk dat de stabielste periode van Nehemia was tussen 2000 en 2010. Nu is het sinds 2 jaar aan het rommelen wat zich onder andere geopenbaard heeft in het vertrek van Danny Dane.

  Danny heeft de potentie in zich om een gemeente te stichten. Ik weet dat zij dat bewust niet hebben gedaan om te voorkomen dat zijn vertrek op nog een scheuring zou uitlopen. Die pijn wilden zij de gemeente en haar leden niet aandoen. Dat vind ik heel bijzonder en dat kenmerkt ook het karakter van Danny en zijn vrouw.

  Al die gemeentes die ik hierboven noem hebben of hadden voorgangers die allemaal oudsten zijn geweest in Nehemia. Dus als Danny een gemeente was gestart dan was er zeker weer een scheuring gekomen. Daarmee zou de ‘goede naam’ waarvan Nehemia vind dat zij die heeft in NL behoorlijk geschaadt zijn.

  Hoe lang dit blijft doormodderen weet ik niet. Bert zal niet veranderen. Hij handeld immers namens God zelf. Dan ben je ongeloofwaardig als je ineens een wat mildere koers zou gaan varen. Hij zal eerder verharden denk ik.
  Wat er nu gaande is zit hem meer in het feit dat de kerkverlaters hun gezonde verstand weer terug krijgen. En zo vertrekken ze één voor één. Maar er zijn er nog genoeg die Bert aanbidden.

  Ik verwacht dat eens Dick pieterman zal opstappen. Ik kende hem goed. Hij is totaal anders dan Bert. Maar Dick zit vast aan zijn Bijbelschool en de goede relatie die hij heeft met de studenten. Zijn vrouw heeft al jaren grote moeite met Bert en co. Dick is van zichzelf ook een veel zachtmoedigere en vooral ook vrijdenkende man. Als hij eens vertrekt dan klapt de boel verwacht ik.

  Bij een dergelijke scheuring zijn de gevolgen niet te overzien. Ze missen dan in één klap vele tienden inkomsten, aanzien, inkomsten uit de bijbelscholen en CD verkoop. Maar er rust nog een grote hypotheek op het pand.

 73. Arie says :

  @Peter 2 Dank je voor je reactie. Dat schijnt veel licht op de zaak. Aangezien het zulke grote gevolgen zou hebben wanneer de boel uit elkaar valt verwacht ik niet dat dat snel zal gebeuren. Aan de andere kant weet je het natuurlijk nooit.

  Het is een verdrietige zaak dat er eigenlijk zoveel verdeeldheid is onder de oppervlakte en dat de boel zo verkrampt bij elkaar wordt gehouden.

  @Peter 2 Hoe kom jij aan al deze informatie als ik mag vragen?

 74. Professor Prietpraat says :

  We praten heel vaak steeds weer over hetzelfde en er zijn zoveel voorbeelden van sektarische kerken en groeperingen waar het echt mis gaat maar de hamvraag is deze: hoe voorkom je dit soort zaken? Wat kunnen we doen om als niet traditionele kerk eindelijk volwassen te worden? Een kerkelijke hiërarchische controlerende structuur is volgens mij ook niet echt de oplossing. Zoiets is er ook al en wordt steeds verder uitgebreid in de vorm van de VPE bijvoorbeeld maar dat helpt ook niet, in tegendeel, dit helpt juist dit soort zaken als vriendjespolitiek en mensenverheerlijking en ander sektarisme en verwarrring in de kerk alleen maar te groeien.

  Ik heb het antwoord ook niet 1,2,3 bij de hand. Feit is dat er iets structureel mis is in Evangelisch/charismatisch/pinkster Nederland.

 75. Professor Prietpraat says :

  zou het dan toch in de eerste plaats wellicht te maken hebben met de vergeten opdracht om elkaar op te voeden in gerechtigheid en elkaar te vermanen in de kerk in plaats van pappen en nat houden en niks zeggen over de ander en geen kritiek uiten in naam van eenheid en liefde waardoor het kwaad als een kankergezwel zich kan blijven verspreiden in de kerk?

 76. mafchauffeur says :

  Er is hoop! Nog even doormodderen tot 6 oktober, en dan wordt alles anders.
  http://www.wkve.nl/

 77. Peter 2 says :

  @Arie:
  Ik ben ongeveer 10 jaar lid geweest en ben ‘tot in de keuken’ werkzaam geweest.
  Om te illustreren: Ongeveer een jaar of 5, 6 geleden (toen ikzelf nog helemaal into Nehemia was) sprak ik eens met Bert thuis. We hadden het over de leden die zich niet zo inzetten. Hij stelde Nehemia voor als een kar. Die wordt getrokken door een paar paarden. Het voorste paard is de koersbepaler (=Bert) de paarden daarachter die ondersteunen het voorste paard en hebben na het voorste paard de belangrijkste taak en doen met elkaar het meeste werk. Op de kar zit de rest van de gemeente. De meeste blijven rustig zitten en dienen op de kar, maar sommigen die roeren zich en proberen de paarden een andere koers op te laten rijden. Die vallen eraf en kunnen er nooit meer opklimmen. Toen zei hij het liefst heb ik dat ze er heel snel afvallen zodat je er geen last meer van hebt.

  Toen was ik het met hem eens. Ik was toen nog verblind. Ik was één van de achterste paarden. Toen ging ik op de kar zitten en inmiddels ben ik er vanaf gepletterd.

  Zo wordt er gedacht. Veel van dit soort uitspraken heb ik gehoord. Ze zijn zo liefdeloos en kijken alleen naar zichzelf en het bedrijf.

 78. Arie says :

  @Professor Prietpraat Het zoeken naar een oplossing is inderdaad opbouwender dan je blijven verbazen over het fenomeen. Zoals je zegt is ene oplossing ook niet zo gevonden. Misschien is het allemaal wel mens eigen.

  @Peter 2 Dat is precies hoe er nog steeds gesproken wordt. Helemaal nu er zoveel ‘verandering’ komt. Deze keer is het beeld van een schip dat door wild water gaat. Ook hier vallen mensen vanaf. Ach ja, gelukkig is God het die aan het roer staat. Dus alles is onder controle… Waar gehakt wordt vallen spaanders laat ik maar zeggen.

 79. Professor Prietpraat says :

  @mafchauffeur

  Zou dat echt dan toch eindelijk die lang gezochte sleutel zijn naar succes en volle kerken en tevreden volgzame kritiekloze schaapjes in de kerk?

 80. Peter 2 says :

  @Arie:
  Ik begrijp hieruit dat jij in Nehemia zit? Ik kom er echt al zeker 2 jaar niet meer. Dus preken krijg ik niet meer mee. Behalve dan die van begin mei die op internet terecht kwam.
  Tja de veranderingspreken, de nieuw seizoen preken etc. Die zijn er ook al jaren. “Ga staan als u meegaat met de verandering”.

 81. Peter 2 says :

  @Professor Prietpraat:
  Nehemia heeft zelf zo’n soort van overkoepelend orgaan opgezet. De FMF (http://www.friendsforministries.nl/). 3x raden wie daar aan het hoofd staat…

 82. rob says :

  @Arie

  @Peter 2 Dat is precies hoe er nog steeds gesproken wordt. Helemaal nu er zoveel ‘verandering’ komt. Deze keer is het beeld van een schip dat door wild water gaat. Ook hier vallen mensen vanaf. Ach ja, gelukkig is God het die aan het roer staat. Dus alles is onder controle… Waar gehakt wordt vallen spaanders laat ik maar zeggen.

  Sjonge dat is het grote euvel, dat men ervan uit gaat dat God aan het roer staat van het schip, de boot of de teil.

  Kan je het allemaal nog met droge ogen aanhoren?

 83. midas says :

  Die intro vanaf 44 minuten van die gast op het podium om zijn bro te introduceren. God heeft HEM uitgekozen. HIJ is een jonge man van God. HIJ is door god geroepen. Ik dacht dat ik letterlijk over mijn nek zou gaan. Wat een walgelijke zelfverheerlijking alleen dan door zijn maat.
  Glorie aan de Haan……..
  Eer en glorie aan de Haan….

 84. Peter 2 says :

  @midas
  Dat is echt verschrikkelijk. En dan steeds dat “émen” er tussendoor. Maar God hij heeft ook veel te danken aan zijn bro. En bro heeft veel te danken aan de opper Haan.

  Dat is overigens heel gewoon hoor in dit soort gemeentes. Als er een gastspreker was dan wordt de eerste 15 minuten van de preek een lofoffer gebracht aan het ‘pastors echtpaar’. Hoe geweldig ze zijn. Hoe groot hun visie is en als laatste meestal de oproep om veel voor ze te bidden en als gemeente achter hen te gaan staan.
  Volgens mij hoe langer dat lofoffer duurt hoe groter de gage is die de gastspreker ontvangt.

 85. j-lo says :

  @ arie

  Peter 2 heeft al goed gereageerd over het knallen.
  maar dat gaat nvoorlopig denk ik niet gebeuren.

  Ik ken heel veel mensen die daar nog kerken en helemaal gebrainwashed nehemia helemaal toppiej vinden. Ze zien ook niet deze dingen vanuit de media enzoo. Ik kan er over meepraten vroeger kreeg ik ook vaak kritiek naar me hoofd ,waarom ik in die sekte zat enzoo. Maar toen was ik heel blind en gebrainwashed en dacht ik dus dat de mensen die mij waarschuwde gek waren.

  Er is zo snel vervanging daar. Op het moment dat Danny weg is staat de volgende al te popelen om zijn positie in te nemen . Daarna heerst er gewoon een stilte waarin lijkt dat er niks aan de hand is .

  Dat is net zoals het verhaal dat Nehemia enorm groeit. Ik denk ook niet dat nehemia krimpt ,maar groeien doet het niet. Want via de achterdeur gaan er heel veel mensen weg daar wordt niet over gepraat ,maar bij de voordeur staat er al weer een hele grote groep klaar om daar naar binnen te gaan.
  En idd ze kunnen heel goed lokken.

  voorbeeld :
  mijn vriend.. ongelovig…voor ik hem leerde kennen een x in nehemia geweest. fietste er langs en werd uitgenodigd om lekker binnen te komen tafelvoetballen. Zat daarna in een aanbiddingsdienst waar de handen de lucht in gingen en daarna de mensen lekker omvielen en hogere sferen raakte. spuugde gelijk de gemeente uit … en niet omdat ze zo zweverig bezig waren ,maar omdat ze hem naar binnen lokte voor andere dingen.

  Free@last… flyeren.. vb. er werd tegen de jeugd gezegd. Zeg maar niet dat het een kerk is ,maar een discoavond. Gemeen or not?

  maar of de boel nou door de media is gaat knallen tzal fijn zijn ,maar ik weet hoe gebrainwashed je kan zijn als je daar ben.

 86. Peter 2 says :

  Het klopt wat J-lo zegt. Zoals ik al op 30 augustus, 2012 om 4:07 pm zei, was ik ook gebrainwashed en ik kon het echt niet hebben dat er kritiek was op de gemeente. Toen wij in 2000 uit onze vorige gemeente naar Nehemia gingen werden wij ervoor gewaarschuwd. Ik wilde het niet horen. En zeker 8 jaar heb ik Nehemia met hand en tand verdedigd. Blind was ik, maar nu kan ik weer zien! (hoe Bijbels!!!).
  Steeds meer zag ik hoe hard de Haan is en hoe hij over lijken gaat. En nu de baantjes gegeven worden aan zijn kinderen en vrienden… Zeer verdacht allemaal…

 87. Ruud says :

  @Peter 2,

  Peter 2, op 30 augustus, 2012 om 3:05 pm zei:
  “Maar ook gemeentes als Jozua Dordrecht, Alblasserdam, Bron van levend water uit Hendrik Ido Ambacht, en nog een aantal kleinere gemeentes uit Dordrecht en Zwijndrecht zijn allemaal ontstaan uit Nehemia door scheuringen en dergelijke.”

  Ben een aantal jaar lid van Jozua geweest. Ik heb altijd begrepen dat Jozua Alblasserdam het gevolg is van kerkplanting en niet van kerkscheuring (iets fundamenteel anders).

 88. Shaul says :

  Jozua Alblasserdam is voortgekomen uit een (af)scheiding van Gerrit Mes uit Nehemia. Reden van zijn vertrek is mij onbekend, maar ik heb wel een vermoeden. Uiteraard heeft hij toen een aantal mensen meegenomen. Je zou eens moeten weten hoeveel oudsten er in de loop van de tijd daar zijn vertrokken! Gedwongen of vrijwillig.

 89. Peter 2 says :

  @Ruud:
  Voordat ik naar Nehemia ging zat ik in Jozua. Zelfs nog in de ‘koffiebartijd’ en later in de Wipmolen. Vanwege verhuizing naar Zwijndrecht en wonend op steenworp afstand van Nehemia zijn we in 2000 lid geworden van Nehemia. Vanuit Jozua Alblasserdam werden wij gewaarschuwd voor Nehemia.
  Inderdaad zoals Shaul aangeeft was Gerrit Mes oudste in Nehemia. Maar ook Pieter en Inge Vrije speelden een belangrijke rol in Nehemia en later in Jozua. Die scheuring toen is dwars door families en vrienden gegaan. Zo zitten bv de schoonouders van Danny Dane en de schoonouders van Bert de Haan in Jozua. Wat precies de reden van de scheuring is geweest weet ik niet. Het heeft te maken met de meer charsimatische koers, invloeden vanuit de VS, vallen in de geest en dergelijke wat ingang vond in Nehemia en waar oa Gerrit Mes en een grote groep met hem zich niet in konden vinden.

 90. mafchauffeur says :

  Ik durf de stelling wel aan dat veruit de meeste kerkplantingen uiteindelijk voortkomen uit een (af)scheiding. Al is het maar omdat individuele bevlogen christenen in hun gemeente/kerk niet kunnen vinden wat ze zoeken en deze verlaten om iets naar hun eigen smaak op te starten.

  Weliswaar ken ik (streek)gemeenten die zich tot doel stellen / hadden gesteld om te groeien totdat een bepaalde omvang is bereikt om zich dan vervolgens op te splitsen in twee gemeenten (geen wijkgemeenten, maar zelfstandig).

  Maar in de praktijk werd óf voortijdig gesplitst na “gedoe”, óf de beoogde omvang werd (nog) niet bereikt, óf de beoogde omvang werd wel bereikt maar inmiddels was de visie gewijzigd. (Al dan niet omdat de Heer zich had bedacht. :-))

 91. Johanna says :

  @peter2: beetje late reactie over wat je schrijft over D. Pieterman en zijn vrouw. Als ik die vrouw was, zou ik nu niet blij zijn… Straks wordt ze ter verantwoording geroepen voor wat jij hier schrijft over haar gevoelens t.a.v. The Big Rooster en zijn volgelingen en moet ze kiezen tussen grote heibel of liegen. Reken maar dat er meegelezen wordt.

 92. Ruud says :

  @Peter 2,
  Ik zat in Jozua in de “Kongingstraat”- en “Sikkelstraat”-tijd.
  De werkelijkheid zal wel wat gecompliceerder in elkaar zitten dan de overlevering. (En waarschijnlijk geldt dat voor alle verhalen hier).

  @mafchauffeur,
  Dat kan wezen, toch weet ik dat er ook voorbeelden zijn van geplande kerkplanting.

 93. joost says :

  DfTg

  Waarom moeten al die “hippe” gemeenten van dat tyfusengels gebruiken om modern over te komen.

  Een beetje “bevlogen” christelijke gemeente gebruikt natuurlijk de taal van de engelen om geloofwaardiger over te komen 😉
  joost

 94. joost says :

  jeetje mijn reactie is in afwachting van moderatie, was ik nu grof of zo?
  joost

 95. joost says :

  J-lo

  vind dat er in het blog weer enorm nehemia verheerlijking plaats vind

  Voorstel: op de nieuwe cd Nehemia rapsody.
  joost

 96. Peter 2 says :

  @Ruud:
  Koningsstraat zegt mij niets. Sikkelstraat is waar ze nu zitten toch?
  De werkelijkheid zit zeker gecompliceerder in elkaar. an wat er allemaal achter de kerkdeuren zich afspeelt weten wij maar een heel beperkt deel. Ik kan mij nu idd wel herinneren dat de officiele lezing was dat Jozua Alblasserdam ontstaan (geplant zoals dit artikel 😉 uit Jozua Dordrecht. Zij hebben ook altijd connecties gehad. Maar een van de eerste voorgangers van Jozua Dordt, Martin de Haan (citroen dealer) was ook in de begintijd betrokken bij e Nehemia. Sterker nog hij heeft in het Nehemia gebouw gewoont, toen er boven nog een woonhuis was, voor de grote verbouwing. Wat daar precies zijn functie was weet ik niet. Het zal iets van oudste zijn geweest.

 97. Peter 2 says :

  @Joost:
  haha starring Beelzebul 🙂

 98. mafchauffeur says :

  @Ruud: ik ook, maar bedroevend weinig.

  En ik vraag mij weleens af wat het nut is van wéér een nieuwe groep, naast alle bestaande clubjes.

 99. Peter 2 says :

  En hier is dan eindelijk een film van ons fotomodel!!!

 100. Shaul says :

  Valt me vies tegen. Dat is toch geen model?

 101. Bernard says :

  @Shaul

  Is denk ik ‘word of faith’ van Mark. Woorden hebben kracht, dus als hij vaak genoegt zegt en gelooft dat ze een model is… Dan wordt ze dat.

 102. Peter 2 says :

  @mafchauffeur
  als al die nieuwe groepen niet uit Nehemia waren vertrokken dan was dat ’s lands eerste megakerk geweest a la Joel Osteen. Kunnen ze straks de Kuip gaan kopen. Komen ook eindelijk al die profetieën uit… Moet eerst wel de haan uit het kippenhok verwijderd worden. Kippen leggen ook eieren zonder haan!

 103. mafchauffeur says :

  @Peter 2: zou wel fijn zijn geweest voor Feijenoord. Eindelijk eens een fatsoenlijk stadion bouwen. 🙂

 104. d says :

  Als al die ellende met aaldert van essen en vertrekkende groepen niet aan de orde was geweest, zou een kerk met een ledental in de richting van lakewood church van osteen niet eens onrealistisch zijn geweest. maar ja, de feiten liggen anders. ik heb ooit ergens gewerkt waar veel nehemianen werkten. ik kon niet met hen overweg, omdat hun waarheid de absolute waarheid was en ik mijn verstand niet mocht gebruiken. dit nu is voor mij een onmogelijkheid. Toch heb ik liever dat Bert de Haan tot inzichten komt en de gemeente gewoon gezonder wordt, zonder een autocrat met hielenlikkerss als Arie en Pleunie Lodder (oudstenechtpaar al jaren) dan dat t weer helemaal foutloopt. is zo elllendig voor de meensen die er komen

 105. joost says :

  Peter2
  Ik ben bang dat al die kippen zullen verdwalen in zo’n kuipenhok. 🙂
  joost

 106. timo miedema says :

  Beste j-lo bedankt voor je sympathie 😉 ik zet gewoon lekker mn naam erbij want ik heb niks te verbergen nehemia heeft mij hard laten vallen een keiharde veroordeling toen ik wat kreeg met een (niet nehemiaan……. Miss zet ik het hele verhaal wel op internet ik kijk nog wel ff maar dit eindeloze discusseren op internet heeft toch geen zin ik zou zeggen doe er wat aan of stop hiermee want dit schiet toch ook niet op zo als je echt overtuigd bent over je standpunt onderneem dan actie sterkte allemaal in ieder geval

 107. John says :

  @Timo

  Ik ben benieuwd naar je verhaal. En hier wordt niet echt gediscussieerd over wat verschillende mensen met Nehemia hebben meegemaakt. Hier vind je eerder een klankbord van mensen die jouw verhaal wél serieus nemen omdat ze soortgelijke dingen hebben meegemaakt. Dat is volgens mij wat de ex-Nehemianen hierboven hier naar toe trekt. Wat mij betreft zijn ze (en jij) van harte welkom hier.

 108. j-lo says :

  Haa Timo.

  Vind het best hoor dat jij je eigen naam gebruikt ! Ik weet niet of je emailadres en tel. nummer bekend zijn bij nehemia ,maar er zijn wel mensen geweest die onder hun eigen naam hebben gereageerd en het heel open hebben willen houden. Totdat ze de vervloekingen vanuit nehemia op de mail krijgen.

  Ben zo’n 3/ 4 jaar weg uit nehemia. Iedereen keerde mij de rug ook toe. Ik rookte en heb ook een relatie met een niet nehemiaan. Heb er heel lang gezeten ,maar ruik nu pas de geur van vrijheid. Ik heb een leven met normen en waarden. Geloof wel in God alleen op mijn eigen manier nu. Ben gelukkiger dan ooit. Wel veel vrienden kwijtgeraakt die ik uit nehemia kende aangezien ik een slechte invloed op ze had. Mja het zijn pas echte vrienden als ze altijd voor je klaarsstaan en niet alleen als je pro-nehemia ben.

  Ik heb veel over je gehoord en je filmpje wel 1000x toegestuurd gekregen van mensen uit nehemia die mij nog wel eens trug proberen te krijgen.

  Hoe ervaar je hetzelf dat nehemia nu jou filmpje nog op internet heeft ?
  Zoals je uit de discussie leest reageert er eerst iemand

  Plant, op 30 augustus, 2012 om 9:51 am zei:

  Een positieve kant van deze kerkcultuur is dat ze jongens als deze uit de shit kunnen halen: http://vimeo.com/37317313

  Hier hebben veel andere kerken sterke moeite mee.

  later geeft Bernard terug dat je al foetsie ben.

  Je geeft aan dat deze eindeloze discussie geen zin heeft!
  misschien niet ,maar veel van de mensen die deelnemen aan de discussies zijn zelf in nehemia al met de leiding in discussie gegaan. Het werd dan als rebels ervaren en als geestelijke strijd. Hierdoor zijn veel mensen gefrustreerd en uiten het op internet. En persoonlijk zal ik niemand aanraden om naar nehemia te gaan. In de tijd dat ik daar zat was ikvolledig de weg kwijt en gebrainwashed. Ik voel me gewoon sstom hoe ik toen in het leven stond.

  Ben eigenlijk wel benieuwd naar je verhaal ,maar je moet zelf weten of je dit deelt.

  Groetjes J-lo

 109. peter 2 says :

  Beste Timo,
  Dapper dat je hier reageert. Enige tijd geleden heb ik dat ook onder mijn eigen naam gedaan. Dat is mij duur komen te staan. Ik heb toen vele mails gekregen van leden die mij met allerlei geestelijke zaken bedreigden. Ineens kreeg ik veel aandacht, terwijl ik dat niet kreeg wanneer ik dat in een periode wel heel hard nodig had. iedereen die weg gaat uit Nehemia wordt gezien als afvallige en te kritisch. Vervloekt worden is dan heel normaal.

  Nu reageer ik dus onder een andere naam. Dat geeft mij de gelegenheid de wantoestanden aan de kaart te stellen. Ik nodig je uit om hier je verhaal te doen. Niet dat daardoor Nehemia of diens leiders zullen buigen. Maar jou zou het kunnen helpen en misschien gaan hierdoor bij anderen hun ogen open.

  Groet, Peter 2

 110. scott says :

  Mn vriendin heeft daar gezeten en haar fam. zit er nog echt gekkenhuis daar. Rare dingen gebeuren daar. Zweverige toestanden, hersenspoelen/indoctrineren. Ben er ook wel eens geweest nou never nooit meer al proberen ze je wel allemaal daar te houden door poeslief te doen. Wordt beetje geleid door 1 familie en zeg er maar niks over anders heb je problemen. Vriendin is daar ook uitgekotst ,omdat ik haar vriend ben. Ik ben zo slechte jongen aangezien ik geen christen ben en een zwaar slechte invloed uitoefen op mn vriendin. leiders hebben haar ouders opgefockt dat zij het moest uitmaken. Gelukkig zijn die ouders niet helemaal gebrainwashed en accepteren ze mij.

 111. Bert de haan says :

  Mensen, ik wil u waarschuwen!! spreek niet langer laster en smaad over mij want de toorn Gods zal op u vallen.

  Bekeerd u want dan zal de Heer u vergeven.

  Gods rechterhand Bert de Haan

 112. Ida says :

  Nou Bert de Haan dat zijn toch geen reacties

 113. Ds Dre says :

  Erg flauw om te doen of hier de betreffende Bert de Haan reageert.

 114. Marion says :

  Waarom reageren jullie allemaal zo naar?
  Kom eens kijken hoe het er echt is !

 115. waarheidszoeker says :

  @Marion,

  Kan ik hier uit op maken dat jij deel uit maakt van de kudde van Bert de Haan?

 116. Ds Dre says :

  @Marion.

  Dat hebben een aantal reageerders van dit forum gedaan.

 117. waarheidszoeker says :

  als het allemaal echt zo erg is daar in Zwijndrecht dan zal het kaartenhuis vanzelf instorten.

 118. joost says :

  Bert de Haan
  zeker altijd al de bescheidenste jongen uit de klas geweest.?
  joost

 119. marion says :

  Wij zijn niet kapot te krijgen met jullie leugens

 120. Peter 2 says :

  @Marion,
  ik heb 10 jaar lang gezien hoe echt het er is…

 121. joost says :

  marion

  Wij zijn niet kapot te krijgen met jullie leugens

  En wij (gelukkig) niet met die van jullie. 😀
  joost

 122. Peter 2 says :

  @Marion
  volgens sommigen bestaat de duivel ook nog steeds…

 123. Ds Dre says :

  De reactie’s van Marion komen nogal stereotype over.
  Eerst stellen dat de reageerders eerst maar eens moeten komen kijken. Daarna met het feit geconfronteerd dat een aantal dat daadwerkelijk hebben gedaan, dan maar roeptoeteren dat het allemaal leugens zijn. Weer een potentieel GG-lid voor de toekomst.

 124. marion says :

  Jammer dat jullie het zo bekijken.
  Maar voel je vrij om met de voorgangers te komen praten. Er is altijd ruimte voor na de dient en bespreek je problemen.

  Tuurlijk kunnen jullie daarna nog steeds van mening verschillen ,maar daarvoor zijn we mensen. Gelukkig word je gewoon in je waarde gelate .om daarna nou het internet vol te zetten met dit soort onzin?

  Jammer.

  Het fijne vind ik zelf dat ik vrij ben om te doen en te gaan en vrij ben om over alles te praten.

 125. plant says :

  Lekkere argumentatie Marion: ‘Kom maar is praten’.

  Volgens mij wordt er hier gepraat? Wat dacht je ervan om inhoudelijk op de kritiek in te gaan?

 126. Ds Dre says :

  @Marion

  Ik wil best met de voorgangers van Nehemia praten. Ik heb geen problemen met Nehemia, een gedachte wisseling op inhoud is zonder emotie bij prima te doen.
  Alleen na de dienst lijkt me lastig, hoe weet ik dat de dienst afgelopen is? Ik ga een dienst niet meemaken omdat het mijn stijl absoluut niet is.
  In het verleden heeft TRIN mij ook uitgenodigd, maar toen ik voor een afspraak belde was ik opeens niet meer welkom. Vraag eerst maar eens aan de voorgangers of ze jouw voorstel zien zitten. Zo ja dan kunnen ze via de redactie van GG in contact met mij komen.
  Ik ben benieuwd.

 127. j-lo says :

  @ Ds dre

  Wat marion waarschijnlijk bedoeld is dat er na de dienst altijd ruimte is voor gebed met de oudste en voorgangers vooraan. IPV een gesprek

 128. Shaul says :

  Wat ik hier uit lees is, dat er ruimte is om met de voorganger en de oudsten te bidden i.p.v. een nutteloos gesprek, nota bene vooraan.
  Het gebed van de rechtvaardige vermag veel; dus je weet maar nooit!

 129. Peter 2 says :

  Ha de discussie is nu ook begonnen op Staat geschreven:
  http://www.staatgeschreven.nl/2012/09/10/merendeel-tieners-nehemia-nu-al-ongeschikt-voor-berts-koninkrijk/

  Nehemia wordt wel erg populair zo…

 130. marion says :

  @ ds dre

  ik kan persoonlijk geen afspraak voor u regelen, maar na de dienst staan alle oudsten voor u klaar om een open gesprek te voeren en ja inderdaad j-lo er is ook ruimte voor gebed maar ook een praatje maken en u gevoel te uiten. Dan zou u ongeveer rond 11 u ’s morgens moeten komen of rond 13:30 /14:30 op zondag.

 131. plant says :

  Marion, je hebt toch zelf ook ideeën? Waarom ga je niet zelf in gesprek? Graag lezen wij invalshoeken en inzichten waar we nog niet aan hebben gedacht.

 132. Wilfred says :

  Plant op laat je planten… staat leuk! 😉

 133. Ds Dre says :

  @Marion.

  Ik heb een veel beter alternatief. Er zijn hier op GG een aantal artikelen verschenen over Nehemia Zwijndrecht. Nav deze artikelen een aantal commentaren van mensen die lid zijn geweest van Nehemia Zwijndrecht. Met nu als commentaar van een huidig lid van Nehemia dat de beweringen niet overeenkomen met de werkelijkheid nu.
  GG past hoor en wederhoor toe. De leiders kunnen uiteraard reageren met een eigen artikel hier op GG, maar nog mooier een open gesprek met iemand die geen negatieve ervaringen met welke evangeliese geloofsmeenschap dan ook. Kan een mooi artikel op GG worden waarin wat jij toch ook wil een objectief beeld van Nehemia.

 134. rob says :

  @DsDre

  GG past hoor en wederhoor toe. De leiders kunnen uiteraard reageren met een eigen artikel hier op GG, maar nog mooier een open gesprek met iemand die geen negatieve ervaringen met welke evangeliese geloofsmeenschap dan ook. Kan een mooi artikel op GG worden waarin wat jij toch ook wil een objectief beeld van Nehemia.

  Ik ben ook wel benieuwd naar wat Marc de Haan zelf vindt van dit artikel.

 135. mafchauffeur says :

  @rob: het artikel bestaat nagenoeg geheel uit ruime citaten, aangevuld met de woorden “zoonlief en uitverkoren opvolger”, “grote haan”, “kleine haantje” en het zuigende zinnetje: “Wil je ook een plantje worden in het huis van de Heer?”

  Daar zal Marc nauwelijks een bezwaar tegen kunnen hebben.

  Dat GG geen strenge senzuur toepast op reacties van ex-Nehemiagangers, dát zal hij minder geslaagd vinden. Hoewel stiekem toch weer wel, want dergelijke aanvallen van de Tegenstander bevestigen natuurlijk wél weer het feit dat hij op de Juiste Plek zit. 🙂

 136. Peter 2 says :

  Wat ik het meest storend aan het blogvan Marc de Haan vind is dat er met allerlei engelse termen wordt gesmeten. Dat hij een verklaring geeft van wat de gemeente is. en dat een ieder die buiten de gemeente werkzaam is een dwaler is. Niet normaal meer. De gemeente legt hij uit als een fysieke plaats, in dit geval Nehemia te Zwijndrecht. Dit is natuurlijk volstrekt onbijbels. Sinds het nieuwe testament is er geen huis van God meer waarin God woont en waar hij zich manifesteert. Als christenen vormen wij het Lichaam van Christus. Dat is niet afhankelijk van een plaats. Dus als hij zegt dat er mensen zijn die voor christelijke organisaties werken, maar niet voor de gemeente dan is dat een dwaling te noemen. Want bén je een kind van God, dan heb je automatisch deel aan de Gemeente (Lichaam van Christus) en wat je waar ook doet, je doet het in de Gemeente, omdat je er onlosmakelijk deel van bent. Deze tieners kunnen dan ook nimmer ‘churchbuilders’ worden, omdat er maar Eén is die Zijn Gemeente bouwt en dat is Christus. Hij voegt mensen toe. Hij organiseert geen events, Next Gens, small groups en nog meer van die onzin dingen.

  Ik weet dan zijn vader lief eens heeft gezegd dat de Nehemia gemeente altijd heel zorgvuldig zal zijn met het uitnodigen van sprekers, omdat ze het Woord zo zuiver mogelijk wil brengen en ze dus niet zomaar met iedereen in zee gaan. De zaken rondom Mattheus van der Steen en de Lakeland ‘opwekking’ keurden ze dan ook af.

  Maar zoonlief kan kennelijk de groots mogelijke onzin naar buiten brengen. Dit wordt niet getoetst aan het Woord…

 137. rob says :

  @Maf
  Ohja, hoe meer laster hoe meer zegen 🙂

 138. mafchauffeur says :

  @rob: Correct. Een zowel briljant als ideaal Geestelijk Principe.

  Alleen het woordje “liegende” in Matth.5:11 kan wat roet in het gezalfde eten gooien. Maar dat woordje is wellicht pas later in de tekst toegevoegd door een overijverige vertaler.

  Of zoiets.

 139. John says :

  @peter 2, op 3 september, 2012 om 7:43 pm

  Heb je toevallig nog wat van die mails en zou je bereid zijn die eens te posten? Ben wel benieuwd inmiddels hoe er op kritische ex-Nehemianen wordt gereageerd!

 140. John says :

  @Marion

  Het fijne vind ik zelf dat ik vrij ben om te doen en te gaan en vrij ben om over alles te praten.

  En de ex-leden van Nehemia die behoefte hebben om hun ervaringen op internet te delen zijn ook vrij om te doen en te gaan en vrij om over alles te praten. Ook al wek jij de suggestie dat ze dat niet zouden moeten doen. Deal with it.

 141. rob says :

  @Peter2 / John

  Dapper dat je hier reageert. Enige tijd geleden heb ik dat ook onder mijn eigen naam gedaan. Dat is mij duur komen te staan. IIk heb toen vele mails gekregen van leden die mij met allerlei geestelijke zaken bedreigden. Ineens kreeg ik veel aandacht, terwijl ik dat niet kreeg wanneer ik dat in een periode wel heel hard nodig had. iedereen die weg gaat uit Nehemia wordt gezien als afvallige en te kritisch. Vervloekt worden is dan heel normaal.

  Dat is denk ik wel zo’n beetje antwoord op je vraag John.
  Als hij hier een mailwisseling laat zien is het weer afgelopen met de anonimiteit.

  @Peter
  Bedreiging met geestelijke zaken (zoals vervloeking neem ik aan) zijn dus een probleem voor je? Denk je dat ze die bedreiging waar kunnen maken ?

 142. Peter 2 says :

  @Rob,
  de bedreigingen cq vervloekingen zijn geen probleem voor mij. Die kunnen ze niet waar maken en God zal er ook niet aan meewerken 🙂

 143. rob says :

  @Peter2
  Gelukkig 🙂
  Ben je nu kerkloos of heb je voorlopig geen zin in een nieuw avontuur?

 144. Peter 2 says :

  @Rob
  Mijn ervaringen in Nehemia hebben er toe geleid dat ik zeer aan het nadenken ben gegaan, hier en daar wat heb gelezen (ook de bijbel) en tot mijn persoonlijke overtuiging ben gekomen om niet meer naar een dergelijk georganiseerde gemeente te gaan of lid te worden. Dis soort avonturen staan mij totaal niet meer aan.
  Ik denk wat God wil is vooral dat er relaties worden aangegaan met mensen onderling. Vriendschappen tussen mensen die daar zelf voor kiezen. Zodat je oprecht betrokken bent naar elkaar toe en dat niet vanuit een georganiseerd verband. Maar spontaan doordat er in je leven mensen op je weg komen.

  Dat vele vele werk wat er in dergelijke kerken wordt gedaan is er alleen maar op gericht om te presteren en de kerk een goede naam te bezorgen, want daarin moet het plaatsvinden. lees maar het blog van Marc. Relaties onderling zijn er niet, want sinds ik Nehemia uit ben zie of spreek ik niemand meer muv één persoon. Terwijl ik dacht dat ik met veel mensen omging. Maar het waren niets meer dan gewoon collega’s.

  Ik lees op het moment het boek van Jake Colson (=pseudoniem) “Dus jij gaat niet meer naar de kerk?”. Ontzettend interessant en het beantwoord en bevestigd mijn gedachten over ‘kerk zijn’. Ga gewoon relaties aan.
  Je kan het hier vinden: http://www.jakecolsen.com/Translations/Dutch/jakedutch.pdf

  Er staan zoveel voorbeelden in uit de kerk van de hoofdpersoon die zowat 1 op 1 te leggen zijn op de situatie in Nehemia en dergelijk georganiseerde kerken. bijzonder!

 145. christen says :

  @ Beste allen,

  stop a.u.b. met al dat gelaster.
  Het raakt veel mensen om mij heen en
  er word onnodig onrust gezaaid!!

 146. mafchauffeur says :

  @christen:

  er word onnodig onrust gezaaid

  Je bedoelt toch niet dat er onrust in de Gemeente ontstaat door wat heen-en-weer gereageer op een weblogje als Goedgelovig?

 147. Professor Prietpraat says :

  @mafchauffeur,

  waar slechts enkele honderden mensen regelmatig op meelezen en dat op een bevolking van 16 miljoen. 😉

 148. rob says :

  @Peter2
  Herkenbaar, ben zelf ook zonder kerk, toen de problemen kwamen merkte ik dat ik er alleen voor stond. Als ik mensen van de kerk tegen kom op straat weten ze zich geen houding te geven.
  (negeren, overdreven vriendelijk) Maar niemand vraagt zich af hoe het verhaal nou echt in elkaar steekt, en dat verbaast mij nog het meest. Het lijkt wel of het schip moet doorvaren, koste wat kost..
  Wie niet mee vaart mag verzuipen. Er wort flink geofferd om het systeem van machtsverhoudingen overeind te houden.

  Bedankt voor je tip van het boek.

 149. rob says :

  @Peter2

  Zelfs wanneer Zijn daden of woorden de meest duistere motieven van de mensen blootlegden, voelden de mensen zich niet te schande gemaakt. Ze voelden zich veilig, echt veilig bij Hem. In Zijn woorden zat geen zweem van veroordeling, alleen maar een uitnodiging om tot God te komen. Er is niemand geweest die je eerder je diepste geheimen zou willen toevertrouwen. Als je aan iemand zou moeten denken die jou op de slechtste momenten van je leven zou mogen zien, dan zou je Hem kiezen. Hij verspilde Zijn tijd niet met anderen bespotten, en Hij was ook niet onder de indruk van hun religieus gedrag.” Hij wierp een blik op degenen die dit net gedaan hadden. “Als Hij ze iets wilde zeggen, dan deed Hij dat en ging weer verder en je was je ervan bewust dat je Hij meer van je hield dan iemand ooit had gedaan.” Hier stopte hij even, sloot zijn ogen en hield zijn lippen stijf op elkaar, alsof hij moeite had om z’n tranen tegen te houden. “Ik heb het ook niet over een ‘aai poes’ sentimentaliteit. Hij had iemand echt lief. Het maakte niet uit of je een Farizeeer was of een hoer, een discipel of een blinde bedelaar, een Jood of een Samaritaan of een heiden. Zijn liefde strekte zich uit naar ieder persoon. En de meeste mensen naar wie Hij die liefde uitstrekte hielden ook van Hem als ze Hem tegenkwamen. Hoewel weinigen Hem volgden, proefden degenen die misschien slechts enkele momenten in Zijn nabijheid waren een frisheid en kracht in Hem die ze jaren later nog niet vergeten waren. Op de een of andere manier wist Hjj alles over hen en hield toch nog van hen, met heel Zijn hart.” Weer stopte hij en keek de menigte onderzoekend aan. Ondertussen waren er ongeveer 30 mensen stil blijven staan om te luisteren. Ze hadden hun ogen op hem gericht en keken hem met open mond. Ik geef zijn woorden hier weer, maar ik weet niet goed hoe ik de impact die ze hadden moet beschrijven. Er was niemand die binnen gehoorsafstand van hem stond die zou ontkennen dat z’n woorden vol kracht en echtheid waren. Ze kwamen uit het diepst van zijn hart.

  Intrigerend .

  Toch geloof ik niet dat dit waar is.
  Wel dat Jezus zo kan zijn.
  De reactie van de mensen op Jezus is niet geloofwaardig in dit verhaal.
  Let vooral op de eerste alinea.
  Als mensen zo gek waren op de waarheid was het nooit zover gekomen dat je de kerk uit gemanouvreerd werd.
  En dat stuk niet willen zit ook in jou en mij.
  Dat heb ik geleerd van mijn kerkavontuur en een wijs mens die op mijn pad kwam.

  Weer verder lezen 🙂

 150. Peter 2 says :

  @christen,
  begrijp niet dat er onrust wordt gezaaid. Zover ik begrepen heb zijn degene die uit Nehemia weg zijn gegaan mensen die een pact met de duivel hebben gesloten. Zij zijn verzuurd volgens een preek van Bertus de Haan. De blijvers zijn degene die op het goede pad van Bertus wandelen in zijn schaduw.
  Dan moet men toch bestand zijn tegen deze kerk verlaters. God is met Bert en Bert = God. een betere atmosfeer kan je daar niet hebben. Ver weg van onrust!

 151. Peter 2 says :

  citaat van de website. Onderstaande staat ook al heel lang (jaaaaren) op een groot bord beschreven in het ‘Huis der Helden’. In bedrijfsjargon ook wel de kantine genoemd.
  Met deze atmosfeer kán er gewoon geen onrust gezaaid worden. (Tenzij er dan toch kritische leden zijn…)

  Bij elk huis hoort een atmosfeer en dit klimaat wordt gezamelijk bepaald door de leden van dat huis. Als Nehemia streven wij de volgende atmosfeer na, omdat we geloven dat binnen het huisgezin van God allen een plek behoren te hebben.

  •Een atmosfeer van liefde en gemeenschap der heiligen
  •Een atmosfeer van Goddelijk geïnspireerde éénheid
  •Een atmosfeer waarin overwinningsleven mogelijk is
  •Een atmosfeer van veiligheid en geborgenheid
  •Een atmosfeer waarin iedereen kan ontvangen
  •Een atmosfeer waarin jong en oud belangrijk zijn
  •Een atmosfeer die uitreikt naar het verlorene in de stad en de streek
  •Een atmosfeer van bovennatuurlijke verwachting
  •Een atmosfeer van financiële zegen en Gods voorzienigheid
  •Een atmosfeer met een geopende poort naar de hemel
  •Een atmosfeer van gebed
  •Een atmosfeer van geloof
  •Een atmosfeer van genezing
  •Een atmosfeer van aanbidding
  •Een atmosfeer van vertroosting
  •Een atmosfeer van gastvrijheid
  •Een atmosfeer van gezamenlijke visie
  •Een atmosfeer waarin ruimte is om te groeien in een bediening
  •Een atmosfeer met bijbels leiderschap
  •Een atmosfeer waarin het woord van God centraal staat

  Elk lid van de gemeente is mede verantwoordelijk voor het creëren van de bovengenoemde atmosfeer binnen Nehemia. Het is onze roeping, om als vele leden van dat éne Lichaam aaneengesloten te functioneren en gezamenlijk de “Grote opdracht” te vervullen.

  bron:
  http://www.nehemia.nl/Over-ons/de-gemeente

 152. rob says :

  @Peter2
  Dat is toch de ideale gemeente met al die geweldige atmosfeer:)

 153. Peter 2 says :

  @Rob
  voor mij wordt het dan ook steeds onbegrijpelijker waarom ik daar weg ben gegaan… 😉

 154. Peter 2 says :

  @Rob
  ik kom vanavond terug op je comment van 10.23am

 155. christen says :

  Hallo Bloggers,

  @ peter2
  Ik geloof nooit dat er iets in de mond is genomen met een pact met duivel.
  Bert is zelfs bereid om je uit te zegenen wanneer je naar een andere gemeente gaat.

  nee de onrust die hier gemaakt wordt is in geen enkele weg in nehemia terug te vinden. Gelukkig bouwen wij een kerk en kan niemand het afbreken.
  Wel merk ik bij familie,vrienden,kennissen en collega’s een soort onrust over dingen die in de media zijn verspreid en niet waar zijn. Zij zien mij aan aalsof ik gek ben die gemeente te bezoeken door verhalen die in de wereld zzijn gekomen die niet waar zijn. Ik ervaar dat als een geestelijke strijd. Ik zou graag eens mijn collega’s mee willen nemen om kennis met het geloof te laten maken, maar helaas is er onzin de wereld ingekomen. Bert heeft een woord gehad voor de gemeente en dit word dan enigzins op internet overdreven gemaakt door wat bloggers en het altijd afsnauwende “geen stijl”

  Hoe ervaar ik het zelf?
  Nehemia is een warme gemeente waar iedereen welkom is.
  man, vrouw, kind, drugsverslaafd, hoeren, zwervers, hooggeschoolde en laaggeschoolde. We zien deze groepen allemaal terugkomen en ik ervaar een eenheid. Zelf wou ik zelf eerst gaan samenwonen voor het huwelijk en ik wist dat de gemeente hier niet achter staat,maar hier hebben we gewoon op een volwassen manier over kunnen praten.Dus de verhalen over dat niks bespreekbaar is is nonsens. Ben na het gesprek het anders gaan inzien en toch eerst gaan trouwen. Ik had zelf het woord verdraaid. Tijdens ziekteperiode heb ik veel kaartjes en telefoontjes mogen ontvangen van mijn broeders en zusters. Ik heb mij nooit alleen gevoeld. Dat nehemia geleid word door de “haantjes ” is niet expres. Er zijn zelf mensen die zich niet aan de regels hielden of er geen zin meer in hadden gestopt met hun functie waardoor er nu een nieuwe groep is ontstaan. Over die 8 die gekozen zijn voor de next gen. is veel gebeden voor een wijze keuze en kijk nou wat er is gebeurd het is helemaal geleid. Dit betekend niet dat de tieners minder waard zijn als ze niet gekozen worden. Er zijn genoeg bedieningen te vervullen en in het lichaam van christus is iedereen belangrijk een arm,oor bbeen etc. Ik vind het er heel fijn en vind al de verhalen hier opstandig en zelfs gemeen.

  Hoop dat er ook eens naar de mening van een aanhanger wordt geluisterd.

 156. rob says :

  @Christen

  nee de onrust die hier gemaakt wordt is in geen enkele weg in nehemia terug te vinden. Gelukkig bouwen wij een kerk en kan niemand het afbreken.

  Het zou zomaar kunnen dat die onrust onder het vloerkleed terecht komt omdat er geen echte openheid is. Oppervlakkig gezien is er geen onrust. Het individu dat moeite heeft met de gang v zaken wordt geisoleerd en teruggeworpen op zichzelf. Zo heeft het systeem er geen last van en kan het systeem intact blijven.

  Wel merk ik bij familie,vrienden,kennissen en collega’s een soort onrust over dingen die in de media zijn verspreid en niet waar zijn. Zij zien mij aan aalsof ik gek ben die gemeente te bezoeken door verhalen die in de wereld zzijn gekomen die niet waar zijn. Ik ervaar dat als een geestelijke strijd. Ik zou graag eens mijn collega’s mee willen nemen om kennis met het geloof te laten maken, maar helaas is er onzin de wereld ingekomen. Bert heeft een woord gehad voor de gemeente en dit word dan enigzins op internet overdreven gemaakt door wat bloggers en het altijd afsnauwende “geen stijl”

  mijn collega’s kennen Nehemia niet.
  Zit je in een klein wereldje, ligt je werkvloer naast Nehemia?

  Hoe ervaar ik het zelf?
  Nehemia is een warme gemeente waar iedereen welkom is.
  man, vrouw, kind, drugsverslaafd, hoeren, zwervers, hooggeschoolde en laaggeschoolde. We zien deze groepen allemaal terugkomen en ik ervaar een eenheid. Zelf wou ik zelf eerst gaan samenwonen voor het huwelijk en ik wist dat de gemeente hier niet achter staat,maar hier hebben we gewoon op een volwassen manier over kunnen praten.Dus de verhalen over dat niks bespreekbaar is is nonsens. Ben na het gesprek het anders gaan inzien en toch eerst gaan trouwen. Ik had zelf het woord verdraaid. Tijdens ziekteperiode heb ik veel kaartjes en telefoontjes mogen ontvangen van mijn broeders en zusters. Ik heb mij nooit alleen gevoeld.

  Natuurlijk is iedereen welkom, mits men niet kritisch is naar het leiderschap.

  Dat nehemia geleid word door de “haantjes ” is niet expres. Er zijn zelf mensen die zich niet aan de regels hielden of er geen zin meer in hadden gestopt met hun functie waardoor er nu een nieuwe groep is ontstaan. Over die 8 die gekozen zijn voor de next gen. is veel gebeden voor een wijze keuze en kijk nou wat er is gebeurd het is helemaal geleid. Dit betekend niet dat de tieners minder waard zijn als ze niet gekozen worden. Er zijn genoeg bedieningen te vervullen en in het lichaam van christus is iedereen belangrijk een arm,oor bbeen etc. Ik vind het er heel fijn en vind al de verhalen hier opstandig en zelfs gemeen.
  Hoop dat er ook eens naar de mening van een aanhanger wordt geluisterd.

  Heb je serieus met mensen gesproken die zich terugtrokken omdat ze niet gemotiveerd zouden zijn?
  En wat zegt het ‘niet gemotiveerd zijn”.
  Kun jij je altijd aan de regels houden? en welke regels zijn dan zo grof overtreden dat men weg moest?
  Roofden ze de collectekist leeg?

  Je vertrouwen in de gang v zaken is roerend, maar het zou zomaar kunnen dat het onterecht is.

  Denk je dat gebed altijd een sluitend antwoord geeft, denk je dat je alles wat je als antwoord in je gebed hoort ook echt v God is?
  Nb: het komt voor dat christenen dingen denken te zien als antwoord op gebed terwijl dat niet het geval is. Er zijn ook zat foute profetien in omloop. Dat het leiderschap gekozen is vanuit gebed hoeft niet veel te zeggen.

 157. Plant says :

  @Christen

  Goed dat je het gesprek aangaat!

  Een vraag, hoe denkt u over de evangelisatiecampagne in het Olympisch stadion?
  Beschreven ook hier: https://goedgelovig.wordpress.com/2012/07/26/festival-of-life-biedt-levenloze-aanblik/

 158. Peter 2 says :

  @rob, op 18 september, 2012 om 10:23 am
  ik denk ook dat er in ieder mens juist vooral iets zit van niet willen ingaan op de genade en liefde van Jezus. uiteindelijk heb ik zelf de eerste 24 jaar van mijn leven niet in hem geloofd, doordat ik niet kerkelijk ben opgevoed.

  Wat de schrijver denk ik juist wil kenbaar maken, ook met dit stuk is dat Jezus zo verschrikkelijk anders is dan we tegenwoordig vanaf de podia en kansels horen in de verschillende kerken en gemeentes. Daar ben je misschien wel al achter gekomen als je verder hebt gelezen.
  Dé grote vraag staat centraal in dit boek: Wat ís en wie zijn de gemeente?
  En dat beantwoord dit boek op een bijzondere manier. Wat mij dan ook erg aanspreekt is dat ‘John’ op geen enkele manier veroordelend is naar Jake. Hij stelt slecht vragen die Jake enorm aan het denken zetten. Dit boek zet je zelf aan tot denken in het hoe en waarom van de plaatselijke gemeente en het ‘functioneren’ van de leden en leiders.

  Op veel punten herken ik er zo ontzettend veel in met wat ik heb meegemaakt in Nehemia. Maar talloze andere gemeentes voldoen aan het profiel in dit boek.

 159. Peter 2 says :

  @Christen

  Ik kwam tot ongeveer 2 jaar geleden ruim 10 jaar in Nehemia met mijn hele gezin. Wij zaten er ‘diep’ in en besteedde veel veel vrije tijd in de gemeente aldaar. Ook ik stond 100 zoniet 1000% achter de visie en de leiders. Wij waren zeer actief in verschillende sectoren van de gemeente totdat ik helaas ziek werd. In die tijd werden er meerdere mensen ziek die op belangrijke posten stonden.
  Waar men zich vooral druk om maakte is het feit hoe de vacatures opgevuld dienden te worden. In de ruim 1.5 jaar dat ik niet in staat was de gemeente te bezoeken heb ik niet één kaartje, bezoekje of wat dan ook gehad. Immers het werk moest doorgaan.
  Dit heeft mij aan het nadenken gezet en uiteindelijk trok ik de conclusie dat er geen relaties zijn onderling. Er zijn slechts werkrelaties.
  En ik weet dat ik niet de enige ben. Deze (en andere) gemeente is er vooral voor de sterken, die bergen werk kunnen verzetten. Liefde wordt gepredikt en geproclameerd, maar het is er niet.

  Wat je ziet is vooral een (gladde) buitenkant. Menig bedrijf kan er een puntje aan zuigen aan de pr en reclame die nehemia maakt. Ik ben in mijn Nehemia tijd tot in de keuken gekomen zoals je dat noemt en ben achteraf van zaken geschrokken. Toen was ik nog verblind.

  Tot het moment dat ik zaken (na mijn ziekte) aan de orde ging stellen was ik niet meer die geliefde broeder. Nee, mij werd pastoraat aangeboden om bevrijd te worden van een geest van kritiek. Toen gingen mijn ogen open voor de manipulatie en misleiding. In mei van dit jaar werd ik daar nog eens goed in bevestigd waar het volgende item over gaat: https://goedgelovig.wordpress.com/2012/06/29/haantjesgedrag-in-zwijndrecht/

  Die preek heeft mij doen besluiten nooit meer een dergelijke gemeente binnen te stappen. Als ik mij onderwerp dan doe ik dat alleen aan God en niet aan een voorganger zoals Bert de Haan.

 160. Peter 2 says :

  De volgende reactie is door een gemeentelid geplaatst onder het blog van Marc de Haan:
  “Omer En Debora Thomassetti:
  Hey Marc, ik wil je toch even wijzen op het feit dat er nogal wat kritiek is op het bovenstaande stukje. Dat weet je natuurlijk wel, maar ik vind een beetje dat sommige kritiek terecht is. Je uitspraak over die jongeren die in allerlei organisaties etc.. etc.. erg druk zijn, te zeggen dat ze ronddwalen en NIET bezig zijn met wat Jezus wil bouwen, nl. ZIJN KERK, vind ik een verkeerde uitspraak, eerder een verkeerde woordkeuze. De kerk van Jezus is inderdaad universeel en hun werk daar bouwt dus OOK mee aan de Kerk van Jezus. Ik vertrouw erop dat je dat gelooft. Jouw visie echter hier is het bouwen van de plaatselijke gemeente, maar je woordkeuze en uitspraken zijn wat ongelukkig. Kan je dat niet gewoon eens toegeven op zo’n forums als “Goedgelovig” waar je afgebroken wordt als het “nieuwe haantje” omwille van deze uitspraak? Je hebt ongetwijfeld mensen gekwetst hiermee. Je beschuldigt mensen van zinloze handelingen waar Jezus niet blij mee zou zijn… dat ze verkeerd bezig zijn en alleen Nehemia telt of de plaatselijke gemeente… Wie gaat dan die kampen leiden of campagnes leiden? Wie gaat de zending in? Zijn zij dan verkeerd bezig? Ik vind dat je hier iets moet rechtzetten, vergeving vragen aan mensen, jongeren, die je gekwetst en teneergedrukt hebt. Ze zijn er hoor, veel meer dan je denkt… Ben je bereid vergeving te vragen voor deze verkeerde of verkeerd uitgedrukte uitspraak? Jou kennende zal je dat zeker doen. God wil dat we vergeving vragen als we mensen “pijn” gedaan hebben. De een achte de ander uitnemender dan zichzelf. Gods zegen broer.”

  bron: http://www.nehemia.nl/blog/Nehemia-Youth-Churchbuilders

 161. j-lo says :

  mag ik even heel hard lachen peter2
  Oh my goodness !!! .

  Alleen vrees ik dat Omer nu ontiegelijk op zijn lazer gaat krijgen of dat er duidelijk aan hem gevraagd gaat worden niet online dit soort uitspraken te doen. Hoop dat hem de ellende die ons is aangedaan bespaard blijft.

  Omer heeft veel uitspraken waar ik totaal niet achter sta ,maar echt petje af dat hij de onjuiste uitspraken in zijn ogen gelijk bij de persoon durft neer te leggen.

 162. Ds Dre says :

  Ik ben ook benieuwd hoelang dat bericht blijft staan en als er al reactie op komt wat dat zal zijn. Openlijk kritiek leveren op een leider, zou dat mogen?

 163. Peter 2 says :

  @Ds Dre
  daar kan ik kort over zijn:
  dat mag niet!
  Op de FB van Nehemia zijn ook weleens vragen gesteld over Frankie Ouweneel, maar daar is nooit een reactie op gekomen.

 164. Omer Thomassetti says :

  @iedereen: Ik wil even aan iedereen op deze site zeggen dat ikzelf 5 minuten geleden beslist heb om mijn vraag aan Mark Jan zelf te verwijderen. Ik doe dit naar aanleiding van het feit dat de tekst veranderd is. Ik meen te weten dat iedereen dit wel een goede zaak zal vinden. Of dit nu komt naar aanleiding van mijn bericht, dat weet ik niet. Misschien wel, misschien niet. In ieder geval moet ik ook bekennen dat ik dit meer persoonlijk had moeten doen. Ik heb er niet bij stil gestaan dat natuurlijk iedereen kon meelezen. Stom van mij. Maar goed. Het is gebeurd. Ik heb hiermee geen kritiek gegeven op leiders, Ik weet dat onze leiders open staan voor opmerkingen. Er wordt gezegd dat ik ontiegelijk “op mijn lazer zal krijgen”. Ik denk het niet echt. Er zal misschien wel iets gezegd worden. Wat ik fout deed, weet ik van mezelf, is dat ik het op de site gedaan heb, zodat anderen het ook konden lezen. Dat was fout. Maar dat ik de opmerking geef, is niet fout. Dat had wel beter persoonlijk geweest. Sorry aan Mark Jan hiervoor. Ik getuig hiermee ook dat het mijn beslissing is de opmerking te “deleten”, zonder medeweten van Nehemia. Ik heb met hun nog geen contact gehad. Ik ben uiteraard zelf ook wel benieuwd wat ze zullen zeggen. Maar dat komt wel goed. Het zijn betrouwbare en goede christenen.
  @J-Lo: ik denk dat het bijbels is om de dingen waarvan je denkt dat het onjuist is, direct en rechtstreeks bij de persoon zelf te brengen, of het nu een leider is of niet. Er staat echter ook zoiets als “onder vier ogen” en dat heb ik niet gedaan, net zoals jullie. Dat was fout en dus, mea culpa.
  Verder vind ik het erg overdreven, at woordgebruik van jou: “… de ellende die ons is aangedaan…” alsof er zulke erge dingen zouden gebeurd zijn. Overdrijf je niet een beetje in je taalgebruik? Wat voor “ellende” is je dan aangedaan?

 165. Peter 2 says :

  @Omer
  hoe bedoel je dat je meent te weten dat jouw tekst veranderd is. Kan dat zomaar dan, dat iemand anders jouw FB comment veranderd?
  Nu zonder grappen en grollen, ik vond het wel dapper van je om onder eigen naam een dergelijke vraag én een kritische noot te kraken. Ga je Marc ook nog persoonlijk benaderen?
  De ellende die ik onder andere heb meegemaakt is naar aanleiding van 2 comments die ik gaf op die FB site van bezorgde leden. Als ex lid gaf ik een comment op een stelling. Het enige wat ik zei dat ik mijn situatie kan herkennen in de stelling. En nog een dergelijk andere comment. Lang zo ‘zwaar’ niet zoals jij deed.
  Daarop heb ik veel mails gehad op mijn privé mailadres en op mijn fb account met echt vreselijke verwensingen en vervloekingen. Ook van mensen met wie ik vele jaren heb samengewerkt in de gemeente. Daar ben ik echt even kapot van geweest. Ook hebben een aardig aantal nehemianen mijn toen ontvriend op FB. Daar zat ik overigens echt niet mee, maar goed. Het geeft wel aan dat de ‘atmosfeer’ die nehemia nastreeft er alleen is voor de buitenkant, maar dat er van binnen heel wat rotte eieren ertussen zitten te meuren. Ben jee eenmaal ex lid, dan wordt je uitgekotst. We dachten veel vrienden te hebben daar, maar we zien nagenoeg niemand meer. Zo triest. Relaties bestaan daar niet. Het begon al toen ik een paar jaar geleden ziek werd. Ik was niet meer inzetbaar. Waar Richard zich slechts druk om maakte is het feit dat er vacatures ontstonden. In die anderhalf jaar dat ik ziek was heeft hij mij niet één keer gebeld, bezocht ed. Dit geld ook voor de andere oudsten. En juist met hen werkte ik nauw samen. Maar ook binnen de andere sectoren waren mijn vrouw en ik werkzaam. en ook van hen hebben we niemand gezien.

  Zo is het gegaan en niet anders. En ik weet uit gesprekken dat ik niet de enige ben. Tot een paar jaar terug verdedigde ik ook Nehemia en kon ik er absoluut niet tegen als mensen kritiek hadden of dergelijke dingen meemaakte die ik later zou meemaken. Ik dacht het ligt aan die personen zelf, want onze leiders zijn integer. Ik ben tot in de ‘keuken’ gekomen en heb gehoord en gezien hoe men denkt en praat over ietwat anders denkenden binnen de gemeente. Achteraf gezien vind ik dit echt weerzinwekkend. Ik ben er al die tijd blind voor geweest. En dankbaar dat ik nu kan zien!

 166. rob says :

  @Omer
  Ach, tenslotte geschiedt de prediking v Mark ook onder 4 ogen :).\
  Succes ermee.

 167. j-lo says :

  @ Omer

  Ik verwoord dingen zoals ik het voel en daar overdrijf ik niet bij en over openheid naar leiders toe wat heel bijbels is heb ik al een paar keer aangegeven dat het bij mij en nog een aantal andere alleen maar tot ellende heeft geleid en vervloeking en gestook door leiders naar mijn kenniskring toe om maar afstand van mij te nemen ,want dat anders denken werd gezien als duivels. Dus idd een hoop ellende en op je lazer krijgen ja die kans is daar erg groot.

 168. plant says :

  Opvallend, het artikel van Marc is aangepast! Blijkbaar wordt het commentaar hier gelezen en overgenomen.

  Laten we dus meer dingen onder de loep nemen, dan herschrijven we vanzelf de theologie van Nehemia :).

 169. mafchauffeur says :

  @Omer: dank voor je uitleg. Verhelderend om inzicht te krijgen in je overwegingen en de volwassen manier van het rechtzetten van misverstanden in jullie gemeente.

 170. Omer Thomassetti says :

  @Peter2: Ik bedoelde natuurlijk de tekst van Mark Jan die aangepast werd, net zoals @Plant al ontdekt heeft. Ik vind het een goede actie van Mark Jan. Hij is jong en ambitieus en enthousiast voor God. Hij kan in dat elan wel eens iets gezegd hebben wat niet helemaal goed overkomt. Hij bedoelt het goed, daar zal iedereen het mee eens zijn. Ik vind het groot en volwassen dat hij zijn woorden aanpast. God gedaan Mark Jan.

  @Peter2 en @J-Lo: Jammer dat jullie negatieve ervaringen gehad hebben met mensen, leiders, medewerkers, binnen Nehemia. Weet je, het zijn ook maar mensen die fouten kunnen maken. Het enige wat wij kunnen doen is hun vergeven en verder gaan met ons leven. Als we dan zelf beginnen roddelen en afbreken zoals hier gebeurt op internet, ben je toch geen haar beter, dan doe je hetzelfde als zij… domme fouten maken en Gods werk hinderen in de wereld. Vergeef hun en ga verder met je leven. Ik weet het, dit is cliché en een christelijk sausje, maar het is wel de waarheid. Probeer jij zuiver voor God te staan, vergeef hun, en zij …. zij moeten aan God verantwoording afleggen van wat ze jullie zouden aangedaan hebben. Dat heb je als je leider bent: je wordt ter verantwoordeing geroepen. “Mij komt de wrake toe.” zegt God toch? Gods zegen en stop roddel en achterklap. Dat zal het je goed gaan.

 171. Omer Thomassetti says :

  @Plant:
  Leuk je uitspraak. Je mag inderdaad dingen onder de loep nemen. Het is goed dit te doen, want de bijbel moedigt ons aan elkaar op te bouwen en te verbeteren daar waar het niet goed loopt. MAAR, … dat doe je onder 4 ogen. Als je iets niet goedvindt van Mark Jan of Bert of een andere leider of broeder of zuster … spreek haar/hem er persoonlijk over aan. Dat werkt beter dan deze blogsites waar het via de wereld bekend gemaakt wordt wat voor een fout die of die weeral gedaan heeft. Niet goed. Spreek ze persoonlijk aan. Ik ga daar zeker ook in de toekomst op letten.
  Of je de theologie van Nehemia zult kunnen herschrijven? Dat is te hoog gegrepen. De theologie van Nehemia komt uit de BIJBEL. Dus God is haar auteur. Het lijkt me sterk dat je die theologie wil herschrijven. Ik weet dat sommigen weer zullen zeggen: “hun theologie komt niet uit de bijbel… maar dan zijn we weer opnieuw vertrokken in een stukje geroddel en zinloze achterklap. Hun theologie is bijbels en daar staan ze voor. Zegen hun daarin en God zal jou zegenen. Dus ….. Gods zegen.

 172. Ds Dre says :

  Kijk eens aan, binnen twee uur antwoord op mijn retorische vragen.
  De vragen zijn eraf gehaald en inderdaad openlijk kritiek leveren mag natuurlijk niet. Hoe voorspelbaar.
  En de rest van de reacties van Omer ook. De theologie van Nehemia is van God zelf.
  Lastig vraagje voor Omer. En die van Küng, Ratzinger, Luther, Calvijn, Oosterhuis, Lewis, van Beek, Kuitert, Ter Linden, Mohammed, Lorber, Steiner etc, etc. ook?
  Zo ja is God van alle markten thuis of is de tegenspraak zo groot dat er een onderscheid kan gemaakt worden en zo ja wat zijn de criteria.

 173. Omer Thomassetti says :

  @Ds Dre:
  Ik stop deze hele zinloze discussie. Ik heb echt geen zin in dit soort retorische vragen, zoals je het zelf noemt. Leid je leven en geloof zoals jij denkt dat je het moet doen en laat anderen dat voor hunzelf invullen. Dan zal jij varen zoals jij gekozen hebt te willen varen en de ander zoals hij/zij zelf gekozen heeft. Hetzij goed, hetzij slecht, dat zal de toekomst uitwijzen.
  Ik vond eens een leuke uitspraak: “Je bent vandaag geworden wie je bent door de keuzes die je gisteren maakte.” Leuk nadenkertje. Dat kan je uitbreiden: “Je zal morgen zijn wie je wil zijn door de keuzes die je vandaag maakt.”. … Kiest dan heden wie gij dienen zult. Maar ik en mijn huis, wij zullen de Here dienen.”
  Gods zegen, Ds Dre: geen discussies meer die op niets uitdraaien.

 174. Plant says :

  @Omar
  Het lastige van een discussie over of en hoe een theologie van God komt is dat we compleet verschillende wereldbeelden hebben ontwikkeld. Daarom houd ik het vooral even bij mijn ervaring dat ik ook sterke overtuigingen had over God en de Bijbel, die voor grote delen in lijn lagen met Nehemia. Echter is dat niet meer zo. Ik kreeg dingen niet meer met elkaar gerijmd. Het verhaal piepte en kraakte steeds meer. Nu ben ik iemand die vooral niet veel zeker meer weet en weinig waarheden claim. Maar er is wel Hoop waaruit ik leven kan.

  Als ik de Bijbel lees dan weet ik dat ik een tekst lees die op vele manieren interpreteerbaar is en waar ik als 21ste eeuwse westerling een goede kans heb dat ik het verkeerd lees. Ik zie niet dat God via een wonder zorgt dat ik altijd de juiste interpretatie te pakken heb. Daar zijn simpelweg te verschillende theologien voor in de wereld. De kans dat ik precies de juiste heb, uit al die duizenden varianten is verwaarloosbaar.

 175. Omer Thomassetti says :

  @Plant: Even een correctie graag: Mijn naam is OMER met een “E” dus. Dat is een belangrijke nuance. Omar betekent namelijk “vriend van Allah”, terwijl Omer betekent: “Oogst, korenschoof” … dit laatste lijkt er wat meer op, toch? Het eerste ben ik liever niet.
  Wat je reactie betreft. laat je leiden door de Heilige Geest. Hij zal je dr schriften duidelijk maken maar ook… zoek een gemeente waar jij je goed voelt en waar je kan geholpen worden om het evangelie te begrijpen. God heeft ons aan elkaar gegeven. We moeten samenkomen en één zijn. Kerkje alleen spelen werkt niet echt. Maar ja … Gods wegen kunnen ondoorgrondelijk zijn.
  … en nu bemerk ik, dat ik toch weer gereageerd heb, terwijl ik net zei dat ik het niet meer zou doen. Ik ben wat dat betreft ook onverbeterlijk. Maar, er is hoop. Gods zegen.

 176. Ds Dre says :

  @Omar.

  Je kan niet goed lezen. De vragen werden 20 sept 8.13 uur gesteld.
  Maar in jouw reactie van 10.35 wel een mooie filosofie of theologie die je aanhangt. “Leid je leven en geloof zoals jij denkt dat je het moet doen en laat anderen dat voor hunzelf invullen.” Klinkt me meer katholiek dan Nehemia. Mooi dat je er zo ontspannen mee omgaat en een stuk minder dan “maar ze dwalen rond en bouwen niet hetgeen dat Jezus bouwt:” De vraag is niet of jij gaat botsen met deze theologie maar wanneer. Het wordt voor jouw buigen of barsten. Mocht het tot barsten komen, je bent hier altijd welkom ook bij buigen. Maar in het laatste denk ik niet dat we je hier terug zien.

 177. Ds Dre says :

  Oh shit het moet Omer zijn. Mea culpa.

 178. Ds Dre says :

  Dat kwam er voor een Jansenist veel te vlotjes uit.

 179. Omer Thomassetti says :

  @Ds Dre: Bedankt voor het corrigeren van mijn naam. Bedankt ook voor je opmerking: Je kan niet goed lezen.” Niemand is perfect toch? Ik heb niet alle reacties op dit forum gelezen. Verder, ik ben katholiek opgevoed. 30 jaar geleden ben ik overgegaan naar een evangelische kerk omdat de geloofsbeleving er veel echter en oprechter uitzag dan wat ik ervaarde bij de katholieken. Maar ook bij hun zijn er getrouwe christenen die echt geloven in het kruisoffer van Jezus. Mooie zaak.
  Verder: Botsen? Weet je. ik leef van dag tot dag met God. Waar hij me wil en wat Hij met me voorheeft, dat zal Hij wel duidelijk maken. Ik voel me goed bij Nehemia. Misschien komt er een dag dat ik verkas, maar dat ligt in Gods hand.
  Verder ook: Die zin die je aanhaalde heeft Mark Jan verwijderd. Hij komt dus tegemoet aan jullie verzuchtingen. Laat jht dan ook zo en haal deze niet meer aan. Hij heeft hem verwijderd, jij moet het dan nu ook vergeven en vergeten. Zo werkt het toch?
  … enne … waar ben ik welkom? Je bedoelt deze site? Goh, dat zien we dan nog wel.

 180. Ds Dre says :

  @Omer.

  Ik kan me wel voorstellen dat je de katholieke kerk verlaten hebt, ik denk dat het een RK is en niet oud-katholiek. Trouwens ook dat laatste kan ik me voorstellen. Wat ik echter de laatste tijd zie dat evangelischen richting orthodoxe en oud-katholieke kerk gaan.
  Ik ben zelf ook evangelisch, dan zeggen me mede-parochianen ook, maar zeker ook katholiek.
  Ik wist niet dat die zin is verwijderd, is ook bekend met welke reden is die verwijderd?

 181. Omer Thomassetti says :

  @Ds Dre:
  Je ben een Jansenist? Ik wist niet dat het bestond en nog minder wat het was. Is dit nog steeds de basis van je geloof? Van je laatste opmerking om 11:25 heb ik niet zoveel begrepen. Je relaas is wat onduidelijk. Maar dat is niet erg.
  De zin is inderdaad verwijderd. Er was teveel kritiek op, denk ik. Ik weet het niet. In ieder geval is het een goede zaak voor iedereen. Dan houdt deze discussie erover op. We moeten Mark steunen in zijn werk onder de jeugd. De jeugd heeft positieve impulsen nodig die hun weghouden van de straat met al haar verleidingen en valkuilen. Bidt opdat hij zich door de Heilige Geest volledig kan laten leiden en zijn jeugdig temperament er onder kan stellen.

 182. Luke Rakis says :

  @ Omer

  uit de comments van Peter 2 begrijp ik dat hij erg teleurgesteld is in het feit dat in een periode dat hij het erg moeilijk had, hij totaal geen steun van zijn broeders en zusters had in Nehemia. Ook jij stapt daar, in je ijver, overheen. Is het niet ook een taak van een gemeente-zijn om naar elkaar om te zien als mensen, ook als ze door het leven gewond zijn? (dus niet alleen aandacht voor de nieuw te winnen zielen) En in dit geval, zou het niet beter zijn om iemand zijn teleurstelling te leren begrijpen en er iets mee te doen i.p.v. dat zo iemand verwijtende emails krijgt van gemeenteleden?

 183. Omer Thomassetti says :

  @Luke Rakis:
  Je hebt gelijk broeder. Nehemia is groot met vele leden. Nehemia heeft vele kringen van 10 tot 20 leden die regelmatig bij elkaar komen. Hij heeft een kring toegewezen gekregen. Hij kan/kon altijd bij de kringleider terecht. De kringleider had/heefft ook de verantwoordelijkheid zijn leden te “bewaken” als goede herder. Contact zoeken, leiden, zorgen voor … Als hij niet opdaagt moet de kringleider hem aanvuren, opzoeken etc… maar ja, soms gebeurt dat niet, denk ik..; en dan raakt zo iemand in de mistige zone. Hij ontving geen bezoek? Daar kan ik moeilijk iets over zeggen. Waaraan ligt dat? Ik denk altijd wel dat het van beide kanten komt. De kringleden van zijn groep zijn hier in de fout, maar hij misschien zelf ook. Wat de ware toedracht is van de over en weer verwijten en mails… daar kunnen jij en ik moeilijk iets over zeggen. Alleen de schrijvers en de betrokkenen weten de ware toedracht. Wat is er gezegd? Wat is de aanleiding? Welk gevolg is er gegeven? Het zeggen dat je verwijtende emails kreeg en de schuld bij de kerk leggen is één zaak, maar heb je zelf ook geen gedeelde schuld hieraan? Iedereen heeft menselijk gezien de sterke neiging de schuld altijd bij een ander te leggen. Daarom zeg ik niet dat Peter2 zelf fout is geweest. Hij moet alleen, denk ik, even nagaan welk zijn eigen aandeel zou kunnen geweest in de hele heisa die hem overkomen is. Je bent altijd met twee partijen. Ook sommige of een aantal leden van Nehemia zullen fouten dragen. Maar … dat daarom Nehemia slecht is, dat is dan weer een brug te ver.
  We moeten durven in onszelf kijken en zien wat er fout is en wat ik kan verbeteren aan mezelf opdat mijn relatie met anderen er beter op wordt.
  In ieder geval: Nehemia heeft een structuur van kringen waarbij leden voor elkaar opkomen en steunen, zodat niemand tussen de mazen van het net HOEFT te vallen. Maar daar dragen we als gemeentelid ook zelf verantwoordelijkheid voor. Willen we wel in die kring meedraaien? Of wachten we soms wel eens af van: “Zij moeten maar bewegen. Ik wacht af?” Of zoiets. Ik zeg ook jniet dat dit bij hem gebeurd is, maar ik bedoel maar een principe of voorbeeld aan te halen, waarop zo’n structuur kan werken. De verantwoordelijkheid ligt zowel bij het lid als bij de kringleider.
  Ik ga zelf niet naar een kring, dus als ik er niet ben of er is iets, dan valt dit in de grote gemeente Nehemia niet altijd op. Normaal toch? Ik doe nu wel een taak, dus het valt wel op als ik er niet ben en die taak niet uitgevoerd is. Dan wordt de kringleider verwittigd. maar als ik geen kring heb, wat dan? Dat is mijn keuze geweest. Dus de zorg voor de leden is er wel, maar je moet ook zelf stappen durven nemen.

 184. Peter 2 says :

  @plant
  net zoals bij jou is bij mij de Bijbel en al zijn interpretaties niet meer zo vast zoals het eens was. Ik heb jaren in het volle evangelie gezeten. Inmiddels weet ik dat gelukkig het volle evangelie inmiddels ook uit mij is verdwenen. En met het ‘volle evangelie’ bedoel ik dan de Bijbel interpretatie die men doorgaans heeft in volle evangelie gemeenschappen zoals Nehemia. Dat is uit mij.
  Wanner ik Omer zijn comments lees dan zie ik dat daar het volle evangelie nog duidelijk in zit. Met name het deel dat spreekt over vergeving. In het volle evangelie wordt daar heel snel over gesproken als leiders of andere gemeente leden anderen pijn hebben gedaan. Vergeef ze zo snel mogelijk, kijk niet achterom en bouw weer verder mee aan de kerk in de visie van de voorganger.
  Maar al die mensen die mij links hebben laten liggen, die mij zwaar hebben bekritiseerd en vervloekt na 2 kleine kritische opmerkingen hebben tot op de dag van vandaag nog geen vergeving gevraagd. Dat komt waarschijnlijk ook omdat ik geen lid meer ben. En tegen ex leden kan je tekeer gaan zoveel als je wilt. Vergeving vragen hoeft van mij ook niet, want vergeven en vergeving vragen is heden ten dage een holle frase geworden. Ik zit er dus ook niet op te wachten.

  Ik ben inmiddels al lang over deze pijn heen gekomen. Ik mag leven in vrijheid met God en hoef mij niet meer ondergeschikt te maken aan één of andere voorganger. Wel vind ik dat dit soort verborgen problemen die echt veel voorkomen in dit soort gemeentes in de openbaarheid moeten komen. Ter waarschuwing voor mensen die zich willen aansluiten bij bv Nehemia. Dan kunnen ze een meer overwogen beslissing maken om lid te worden.

  @omer
  Ik vind het jammer dat Marc of zijn vader niet op de website uitlegt waarom die alinea is weg gehaald. Het zou kunnen zijn dar er vele mensen pijn is aangedaan hierdoor. Denk maar aan de grote groep jongeren die een paar jaar geleden de kerk zijn uit gegaan. Vele van hen hebben zich (nog) niet aangesloten bij een kerk, maar zijn wel actief bij andere niet kerkelijk gebonden initiatieven. Misschien kan Marc gewoon uitleggen dat hij er flink naast zat en dat hij een dwaling verspreidde.
  Ik ben benieuwd!

 185. Peter 2 says :

  @omer:
  ik was zelf een kringleider… Dat is de reden dat men mij zo aanviel omdat ik twijfelde aan de visie van de gemeente. En ja als kringleider kan dat natuurlijk niet…En dat had ik al eerder besproken met de leiders. En daarom schreef ik toen ik ziek werd was men alleen bezig snel een oplossing te vinden voor de vacatures die waren ontstaan. Naast kringleider zijn deed ik nog allerlei andere zaken in de gemeente. Mijn vrouw en ik bevonden zich dus heel veel onder de mensen en leiders van de gemeente. 3 avonden in de week waren geen uitzondering.
  In mijn ziekte periode zijn meer en meer mijn ogen open gegaan. Wanneer je dat als ex kringleider bekend maakt, ook in één op één gesprekken dan wordt je dat niet in dank afgenomen. Jij wil het misschien niet geloven, maar ik ken echt meer voorbeelden. Die ga ik hier niet noemen ivm de privacy van de betrokkenen.
  Zo trouw als ik was en zo vast staand achter de visie en achter de leiders, doet men kennelijk erg schrikken als ik anders ben gaan denken. Daarmee verklaar ik de haatmails die ik heb gekregen. Kennelijk word ik gezien als verrader…

 186. Omer Thomassetti says :

  @Peter2: Wat wil je, Peter, wat ik hierop zeg? Dat is en blijft iets tussen jou en de gemeenteleiding. Jullie moeten er kennelijk samen uit komen met elkaar.
  Wat vergeving betreft: dat is en blijft toch de visie van de Bijbel. Vergeving is iets persoonlijks. Jouw verantwoordelijkheid is degene die je iets aangedaan heeft, bvb haatmails, te vergeven. Daarmee is die ander niet vrijgepleit van zijn verantwoordlijkheid voor wat hij je aangedaan heeft. Hij moet ook vergeving vragen, wil hij er vrij van worden. Maar omwille van jouw vrijmaking van dit onrecht, moet jij van jou kan hem/haar reeds vergeven, dan ben je niet meer gebonden eraan, dan kan je vrij ademen omdat je er los van gekomen bent. En dat gemeentelid of die leider, ja, dat is zijn/haar verantwoordelijkheid wat ze doen met deze zaak. Willen ze ervan vrij komen? Dan moeten ze vergeving vragen. Doen ze het niet? Dan is dat hun zaak, maar zal God ze ter verantwoording roepen. En dat zal niet leuk zijn, vrees ik. Maar dat geldt ook voor jou, als jij niet wil vergeven van jouw kant. Je moet niet wachten tot zij komen, he! Je moet het gewoon zelf doen. Dat maakt je vrij. Als kringleider geloof ik pertinent dat je dat meermaals zelf verteld hebt aan anderen. Nu is het aan jezelf om het in de praktijk te brengen.
  En wat Marc Jan betreft? Ik heb het hem gevraagd via die opmerking. Het is verder zijn verantwoordelijkheid of hij het wil doen of niet. Om hem dan te gaan bransmerken als hij het niet doet? Dat is wat ver…. maar dan zal God het wel doen. Ik denk dat hij zijn verantwoordelijkheid wel zal nemen. Hoe, weet ik niet. Verder moet je er Bert niet bij betrekken. Het zijn uitspraken van zijn zoon.

 187. Omer Thomassetti says :

  @Peter2: Toch nieuwgierig. Wat waren die twee kleine opmerkingen dan dat ze zo’n grote impact gehad hebben? Ik wil liever niet dat je ze op deze site zetten. Stuur maar naar omer(punt)thomassetti(apestaartje)ond(punt)vlaanderen(punt)be.
  Nu weet je dat ik uit België kom, alhoewel … dat wist je wel, denk ik.

 188. peter 2 says :

  @omer
  Ik hoef niets goed te maken met leiders. ik heb met heb gesproken, ik weet hun mening en die botst met de mijne.
  Wat ik hier probeer duidelijk te maken dat zeg maar de volle evangelie theologie er eentje is die vooral erg top down gericht is. Daar is al een andere discussie over gaande. Dat komt in heel het handelen van een dergelijke gemeente terug. Persoonlijk vind ik het nodig dat een dergelijk handelen naar buiten mag komen. Daar is dit medium een ideale plaats voor.

  Wat betreft mijn 2 opmerkingen. Die heb ik van de betreffende site laten verwijderen om erger te voorkomen. Ik kan ze niet meer exact herinneren.ik ga niet met je mailen. Je reacties hier en elders geeft mij het idee dat jij diep zit in het volle evangelie. Dan heeft mailen met jou geen zin, omdat ik dan ongeveer al kan raden wat jouw antwoorden zullen zijn. Dergelijke antwoorden gaf ik een aantal jaar geleden ook aan anders denkenden.

 189. Ariwa Appel says :

  @Omer
  Toch wel grappig dat je zo over de schrijfwijze van je naam valt. Omer is alleen een andere schrijfwijze van de naam Omar en heeft dus dezelfde betekenis. Wel was ene Omar een bekende metgezel van Mohammed. Ene Omer komt dan wel weer voor in het boek van Mormon voor.

 190. Ds Dre says :

  @Omer.

  Nou dat Jansenisme is een beetje spot drijven met de Oud-Katholieke Kerk. Ik denk dat Jansenius zich in zijn graf zou omdraaien als hij wist wat in de OKK nu gebeurd. Toch zijn er nog leden die denken en doen in zijn filosofie, theologie of hoe je het noemen wilt. Komt ook uit de Bijbel maar of dit nou van God komt is voor mij de vraag. (Meer retorisch dan open)

 191. rob says :

  @Omer

  Die zin die je aanhaalde heeft Mark Jan verwijderd. Hij komt dus tegemoet aan jullie verzuchtingen. Laat jht dan ook zo en haal deze niet meer aan. Hij heeft hem verwijderd, jij moet het dan nu ook vergeven en vergeten. Zo werkt het toch?

  Jullie verzuchtingen?
  Ik dacht begrepen te hebben dat JIJ een reactie op FB had geplaatst die wat kritisch van aard was. Je zou het zelfs een verzuchting kunnen noemen.

  Daarna is de tekst aangepast van Marc, en je roemde hem er om.
  Vervolgens heb je spijt van je actie, en je neemt steeds meer afstand van de kritiek en nu zeg je zelfs Marc tegemoet gekomen is aan “jullie” verzuchtingen.
  Nu lijkt het er op alsof je zelf niets verzucht hebt.

  Handig van je 🙂

 192. rob says :

  @Peter 2

  Wat ik hier probeer duidelijk te maken dat zeg maar de volle evangelie theologie er eentje is die vooral erg top down gericht is.

  Sommigen vinden dat prettig en veilig , zo’n topdown structuur.
  Als je vriendjes kan blijven met de top is er geen vuiltje aan de lucht, dan heeft het voordelen.

 193. rob says :

  @ Ariwa Appel / Peter 2

  uit de comments van Peter 2 begrijp ik dat hij erg teleurgesteld is in het feit dat in een periode dat hij het erg moeilijk had, hij totaal geen steun van zijn broeders en zusters had in Nehemia. Ook jij stapt daar, in je ijver, overheen. Is het niet ook een taak van een gemeente-zijn om naar elkaar om te zien als mensen, ook als ze door het leven gewond zijn? (dus niet alleen aandacht voor de nieuw te winnen zielen) En in dit geval, zou het niet beter zijn om iemand zijn teleurstelling te leren begrijpen en er iets mee te doen i.p.v. dat zo iemand verwijtende emails krijgt van gemeenteleden?

  Die diepe teleurstelling is inherent aan de torenhoge verwachtingen die worden gewekt door Nehemia’s vorm v kerk-zijn.
  Als je van de daken schreeuwt dat jouw kerk HET huis v GOd is, een warm en veilig nest, en het blijkt het niet te zijn in een intense ziekte periode zoals Peter 2 dat beleefd heeft, ja dan val je in een diepdiep gat.

  Van de site van Nehemia, een van de pijlers vd gemeente :
  “Het Gezinshuis”

  “Zo zijt gij dan geen vreemdelingen en bijwoners meer, maar medeburgers der heiligen en huisgenoten Gods, gebouwd op het fundament van de apostelen en profeten, terwijl Christus Jezus zelf de hoeksteen is. In Hem wast elk bouwwerk, goed ineensluitend, op tot een tempel, heilig in de Here, in wie ook gij mede gebouwd wordt tot een woonstede Gods in de Geest.” Efez.2:19-22
  Bijbels leiderschap
  Liefde
  Eenheid
  Sterke huwelijken en gezinnen
  Omzien naar elkaar
  Plaats voor drie generaties
  Geborgenheid
  Pastoraat
  Aandacht voor alle groepen
  Ontwikkelen van gaven en talenten; iedereen doet mee
  Bijbelse tucht
  Vrijzetten van bedieningen
  Krachtige gemeenschap door cellen en huisgroepen
  Gastvrijheid

 194. rob says :

  Nog een pijler waar Nehemia op gebouwd is:

  “Mijn huis zal een bedehuis heten voor alle volken.” Matt.21:13a en Marc.11:17
  Alles gedrenkt in gebed en intimiteit met God
  Constante aanbidding door waarachtige aanbidders
  Nederigheid
  Toewijding
  Heiliging
  Leven onder gezag en in gehoorzaamheid
  Zicht op de wederkomst van de Here Jezus

  ALLES gedrenkt in gebed en intimiteit ……..wouw
  CONSTANTE aanbidding……….wouw

  Je zou bij voorbaat al argwaan moeten krijgen, als je zo’n site opduikt, wat een claims.

  Ik vraag mij ook af of mensen die Nehemia bezoeken als alles nog koek en ei is ,zichzelf herkennen in al die mooie slogans.

  @{Peter2
  Dacht jij dat je dit allemaal waar kon maken als kringleider toen alles nog goed was? Ik bedoel: je bent gaan nadenken toen het voor jou niet meer functioneerde toen je ziek werd en zelf geen belangstelling of medeleven kreeg. Maar in het stadium daarvoor? Nooit gedacht: dit kan ik eigenlijk niet waarmaken?

 195. rob says :

  @Omer

  Nog een pijler

  Toen Hij aan het huis gekomen was, stond Hij niemand toe met Hem naar binnen te gaan dan Petrus, Johannes en Jakobus en de vader van het kind en de moeder. Allen nu weenden en weeklaagden over haar. Doch Hij sprak:” Weent niet; zij is niet gestorven, maar zij slaapt.” En zij lachten Hem uit, omdat zij wisten, dat zij gestorven was. Maar Hij vatte haar hand en riep, zeggende: “Kind, sta op! ” En haar geest keerde terug en zij stond dadelijk op en Hij beval, dat men haar te eten zou geven. En haar ouders stonden versteld.” Luc.8:51-55
  “Want het Koninkrijk Gods bestaat niet in woorden, maar in kracht.” 1Kor.4:20
  Prediking van het evangelie van Jezus Christus met impact naar de steden, het land en de naties
  De heerlijkheid van God over het huis
  Gods constante aanwezigheid in het huis
  Geloof
  Vertroosting
  Krachtige beweging van de Heilige Geest
  Wonderen en tekenen
  Genezing
  Bevrijding
  Goddelijke voorzienigheid
  Eenheid door netwerking met andere geestelijke leiders

  Herken je dit??

 196. Omer Thomassetti says :

  @Rob: Die tekst veranderen, was ook mijn verzuchting, ja. Ik vond ook dat Mark Jan dit verkeerd uitgedrukt had. Ik vond deze hele discussie er omheen jammer. Daarom heb ik mijn opmerking ook geplaatst. Dat had echter beter persoonlijk geweest. Ik heb de opmerking verwijderd omdat ze niet relevant meer was, want Mark Jan heeft zijn tekst veranderd en ik heb hem er om geroemd. Ja, dat klopt. Het was een goede actie van hem. Het waren echter grotendeels jullie verzuchtingen, de reden waarom deze discussie gestart is. Ik heb op het eind een duwtje in de rug gegeven. Ik blijf achter mijn opmerking staan, maar de opmerking zelf hoefde niet meer te blijven staan. Ik neem mijn verantwoordelijkheid dus op. Zo goed?
  Wat de pijlers betreft: goed dat je ze aanhaalt. Dat is het ideaal van de gemeente, het streefdoel, de visie, de roeping .. hoe moet je nog meer noemen. Is Nehemia daarom alles wat hier staat? Waarschijnlijk niet. De mens is niet volmaakt, de kerk is nog niet volmaakt, het streven naar die volmaaktheid is het enige doel. We willen meer en meer veranderen naar het beeld van Christus, en deze pijlers zijn ons voorbeeld, onze studieonderwerpen. Zo willen we graag worden. Toch? Dat is dan toch een nobel doel? Een goed streven? Kan je dat niet een lovend initiatief noemen? Of ken jij in de wereld één kerk die dat wél kan? Neen. Maar ze kan er zich wél naar uitstrekken. En dat is met vallen en opstaan, net zoals ons persoonlijk leven. Ik zegen mijn plaatselijke gemeente met Gods zegen, wijsheid en kracht opdat ze dit ideaal kan blijven nastreven. Amen

 197. Omer Thomassetti says :

  @Ariwa Appel: De naam die je gegeven wordt zegt gewoonlijk iets over je persoonlijkheid. Zo is het al de eeuwen door geweest. Daarom is het leuk te weten wat je eigen naam betekent. Ik heb de betekenis van mijn naam gezocht en gevonden. Het is een hebreeuwse naam wat betekent:: “welsprekende” en “bundel van graan of korenschoof”. Ik vind dit leuke betekenissen. Of ik dat ook ben, is een andere zaak. Ook wordt er wel gezegd dat Omer afstamt van Omar. Of dat zo is weet ik niet. Misschien is het ook wel omgekeerd. Omar betekent: “Bloei” maar ook “vriend van Allah”. Dat kan omdat zoals jij zegt een metgezel van Mohammed Omar heette. Misschien komt het daarvan. Ik vind Het toch belangrijk voor mezelf om niet geassocieerd te worden met Mohammed. Als christen heet ik liever Omer. Daarom vind ik dit zo belangrijk. Jouw naam vind je zelf waarschijnlijk ook belangrijk.
  In Israël is er een stadje in de woestijn wat Omer heet. Ik vond het leuk en ben er geweest 29 jaar geleden.
  Wat betekent Ariwa?

 198. rob says :

  @Omer
  Het streven is goed, maar alles gedrenkt in gebed en intimiteit??/
  Kom op.

  Als dat waar zou zijn, zou Nehemia niet uitglijden in een ziekteproces zoals Peter 2 beschreef, die zich niet een beetje in de steek gelaten voelde, maar compleet alleen voelde staan, alsof hij niet meer v waarde was toen hij niet productief kon zijn.

  Dat is nogal wat.
  Dat is een misser van formaat.

  Als je inderdaad denkt dat Nehemia zich zulke hoge doelen gesteld heeft, moet je deze kwestie tot op de bodem uitzoeken.
  Ik krijg jammer genoeg niet de indruk dat je daarmee bezig bent geweest.

  Ik vergelijk het even met een bedrijf die binnen korte tijd enorme verliezen draait.
  Of met een zorginstelling waar het dodental wel erg hard oploopt.
  Je komt er dan niet vanaf met een:”men bedoelt het goed en kijk eens welke goede doelstelling ze hebben”.

  Op elke website van elke organisatie (de kerk is daarmee vergelijkbaar) kun je prachtige verhalen lezen over visies en doelstellingen. Ze overschreeuwen elkaar: kom bij ons
  Maar het is vaak niet reëel, het gaat om een mooi plaatje die niets te maken hoeft te hebben met de gewone realiteit.

  Peter2 heeft een verhaal dat onderzocht moet worden, en zijn verhaal staat niet op zichzelf. (anders was er geen FB pagina ontstaan)
  Je hebt dus te maken met een signaal dat er iets helemaal niet goed gaat in dat warme nest van God dat Nehemia zou moeten zijn.

  Je kan Peters verhaal afschuiven als incident, maar het is de grote vraag of dit zo is.
  Juist vanwege je enorme betrokkenheid bij het slagen van die hoge claim het veilige huis v God te zijn, moet je dit tot op de bodem uitzoeken.

  Als je had gezegd dat het eigenlijk geen streven was maar makkelijke leugens, was je er niet verantwoordelijk voor geweest, maar nu je in het openbaar schrijft dat jij en je leiders ernaar streven te beantwoorden aan de pijlers vd gemeente, is het je taak geworden dit uit te zoeken.

 199. joost says :

  Mijn eigen naam betekend genade, begenadigde.
  De naam waaronder ik hier reageer heeft naast het synoniem zijn voor de duivel ook de betekenis van strijder.
  In totaal ben ik dus een duivels begenadigde strijder.
  Leuk om te weten toch? 😈
  joost

 200. sunshine says :

  Omar vind ik toch een mooie naam en een mooie betekenis die je met trots mag dragen. Ik zou zo liever heten dan omer

 201. Peter 2 says :

  @Rob
  daarom geloof ik niet meer in dit soort dichtgetimmerde waarheden. En was ik nu de enige die de uitgleider ondergaan was, dan zeg ik nog oké. En natuurlijk zal ik ook wel mijn aandeel in het geheel hebben. Gewoon omdat iedereen ergens wel een aandeel in heeft. Maar ik ken echt heel veel mensen die zo ongeveer hetzelfde is overkomen, ook van mensen die heel dicht bij de leiding stonden. Maar ook bij hen waar het niet nodig was om eerst ziek te worden en dan pas na te denken zijn er vele die op een minder fijne manier de gemeente uit zijn gegaan. Ook nadat ze gesproken hadden met de leiding. Dus als Omer beweert dat je zelfs uitgezegend kan worden als je de gemeente verlaat… In de ruim 10 jaar dat ik er zat heb ik dat nog nooit meegemaakt.
  Het is een feit dat een dergelijke gemeente niets wil hebben van zelf nadenkende mensen, mensen met een eigen mening.

 202. Omer Thomassetti says :

  Het spijt me, maar ik ga jullie laten in jullie zelfbeklag. Zoek hulp. Vind je het niet in Nehemia, ga dan elders. God werkt op veel plaatsen. Gods zegen in jullie zoektocht naar God en de “volmaakte” gemeente. Ik stop nu met verder reageren.

 203. rob says :

  @Omer
  Effe op een rijtje:

  Nehemia roept zichzelf uit tot warm gezin van God.
  Ik vraag aanjou of de gemeente die claim waar kan maken.
  Jij zegt vervolgens dat het een streven is.

  Volgens een aantal leden is Nehemia niet het warme gezin van God.
  Maar dat is volgens jou allemaal zielig zelfbeklag en je stoptmet reageren.

  Zo bevestig je het beeld dat Nehemia inderdaad gemeenteschapen heel makkelijk in hun sop laten gaarkoken.

  Hoe kun jij in Godsnaam nog denken dat je er naar streeft bij te dragen aan een veilig warm huis van God?

 204. rob says :

  @Omer

  Maar ik ken echt heel veel mensen die zo ongeveer hetzelfde is overkomen, ook van mensen die heel dicht bij de leiding stonden. Maar ook bij hen waar het niet nodig was om eerst ziek te worden en dan pas na te denken zijn er vele die op een minder fijne manier de gemeente uit zijn gegaan. Ook nadat ze gesproken hadden met de leiding. Dus als Omer beweert dat je zelfs uitgezegend kan worden als je de gemeente verlaat… In de ruim 10 jaar dat ik er zat heb ik dat nog nooit meegemaakt.

  Het ziet er naar uit dat je nog wat ziekenbezoek hebt in te halen.

 205. j-lo says :

  @ Omer

  Nu doe je net of wij hulp nodig hebben ??
  Sorry , hoor misschien nadat ik net uit nehemia kwam dat ik hulp nodig had omdat die kerk je volledig psychisch maakt. Zoek zelf alsjeblieft hulp en laat die bord voor je kop weghalen.

  Ik vond het erg goed dat je was begonnen om als nehemia lid te discuseren op dit forum ,maar later bleek dat je totaal niet leest wat wij zeggen.
  Als wij zeggen er valt geen discussie te voeren en tegen de leiders in te gaan zeg jij “ga met de leiders in gesprek tot 1000 x toe” en zo ben je steeds in de herhaling gevallen.

  Als jij in dat ijskoude nehemiabad wil blijven dan mag dat van mij. Jou keuze ,maar ga niet zeggen dat wij degene zijn die hulp nodig hebben oke. En we leven gelukkig in een vrijland dus net zoals dat jij een pro- nehemia clupje mag opzetten mogen wij ook onze twijfels uitspreken. Of is dat in Belgie anders ?

  dag OMAR

 206. Peter 2 says :

  @Omer
  je slaat exact de spijker op zijn kop!
  Toen ik voor het eerst voorzichtig aan de leiding vertelde dat ik met bepaalde zaken moeite heb en moeite heb met de invulling van het leiderschap werd mij aangeraden om in pastoraat te gaan zodat ik bevrijd zou worden van de geest van kritiek en als gevolg daarvan mijn sluier op de Bijbel zou verdwijnen.

  Daar ben ik niet op ingegaan, want het maakte mij alleen maar een hoop duidelijk hoe de gemeente omgaat met vragen stellers zoals ik. Gelukkig wil jij mij er 2 jaar later nog even fijntjes op wijzen dat ik nog steeds therapie nodig heb.

  Bedankt daarvoor!

  Daarom is mijn conclusie dat jij perfect past binnen Nehemia. Je neemt het eerst en vooral op voor de leiders, de visie, de pijlers en dergelijke. Dat zal je ook blijven doen. Daarom rij je ook elke zondag van België naar Zwijndrecht (NL). Anders zijn al die ritjes natuurlijk voor niets geweest.

  Omer ga zo door. Zulke mensen als jou hebben ze hard nodig in Nehemia.

 207. Peter 2 says :

  (H)omer in the church: 😉

 208. TommyLee says :

  @omer: je theorie over het zelf eerst vergeven is inderdaad de bijbels correcte theorie. Ik weet uit ervaring dat zelfs al schreeuw je het uit tegen God dat je wilt vergeven de pijn er niet minder door wordt. In mijn geval kon ik de veroorzaker van de pijn heel makkelijk vergeven toen hij ZELF enige jaren later om vergeving kwam vragen. Dat sloot aan op mijn wil om te vergeven. Eerst daarna kon ik alles achter mij laten en mijn zelfvertrouwen terug vinden. Ik zou dus een oproep willen doen aan al degenen die mensen een goedbedoeld belerend preekje hebben toegevoegd eens na te denken over de mogelijk berokkende schade en zelf op voorhand feedback te vragen. Het blijkt telkens weer dat leiders menen allerlei veroordelingen over hun volgelingen te mogen uitstrooien daar waar de bijbel juist aangeeft dat een leider juist aller dienaar moet zijn.(een of twee toontjes lager zingen dus)

 209. Omer Thomassetti says :

  @Peter2:
  Ik kan het niet laten. Ik wil je toch even vragen wanneer je dan tevreden en blij zou geweest zijn: wanneer de leiding je kritiek zou aanvaard hebben en gedaan hebben volgens jouw visie? Waarschijnlijk wel. Nu ze jouw kritiek NIET gevolgd hebben, was je niet tevreden. Vervolgens vragen ze jou om het te accepteren zoals de bijbel ons aanmaant om te doen. (gehoorzaam je leiders) maar omdat je het niet doet, wordt je gevraagd om dan maar in therapie te gaan. Logisch toch? Je noemt jezelf een “vragensteller” maar je blijkt méér dan dat te zijn… je wil je eigen visie doordrijven, en zeg niet nee, want anders was je tevreden met het antwoord van de leiding. Nu niet.. dus. heb je kritiek en wordt je ongezeggelijk wat schade kan toebrengen aan de gemeente en het werk van de Heilige Geest, maar ook voor je eigen geloofsleven. Het bewijs is daar: je bent er nog altijd mee bezig en tracht zoveel mogelijk mensen weg te houden van Nehemia omdat de leiding naar JOU niet geluisterd hebben. Sorry, maar ik zie het niet anders.
  Daarom zei ik: zoek hulp om van je probleem en je geest van kritiek af te komen. En begin dan weer eenheid te zoeken met elkaar en bijeen te vergaren in plaats van te verdelen. Weet je, dan kan je ook weer zelf uitkomen voor je geloof en wie je bent, niet je alter ego “Peter2”.
  Gods zegen.

 210. Omer Thomassetti says :

  @J-Lo:
  Ik denk dat jullie hulp nodig hebben omdat jullie het zijn die met een probleem zitten, wat in jullie ogen “Nehemia” heet. Jullie voelen je verongelijkt door deze kerk en haar leiding. Peter2 omdat hij niet gehoord werd en zijn kritiek niet aanvaard werd, en jij ? ..; dat weet ik niet maar je zal waarschijnlijk ook gebotst hebben met ergens iets. Je spreekt ook over het ingaan TEGEN de leiders. Je mag kritiek uiten, nogmaals, maar als de leiding je hierin niet volgt, is het verder HUN verantwoording. Als je die kritiek dan blijft uiten (zoals jij zegt tot 1000x toe), dan is er een probleem in iedere gemeenschap, dus ook in Nehemia. Dan is het normaal dat er botsingen komen. Als jij dan de leider was geweest, had jij “gewonnen”. Nu roept de BIJBEL je op om je te onderwerpen aan je leiders. Wat doe jij? Je maakt er een drama van, schreeuwt moord en brand, gaat weg (of wordt weggestuurd) en vervolgens ga je op allerlei forums verkondigen wat er mis is in Nehemia, … Wat er mis is, ik vrees dat jij dat bent. Niet zozeer wat je kritiek was (die was misschien wel positief, maar misschien niet in de visie van de leiding) maar wel in de manier waarop je ermee bent omgegaan. Daar heb je een probleem en daarin moet je hulp zoeken. Dat wilde ik aanhalen. Of je gelijk had tegenover Nehemia of niet..; daar kan ik niet in tussen komen want dat is tussen jou en de betrokkenen. Maar het feit dat je nu nog altijd roept, bewijst dat je een probleem hebt en hulp nodig hebt. En hierin zeg ik: Zoek hulp voor je kritiek EN vooral de manier waarop je met het geven van kritiek omgaat. Gods zegen.

 211. Omer Thomassetti says :

  @Rob,
  Je mag mijn woorden niet verzwaren. Je manipuleert hetgeen ik gezegd heb. Ik zei dat er hier aan zelfbeklag gedaan wordt. Ik zei niet “ZIELIG” zelfbeklag. Hiermee verander je totaal de toon van wat ik zei. Zelfbeklag is een constatering van mij, jouw toegevoegde woordje “zielig” maakt het denigrerend alsof ik jullie zou uitlachen. Dat is geenszins waar. Ik begrijp dat sommige mensen ergens mee kunnen zitten en als je daarover verder doorboomt wordt het zelfbeklag, .. dat is toch normaal maar daarom lach ik daar niet mee. Dus let op de manier waarop je iemands woorden wikt, weegt en, zoals jij, verdraait of verergert. Zielig neem ik niet in de mond. Integendeel, ik vind dit zelfbeklag erg, dat mensen hierin vastzitten. Zij hebben hulp nodig. Gebed. Geen gelach zoals jij probeert aan te halen.
  Dat wilde ik even rechtzetten.

 212. John says :

  Tja, als Bert de Haan zegt “Als je een probleem met mij hebt, heb je een probleem met God” zien we dat terug in de reacties van Omer. Niet Bert de Haan heeft een probleem, maar iedereen die het niet met Bert eens is. Omer verdedigt Bert alsof Bert God zelf is. Logisch dat Bert dan nooit iets fout kan doen, want de woorden van Bert zijn de woorden van God. Dus ligt het probleem altijd bij de ander.

  Goed van jullie, Peter2 en J-Lo, dat je uit die gemeente gestapt bent, en je mag gerust hier en elders vertellen wat jullie dwars gezeten heeft. Laat je niet een probleem aanpraten door de Bert-gelovigen en laat je door niemand de mond snoeren, hoe graag de Bert-gelovigen dat ook zouden willen. Ook in de reacties van Omer zie je: kritiek op Bert is kritiek op God.

 213. Omer Thomassetti says :

  @John:
  Je legt me weer woorden in de mond, die ik niet uitgesproken heb. Bert en de oudsten zijn de leiding van een gemeente. Als je het met die leiding niet eens bent, heb je een probleem met hun en met God, ja, want God vraagt dat jij de leiding gehoorzaam bent. Doe je dat niet dan heb je een prbleem met God. Zelf heb ik de naam van Bert niet eens uitgesproken. Dat doen jullie. Het gaat er om, dat de leiding een bepaalde visie volgt en bepaalde beslissingen neemt, los van het feit dat Bert daarin het voortouw neemt of niet. De oudsten volgen hem daarin, zelfs al zijn het trouwe volgelingen van hem of niet. Als jij het niet met de dingen van de leiding eens bent en de leiding wil jouw visie niet volgen, dan heb JIJ Bijbels gezien de “plicht” om de leiding te volgen. Wil je dat niet, dan heb JIJ een probleem. Als je de leiding niet kan overtuigen van JOUW gelijk…. ja ..; dan houdt het op. Dan zegt, God, volg je leiders. En als je dat niet doet, dan moet je ergens anders naartoe gaan waar wél jouw visie gevolgd wordt.
  En natuurlijk kan Bert en de leiding fouten maken. Het zijn ook maar mensen. En als er fouten zijn, zullen ze die ook rechtzetten en vergeving vragen. Maar de vraag is, wat wij zien als fouten! Zijn dat het niet volgen en accepteren van ONZE visie, onze ideeën? Ik weet het niet. Wat zijn volgens jullie fouten die Nehemia maakt? Dat is een reeële vraag….
  En, nog iets: Ik zeg niet dat kritiek op Bert, kritiek op God is. Als jij kritiek uit naar Bert is dat perfect mogelijk, maar alleen naar HEM en tegen hem. Als hij, omdat hij je leider is, je niet volgt in deze, moet je stoppen met je kritiek. Als dan blijft doorgaan, wordt het kritiek tegen God en zeker niet naar en tegen een ander, want dan is nog het roddel ook en breek je de gemeente af ipv op te bouwen. Die kritiek is niet goed.

 214. vermeer says :

  @Omer
  Ik bewonder je oprechtheid en consistentie. Toch denk ik dat je manier van redeneren heel gevaarlijk is. Zolang het verschil van visie om futiliteiten gaat, is je visie op leiderschap misschien nog goed te praten. Ik wil bv dat opwekking gezongen wordt, maar de leiding kiest ervoor om vast te houden aan de glorieklokken. Daar kan ik me dan bij neerleggen, mits mijn argementen gehoord zijn en er inhoudelijk op is ingegaan. (dat vind ik trouwens een hele belangrijke voorwaarde want het laat het respect van leiders voor de mensen zien en als dat er niet is, dan is dat al een gevaarlijk signaal).
  Het kan echter ook dat de leiding faalt op bijvoorbeeld moreel gebied. Een leider heeft een dubbel leven, verduisterd geld, liegt om zijn belangen te beschermen, manipuleert mensen, enz. Ik zou net als jij heel graag willen dat dit onder christelijke leiders niet voorkwam, maar helaas. Ik heb keer op keer gezien dat een liederschapspositie in een gemeente geen enkele garantie biedt voor de betrouwbaarheid van de persoon die die positie heeft. Als een leider daarop aangesproken wordt en hij zegt vervolgens dat de ‘aanspreker’ een geest van kritiek heeft of iets dergelijks en verwijst hem naar het pastoraat, dan is de leider gevaarlijk, dan is iedereen die de leider beschermt medeverantwoordelijk voor de schade die hij aanricht en dan is het de roeping van elke oprecht gemeentelid om zich te verzetten tegen dit leiderschap en anderen te waarschuwen.

  Mijn ervaring is ook dat als de kritiek van mensen echt serieus genomen wordt, al komen ze dan tot andere conclusies, dat mensen zelden weg zullen gaan en dat de gemeente daardoor eerder versterkt wordt. Dit soort volwassen leiderschap is echter naar mijn mening hoogst zeldzaam.

 215. John says :

  @Omer

  En, nog iets: Ik zeg niet dat kritiek op Bert, kritiek op God is. Als jij kritiek uit naar Bert is dat perfect mogelijk, maar alleen naar HEM en tegen hem.

  Dat klopt. Dat zeg jij niet. Dat zegt Bert de Haan. Wat vind je daar eigenlijk van?

 216. Omer Thomassetti says :

  @Vermeer:
  Je gaat hier nu wel plots erg ver. Ik spreek niet over dit soort zaken of over het verdoezelen door de leiding van zonden en bvb geldgewin of zo. natuurlijk kan je dan je leiding niet volgen hierin. Het gaat er over dat zij leiding geven zoals God het bedoeld heeft en in een zuiver geweten naar God toe, zonder zonden te verdoezelen, volgens de bijbel, in nederigheid, ..; snap je? Natuurlijk bedoel ik dit soort leiderschap. Voor zover ik weet is het leiderschap van Nehemia dit soort leiderschap. Mocht dat niet zo zijn, dan zal de tijd dat uitwijzen. In ieder geval zal God hun dat dan zéér kwalijk nemen en zou ik niet in hun schoenen willen staan, omdat ze dan de gemeente misleiden en God bedriegen. Maar voorlopig wijst niets in die richting. Kritiek op zondige leiding zou méér dan terecht zijn, als de kritiek stoelt op waarheid. Maar ik doelde meer op die andere kritiek waar géén zondige praktijken mee gemoeid zijn. Voorlopig blijf ik Nehemia zien in deze categorie, los van waar jij op doelde.

 217. Omer Thomassetti says :

  @John:
  Heb je mijn commentaar wel gelezen? Ik zeg toch wat ik ervan vind? Ik sta achter zijn uitspraak omdat het een bijbels gegeven is dat je geen krtiek moet uiten naar je leiding maar hen moet volgen en gehoorzamen. Heb 13 vers 17 zegt: “Gehoorzaamt uw voorgangers en onderwerpt u (aan hen), want zij zijn het, die waken over uw zielen, daar zij rekenschap zullen moeten afleggen. Laten zij het met vreugde kunnen doen en niet al zuchtende, want dat zou u geen nut doen.” Duidelijker kan toch niet?
  Dat gehoorzamen hoeft natuurlijk niet als ze zondige praktijken hanteren of liegende de leiding vasthouden, dat is niet volgens de principes van God. Dan hoef je je hier niet aan te houden..; maar anders? … Hebr 13 vers 17. Dat is onze opdracht.
  En de leider dan?: Die heeft weer een andere opdracht: 1 Petr 5 vers 1-3 zegt dat ze de kudde moeten hoeden: “De oudsten onder u vermaan ik dan als medeoudste en getuige van het lijden van Christus, die ook een deelgenoot ben van de heerlijkheid, welke zal geopenbaard worden: hoedt de kudde Gods, die bij u is, niet gedwongen, maar uit vrije beweging, naar de wil van God, niet uit schandelijke winzucht, maar uit bereidwilligheid, niet als heerschappij voerend over hetgeen u ten deel gevallen is, maar als voorbeelden der kudde.”
  Zo moet het gaan. Tot het tegendeel bewezen is, gaat het zo in Nehemia en in de meeste gemeenten in Nederland. Daarom zegen ik mijn gemeente en haar leiding omdat dit ook HUN visie is.

 218. vermeer says :

  @ Omer
  Ik wil je graag geloven. Dat het bij Nehemia allemaal koek en ei is. Dat Peter en L-Jo zelf een probleem hebben op persoonlijk vlak. Dat zou de makkelijkste oplossing zijn. Dan kunnen we vol vertrouwen in de leiding blijven en vol mededogen naar de mensen vol zelfbeklag. Dat voelt geestelijk goed en vertrouwd. Ze zijn we opgevoed.

  Helaas heb ik door schade en schande moeten leren dat het zoeken naar comfortable verklaringen voor dit soort problemen vaak geen recht doet aan de situatie. Dat de situatie vaak veel ingewikkelder en pijnlijker is dan we willen. En dat leiders, veel leiders, veel meer leiders dan ik eigenlijk wilde geloven, uit zijn op macht, geld en vrouwen. Sorry om het even zo cru te zeggen.

  Als een leider zegt ‘als je een probleem met mij hebt, heb je een probleem met God’ dan vind ik dat getuigen van ongekende hoogmoed en het is niet bijbels om dat te zeggen. Ik ken de tekst die je aanhaalt, maar daarmee worden lezers door iemand buiten de gemeente opgeroepen om goed voor hun leiders te zijn. Het zijn niet de leiders zelf die gehoorzaamheid eisen aan hen.

  Net als de teksten waarin vrouwen opgeroepen wordt hun mannen onderdanig te zijn. Dat is ook bijbels. Maar als vervolgens een man zegt tegen zijn vrouw ‘als je kritiek op mij hebt, heb je kritiek op God, want volgens de bijbel moet je mij gehoorzamen’ dan zou je niet direct denken ‘wauw, dat is een goede echtgenoot!’ Als ik Bert soortgelijke dingen hoor zeggen, denk ik dan ook niet ‘ wauw, dat is een goede leider!” Eerder het tegenovergestelde. Sorry, maar hij doet er alles aan om zichzelf verdacht te maken. Ik zou er niet over pijnzen om me aan zijn leiderschap te onderwerpen, net als ik er niet over zou pijnzen om te trouwen met een man die zegt wat ik hierboven schreef.

 219. Omer Thomassetti says :

  @Vermeer:
  Ik begrijp volkomen je redenering. Als een man dit zou zeggen tegen zijn vrouw, dan getuigt dit niet van liefde voor haar en is het autoritair. Niet trouwen zou ik zeggen. Als je echter kritiek op je man hebt en blijft hebben en niet wil je “onderdanig” opstellen zoals de bijbel dat vraagt, dus op bijbelse principes, dan heb je inderdaad een probleem met God en zegt je man dat met recht en reden. Dat aanvaard je toch, hoop ik? Mocht het uit machtswellust gezegd zijn, dan is het toaal fout natuurlijk.
  De uitspraak van Bert is uit verband getrokken. Het is onderdeel van een preek die hij gaf waarin het gaat om gehoorzaamheid aan je leiders, roddel in de gemeente, kritiek op de leiding etc… In die context spreekt hij over hoe het zou moeten zijn in de gemeente van Christus. Hoe ben je als leider, Hoe ben je als gelovige? Dat was de inhoud, dus in die context zegt hij dan ook: Heb je kritiek op mij (als leider), dan heb je kritiek op God. Dat is geen dreiging of autoriteit of hoogmoedige uitspraak, dat is een realiteit, een constatering vanuit bijbels standpunt, die in die preek naar voren kwam. Mensen, die kritiek hebben, lichten dit ene zinnetje er dan uit om hun standpunt te verdedigen. maar zo werkt het niet. Je moet het in zijn context bekijken. Jammer dat critici zo hun gelijk willen halen.
  Ik voel me nog steeds goed onder de leiding van Nehemia, Bert incluis.

 220. vermeer says :

  @Omer
  Afgezien van de context, denk ik dat je nooit dat soort woorden over jezelf in de mond moet nemen. De man in het voorbeeld kan concluderen dat zijn vrouw een probleem met God heeft, echter, dat te zeggen zou manipulatie zijn. Dat is dan tussen God en zijn vrouw. Zijn vrouw weet zelf wat de bijbel zegt en moet daar zelf uitkomen. De man moet zich richten op wat de bijbel tegen hem zegt en dat is dat hij zoveel liefde aan zijn vrouw moet geven, dat zelfs zijn eigen leven op de tweede plaats komt, zoals Christus de gemeente heeft liefgehad. Dat is zijn taak. Wat God tegen zijn vrouw zegt, dat is tussen haar en God.
  Dat kun je denk ik ook zo met leiderschap zien. Kijk naar wat Jezus deed als leider. Hij zei niet dat mensen hem moesten gehoorzamen omdat ze anders een probleem met God zouden hebben. Hij kreeg voortdurend kritiek van alles en iedereen, werd vals beschuldigd, en uiteindelijk geexecuteerd, maar nooit eiste hij zijn autoriteit op, hoewel hij er als Gods zoon alle recht toe had.
  Hij deed een handdoek om en waste de voeten van zijn volgelingen. Hij riep zijn volgelingen op om zo leiding te geven. Dat zijn de verzen waarop leiders zich moeten concentreren. Anderen vertellen dat ze bijbels gezien verplicht zijn om jou te gehoorzamen, daarmee laat je geen ruimte meer voor liefde en vrijwilligheid. Bovendien is het een zwaktebod. Als God jou echt als leider aangesteld heeft en je doet je werk trouw en liefdevol, dan hoef je dat soort dingen niet te zeggen. Mijn man hoeft mij ook niet te vertellen dat ik hem bijbels gezien moet gehoorzamen. Dan wordt ik daarmee zijn slaaf en niet zijn vrouw. Hij laat me dan geen ruimte meer. Voel je dat verschil?
  Ik ben ervan overtuigd dat leiders die in liefde het voorbeeld van Jezus volgen nooit de behoefte zullen hebben, of er zelfs maar over zouden pijnzen om zo hun eigen autoriteit te bevestigen.

 221. j-lo says :

  Bedankt John voor bgrip situatie voor peter2 en mij.
  Tegen Omar/ Omer ga ik nu even niet reageren dat vind ik pure tijdverspilling. Als je de discussies op verschillende sites terugleest. Zegt Omer elke keeer weer hetzelfde. Wij hebben aangegeven dat we uitgescheten zijn door nehemia en dat gesprek niet mogelijk is en je gelijk naar het bevrijdingspastoraat of iets dergelijks moet gaan. Hij leest niet wat wij neerzetten want geeft alleen maar aan dat we het gesprek bijbels moeten aangaan. Nu komt hij weer met zn argument dat wij gelijk willen krijgen en dat is niet waar. Ieder mens is uniek en ieder mens heeft een eigen mening wij hadden bijv. ook gew. de gemeente kunnen verlaten in vrede. Als de oudste onze mening accepteerde en wij de hunne en elkaar daar verder mee met rust laten. Nee , juist omdat wij anders denken hangt er een lading demoontjes boven ons hoofd.

  Vond het super dat Omer/Omar meedeed aan de discussie. Al is hij niet echt een man van z’n woord hij heeft namelijk al een paar x gezegd dat hij de discussie stopt ,maar hij kan het niet laten. Daarnaast geeft hij als nehemiaan zijnde terrecht kritiek op facebook aan marc ,maar omdat wij dat goed van hem vinden haalt hij het weer weg.Omar moet maar snel naar het bevrijdingspastoraat om de geest van irritant zijn uit hem te laten jagen . Sorry hoor je moet niet zomaar peter de geest van kritiek laten opleggen gatverdamme. Ik walg van dit soort typisch nehemiagedrag. Omer word nu gewoon vervelend. Ik heb absoluut geen hulp nodig en ik was niet aan dit forum begonnen om iedereen te waarschuwen voor deze sekte ,maar nu ik Omer zo hoor praten dan waarschuw ik wel iedereen ervoor.

 222. j-lo says :

  Ow even 1 vraagje aan Omer nog dan

  Wie aanbid jij ?

  A Bert de Haan
  B God
  C Nehemia

  Mijn gevoel zegt sterk A of C

 223. Omer Thomassetti says :

  @J-Lo: Jouw vraag? Ik aanbid God uiteraard. Ik kan net zo goed genieten van de prediking van Richard of Dick Pieterman, of Kees Goedhart of Henk Dik of noem maar andere leiders.
  Verder: Vraag aan jou: Waarom heb je de gemeente niet in vrede kunnen verlaten? Dat was toch je eigen keuze? Of heeft nehemia je verplicht om kwaad op hun te zijn en je gal te blijven spuwen? Neen toch? Dat is je eigen keuze. Niemand zegt dat je niet anders mag denken, maar dat mag Nehemia toch ook?
  En je reactie dan, dat ik geen man ben van mijn woord, omdat ik blijf reageren? Het kriebelt, he, om te reageren. Jullie stellen ook vragen of vallen ook mij aan om de dingen die ik zeg of aanhaal. Ik vind het jammer dat ik daar dan geen reespons aan kan geven.
  Ook dit: de opmerking op de site van Nehemia Youth aan Marc Jan heb ik weggehaald omdat Marc Jan zijn tekst veranderd had. Je verdraait deze actie naar je eigen voordeel. Niet omdat jullie dat zo leuk vonden, deze opmerking, dat ik hem daarom weghaal maar omdat Marc zijn tekst aangepast heft, .. dus deze opmerking had geen grond meer van waarheid. Daarom heb ik hem weggehaald.
  Verder, kan ik alleen maar herhalen wat ik op alle sites al gezet hebt …; euh … maar omdat ik steeds in herhaling val zeg ik het niet meer. Het heeft geen zin, want jullie blijven ook door dezelfde bril kijken, net zoals je mij verwijt te nehemia-minded te zijn.
  Ik heb mij zegje gedaan in de vorige opmerkingen. Doe er verder mee wat je wil. Alleen jammer dat ik je zo ver gekregen heb, dat je zoveel van me walgde dat je er zelfs voor ging vloeken. Dat spijt me dan oprecht. Vergeef me. Gods zegen

 224. John says :

  @Omer

  Ik voel me nog steeds goed onder de leiding van Nehemia, Bert incluis.

  Prima joh, leuk voor jou. Anderen voelden zich daar niet meer prettig onder en ze hebben de vrijheid om hun ervaringen met anderen te delen. Dat gelul over het geen kritiek mogen geven of dat mensen dat niet in de openbaarheid moeten doen. Dat is helemaal aan henzelf. Daar heb jij, noch Bert, noch God, noch ik iets over te zeggen.

 225. rob says :

  @Omer

  Peter2 legt zijn situatie aan jou uit:

  ik was zelf een kringleider… Dat is de reden dat men mij zo aanviel omdat ik twijfelde aan de visie van de gemeente. En ja als kringleider kan dat natuurlijk niet…En dat had ik al eerder besproken met de leiders. En daarom schreef ik toen ik ziek werd was men alleen bezig snel een oplossing te vinden voor de vacatures die waren ontstaan. Naast kringleider zijn deed ik nog allerlei andere zaken in de gemeente. Mijn vrouw en ik bevonden zich dus heel veel onder de mensen en leiders van de gemeente. 3 avonden in de week waren geen uitzondering.
  In mijn ziekte periode zijn meer en meer mijn ogen open gegaan. Wanneer je dat als ex kringleider bekend maakt, ook in één op één gesprekken dan wordt je dat niet in dank afgenomen. Jij wil het misschien niet geloven, maar ik ken echt meer voorbeelden. Die ga ik hier niet noemen ivm de privacy van de betrokkenen.
  Zo trouw als ik was en zo vast staand achter de visie en achter de leiders, doet men kennelijk erg schrikken als ik anders ben gaan denken. Daarmee verklaar ik de haatmails die ik heb gekregen. Kennelijk word ik gezien als verrader…

  En jij schrijft dit:

  Daarom zei ik: zoek hulp om van je probleem en je geest van kritiek af te komen.

  Weet jij inhoudelijk genoeg af van de meningsverschillen tussen Peter2 en Nehemia om te kunnen stellen dat Peter2 slechts lijdt aan een geest v kritiek?
  Of schat je ook in dat Peter2 gerede gronden heeft voor zijn ‘kritiek’?
  Of is alle negatieve feedback überhaupt vanuit een geest van kritiek die uitgedreven zou moeten worden?
  (in dat laatste geval ben je zelf ook duidelijk toe aan een bevrijdingssessie 🙂 )

 226. John says :

  Verder: Vraag aan jou: Waarom heb je de gemeente niet in vrede kunnen verlaten? Dat was toch je eigen keuze? Of heeft nehemia je verplicht om kwaad op hun te zijn en je gal te blijven spuwen? Neen toch? Dat is je eigen keuze. Niemand zegt dat je niet anders mag denken, maar dat mag Nehemia toch ook?

  Ja J-Lo, het was jouw keuze om de gemeente niet in vrede te verlaten, niet die van Nehemia. Nehemia heeft jullie niet verplicht om kwaad te zijn (kan dat? dat je iemand verplicht om kwaad te zijn? kwaad wordt je toch gewoon vanzelf wanneer je het gevoel hebt dat je onrecht aangedaan is?) en je gal te spuwen. Dat is jullie keuze J-Lo. Jullie zijn zondig, niet Nehemia. En nu loop je ook nog te vloeken op Omer (vloeken? bedoelt ie ‘uitgescheten’? of ‘walgen van’? of ‘gatverdamme’? sinds wanneer is ‘gatverdamme’ een vloek?).

  Nee Omer, het is me duidelijk door jouw gedrag hoe Nehemia te werk gaat. Als ik zie hoe jij hier pogingen doet J-Lo en Peter2 alsnog een schuldgevoel aan te praten, nadat hen kennelijk al te kennen is gegeven dat ze bezeten zijn en dat er demonen bij hen uitgedreven moet worden, dan is er bij mij ook maar één woord wat in me opkomt: gatverdamme!

  Is het dan echt zo moeilijk voor je Omer om je in te leven in de situaties van J-Lo en Peter2? Wat zou het met jou doen als mensen, waar je lang een relatie mee hebt gehad en die je ten volste vertrouwde, niet naar je kritiek luisteren en vervolgens gaan zeggen dat je bezeten bent door een geest van kritiek die uitgedreven moet worden? Hoe zou je dat vinden Omer? Jij zou zeker braaf op je knietjes richting het pastoraat kruipen, want je leider heeft altijd gelijk, en jij schaart je trouw onder de leider, omdat de bijbel dat zegt. En kritiek op je voorganger is kritiek op God zelve, dus je kijkt wel uit met wat je verder zegt. Gelukkig maar dat er ook nog mensen met zelfrespect zijn en zich niet alles laten zeggen door Go…ik bedoel…Bert de Haan. De manier waarop jij hier pogingen doet het zelfrespect van je ex-gemeenteleden, waar je een tijdje een relatie mee hebt gehad, nog wat verder af te breken, doet het ergste vermoeden hoe ze in Nehemia omgaan met mensen die niet alles voor zoete koek slikken. Je kunt ook gewoon naar hun verhalen luisteren, erkennen hoe naar het voor hen is geweest dat er tegen hen werd gezegd dat ze bezeten zijn en uitdrijving nodig hebben, dat je hun boosheid daarin kunt begrijpen en voorstellen en dat je begrijpt dat dat voelt als ‘gatverdamme’. Maar dat kun je niet, ofwel Omer? Op het moment dat je hun boosheid, hun ‘gatverdamme’, gaat voelen, dan kom je in conflict met jezelf en met je gemeente, met Bert de Haan, en daarin meteen met God. Jammer Omer, dat dat je niet lukt.

 227. Peter 2 says :

  @John,
  bedankt voor je steun hierin. Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Je raakt de kern!

  Ik zou Omer toch nog willen vragen hoe hij verklaart waarom er de laatste 2 jaren velen de gemeente hebben verlaten. En niet zomaar passanten, maar mensen die 10 jaar of langer lid waren, veel werk hebben verricht en ze zich dus al die jaren één voelden met de visie, Bert en wie dan ook. Laat ik zeggen mensen van formaat en met een goed gezond verstand die ook nog eens heel veel van God en de Bijbel houden.
  Nogmaals ik ga hier die namen niet noemen. Een aantal van hen heb ik contact mee en zij zijn misschien iets minder scherp in hun bewoordingen dan ik hier doe, maar doorgaans zijn zij tegen dezelfde dikke muur van onbegrip gelopen als bv J-Lo en ik. Nogmaals mensen met verstand en een goed Bijbels begrip. Niet zomaar wat voorbijgangertjes die de gewoonte hebben elke 2 a 3 jaar van kerk te veranderen.

  Ligt dit allemaal aan deze mensen? Hebben zij allemaal een ‘autoriteits probleem’ en hebben gezelschap van de geest van kritiek ed? Nogmaals als jij wist wie ik nu op mij netvlies heb zitten, dan kan je niet anders antwoorden dan NEE!

  Als God (=Bert) werkelijk zo vol is van God dat hij bij alles wat hij zegt namens God spreekt, dan wil toch niemand bij hem vandaan? Dan zou er toch een gerucht vanuit Nehemia moeten gaan onder de christenen in NL en België. Dan willen al die christenen toch niet liever dan te zijn in de nabijheid van Bert.
  Dan drijft de Heilige Geest toch iedereen naar Nehemia, want daar en daar alleen is de vertegenwoordiger van Jezus. Zelfs al zou hij alleen maar donderpreken hebben, als God wil dat zijn volk bij zijn enige afgezant hier op aarde moet zijn dan stuurt hij hen daarheen en zal er ook niemand weg gaan.

 228. Peter 2 says :

  @Vermeer
  ik ben het met je eens. Een leider hoeft van zichzelf nooit te zeggen wat zijn positie is. Dit is in ieder geval geen dienend leiderschap en zo zie ik Jezus ook niet.
  Ik denk dan ook dat deze preek van begin mei een soort paniek reactie is op de onrust die er gaande was en is in de gemeente.

  Wanneer je werkelijk ervaart dat God je op een bepaalde plek heeft gezet dan past alleen maar nederigheid. God zorgt er dan wel voor dat de toehoorders ook zullen weten dat Bert door God daar is geplaatst. Bert hoeft zichzelf dan niet te verdedigen.
  Wanneer een voorganger in de verdedigings mode komt dan gaat het al fout denk ik.

 229. Peter 2 says :

  Ik heb de getuigenis generator ingevuld: http://home.deds.nl/~ruub/maakjegetuigenis.htm

  En dit kwam eruit: @Omer: dit is een grapje…

  Het gebeurde in 2000. Een gebeurtenis toen gaf een een totaal nieuwe kijk op mijn leven. Mijn jeugd bracht ik door in Zwijndrecht. Mijn opvoeding was tradioneel en ik had weinig vrienden die mij echt kenden en thuis voelde ik me ook niet begrepen.
  Op een dag gebeurde er iets verschrikkelijks: De natte droom.

  Dat veranderde alles. Hoewel ik 16 was, besloot ik in België te gaan wonen. Dat ging even goed, maar al snel viel ik voor de verleidingen van opwekking en overmatig masturbatie.

  Ook raakte ik geestelijk in de war door een plotselinge fascinatie voor Peterisme.

  Langzamerhand raakte ik aan lager wal. Ik verloor mijn grip op mijn leventje toen de opwekking te belangrijk voor me werd. De onzichtbare machten van de duisternis bleken heel reëel. Voortdurend werd ik opgejaagd en gekweld door de ijskoude greep van de duisternis.

  Ik haatte mezelf en dacht dat God mij ook zou haten omdat ik zo’n mislukkeling was. In die uitzichtloze toestand kwam ik tijdens bidstond Bert de Haan tegen.

  Hij zag hoe ik mijn leven leidde en begon voor mij te bidden. Ik moest verschrikkelijk huilen en ik schaamde mij diep dat mijn leven zo’n puinhoop was. Er straalde zo’n enorme liefde van Jezus uit. Zoiets had ik nog nooit ervaren.

  Plotseling gebeurde het: in tongen spreken. Sinds die dag heb ik geen opwekking meer gehad en had ik opeens geen behoefte meer aan masturbatie.

  God heeft mijn leven volkomen veranderd. Mijn hart is nu vervuld met liefde voor God en mijn medemensen. En nu laat ik me alleen nog leiden door Hebreeen 13:17.

 230. Ds Dre says :

  @Peter2.

  Ik snap toch niet hoe het “plotseling” zo fout heeft kunnen lopen. “mensen die 10 jaar of langer lid waren, veel werk hebben verricht en ze zich dus al die jaren één voelden met de visie, Bert en wie dan ook. Laat ik zeggen mensen van formaat en met een goed gezond verstand die ook nog eens heel veel van God en de Bijbel houden.”
  Als het allemaal zo goed was georganiseerd, gezond was, hoe kan dat binnen een korte tijd zo uit de hand lopen.
  Ik heb toch het idee dat het in de kern niet helemaal (helemaal niet) goed zat. Ik heb jaren geleden voor de lol bij een evangelische boekhandel het boek van Aaldert van Essen gekocht. Erg leuk om te lezen maar verbijsterd dat mensen dit soort “Bijbelstudies” serieus nemen (die van Dr Frank O ook). Hoe werkt zo iets?
  http://oud.rijnmond.intermax.nl/Homepage/Regionieuws/Nieuws?itemid=23718

 231. peter 2 says :

  @ ds dre
  Het zit inderdaad in de kern fout. Dit type leiderschap is er altijd al geweest. als ik voor mij zelf spreek denk ik dat ik er al die tijd blind voor ben geweest, mede ook door het charismatische karakter van de Haan. Daarbij wordt je gemanipuleerd waar je bijstaat. En goede manipulatie heb je niet meteen door. Daarbij zijn de ontwikkelingen van de laatste jaren er debet aan. Mensen verdwenen en daarvoor in de plaats kwamen gezinsleden diens partners en vrienden van de Haan op bepaalde posities terecht. En ook zijn verharde visie op het leiderschap kwam steeds meer naar boven, getuige de eerder aangehaalde preek.
  Dat alles bij elkaar maakt denk ik dat mensen die eerst volop achter de Haan stonden nu dat niet meer kunnen en genoodzaakt zijn te vertrekken, vaak na jaren intensief te hebben gediend.

 232. rob says :

  @DsDre
  Welke kern bedoel je dan?
  De kern uit het onderwijs, of ligt het bij de persoon zelf?
  Hoe zie je dat zelf?

 233. Ds Dre says :

  @Peter 2.

  Een goede manipulator heb ik wel door, maar dat heeft hij/zij ook door, dus steekt geen energie in mij. Een bekende truc in de evangelische wereld is: als je dit of dat niet doet dan hou je niet van God, maar dan verpakt. Mijn reactie is steevast, dat vind jij! Tegenargument, Nee dat vind ik niet maar God. Reactie, beetje onhandig van God dat Hij mij dat zelf niet kenbaar maakt. Nee, dat doet Hij wel, maar je luistert niet naar Hem vandaar dat Hij mij stuurt. Slot argument: Dan is Hij nog dommer bezig, want ik luister al zeker niet naar jou.
  De bedoeling was mij bang te maken dat ik door mijn ongehoorzaamheid naar de Hel zou gaan oid. Helaas ben ik voor de Hel niet bang, want daar geloof ik niet.
  En daar ligt nou net de truc van manipulator, hij speelt op iets in wat al in jouw zit, de wil om door God geaccepteerd te worden en de onzekerheid bij je of dat wel zo is. En hij/zij biedt jouw een uitweg.
  En daar geef ik Omer dan wel weer een beetje gelijk in, als!! dat zo is dan moet je hulp zoeken.
  Het kan natuurlijk ook zo zijn dan het niet prettig is om door je “vrienden”kring in 1 keer uitgekotst te worden. Een pijnlijke les dat je “vrienden” niet echt je vrienden blijken te zijn, maar ja ook dat was een vorm van manipulatie. Dat heb ik ook tegen vriendschapsevangelisatie. Ik ben je vriend zolang ik het idee heb dat je bekeerd kan worden. Is er geen enkele hoop dan wordt je afgeschreven.

 234. Ds Dre says :

  @Rob.

  Ik las je vraag nadat ik mijn reactie aan Peter heb gegeven. Ik denk dat ik daarin al een antwoord aan jouw vraag heb gegeven.

 235. peter 2 says :

  @ds dre
  Ik kan je gerust stellen. Hulp heb ik echt niet nodig. Ik denk niet dat manipulatie altijd heel bewust wordt gedaan. Dat het meestal effect heeft op een zwakke plek ergens in een karakter zal ik niet ontkennen. Iedereen heeft week zijn zwaktes, daar hoef je nog geen therapie voor te krijgen of bevrijd te worden van een legertje demonen. Uiteindelijk is het ook mijn eigen keuze geweest om mee te gaan in de visie en daar heb ik mij lange tijd prettig bij gevoeld totdat…(lees mij andere reacties).
  Maar je gehoor overtuigen van je visie of desnoods de zogenaamde wil van God gaat meestal gepaard met een dosis manipulatie.
  Gelukkig heb ik buiten Nehemia ook altijd vrienden gehad. De Nehemia ‘vrienden’ zag ik ook alleen maar bij een activiteit en niet daarbuiten. Daar had niemand tijd voor…

 236. Ds Dre says :

  Ik bedenk net nog een originele manier van evangeliese manipulatie waar ik als katholiek mee geconfronteerd wordt. Laten we samen bidden. De “normale” manier is de handen en ogen hard samen te knijpen of handen en ogen maximaal uit te sperren en een vloed aan o here me zus en here me zo over me uit te storten.
  Voordat dit ritueel gaat plaats vinden even vragen waar de kaars en lucifer is, dat leidt altijd tot mooie taferelen.

 237. j-lo says :

  @ Ds Dre

  Omer zijn opmerkingen zijn best wel hard geweest vind ik persoonlijk. Hopelijk krijg ik niet weer een vergevingvraag berichtje terug want daar word ik ook een beetje ziek van( nee omer, ik geloof niet dat woorden kracht hebben en ik nu ziek ga worden). Hij speelt het wel slim elke keer wat kuts zeggen daarna vergeving vragen. Zelf vind ik niet dat ik gevloekt heb Gatverdamme ..is meer walgen dan een vloek.Over die vriendenkring die je in 1 x uitspuugt is bij mij gebeurd. Ik begon gewoon dingen vaag te vinden en vroeg daar gewoon uitleg over aan de leiding gewoon om juist daar meer over te weten komen. De leiding zag dat als twijfel die van de duivel afkomstig is ,want twijfel is niet van God. De mensen waarvan ik dacht dat het mijn vrienden waren werden opgefockt niet met mij om te gaan ,omdat het een slechte invloed zou hebben op hun geloofsleven. 1 vriendin die is voor mij opgekomen en dat is dus echt een vriendin. Helaas is ze hierdoor ook van haar plaatsje verstoten en hard in de steek gelaten.

 238. Omer Thomassetti says :

  J-Lo:
  Ik wilde helemaal niet hard zijn tegen jou. Ik heb altijd getracht op een zachtmoedige manier mijn zegje te doen, daarom vroeg ik ook geregeld vergeving als dat niet zo overkwam. Ik minimaliseer niet jullie confrontatie met mensen en leiding van Nehemia. Ook die van Peter2 niet. Ik ben ervan overtuigd dat jullie gegronde confrontaties gehad hebben en een strijd geleverd hebben tegen Nehemia. Ik vroeg me alleen af of de manier waarop je ermee omgaat de juiste keuze is. Ik kan van mezelf niet zeggen dat de afgelopen periode voor mij gemakkelijk geweest is. Denk niet dat ik een Bert-aanhanger ben. Ik ben lid van deze gemeente omdat ik van God hou en er een gedegen en sterk bijbels onderwijs kan genieten, zowel van Bert, als van Richard en Dick. Vroeger ook van Danny. Ik weet ook wel dat er dingen gebeurd zijn in Nehemia waar velen een eigen mening over hebben en er voor uitkomen of niet, er openlijk over praten of niet. Dat is ook de reden geeest van de bewuste preek van Bert in het voorjaar, waar zoveel kritiek op kwam. Dat er belangijke personen vertrokken zijn, weet ik ook wel. Het onbegrip tussen bert en Danny is een pijnlijke situatie geweest waar buitengemeentelijke hulp voor nodig was. het is jammer genoeg niet gelukt. Ik betreur dat Danny weg ging. Hij heeft twee van mijn kinderen gedoopt en eentje getrouwd. Dus, Ik had een goede band met hem. Dat Claire wegging? Waarom? Ik weet waarom. Iedereen zal er wel zijn eigen mening over hebben. Is het terecht of niet? Ik laat het in Gods hand. Het is een erg goede vriendin van mijn dochter. We zien mekaar af en toe nog. Maar als zij weggaan en er gaan nog goede vrienden weg in hun kielzog misschien om nog andere redenen, wat doe je dan? Kritiek hebben, uitleg vragen, beslissen wat je doet: blijven of weggaan? Ik ben gebleven omdat ik denk dat God wil dat we de leding van de gemeente moeten gehoorzamen, zolang ze binnen het bijbels leerplan van God blijven. Als ze onbijbelse dingen gaan uitkramen, dan ga je weg, maar anders? Dan blijf je toch omdat het hun verantwoording is dat de gemeente deze weg gaat. Denk dus niet dat ik alles zomaar slik wat de leiding zegt en doet. Ik zal het toetsen aan Gods woord. Verder kijk ik ook soms lijdzaam toe hoe “kinderen van” strategische posities innemen in de gemeente. Maar je kan niet ontkennen dat ze het goed doen. Juist, die anderen deden het ook goed maar als het zo loopt, moeten we dan weglopen? Dat is een dilemma voor ieder van ons. Ze doen het goed en gaan met hart en ziel voor de jeugd of aanbidding. Als dit de beslissing is van de leiding van de gemeente, dan accepteren we dat. De tijd zal uitwijzen of dit de juiste beslissing was. Anderen voelen zich gepasseerd en dat is terecht, maar het is het beste om dit in handen van God te leggen. Wat kan je anders doen? Opstand? Ik denk niet dat dat je juiste keuze zou zijn.
  Ik minimaliseer dus echt niet je strijd die je gehad hebt. Ik kan me deze erg goed voorstellen. Ik wilde je alleen maar aanmoedigen te kijken naar deze strijd vanaf een afstand en te zien waar je misschien zelf het anders had moeten doen en of je misschien zelf de juiste weg gegaan bent. De leiding van Nehemia heeft haar verantwoordelijkheid in deze strijd gehad en moet voor haar uitmaken waar het goed of fout ging. Ik ben er zeker van dat ook zij het liever anders gezien hadden. Strijd tussen christenen is nooit goed. Jezus wil dat we één zijn. Uiteindelijk zullen we straks voor de troon van God ook maar kunnen uitleggen waar we zelf goed of verkeerd waren, niet waar de ander een fout naar ons gemaakt heeft. Dat geeft mij een verpletterende verantwoordelijkheid over hoe ik omga met situaties die ik op mijn pad krijg. Mijn relatie met Nehemia is broos, maar zolang het er niet onbijbels aan toegaat, is het de beste keuze voorlopig om er te blijven en mijn leiding te gehoorzamen.
  Ik vraag deze keer geen vergeving omdat ik nu weet dat je ervan walgt. Verder wilde ik toch even vermelden dat woordje wat je gebruikt toch wel vloeken is. Het is een Hollandse verbastering van de overbende vloek en daarom lijkt het dat ie gewoon gebruikt kan worden. Ik hoef het niet uit te leggen, of toch? (Gad=God) + (Verdamme= verdomme of verdoemen). Wat is het anders? Maar ik begrijp dat de Nederlandse volkstaal dit als een gewoon stopwoordje gebruikt en je helemaal niet de bedoeling had om te vloeken. Toch misschien een nadenkerjte om eens te kijken waar het woordje vandaan komt.
  Groetjes

 239. Omer Thomassetti says :

  @Rob:
  Ik weet niets af van de meningsverschillen tussen Peter2 of J-Lo met Nehemia. ik kan me voorstellen dat die er zeker geweest zullen zijn. Zie mijn vorig bericht. De vraag die ik stelde is telkens: hoe ga je er zelf mee om? Maak je er een probleem van of niet? Is de mening die je ventileert gegrond genoeg om ze met hand en tand te verdedigen? Is mijn mening terecht of gaat het over in kritiek? Daar wilde ik hen doen over nadenken. Als ze de leiding niet willen volgen en blijven volharden in hun mening en deze blijven verkondigen aan de leiding en ook nog eens op àndere plaatsen, ja, dan spreek je van een houding van kritiek. Of dat een “geest van kritiek” is laat ik in het midden. Dat zullen ze zelf wel weten. Of daar bevrijdingspastoraat voor nodig is, heb ik niet de geestelijke kennis of inzicht voor. Als de leiding dat beweert, dan heb ik daar verder geen mening over. Eigenlijk moeten ze dat zelf uitmaken. Ik weet van mezelf uit ervaring dat het moeilijk leven is met voortdurende kritiek op anderen. Ik zou trachten daar komaf mee te maken. Er blijven over doorgaan is onleefbaar. Zelfs als je gelijk hebt, en iedereen heeft wel een vorm van “gelijk hebben”, ook zij. Maar als ons gelijk niet geaccepteerd wordt, dan moeten we in staat zijn om dat los te laten. Of we gaan er mee verder en dan botsen we. En dat gebeurt nu. Ik wilde hun alleen maar doen nadenken. Als ze met hun moeite van toen geen blijf weten en er blijven onder gebukt gaan, dan zeg ik, dat ze hulp moeten zoeken en via pastoraat trachten onder die druk uit te komen. Dat hoeft geen bevrijdingspastoraat te zijn, begrijp me niet verkeerd, maar dat zou misschien ook wél zo kunnen zijn, dat het een strijd wordt tegen een “geest van kritiek”. Het ligt er maar aan waarvoor je de deur openzet. Maar dat hoeft bij hun niet zo te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat het oprechte christenen zijn die vol met God willen gaan en het echt goed menen. Ik bid hun daarom alle zegen en wijsheid van God toe.

 240. Shaul says :

  Gemeente, voorganger en manipulatie.


  Waarom ik een tegenstander van een georganiseerde Gemeente ben.
 (dé Gemeente een organisme, één gemeente een organisatie van mensen)
  De Gemeente van Christus wordt met de regelmaat van de klok aan alle kanten geschud. Meestal vinden de oorzaak bínnen de Gemeente, ja zelfs binnen de leiding van de Gemeente! Oudsten en voorgangers streven vaak naar macht en aanzien, ze proberen er zelfs een salaris uit te slaan en wie niet mee gaat in hun streven wordt beschouwd als afvallige, het gaat zelfs zo ver dat een voorganger durfde te beweren dat zijn tegenstander geen een wedergeboren Christen was!

Meestal spreek ik tijdens de Bijbelstudieavonden alleen maar over dergelijke voorgangers en oudsten als de 3e Johannesbrief wordt behandeld maar naar aanleiding van een artikel in “Visie” van de EO wil ik nu aan u duidelijk maken wáárom ik zo huiverig ben voor een georganiseerde Gemeente. Niets menselijks is een mens vreemd en macht smaakt altijd naar meer. Natuurlijk moet er enige leiding binnen een groep zijn maar het altijd zo zijn dat de “leiding” terug kan treden en anderen dit gaat op kunnen vullen, daarbij mag naar mijn mening niemand van de “leiding” zijn broodwinning kunnen halen uit de Gemeente. Wat er vooraf ging.

  Het is jaren geleden dat wij de “reguliere kerken” hebben verlaten, de Gereformeerde (synodale) Kerken dreven steeds verder in de richting van de vrijzinnigheid onder het mom van de “dialoog” met o.a. de heren Kuitert en Wiersinga. De synode had het lef niet om de Bijbel te laten spreken boven de dwalingen die deze heren leerden aan de toekomstige predikanten. Het kwam zelfs zo ver dat de synode stelling nam ten gunste van de schriftkritiek, een situatie waar de toen de, destijds nog rechtzinnige, E.O stelling tegen nam. Vanaf die tijd begon “de uittocht der Gereformeerden” en ons gezin vertrok ook uit het “geestelijke Egypte”, of bedoelde de bewuste kerkleer dat ze het “geestelijke Israël” was?
  Extremen in de leer geven de voorganger macht over de volgelingen.

  Na het vertrek uit de “gevestigde kerken” geraakte één en ander in een stroomversnelling, we kunnen het ons tegenwoordig niet meer voorstellen maar voor we het goed en wel beseften raakten we verstrikt binnen een extreme Pinkstergemeente. Wat de voorganger zei was “wet en waarheid” het kwam zelfs voor dat hij, tegen geestelijk zwakkere broeders en zusters, schreeuwde dat ze niet tegen de dienstknecht des Heren in mochten gaan want daarmee gingen ze tegen de Here in volgens zijn zeggen! Hij “verkreeg” deze macht volgens zeggen omdat de Here hem “profetieën” en “gezichten” gaf, óók liet “de geest” hem weten wie “goed of fout” zat als hij op buitenbijbelse leringen werd gewezen. Ja, wie durft dán nog tegenspreken? Een paar mensen die zélf de Bijbel bestudeerden durfden die aan en kregen “een woord van de Heer” over zich heen tijden de eindeloze “bidstonden”. Hij kon het niet al te gek maken met deze “woorden” want uitgerekend die mensen betaalden het meest aan de Gemeente waarvan hij van leefde met zijn gezin.

  Wie macht zoekt, zoekt een nieuwe leer. 

  Het is bekend dat voorgangers, en sekten, altijd zorgen voor één of twee taboes, in vele groepen is b.v. roken en alcohol verboden en wie dat gebruikte kon rekenen op een reprimande waarvan de honden geen brood van lusten. De volgelingen van dergelijke groepen voelen zich een beter christen en hoger in status omdat ze deze “last” wél kunnen dragen en hun collega of buurman niet.
  In Oosterse sekten is celibaat of seksuele onthouding zo’n “last” en wie deze kan dragen staat ver boven het gewone volk dat zo’n eis niet kan opbrengen. Maar niet alleen in dit soort sekten gelden allerlei onthoudingen, ook in christelijk getinte sekten komt dit voor. De volgelingen worden onder druk gezet om maar geen relaties aan te gaan terwijl de leider een “boodschap van boven” ontvangt waarin wordt gezegd dat hij een nieuwe vrouw of meerdere vrouwen moet nemen. De leider die het gelukt een leer op te leggen naast, óf strijdig aan, de Bijbel kan meestal op volgelingen, geld en macht rekenen.

  Macht om de macht.

  Door ons avontuur binnen de Pinksterbeweging waren we huiverig geworden en bezochten we een Bijbelstudieavond waar het ons beviel. De Bijbel werd uitgelegd, de profetieën aangaande Israël en het boek Openbaring kwamen aan de orde. Het duurde niet erg lang meer of we bezochten de samenkomsten van die studiegroep in een gehuurd kerkje. De groep werd Gemeente en groeide in ledenaantal. De man die de studieavonden leidde werd min of meer tegen zijn zin voorganger van de nieuwe Gemeente en een tijdlang ging het prima. Er werd zelfs een nieuwe zaal afgebouwd in een bestaande schuur en tijdens die bouw vroeg de man aan mij zijn oudste zoon nooit de ruimte te geven, en vooral geen voorganger te laten worden. Volgens zijn zeggen zou de Gemeente kapot gaan aan die zoon, hij zei letterlijk: “Laat nooit toe dat hij voorganger wordt want dan gaat alles naar de bliksem”.
  Op een kwade dag kreeg de voorganger een hartinfarct en stierf de zelfde avond. Na enkele weken “ving de zoon de groep op”, het was inderdaad nodig dat de groep werd opgevangen want het sterven van de voorganger bracht een grote verslagenheid in de hechte Gemeente. Zoonlief maakte misbruik van de situatie en eigende zich met een paar vertrouwelingen de leiding toe, stelde een soort discipelschap in waardoor hij zijn discipelen kon manipuleren die op hun beurt de de leringen en boodschappen doorgaven aan de Gemeente.
  De “oude kern” van het begin werd gemanipuleerd en wie zich niet liet inpakken werd uit de Gemeente gewerkt. De zoon die “alles naar de bliksem zou brengen” kreeg de macht, de vader mag wel profetische gaven gehad hebben want de Gemeente is verworden tot een zielig groepje mensen dat steeds weer opnieuw zoekende mensen aantrekt en ze een poos later weer uitstoot. Het gaat in dit schrijven te ver om uit te doeken te doen wat er allemaal heeft plaats gevonden maar het mag duidelijk zijn dat “macht om de macht” binnen de Gemeente van Christus niet thuis hoort.
  In het hierna volgende zal ik het eerder genoemde artikel uit “Visie” weergeven, naar aanleiding van het verhaal meen ik, bijna zeker, een bekende Gemeente te herkennen maar omdat de naam niet werd genoemd in het artikel zullen we ons verre houden van namen en etiketten.
  Verder moeten we bedenken dat een dergelijk verhaal uit tientallen monden kan worden opgeschreven, en tientallen gemeenten, voorgangers en oudsten zich schuldig maken aan manipulatie en bedrog ten opzichte van de leden.

  Geestelijke manipulatie.

  Prachtig was het. Een hechte gemeente van broeders en zusters die veel Rotterdammers inspireerden tot het bezoeken van hun diensten. Joop en Marga gaven ruim twintig jaar hun liefde met grote toewijding aan een bloeiende gemeente. Tot bleek dat de gemeente werd ondermijnd door de sluipende kracht van manipulatie. Een kracht die de voorganger steeds meer macht gaf en vele levens van gemeenteleden kapot maakte.
  ,,Manipulatie is het geestelijk doden van je tegenstander,” antwoordt Joop nadenkend. Hij zucht als hij vervolgt: ,,Je bent zo overtuigd van jouw gelijk, dat je de ander kost wat kost beweegt om hem die waarheid ook te laten geloven. Manipulatie is de doodsteek geworden voor veel evangelische gemeenten.”

  Snelle groei

  Tot 1986 waren Joop en Marga actieve leden van een bloeiende gemeente in Rotterdam. ,,In 1972 werden er vanuit onze kerk elders diensten georganiseerd. Een prachtige tijd. Het Evangelie straalde van ons af. Mensen werden erdoor aangesproken. Het aantal bezoekers groeide zo sterk, dat we na drie jaar al verhuisden naar een groter gebouw.”
  Door de enorme groei van de gemeente trok de toenmalige voorganger zich terug en nam een nieuwe bevlogen voorganger het over. Ook Joop trad toe tot het bestuur en werd de rechterhand van deze kersverse en welbespraakte persoon. ,,Een prachtvent,” typeert Joop hem. ,,Die man kon praten als brugman. Hij overtuigde je dat je koffie zwart was, terwijl je toch zeker wist dat je een cappuccino voor je had. Een bezielde prediker met grote pastorale kwaliteiten, die veel betekende voor zijn gemeenteleden. Bovendien was hij een echte vriend.” Ook Marga beaamt deze kwaliteiten. ,,Het was iemand die imponeerde. Ik had een enorm respect voor hem.”

  Gebruiksaanwijzing

  Toch had de prediker van de gemeente een bijzondere gebruiks-aanwijzing. ,,Tegen hem ingaan, kon niet, daar had hij een hekel aan,” weet Joop. ,,Dan praatte hij net zo lang totdat je weer helemaal om was.” Juist deze eigenschap zorgde in de zomer van 1981 voor een kentering in de gemeente. Marga: ,,Tijdens zijn vakantie in Duitsland raakte hij erg onder de indruk van de leer van de Konkordant Verlag. Deze club mensen hanteert een bijbelopvatting die gebaseerd is op een bepaalde vertaling. (Concordante Vertaling) Een belangrijke visie daarbij is dat God alles in allen is en dat Jezus Zijn verlossende verzoening reeds heeft volbracht voor de hele mensheid.”
  Deze nieuwe visie had grote gevolgen voor de gemeente. Joop: ,,Bepaalde liederen mochten niet meer gezongen worden. Ook het Onze Vader was taboe. Daarbij stelde de voorganger zich steeds meer op als de Grote Leider. Hij had het juiste inzicht. Commentaar werd door hem vanaf de kansel of in persoonlijke gesprekken gepareerd.”
  Marga: ,,Namen gebruikte hij niet, maar iedereen wist wie hij bedoelde als hij een gemeentelid terechtwees.” Joop: ,,Veel gemeenteleden intimideerde en manipuleerde hij door zich te beroepen op zijn kennis van de concordante vertaling, de grondtekst van de Bijbel en zijn positie als voorganger. Hij eiste honderd procent gehoorzaamheid.”
  De nieuwe houding van ’De Grote Leider’ werd steeds dwingender en kritiek zeldzamer. ,,Kritische gemeenteleden werden uit de gemeente gebonjourd en in een isolement geplaatst,” aldus Joop. ,,De rest van de leden kreeg een omgangsverbod met hen. Dit isolement rechtvaardigde de voorganger, door te beweren dat dit de enige manier was tot inkeer.”
  Doordat de overige gemeenteleden weinig in opstand kwamen, breidde de voorganger zijn macht ongehinderd uit. Ook Joop en Marga voelen zich schuldig. Joop: ,,Achteraf bezien hebben we veel spijt. Had ik het toen maar durven opnemen voor gemeenteleden die totaal genegeerd werden. Ik deed niets en koos voor mijn eigen hachje. Bovendien had ik veel loyaliteit voor de voorganger Ik geloofde dat hij door God op die plek gezet was. Een keuze tegen hem was een keuze tegen God. Natuurlijk wist hij dat ook. Ik was zijn rechterhand.”

  Breuk

  Pas toen Joop en Marga het zoveelste omgangsverbod kregen, werden hun ogen geopend. ,,Ditmaal betrof het mijn beste vriend,” aldus Joop. ,,Hij was eveneens bestuurslid en beschuldigde de voorganger van fraude. Ieder contact met hem was verboden. Bovendien werd hij op een subtiele manier onderuit gehaald in diverse preken.” Joop voerde hierover een pittig gesprek met de voorganger. ,,In eerste instantie vreesde ik dat hij mij onder de tafel zou praten met allerlei zaken die er niets toe deden. Daarom hield ik in het gesprek goed vast aan het eigenlijke onderwerp.” Ruim vijf uur bleven we verwikkeld in een heftige discussie. Omdat hij geen millimeter week van zijn standpunt, knapte er iets bij Joop. ,,Hij wist dat ik gelijk had, maar misbruikte zijn macht als voorganger om mij op andere gedachten te brengen. De zondagochtend na het gesprek bleven we definitief thuis.” Deze beslissing betekende de definitieve breuk met de gemeente. Marga: ,,Na de breuk waren we natuurlijk niet meer welkom. Opeens waren wij het die op straat door onze eigen broers en zussen werden genegeerd. Vrienden bleven er maar weinig over. Vanaf dat moment drong pas tot ons door waar we al die jaren zelf medeplichtig aan waren geweest.”
  Ondanks dat ze kapot waren van de breuk met de gemeente, koesterden Joop en Marga geen wraakgevoelens. ,,We waren verschrikkelijk boos, maar lieten onszelf niet toe om alleen anderen de schuld te geven. Bovendien moesten we verder.” Joop: ,,Bijbellezen is de manier geweest om eruit te klimmen. Jezelf verootmoedigen en terug naar God.” Met andere ’afvallige’ broeders organiseerde Joop wekelijks een avond. Daar probeerden we weer op een lijn te komen met God door het van Hem te verwachten. Natuurlijk bespraken we ook wat er was gebeurd in de gemeente. Daarbij liepen de emoties hoog op. Maar zodra het persoonlijk of beschuldigend werd, relativeerden we dit. Achteraf is dit is erg helend gebleken voor onze kapotte zielen.”

  Kort na de breuk met de gemeente, vonden ze een nieuwe. Marga: ,,Op advies van een vriend kwamen we terecht bij een andere gemeente. Ik was erg enthousiast. Joop minder. Het eerste wat hij vroeg, was wie er de baas was. Pas toen hij ontdekte dat er geen bazen waren, kon hij zijn argwaan overboord zetten.”
  Om een dergelijke situatie als in de vorige gemeente te voorkomen, proberen Joop en Marga kritisch te zijn. ,,lk doe sneller mijn mond open,” zegt Marga. ,,Is er iets waar ik moeite mee heb, of wordt er iets gepreekt wat bij mij vraagtekens oproept, dan vraag ik dat na. Zo blijft de discussie open. Ik weet niet of je manipulatie kunt voorkomen. Het is een sluipend proces. Maar een ding hebben we er van geleerd. Blijf kritisch, ook naar jezelf.”  Hoe nu verder?

  Uit het bovenstaande blijkt dat mensen tot in het diepst van de ziel getroffen kunnen worden als ze een Gemeente uitgewerkt worden, er is een mengsel van spijt, berouw en woede in het denken. Spijt dat er vrienden zijn verloren, berouw omdat het zo ver kon komen en niet is ingegrepen en woede omdat de manipulatie nog steeds doorgaat. Een ieder die één of twee keer zo’n periode in z’n leven heeft meegemaakt wordt voorzichtig en vraagt zich af wat de Bijbel van de Gemeente zegt. Daarom zoeken veel mensen hun geestelijk welzijn in het kleine, kleine onafhankelijke groepen worden bezocht, en persoonlijke Bijbelstudie wordt (weer) opgevat.
  Het gevaar bestaat dat de kleine groepen uitgroeien tot grotere en dat er wéér een kerkstructuur wordt ingesteld en dat er wéér oudsten en voorgangers worden aangesteld en kan het oude liedje opnieuw beginnen. Als een studiegroep te groot wordt voor een huissamenkomst kunnen we naar een zaaltje uitwijken, maar dan is er één voorwaarde, bijeenkomen onder leiding van Christus aan de hand van de Bijbel. Er mogen best een paar broeders zijn die één en ander in goede banen leiden maar deze mensen zullen te allen tijde zich moeten laten corrigeren door anderen als die met Bijbelse argumenten komen.

  Aanbevolen: Gods Kerk herontdekt van Derek Prince.

 241. Omer Thomassetti says :

  @Shaul:
  Wat een verhaal zeg. Je geeft hier wel enkele extreme voorbeelden van hoe het fout kan lopen. Inderdaad kan het zo wel eens fout lopen. Blijkbaar ben jij tweemaal “tegen de lanmp” gelopen. Ik vind dit jammer voor jou. Ook een goede zaak dat je er onder uit geraakt bent en weer de draad opgenomen hebt. Gods zegen.
  Ik wil toch even aanhalen dat er in Nederland en zelfs in België vele grote en kleine gemeenten zijn waar Jezus gepreekt wordt De bijbel roept ons op om in onze groepen leiders aan te stellen die goede leiding geven en vraagt ons deze leiders te gehoorzamen. Zolang dat binnen de Bijbelse principes is, gaat dit zeer goed. Enkel in jouw bovengenoemde voorbeelden ging dit niet volgens Bijbelse principes, en dan gaat het fout.
  Op basis van jouw voorbeelden kan je moeilijk nu de stelling hanteren dat gemeenten niet meer mogen geleid worden door leiders, die aangesteld werden of natuurlijk kwamen bovendrijven. Daar is op zich niets mis mee. Te zeggen dat de gemeente enkel mag geleid worden door Jezus is theologisch correct, want Jezus is het hoofd van de gemeente, maar Hij roept op om leiders aan te stellen: wat doe je daar dan mee? Ben je dan ongehoorzaam? Snap je.
  De fout ligt niet in het feit dat er leiders zijn, maar dat leiders ook mensen zijn en soms gebeurt het dat een leider de ambitie heeft om alles te overheersen, zoals in jouw voorbeeld en dan loopt het mis. Dan is het best zo’n gemeente verlaten.
  Ik stel voor dat je het kind met het badwater niet weggooit, maar eeen gemeente bent die haar leiders gehoorzaamt én onderzoekt of ze de Bijbelse weg gaan. Als dat het geval is, prima. In het andere geval zoals jouw voorbeelden. Verlaat tijdig de gemeente.
  In Nehemia zie ik het nog niet fout lopen. Omdat Bert zegt dat hij aangesteld is door God, betekent niet dat hij fout bezig is. De eerste stap die hij zet die ONbijbels is en die hij probeert te verkondigen … dan ga ik wél actie ondernemen, reageren en desnoods de gemeente verlaten. Maar voorlopig geen probleem. Voorlopig geniet ik van zijn predikings en deze van Dick en Richard.
  Toch bedankt voor je bijdrage. Gods zegen met je nieuwe gemeente, waar blijkbaar jij de bijbelleraar bent. Veel wijsheid toegewenst.

 242. Shaul says :

  Omer, bedankt voor je reactie. Om misverstanden te voorkomen; het is niet mijn verhaal, maar van anderen, maar ik herken mijzelf er wel in.
  Het zijn vrees ik geen extreme voorbeelden en het loopt niet “wel eens” fout, maar het is helaas een veel voorkomend fenomeen.
  Je zou echt dat boek van Derek Prince eens moeten lezen (Gods Kerk herontdekt), dat is een echte erkende Bijbelleraar. God stelt geen leiders aan, die worden door de lokale gemeente herkend en erkend, althans dat is de Bijbelse weg. Een gemeente behoort geleid te worden door de gezamenlijke oudsten, die elkaars gelijke zijn en niet door een voorganger met daaraan ondergeschikt vaak nog door hem uitgezochte oudsten. Goede zaak overigens dat je je eigen gemeente verdedigt, maar geef daarbij ook andere visies de ruimte en stel je open voor wat de Geest naar je toe brengt. Shalom en Gods zegen.

 243. Ds Dre says :

  Toch maar even een (voor sommige pijnlijk) tegengeluid. Shaul ziet zich vooral als slachtoffer maar is toch vooral de bron van alle gebeuren.

  “Het is jaren geleden dat wij de “reguliere kerken” hebben verlaten, de Gereformeerde (synodale) Kerken dreven steeds verder in de richting van de vrijzinnigheid onder het mom van de “dialoog” met o.a. de heren Kuitert en Wiersinga. De synode had het lef niet om de Bijbel te laten spreken boven de dwalingen die deze heren leerden aan de toekomstige predikanten. Het kwam zelfs zo ver dat de synode stelling nam ten gunste van de schriftkritiek, een situatie waar de toen de, destijds nog rechtzinnige, E.O stelling tegen nam. Vanaf die tijd begon “de uittocht der Gereformeerden” en ons gezin vertrok ook uit het “geestelijke Egypte”, of bedoelde de bewuste kerkleer dat ze het “geestelijke Israël” was?”

  Je zit in de kerk en je hoort iets wat niet naar je zin is. Dus moeten ze, de leiding in dit geval de synode, doen wat ik wil. O nee, niet ik wil maar God’s wil, wat natuurlijk hetzelfde is. De vrijzinnige ketters eruit of ik. Dat eerste gebeurd niet en tja en dan is het logisch dat je daar terecht komt waar dat door jouw gewenste patroon duidelijk herkenbaar is.
  Een leider die zegt dat hij (geen vrouw natuurlijk, da’s ook ketters) de mening van God verkondigd en die is op dat moment gelijk aan die van jouw dus ga je achter hem aan. Totdat er op een gegeven moment een meningsverschil komt. Je hoort iets wat niet naar je zin is. Dus moeten ze, de leiding in dit geval de oudste raad, doen wat ik wil. O nee, niet ik wil maar God’s wil, wat natuurlijk hetzelfde is. Die manipulerende leider eruit of ik. Dat eerste gebeurd niet en tja dan is het logisch dat je daar terecht komt waar dat door jouw gewenste patroon duidelijk herkenbaar is.
  Een clubje gelijkgezinde huiskring genoten. Allemaal mensen die hetzelfde (op hoofdzaken natuurlijk, verschil mag er zijn) denken en vinden, wat gelijk is aan de mening en denken van God.
  Totdat er op een gegeven moment een meningsverschil komt. Je hoort iets wat niet naar je zin is. Dus moeten ze, de leden van de kring, doen wat ik wel. O nee, niet wat ik wil maar God’s wil, wat natuurlijk hetzelfde is. Zij eruit of ik eruit. Dat eerste gebeurd niet en tja dan is het logisch dat je daar terecht komt waar dat door jouw gewenste patroon duidelijk herkenbaar is.
  Je vind een leuk internet forum GG. Allemaal ex-evangelische gemeentegangers, die hun gal spuien op al die door jouw verfoeide patronen, die trouwens uiteraard ook door God worden afgekeurd, maar dat hebben we inmiddels wel begrepen.
  Totdat er een eigenwijze vrijzinnige Pittig, een bevlogen evangelische katholiek DsDre, een messcherpe John en ga zo maar door hier de boel komen verstieren. Je hoort……

 244. rob says :

  @Shaul
  het verhaal v Derek Prince klinkt toch ook wel behoorlijk wettisch. Het hoort zus en het hoort zo.

  Er hoort niets.
  Leiding krijg je van God, of het is een mengelmoes of de waterleiding van jezelf.

  Dat moet ieder voor zich weer met God zien uit te vechten, of je in iets de leiding v God erkent of niet.

  En ook deze optie is ondoenlijk omdat God niet zichtbaar is.
  Verwarring compleet.
  Uiteindelijk volg je maar iets wat op dat moment het meest aansluit bij je eigen beleving. Aan de hemelpoort zien we wel wat er van terechtgekomen is.

  Het is een gok. een sprong in het diepe, dat hele volgen v Christus en Zijn leiding. Misschien kun je een eindje met elkaar meelopen.

 245. Shaul says :

  Rob. Ik neem aan dat je dat boek gelezen hebt. Hij stoelt alles wel op het Woord en dat kan je dan “wettisch” noemen, maar ik mag aannemen, dat je het Woord wel als leidraad gebruikt. Als je het gezag van mensen stelt boven dat van Gods Woord ben je verkeerd bezig.
  Beetje warrige reactie, hoor. Overigens ben ik niet van plan me in deze oeverloze discussies te gaan mengen, dus bij deze; Gods zegen en wellicht dat je er mettertijd meer licht op krijgt.

 246. Peter 2 says :

  @ ROb, @ Shaul
  het probleem is dat iedere leider en diens volgelingen vinden dat zij volgens het Woord van God leiding geven aan bijvoorbeeld een gemeente. Ook Bert de Haan vind dat en in ieder geval één van zijn volgelingen hier in de discussie Omer.
  Omdat een visie of een boek bijbelteksten bevat hoeft het nog niet ‘gestoeld’ te zijn op dat woord.
  Vroeger was ik daar ook heel scherp in en plaatse zowat alles in het licht van de Bijbel (waar heb ik dat meer gehoord). Nu zeg ik slechts dat ik het probeer, maar er zeker niet in slaag om te zeggen dat één of andere bijbelleraar zoals Derek Prince het bij het juiste eind heeft.

  Er zijn talloze theologen/bijbelgeleerden die dat ook vinden en daar tallozes ‘principes van God’ erop na houden. Het blijft moeilijk.

  Wat je veel ziet in charismatische kringen is dat er een bepaalde gemeentestructuur wordt bedacht en daarom heen wordt een Bijbels kader bedacht. Een vers als ‘gehoorzaamt uw voorgangers’ springt er dan ook altijd bovenuit. Ik ben geen grote bijbelkenner, maar dit vers komt misschien maar één keer voor in het nieuwe testament, maar wordt wel als heel belangrijk beschouwd.
  Terwijl een hoofdstuk over het zwijgen van de vrouw in de gemeente daar tegenwoordig in charismatische kring weinig mee wordt gedaan. Want als vrouwen spreken in de gemeente dan wordt dat gedaan onder de bedekking van de oudsten…

  Je kan dus in alles je eigen theologie proppen, zolang het je maar goed uitkomt.

 247. Omer Thomassetti says :

  Ik denk dat we nog veel kunnen spreken, nadenken, discussiëren tot we een ons wegen. Ieder zal zijn eigen mening blijven profileren en verdedigen. Ik las vanmorgen per toeval het stukje over het Hogepriesterlijk gebed in Johannes 17. Daarin roept God ons op om één te zijn, zoals Hij één is met de Vader. En wat me het meeste opviel in deze teksten was vers 20 tot 23 waar tot tweemaal staat: .. “Opdat de wereld gelove, dat Gij mij gezonden hebt.”.. en ook … “Opdat de wereld erkenne dat Gij mij gezonden hebt.”
  Is dit forum hier mee bezig? Eén zijn met elkaar? Tonen aan de wereld dat we één zijn? Opdat de wereld erkenne en gelove, dat God Jezus gezonden heeft? In dit forum laten we niet zien dat we één zijn, integendeel, iedereen heeft zijn eigen mening hoe het moet en in welke gemeenschappen en met of zonder leiders enz.. Maar waar gaat het om? Paulus zegt in 1Cor 2:2 waar het om gaat: “Want ik had niet besloten iets te weten onder u, dan Jezus Christus en die gekruisigd.” Daar gaat het om. Als dat in je hart leeft, dan maakt het toch niet uit in welke gemeente je zit, wie de leider is, of er uberhaupt een leider is, man of vrouw, welke richting de leider wil uitgaan, als in je hart maar deze stelling leeft: Christus Jezus en dien gekruisigd. En al het andere er omheen is veelal een invulling van mensenkennis en mensenvisie, weliswaar meestal gestoeld op de Bijbel. Dan is dat toch prima: de Bijbel wordt niet met voeten getreden. Jezus staat centraal. En wordt de Bijbel toch met voeten getreden en staat Jezus niet centraal: ga dan naar een andere gemeente waar dat wél zo is. Ieder mens is verschillend en heeft verschillende gevoelens en gedachten. Dat mag. Dat is echter ook de reden waarom er zoveel verschillende gemeenten zijn met verschillende visies. Het getuigt naar de wereld toe dat we NIET één zijn en dat de wereld dus NIET erkenne en gelove dat God Jezus gezonden heeft. Jammer.
  En we doen er allemaal aan mee. Ik ook. Nadenkertje en gebedsonderwerp nr één. Ik wil hieraan meewerken. Eénheid zoeken met elkaar. Geen verdeeldheid. Ik begin bij mezelf vanaf nu. Gemeenten zouden moeten samenwerken ipv elkaars concurrent zijn. Verschillen opzij zetten en samen de naam van Jezus verkondigen. 6 oktober komt er aan. Vanaf het Malieveld zal dat getuigenis de wereld in gaan. Laten we samen bidden dat dat getuigenis zal blijven klinken, ook in ons hart en op dit forum of deze hele site waar veelal géén eenheid klinkt onder de christenen, ook bij mij.
  Gods zegen.

 248. rob says :

  @Omer

  Daarin roept God ons op om één te zijn, zoals Hij één is met de Vader. En wat me het meeste opviel in deze teksten was vers 20 tot 23 waar tot tweemaal staat: .. “Opdat de wereld gelove, dat Gij mij gezonden hebt.”.. en ook … “Opdat de wereld erkenne dat Gij mij gezonden hebt.”
  Is dit forum hier mee bezig? Eén zijn met elkaar? Tonen aan de wereld dat we één zijn? Opdat de wereld erkenne en gelove, dat God Jezus gezonden heeft? In dit forum laten we niet zien dat we één zijn, integendeel, iedereen heeft zijn eigen mening hoe het moet en in welke gemeenschappen en met of zonder leiders enz.. Maar waar gaat het om? Paulus zegt in 1Cor 2:2 waar het om gaat:

  je tekst:
  1 zijn, zoals Jezus 1 is met de Vader.

  Dat koste aardig wat bloed zweet en tranen.
  Die eenheid kwam v binnenuit en werd niet van buitenaf opgelegd.
  Je kan ons en jezelf niet vergelijken met Jezus, of denk je nog steeds dat je in alle opzichten met Hem wandelt?
  (als je de 0,00000001 % haalt, dan is dat dichter bij de realiteit dan je nu denkt)

 249. mafchauffeur says :

  @Omer: maar ben je bereid om de uiterste consequentie van 6 oktober te trekken?

  Terug naar de moederkerk?

  Het staat nummer één op de agenda van onze huidige paus, dus dat biedt, menselijk gesproken, kansen.

 250. Omer Thomassetti says :

  @Mafchauffeur
  Wat moet ik daar nu weer op antwoorden? Terug naar de Katholieke Kerk? De mens staat altijd voor die keuzes? Zolang er verschillende kerkrichtingen zijn, is er keuze en kies je voor die kerk waar jij je het best bij voelt en jezus kan vinden als centraal verkondigingspunt. Als nu bvb nà Malieveld er nog één moederkerk zal zijn en Jezus staat daar centraal, dan ga ik naar die “moederkerk”. Staat Jezus er niet centraal, dan hebben we gefaald op Malieveld. Dan moet er toch een andere kerk komen naast de “Moederkerk” zoals jij ze noemt, maar dan is de eenheid weer zoek. Moeilijk, he.
  @Rob:
  Ik ben een zondig mens met vele fouten en onhebbelijkheden. Ik KAN niet zijn zoals Jezus. Ik kan het trachten te zijn. Maar Jezus vraagt hier niet te zijn zoals Hij, maar één te zijn met elkaar, geen ruzie te maken in het geloven in Hem, verdeeld te zijn. Jezus was dat ook niet met Zijn Vader. Ze waren één. Dat is hier de oproep. Niets meer dan dat. Of bekijk ik het te simplistisch? Neen toch? Hij vraagt hier niet dat we moeten ZIJN zoals Hij , want dat kunnen we toch niet. We blijven mensen met fouten en gebreken, terwijl Hij die fouten niet maakte. Hij wil dat we één zijn met elkaar en vanuit die éénheid met elkaar wandelen, zoals Hij met God wandelde in éénheid.
  Zegen.

 251. rob says :

  @Omer

  Ik ben een zondig mens met vele fouten en onhebbelijkheden. Ik KAN niet zijn zoals Jezus. Ik kan het trachten te zijn. Maar Jezus vraagt hier niet te zijn zoals Hij, maar één te zijn met elkaar, geen ruzie te maken in het geloven in Hem, verdeeld te zijn.

  Jezus zegt nergens dat je grote verschillen in inzichten in problematiek maar moet bedekken met de mantel der liefde.
  Ik lees wel veel in de bijbel dat je op zoek moet gaan naar waarheid en rechtvaardigheid.
  Eenheid van Jezus kan alleen in Jezus ontstaan. Als je allebei gaat zoeken naar die waarheid en rechtvaardigheid in Jezus.
  Dan zou je op hetzelfde punt uit moeten komen.

  Nu kies jij je vertrekpunt zelf: geen kritiek op Nehemia, dat moet de eenheid opleveren. Dat is de omgekeerde volgorde.

 252. Omer Thomassetti says :

  @Rob:
  Lieve broer … forget it. Ik hou hier mee op. Wat een zinloos getheologiseer en gediscusiëer. Moet hier nou iemand gelijk krijgen? En is de ander theologisch dan fout bezig? Laten we stoppen, broer. Ik hou van Jezus en ga voor Hem, met vallen en opstaan, voorlopig in Nehemia en in mijn leefwereld om me heen. Jij houdt ongetwijfeld van Jezus, op jouw plek hetzij in een gemeente of niet en in jouw leefwereld om je heen.
  Beiden willen we Jezus centraal stellen. Dus, ga jij jouw weg en ik de mijne, daar waar we ons het beste voelen, ik in Nehemia, jij erbuiten. Als we Jezus maar in ons hart dragen en voor hem willen uitkomen. Dat klinkt natuurlijk niet als één zijn, behalve dat we beiden voor Jezus willen gaan. Dat is dan toch nog één zijn.
  Maar verder wil ik stoppen met deze zinloze discussie, dat bevordert de éénheid niet.
  Gods zegen met je verdere geloofsleven.

 253. mafchauffeur says :

  @Omer: ja, ik bedoelde inderdaad de katholieke kerk. Waar de protestantse reformatie zich in de 16e eeuw van heeft afgesplitst (dat zeg ik zo wat onhandig maar je begrijpt het denk ik wel).

  Want vind jij het dan ook niet een slechte zaak dat er zoveel verschillende kerkrichtingen zijn? En zou je als Volger van Jezus dan juist niet moeten weigeren om aan die verdeeldheid mee te werken (en we werken eraan mee als we doorgaan met steeds weer uit die veelheid van keuzes een gemeente te kiezen waar je je het beste voelt)

  Persoonlijk vind ik dat wel lastig.

 254. Omer Thomassetti says :

  @Mafchauffeur:
  Die keuze is er nu eenmaal. Als mens is het ingebakken om te kiezen alser vele aanbiedingen zijn. Maar waar moet je dan voor kiezen? Het is niet omdat de katholieke kerk zich profileert als de oudste richting dat het daarom de juiste richting is. Daarom is de reformatie ontstaan. Wat moet je dan kiezen? Als beide richtingen kunnen samensmelten, ja, dan is de keuze niet moeilijk meer, maar zolang ze verdeeld blijven (en ik vrees dat dit niet anders zal kunnen), moet je kiezen en voor jezelf en met de hulp van God uitmaken waar je het beste in past als christen. Beiden verkondigen het kruisoffer van Jezus, alleen in een andere verpakking en met vele nevenverschijnselen die bij allebei anders zijn. Dat zal, vrees ik het malieveld niet oplossen.
  Wat stel jij dan voor? Wat is jouw idee dan?
  Die keuze zal blijven. Misschien moeten we al kunnen werk maken van een vermindering van de versnippering binnen elke richting, zowel de katholieken als de protestanten. Gemakkelijk gezegd maar bijna niet uitvoerbaar meer.

 255. rob says :

  @Omer

  Beiden willen we Jezus centraal stellen. Dus, ga jij jouw weg en ik de mijne, daar waar we ons het beste voelen, ik in Nehemia, jij erbuiten. Als we Jezus maar in ons hart dragen en voor hem willen uitkomen. Dat klinkt natuurlijk niet als één zijn, behalve dat we beiden voor Jezus willen gaan. Dat is dan toch nog één zijn.
  Maar verder wil ik stoppen met deze zinloze discussie, dat bevordert de éénheid niet.
  Gods zegen met je verdere geloofsleven.

  Ik geloof niet dat Jezus centraal staat als we de weg moeten kiezen waar we ons het beste bij voelen 🙂
  Ik ben niet 1 met jou, en eenheid moet toch van 2 kanten komen, lijkt mij. Ik heb een totaal ander beeld v Jezus en de gemeente dan jij.
  Het enige dat ons verbindt is dat we hem allebei Jezus noemen.
  Iw dat genoeg voor eenheid?
  Dat lijkt mij wel erg schraal.
  In dat geval zijn we ook 1 met Jomanda die ook dol is op Jezus.
  Of vind je dat maar niks?

 256. Omer Thomassetti says :

  @Rob:
  Je stelt het weer erg cru. Ik dacht dat we Jezus toch centraal hadden. Dus jouw Jezus zou een andere Jezus zijn dan de mijne? Sterk.
  Dan moet jij me maar eens vertellen welk beeld JIJ hebt van Jezus en welk beeld jij hebt van de gemeente. Beneiuwd of we wel over dezelfde Jezus praten.
  Snap je waar dit soort discussies naartoe leidt? Woord, wederwoord, nog een woord, nog wederwoord en uiteindelijk komen we zover te zeggen dat we beiden zelfs al een andere Jezus hebben of een ander beeld van Hem. Is het einde nu zoek?
  Stel jij me Jezus dan eens voor… Ben benieuwd.

 257. rob says :

  @Omer
  Weet je wat, ga jij maar aan jouw Jezus vragen of hij dezelfde is als de mijne.
  Als hij zegt van niet, dan hebben we misschien wel dezelfde 🙂

 258. Omer Thomassetti says :

  @Rob:
  Even dus mijn opmerking van daarstraks herhalen: Ik blijk geen man van mijn woord te zijn…. Ik zei daar: …
  “Lieve broer, …; forget it. Ik hou hier mee op. Wat een zinloos getheologiseer en gediscusiëer. Moet hier nou iemand gelijk krijgen? En is de ander theologisch dan fout bezig?”
  Laten we stoppen, broer. Ik hou van Jezus en ga voor Hem, met vallen en opstaan… Mijn Jezus is gestorven aan het kruis op Golgotha voor mijn zonden. Door Zijn opstanding gaf Hij me eeuwig leven. Ongetwijfeld deed jouw Jezus hetzelfde voor jou. We hebben dus dezelfde Jezus.
  Einde van ons gesprek.
  Ik stop nu eindelijk met deze zinloze discussie.
  Gods zegen met je verdere geloofsleven in mijn én jouw Jezus.

 259. rob says :

  @Omer
  We hebben een andere weg, kom je dan ook op dezelfde bestemming uit?
  Stel je vraagt de weg naar Lutjebroek. Van de 1 moet je naar links van de ander naar rechts.
  Gaat het nog wel lukken om bij Lutjebroek uit te komen?

  Of deze: wil je wel naar Lutjebroek?
  Als mij beloofd wordt dat in Lutjebroek gouden bergen en voorspoed te vinden is, dan ga ik graag naar Lutjebroek.
  Maar stel dat Lutjebroek geen gouden bergen en voorspoed heeft en je bent daar aangekomen.
  Zal je denken dat je in Lutjebroek terecht gekomen bent?
  Je herkent namelijk niets omdat ze je een heel ander plaatje beloofd hebben.
  Het zou zomaar kunnen dat je verder trekt op weg naar een Lutjebroek dat niet vbestaat en het echte Lutjebroek links laat liggen.

  Het gaat niet om theologie, maar om herkenning.
  Als ik de Haan hoor preken en hem de weg naar Jezus hoor vertellen, dan denk ik dat hij de verkeerde weg wijst.
  Ik geloof dat ieder die zoekt uiteindelijk zal vinden.
  Maar niet als je naar de verkeerde leiders blijft luisteren, want die zijn Jezus niet.

 260. Omer Thomassetti says :

  @Rob:
  Is simpel, Rob… Dan moet jij maar best niet luisteren naar Bert De Haan. Zoek zelf maar naar Lutjeboek of luister naar Jezus als je Zijn stem kunt verstaan en onderscheiden of luister naar een leider die volgens jouw visie en idee en overtuiging je wel de “juiste weg” zal wijzen.
  Gezegende zoektocht.

 261. mafchauffeur says :

  @Omer:

  Wat stel jij dan voor? Wat is jouw idee dan?

  Bedoel je mijn idee over hoe ik zou moeten/kunnen omgaan met de huidige situatie (heel veel verscheidenheid en verschillen) of mijn idee/verlangen over waar “malieveld” toe zou kunnen leiden?

 262. Li says :

  Beste Omer.

  Ik heb veel respect voor uw opstelling op dit forum. Bedankt.

 263. Peter 2 says :

  all praises to Omer en via Omer naar Bert!

  Welke pijn anderen hebben meegemaakt is in Evangelisch Nederland verder niet belangrijk…

 264. j-lo says :

  @ Li

  Vind het ook top dat Omer zich wil uiten en zijn kant wil laten horen.
  Jammer genoeg respecteerd hij ons niet en hebben wij last van de geest van kritiek!!

 265. j-lo says :

  op fb een fan van bert de haan gevonden op de bewogen leden pagina

  zijn reactie:

  ik ben nu bij 2 diensten van Nehemia geweest, en vind het beter dan waar ik ooit geweest ben. meer dan top. En bert is meer dan top, grote dingen die hij in Afrika doet. Nehemia sponsert 1000 kinderen via Compassion, 1000 families die hoop krijgen en niet meer in zorgen leven !! (hallo?) Jullie hebben er geen idee van. Ik vind het helemaal over de top (!!), maar laat mij mijn feestje hebben (-; . mogen jullie verder klagen hahaha… ik ben Sander

  er valt mij 1 ding op in dit bericht nergens staat iets over God
  alleen maar over hoe goed bert en nehemia zijn

 266. Peter 2 says :

  @j-lo,

  tja zolang de grote Haan verheerlijkt wordt is het ok. Het overdrijven leert deze Sander ook al aardig na slechts 2 diensten. Er worden nl 100 ipv 1000 kinderen gesponsord.

 267. j-lo says :

  dat is het dommme verkoop praatje waar iedereen in het begin in geloofd als je het verder uitzoekt weetje ook wel bter

 268. Omer Thomassetti says :

  @Peter2:
  Als je pijn hebt, geestelijk of lichamelijk, ga je ermee naar GOD toe en niet naar een forum waar je kritiek spuit over een groep of iemand waarvan JIJ zegt dat hij/zij je pijn gedaan heeft. God zal je pijn verzachten en genezen, het forum zal je pijn niet genezen, want je blijft er jezelf in koesteren en zelf anderen kwetsen die NIET jouw visie of mening deelden.
  MIJ komt de wrake toe, zegt God. Laat GOD dan wraak nemen, als Hij vindt dat het nodig is, maar niet JIJ. Dat is wat je nu doet..; wraak nemen en zoveel mogelijk kritiek spuien. Je loopt God voor de voeten, man. Zoek wederom je plek in het OPBOUWEN van Gods Koninkrijk en niet in het AFBREKEN.
  Succes en Gods zegen in de hiervoor genoemde keuze.

 269. Omer Thomassetti says :

  @J-Lo en Peter2:
  Wat die fan van Nehemia betreft. 1000 of 100 is inderdaad een flinke misrekening. Zijn enthousiasme voor Nehemia zal daar we voor iets tussen zitten. Dat hij nergens spreekt over God? Euh… jullie vallen ook niet rechtstreeks God aan, maar Nehemia en Bert de Haan. Dus daar heeft hij het dan ook over. Hij wil hun verdedigen….
  enne … als ik zo jullie vele reacties lees, dan kom ik al even zelden tegen dat je het over God hebt, maar meer over jullie zelf, je eigen ervaringen en pijn en de veroorzakers: Bert en Nehemia.
  Waar is het verschil dan?
  Lees mijn vorige bericht en ga weer mee helpen OPBOUWEN in plaats van AFBREKEN. Ik val in herhaling, maar voor jullie is dat nodig blijkbaar.
  Gods zegen, nog maar eens.

 270. rob says :

  @Omer

  Lees mijn vorige bericht en ga weer mee helpen OPBOUWEN in plaats van AFBREKEN. Ik val in herhaling, maar voor jullie is dat nodig blijkbaar.
  Gods zegen, nog maar eens.

  Ieder zijn gave, de 1 bouwt en de ander breekt.

 271. Afolus says :

  @rob
  Wanneer heb jij voor het laatst een gaventest gedaan…?

 272. rob says :

  @Afolus
  Gisteren nog, helaas, huppelen in de geest bleek niet echt een gave. Daar heb ik nogal wat alcohol voor nodig, om de gewrichten weer een beetje soepel te krijgen 🙂
  Dan zal het spreken in tongen ook wel beter lukken 🙂

  Maarjij wilt natuurlijk zeggen dat de gave van de afbraak eigenlijk niet bestaat, en die van het huppelen ook niet 😦

 273. Afolus says :

  @rob
  Over de therapie van gisteren kan ik helaas niet meepraten; jammer dat ik er niet bij kon zijn.
  Echter, in mijn leven heb ik een enkele keer zusters zien “huppelen van zielenvreugd” en ik moet je bekennen dat ik daarvan niet echt opgewonden raakte… 😀

  Over de “gave van afbraak” gesproken; ik meen dat deze gave een essentieel onderdeel is of moet zijn van de pastorale praktijk.
  Immers het schijnt zo te zijn dat er speciale zegeningen zijn te verwachten voor de gebrokenen van hart.
  Ook is in sommige kringen “verbrokenheid” een deugd.

  Ik hoor het vervolg wel… 😉

 274. bramvandijk says :

  @rob

  Ieder zijn gave, de 1 bouwt en de ander breekt.

  En misschien nog wel belangrijker: er is een tijd va afbreken en er is een tijd van opbouwen 😉

 275. Peter 2 says :

  @Omer
  Omer het is jouw keuze dat jij steeds in herhaling valt. Je wil kennelijk zo graag dat iedereen die hier leest jouw mening aanneemt als de waarheid. Maar helaas er is niet één waarheid waar het gaat om bijbel interpretaties. Het zal je misschien verbazen, maar er zijn heel veeeeeel christenen die jouw visie op leiderschap niet delen. Sterker nog er zijn zelfs leiders die jouw visie en de visie van Nehemia niet delen. En ja, ik ben er ook zo één.
  Een dergelijk leiderschap corrumpeert namelijk heel snel. En dat is wat er nu gaande is in Nehemia. Er zijn alternatieven hoor Omer!

  Maar jij laat je weer heel goed kennen als echte nehemiaan. Waarschijnlijk ben je gisteren weer eens goed bijgepraat door Henk Karelse in de dienst. De zalving die over jouw leven ligt is nog eens versterkt en bevestigd. Koeratjalambada tsjikambaltes.

  Je leek namelijk even wat genuanceerder te worden, maar is weer ver te zoeken. En ja ik wil God nog wel even noemen hier hoor. God, God, God, Jezus, Heilige Geest. Zo goed?
  Door jouw uitlatingen geef je goed weer hoe het in Nehemia gaat. Volledig voorbij gaan aan de mens en zijn moeilijkheden. Die ik, ik zeg het nog maar een keer, niet meer heb. Desalniettemin vind ik het wel belangrijk om de manier waarop er met mensen en het verheffen van hun eigen positie omgaan, dit luid en duidelijk te vermelden in het openbaar. Gewoon omwille van de vrijheid van meningsuiting. Moslims houden daar niet van en de Nehemiapen ook niet. Geeft niet. Ik hou er wel van. Ieder het zijne. En als ik daarmee de gave van afbreken heb, so be it! Moeten ze maar tegen kunnen.

  By the way als God dezelfde als Nehemia is, waar valt dan voor te vrezen?

  In ieder geval worden de leden op de laatste woensdag van deze maand weer opgepept. Dan volgt er weer een gemeente avond, waarop de visie weer eens duidelijk wordt uitgelegd. En jij, Omer, zal er sterker uit komen! Ik ben benieuwd wat ze te vertellen hebben. Dat kom ik zeker te horen, want ik heb zo mijn bronnen van binnen de gemeente!
  Weet je wel dat zijn die kleine vossen, waar Bert in het verleden geregeld over spreekt. De kleine vossen die de gemeente van binnenuit uithollen. HA!

 276. afolus says :

  @Peter 2
  Heb zo maar de indruk dat jij hier en daar nog bevrijd moet worden van wat sarrige en pesterige trekjes.
  Volgens mij ben je pas echt vrij van dat Nehemiaanse geneuzel als je kunt stoppen met je diepe interesse voor wat daar nog allemaal gebeurt.
  Laat los en je zult losgelaten worden..!

 277. Omer Thomassetti says :

  @Afolus:
  Je deelt mijn mening. Ik wilde het ook net zeggen.

  @Peter2:
  Peter, Peter toch… Wat ben je toch diep gevallen. Aan jou kunnen we beter geen woorden meer vuil maken. Jij bent namelijk “goed” bezig, lees ik. Als je zo verder gaat, vrees ik dat jouw “loon” aan het eind van je rit wel klaar ligt. Vosjes zijn kippedieven. Die stelen in het donker wat van een ander is. Je mag er fier op zijn. Je weet wat er met dieven gebeurt?
  Maar toch een bemoediging: De Bijbel zegt, dat je toch nog behouden zal zijn, maar als door VUUR heen…. tenminste als Jezus nog in je hart woont en niet je “vossen” het rijk overgenomen hebben. Luister maar naar @Afolus, die tikt namelijk de spijker op z’n kop..

 278. mafchauffeur says :

  @GG: wordt het niet eens tijd voor het aanmaken van een nieuwe rubriek?

  “Kooigevechten”

 279. bramvandijk says :

  @afolus

  Volgens mij ben je pas echt vrij van dat Nehemiaanse geneuzel als je kunt stoppen met je diepe interesse voor wat daar nog allemaal gebeurt.
  Laat los en je zult losgelaten worden..!

  Geldt dat eigenlijk (mutatis mutandis) niet zo’n beetje voor alle reageerders hier? Maken niet velen zich druk over het charismatische wereldje waar ze zichzelf eignelijk al lang niet meer toe rekenen. Of over het christendom überhaupt zonder daar nog in te geloven…

  * trekt de schoen nu toch maar weer uit *

 280. Wilfred says :

  @Afolus: Zo, ben jij ff gezalfd! Je krijg een compliment van Omer! 😉

  @Rob: Heel bijbels, dat afbreken. Jeremia was er toe geroepen uit te rukken en af te breken…

  @Bram: Klopt. Dat kan ofwel zijn omdat we ons er mee vermaken ofwel omdat we menen dat het van belang is anderen te waarschuwen niet dezelfde fouten te maken als die wij gemaakt hebben. Of om nog andere redenen…

 281. J-lo says :

  @ Omer

  Je komt weer met een vrij nutteloos argument datwij God er niet bij betrekken nee.. wij worden juist door Sander bevestigd ,omdat het in nehemia niet om God draait ,maar om bert en zijn kippen.

  Ben je weer lekker hel en verdoemenis aan het preken voor peter2.
  Alsjeblieft Omer hou daar een keer mee op. Ben jij op de dag des oordeels verkozen tot mede-rechter?

  Sinds ik uit nehemia ben ben ik niet meer bang voor de dood en sta ik heel anders in het leven. Ik geloof wel in God ,maar niet op de manier die mij werd opgelegd.

  Wat zou jij ervan vinden als ik zeg, Nou Omer je neemt het zo erg op voor al die slechte zaken die daar in dat wereldje gebeuren. jou lot zal niet al t best zijn.

  Only God can judge me en accepteer nou een x dat wij in nederland vrijheid van meningsuiting hebben en mogen zeggen wat we willen zeggen . Misschien in Belgie niet ,maar wij mogen dat dus wel.

  @ Peter2.

  Soms moet je gewoon maar denken dat sommige mensen niet wijzer zijn en trek je er vooral niks van aan.

 282. rob says :

  @Peter 2 / Afolus
  Misschien zit het hem erin dat je(Peter 2) je nog volledig op de kast laat jagen door het wettische geneuzel van een Omer.
  Maar je (Peter 2) hebt nog contacten met leden uit Nehemia, dus het is logisch dat je het een en ander nog niet losgelaten hebt en diepe interesse hebt. Logisch.

 283. rob says :

  @Wilfred/Afolus/Bram
  Volgende bijeenkomst een module over het belang van de gave van afbraak, door Omer 🙂

 284. Omer Thomassetti says :

  En zo praat iedereen maar naast elkaar door. Ieder heeft zijn eigen visie en niemand wil zich eens zeggen dat de ander gelijk heeft of misschien hebben we we allemaal gelijk binnen ons eigen wereldje. .
  Mafchauffeur heeft misschien nog gelijk. We kunnen beter een andere rubriek openen, want dit hele gesprek is verworden tot een banaal gevecht van woorden. Altijd hetzelfde in een ander kleedje verpakt. IEn ik doe er evenzeer aan mee.
  Het wordt tijd dat we hier een einde aan maken. Zoals het liedje zegt: “Jij in jouw klein hoekje en ik in ’t mijn”.
  Mijn inspiratie om jullie te bereiken is op. Wat we ook schrijven: het zal het ene oor in gaan en het andere weer uit. Zowel jullie oren als die van mij.
  Dus .. einde verhaal. Zondag ga ik weer genieten van Gods Woord in Nehemia, gesproken door … ik weet het nog niet. Ik heb de agenda niet gelezen. Jullie weten het wel al, denk ik. Jullie hebben spionnen in Nehemia. Dat is goed. Hoor je het evangelie tóch nog klinken, zelfs als je er niet meer bij bent. Goed idee.
  Ik ga nu naar mijn hoekje om mee te bouwen aan het Koninkrijk van God. En jullie in het jouwe … euh,…. maar bouwen, hé! Dat is de opdracht.
  Gods zegen. Amen

 285. Afolus says :

  @Bram
  Het is waar wat je schrijft. Ik kijk dan ook nog regelmatig in de spiegel, “vergetende hetgeen achter mij ligt…”
  @Wilfred
  Dat mijn “bijzondere wijsheid” nu ook al wordt opgemerkt en erkend door een “die hard-Nehemiaan” is natuurlijk op zich een wonder.
  @mafchauffeur
  Dat van die “kooigevechten” hoeft niet nader te worden geregeld; als ze spontaan opkomen zoals nu is er een grotere amusementswaarde.
  😀

 286. Omer Thomassetti says :

  @J-Lo:
  toch nog een opmerking naaar jou toe. Ik vind het prachtig dat je geen angst hebt voor de dood. Dat hoeft ook niet als je Jezus in je hart draagt. Hij is voor jouw zonden gestorven en voor jouw eeuwig leven opgestaan uit de doden. Halleluja.
  Dus, als Jezus in je hart leeft, HEB je eeuwig leven. Mooi toch?
  Dat was de laatste opmerking. Het gevecht is voorbij, wat mij betreft.
  Ik hoor je zeggen: maar voor ons niet! Wij blijven met ons probleem zitten. Eén advies: ga er dan mee naar God. Hij kan je pijn verzachten.
  Amen.

 287. mafchauffeur says :

  @afolus: maar indien tevens onder een aparte rubriek zijn ze gemakkelijker te vinden voor amusementsconsumenten zoals jij 🙂

  Leuk feestje gehad, trouwens? (al was het niet in de hemel, alwaar je weliswaar node gemist werd maar waar het leed enigszins werd verzacht door Engel die zijn sjofar had meegetorst)

 288. Afolus says :

  Ik wil U vragen Heer of U Omer wilt helpen om te stoppen met het willen hebben van het laatste woord ….
  Omer wil ons graag allemaal in een soort “malletje” stoppen zodat we vooral op elkaar lijken en het zelfde denken en spreken.
  Omer wil ons eigenlijk een collectief probleem aanpraten…
  Daar word ik, zoals U wel weet, een beetje flauw van.
  Fijn dat U Omer heeft duidelijk gemaakt dat U ook van hem houdt..
  Amen

 289. Afolus says :

  @mafchauffeur
  Het was bij ons ook een mooi feest, echter zonder sjofars.
  @Engel had ik ook wel eens willen ontmoeten.
  Ik ga er van uit dat @Waterlelie ’s middags op theevisite in Emmen was en niet bij de Dwaze Schare…

 290. mafchauffeur says :

  @afolus: het kan ook zijn dat @waterlelie samen met @bram op stap was. Een soort paarse coalitie in wording. 🙂

 291. Peter 2 says :

  @Rob
  ik heb idd contacten, zijdelings, met mensen uit Nehemia. Tja dat zijn wel de criticasters. dat trekt natuurlijk aan 😉 Verder heb ik het geheel en mijn verleden daar echt wel losgelaten. Leuk is het reageren hier wel. Soms doe ik dat spottend, dan weer met een kwinkslag of met enige satire. Dan ben ik hier toch op het juiste adres?

 292. Peter 2 says :

  @Afolus
  jouw gebed=mijn gebed=het gebed van God, want hij heeft het toch op jouw hart gelegd? Zo werkt dat toch?

 293. joost says :

  Omer

  Lees mijn vorige bericht en ga weer mee helpen OPBOUWEN in plaats van AFBREKEN. Ik val in herhaling, maar voor jullie is dat nodig blijkbaar.
  Gods zegen, nog maar eens

  Ja, ga opbouwen en breek ons niet af met jouw kritiek op onze manier
  van afreageren..
  Als de wraak (of kritiek) alleen van God is waar bemoei jij je dan mee? 😉
  joost

 294. Wilfred says :

  @Afolus:

  Dat mijn “bijzondere wijsheid” nu ook al wordt opgemerkt en erkend door een “die hard-Nehemiaan” is natuurlijk op zich een wonder.

  Om niet te zeggen een onloochenbaar godsbewijs! 🙂

 295. Afolus says :

  @Wilfred
  Dat jij nu juist die conclusie mag trekken..! 😉

 296. Wilfred says :

  @Afolus: De Geest is overal werkzaam, zelfs op GG! 😉

 297. Peter 2 says :

  @Afolus
  “Dat van die “kooigevechten” hoeft niet nader te worden geregeld; als ze spontaan opkomen zoals nu is er een grotere amusementswaarde.”
  Als iets spontaan opkomt dan moet het wel van de Geest zijn! Dus Wilfred wij kunnen jouw conclusie onderstrepen door een luid Amen! hier op GG. En als bewijs dat de Geest zelfs hier werkzaam is zullen er spontaan tongentaal comments komen 😉

 298. Peter 2 says :

  Van de http://gonowchurch.org/ website.
  Een zeer vermakelijke ontnuchterende website van een ex pastor:
  (Als er iemand is die dit goed kan vertalen dan hou ik mij aanbevolen…)

  SHEEP LINGO..

  I was “broken free” from a system that I couldn’t see..
  It took that breaking free and “staying free” to really see..
  and now, I am so very grateful that I didn’t try and “build” yet another “system” that corrected the doctrinal error, but kept the hierarchical error…for I would have continued to perpetuate what I had been delivered from.

  Now, I am not a pastor towering over the helpless sheep as their FEARLESS LEADER…guarding them from “wolves” and throwing fodder into the corral…because that’s “my job”..

  no…

  Now, I am a sheep with a particular gifting that causes me to support and encourage growth.

  I am a sheep that loves seeing ALL the gifts come out from under the yoke of control…and experience full expression.

  I am a sheep, not functioning under formula and format, but free to live Christ.

  I am a sheep that is accountable under the “mutual submission” rule.

  I am a sheep, not a puffed up, pompous, egotistical, (but outwardly pretending to be humble servant) narcissist..phew!

  I am a sheep, no longer surviving on the “that was a great teaching”, ego edifying, praise of men..but on the understanding of my acceptance in the beloved, and my role as a son.

  I am a sheep of the great shepherd, who leads us ALL into TRUTH by HIS Spirit.

  I am a sheep, free of false perceptions of duty, and on level ground with all my brothers and sisters.

  I am a sheep, not an orchestral leader who tells what horn to play when, but is comforted by the bleating of sheep, that the Holy Spirit directs….through consensus.

  I am a sheep, no longer afraid to bust out of the corral and become the nomad that Christ has made me to be.

  I am a sheep, not concerned with the increasing pressure that says “don’t touch the IC or…”

  I am a sheep, encouraged that this understanding is awakening in more and more sheep….and the liberation of a people is happening.

  I am a sheep, that envisions thousands, and hundreds of thousands of roaming sheep…flowing in power to save, heal, deliver and set free, as they go out into the whole world:

  – NOT bound to covering
  – NOT bound to tithing
  – NOT bound to Old Testament Law
  – NOT bound to Oppressive, Dominant, Self-Proclaimed Leadership
  – NOT bound to the lie of “The Fellowship of the Brethren”
  – NOT bound to the fear of the system
  – NOT bound to “event” focused, group centered Christianity
  – NOT bound to sleep ones life away in a pew

  – free to live under the headship of Christ
  – free to give….freely
  – free under the Law of the Spirit of Life
  – free to follow the leading of the Holy SPIRIT
  – free to experience “two or three are gathered” fellowship
  – free to follow Christ, no matter the cost
  – free to allow Christ to flow every moment of the day
  – free and awake to the ONENESS they share in Christ

  ….and the list could go on…and on…

  I am a sheep, that has a pastoral gift…and could have a few other gifts as well..BUT these “presents” LIVE to help the Body of Christ be all it can be.

  ..thanks Jesus for what you’ve done in delivering us to a place of understanding, “WHOM THE SON SETS FREE, IS COMPLETELY FREE”

 299. Omer Thomassetti says :

  @Joost:
  Je hebt gelijk, Joost. De wrake is van God… dus, ik bemoei me er niet meer mee…
  Ga jouw weg, zoals jij denkt dat je moet doen, ik ga de mijne…

 300. mafchauffeur says :

  @Afolus: ik constateer dat je gebed nog niet verhoord is. Enig idee waar het aan schort?

 301. j-lo says :

  Dag omer,

  Hoelang zal je dit x wegblijven 1 dag ?

 302. peter 2 says :

  Hey J, begin je de bemoedigingen van broeder Omar te missen? lol

 303. joost says :

  Omer
  Dus ga ik mijn weg en dan ga jij ook weg? 🙂
  joost

 304. j-l0 says :

  ha peter2

  Ik sta open voor nehemianen om te discuseren hier ,maar zo vervelend als hem dat kan gewoon niemand zijn en dat heeft niks met meningverschil te maken maar zijn opdringerigheid en alles naar de duivel toe schuiven etc.. Zijn argumenten waren altijd hetzelfde dus 1 reactie op dit blog was genoeg geweest.

  dus Omar missen hahah never nooit niet

 305. Peter 2 says :

  Zozo komt dat zien!
  Project X in Nehemia te Zwijndrecht!!!

  https://www.facebook.com/#!/events/265922286861523/

 306. J-lo says :

  @ Peter 2

  waar is dat feestje? ………….

 307. peter 2 says :

  Hier is dat feestje!
  (lorentzstraat zwijndrecht)

 308. Peter 2 says :

  Wie wil dat nu niet?
  Een rondleiding door hét geliefde fotomodel van Marc de Haan:

 309. j-lo says :

  Pfff peter2 wat stuur je toch weer een leuke rondleiding :p
  Dir filmpje is zwar nutteloos en werkt hersenspoelend gewoon 1000x zeggen kijk dan op http://www.nehemia.nl

 310. Ds Dre says :

  Ik luister eens naar een overdenking “er is een open hemel” van maar 18 minuten. Da’s heel wat beter dan 45 minuten van de doorbrekers. Alleen hoor ik een irritante gitaar erdoor heen. Ze geloven in een 4éénheid. De hemel is ook een persoon. Tja en daarna volg ik het helemaal niet meer. O nee, na 14 minuten gaan ze allemaal bidden, nou ja De Haan na zeggen. Kan iemand uitleggen wat hier nou zo aantrekkelijk aan is?

 311. Peter 2 says :

  @Ds Dre
  kan je een linkje plaatsen van het bestand?

 312. mafchauffeur says :

  @j-lo: de aanblik van mevrouw De Haan is hersenspoelend?

  Ai. 😉

 313. mafchauffeur says :

  @Ds Dre: qua tijdsbeslag geef ik je gelijk, maar qua inhoud luister ik toch liever naar de heer Paauwe.

  Net een tikje minder dwingend.

 314. peter 2 says :

  Die ogen van haar zijn niet alleen betoverend voor haar Marc, maar voor ons allemaal die langs haar de deur naar binnen moeten… Dan val je meteen in de geest 😉

 315. mafchauffeur says :

  @Peter 2: dat val (viel) je wel heel gemakkelijk. 😉

  Ik raakte slechts afgeleid door die drukke jurk.

 316. Peter 2 says :

  @mafschauffeur
  dan hoop ik dat het ‘infopoint’ ons uitkomst kan bieden 🙂

 317. Ds Dre says :

  @maf.

  Ach, 3 minuten gedwongen “bidden” of beter gezegd nadreunen wat de leider zegt, daar zit toch niks dwingend in. ene oor in andere oor weer uit.

 318. Flipsonius says :

  @mafchauffeur
  Wat betreft die jurk. Zijn dat nou allemaal rode visjes die aan een waslijn te drogen hangen? Of zie ik dat weer verkeerd?

 319. Ds Dre says :

  @Peter2

  Bij jij er al uit wat de bedoeling van die overdenking is?

 320. Bernard says :

  op 30 augustus schreef ik:

  “Als laatste voor vandaag. Als de intro van het filmpje bekijkt dan valt het volgende op.
  Zeg dat het filmpje 4 jaar oud is ofzo:
  – Er komen zeer veel mensen voorbij die al niet meer in Nehemia komen.
  – Ook de zeer gezichtsbepalende mensen zoals Danny Dane (bij het dopen) en Claire jarenlang de rechterhand van Bert de Haan en tevens Worship leader.
  – Er staan kinderen te dansen in de gemeente, dat is heel lang geleden dat een groep kinderen iets in de dienst gedaan hebben. (w.s. waren de haan-kids toen nog jonger)
  – Van de dansende kinderen zijn er overigens ook al vele (met hun ouders) vertrokken
  – Bij het kopje Jeugd staan 5 geweldig leuke jonge gasten te zingen. ALLEMAAL zijn deze verdwenen met heel veel verdriet en frustratie voor hun zelf en de achterblijvers.
  – Bij het kopje ouderen en volwassenen een fragment van wat denk ik het paaskoor is. Dat was een keer per jaar. Inmiddels ook al weer 2 jaar niet meer.
  – En ook hier weer mensen die inmiddels verdwenen zijn.
  Dat is toch op zijn minst wel erg apart….!
  Afgelopen 3 jaar is Nehemia gewoon kapot gemaakt door een starre opstelling van Bert de Haan & zijn Haantjes.
  Maar misschien is het eenvoudig, Bert zegt als u een probleem heb met mij, dan heeft u een probleem met God. Als God iets op mij aan te merken heeft trekt Hij mij zelf wel aan mijn oor. (zie andere topic hier op gg). Mischien is dat wat er nu gebeurt. Na eerdere waarschuwingen die God Bert de Haan gegeven heeft in de laatste jaren: Suriname, Hartproblemen, is dit nu eigenlijk wat Hij zelf vraagt. Wel verdrietig voor al die mensen die oprecht zoeken naar God en van deze gemeente houden.

  En mijn profetische voorspelling is dat er nu, deze opmerkingen hier staan, er wel snel een nieuwe intro zal worden gemaakt… ”

  En ja hoor… ik ben een goede profeet of ze lezen hier goed mee, want gisteren zag ik het nieuwe intro filmpje langskomen by family 7 😉

 321. Peter 2 says :

  @ ds Dre
  ik moet er nog naar luisteren 😉
  (als ik het kan opbrengen…)

 322. Peter 2 says :

  @Bernhard
  wauw! dan lezen ze zeker mee denk ik. Moeten wij toch nog maar even doorgaan met het spugen van ons gal…
  Zitten er nu nieuwe gezichtsbepalende mensen in?
  Eeeeh laat mij raden Marc en zijn kornuiten, hoe heet die kerel ook alweer met die zwarte bril…

 323. rob says :

  @Peter2
  Goed, dan pimpen ze een flimpje op, maar is daarmee het lek boven?
  Het is allemaal buitenkant.

 324. Henkjan says :

  Bert de Haan blijkt inderdaad al een levende fossiel te zijn
  Hoe was het ook alweer? Na 3x Mij verloochend te hebben kraait er een Haan…
  Henkjan

 325. Peter 2 says :

  @Rob,

  het is allemaal buitenkant daar. Het lek komt alleen boven van binnenuit, uit de innercircle van Bert de Haan. Maar dan moeten die wel hun mond open doen. Wanneer mensen verdwijnen uit de inner circle, zoals Danny Dane, dan wordt er officieel gezegd dat hij uit eigen beweging is weg gegaan. Er wordt niet gezegd dat de opstelling van Bert keihard is en dat hij nooit tot iemand zal komen die het niet met Bert eens is.
  De hoop is dat men werkelijk eens gaat nadenken waar men mee bezig is en dat eens breeduit meet naar buiten toe. Ik zou het haast op zijn nehemiaans een wake up call willen nioemen 😉

 326. j-lo says :

  Beste Peter 2.

  Ben je al bezig met een nehemiaans woordenboek .

  Volgens mij ben jij een geweldige tolk of tok :p
  hihi

 327. j-lo says :

  Vind trouwens het vertrek van danny nog steeds diep triest. En heel veel nehemianen maar denken dat bert daarin echt zn best heb gedaan om het goed te houden ,maar de haan heb hard zn best gedaan om danny weg te krijgen. Psies al het goede wat er nog was in nehemia mensen met een hart die zijn allemaal vertrokken.

 328. mafchauffeur says :

  @j-lo: met al die verhalen zou ik eigenlijk verwachten dat de meeste “weggepeste” Nehemianen nu samen een nieuwe positieve, niet-manipulatieve, actieve gemeente vormen. Uithuilen, scherven opruimen en vervolgens niet bij de pakken neerzitten maar opnieuw beginnen. Met extra ervaring hoe het niet moet.

  Of ben ik dan te optimistisch?

 329. Christen says :

  @J-Lo:
  … met een hart? … oh ja… , een “hart van steen”, bedoel je? Natuurlijk. Ja, die zijn allemaal inderdaad vertrokken. Net zoals jij. Je bent verhuisd naar deze site met een vier- of vijftal anderen. Ook een hart van steen. Dat bewijzen jullie door hier telkens weer jullie gal te spuwen over andere broeders en zusters. Jullie bewijzen dat jullie geen hart hebben. …. Danny? Ja, die had én heeft een hart, net zoals nog anderen die ook inderdaad vertrokken zijn omdat ze té veel van Danny hielden. Maar die spuwen hier hun gal niet uit. Die hebben een hart voor mensen die het goed menen, zoals zovelen in Nehemia en in andere kerken. Die hebben een hart voor God die dit soort sites en discussies haat en bedroeft moet toekijken hoe de ene christen de andere in de grond boort. Niet-christenen en zoekenden raken helemaal de weg kwijt door jullie gekissebis over anderen. De een achtte de ander uitnemender dan zichzelf … en … heb je naaste lief!… dat zou jullie hoofdzaak moeten zijn. En dat geldt ook voor alle leiders, Bert de Haan insgelijks én Danny Dane, maar dat hoeft hier niet openbaar “geroddeld” te worden. Roddel en achterklap is zonde, zelfs al is het goedbedoeld om anderen zogezegd te waarschuwen. Dus stop met deze roddel en laat God je hart van steen veranderen in een zacht hart van vlees en bloed wat weer bewogenheid kent voor zijn naaste, Bert incluis. Ga zoekenden en dwalenden weer de goede boodschap vertellen zodat ze Jezus vinden en geen afbraakgodsdienst om anderen slecht te maken, zodat ze het chirstendom niet meer herkennen en Jezus de rug toekeren.

 330. Christen says :

  @Mafchauffeur @J-Lo:
  Zo bedoel ik het nu ook. Scherven opruimen en opnieuw beginnen. Precies de juiste keuze. Niet met de scherven beginnen gooien zodat je anderen pijn doet en je eigen gebrokenheid niet meer kan lijmen. Opruimen die handel en … ja … ga maar lekker gemeente zijn met elkaar. Volgens jullie zijn er toch zoveel “gevluchte nehemianen”, dus kan je gelijk beginnen met een “grote” gemeente. En Danny zou een geweldig leider zijn en dit laatste meen ik echt. Succes verzekerd. Alleen weet ik niet of Danny wel wil meedoen. Jullie kunnen het ook zelf doen. Géén leider, kan je er ook geen problemen mee krijgen, want anders moet je hem weeral gehoorzamen en daar hebben jullie moeite mee. Dus, geen leider. Alleen God is de leider. Oei, is die ook al een leider. Moet je die dan wél gehoorzamen? Moeilijk dilemma.Succes met je keuze.

 331. Peter 2 says :

  @Christen,
  sorry, maar ik herken juist in nehemia een afbraak godstienst, omdat men daar nu juist zichzelf en de eigen kerk verheerlijken. Voor dat feit hoef ik enkel en alleen te verwijzen naar de blogs en de ‘church news’ filmpjes op nehemia.nl.
  Daarbij, hier al eerder genoemd, worden andersdenkenden volledig afgeschreven en ontvang je gratis en voor niets het predikaat duivels.
  Wanneer er dus zoekenden op een site als goedgelovig terecht komen zie ik dat alleen maar als leiding van God.Een gewaarschuwd mens telt voor twee!!!

 332. Christen says :

  @eter2: “Een gewaarschuwd mens…” de waarschuwing die jullie hier laten klinken is: Wordt nooit christen. Ze zijn niet wat ze zeggen te zijn. Ze spreken wel over eenheid, maar ze kennen het niet. Integendeel. Ze breken mekaar af en stoppen mekaar onder de theologische zoden. Ze zijn zo gefocust op het afbreken van mekaar dat ze Jezus vergeten. Wij zijn belangrijk, niet Jezus. We zeggen dat wel over Nehemia, maar we zijn allemaal dezelfden. WIJ zijn gekwetst, wij zijn opzij gezet, wij zijn verketterd, wij zijn …” IK, IK, IK, … dat vinden ze op deze site. En Jezus dan? De Goede boodschap van het evangelie hebben jullie niet.
  Hoe slecht en rot je ook over Nehemia praat, Nehemia verkondigt tenminste nog het evangelie en breekt geen andere kerken en christenen af. Ze spreken over het kruis van Jezus en Zijn vergeving. Daar gaat het over. Ik zie nergens in jullie verhalen en blamages aan Nehemia iets over de positieve boodschap van Jezus en Zijn kruis, vergeving en genade. Daar hebben jullie geen tijd voor blijkbaar. Zo erg zijn jullie gefocust op het afbreken van een Kerk die Jezus verkondigt, dat je zelf vergeet om Jezus te verkondigen. Dat zouden die zoekenden hier moeten vinden. Waar is jullie alternatief voor deze zoekenden? Hoe kan je hier deze potentiële christenen positief nieuws brengen dat Jezus voor hun zonden gestorven is? Integnedeel: “Geen tijd, geen tijd, …” wij moeten Nehemia en haar leiders afbreken, Here, … dat is onze roeping toch?” Heeft u ons dat niet opgedragen, Here?” “Of hebben wij Uw stem verkeerd verstaan?” “Dat kan toch niet, Here? Alleen Bert en de leiding van Nehemia verstaan Gods stem niet.” “Wij toch wel?”
  Niet dus. God wil bijeenbrengen, niet verstrooien. God wil opbouwen, niet afbreken, God wil eenheid, geen verdeeldheid. God wil gehoorzaamheid, geen ongezeggelijkheid, God wil onderdanigheid, geen trots, God wil dat je de ander meer acht dan jezelf, geen hovaardigheid, … etc..
  Nu ja, zo kunnen we nog wel even doorgaan. Jullie kennende zullen jullie nu zeggen, dat dit allemaal maar aan Nehemia en haar onderdanen moet gezegd worden. Maar God zegt het OOK tegen jullie. Wat Nehemia ermee doet, is haar verantwoordelijkheid, maar wat doen JULLIE hiermee? Dus ja … “Een gewaarschuwd mens telt voor twee!!!”

 333. John says :

  @Christen

  En in de boodschap van Bert dat ‘wie een probleem heeft met mij heeft een probleem met God’ hoor je geen IK IK IK boodschap? In de manier waarop Bert en andere leden van Nehemia om zijn gegaan met Peter2 en j-lo herken jij wel de liefde van God en de boodschap van Jezus? Wees maar niet bang voor Peter2 en j-lo. Als ik Bert de Haan hoor zeggen dat wie een probleem heeft met hem eigenlijk een probleem met God heeft (ergo: Bert de Haan spreekt de woorden van God) juist dán voel ik geen behoefte ooit nog een stap in een kerk te zetten.

 334. mafchauffeur says :

  God wil gehoorzaamheid, geen ongezeggelijkheid

  en zo is het maar net. 😉

  @Peter 2 / J-lo:
  Is het nu zo dat er in de regio een nieuwe positieve gemeente is ontstaan? Of zijn de ex-Nehemianen “verstrooid” over andere gemeenten en/of afgehaakt?
  Gewoon nieuwsgierig, ik ken zelf geen Nehemianen of ex-Nehemianen. Hooguit Dick Pieterman weleens gesproken, maar dat was voordat hij naar Nehemia ging.

 335. peter 2 says :

  @christen
  Heb jij het stokje overgenomen van Omer?
  Verder het ikke vind juist plaats in nehemia. Lees het blog op de site van henriette maar. God in ONZE kerk…

 336. Christen says :

  @John: Ik zei dus: Ieder moet zijn verantwoordelijkheid nemen in dit verhaal. Nehemia van zijn kant en deze twee mensen van hun kant. Bert had geen IK-IK-IK verhaal maar een bijbels verhaal waar een gemeente in verdeeldheid uit elkaar dreigde te vallen en ieder op de verantwoordelijkheid wilde drukken dat zij de leiding moeten gehoorzamen zoals God dat Bijbels wil en geen verdeeldheid zaaien. Want wie verdeeldheid zaaien kunnen beter weggaan omdat God wil dat we bijeenbrengen en één zijn. Nehemia verkondigt verder het evangelie, en ja, God is daar aanwezig, wat je ook blijft beweren. Maar deze twee mensen? Wat doen zij? Verder het evangelie verkondigen en bijeenbrengen? Of afbreken en slecht praten over een kerk die wel Jezus verkondigt en het werk van God tracht te doen met “vallen en opstaan”? Ieder moet naar zichzelf kijken en doen wat goed is in de ogen van God. Nehemia voor zich en deze mensen ook voor zich. Laat ze dit in gebed brengen bij God en dan zien of ze dit kunnen verantwoorden bij God?
  Niet meer naar de kerk? Is jouw keuze, maar die keuze verkondig je ook aan al je lezers/toehoorders en dat bedoelde God niet met evangelieverkondiging, met de goede boodschap vertellen. Waar is je alternatief?
  @Peter2: Nu ja, ik vond de uitspraken van Omer niet slecht, toch? Christelijke overwegingen. Hij verdedigt een kerk die beweert God in hun midden te hebben. Anderen geloven dat blijkbaar niet. Grote verantwoordelijkheid vind ik dat. Dat God in hun midden is, is toch Bijbels? Ze komen samen in Naam van Jezus, dus is Hij in hun midden. Wat je ook wil beweren. Dat Bert zegt dat hij gehoorzaamheid vraagt, is niet onbijbels. Hij blijft nog steeds Jezus verkondigen die voor hem en ons aan het kruis stierf ter vergeving van zonden. Daarom kan Henriette met rechte zeggen: God in onze Kerk. Want Hij is dààr, net zoals hij ook in Jozua Dordrecht is of Kom en Zie, Rotterdam, of noem maar gelijk welke Kerk waar Jezus verkondigd wordt. God is ook in hun Kerk, net zoals Hij in jouw Kerk is, als ook daar jezus verkondigd wordt. Klaar toch?

 337. Peter 2 says :

  Hé dat is interessant…de gemeente dreigde uit elkaar te vallen…

  Moeten we daar maar even verder op inzetten… 😉

 338. Christen says :

  @Peter2: Zéér “goede” keuze, Peter. Want zo heeft God het bedoeld, althans dat denk jij toch? “Komt en helpt Mijn Koninkrijk mee afbreken.”
  Of bedoelde Hij het anders? “Bouwt mee aan Mijn Koninkrijk.” Zegt God.
  Vreemde gedachtengang heb jij: dat je blij bent en het interessant vindt dat een gemeente Gods intern wat moeilijkheden had (mede veroorzaakt door lieden zoals jullie) en trachtte de schapen terug in eenheid te laten samenleven en God te volgen. En met God bedoel ik Jahweh natuurlijk. (Niet Bert zoals jij ongetwijfeld zal zeggen). Niet Bert is gestorven aan het kruis maar Jezus en dat verkondigt hij ook met hart en ziel. God vraagt mee te bouwen aan Zijn gemeente. Jullie integendeel breken gemeentes af. Vreemd christendom hanteren jullie.
  Verder hierop inzetten hoeft echt niet, hoor. Het is te laat! Jullie pogingen zijn mislukt. God heeft gezegevierd. De gemeente is één geheel met een sterke visie voor het verlorene. Jezus wordt verder nog steeds verkondigd. Daar kunnen jullie echt niets aan veranderen.
  Jullie maken jezelf alleen maar hopeloos belachelijk. Kies weer voor Jezus en Zijn volbrrachte werk. Leg daar je focus en energie op. Dan heeft je geloofsleven weer zin. De weg die je nu gaat is zinloos, vruchtloos, hopeloos, wegloos, doelloos, visieloos (ach, dit mag ik niet zeggen: je hebt wel visie maar de verkeerde visie), … loos dus.

 339. Afolus says :

  @Christen
  Het is altijd fijn als er mensen zijn met een niet aflatende zorg voor “losers” zoals die zich manifesteren op deze website. In dat kader laat je je focus duidelijk zien. Je laat jezelf in elk geval goed kennen.

  Was Jezus ook een loser toen hij het tempelplein reinigde en leegruimde met een zekere toorn. En Paulus, was dat ook een hopeloos mannetje toen hij duidelijk maakte dat enkele gemeenten er een soepzooitje van hadden gemaakt?

 340. mafchauffeur says :

  @Afolus: Paulus was een apostel met gezag. Hij was zelf een door God aangestelde leider van de Gemeente. Hij schreef Canon-waardige brieven. Dat mag je niet vergelijken met een anoniem reageerdertje op een twijfelachtig weblogje als GG. 😉

 341. Christen says :

  @Afolus: Speel je nu voor Jezus? Of Paulus? Veel plezier en vooral veel geluk bij het reinigen van de “Tempel” van Nehemia. Dat is dus jullie “roeping” die je van God ontvangen hebt. Alhoewel, de tempel van Nehemia is niet zo lang geleden al gereinigd. Toen zijn er een aantal ontevreden mensen weg gegaan. Enerzijds een favoriete oudste gevolgd die weg ging, anderzijds ook mensen die boos waren omdat ze niet “gehoord” werden of hun “visie” niet gevolgd werden. Toen is ie gereinigd dus. Het soepzooitje is dus opgeruimd.
  Einde verhaal.

 342. mafchauffeur says :

  @afolus: kijk eens aan, daar is eindelijk je roeping!

  dat wordt gebak vanochtend. 🙂

 343. Afolus says :

  @Christen
  Lees je reactie nog eens door…. 😦
  Schijnbaar wil je graag worden gehoord of je visie delen.

  @mafchauffeur
  Geen gebak vandaag.

 344. mafchauffeur says :

  @Afolus: Paulus was een apostel met gezag. Hij was zelf een door God aangestelde leider van de Gemeente. Hij schreef Canon-waardige brieven. Dat mag je niet vergelijken met iemand met een verzonnen nickname op een weblogje als GG. 🙂

  (dit was een eerdere reactie, maar daar stonden blijkbaar een paar courgettewoorden in)

 345. John says :

  @Christen.

  Alles wat ik zo van je lees doet me denken aan het zondebokprincipe, in feite een behoorlijk primitief psychologisch gebruik van groepen om de eenheid in een groep te bewaren. Het lijkt me dat dat ook in Nehemia is gebeurd. Uit wat ik lees ontstaat een beeld van een groep (een kerkelijke gemeente in dit geval) die moeilijkheden heeft doorstaan en waar de eenheid van de groep in het geding was. Wat er dan vaak gebeurd in psychologisch opzicht is dat Nehemia het nodig heeft gehad de interne spanningen te projecteren op de zwakkeren in de groep, dat zijn vaak de mensen die kritisch kijken naar hoe het in Nehemia is gegaan. Bij hen wordt de schuld neergelegd dat het niet goed gaat in de kerk. Vervolgens staat er een sterke leider op (Bert de Haan in dit geval) die het absolute gezag naar zich toe trekt (“Als je een probleem hebt met mij heb je een probleem met God”). Hierdoor ervaart de gemeente weer houvast in een moeilijke tijd. De zondebokken worden uit de gemeente gestoten en zo zou er weer eenheid kunnen ontstaan in de groep.

  Dit leidmotief lees ik overal door jouw verhaal heen. De manier waarop je Nehemia ophemelt in absolute termen:

  Nehemia verkondigt tenminste nog het evangelie en breekt geen andere kerken en christenen af. Ze spreken over het kruis van Jezus en Zijn vergeving. Daar gaat het over.

  De gemeente is één geheel met een sterke visie voor het verlorene. Jezus wordt verder nog steeds verkondigd.

  De manier waarop je de zondebokken aanwijst en toespreekt:

  Verder hierop inzetten hoeft echt niet, hoor. Het is te laat! Jullie pogingen zijn mislukt. God heeft gezegevierd.

  Toen zijn er een aantal ontevreden mensen weg gegaan. Enerzijds een favoriete oudste gevolgd die weg ging, anderzijds ook mensen die boos waren omdat ze niet “gehoord” werden of hun “visie” niet gevolgd werden. Toen is ie gereinigd dus. Het soepzooitje is dus opgeruimd.

  Dit is allemaal verder niet erg hoor Christen, maar de clichés druipen van je verhaal af. Het is een behoorlijk primitieve en onvolwassen manier om met problemen in groepen om te gaan. Je brengt het allemaal heel heilig en verheven (“God is als een louterend vuur”) maar het zijn gewoon simpele psychologische processen waar elke groep, dus ook Nehemia, mee te maken heeft en niet aan ontkomt. Niets bindt mensen zo samen als een gezamenlijke vijand, toch?

 346. John says :

  Voor degenen die het interessant vinden, lees deze scriptie over het zondebokmechanisme eens door, en met name vanaf pagina 16 “De negatieve groep”.

  Overigens vind ik iemand een waardeloos leider als die nooit eens iets gelezen heeft over verschillende leiderschapsstijlen en groepsdynamica, en zich zo opzichtig schuldig maakt aan primitieve psychologische en sociologische processen als iemand als Bert de Haan.

  In evangelische bewegingen hoef je helemaal geen ervaring te hebben met het leiden van groepen, maar volstaat een spectaculair bekeringsverhaal vaak al om het leiderschap naar je toe te mogen trekken. Mensen die kritiek hebben op dit verhaal worden gedemoniseerd en uit de groep gestoten. Wat overblijft zijn de volgzame schaapjes die luisteren naar alles wat de leider zegt.

 347. mafchauffeur says :

  @John: maar de juiste leiderschapsstijl volgt toch uit Het Woord?
  De democratische valt uiteraard af, maar ik zie toch echt de consulterende stijl terug in gemeenten zoals bijvoorbeeld Nehemia. Dat er af en toe nadrukkelijk de vinger op een zere plek moet worden gelegd doet daar niets aan af.

 348. Christen says :

  @John:
  Sorry, John, wil je mij vergeven… Ik ben maar een eenvoudige simpele christen die van God en de gemeente houdt. Geen leider of zo, hoor. Eerder bankzitter zouden jullie zeggen. Ik heb geen psychologische opleiding gevolgd of zo. Vandaar dat mijn betoog wat simplistisch en primitief overkomt, maar het komt wel recht uit mijn hart. Jouw relaas klinkt alvast véél professioneler. Gefeliciteerd met je geleerdheid, zoals nu blijkt omtrent dit fenomeen rond “zondebokmechanisme” or whatever.
  Misschien even nog vermelden dat dit mijn eigen primitieve gezeur is en niet iets wat uit Nehemia komt of geïnspireerd zou zijn uit Nehemia. Ik constateer dingen, ik lees wat commentaren en Ik steiger vervolgens gewoon een beetje als ze mijn thuisgemeente aanvallen. Nadien laat ik het ook wel weer over me heen gaan, hoor, zoals nu, wanneer het relaas niet echt raakt wat het zou moeten raken. Het bekende “dovemansgesprek” dus, maar ja.. het is dan ook behoorlijk primitief en te simplistisch voor jullie intellectuele geesten. Geniet van jullie hoogstaande intellectvolle gesprekken. Ik zal ze met bewondering langs me heen laten gaan.

 349. peter 2 says :

  Op een website van nehemia. Glory and Grace staat dat Bert de Haan een apostolische bediening heeft in binnen en buitenland. Dan kunnen we hier wel stoppen. Want Bert is niet alleen gelijk aan God, maar nu dus ook aan Paulus.

 350. John says :

  @Christen

  Een aantal punten:

  Ik ben maar een eenvoudige simpele christen die van God en de gemeente houdt. Geen leider of zo, hoor.

  Ik neem het jou ook niet kwalijk. Ieder zijn vakgebied toch? Jij kunt over jouw werk dingen vertellen waar ik niks van af weet. Maar ik neem het je leiders wel kwalijk dat ze zich niet bewust zijn van deze processen. Toen ik voor mijn werk stagiaires moest gaan begeleiden heb ik me ook weer moeten verdiepen in diverse leiderschapsstijlen. Dat zouden veel evangelische leiders ook wel eens mogen doen voor ze een gemeente gaan leiden.

  Ik heb geen psychologische opleiding gevolgd of zo. Vandaar dat mijn betoog wat simplistisch en primitief overkomt, maar het komt wel recht uit mijn hart.

  Ook dat kan ik je niet kwalijk nemen. Jij bent onderdeel van die groep, en psychologische processen als het zondebokmechanisme zijn er niet voor niets en iedereen, ook ik, ontkom er niet aan hier aan mee te doen. Maar daarom is het wel goed je bewust te zijn van dat dit kan spelen. Dan zul je merken dat je ook ineens veel meer mededogen krijgt met degene die de zondebok is. Ik speel zelf in een band, en ook hierin is het soms makkelijk om alle spanningen die er intern heersen op één iemand af te schuiven. Dit verstevigd voor mijn gevoel mijn positie in de groep en maakt dat ik met mijn overige bandleden ‘één voel’. De zondebok is hier dan het slachtoffer van. Eigenlijk zouden we de spanningen in de groep als groep moeten oplossen. Wanneer ik me dan bewust wordt van het feit dat ik zojuist iemand als zondebok heb aangewezen, merk ik dat ik pas voel hoe vervelend dat voor hem moet zijn geweest, en dat ik zelf ook een aandeel heb gehad in de spanningen die heersten. Maar goed, daarom legde ik je net ook uit hoe dat zondebokprincipe werkt, zodat jij je er nu ook bewust van kunt zijn. Ik weet niet of je daar iets in herkent? En zo ja, wat doet dat dan met je? Hoe voelt dat voor jou dat je mensen hebt aangewezen als zondebok? Of herken je dit misschien totaal niet en ben je het er niet mee eens?

  Sorry, John, wil je mij vergeven…

  Als je je hier wél in herkent, dan moet je niet mij om vergeving vragen, maar Peter2 en J-Lo. Zij zijn degenen die hun gemeente zijn kwijtgeraakt, daardoor vrienden en dromen hebben verloren en het gevoel hebben onrechtvaardig behandelt te zijn. Je zegt dat je het gevoel hebt dat ze je thuisgemeente aanvallen. Maar dat is niet zo Christen. Zij komen hier op Goedgelovig op een neutrale plek waar ze veel herkenning vinden in de verhalen van anderen, en praten over wat ze hebben meegemaakt. Kun je hen dat kwalijk nemen? Waarom? Ze zijn toch vrij om te gaan en staan waar ze willen? In mijn optiek kom jij hier binnen en begint hen zelfs hier te achtervolgen met het feit dat zij fout zitten. Volgens mij ben jij degene die hier in de aanval gaat.
  Laat hun toch lekker praten over wat hen dwars zit! Kennelijk hebben ze dat nodig en omdat ik hier veel in herken, bied ik hen een luisterend oor, neem ik het voor ze op (of ze dat nou willen of niet 😉 ) en spreek ik uit wat ik herken in hun verhaal. Als je, na wat ik je heb uitgelegd over het zondebokprincipe, dit herkent en inziet dat jij hier ook aan mee hebt gedaan, dan mag je aan hen om vergeving vragen. Misschien herken je je hier juist helemaal niet in en heb je ook niet de indruk dat Nehemia als kerk (en jij als individu) een zondebok hebben gezocht. Dan hoef je ook geen vergeving aan hen te vragen volgens mij.

  De laatste alinea van je reactie vind ik echter een beetje jammer.

 351. Christen says :

  @John:
  Het enige wat ik me bewust ben is, dat ik op deze site dingen gelezen heb waarbij Bert de Haan en Marc de Haan en Nehemia en haar leiders aangevallen worden als slechte leiders die niet volgens het principe van de bijbel jezus verkondigen maar zichzelf.
  ik ervaar dat niet, dus heb ik mijn zeg gedaan. Ik spreek tegen mensen die onze thuisgemeente trachten te vernietigen, als ze zouden kunnen.
  Als J-Lo en Peter2 problemen gehad hebben met nehemia, dan vind ik dat jammer. Iemand zal hieraan schuldig zijn. Hebben zij schuld? Heeft Nehemia schuld? Dat weet ik niet en daar bemoei ik me ook niet mee. Dat zij door onze thuisgemeente zijn uitgestoten of verketterd of aangevallen of enrstige problemen gehad hebben, dat kan goed zijn, en ik geloof wel dat ze aanvaringen gehad hebben, maar ik wil alleen maar zeggen dat ze dit op deze manier niet moeten oplossen. Dit is achterklap, roddel, kwaadsprekerij en dus bijbels gezien een zonde. Ze moeten bij de leiding zijn om dit uit te klaren. En als dat niet kan, moeten ze het verder bij God laten en verder gaan met hun christen leven. De wereld is niet vergaan omdat je niet in je thuisgemeente verder kan omdat je een probleem hebt met de leiding.
  Mocht ik dit ook meemaken, dan zou ik dat erg vinden, maar dan ga ik naar een andere gemeente. In mijn hart zal er wel een probleem zijn met Nehemia wat ik met God en met hun moet uitklaren, maar dat zal niet op internet uitgesmeerd worden. Daardoor help ik niet mee aan de opbouw van Gods Koninkrijk omdat zéér velen de gemeente Nehemia wél zien als een gemeente waar ze God kunnen aanbidden en vrede met God kunnen vinden.
  Ik lees dat zij Bert en co zien als een gevaar voor een goed werkende christelijke gemeente. Ik begrijp alleen niet hoe dat zover is kunnen komen. Welke ernstige zaken zijn er gebeurd opdat Bert en co plotseling onbetrouwbare leiders zouden zijn die niet door God geleid worden, volgens hun. Ik zie door prediking en gebed en allerlei dingen God echt wel werken in onze gemeente. God heeft de gemeente niet verlaten, integendeel. Vanwaar dan die plotse verkettering van onze leiders? Ik zie het nog steeds als: “..
  “Hé Leiding, ik heb hierover een andere mening. Ben je het niet met me eens? Je aanvaardt mijn kritiek niet? Dan zijn jullie slechte leiding omdat je geen rekening wil houden met de verzuchtingen van een of enkele van je leden. Ik ga anderen vertellen wat ik ervan vind. Kijken of er meerderen zijn die mijn mening delen.” Vanuit de leiding wordt dan gevraagd om te stoppen met stoken en roddelen. Geef je daaraan geen gehoor? Dan zegt of gebiedt de leiding zelfs: “Wil je onze gemeente verlaten.”…. Dan zullen we het maar via een of ander site doen en vertellen hoe slecht Bert en co wel zijn.
  Ik geef hierboven de indruk dat ik Peter2 en J-Lo aanwijs als enige schuldigen. Dat is niet zo, tenminste niet mijn bedoeling. Maar ergens zijn er onenigheden geweest met nehemia, waarvan de leiding op een bepaald moment heeft moeten kiezen. Geven we er gehoor aan of niet? Hebben Peter2 en J-Lo geroddeld in de gemeente over hun mening ten opzichte van de leiding? Dat weet ik niet. Het feit dat ze niet meer naar de gemeente komen (hetzij uit vrije wil, hetzij gedwongen) zal zijn redenen hebben
  Ik veronderstel dat beide partijen wel schuld zullen dragen op een of andere manier. Ik vraag alleen dat ze willen stoppen met roddel en hun problemen met God en met de leiding van de gemeente oplossen. Komen ze echter niet overeen? Er zijn andere gemeentes waar God ook werkt.

 352. Peter 2 says :

  @christen of Omer,
  ik voel mij niet nogmaals geroepen het debat met jou aan te gaan. J-lo, ikzelf en vele anderen hebben het één en ander meegemaakt in Nehemia. Delen daarvan zijn in dit blog en een ander blog op deze site terug te lezen. En ja ik heb daar met de leiding over gesproken, meermaals zelfs.
  Je geeft in je laatse comment een wat simplistische weergave van hetgeen er gebuerd zou zijn. Het ligt helaas anders en kwetsender. Ik ga dat hier niet meer uiteenzetten. Maar ik en ik weet van anderen zijn diep gekwetst door de houding van de gemeente leiding.
  Op afstand zie ik dingen gebeuren die hun houding naar mij toe alleen maar bevestigen. Zoals de preek van begin mei van dit jaar.
  Ik gun jouw geluk in nehemia van een ieder ander zelfs, maar gun mij mijn manier en plaats van communiceren zonder te vervallen in duivelse beschuldigingen of het aanwijzen van zonden in mijn leven. Dat laat ik liever aan God over.
  We leven in een vrij land waar vrijheid van comminiceren bestaat. Onder een hoop christenen bestaat echter het idee dat je mag zeggen wat je wil als het maar niet over de kerk, geloof of leiders gaat. Dat vind ik vreemd en daarom is het juist zo goed dat er sites als GG bestaan waar dat wel mag.

 353. John says :

  @Christen

  Hebben Peter2 en J-Lo geroddeld in de gemeente over hun mening ten opzichte van de leiding?

  Hoe kun je in vredesnaam roddelen over je eigen mening?

 354. J-lo says :

  @ peter2

  waarom heb ik ook zo’n vaag onderbuik gevoel dat christen Omer is?

  Ik hou wel van discussie maar die teksten zijn zo lang heb ik echt geen puf voor om te lezen

  @ John

  Geweldig hoe je het voor ons opneemt. Sommige mensen weten niet waarvoor een forum dient.

  @ Christen of Omer?

  In nehemia mag je misschien niet alles zeggen maar hier wel!!!

 355. André says :

  @J-Lo en Peter2: gelukkig zijn er nog zo wat reacties van Omer of Christen. Anders had je niets meer te vertellen. Geen kat die dit leest, behalve het kleine clubje, zoals John, Mafchauffeur of Afolus, soms DrDre of Henkjan, … ik bedoel maar het kleine groepje forumbezoekers wat van het ene naar het andere onderwerp struint om commentaar te geven. Ik vind het maar een armoedige bedoening.
  Koester die christen of die Omer maar, anders valt jullie hele gedoe in duigen. Kan je net zo goed bij elkaar kruipen en thuis wat “forumgezeik” houden. Is er nog koffie (??) en gebak bij.

 356. Christen says :

  @John: Is toch duidelijk? Je hebt een andere mening dan die van de leiding. Die mening verkondig je aan anderen, tegen de mening van de leiding in. Wat is dat dan? Roddelen toch? “De dingen die de leiding doet vind ik maar niks. Ik vind dat ze het zo moeten doen. Vindt jij dat ook niet?” Je zou het eigenlijk eerder kunnen noemen: aanzetten tot ongehoorzaamheid, onvrede zaaien. Dat is beter dan roddelen. Je hebt gelijk. Verkeerde woordkeuze.

 357. mafchauffeur says :

  @Christen:

  Je hebt een andere mening dan die van de leiding. Die mening verkondig je aan anderen, tegen de mening van de leiding in.

  Gebeurden dat soort dingen werkelijk? Dat is dan wel kwalijk ja.
  Wat ik mij dan wel afvraag: waren/zijn er dan wel wegen voor mensen om hun afwijkende mening te bespreken en in te leren zien dat ze ongelijk hadden/hebben? Of was/is daar helemaal geen ruimte voor?

 358. Christen says :

  @mafchauffeur: Zolang er mensen bij elkaar komen zonder vaste structuur en vaste leiding, zullen er altijd verschillende meningen zijn. Is er leiding, dan moet je bij de leiding zijn. Die ruimte is er natuurlijk. Daar moet jij je mening te geven. En ook accepteren dat ze niet altijd jouw mening delen. Doen ze dat wel: prijs je gelukkig. Doen ze dat niet? Aan jou te kiezen wat je doet. Je onderwerpen of rebelleren. Onderwerpen is bijbels, rebelleren is onbijbels. Verlaat dan de gemeente.

 359. mafchauffeur says :

  @Christen: dank voor je toelichting.

  Maar zou er geen (Bijbelse) tussenweg mogelijk zijn tussen de “uitersten” onderwerpen en rebelleren? Ik zie namelijk in de Bijbel weinig aanknopingspunten om een gemeente te verlaten (even gesteld dat er geen dwaalleren verkondigd worden), enkel omdat er verschil van inzicht is over bijvoorbeeld de praktische uitwerking van het geven van tienden.

 360. Christen says :

  @mafchauffeur: Een bijbelse tussenweg? Onderwerpen is toegeven aan de leiding. Geef je niet toe, dan kan je wel nog blijven natuurlijk als je je eigen mening dan ook voor jezelf houdt zonder anderen ermee verder te belasten. Ga je je mening rondbazuinen zodat ook anderen beinvloed worden, dan is dat rebelleren tegen de leiding. Dan kan je beter de gemeente verlaten want je doet haar geen goed. Zo?
  Jouw praktische voorbeeld van de manier van tienden geven is geen reden om de gemeente te moeten verlaten. Mijns inziens althans. Ik geef ook niet mijn tienden aan Nehemia. Ik ben er nog nooit op aangesproken. Ik geef wel geld in de collecte, maar stort niets op de rekening. Daar kan Nehemia een ander standpunt over hebben. Ik zie echter geen bijbels probleem. Denk dus ook niet dat dit een reden is om de kerk te moeten verlaten. Wil je echter graag iets laten gebeuren in de kerk (huwelijk-begrafenis, …)? Dan moet je daar ook maar voor betalen, want je geeft geen tienden. Het licht brandt niet gratis.

 361. shinshinnun says :

  Tjonge, ik lees de titel en visualiseer drommen mensen die hun kamerplanten achterlaten in het huis van de Heer.
  Blijkt het over de Next Gen Churchgeneration te gaan. Nog even maakte ik me zorgen over genetische modificatie, maar het blijkt mee te vallen. Het zijn slechts acht tieners onder leiding van Batman en Robin…

 362. mafchauffeur says :

  @Christen: ok, ik begrijp dat er in Nehemia geen plicht is om je tienden aan de gemeente te geven. Da’s dan prettig, die vrijheid. Het komt namelijk ook voor dat de gemeenteleiding dit verplicht stelt.

  Een wellicht beter voorbeeld: het bezoeken van huiskringen. Ik zie op de site dat het huidige beleid van Nehemia is:

  Binnen de Herderlijke Zorg intern hebben de leden van Nehemia Ministries de keuze om deel uit te maken van een huiskring of juist niet. De keuze om in combinatie met de huiskring ook naar de centrale studiesamenkomst te gaan of alleen maar naar de centrale studiesamenkomst te gaan.

  Vorig seizoen zijn we met deze keuze vrijheid gestart.

  Stel dat de leiding volgend seizoen besluit dat het bezoeken van huiskringen voor iedereen verplicht wordt. Hypothetisch, maar misschien is het recentelijk wel zo geweest gezien het laatste zinnetje, dat weet ik niet.

  Rebelleer je dan als je toch niet gaat omdat je zelf van mening bent dat je op die avonden net zo belangrijke activiteiten of verantwoordelijkheden hebt die in jouw ogen niet kunnen wijken?

 363. Christen says :

  @mafchauffeur: Je probeert me dingen te laten zeggen waar je dan je stelling op kan bouwen. Ik snap het. maar goed..
  Ik denk dat de gemeente je niet kan en ook niet zal verplichten aan kringen of centrale bijbelstudies deel te nemen. Ik doe het zelf ook niet. Ze weten ook wel dat dit met ieders persoonlijke vrijheid te maken heeft om te doen wat hij/zij wil met zijn/haar vrije tijd. Bijbelstudies en kringavonden zijn keuzes, zoals de gemeente ook gesteld heeft op haar website.
  Je vraag is dus hypothetisch. Ik zie in dit geval géén rebellie. Je bent wél ongehoorzaam. Je hoeft daarvoor ook geen gemeente te verlaten. Anderen hiermee lastig vallen en aanvuren jou gelijk te geven en ook te weigeren, dat is rebelleren. Verlaat dan de gemeente
  Voldoende als antwoord?

 364. mafchauffeur says :

  @Christen: mijn vraag is absoluut niet hypothetisch. Vrienden van mij zitten in een gemeente waar dit wel verplicht is; twee jaar geleden is dat daar ingesteld. En dit seizoen weer afgeschaft. Zij hebben de gemeente in de tussenliggende periode niet verlaten, maar werden door sommigen wel beschuldigd van rebellie omdat zonneklaar was dat ze zich niet aan de verplichting hielden en daarmee (ook al stookten ze niemand op) het besluit van de leiding zouden ondermijnen.

  Het zinnetje

  vorige seizoen zijn we met deze keuze vrijheid gestart

  deed mij afvragen of jij dan bij Nehemia ervaring hebt met een dergelijke verplichting.

  Ik zie in dit geval géén rebellie. Je bent wél ongehoorzaam. Je hoeft daarvoor ook geen gemeente te verlaten.

  Dat noem ik dan inderdaad de tussenweg. Weliswaar ongehoorzaam, maar wellicht is het beleid van de leiding ook niet helemaal conform Gods wil, alle zorgvuldigheid ten spijt. 😉

 365. joost says :

  Cristen

  Je hebt een andere mening dan die van de leiding. Die mening verkondig je aan anderen, tegen de mening van de leiding in. Wat is dat dan? Roddelen toch?

  Sinds wanneer wordt het ventileren van een andere mening dan die van de leiding roddelen genoemd? Volgens mij moet jij je definities nog eens nakijken.
  joost

 366. joost says :

  shinshinnun,
  Tjonge, ik lees de titel en visualiseer drommen mensen die hun kamerplanten achterlaten in het huis van de Heer

  Dat lijkt me hartstikke leuk, zo gaat de kerk toch steeds meer op de hof van Eden lijken?

  joost

 367. Christen says :

  @Joost: Ik vrees dat jij dat ook eens moet doen. Een andere mening hebben mag. Deze “ventileren” naar anderen toe, tegen de mening van de leiding brengt verdeeldheid met zich mee. Je zegt tegen anderen dat je de mening van de leiding niet deelt en dat je een andere mening toegedaan bent. Dat zaait verdeeldheid en valt onder roddel. Je zegt daarmee dat de mening van de leiding niet deugt volgens jou. Dat is roddelen. Jammer maar waar.

 368. Christen says :

  @mafchauffeur: jouw uitspraak van “waarschijnlijk beleid niet conform Gods wil” is een beetje wishfull thinking.. Niemand kan met zekerheid zeggen dat dit Gods wil is of niet. Er staat nergens rechtstreeks in de bijbel dat je tienden moet afdragen in de plaatselijke gemeente. Oud testamentisch spreekt men van het afdragen van je tienden naar het huis Gods of de tempel. Is dat dan de norm? Huis Gods vergelijken met plaatselijke gemeente? Misschien wel, misschien niet. Iedere gemeente mag in die zin, denk ik, regels uitvaardigen. Word je er lid? Probeer dan die regels te volgen. Kan het niet? Bespreek dat met de leiding. Is de leiding niet akkoord? Kies dan wat je doen zal. Gehoorzamen? Weggaan? Onderga de consequenties van je beslissing. Rebelleer er echter niet tegen want dat is onbijbels en zaait verdeeldheid.
  Weet je… de plaatselijke kerk heeft giften nodig om het hoofd boven water te houden. Energiekosten, huur, etc.. zijn niet gratis en vallen niet zomaar uit de hemel. Daar zijn tienden voor nodig. Wil je iets krijgen van je gemeente? Geef dan ook opdat ze kunnen teruggeven aan de nood van de gemeente.

 369. mafchauffeur says :

  @joost @Christen:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Roddel

  🙂

  Helaas geschreven door ongelovigen, gezien het vraagteken bij de bronvermelding achter het “Bijbelcitaat”.
  Deze is dan adequater:
  http://gemeente-van-christus.org/preken/Dijkstra/Remco/roddel.html

 370. mafchauffeur says :

  @Christen: maak je niet ongerust, de penningmeester heeft recentelijk nog zijn tevredenheid uitgesproken over onze bijdragen. En de verwarming doet het komend (koude) weekend hopelijk nog steeds… 🙂

  Overigens luidde mijn uitspraak “wellicht is het beleid van de leiding ook niet helemaal conform Gods wil”.
  Dat is in dit praktijkvoorbeeld trouwens ingegeven door het feit dat de gemeenteleiding in de bedoelde gemeente het 2 jaar geleden nadrukkelijk aankondigde als “Gods wil voor de gemeente”. Wat natuurlijk best kan kloppen, als God zijn wil duidelijk kenbaar maakt. Het zeer recentelijk afschaffen van de verplichting is dan weer apart. Maar goed, daar gaat het mij niet om, ik haakte in op de schijnbare zwart-wit mogelijkheden “onderwerpen of rebelleren” zonder dat er een tussenvorm mogelijk leek.

  Die tussenvorm (weliswaar ongehoorzaam zijn maar tegelijkertijd niet stoken) zie jij dus toch wel. Vind ik persoonlijk wel belangrijk, want ik ben geen voorstander van het verlaten van je gemeente, ook al ben je het niet met alles 100% eens.

 371. Christen says :

  Roddel, Ik denk wel dat jullie begrijpen wat ik bedoel met dit roddelen. Of het helemaal met de definities van Wikipedia of een of andere spreker in overeenstemming is, doet niet echt ter zake. Het gaat niet over het woordje “roddelen” mar over de handeling die je doet. Je andere mening, anders dan die van de leiding delen met andere leden om je gelijk te zoeken tegen de leiding. Zo veroorzaak je verdeeldheid. Ik profileer dit onder rodddel maar je mag daar een andere mening over hebben. Het is in ieder geval verkeerd.

 372. Christen says :

  @Mafchauffeur: Ik deel je mening. Ik ben ook niet met alles eens wat er in onze gemeente gebeurt, maar ga er ook niet over praten met anderen om mijn mening door te drukken. Ik laat de leiding het voorrecht om de lijnen uit te tekenen. Daar zijn ze voor aangesteld. Ik zal de gemeente niet verlaten omdat ik op sommige dingen een andere mening heb. Dat zou zwak en zelfs stom zijn, want nergens zal alles gaan volgens “jouw” mening, tenzij je zelf een gemeente start en de lijnen mag uitzetten.
  Ik blijf in mijn gemeente zolang ze niet tegen Gods Woord ingaan. Kan nergens anders beter zijn voorlopig.

 373. mafchauffeur says :

  @Christen:

  Kan nergens anders beter zijn voorlopig.

  O jawel hoor!!!! 🙂 🙂

  Maar daar woon jij niet in de buurt. 😉

 374. (verplicht) says :

  oef nogmaals.. jullie zijn zo hardwerkend als de mier. Het lijkt hier op de Tweede Kamer! Geen rust tot de waarheid gevonden is?
  Heb ik een tip:…

  ………………………nee. heb ik toch niet.
  succes allemaal

 375. bramvandijk says :

  @(verplicht)

  jullie zijn zo hardwerkend als de mier.

  Ik begrijp dat jij hier dan ook langskomt vanwege de bijbelse opdracht uit spreuken 6:6

  6 Ga naar de mieren, luiaard,
  kijk hoe ze werken en word wijs.

 376. miranda says :

  maar wat is nou het MORAAL van dit VERHAAL ? whoehahaha