Op outreach met de Iris Compassion

Goed nieuws van het zendingsfront: de Iris Compassion, het schip dat TRIN voor Mama Heidi kocht, is in goede staat in Mozambique aangekomen. De eerste ‘outreach’ is er al mee gemaakt. Samen met de vliegende Quest Kodiak, die een maand eerder arriveerde, wordt het schip ingezet om opwekking te brengen in de nog onbereikte dorpen. Het eerdere vliegtuigje van de Bakers viel uit de wolken, waarschijnlijk vanwege gebrekkig onderhoud. TRIN loopt trouwens voorop in een heuse reistrend: voluntourisme.

Advertenties

86 responses to “Op outreach met de Iris Compassion”

 1. De Belg! says :

  Leuk,
  Kan ik binnenkort mee gaan kayakken en meevaren op een jacht. En als vrijwilligerswerk zing ik dan mee in het blankenkoor en maak ik heerlijke Belgische frieten bij de eilandbewoners. Ze kunnen dan net zo goed hun prijs wat omhoog doen dan lijkt het alsof ik degelijk iets krijg als vrijwilliger voor mijn inzet.
  Ohnee, de betaling vind plaats in het hiernamaals.

 2. Woodyflow says :

  “Het kolonialisme werd vaak gebaseerd op de etnocentrische overtuiging dat de moraal en de waarden van de kolonisator superieur waren aan die van gekoloniseerde; sommigen koppelen dergelijke geloven met racisme en pseudowetenschappelijke theorieën daterend van achttiende en de 19de eeuw. In de westerse wereld leidde dit tot een vorm van proto-sociale Darwinisme die witte mensen aan de bovenkant van het dierenrijk plaatste en zodoende “natuurlijk” verantwoordelijk werden voor het overheersen van niet-Europese inheemse bevolking.”

  enne, die kayak heeft een roer

 3. henkjan37 says :

  dat voluntourisme is ergens wel deccadentie ten top! je vliegt naar de malediven, voor duizenden euros en dan ga je eventjes drie dagen een ochtendje duiken, en in plaats van alleen kijken ruim je ook wat troep op, die waarschijnlijk door de vorige duikers is achtergelaten! En dan val je je ineens nuttig ofzo!

  Net zoals die mensen die naar Afrika of Roemenie gaan om daar een school of ziekenhuis te bouwen. Tuurlijk, artsen, docenten of verpleegkundigen die kennis kunnen overbrengen zijn best welkom! maar een student die nog nooit van zn leven in de bouw heeft gewerkt een beetje laten klussen…dat voegt echt absoluut niets toe. Voor het geld van zn ticket zou je een paar weken (minstens;)) een goede plaatselijke vakman aan een baan kunnen helpen. Het is zo onpraktisch allemaal als t maar zijn kan.

  Natuurlijk verdienen NGO’s er prima aan en die doen ook nuttige dingen met het geld, en uiteindelijk is het voor de economie van het ontwikkelingsland in kwestie ook niet slecht. Feite blijft echter dat het op zich niets toevoegt, of je in Ghana nou aan het strand ligt of een schooltje bouwt…beide is waardeloos voor het millieu en goed voor de lokale economie. Wanneer je echter van die meisjes (meestal) trots hoort vertellen over dat ze vrijwilligerswerk in Afrika gaan doen…dan denk ik altijd. Je doet het echt alleen voor jezelf!

 4. nietverbaasd says :

  @Henkjan bovendien komen goederen en gelden die naar Roemenië gaan, hoofdzakelijk terecht bij een kleine groep ‘gepamperde’ protestanten.

 5. joost says :

  @woodyflow

  Wat betreft imperialisme en kolonialisme ben ik wel altijd geneigd een soort nuance aan te brengen. Natuurlijk is het raar om zomaar je eigen cultuur over te brengen op anderen. Maar dat is de ene kant van het verhaal. De andere kant is wel…dat de westerse manier van leven lieidt tot welvaart, vrijheid etc.

  Mooi voorbeeld: slavenhandel in afrika is afgeschaft toen afrika een kolonie werd van de europese landen…zonder kolonialislme waren daar gewoon nog slavenmarkten.

  Ander voorbeeld, allerhande mensenoffers die niet meer voorkomen door het christendom.

  Wat het ook nog eens is, nietzelden is een afrikaanse leider die tegen imperialisme vooral tegen westerse normen als gelijkheid, gelijke kansen, democratie etc. Een zeker verspreiden van westerse normen is dus niet altijd erg, maar met mate 😉

 6. joost says :

  Met andere woorden, hoewel kolonialisme vanuit een moderne visie zeker fout is, zijn de vruchten ervan beslist niet allemaal even negatief, die laten een zeer gemengd beeld zien en in ieder geval was het een fundamenteel onderdeel van de ontwikkeling naar de moderniteit toe. Terecht dus ook dat we er met een postmoderne bril vragen bij stellen, echt fundamenteel en algeheel afkeuren mist een mate van nuance.

  Mattheus is natuurlijk een vage kerel, maar geloof brengen naar die mensen is wel iets waar je je als christen niet voor hoeft te schamen!

 7. Gerard says :

  @henkjan37, jouw reactie op dit verhaal haalt nog minder uit dan die meisjes die tenminste hun nek uit willen steken in een arm land, niet voor zichzelf, maar juist omdat ze zich graag willen inzetten voor een ander. Jammer dat je het zo kortzichtig bekijkt en je oordeel erover klaar hebt liggen.

 8. nietverbaasd says :

  @gerard, ach het is natuurlijk altijd een beetje dubbel. Het is een spannende vakantie & het gevoel dat je iets goeds hebt gedaan. Je kunt daar feitelijk niet zo veel slechts over vertellen (ik had het ook gedaan, was indertijd graag meegegaan met die meisjes), behalve dan dat het beter aan de plaatselijke bevolking/ondernemertjes kan worden overgelaten.

 9. joost says :

  joost 12:28 pm en 12:17 pm

  Mattheus is natuurlijk een vage kerel, maar geloof brengen naar die mensen is wel iets waar je je als christen niet voor hoeft te schamen!

  Dat ligt aan meerdere dingen en één daarvan is onder andere de manier waarop je dat doet.
  Maar hoe zou jij het vinden wanneer mensen van andere geloven hun geloof bij/aan jou zouden komen opdringen?

  P.S zou je aub een nummer achter je naam willen zetten bij het posten, het lijkt nu net alsof ik een comment geef op mijn eigen post en dat vind ik verwarrend. 🙂
  joost

 10. henkjan37 says :

  @gerardt

  Dus als je t goed bedoelt dan is t automatisch goed?

  Of is het vooral voor je eigen goed gevoel?

  Met die logica is wel heeeel veel goed 😉

 11. Mustafa says :

  Even los van het ongetwijfeld goede werk dat “Mama Heidi” in weeshuizen gedaan heeft — wie deconstrueert het geklets over onbereikte eilanden, boten, en zielige mensen? Hier is een begin.

  1. De “onbereikte eilanden”
  De bewoonde eilanden voor de kust van Mozambique zijn al minstens een millenia het thuisland van vissers; alle eilanden worden al honderden jaren bezocht door allerlei handelsvolk (of het nu handelaars in goederen of in geestelijke zaken zijn). Verschillende van de eilanden (bv. Ilha de Mozambique) zijn lange tijd zelfs de uitvalsbasis geweest voor allerlei zendingsgenootschappen. Uitgebreide handels- en zendingscontacten hebben gezorgd voor een grote mate van uniformisering.

  2. De noodzaak voor een boot
  Iris Ministries heeft een basis in Pemba, één van de grootste havens van Mozambique en een bekende toeristenbestemming. Vanuit Pemba worden dagelijks “island hopping cruises” georganiseerd naar de eilanden voor de kust, bestemd voor rijke toeristen. Daarnaast is de lokale bevolking in het bezit van allerlei soorten boten en zijn er verschillende veerdiensten. Wat voor signaal geeft Heidi Baker af door te kiezen voor een luxe cruiseschip in plaats van voor de lokale middelen? Als je deze blanke mevrouw met een brede lach omhelst en erin toestemt om gefilmd te worden, dan kun je misschien wel delen in haar rijkdom.

  3. De fantastische ontvangst in het filmpje
  Eerst wordt er gesproken over de “unreached people” maar in alle omhelzingen in het donker (waarom donker?) wordt ineens duidelijk dat ook de leraar van de (kennelijk door Baker gesteunde) school er is. Hoezo unreached? De beelden zeggen verder helemaal niets en kunnen overal geschoten zijn.

  4. “We hebben net de aapjes geaaid, wat schattig. Het heeft ons drie jaar gekost om hier te komen.”
  Afgaand op de context is Heidi in de Quirimba archipel, niet heel ver van Pemba. Op verschillende eilanden in de archipel zijn Samango-aapjes te vinden. Er is ook altijd wel een desolaat uitziend strandje te vinden met wat opgeschoten jongeren waar je dramatische beelden kunt schieten voor de kijkers thuis. Om de hoek ligt gewoon een privaat resort. Toeristen zijn nooit ver weg. De geschiedenis ligt voor het oprapen in de vorm van ruines van katholieke kerken en eeuwenoude handelsposten. Maar wat zíjn we toch ver weg van de bewoonde wereld!

  5. “Everybody said yes to Jesus”
  Even wat kindjes op het dorpsplein bij elkaar grabbelen voor een prevel- en videomoment. Een shot van mooie oude mannetjes. Dan aan het eind nog even herhalen dat dit het eerste dorp is waar ze met het door God gegeven schip gekomen zijn. De chief (met blauwe tas — eerder ook te spotten) wordt even naar zijn naam gevraagd in het Portugees en Mama Heidi gaat rap verder in het Engels met haar proclamaties dat het hele dorp Jezus aangenomen heeft en dat het dorpje zo “open” is. Is dit wat je doet met een PhD systematische theologie? Kom op Heidi, de eerste de beste backpacker maakt nog betere homemovies van zijn ervaringen met de warme en open locals. (Al die locals zien er trouwens prima gezond uit, zoals je zou verwachten van een vissersbevolking die leeft van eigen vangst en de bijvangst van rijke toeristen.)

  Disclaimer: ik heb zelf meer dan een jaar voor werk in West-Afrika doorgebracht — levend onder de locals en zonder cruiseschip (wat doe ik fout? maar ja, ik ben dan ook geen zendeling). Mozambique is vast heel anders (mooiere stranden in ieder geval) maar één ding is hetzelfde: overal vind je blanke Westerlingen met het redderssyndroom. Ik heb hier weer genoeg van gezien voor een hele tijd.

 12. Johan says :

  @Mustafa: Uit het filmpje van mama Heidi maakte ik op dat ze het bezochte dorp al eerder hadden bereikt (een paar jaar geleden), maar dat ze het leuk vonden om met de nieuwe boot juist dit dorp nog een keer te bezoeken als dankjewel voor de geldschieters. Ik heb niet de indruk dat hier iets in elkaar is gezet, maar misschien ben ik iets te goedgelovig.

  Dat de eilandjes niet zo onbereikt zijn als geclaimd geloof ik wel. Er zijn vrijwel geen onbereikte gebieden meer op aarde.

 13. mafchauffeur says :

  @Johan: nee, mama Heidi meldt dat dit het eerste bezoek is aan dit dorp, en dat door dit bezoek het hele dorp “Ja tegen Jezus” heeft gezegd.

  Overigens wordt dit op FB door een van de meegereisde teamleden (Christian Jung) bevestigd:

  A previously uncontacted and unreached Makhua village on the islands across the Pemba channel receive Jesus, including the chief and the king as we set out with Heidi Baker on our first outreach using the new Iris ship named, “Iris Compassion.”

  http://www.facebook.com/media/set/?set=a.430028287029233.99759.206298606068870&type=1#!/christianmjung

  Jullie zijn gewoon jaloers. 🙂

 14. Johan says :

  @mafchauffeur: Ik ben niet overtuigd. Bij 2:00 meen ik toch echt dat ze zegt dat het eiland eerder met de boat ministry is bereikt. Heeft die Christian het wel goed begrepen?

 15. Lennart Aangeenbrug says :

  Lees hierboven enkele reacties op ontwikkelingswerk. Vind toch dat er een ietwat verkeerd beeld geschetst wordt. Initiatieven, zoals bv WorldServants, waarbij scholen worden gebouwd en bv kindermiddagen worden georganiseerd hebben een positief effect op beide groepen. De groep westerlingen ziet met eigen ogen de armoede. Een bezoek geeft de lokals (waar dan ook) eigenwaarde: er wordt samengewerkt, mensen kijken naar hun om et cetera.

  Nu komt hieronder gelijk de nuancering en dan moet ik weer zeggen dat er rotte appels tussen zitten. Ga ik niet doen 😉

 16. vermeer says :

  @Mustafa

  Heidi houdt me al een poosje bezig. Aan de ene kant heeft ze charismatische vriendjes van het dubieuste soort. Aan de andere kant geniet ze groot respect ook buiten charismanistan. Als ik haar verhalen op zichzelf zou nemen, zou ik er geen bal van geloven. Honderden doden opgewekt, hele dorpen waar iedereen geneest en de Heer aanneemt. Ja ja. Aan de andere kant was er pas een heel uitgebreid artikel in Christianity Today dat erg positief was, hoewel het blad doorgaans behoorlijk kritisch is op charismatische uitwassen en veel van Heidi’s vriendjes. Je kunt het lezen op internet, ben wel benieuwd wat je ervan vind.

 17. mafchauffeur says :

  @Johan: Baker heeft het rond 2:00 over het eiland en over de “people group” die eerder zijn bezocht; geen verwijzing naar een dorp. Op 9:40 heeft ze het over dit dorp dat ja heeft gezegd tegen Jezus, een kerk en een school, op de eerste trip van de Iris Compassion.

  Gezien de eerdere claims dat 10.000 dorpen tot geloof waren gekomen door haar ministry is het wel vreemd dat dit dorp nog niet bekeerd zou zijn. Maar op 9:40 zegt Baker het volgens mij toch echt dat dit dorp op deze trip is bekeerd. Ik hoor ook niets over ontwikkelingen en wonderen in dit dorp gedurende de afgelopen jaren (als het dorp eerder bekeerd zou zijn).

  En daarbij is Jung glashelder. Wellicht zijn er ook nog verslagen van andere teamleden. En straks een IRIS nieuwsbrief met een juichend en duidelijk(er) relaas?

 18. Afolus says :

  Apart is wel dat op het betreffende eilandje ook al een kerkje zichtbaar is.
  In onbereikte gebieden wonen vaak ook onbereikte mensen; mensen die nog nooit van Zeeman, Wibra, C&A of zelfs het Leger des Heils gehoord hebben en dus ook vaak rondlopen in lokale confectie.
  Vijgenbladen, hoelahoep-rokjes en peniskokers.

  Vermoedelijk is op dit onbereikte eiland toch een vestiging van Dorcas of Woord en Daad neergestreken… 😀
  Keurig in de kleren.

 19. Afolus says :

  Mogelijk gaat het om twee verschillende dorpjes..

  Mama Heidi leert de mensen niet alleen in de bijbel te lezen maar ze geeft blijkbaar ook les in het spreken in tongen. In het filmpje is twee keer te horen dat een discipel het tongendialect van Heidi hanteert altijd beginnend met Shaba….

 20. mafchauffeur says :

  @Mustafa:

  in alle omhelzingen in het donker (waarom donker?)

  Dat lijkt mij niet zo moeilijk. Zelfs daar waar het Licht van het evangelie is doorgedrongen kampt men weleens met een tekort of afwezigheid van elektra.

  (en als er een generator is, wordt deze vanwege teveel herrie waarschijnlijk uitgezet voor de opnames van de video…)

 21. Mustafa says :

  @vermeer (hier): wat is er moeilijk aan om te geloven dat iemand best bona fide werk verricht kan hebben en tegelijk meegevoerd kan worden in een charismanische maalstroom? Rare claims, overdrijvingen, en bedenkelijke keuzes in fondswerving en missiedrang zijn niemand vreemd. We moeten af van het idee dat iemand óf een charlatan is óf heilig.

  Christianity Today is geen slecht blad maar duidelijk te goedgelovig. Met graagte wordt Heidi geciteerd: “She tells about Iris Ministries’ new boat, purchased to reach offshore islands where people have never heard the name of Jesus.” Nogmaals, de eilanden voor de kust van Mozambique vind je al op kaarten uit 1600. Dit deel van Mozambique is al eeuwen onderdeel van uitgebreide handelsnetwerken en het hoort bij de meest bereisde wateren in Oost-Afrika. Op bijna elk eilandje vind je een moskee en een kerk of een ruïne van een kerk. Het is klinkklare onzin dat mensen daar nog nooit van Jezus gehoord zouden hebben.

 22. Woodyflow says :

  @joost, wat jij beweert over kolonialisme is echt super triest, zo kan je alles goed praten. Nou ja, dankzij Hitler hebben we wel prachtige bunkers overal in het land, en die Joden hebben toch maar mooi stukje Polen gezien, en je kan er nog jaren mooie films over maken. Dus het is niet alleen maar negatief.

  In de koloniën hebben we een nieuw soort slaven gecreëerd, oorlogen gevochten, mensen neergemaaid met superieure wapens, ons geloof opgedwongen, onszelf verrijkt! apartheid gecreëerd met alle gevolgen van dien, nog veel meer en enzovoorts

  dus ga je mond spoelen joost,

 23. mafchauffeur says :

  @joostmetdegelealien: houdt moed, zodra de redactie uit-geimparteerd is komt er vast een laatste waarschuwing aan de troljoosten. Gevolgd door een ban. 🙂

 24. mafchauffeur says :

  @Johan:

  @mafchauffeur: Ik ben niet overtuigd.

  Laat Mattheus je dan overtuigen. Toen (12 augustus) stond het filmpje nog niet op joetjoep. Het telefonische relaas blijkt nog indrukwekkender te zijn dan in het filmpje: niet één onbereikt dorp, maar meerdere! Awesome indeed.

  Last days where AWESOME! First of Heidi Baker called me several times with the update that Iris Compasion has arrived in Pempa and that they did their first oureaches with the Ship TRIN donated to Iris Ministries. Heidi told me that several unreached villages where reached with their first outreach with the ship and that many received Jesus and that they can start building school and hospital now….Praise God for the huge blessings the ship. Heidi and Rolland Baker thanks all people who donated towards this revival project.

  http://www.facebook.com/#!/www.mattheusvandersteen.nl

 25. henkjan37 says :

  @ Woodyflow

  ff een Godwin doen:P nee, das een sterk argument:P

 26. henkjan37 says :

  @ Woodyflow

  sowieso…dat Napoleon ons een tijdje bezet heeft gehouden..daarvan zal bijvoorbeeld elke jurist de vruchten zien, hoe onaanvaardbaar dat verder ook was!

 27. mafchauffeur says :

  @Johan: en mocht je Mattheus óók niet geloven, dan hier de officiële lezing van de Iris Ministries FB pagina.

  Heidi Baker asked a handful of Mozambican and International Iris missionaries to join her on the first ever outreach to the islands across the Pemba channel in Mozambique using our new Iris ship named, “Iris Compassion.” We worshipped toget…her, visited and encouraged the village of Londom, and saw a previously uncontacted and unreached Makhua village from another island come to Christ, including the chief and the king. I would say that our first outreach on the new Iris ship was a success!

  Hier lees ik wel uit dat het een combi-trip was: het bezoeken en bemoedigen van Londom en het bekeren van een Makhua-dorp op een ander eiland. En ook hier één bekeerd dorp in plaats van meerdere. Zou Mattheus een ietsiepietsie overdrijven?

  Hoe het ook zij: je donatie is nuttig besteed. 🙂

 28. Afolus says :

  Hey Maf
  Ik ben benieuwd hoe de Iris Compassion is verantwoord in het TRIN-jaarverslag 2011… 😉

 29. Afolus says :

  Het is in elk geval allemaal behoorlijk AWESOME…

 30. mafchauffeur says :

  @Afolus: met veel bombarie, vermoed ik.

  Meteen op de maiden trip al een previously uncontacted and unreached village compleet tot geloof gekomen.

  Da’s nog eens “return on investment”

 31. Peter H says :

  Zou de chief en de king ook een zondaarsgebed hebben gedaan bij Ma Baker of hoeft dat tegenwoordig in die kringen niet meer?

  Die chief en die king zijn ook niet dom. Jezus aannemen is een makkie, zeker in ruil voor een school en een kerk. En wie weet, elke keer als ze komen, nemen ze misschien van die kekke sjaaltjes mee.

  Ik heb geen verstand van de onbereikten , maar is zowel een chief en een king op een eilandje niet te veel van het goede aan bestuur?

  Een school hadden ze trouwens al. Ik zag een schoolbord staan in het filmpje. Of het moet het brainstorm of planbord van de lokale managers zijn.

 32. joost says :

  MC

  @joostmetdegelealien: houdt moed, zodra de redactie uit-geimparteerd is komt er vast een laatste waarschuwing aan de troljoosten. Gevolgd door een ban.

  Dank je, ik begin er al half aan te twijfelen of ik geen multiple personality heb met al die reacties uit “mijn naam” waarvan ik toch zeker denk te weten dat ik ze niet gepost heb.
  Vreemd. 😈
  joost

 33. Johan says :

  @mafchauffeur: OK, ik zal het verkeerd begrepen hebben. Je argumenten snijden wel hout.

 34. goedgelovig says :

  @joost: Van Joostmetdegelealien zul je geen last meer hebben. Een van onze redactieleden graaft nu een gat in de tuin. 😉

 35. joost says :

  GG
  Dank je wel. 🙂
  joost

 36. Fordo says :

  onbereikte dorpen lijken me ontzettend schaars in Mozambique…

 37. Vera van Haarlem says :

  @dewarejoost “… al die reacties uit “mijn naam…”
  Dat overkomt de besten 🙂

  Stef Bos – Het lied van God

 38. Professor Prietpraat says :

  Goed werk hoor, dit is zoals het hoort. Dan weten de mensen tenminste wat ze kunnen verwachten als ze de god van Heidi in hun hartje vragen, namelijk rijkdom in overvloed. God wil immers alleen het allerbeste voor Zijn volgelingen die de handen uit de mouwen willen steken. Het meevaren tegen betaling met een plaatselijke schipper is voor armoedzaaiers zoals Paulus uit de Bijbel en allerlei andere hedendaagse armoedige zendelingen en niet voor echte geloofshelden. Als je echt met Jezus leeft heb je je eigen luxe jacht en persoonlijk vliegtuig. Zo hoort het. Dat de ongeletterde vissende donkergetinte bevolking het maar weet dat God hen net zo rijk wil maken als dat mama Heidi is.

 39. Professor Prietpraat says :

  overigens logisch dat die verhalen niet kloppen over onbereikte eilandjes. We kennen die figuren zo langzamerhand. De verhalen zijn mooi, jammer dat er zo weinig van waar is. Maar dat is bijzaak natuurlijk.

 40. joost says :

  Toch wel dapper hoor van Heidi om samen met haar eigen “geiten peter” van de berg af te komen en haar geloof aan anderen “op te dringen”
  Of is het arrogant?
  joost

 41. Professor Prietpraat says :

  @Fordo, onbereikt met het evangelie van Heidi. Ik denk dat dat wordt bedoeld.

 42. mafchauffeur says :

  Jammer, heb ik de lifestream van hét event (en van dé ontmoeting) van het jaar weer gemist afgelopen vrijdag:

  Right now Randy Clark is ministring and Gods healing power is very strong here, people running around crying and jumping because specific God is healing …here people with steel pins from operations, it has been incredible, steel pins are disapearing and people start to walk and move body parts they could not move. Randy will pray over us. This afternoon we spent great time with Heidi.

  http://www.facebook.com/www.mattheusvandersteen.nl

  Dan maar geduldig wachten totdat Heidi weer in Harderwijk komt buurten.

 43. Sueigilera says :

  @mafchauffeur,

  here people with steel pins from operations, it has been incredible, steel pins are disapearing and people start to walk and move body parts they could not move/

  Ze werken graag met metalen in die hoek. Of ze laten ze verschijnen, of ze verdwijnen. 🙂 ’t is net een goochelaar, die god.

  Als ze lichaamsdelen konden bewegen, die ze niet meer hadden, dat zou pas wonderlijk zijn! Dat heeft Jezus zelfs nog niet gepresteerd.

 44. mafchauffeur says :

  @Sueigilera: maar Hij heeft wel gezegd dat we nóg grotere dingen zouden doen dan Hijzelf, dus je moet hier niet zo badinerend over doen. Op de site van Goudeseune stond ook zo’n getuigenis van een verdwenen metalen plaat. It’s all in a day’s work.

  Zou er al een Outreachteam present zijn op de Paralympics?

 45. Sueigilera says :

  @Mafchauffeur

  maar Hij heeft wel gezegd dat we nóg grotere dingen zouden doen dan Hijzelf, dus je moet hier niet zo badinerend over doen

  Excuus voor mijn spottende opmerking, je hebt inderdaad gelijk: Jezus heeft nog nooit metalen prothesen en pinnen verwijderd. Dan is het waarlijk een groots wonder. 🙂

 46. joost says :

  MC

  Op de site van Goudeseune stond ook zo’n getuigenis van een verdwenen metalen plaat. It’s all in a day’s work

  Bij mij op het dorp zijn er “spontaan” een heel stel bronzen beelden verdwenen. Zou dat nu ect de hand van God zijn geweest? 😉
  joost

 47. mafchauffeur says :

  @Sueigilera: dat klinkt al beter. 🙂

  Hoewel je ook weer niet moet overdrijven qua grootsheid van het wonder, want dit soort wonderen is vrij gemakkelijk aan te tonen met behulp van rontgenfoto’s of scans. Een Thomas-wonder, zogezegd.

 48. Sueigilera says :

  @mafchauffeur,

  Dan hoop ik maar, dat ze geen radiodiagnostisch laborant of radioloog kunnen vinden, die “mee wil werken” met dit soort wonderen. Foto van andere patiënt, photoshop of ander frauderen. Tegenwoordig worden die foto’s digitaal gemaakt, dus nog makkelijker te bewerken. Je ziet het al, ik ben nog sceptischer dan Thomas. 🙂

 49. mafchauffeur says :

  @Sueigilera: aan welke eisen zou bewijs van (goddelijke) genezing voor jou moeten voldoen? Of valt daar per definitie niet aan te voldoen vanwege de onmogelijkheid van het bewijzen van een causaal verband tussen de genezing en actie van God?

 50. John says :

  @Mafchauffeur

  Bij mij in ieder geval dat laatste 😉

 51. Sueigilera says :

  @mafchauffeur

  aan welke eisen zou bewijs van (goddelijke) genezing voor jou moeten voldoen? Of valt daar per definitie niet aan te voldoen vanwege de onmogelijkheid van het bewijzen van een causaal verband tussen de genezing en actie van God?

  Dat laatste: zelfs al zou er een wonder gebeuren, is het nog niet in verband te brengen met God. Maar ik zou wel aan het denken worden gezet, als er een “wonder” zou gebeuren. Het liefst wil ik er met mijn neus bovenop staan. Het moet wetenschappelijk helemaal dichtgetimmerd bewijs zijn, dat er iets plaats heeft gevonden dat met onze huidige kennis en techniek, niet te verklaren valt. Daarbij moet het wonder van voor naar achter onderzocht worden door sceptici, zoals bijvoorbeeld goochelaar James Randi. In ons land denk ik dan aan de “vereniging tegen kwakzalverij”.

  Als het eenmaal op deze wijze is onderzocht, sta ik er open voor dat er iets is gebeurd dat we (met huidige kennis en techniek) niet kunnen verklaren. Veel technieken die we nu gebruiken zouden voor mensen in het verleden lijken op toverij, omdat ze de kennis van die techniek niet kenden. Hier volg ik dus de drie “wetten van Arthur C Clarke”.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Clarke's_three_laws

  Misschien stel ik wel onmogelijke eisen aan God. 🙂

 52. Sueigilera says :

  Global Awakening

  Het verdwijnen van metaal is dus helemaal hip momenteel. 😉

 53. mafchauffeur says :

  Het scheelt wel weer een hoop gedoe bij detectiepoortjes. 🙂

 54. Sueigilera says :

  Wel grappig: ze moeten in dit filmpje de hele tijd een metalen plaatje opzij drukken.

 55. mafchauffeur says :

  @Sueigilera:

  Misschien stel ik wel onmogelijke eisen aan God.

  Daar lijkt het wel op, ja. 😉
  Daarmee loop je wel een verhoogd risico op een radicale, bovennatuurlijke bekering. 🙂

 56. Professor Prietpraat says :

  Daar moeten ze dan maar blij mee zijn dan in dat land (Brazilië?) met dat stelletje misleiders en kwakzalvers die daar hun Amerikaanse voorspoedevangelie komen brengen en niet te controleren wonderen claimen. Stelletje griezels.

 57. Professor Prietpraat says :

  Iemand wel eens gemerkt dat al die mensen die naar voren worden gehaald en zogenaamd weer kunnen lopen, horen, zien of metalen platen en pennen kwijt zijn uit hun lichaam altijd zo koeltjes hun getuigenis geven waarna de predikert de menigte ophitst om uitbundig en enthousiast te worden? Of het nu bij David de Vos is, TRIN, Heidi, ik zie steeds hetzelfde. Als het mij zou overkomen dat ik mijn hele leven blind of mank zou zijn en ik zou compleet genezen zijn, dan weet ik wel dat ik niet zo koeltjes erover zou vertellen, ik zou uitzinnig zijn van vreugde. Dat lezen we ook in de Bijbel. Wat is dit dan? Slecht toneelspel? Zijn die mensen betaald om een getuigenis te geven? Vragen, vragen…… Tja…..

 58. mafchauffeur says :

  @Professor Prietpraat:

  Wat is dit dan? Slecht toneelspel?

  Als je voor de vierenveertigste keer hetzelfde verhaal moet vertellen is het enthousiasme alweer wat weggezakt, lijkt mij. Zeker als het om een metalen plaatje gaat wat vermoedelijk niet eens hinderlijk was.

  Overigens moet ik je teleurstellen: uitzinnige en/of zeer emotionele getuigenissen van de niet-meer-lijdende-voorwerpen direct na een al dan niet vermeende genezing komen meer voor dan je blijkbaar denkt…. 🙂

  Hoewel ik zomaar vermoed dat je dergelijk vertoon ook niet erg op prijs zult stellen…. 😉 😉

 59. mafchauffeur says :

  Een indrukwekkend ooggetuigeverslag:

  The next morning we share a meal together and continue on worshipping the Lord as we travel further towards uncontacted villages on the islands. We pray for favor with the chief of a village that God highlighted to us. Within moments of praying this, a boat with eight men approaches our new Iris ship. They ask for a gift of fuel and oil. We give it to them. Come to find out the chief of that village was one of the men on the boat. What amazing favor! What a quick answer to prayer! Heidi boards the boat with our Mozambican brothers and heads to their village. We stay back and worship. There is an anticipation that something great is going to happen. Hours later Heidi returns on the dingy. She had led the chief, the king and the entire villlage to Christ! She hadn’t ever seen such openness. And that says a lot!

  http://jungworldmissions.blogspot.nl/2012/08/mozambique-2012-first-outreach-in-new.html

  Voorspoedevangelie of niet: dit is toch een indrukwekkend resultaat.

 60. afolus says :

  Veel van die gebedsgenezers vertonen een “stalen smoel”. Zouden die ook “op het gebed” verwijderd kunnen worden..? 😀

 61. afolus says :

  @mafchauffeur
  Wat ik jammer vind is dat je geen bankrekeningnummer vermeldt.
  Na het lezen van deze geweldige getuigenissen heb je normaal gesproken een enorme glorie te pakken en dat zijn de momenten om helemaal “los” te raken. 😀

 62. mafchauffeur says :

  @afolus: et voilà
  https://www.irismin.org/giving-center

  Sorry, ik ging er vanuit dat je na je gulle donaties aan David S. even geen cent meer te makken had.

  Een mens kan zich vergissen, zo blijkt. 😉

 63. afolus says :

  @mafchauffeur
  Dank je hartelijk. 😉

  Wat ik trouwens ook heel fijn vond is dat je ons allemaal attent gemaakt hebt op de fiscaal vriendelijke route om Mattheus van der Steen toch financieel te kunnen steunen. 😉

  Als daar stront van komt kan Mattheus altijd nog heel zachtjes zeggen:
  “I do maintain my integrity…!” 😀 😀

 64. mafchauffeur says :

  @afolus:

  Wat ik trouwens ook heel fijn vond is dat je ons allemaal attent gemaakt hebt op de fiscaal vriendelijke route om Mattheus van der Steen toch financieel te kunnen steunen.

  Noem het beroepsdeformatie. 🙂

  Overigens zijn giften aan Heidi niet zonder meer aftrekbaar. Kun je dus ook beter via St. TRIN laten lopen.

 65. mafchauffeur says :

  Ah kijk, er was ook een kritische Nederlander aan boord van de eerste outreacht met de Iris Compassion: Ton Vegt. Zijn verslag is weliswaar in het Engels, maar waar Heidi zo bescheiden is om het per direct van malaria genezen kleine meisje niet te vermelden, heeft Ton oog voor detail.

  We left wednesdayafternoon to a small village at the other side of the bay. The people that live
  there have lack of everything: food, good housing, clothes and fresh water. There were a
  small church and schoool, but they were destroyed by a cyclone.
  There is no road to get there: the only way is by ship.

  As we arrived, everyone was very happy. We met some people from the village as Heidi showed us around.
  A small girl was very sick because of malaria.
  Heidi prayed for her and she was healed immediately!

  We had a churchservice at the beach and Heidi promised to rebuild the school and church. We also had clothes
  for the villagers.

  That night we slept with 18 people at the ship. The best place was outside at the upperdeck:
  a 1000-star-hotel!

  The following day we left to the ocean and we started to explore a small river and bay.
  Suddenly we met a fisherboat with friendly people. Their outboardengine (buitenboordmotor)
  had been broken. We were able to repair the engine by giving us our own sparkplugs (bougies).

  Heidi and some Mozambiquan boys from our team were invited to the village.
  They returned after 2 hours. They had shared the Gospel and more than 100 people accepted Jesus as Saviour.
  They had never heard about the Gospel before. They also agreed in building a church in the village.

  Next week we will go back with students from the Bibleschool to these 2 villages with buildingsupplies to
  build up a church and restore the church and school in the first village.

  Heidi shared that she never had seen a village so open for the Gospel during all her 18 years in Mozambique.

  http://iriscompassion.waarbenjij.nu/reisverslag/4349697/outreach

 66. mafchauffeur says :

  Ik zit toch nog even bewonderend het ooggetuigeverslag van Tom Vegt te herlezen.

  Een klein meisje was erg ziek door malaria. Heidi bad met haar en ze was direct genezen!

  Heidi en een paar Mozambiqaanse jongens uit ons team werden uitgenodigd in het [tweede] dorp. Na twee uur kwamen ze terug. Ze hadden het Evangelie gedeeld en meer dan honderd mensen namen Jezus aan als Verlosser. Ze hadden nog nooit over het Evangelie gehoord. Ze stemden ook toe in de bouw van een kerk in het dorp.

  Verfrissend toch altijd, zo’n gezonde Hollandse blik.
  http://iriscompassion.waarbenjij.nu/reisverslag/4349697/outreach

 67. mafchauffeur says :

  @Sueigilera:

  Het moet wetenschappelijk helemaal dichtgetimmerd bewijs zijn, dat er iets plaats heeft gevonden dat met onze huidige kennis en techniek, niet te verklaren valt.

  Een bloedtest vóór (uitslag: vol met plasmodiumparasieten) en een bloedtest ná (uitslag: helemaal schoon) het gebed van mama Heidi, zou dat jou overtuigen?

  Je hebt tegenwoordig ook handige testkits voor malaria, hoewel deze misschien minder betrouwbaar zijn dan een door een ervaren laborant uitgevoerde bloedtest.

 68. vermeer says :

  In twee uur een heel dorp bekeerd en een bouwvergunning voor, een kerk geregeld bij mensen die nog nooit iets over het christendom gehoord hebben! Paulus had beter bij haar in de leer kunnen gaan in plaats van op zijn gemak door Athene slenteren om zichzelf op de hoogte te stellen van de religieuze gebruiken van de bevolking. Dan had hij misschien ook eens een kerkgebouw kunnen bouwen, want zover is hij nooit gekomen.

  Wel interessant dat alleen de Mozambiquers mee mochten en de Nederlanders aan boord werden gelaten.

 69. afolus says :

  @vermeer
  Ongetwijfeld ken je termen als:
  Politiek leiderschap
  Gezond leiderschap
  Geestelijk leiderschap

  In het geval van Heidi Baker is waarschijnlijk sprake van Efficient Leiderschap, opgedaan uit de bestseller One minute Manager.. 😉

  Kijk dan gebeuren er dingen, dan zet je wat neer!!!

 70. vermeer says :

  @Aflofus

  Heel efficient, maar dat is weer wat anders als effectief.

  Mijn vraag is meer, wie houdt hier wie voor de gek. Heidi houdt de goedgelovige Nederlanders voor de gek? De eilandbewoners zien een gratis kerkgebouw wel zitten en houden Heidi voor de gek? De Eilandbewoners hebben geen idee wat er met ze gebeurd is Heidi houd zichzelf voor de gek? Of de locals die met Heide meegingen, wellicht om te vertalen, houden Heidi voor de gek? Wie o wie gaat erheen om het uit te zoeken?

 71. afolus says :

  @vermeer
  Het is mij wel duidelijk.
  Wij allen worden hier voor de gek gehouden en ik vind het prima.
  De reden voor hun informatieverstrekking is dat de buidels geopend worden en…. dat kunnen ze vergeten. 😉
  Ik ben niet gek. 😀

 72. mafchauffeur says :

  Die chief, Mussa Salim, is niet gek.

  Je bent chief van niet superarm, maar ook niet echt welvarend dorp. Er komt een motorjacht met rijke blanken die heel graag bekeringen willen. Jij vraagt eerst maar eens om brandstof. Krijg je direct. Ah, dat begint goed.

  Da’s mooi, denk je dan, dit is vast die dame van de verhalen, die met de grote portemonnaie die claimt 10.000 complete dorpen tot geloof te hebben gebracht. Ze bestaat dus echt! Halleluja.

  Je nodigt die blanke dame uiteraard uit. Blanke dame stuitert van enthousiasme, kakelt onophoudelijk over Jezus en verlossing en vraagt of je Jezus wilt aannemen. Tuurlijk, geen probleem. Steekt iedereen wel z’n hand op? Check.
  En cheque, want blanke dame is nu helemaal door het dolle heen. Je komt nog even je naam zeggen voor de camera (want de gulle gevers willen natuurlijk wel even zien hoe God hun centjes omzet in Hemelse Schatten) en je gaat weer over tot de orde van de dag.

  Dorp voor de gek gehouden? Welnee, ze zijn wel zwart, maar niet gek.
  Heidi voor de gek gehouden? Mogelijkerwijs wel – maar dan door haarzelf. Net als met de malaria-genezing.

  Dorp blij, Heidi blij, team blij, TRIN blij, iedereen blij. Win-win.

  (Behalve die azijnpissers op GG natuurlijk. Maar ja, die zijn enkel jaloers en brengen zelf nooit iets tot stand.) 🙂

 73. Johanna says :

  @mafchauffeur: spijker op z’n kop, denk ik.

 74. vermeer says :

  @mafchauffeur
  Ik denk inderdaad dat je er niet ver naast zit. En ergens vraag ik me af hoe toerekeningsvatbaar Heidi is. Als je haar bezig ziet op meetings, lijkt ze me zeer hysterisch en weinig contact met de realiteit te hebben. Ik ben geen psychiater, maar het lijkt me dat zulke types zichzelf ook makkelijk voor de gek kunnen houden. Het zijn ook types die andere mensen, vooral onzekere mensen aantrekken omdat ze zo’n ongrijpbare spiritualiteit om zich heen hebben hangen, en dus wel heel dicht bij God moeten leven. Het lijkt me interessant om haar eens te ontmoeten, in een gewone alledaagse situatie om te zien hoe ze in het echt is, als ze niet aan het crusaden is.

 75. joost says :

  MC
  😆
  joost

 76. afolus says :

  @maf
  Ik neem een fles azijn mee naar de meet-up.
  Volgens mij komen Wim, Waterlelie en Frank ook .. 😀

 77. afolus says :

  Misschien ook een mooi gesprekspunt voor de meet-up, nl. dat de leden van de Dwaze Schare aan elkaar getuigenissen afleggen over bovennatuurlijk verlengde benen, genezing van zweetvoeten en de onbegrijpelijke vulling van portemonnees.
  En natuurlijk ook hoe de DS leden individueel en collectief tot grote zegen zijn voor de samenleving. 😉

 78. ruub says :

  @afolus
  Ik citeer: ‘Azijn: het lijkt wel een wondermiddel! Azijn is voor heel veel dingen te gebruiken: Het verdrijft bijvoorbeeld vieze geurtjes, het geeft een glanzend effect, het is lekker en bovendien is het niet schadelijk voor het milieu’ (bron)

  Kortom: heel wat beter dan kwakzalfjes.

 79. mafchauffeur says :

  @afolus: zullen we Heidi zelf ook uitnodigen voor de meet-up de 30e? Op 28 september is ze in Dubai. Als ze dan haar terugvlucht via Schiphol regelt moet dat goed te doen zijn. Vervoer van en naar Schiphol wil ik wel voor mijn rekening nemen.
  http://www.irismin.org/itinerary

 80. rob says :

  @Afolus

  genezing van zweetvoeten en de onbegrijpelijke vulling van portemonnees.

  Getuigenissen van zweetvoeten en een onbegrijpelijk lege portemonnee, mag dat ook ?

 81. joost says :

  rob
  Wat is de getuigenis van een zweetvoet met een lege portemonnee nu helemaal waard?
  joost

 82. mafchauffeur says :

  @rob: gewoon even aan Heidi vragen om handoplegging. Als het met ogen werkt, zijn zweetvoeten ook best te doen. Zelfs die van jou. 😉

  Dan komt het met je portemonnee ook wel goed. Desnoods met dirhams.

 83. mafchauffeur says :

  Ze komt!!!!!

  Maar helaas niet naar de meet-up eind deze maand. Het wordt een jaartje later.

  Heard great news from Kris Valenton and Bill Johnson confirmed coming to our Mission Possible conference next year. Also Rolland and Heidi Baker confirmed, as Philip Mantofa and Suzette Hatthing. Soon more about this TRIN mission conference in Holland!

  http://www.facebook.com/www.mattheusvandersteen.nl

 84. l says :

  Wouw gaaf en we zijn blij dat Heidi de jacht heeft gekregen om Gods werk te volbrengen.

 85. mafchauffeur says :

  Alweer een parel om aan de zegenketting te rijgen. (30 november)

  The Ship Iris Compassion arrived safe yesterday night at a remote village. Mattheus was steering the ship and there was so much joy! Rolland and Heidi kept thanking the dutch people for the ship miracle! At the night outreach we were without any power but lightened up by the moon many people in the village received the Lord and His Joy! It was a very short night for the team, early in the morning
  they moved over the ocean to another village. Mattheus and Heidi prayed on the beach for the head of the village and some chiefs, right at the beach the Holy Spirit fel. After reaching the village with the gospel of Jesus Christ Mattheus sailed the ship to the harbour where they took a small bush plane where they landed safe in the North of Mozambique. At the landing strip the people where dancing and singing. It was incredible. They are in a very unreached muslim area dedicating some fire revival churches. Pray for them tonight, they will sleep in the open air, with no power than only the power of God. Pray for a safe bushplane right tommorow back to Pemba.

  http://www.facebook.com/www.mattheusvandersteen.nl?ref=ts&fref=ts