Kiest dan heden: bier of de kerk

Altijd leuk, een infographic. De Amerikaanse site FloatingSheep monitorde gedurende een week op Twitter hoeveel tweets met geo-tags het woord ‘kerk’ bevatten en hoeveel het woord ‘bier’. De kerk (17.686 tweets) blijkt populairder te zijn dan bier (14.405), maar het wordt echt interessant als je de spreiding van bierzuipers en kerkgangers op een kaart projecteert. Het bevestigt het oude vooroordeel: in het zuiden gaan ze het liefst naar de kerk en in het noorden naar de kroeg.

Advertenties

28 responses to “Kiest dan heden: bier of de kerk”

 1. Jeroen Mank says :

  Komt het ook overeen met de verdeling democraten (more beer) – republikeinen (more church)? Is wel interessant om te weten met het oog op de komende presidentsverkiezingen

 2. henkjan37 says :

  Grappig! Opvallend dat mormonen uit utah aan de bierkant horen trouwes!

  En opvallend hoe blauw katholieke enclaves als new orleons en de zuidpunt van texas zijn!

 3. bramvandijk says :

  Interessant. Jammer dat je alleen niet mee kan wegen of er positief of negatief over bier danwel kerk wordt getweet.

 4. Afolus says :

  Hey Bram,
  Welkom thuis.
  Leuke vakantie gehad?

 5. Jeroen Mank says :

  @henkjan37
  Dat katholieke enclaves blauw zijn vind ik niet zo opvallend. In een gemiddeld Brabants dorp staan er ook een stuk of 5, 6 kroegen rond elke kerk.

 6. Woodyflow says :

  in ’t zuiden kerk, in ’t noorden bier, dat is NL precies andersom

 7. Dutch Hermit says :

  De ideale presidentskandidaat is dus een streng-christelijke republikeinse bierbrouwer. Simpel 😉

 8. bramvandijk says :

  @Afolus
  Je bent pas echt thuis bij je eerste reactie op GG 😉

 9. Ds Dre says :

  @Bram.

  Kerk en bier altijd positief.

  Ik heb het idee dat dit artikel door een protestant is geschreven. Protestanten kerk of bier; katholieken kerk en bier. Best of both worlds.

 10. Stijlvol says :

  Bier lust ik niet (wel wodka hoor). Maar nu smaakt de kerk de laatste tijd ook niet zo lekker. Als dit een tweet was geweest, was ik nu dan paars geworden?

 11. henkjan37 says :

  de veredeling van geloof in de VS is sowieso wel interessant

  het algemene beeld is zo ongeveer:

  katholieken grootste groep, maar belisist geen meerderheid, daarna baptisten, methodisten, lutheranen en daarna allerhande kleinere groepen. sowieso een heel gemengd beeld.

  Een aantal groepen wijken af: de grens met mexico is katholiek (ooit spaands), evenals new orleans (franse kolonie ooit ). Daarnaast zijn er relatief veel katholieken in het noord oosten door de ieren en italianen daar. In dat gebied wonen overigens ook het meeste Joden en het meeste atheisten.

  Dan heb je het zuiden, dat is van oorsprong vooral bevolkt door puriteinen met een anglicaanse bovenlaag. in een aantal grote opwekkingen zijn die voor het meerendeel baptist geworden. Dit is de amerikaanse biblebelt, op dit plaatje goed te herkennen, van Texas af naar de kust.

  Veel lutheranen en trouwens ook de meeste gereformeerden, afkomstig uit Noord-Duitsland, Nederland en Scandinavie, wonen in de zogenaamde mid-west, het gebied dat opvallend genoeg ongeveer midden in het noorden ligt. Het is opvallend dat dit gebied, ondanks dat het aardig kerkelijk is toch vooral voor bier gaat!

  Verder is het hele westen van Amerika redelijk gemiddeld, dus”:katholieken grootste groep, maar belisist geen meerderheid, daarna baptisten, methodisten, lutheranen en daarna allerhande kleinere groepen. sowieso een heel gemengd beeld.

  enige uitzonderingen zijn natuurlijj Utah met zn baptisten, die drinken niet zoveel maar houden ook niet zo van het woord church;) en de kust. De kust zitten allemaal vieze hippies

 12. Jeroen Mank says :

  @henkjan37
  enige uitzonderingen zijn natuurlijj Utah met zn baptisten
  Ik neem aan dat je de mormonen bedoelt. Die hebben het liever over de tempel.

 13. henkjan37 says :

  die bedoel ik ja! srry:)

 14. henkjan37 says :

  met politiek klopt het trouwens niet helemaal hoor;) want het westen van de VS is toch wel voornamelijk republiekeins;) alleen het verschil Noord-Zuid wordt wel heel terecht benadrukt;) wat dat betreft zijn dit wel zo ongeveer de grenzen van de Amerikaanse burgeroorlog, ook wat betreft de grens in virginia;)

 15. Ton says :

  Zo zie je maar weer hoe interessant cijfertjes zijn. Van leegstaande kerken naar leegstaande kloosters en leegstaande kaartenbakken.
  Hoeveel leden heeft de PKN nu vandaag? Wanneer krijgen we weer eens een update? Zet hem op Haaije! Het zal nog wel even duren tot de registratie van de protestantse gelovigen even vlekkeloos verloopt als bij Trans World Radio. Daar worden de cijfers bijgehouden per minuut en seconde! Er zijn mensen die het evangelie horen en geloven. De toename daarvan vandaag? Met 23.026 mensen. Totaal dit jaar zijn dat er 5.304.952. Toename tot een totaal van 777.315.138 dit jaar. Gemakkelijk voor Petrus een dergelijk boekhoudkantoor voor God op aarde? Ernstiger is dat er ook zijn die het evangelie wel horen maar niet gaan geloven. Die zijn vandaag toegenomen met 80.513 personen en op jaarbasis 18.549.992 personen tot een totaal van 2.720.235.427 personen. Het kan niet anders of de grote verdrukking zit eraan te komen? Is ontsnappen nog mogelijk? Zal echter het evangelie naar de einden der aarde ! Zij die niet in de gelegenheid waren om vandaag het evangelie te horen? Toename daarvan vandaag? Met 104.892 personen. Totaal van het jaar 24.166.998 personen. Totale toename tot 3.541.102.284 personen. Dus doneer!
  ” Your gift of $ 100 will help direct Cambodian children toward a personal relationship with Jesus Christ. “. TWR Nederland is een Algemeen Nut Beogende Instelling. Dat is volkomen terecht lijkt mij.
  Hoe zouden wij de slaap vatten als wij niet eerst nog even ons konden verheugen in de aantallen van diegenen die vandaag de Here Jezus hun hart gegeven hebben?

 16. Wilfred says :

  @Ton: Hoort jouw reactie niet onder het item van Werner van Suetendael?? Vraagt TWR soms mensen te reageren en te bevestigen dat men geluisterd heeft en tot geloof is gekomen? En te bevestigen dat men geluisterd heeft, maar niet tot geloof is gekomen? Knap, dat men dat kan meten in landen waar uitzendingen alleen ilegaal kunnen plaatsvinden! Wat een geleuter over die cijfers zeg….

  Hoe zouden wij de slaap vatten als wij niet eerst nog even ons konden verheugen in de aantallen van diegenen die vandaag de Here Jezus hun hart gegeven hebben?

  Ik kon de slaap niet vatten, maar door het tellen van de schaapjes die de hemelpoort binnenhuppelen, gaat dat nu vast prima lukken!

  Wel jammer dat het aantal mensen dat niet in de gelegenheid was vandaag het evangelie te horen 4x groter is dan het aantal mensen dat het gehoord heeft en tot geloof is gekomen. De enige oplossing: TWR in de hele wereld alle uitzendrechten geven. Een soort van Jonestown in het quadraat. Leidt geheid tot de redding van de wereld…

 17. joost says :

  Ton

  Hoe zouden wij de slaap vatten als wij niet eerst nog even ons konden verheugen in de aantallen van diegenen die vandaag de Here Jezus hun hart gegeven hebben?

  En tel daar nog eens al die mensen bij op die vandaag, om wat voor reden of oorzaak dan ook, de (heilige) geest gegeven hebben.
  joost

 18. Ton says :

  Waar wat hoort Wilfred, zucht, ik weet het niet meer. Soms verlang ik naar een alomvattende duidelijkheid. Een duidelijkheid bijvoorbeeld die Open Doors ons schenken kan. Alles is daar oud en vertrouwd.
  Wat een bekoring daarvan uit gaat ! In jaren het begrip ” vrije wereld” niet tegengekomen, maar zie daar, die dominee uit Vathorst van de Christenunie heeft de oude lamp weer keurig opgepoetst. Zoiets geeft een vermoeide en belaste ziel tenminste rust! Helaas kunnen we het niet meer hebben over het IJzeren Gordijn en ook niet meer over de Berlijnse Muur, maar daar moet toch wel wat op te vinden zijn? Eens rustig over nadenken, als ons daartoe de tijd tenminste geven wordt…Zijn de tekenen van ´s Heren spoedige wederkomst niet overduidelijk aanwezig? Anne wist daar toch ook van alles vanaf?
  Nee, we gaan niet spotten iedereen maakt per slot van rekening wel een een rekenfoutje niet waar? Waarom Frank nog steeds kwalijk genomen dat hij een en ander niet meer kon terug vinden, wie overkomt dat nou niet? Wij hebben rust nodig, niets moeilijks aan ons hoofd. Liever een windje in de rug dan tegenwind. Liever Voordewind , dan Tegendewind. Joel en zijn Vineyard hebben dat goed begrepen.
  ” I believe God has established a gender-based eldership of the church. I endorse the traditional view of a unique leadership to men in marriage, family and in the church..This reflects the hierarchy of the Trinity..” ( John Wimber ). Wel Wilfred, heb ik e.a. nu wel juist geplaatst?

 19. Wilfred says :

  @Ton:

  Wel Wilfred, heb ik e.a. nu wel juist geplaatst?

  Als je bedoeling was me gedurende je post volledig kwijt te raken, wel ja. Ik kan er geen touw aan vastknopen…

  Helaas is moeilijk vast te stellen of je het nu satirisch bedoelt of niet…

 20. henkjan37 says :

  Ik snap t ook niet !

 21. Ton says :

  Wat denken jullie van een hierarchie binnen de Triniteit? Het lijkt mij het beste als de synoden van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt en de Christelijk Gereformeerde Kerken gezien hun betrokkenheid bij de Christenunie en de mogelijke dwaalleer door Wimber van de Vineyard geintroduceerd hier een uitspraak over doen! Geen goede christelijke politiek zonder een degelijk dogmatisch fundament!

 22. henkjan37 says :

  Wat denken jullie van een hierarchie binnen de Triniteit?

  wat een wezenlijke vraag! jammer dat je het daarna over iets volledig onbelangrijks gooit! Joel Voordewindt is gewoon een gepassioneerd politicus, heus geen toronto-aanhanger, hoe Vinyard hij ook is;)

 23. Ton says :

  Nu maar even in de lach schieten dan?

 24. Wilfred says :

  @Ton: Hahaha! 😦 😉

  Het is wel leuker als je laat blijken dat iets satirsch bedoeld is. Anders krijg je alleen zure reacties…

 25. henkjan37 says :

  @ wilfred! natuurlijk is het niet leuker als je laat blijken dat je het satirisch bedoelt! er iets niet zo;n dooddoener als na een grap zeggen, dit was een grapje hoor:P

 26. joost says :

  wilfred

  Het is wel leuker als je laat blijken dat iets satirsch bedoeld is. Anders krijg je alleen zure reacties…

  Dat is nu juist het leuke van satire, dat mensen er zo serieus op reageren. 😀 (of zuur)
  joost

 27. Wilfred says :

  @henkjan: Laten blijken dat iets satirisch bedoeld is, is niet hetzelfde als zeggen dat een grap een grapje is…

  Als niemand het als satire kan herkennen, is het alleen leuk voor de maker. Dat is over het algemeen niet de bedoeling van satire…

 28. henkjan37 says :

  @wilfred

  Nee, maar een satire is pas echt geslaagd als je een paar dappere dodo’s hebt die er wel serieus op in gaan;)