Niet-stemmers zijn egoïsten

“Iemand die zichzelf christen noemt en op 12 september niet naar de stembus gaat, is egoïstisch. Daarmee zegt die persoon in feite dat hij niets met naastenliefde te maken wil hebben.” Dat zegt ds. Ron van der Spoel, adjunct-directeur Kerk en Theologie bij Open Doors. “Naastenliefde uit zich namelijk in betrokkenheid met onze omgeving.”

Dus je kunt nog zo actief zijn bij de Voedselbank, eenzame mensen opzoeken, en brieven schrijven aan vervolgde christenen – als je dat niet politiek vertaalt door op 12 september te stemmen, ben je toch een grote egoïst zonder naastenliefde.

Maar Van der Spoel gaat nog verder. Hij herinnert zich dat veel christenen protesteerden tegen de extra reiskostenvergoeding in het ‘Kunduz-akkoord’. “In ruil daarvoor zou er minder geld beschikbaar zijn voor ontwikkelingshulp. Als je hierover als christen moeilijk gaat doen, heb je er niets van begrepen.” Echte christenen zijn namelijk mensen die elke drogreden die de overheid aanvoert zonder kritiek slikken.

Predikanten mogen volgens Van der Spoel geen stemadvies geven. De enige uitzondering is hijzelf. “Als christelijke partij kun je veel meer een vuist maken dan als christen in een partij die de lijn van Gods Woord niet volgt. Als je in een partij zit die onbijbelse zaken toelaat, krijg je daarin als christen niets voor elkaar. Het heeft dan ook geen zin om als christen te roepen in een woestijn die PVV of SP heet.” Hij zegt het niet, maar denkt het ongetwijfeld wel: eigenlijk is er maar één echte christelijk-verantwoorde partij: de ChristenUnie. Stem je niet op de ChristenUnie, dan ben je een grote egoïst.

Advertenties

66 responses to “Niet-stemmers zijn egoïsten”

 1. Wouter Nieuwenhuizen says :

  – Kots
  – Ik heb nog nooit een echte christen gezien. Hoe zien die eruit?
  – Een christen maakt geen vuist maar keert een andere wang, toch?

 2. Vleertje says :

  Ik zeg altijd “niet stemmen is een stem voor de partij die je niet wilt”. Als zoveel mensen die op de pruik stemmen wel gaan, dan is thuis blijven dom. Stem op iets fatsoenlijk en waar jij de menselijke waardigheid kunt borgen. Dus met het advies GA STEMMEN ben ik het zeker eens!

 3. janfokkepost says :

  Echte naastenliefde hebben ze bij CU wel begrepen, maar dan niet voor moslims natuurlijk..
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/08/07/christenunie-wil-islamdebat-wilders-agendeerde-belangrijk-thema/

 4. rob says :

  @Vleer
  Als je nog een partij op kunt noemen die volgens jou een geweldig programma heeft, en het programma ook nog eens goed kan uitvoeren, ben ik over de streep.
  Ik heb zelf het idee dat de politiek geen antwoorden heeft op de ingewikkelde vragen van nu. Elke vernieuwing die ze invoeren zijn grote blunders. De programma’s klinken hier goed, daar fout. Er is overal wel iets op te zeggen en daardoor is het eigenlijk allemaal 1 pot nat.
  De uitvoering, de praktische besluitvorming is ronduit bagger.

  Eigen bijdrage GGZ->toename v patienten die zich niet meer laten behandelen.
  Privatisering en ambulantisering van de GGZ
  Studiefinanciering-> grote boetes voor mensen die na een jaar ertussenuit weer opnieuw gaan studeren.
  Een boete!
  Het is zowat onmogelijk geworden voor een normale burger om zijn kinderen te laten studeren. En eenmaal een dubbeltje, altijd een dubbeltje.

  De instelling moet winstgevend worden, en concureren.
  In de praktijk betekent dat, dat de zorgverzekeraar en dus de verzekerde gaat betalen voor de winst van de GGZ.
  En waar gaat de winst naar toe?
  En over welke rug wordt die winst gemaakt?
  (meestal over de rug v patienten)

  De politiek zit verdwaasd op het pluche.
  De beste regeringsperiode is als ze even niet regeren omdat de coalitie niet gevormd kan worden, of uit elkaar gespat is.

  je zou ze eigenlijk eeuwig onbetaald op vakantie moeten sturen, want ze maken hun salaris niet waar.

 5. rob says :

  @JanFokkenpost

  Hij noemt het voorbeeld van islamitische jongeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam: zij haalden onlangs een Britse imam naar Nederland die pleit voor het doden van afvalligen onder
  bepaalde omstandigheden. Segers:

  “Je ziet dat bij de jongere generatie het religieuze bewustzijn toeneemt. Deze studenten wilden graag in de leer bij deze man. Het salafisme is een vitale stroming, niet een die langzaam naar de marge verdwijnt. En die Nederlandse islamitische gemeenschap staat in contact met 1,3 miljard moslims wereldwijd waar je diezelfde ontwikkeling ziet.”
  ‘KINDEREN MOGEN LEREN DAT HOMO’S IN HEL BRANDEN’
  Segers vindt de vrijheid om bepaalde islamitische stromingen te doceren niet onbegrensd.

  “Wij staan pal voor die vrijheid, maar hij is niet onbegrensd. Het is geen vrijbrief om alles maar te doceren. De inspectie zal af en toe over de schouder van de docent moeten meekijken. Als op de godsdienstles wordt geleerd dat je homo’s of afvalligen mag stenigen, dan heb je een probleem.”
  Dat kinderen leren dat homo’s zullen branden in de hel, zoals op orthodox-christelijke scholen gebeurt, behoort volgens Segers “tot de onderwijsvrijheid.”

  Dat is wel een terecht punt van grote bezorgdheid , als het zo is dat zo’n imam zijn gelovigen oproept tot geweld.

  Maar hij moet ook de hand in eigen boezem steken.
  Homo’s naar de hel verwijzen is ook niet best 😦
  Homo’s niet toe laten tot de partij of aan het avondmaal mis ook niet best.

  Het gaat niet even ver, maar het zit wel op hetzelfde spoor.

 6. Robert says :

  Flauw om de woorden van vdSpoel (die geciteerd wordt, CIP geeft waarschijnlijk een sterk ingekorte weergave van zijn standpunten, de nuance ontbreekt) zo in het belachelijke te trekken. Hij zegt bijvoorbeeld niet dat maatschappelijke betrokkenheid zonder te gaan stemmen waardeloos is, maar dat je verantwoordelijkheid niet _alleen_ daar ligt, maar ook in politieke betrokkenheid.

  Toont een predikant zich een keer betrokken bij wat er in de ‘wereld’ gebeurt, fakkelt de schrijver van dit stukje hem af zonder met een beter verhaal te komen … jammer.

 7. nietverbaasd says :

  Waar zegt V/D Spoel dat je alleen Christenunie kunt stemmen als Christen?

 8. Dille says :

  Eens met voorgaande reacties van Robert en nietverbaasd. Nogal flauw en gemakkelijk in elkaar geplakt stukje, dat Van der Spoel geen recht doet.

 9. janfokkepost says :

  @ Rob,
  Ik begreep op de twitter van Gert-Jan Segers dat die exacte woorden niet van hem zijn en dat had ik ook wel verwacht, ken de beste man aardig. Maar het is wel weer typisch voor zo’n partij om niet de nuance van waar ze nou eigenlijk voor pleiten te zien. Ik zou bepaalde uitspraken van christenen ook kunnen interpreteren als oproepen tot geweld, misschien doet de imam dat ook alleen maar symbolisch?

 10. Ds Dre says :

  Ach ja, die duivelse media heeft het weer gedaan. Het gedraai kan weer beginnen, zo heb ik het niet gezegd, niet bedoeld etc.
  De CU heeft een aantal kandidaten die taliban trekken hebben en daarom een prima argument om deze partij niet te stemmen.
  Kan me vinden in de oproep wel te stemmen. Het gezwets dat het in Nederland bestuurlijk bagger is, geeft blijk van niet willen nadenken.
  Er zijn een paar landen waar het goed, wellicht beter is geregeld, de meeste landen slechter. Denk aan Griekenland.

 11. Robert says :

  @Dre ik ken vdSpoel niet als een draaikont, maar ik kan me vergissen.
  En wat bedoel je met ‘een aantal kandidaten die taliban trekken’?

 12. Robert says :

  @Dre Ah, volgens mij bedoel je dat Segers een draaikont is en de media de schuld geeft, niet dat vdSpoel dat doet #koffieeee

 13. joost says :

  rob

  Het is zowat onmogelijk geworden voor een normale burger om zijn kinderen te laten studeren. En eenmaal een dubbeltje, altijd een dubbeltje

  Oneens, in deze tijd maken ze van elk dubbeltje een cent.
  joost

 14. Dirkteur says :

  Als ik het goed tussen de regels lees wil het blogje zeggen dat je niet tot in hoe-maatschappelijk-geestelijk-belangrijk-ook detail voor andere(n) christenen kunt bepalen wat wel en niet liefde is. Het is nou eenmaal des dominees om dat te doen, maar het is des gemeentelids om daar weerstand aan te bieden. Worden we sterker van. Eens dus.

 15. Oscar de tweede says :

  Ron kan ontzettend goed preken! Ik erken daarin een zeker gezag. En ik vind ook dat ieder, zich verantwoordelijk voelend persoon naar de stembus dient te gaan. En het liefst zijn stem uitbrengt op een partij gegrond op christelijke waarden en normen. Tot die waarden en normen behoort zeker ook de naastenliefde. So far so good.
  Maar juist de CU heeft een andere waarde ontstellend uit het oog verloren. De waarde van verantwoordelijk zijn voor je eigen situatie. De waarde om te knokken voor je eigen inkomen, om eerst naar je eigen verantwoordelijkheid te kijken voordat je die afschuift op de gemeenschap.
  Bij de CU is zowat iedereen ziek, zwak, misselijk of slachtoffer. De overheid is een instantie die zakdoekjes, pleisters, armen om je schouder, euro’s, subsidies en steunkousen uitdeelt.
  Ruth ging korenaren oprapen.
  Ontwikkelingshulp : natuurlijk, prima. Maar …. als de ontvangende partij geen of weinig verantwoordelijkheid neemt voor uitvoering en follow-up, dan is het een daad van naastenliefde om ermee te stoppen! Voorbeeld : een katoenplantage in Suriname, waarvan de watertoevoer d.m.v. 20 pompen is gesubsidieerd. De plantage ligt op zijn kont. Want 19 pompen zijn kaduuk. Een Nederlandse sukkel zit er een paar avonden aan te knutselen en heeft ze op twee na allemaal weer aan de praat. Ik zeg : stoppen met subsidie daar!
  Ruth ging korenaren oprapen en had ’s avonds wellicht rugpijn.
  Schuldhulpverlening : natuurlijk, prima. Maar …. als blijkt dat 85% van deze mensen door eigen schuld (dikke bult) schulden heeft, dan is het een daad van naastenliefde om ze even flink op de blaren te laten zitten. Ik zeg : alleen helpen als deze mensen verantwoordelijkheid nemen voor hun situatie. Anders : stoppen met hulp.
  Ruth ging korenaren rapen, had wellicht rugpijn maar akkerde door!
  En daarom vind ik de CU een onduidelijk soort naastenliefde propageren.

 16. Dr. Aaideur says :

  @Oscar de tweede

  Natuurlijk is het belangrijk om te doen wat het beste voor iemand is. Maar (christelijke) naastenliefde is er toch ook voor mensen die het niet verdienen?

 17. Dr. Aaideur says :

  VdSpoel: Niet stemmen is egoisme.
  VdSpoel: Stem Christenunie!

  Goedgelovig:
  VdSpoel zegt: Niet stemmen op Christenunie is egoïsme!

  Dr. Aaideur: Goedgelovig, check je logica!

 18. Oscar de tweede says :

  @ Dr. Aaideur : Voordat ik toekom aan de beantwoording van de cruciale vraag : is de naastenliefde er ook voor hen die het niet verdienen, stel ik de even cruciale vraag : wat doe ik, wat doe jij, wat doet hij of zij actief aan de invulling van de eigen verantwoordelijkheid. Daar ligt mijn startpunt.

 19. Dr. Aaideur says :

  @Oscar: Daarvoor ligt toch de houding dat je de ander bij wil staan? Eerst genade dan waarheid.

 20. Professor Prietpraat says :

  Ik zou niet zo willen oordelen over mensen die niet gaan stemmen. Ik kan steeds meer begrip ervoor opbrengen dat mensen niet gaan stemmen. Ik vind dan ook mensen als egoïsten bestempelen als ze niet stemmen ongepast en ik zou bijna zeggen dat het getuigt van een gebrek aan empathie. Zelf ga ik wel Christenunie stemmen nog al is het met wat minder overtuiging dan vroeger. Het blijft voor mij ondanks wat verschillen van mening nog steeds de partij met de beste normen en waarden en doelen.

 21. Oscar de tweede says :

  @ Dr. Aaideur : Eerst genade dan waarheid???? Waarom niet eerst waarheid en dan genade? Of genade en waarheid gelijk op? Ik denk aan psalm 85, waarin de genade en waarheid elkaar ontmoeten! Ik las de tweede helft van de psalm en vind geen steun voor jouw voorkeur om aan genade voorrang te verlenen boven gerechtigheid.

 22. Johan says :

  @Vleertje: Als Ron het bij een advies om te gaan stemmen zou laten, was het geen enkel probleem. Maar waarom moet hij zonodig mensen die niet stemmen voor egoisten uitmaken? Wat onchristelijk en kortzichtig. Niet-stemmers stemmen ook en geven de politiek belangrijke feedback, namelijk dat ze geen vertrouwen hebben in de wijze waarop politiek bedreven wordt. Dat mag elke partij zich aantrekken.

  En op een christelijke partij stemmen omdat je als christen in seculiere partijen niets te zeggen hebt? Wat een onzin. Ik heb de vorige keer op een seculiere partij gestemd en zal dat naar verwachting in september weer doen.

 23. Dr. Aaideur says :

  @Oscar

  Keuze tussen wet en evangelie denk ik. Waarom zou je iemand nog helpen als je kunt aantonen dat diegene zelf zijn verantwoordelijkheid niet heeft genomen en dus zelf schuldig is?

 24. rob says :

  @Johan
  Ik zou werkelijk niet meer weten wat ik moet stemmen.
  Groen links die je 80 km per uur wil laten rijden gaat em in ieder geval niet worden 🙂

 25. Johan says :

  @rob: Het is heel lastig geworden. Vroeger had je nog fatsoenlijke ‘blokken’ (liberaal-socialistisch-christendemocratisch). Alles is verbrokkeld. Er is geen enkele partij waar ik het echt mee eens ben. De vorige keer de Stemwijzer gedaan met 30 stellingen. Kwam D66 eruit. Ik was het met 16 stellingen eens. En met 14 dus niet of geen mening. Dan kun je niet van een overtuigende stem spreken.

 26. Leon van Duren says :

  vrijwel de meeste politici van links naar rechts zijn volkomen ongeloofwaardig.!!!JESHUA Hamashiach zegt van ZICH ZELF: Ik Ben De Weg en De Waarheid!!Stemmen op de een of andere politieke partij is een illusie! De plannen van De God van Israel gaan ook door zonder de huidige babylonische politiek.(of ijdelheid)

 27. henkjan37 says :

  stemmen is sowieso goed! je moet toch je deelname aan de politiek en aan de democratie leveren, en zoveel werk is het echt niet.

  Waarop moet je stemmen? dat mag je lekker zelf weten! de tijd van de zuilen ligt echt achter ons, en politiek en religie zijn gescheiden.

  Je moet stemmen op die waarden die voor jou het meest fundamenteel zijn, afwegen tussen eigen verantwoordelijkheid en solidariteit, tussen algemene waarden en specifiek christelijke. Sowieso, op hoeveel punten is bijvoorbeeld het CDA een christelijke partij? amper dus.

 28. henkjan37 says :

  sowieso denk ik altijd…een partij die zichzelf christelijk noemt, neemt daarmee een behoorlijke last op zijn schouders…mag zo’n partij instemmen of meewerken aan maatregelen die niet christelijk zijn? geven ze goed vorm aan naastenliefde, respect voor het leven en ruimte en ondersteuning van evangelisatie? Jezelf christelijk noemen is ergens ook wel hypochriet, zeker wanneer het blijft steken bij een heel gemiddelde partij

 29. rob says :

  @Johan
  Dat herken Ik, ik kom uit op de SP, maar ben ook niet met alles gelukkig.
  Laten zij zich maar een keer gaan bewijzen.

 30. henkjan37 says :

  @ rob

  maoist!

  @ johan

  atheistische homo

 31. Johan says :

  @henkjan37: Ik dacht meer aan kwalitatief onderwijs, investeren in innovatie, liberaal en toch sociaal, maar nee – jij moet er weer een karikatuur van maken. 🙂 Overigens vind ik het gefit van D66 op alles wat maar enigszins religieus is (hoezo liberaal?) nogal irritant, en met Pechtold heb ik helemaal niets.

 32. Eva says :

  @ Oscar de tweede
  Schuldhulpverlening is inderdaad bedoeld om mensen uit de schulden te krijgen, maar dat betekend niet dat je niets meer hoeft af te betalen integendeel dat gaat gewoon door. Er wordt geholpen een overzicht te maken en met het regelen van afbetalingsregelingen.( mensen betalen dus af en hebben aanzienlijk minder te besteden, op de blaren zitten dus) Daarnaast zijn er nog allerlei wettelijke regelingen waarbij mensen gedwongen worden alles uit handen te geven en zelf van heel weinig te leven voor een aantal jaar. Op de blaren zitten dus)

  Stop je met deze volgens jou vorm van verwennerij dan worden mensen op een gegeven moment failliet verklaard. Dit houdt in dat ze nooit meer rust hebben, er kan ieder moment een schuldeiser nog 50 jaar daarna op de stoep staan, zij kunnen nooit meer een huis kopen, nooit meer een huis huren etc. etc. En de schuldeisers zullen niet kunnen plukken van een kale kip dus krijgen alsnog hun geld niet.

  Het is indedaad heel ernstig dat er zoveel mensen met schulden zijn, maar ik denk niet dat schuldhulpverlening het aantal groter maakt. Onze drang naar het materiele voornamelijk wel.

 33. Michael says :

  Treurige man. Ik stem niet omdat ik het allemaal ruk vind. Dus nu ben ik een grote egoïst, kon er ook nog wel bij 😉

 34. Afolus says :

  @Henkjan37
  Wie je ook met je kwalificatie in je reactie van 3.43 pm op het oog hebt, zo’n opmerking past niet. 😦

 35. rob says :

  @Afolus
  Henkjan moet gewoon een beurt 🙂

 36. Johan says :

  @Afolus: Ik denk dat Henkjan een lachebekkie is vergeten. Ik vind het niet erg om een atheistische homo te worden genoemd, al ben ik een goedgelovige hetero. 😉

 37. Albert says :

  @rob
  Mensen hebben idd prikkels nodig, in vele soorten en maten 😉
  Heb daarom ook wel wat met Oscars visie, mits mensen echt in staat zijn de handjes (zelf) te laten wapperen. Steeds meer ondernemers werken vanuit beloning op MVO beleid met medewerkers die anders buiten de boot zouden vallen. Laten we dus ook eens kijken naar wat er wel goed gaat.
  De zgn. ‘aai over de bol’ politiek van de CU is mi weinig productief. Uitdaging, beloning, voldoening werken beter en zijn duurzamer denk ik.

 38. Oscar de tweede says :

  @ Dr. Aaideur : waar mensen geschapen zijn met een opdracht en verantwoordelijkheid gaat het in eerste instantie niet om of wet of genade, maar om een eerlijke vraag naar wat ze met hun opdracht en verantwoordelijkheid hebben gedaan. Als er vanuit die reflectie zicht is op eigen verantwoordelijkheid, eigen mogelijkheden (en daar ben ik net zo enthousiast over als Rutte en Balkenende) vind ik het prima als passende hulp wordt geboden. Dan zal het allicht ook nooit meer nodig zijn! (Ik denk aan de actie “Eten voor India”, omstreeks 1965. Toen zei India : wij hebben nu uw hulp keihard nodig, maar het zal hierna nooit meer nodig zijn. En het was nooit meer nodig!).
  @ Eva : weet je, ik heb in mijn leven ook fors geleend. Vanaf moment 1 had ik de visie dat ik moest terugbetalen. Nooit is een mens of instelling ooit aan mij een cent tekort gekomen. Met m’n levensstijl heb ik dan ook sober, maar weltevreden geleefd en voel me in niets tekort te zijn gekomen. Integendeel, ik weet me rijk gezegend.
  Barmhartigheid voor rechtvaardigheid? Nog zie ik een trotse Hannie van Leeuwen vertellen, dat zij kans had gezien het wetsvoorstel van Hoogervorst te wijzigen. Ook zij, die geen premie betalen, kregen net zo veel toegang tot de gezondheidszorg als ieder ander. Heeeeeel sociaal, vond ze. Maar in feite heel a-sociaal. Door die wijziging lopen de verzekeraars jaarlijks 150 miljoen euri mis, die jij en ik mogen compenseren, door al die roeptoeters van SP en CU die zeggen dat ze het niet kunnen betalen. Ik weet dat ze niet willen betalen. Mevrouw Van Leeuwen : nog hartstikke bedankt hoor!

 39. farty arty says :

  Niet stemmen is net zo egoistisch als bv niet vaccineren. Zolang de meeste mensen het wel doen kun je lekker je eigen gang gaan maar als niemand het meer doet krijg je grote problemen, dus je leeft bij de gratie van de meerderheid die het wel doet. Dat geeft te denken.

  Verder eens met een stuk eigen verantwoordelijkheid. We werken hier op onze vakschool in Uganda met het motto “geen werk, geen eten” iets wat prima werkt:-)

  Vind zelf de nederlandse politiek ook veel te kort zichtig maar dat zit een beetje ingebakken met een systeem van om de 4 jaar (als we dat halen) verkiezingen. Het werkt korte termijn denken in de hand (politiek gewin). Kreeg een beetje hoop door het Kundus akkoord, niet om de inhoud direct maar om de de moed, proberen vooruit te zien en de handen in een slaan.

  Heb soms zin om te zeggen, laten we eens stoppen met dat gez……, gewoon samen de schouders er onder en ervoor gaan.

  Maar ja we zijn soms een beetje de “Weg” kwijt

 40. henkjan37 says :

  lol @ rob

 41. henkjan37 says :

  @ afolus, ik bedoelde te zeggen, met elke partij is wel wat mis, dus zoek maar degene die het beste bij je past:d

  en een beetje humor is altijd goed;)

 42. henkjan37 says :

  @farty arty,

  elke 4 jaar stemmen is prima;) jammer alleen dat kabinetten het tegenwoordig meestal niet zo lang halen, dan worden de periodes waarin ze zich kunnen bewijzen wel erg kort…

 43. Berend van Dijk says :

  @Vleertje:
  “niet stemmen is een stem voor de partij die je niet wilt”

  Volgens mij is het juist
  “wel stemmen is een stem voor de partij die je eigenlijk niet wilt”

 44. goedgelovig says :

  UPDATE: Om misverstanden te voorkomen zijn kop en tekst zijn ietsje aangepast. Door de kop leek het alsof Van der Spoel dit letterlijk had gezegd, maar het is een interpretatie (het doorvoeren van zijn redenering) van GG.

 45. farty arty says :

  @Goedgelovig

  Bedankt het vertrouwen in de rechtstaat van GG is weer hersteld

 46. farty arty says :

  @henkjan37
  Ik zou ook niet pleiten voor veel langer. Heb hier wat vrienden in Oeganda in de lokale politiek en die zitten 5 jaar (heb het even niet over onze ouwe aan de top) en maximaal voor twee periodes. Wat naar hun zeggen een mooie tijd is. De eerst 2 jaar heb je nodig om “erin” te komen. het derde en vierde om echt wat te doen en het 5de omlangzanerhand aan campange te werken. Misschien moeten ze dat maar officieel maken in Nl. Weet je gelijk dat je de politiek in het 5de jaar niet al te serieus moet nemen 🙂
  En een 2 periode als bonus als het electoraat denkt dat je het goed gedaan hebt.

  Het vis trouwens ook mijn eigen ervaring met nieuwe functies dat je pas lekker gaat draaien na 2 jaar in functie. Nu ben ik wat sloom soms 🙂

  Mee eens trouwens dat het weer tijd word dat ze in Nl gewoon hun werk afmaken en 4 jaar zitten. Getuigd niet echt van verantwoordelijkheid om de boel zo ver door te drijven dat het barst. Maar goed het “partij egoisme” in Nl viert hoogtij.

 47. henkjan37 says :

  Er is zelfs wel een soort logica achter, een beetje psychologisch dat het beter is als mensen niet langer dan tien jaar macht hebben. Want daarna gaat het sleets worden of slaan mensen door. Goed voorbeeld was poetin. De eerst tien jaar heeft ie rusland er echt bovenop geholpen. Maar als die daarna niet op wil rotten gaat t fout, zo is t dus met veel leiders;)

  Koningen vormen een beetje een uitzondering vaak. Omdat die er deels tegen hun zin zitten…-ig zitten ze er niet omdat ze omhoog geklauterd zijn…g

 48. duinsnip says :

  Voor de CU geldt hetzelfde als voor Josafat.
  Zij gingen een coalitie aan met de PVDA, waarom?

  2Kron.19:
  1 En Josafat, de koning van Juda, keerde in vrede terug naar zijn huis in Jeruzalem.
  2 En Jehu, de zoon van Hanani, de ziener, kwam naar buiten, hem tegemoet, en zei tegen koning Josafat: Moest u de goddeloze helpen en zij die de HEERE haten, liefhebben? Hierom rust op u grote toorn van voor het aangezicht van de HEERE.

  Daar zou ik al CU’er maar eens flink over nadenken inplaats van zo’n grote broek aan te trekken.

 49. sander says :

  weer een reden om niet te stemmen 🙂

 50. henkjan37 says :

  @duinsnip

  Roep je hierbij op tot een volledige isolatie van de christenen? Fundietje!

 51. Flipsonius says :

  @Duinsnip
  En zitten er geen christenen in de PvdA?

  Ooit van ds Buskes gehoord? Woodbrookers? Doorbraak gedachte?

  Of zij dat hele foute christenen geweest?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Doorbraak_(politiek)

 52. farty arty says :

  @Sander
  Ik heb hier nog wel een paar struisvogel veren voor je 😉

  @ Henkjan37
  Mee eens dat de houdbaarheid vaak niet langer is als 10 jaar. Misschien moeten we maar een zelfvernietings dingetje aanbrengen op politici als ze aantreden met die looptijd 🙂
  Deactiveert bij voorgoed aftreden

  @ duinsnip
  Josafat was een koning en geen kamerlid/partij. Dus ik vraag me ten zeerste af of je het 1 op 1 kunt overzetten.
  Je moet je wel afvragen denk ik of je als regering met foute regimes zaken wilt doen. Maar de Mamon regeert in Nl dus zolang het niet te veel problemen geeft gewoon lekker zaken doen 😦

  Als we eerlijk zijn weet je dat principes in de dagelijkse praktijk hard maken veel integriteit vraagt. (als het ons niet uitkomt, bv als we er geld mee verliezen, zijn principes als eerlijkheid soms heel snel zoek)
  Dus waar zijn ze? De politici die integer zijn en liefde voor God en naaste in de praktijk brengen.
  (Liefde is het beste met de ander voor hebben en dat is niet altijd “lief zijn”)

 53. farty arty says :

  @ flipsonius
  Als we onze ogen open hebben, vinden we ze op de raarste plekken
  🙂 (de politici uit mijn vorige reactie)

 54. John says :

  @duisnip

  En Jehu, de zoon van Hanani, de ziener, kwam naar buiten, hem tegemoet, en zei tegen koning Josafat: Moest u de goddeloze helpen en zij die de HEERE haten, liefhebben? Hierom rust op u grote toorn van voor het aangezicht van de HEERE.

  En daarmee gaat Jehu, de zoon van Hanani, die ziener, wel rechtstreeks in tegen de leer van Jezus. Of is dit weer zo’n ding waarin de bijbel zichzelf tegenspreekt?

 55. farty arty says :

  @John
  De vraag is of zij die de Heere haten de vijanden zijn die we moeten liefhebben? Jezus was niet al te aardig tegen de Farizeeers 😉

 56. jahoor says :

  “Als jij het zelf niet kunt, dan staan wij samen om je heen”. Zinsnede uit het campagne lied van de Partij.

 57. Rita says :

  Yak.dag christenunie mijn stem is voor een ander

 58. peter says :

  waarom moet politiek een non issue zijn in kerk/christelijke kringen? Vorige week in Amerika geweest, CEO van een grote restaurantketen spreekt zich tegenover 5000 medewerkers openlijk uit over de volgens hem juiste presidentskandidaat evenals de voorganger van een kerk van 15.000 man. Prima toch als het lekker open is?

 59. henkjan37 says :

  @ farty

  Jezus hielf juist wel van de farizeers, daarom pakte hij ze ook zo aan;)

  In de politiek moet je elkaar confronteren en bediscucieren en daarna samenwerken en zorgen voor een goed bestuur van het land.

 60. farty arty says :

  @Henkjan37
  mee eens hoor ! dus vandaar dat we hier op gg vaak zo onaardig zijn over gristelijke leiders. WE HOUDEN GEWOON VAN ZE 🙂

  En een levens kunst is inderdaad de wraak bij God te laten, en dat wij ons best doen om iedereen lief te hebben ( hoe lasig soms ook). het zij met een aai, het zij met een tik.

 61. Ds Dre says :

  @Peter.

  Als hun advies Stein/Honkala is dan prima anders niet natuurlijk.

 62. henkjan37 says :

  @ peter

  Een stemadvies, geen idee of dat zo goed is! Tuurk moet ieders stemmen waar die op wil he! En mensen mogen (moeten zeker niet, ivm geheime verkiezingen) zeggen waar ze op gestemd hebben.

  Maar als nu een religieuze leider stemadviezen gaat geven…dat lijkt me niet ideaal, het lijkt me echt wel ok wanneer ze je bijvoorbeeld aanraden naar bepaalde apsecten te kijken.

  In de verzuilingstijd was dat wel anders. Das trouwens ook niet slecht, verzuiling (naast alle nadelen ziteen daar ook goede punten aan) maar nu hebben we dat niet, dus is het christelijke stemmen gewoon lekker verspreid en das prima. Overigens is het voor katholieken zo dat ze wel pauselijke uitspraken af en toe hebben, maar die kiezen zelden voor een bepaalde stroming, maar waarschuwen wel tegen extremen. (Facisme, communisme en liberalisme)

 63. E-J says :

  Snap niet zo goed de ophef in het artikel. Goedgelovig zoekt i.h.a. naar ‘wereldvreemde’ gelovigen; en nu wil iemand juist betrokkenheid bij de wereld en is dát kennelijk weer raar.

  Is het ooit goed? 🙂

 64. DfTg says :

  De PVV is veel christelijker dan de ChristenUnie.

 65. Oscar de tweede says :

  Niet alleen thuisblijvers bij verkiezingen zijn egoisten, ook thuisblijvers met een bijstandsuitkering! Onderstaand bericht maakt m.i. een einde aan de discussie over eerst genade en dan recht. Genade en recht dienen hand in hand te gaan.
  Nederland geeft momenteel aan 317.000 personen een bijstandsuitkering. Dit om een beeld te krijgen om hoeveel mensen het gaat als er percentages worden genoemd.
  Het bericht :

  ” Bijstandontvangers denken te vrijblijvend over de sollicitatieplicht. Volgens een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken vindt 43 procent het vooral belangrijk dat ze ‘zin hebben’ in werk dat hun wordt aangeboden. Bijna de helft (49 procent) vindt dat een baan geen lange reistijd mag hebben. Ook zien ze tijdelijk werk niet voor vol aan.

  Staatssecretaris Paul de Krom, die het rapport donderdagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, vindt dat er een cultuuromslag nodig is bij bijstandontvangers, maar ook bij gemeenten en werkgevers. Uit het onderzoek komt naar voren dat gemeenten bijstandsgerechtigden te weinig achter de broek zitten bij het zoeken van een baan.

  „Sociale diensten moeten bijstandsontvangers meer stimuleren tijdelijk werk aan te pakken”, schrijft De Krom. „Tijdelijk werk is altijd beter dan een uitkering.”

  Volgens de VVD-bewindsman moeten bijstandsontvangers beseffen dat ze verplicht zijn aan de slag te gaan als ze dat kunnen. „Sociale diensten handhaven die verplichting te weinig. Dat moet veranderen.”

  Nog niet de helft van de bijstandsontvangers heeft de indruk dat de gemeente controleert of ze voldoende solliciteren, staat in het onderzoek. Slechts 14 procent heeft wel eens een waarschuwing of sanctie gehad.

  Dat er kans is op het vinden van laaggeschoold werk blijkt volgens De Krom uit het feit dat er 300.000 Midden- en Oost-Europeanen dergelijke banen vervullen. Van de vacatures voor laaggeschoold werk wordt 58 procent ingevuld door uitzendbureaus. Volgens het onderzoek is maar een derde van de bijstandontvangers bij een uitzendbureau ingeschreven.” (Einde bericht)

 66. anoniem says :

  Waar haalt die man het vandaan…. In ieder geval niet uit de bijbel, ik als christen, stem bewust niet, politiek Nederland is sowieso niet christelijk in de omgang met elkaar, en daar blijf ik met mijn handen graag vanaf. Laat die man zich druk maken om waar het echt om gaat!