Doorbrekers College: uniek en explosief

Er is een nieuwe ster gesignaleerd aan het firmament van charismatische bijbelscholen: Doorbrekers College, “dé plek voor jou om Bijbels te leren denken, Bijbels te leren leven en door te groeien in de bestemming die God voor je heeft.” Volgens voorganger Peter Paauwe van de Doorbrekers is het doel “een sterke generatie nieuwe leiders voort te brengen die in staat is om Zijn gemeente explosief te laten groeien in dit land en in dit continent.” Het gaat om een Doorbrekersvariant van het Charis Bible College van Andrew Wommack.

In de promotievideo zegt een SBS-voice-over: “Wat CBC Nederland uniek maakt binnen het aanbod van bijbelscholen wereldwijd is:

1. Het onderwijs dat systematisch in modules is ingedeeld.
2. het uitstappen in de praktijk. Hierdoor ontstaat een radicale vernieuwing van je denken waardoor een intieme relatie met Jezus ontstaat. Je leert zijn stem verstaan en neemt deze als richtlijn voor je handelen.”

Het eerste is net zo wereldwijd uniek als water in de zee, een boom in het bos of een hamburger in de MacDonalds. Het tweede punt ook, vrijwel alle opleidingen hebben stages.

De belofte dat je hierdoor “een intieme relatie met Jezus krijgt en zijn stem leert verstaan” is wel opvallend. Gaat de organisatie er van uit dat de studenten (in de video zien we Hans Baksteen, schoonzoon van WJO en oprichter van de in 2006 opgedoekte TB Joshua-kerk The Synagogue Fellowship) nog geen intieme relatie met Jezus hebben en zijn stem nog niet verstaan? Of doelen ze vooral op gereformeerden uit Barneveld die de HEERE nog niet heel intiem ervaren en daar misschien ook een beetje bang voor zijn?

[youtube-=http://www.youtube.com/watch?v=MyBIOj_uf00]

Wil je meer filmpjes zien? CBC Nederland heeft een eigen YouTube-kanaal. Er is zelfs een filmpje van David Sörensen Lambik.

Advertenties

139 responses to “Doorbrekers College: uniek en explosief”

 1. Martin says :

  hahahahaha… ….. ow…. sorry… ze bedoelen het serieus… :p

 2. afolus says :

  Heb in de kerk waar ik kwam wat ervaringen gezien met Mark Becking, directeur van CBC. Een man die erg hield van psychologiseren en er een handje van had om mensen te brengen in een sfeer die sterk doet denken aan sensitivity trainingen.

  Later verbaasde ik me er over dat hij zich in liet met het gedachtegoed van Andrew Wommack. De Amerikaanse prediker die zijn portemonnee omhoog hield en God vroeg deze te vullen. En ja hoor, God verhoorde het gebed en… de portemonnee was voldoende gevuld.

  Becking was betrokken bij de club van Rob Allart, Berea Amsterdam.

 3. mafchauffeur says :

  @afolus:

  En ja hoor, God verhoorde het gebed en… de portemonnee was voldoende gevuld.

  En waarom ga jij daar dan over zitten klagen? 🙂

  Heb je een keer een bevlogen prediker die zijn gehoor NIET onder druk zet om de collectezak rijkelijk te vullen maar netjes zoals Elia het slijk van Boven verwacht, is het weer niet goed.

  Om een beroemd profetes te parafraseren: “als TRIN dat goudstof opvangt en verkoopt, hoeven ze niet meer om geld te bedelen”.
  Ach, was Aafke nog maar onder ons. Die dacht tenminste pragmatisch. 😉

 4. Mustafa says :

  Grote onzin natuurlijk dat dit uniek zou zijn. Het klinkt als een kloon van Christformation in Rotterdam. Het ‘uitstappen in de praktijk’ betekent op dit soort ‘scholen’ overigens vooral dat je op straat profetische woorden met random vreemdelingen deelt en dat je halverwege het jaar samen TRIN-style op reis gaat naar een exotisch land om overdag met arme mensen te bidden en ’s avonds in het hotel onbeperkt buffet te eten. Echte stages hebben ze niet, daarvoor moet je bij meer doorwrochte instellingen zijn waar ze met onderwijs nog iets anders bedoelen dan een wijdogige charismanische prekenserie bij een zelfbenoemd kwakzalver gezalfde.

 5. afolus says :

  @mafchauffeur
  Heb het zelf ook eens geprobeerd. 😀
  Hield mijn portemonnee omhoog op de de Dam en proclameerde dat deze gevuld zou worden. Jammer maar er gebeurde niets.
  O ja wel, een uur later werd de lege portemonnee uit mijn zak gerold.
  Zo blij dat er GEEN wonder gebeurd was…!

 6. Vinegar says :

  Aargh… weer een bijbelschool? Ik kreeg van de week ongevraagd het krantje van De Uitdaging in de bus en daar zag ik ook wat bijbelschoolpaddestoelen uit de grond schieten. Zucht…

  Euh.. “een sterke generatie nieuwe leiders voort te brengen die in staat is om Zijn gemeente explosief te laten groeien in dit land en in dit continent.”

  Waar in de Bijbel worden we precies opgeroepen tot het najagen van explosieve groei?

 7. goedgelovig says :

  @afolus: Je reactie is deels in strijd met onze huisregels. Je verwijt Becking ‘belangrijke omissies’, maar onderbouwt die beschuldiging niet. Ook schrijf je hem n.a.v. KFS financiële motieven toe die je niet aannemelijk maakt. De betreffende passages zijn dus verwijderd.

 8. Pittig says :

  @ Vinegar

  Scherpe vraag, die laatste!

 9. Pittig says :

  “Je leert zijn stem verstaan…”

  In het vervolg kunnen we dus aan de cursisten gaan vragen wat God wil met Europa, de economische crisis, samenwonen, volwassen of kinderdoop, of Ana Mendez nou een ware profetes is, hoe de aarde is ontstaan, hoe we een bepaald bijbelgedeelte moeten interpreteren…

  een sterke generatie nieuwe leiders voort te brengen die in staat is om Zijn gemeente explosief te laten groeien in dit land en in dit continent.”

  In ieder geval is het duidelijk dat je niet wordt opgeleid tot enige bescheidenheid….

  Zouden ze zelf Gods stem wel hebben verstaan?

  Er is jou, mens, gezegd wat goed is,
  je weet wat de HEER van je wil:
  niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten
  en nederig de weg te gaan van je God. Micha 6:8

 10. rob says :

  @Vinegar

  Waar in de Bijbel worden we precies opgeroepen tot het najagen van explosieve groei?

  eh.. bevolk de aarde 🙂 vermenigvuldigd u

 11. JohannesvdBank says :

  Op zich spreekt het me wel stukken meer aan, enige arrogantie/over the top gedrevenheid & bijkomende blindheid daargelaten, dat mensen ‘Zijn gemeente explosief willen laten groeien’ dan dat we met z’n allen online ietwat cynisch (en soms heus grappig) toekijken hoe diezelfde gemeente afneemt. En gemakkelijk uit de heup schieten op mensen die wél actief worden. Bescheidenheid is de reageerders op GG ook redelijk vreemd, laten we eerlijk zijn.

 12. Pittig says :

  @ JohannesvdBank

  Dat is niet heel erg bescheiden van je om dat te komen zeggen… 😉

 13. henkjan37 says :

  is het dan niet tijd voor een kritische revival?

 14. Pittig says :

  Ik voorzie een explosieve groei van kritiek op deze bijbelschool!

 15. Stijlvol says :

  Die ene keer dat ik bij de Doorbrekers was… Nou, daar kan ik een aardig kritisch A4 over vol schrijven…

 16. Shaul says :

  Als je ergens geestelijk verziekt wordt, dan is het wel op een bijbelschool. Geindoctrineerd en gehersenspoeld. En waarom zou je een bijbelschool moeten volgen om een leider te kunnen zijn? Ik dacht dat Iemand anders die aanstelde?

 17. mafchauffeur says :

  Bijbelschool, Bijbelschool……. Is dit niet gewoon Catechisatie 2.0?

  Elke donderdagavond, plus 2 zaterdagochtenden per maand. Stel 10 maanden per jaar (vakantie en zo), dan zijn het 120 bijeenkomsten.

  @Pittig: wat is de norm (conform jouw definitie) bij de PKN als je de jeugdgroepen 12 t/m 16 en de leeftijdsklasse 16+ bij elkaar optelt?

 18. engel says :

  @Shaul,

  waar baseer je dat op? En hoeven leider niet getraind en opgeleid te worden?

 19. Pittig says :

  @ mafchauffeur

  Zoals alles in de PKN is dat heel divers! 🙂

  De een doet niets, want er komt toch geen kip. De ander doet catechisatie van 8 tot 10 jaar, weer anderen vanaf 12 jaar en dan is er nog volwassencatechese, soos, jongerengespreksgroepen, Rock Solid clubs, etc. etc. Vrijheid, blijheid!

  Je weet toch wel dat de PKN niet iedereen de wetten voorschrijft zoals de evangelischen dat doen? 😉

 20. Pittig says :

  @ engel

  De jarenlange opleiding van Paulus, de driejarige crash-course van de discipelen door de Meester zelf en de training en stages van Timoteüs, Silas en Johannes Marcus waren helemaal niet nodig! Niks geen studie! Gewoon weggegooide geld en tijd! 😉

 21. mafchauffeur says :

  @Pittig: ok, dank je. Dus tot en met belijdenis gemiddeld ook zo’n 120 bijeenkomsten begrijp ik.

  Mooi!

  (wil je trouwens weten hoe het tegenwoordig bij de evangelischen geregeld is?)

 22. engel says :

  @Pittig,

  Jij had toch ook een paar maanden theologie gestudeerd? Zeker ook zonde van de tijd?

 23. Pittig says :

  @ Engel

  Maar ik lees nu ook dat mijn 13 jaar aan studie en wetenschappelijk werk weggooide tijd en geld was. Evenals al die tijd die ik gestoken heb in het meelezen met andermans proefschriften, afstudeerscripties en Master Thesissen…

  Snif… En daarvoor al die jaren van persoonlijke bijbelstudie… Ook waardeloos… Het is hard, maar Shaul zegt het. En hij gebruikt een Hebreeuws klinkende naam, dus het moet wel waar zijn!

  Ik heb je wel gemist bij de LEG tapes. Voor discussies over interculturele interpretaties, het toetsen van profetie en wie er precies een dwaalleraar is, was een engel wel handig geweest!

 24. Pittig says :

  @ mafchauffeur

  Ik wil niet weten hoe het nu bij de evangelischen is. Ik ben bang dat ik dan occult besmet raak. Ik hoor zoveel mensen op GG zeggen dat de duivel aan het werk is in charismatische en evangelische bijeenkomsten…

  (serieus, ik ken een aantal evangelische gemeenten van heel dichtbij. Het zijn nog steeds jeugdgroepen waar ze mini-diensten voor de mini-mensen houden en waar vele evangelische jongeren net zo goed op af beginnen te knappen als de kerkelijke jongeren 40 jaar geleden… Toch?)

  En 120 bijeenkomsten? Ik denk dat zo’n hoog aantal alleen bij de zware PKN jongeren zult vinden. Gemiddeld ligt het aantal op 0.2 bijeenkomsten…

 25. Pittig says :

  Sorry, te hoog ingeschat. De gemiddelde PKN jongere bezoekt zo’n 0,002 catechisaties en sosen. De PKN is een ouderenkerk, dat weet je toch wel? Ze waren al een ouderenkerk, lang voordat het hip werd om iets alleen voor ouderen te doen (ouderenpartij, seniorenweb, etc.) Ja, velen denken dat de PKN achter loopt, maar ze zijn juist trendsetters! 😉

 26. rob says :

  Uit het flimpje:
  Hans Baksteen:
  “ik wil niet meer wettisch denken, ik leer oude gedachtenpatronen vervangen voor nieuwe uit de bijbel ” 🙂

  Hans verruilt zijn eigen patronen voor die van charis bible college, die vast niet wettisch zijn.

 27. rob says :

  @Pittig
  Het valt GG toch niet te verwijten dat ze weinig satirisch materiaal bij elkaar kunnen harken over de PKN?

  Noem eens een aantal actieve grappige bejaarden die interessant genoeg zijn om 1000den satirische pagina’s te vullen met berichten en comments.

  Je mag jezelf niet meerekenen 🙂

 28. Ds Dre says :

  GELOOFSVERKLARING CBC

  De Schrift
  Wij geloven dat de gehele Schrift (d.w.z. zowel het Oude als het Nieuwe Testament) woordelijk geïnspireerd is door God en ons beslissende gezag is in alle zaken die betrekking hebben op onderricht, weerlegging, verbetering en opvoeding in de gerechtigheid (2 Tim. 3:16, 17).

  God
  Wij geloven in de enige ware God; Eén in wezen, natuur en eigenschappen, maar bestaande uit drie personen: Vader, Zoon en Heilige Geest (1 Joh. 5:7).

  Jezus Christus
  Wij geloven in de goddelijkheid van de Heer Jezus Christus, in Zijn maagdelijke geboorte, in Zijn vergoten bloed op Golgotha ter vergeving van onze zonden, in Zijn lichamelijke opstanding en hemelvaart tot de rechterhand van de Vader. We geloven niet dat Hij een weg is tot de Vader, maar juist dat Hij de enige weg is waardoor we rechtvaardiging, herstel, heiliging en verheerlijking kunnen ontvangen. In feite is Hij onze redding (1 Kor. 1:30-31).

  De Heilige Geest
  Wij geloven in de doop met de Heilige Geest, volgens Hand. 1:8; 2:4; 9:17; 10:44-46; 11:15,16 en 19:6 kenbaar gemaakt door het spreken in tongen. Wij geloven dat deze ervaring een andere is en volgt op de wedergeboorte en ontvangen kan worden door geloof (Gal. 3:2).

  Verlossing
  Wij geloven dat een ieder die met berouw en in geloof de Heer Jezus ontvangt als Verlosser en Heer wedergeboren is (Hand. 20:20-21; Rom. 10:9013).

  Genezing
  Wij geloven dat het verlossende werk van Christus aan het kruis heeft voorzien in genezing voor het menselijk lichaam (Matt. 8:16, 17; Jes. 53:4; 1 Pet. 2:24).

  De opstanding
  Wij geloven in de opstanding van de rechtvaardigen en onrechtvaardigen; de een tot eeuwig leven en de ander tot eeuwige verdoemenis (Matt. 25:46).

  De tweede komst
  Wij geloven in een letterlijke, fysieke tweede komst van de Heer Jezus Christus (1 Tess. 1:10; 4:16-17).

  De gemeente
  Wij geloven dat de universele gemeente bestaat uit alle ware gelovigen die verlossing door Christus hebben ontvangen (Ef. 1:22-23). Wij geloven ook in een plaatselijke gemeente en moedigen gemeenschap met elkaar aan (Heb. 10:25).

  De gaven van de Geest
  Wij geloven dat in deze tijd de geestelijke gaven en manifestaties van de Heilige Geest tot welzijn en opbouw van anderen zijn (1 Kor. 12:7).

 29. Ds Dre says :

  En dan maar denken dat je verlost wordt van wettisch denken.
  Ik zou maar je geld terug vragen Hans.

 30. Pittig says :

  @ rob

  🙂

  Ach, wat weet jij nou van de ouderen in de PKN?

  Wist je dat twee bejaarde ambtsdragers uit de PKN wereldwijd heel beroemd zijn geworden? Twee ouderlingen uit de PKN gemeente van Ouderkerk stonden namelijk model voor de twee figuren hieronder! Je herkent ook de typische PKN ouderlingen-klederdracht en de typische kritische houding…

 31. Pittig says :

  @ DsDre

  Volgens hun geloofsverdraaiingverklaring is de bijbel woordelijk geïnspireerd? Woordelijk? Dan hebben ze nog nooit alle variaties in woorden tussen verschillende versies gezien of zo? Ik wist niet dat die extreme variant van het fundamentalisme nog zo aangehangen werd. Ik denk dat ik ga vragen of ik daar les mag geven…

 32. Ds Dre says :

  De King James is aan Mozes gegeven en die heeft hem vertaald in het Hebreeuws. Euh, of was het nou de Statenvertaling?

 33. Pittig says :

  @ DsDre

  🙂

  Voor de engelsen wat het de King James en voor de nederlanders de Statenvertaling… En nu maar hopen dat ze elkaar niet tegenkomen, want dat zaait alleen maar twijfel en verwarring…

 34. Ds Dre says :

  Zo Mozes wel in tongen hebben gesproken?

 35. bramvandijk says :

  @DsDre en Pittig
  Wonderlijk:

  Wij geloven in de enige ware God; Eén in wezen, natuur en eigenschappen, maar bestaande uit drie personen: Vader, Zoon en Heilige Geest (1 Joh. 5:7).

  Daarmee verwijzen ze naar het comma johanneum, een middeleeuwse toevoeging aan de woordelijke geïnspireerde bijbel. Wat wel weer laat zien in hoeverre ze op de hoogte zijn van huidige theologische inzichten 😦

 36. mafchauffeur says :

  @bramvandijk: die middeleeuwse toevoeging kun je ook zien als een radicale vernieuwing. 🙂

  Het kan ook zijn dat het deel uitmaakt van het curriculum.

  “Bijeenkomst 2: de komende tien minuten besteden we aan schriftkritiek. Dan hebben we dat maar gehad. OK, komt ie. Zoek de opzettelijke fout in onze geloofsverklaring. Jullie tijd gaat nu in. Ja Hadassa, wat zeg je? Klopt. Over negen en een halve minuut starten we de volgende deelmodule. Wat zeg je Joël – Exegese? Nee, dat valt bij ons onder schriftkritiek. Volgende module is een praktijkmodule. Zeg, jullie hebben nog negen minuten, ik zou maar opschieten.”

  Uiteraard vallen de studenten die stiekem GG volgen meteen door de mand omdat ze meteen Komma Johannum opschrijven en verder gaan met twitteren.

 37. Wilfred says :

  @Pittig:

  Woordelijk? Dan hebben ze nog nooit alle variaties in woorden tussen verschillende versies gezien of zo?

  Allemaal woordelijk geinspireerd! 🙂

  Verder had ik nooit gedacht jou nog eens het bestaansrecht van een charismanische bijbelschool te zien verdedigen! 😉

 38. Flipsonius says :

  Wordt het niet tijd dat de Dwaze Schare zijn eigen bijbelschool gaat oprichten? De ‘Rots der Struikeling’ lijkt me een mooie naam.

 39. Wilfred says :

  @Flip: Dat deed me gelijk denken aan een tekening van Fritz Behrendt. Cals struikelt over Schmelzer…

  Iets onder het midden van de pagina van deze link staat de prent:

  http://www.blikopdewereld.nl/Ontwikkeling/geschiedenis/127-de-geschiedenis-van-nederland/265-deel-10-1945-1990.html

  En bij de DS kan er natuurlijk maar 1 de rots der struikeling zijn! 🙂

 40. Pittig says :

  @ bramvandijk

  😀

  Scherp!

  Zou je dat niet willen doorgeven aan het Doorbrekers College?

  info@doorbrekers.nl

  Of we gaan samen naar kasteel De Schaffelaar waar de lessen gegeven worden…

 41. St. says :

  En wie gaat dan de mensen opleiden die door deze krachtige leiders geleid gaan worden? Waar moet de explosieve groei vandaan komen?

  Is er ook een bijbelschool waar je leert om je naaste lief te hebben en nederig te zijn? Of om de andere wang toe te keren? Of is dat gewoon leven?

  Wat stom van Jezus dat hij niet zo’n geweldige bijbelschool uit de grond gestampt had.
  Dan was het christendom al veel eerder explosief gegroeid en waren er al veel meer christenen

 42. Flipsonius says :

  @Pittig
  Kasteel de Schaffelaar? Het is toch niet de bedoeling dat de cursisten van ellende van de toren afspringen?

 43. Pittig says :

  @ Flipsonius

  Goed Idee! Mooie naam!

  Ik ben zo vrij geweest hier een programma op te stellen:

  Module 1: Hoe breng ik iemand tot geloof?
  door bramvandijk

  Module 2: Extreme radicaliteit
  door Flipsonius

  Module 3: Leiderschap en kerkleer
  door rob

  Module 4: Hoe krijg ik wonderen, veren en diamanten?
  door Onno

  Module 5: Authenticiteit en je niet anders voordoen dan wie je bent
  door Afolus

  Module 6: Het verstand als struikelblok en gevaar
  door Wilfred

  Module 7: Huppelen in de Geest
  door Johan

  Module 8: De grote gevaren van internet
  door Dutch Hermit

  Module 9: Geld: de wortel van alle kwaad
  door mafchauffeur

  Module 10: Mild en vriendelijk communiceren op internet
  door Pittig

 44. Pittig says :

  @ Flipsonius

  Als je vragen stelt, kritisch bent of zegt dat je wel eens twijfelt, dan pas wordt je van de toren gegooid.

 45. Wilfred says :

  @Pittig: Ik heb wel input van je nodig bij dat onderwerp, hoor! Ik kan geen gevaar of struikelblok ontdekken… 😉

  Jij wilt natuurlijk dat ik daar de hele nacht over na blijf denken, zodat ik morgen om zes uur al op GG kan kijken? 🙂

 46. St. says :

  @pittig

  Kan de reverend ook nog ingevlogen worden?

  Graag met een module over ‘elke collecte een Chrysler’.

 47. Pittig says :

  @ St.

  Ik dacht meer aan deze (elk onderwerp moet namelijk precies door de verkeerde persoon gegeven worden):

  module 11: Nederigheid en seksuele reinheid
  door rev. Van Pastoorkramp

  of

  module 11: De gave van armoede
  door rev. Van Pastoorkramp

 48. Flipsonius says :

  @Pittig
  😉
  ik zat er al op te wachten! Ik wist (er was mij een woord gegeven) dat je met iets zou komen!

  Ik zat zelf te denken aan een wat meer praktische insteek. Bijvoorbeeld een werkgroep exegese: hoe je door een zorgvuldige selectie van bijbelteksten en manipulatieve interpretatietechnieken de toehoorder van totaal verschillende standpunten kunt overtuigen.
  Zodat je als Dwaze op iedere website en in iedere kerk twijfel en verwarring kunt zaaien. Zowel onder atheïsten als onder gelovigen en twijfelaars.

  En idd zoals St. zegt een cursus effectief collecteren!

 49. St. says :

  @ Pittig

  In dat geval houd ik me aanbevolen voor een module over creatieve aanbidding. Eventueel te splitsen in die verschillende sessies: zang en muziek, vlaggen en dansen, schilderen en kleien

 50. St. says :

  Maar ik kan me ook voorstellen dat je daar iemand anders voor zoekt. Hij/zij moet natuurlijk wel enige autoriteit genieten op gg

 51. afolus says :

  @Pittig
  Geweldig programma..! 😀
  Ik wil in elk geval module 1 met @bramvandijk ook zelf meemaken…

 52. Wilfred says :

  @Afolus: En module 10 dan? Ik ben echt benieuwd! 🙂

 53. Pittig says :

  @ st. 🙂

  Jij bent dan module 12. Een prachtig getal vol diepe bijbelse betekenis!

  @ Flipsonius

  Je zat er al op te wachten? In dat geval mag jij de module “profetie” wel doen! Of wist je het omdat je me al langer dan vandaag kent? 😉

  Maar een echt programma voor de GG “Rots der Struikeling” school moeten we echt gaan uitwerken!

 54. herman says :

  Het lijkt me goed om ‘Doorbrekers’ kritisch te volgen. Ben zelf een aantal maanden trouwe bezoeker geweest van de gemeente maar heb er een punt achter gezet. Het leiderschap is (wellicht mijn allergie) is autoritair. Er worden dingen gezegd als “als je de leiding niet wil volgen, zoek dan een ander huis”. Gevaarlijk denk ik. Op deze manier werk je doelbewust in de hand dat je slechts monddode volgelingen overhoudt. Menig sekteleider heeft voor deze insteek gekozen. Misschien zit ik ernaast maar het voelt bij mij niet goed.

 55. leo says :

  Mijn dochter zit in groep 3 van de basisschool en daar werken ze ook met modules. Ze zit nu in de module ”maan’ en heeft de ‘zon’ en de ‘sterren ‘inmiddels succesvol doorlopen. Modules zijn dus niet echt een USP lijkt me.

 56. bramvandijk says :

  @flipsonius en pittig
  😀
  Wat een fantastisch programma, en wat een eer dat ik de eerste module mag doen, voordat iedereen gillend is weggelopen!

  Een voorproefje:
  Hoe breng je iemand tot geloof…

  Er is ooit over mij geprofeteerd en voor mij gebeden dat ik in de week daarna iemand tot geloof zou brengen… dat is niet uitgekomen, die methode kan ik dus niet aanraden.

  Maar laten we het eerst hebben over de vraag: tot geloof brengen waarin? Sommige dingen zijn makkelijker dan anderen. Geloof in sinterklaas is bijvoorbeeld veel moeilijker dan een geloof in evolutie, wat weer moeilijker is dan het geloof dat 1 + 1 = 2.

 57. afolus says :

  @bramvandijk

  Zou het niet van een veelkleurige wijsheid getuigen als we naast

  a. een voormalige gelovige
  b. een vrijzinnige predikant
  c. een gesjeesde zendingspiloot
  d. een transformant
  e. een veel gevraagd evangelisch spreker
  f. een wijsgeer
  g. een cartooniste
  h. een tollenaar
  i. creatieve kleier

  ook een fantastische fraudeur (FF) uitnodigen.

  Het komt mij voor dat we dan alle aspecten van het christelijk getuigenis ruim baan hebben gegeven.
  Afgestudeerden zijn dan perfect voorbereid op een carrière in het evangelisch werkveld.

 58. goedgelovig says :

  @herman: Onze tekenaar Rob heeft in zijn serie ‘De Doorbrekertjes’ een aantal preken van de Doorbrekers besproken en geïllustreerd. Scroll daar eens doorheen en laat weten of je het beeld herkent.

  https://goedgelovig.wordpress.com/category/heilige-boontjes/

 59. bramvandijk says :

  @afolus

  Zou het niet van een veelkleurige wijsheid getuigen als we […] ook een fantastische fraudeur (FF) uitnodigen.

  Ik heb zo het gevoel dat Frank Ouweneel in de nabije toekomst ruimte in zijn agenda zal krijgen 😉

 60. Dutch Hermit says :

  @Pittig
  De gevaren van internet zijn evident, daar kan ik natuurlijk prachtige hoorcolleges over houden. Maar ik vind het toch jammer dat Mafchauffeur mensen mag wijzen op het gevaar van geldzucht en daarbij collecte mag houden. Dat zou ik veel liever zelf doen 😉

 61. mafchauffeur says :

  @Dutch Hermit: ik zal uitgebreid stilstaan bij jouw tevergeefse poging om de collecte naar je toe te trekken. 😉

 62. Toeteraar says :

  Ik heb het filmpje van CBC zitten kijken. Wow, wat krijg ik daar een jeuk van… :-s

 63. rob says :

  @Herman

  Het lijkt me goed om ‘Doorbrekers’ kritisch te volgen. Ben zelf een aantal maanden trouwe bezoeker geweest van de gemeente maar heb er een punt achter gezet. Het leiderschap is (wellicht mijn allergie) is autoritair. Er worden dingen gezegd als “als je de leiding niet wil volgen, zoek dan een ander huis”. Gevaarlijk denk ik. Op deze manier werk je doelbewust in de hand dat je slechts monddode volgelingen overhoudt. Menig sekteleider heeft voor deze insteek gekozen. Misschien zit ik ernaast maar het voelt bij mij niet goed.

  Dat soort directe teksten in de preek zijn me bij de doorbrekers nooit zo opgevallen.
  Nou is het niet zo dat ik alles gevolgd heb. De laatste tijd viel me wel op dat Paauwe probeert concreet in te vullen wat hij preekt. Dat siert hem, want daar blijven veel predikers in steken.
  Anderzijds valt dan veel meer op dat zijn theorie erg mank is omdat de vertaalslag naar de praktijk scheef gaat.

 64. rob says :

  @Pittig

  @ Flipsonius
  Goed Idee! Mooie naam!
  Ik ben zo vrij geweest hier een programma op te stellen:
  Module 1: Hoe breng ik iemand tot geloof?
  door bramvandijk
  Module 2: Extreme radicaliteit
  door Flipsonius
  Module 3: Leiderschap en kerkleer
  door rob
  Module 4: Hoe krijg ik wonderen, veren en diamanten?
  door Onno
  Module 5: Authenticiteit en je niet anders voordoen dan wie je bent
  door Afolus
  Module 6: Het verstand als struikelblok en gevaar
  door Wilfred
  Module 7: Huppelen in de Geest
  door Johan
  Module 8: De grote gevaren van internet
  door Dutch Hermit
  Module 9: Geld: de wortel van alle kwaad
  door mafchauffeur
  Module 10: Mild en vriendelijk communiceren op internet
  door Pittig

  Ik ga me direct inschrijven 🙂
  Hier nog wat ideetjes:

  Geld, de wortel van al het kwaad, lijkt me ook wel wat voor Afolus.
  En daarna met zijn allen uit eten om het kwaad weg te laten rollen.

  Een module Vallen in de geest, door Maf,
  We mogen dan oefenen met een vrije val uit zo’n eng vliegtuigje 🙂

  Een module creatief vertalen tijdens conferenties, door Flippo
  Als je het er niet mee eens bent kun je zonder dat de spreker of een kritisch publiek het merkt, veranderingen aanbrengen in de tekst. Hoef je later als vertaler geen excuses te maken 🙂

 65. Pittig says :

  @ rob

  Inschrijven? Je bent een van de leraren. Je mag nu officieel de titel “bijbelschoolleraar” of “bijbelleraar” dragen, net als Frank Ouweneel…

  En ik heb een onderwerp voor je uitgezocht waarin je velen tot zegen zult zijn!

 66. mafchauffeur says :

  @rob: mijn motto is altijd geweest: spring nooit uit een goed werkend vliegtuig. Ook niet met een parachute.

  Onderwerp je nou maar netjes aan het PKN-gezag en houd je maar aan module 3. Bof je nog dat Pittig het je toestaat om te spreken. 🙂

  (was jij nog nooit gevallen in de geest dan?)

 67. afolus says :

  Yes, yes, yes.
  Vanaf nu zet ik “bijbelleraar” op mijn cv.
  Mocht van @Pittig.

  @rob
  Voor de module “Geld enz.” lijkt het me verstandiger Mattheus van der Steen uit te nodigen, of misschien zelfs Frank Ouweneel.
  Die kunnen liegen dat het gedrukt staat en drukken is een veel gebruikte schijnoplossing is crisis-situaties…

  😀

 68. afolus says :

  @rob
  Als introductie voor Frank Ouweneel aan ons instituut is het wellicht verstandig hem kennis te laten maken met Dutch Hermit en zijn module “De gevaren van het internet”… 😉

 69. afolus says :

  @Pittig
  Vanuit mijn eigen beleving en ervaring is het niet ondenkbaar dat ik hem nog wat kan leren in de module die je voor mij hebt bedacht.

 70. mafchauffeur says :

  @afolus @Dutch Hermit @rob
  Blijf met jullie kleverige tengels van mijn module af!!!

 71. Pittig says :

  Het is natuurlijk wel de bedoeling dat alle bijbelschoolleraren op de volgende Dwaze Schare bijeenkomst kort iets vertellen over de inhoud van hun module om zo veel mogelijk zieltjes te winnen voor de “Rots der Struikeling” bijbelschool.

  Ik weet niet of Frank Ouweneel geschikt is om een module te geven. Hij is veel te belezen en kan daardoor zulke eenvoudige dingen als “sorry zeggen” erg lastig overbrengen! Ik stel voor dat we hem erevoorzitter maken en de titel ‘Mister Rots der Struikeling Himself’ moeten geven! Hij is een lichtend voorbeeld voor onze bijbelschool!

 72. rob says :

  @Maf

  (was jij nog nooit gevallen in de geest dan?)

  Nog nooit, ik wacht op de module waarin ik zal leren om van duizelingwekkende hoogte te vallen.
  Dat vallen in de geest na een klein duwtje is maar spielerei, als je het doet moet je het goed doen 🙂

 73. rob says :

  @Maf

  @afolus @Dutch Hermit @rob
  Blijf met jullie kleverige tengels van mijn module af!!!

  Ik heb je onderschat, sorry. Ik dacht dat je te soft was voor een dergelijke module.
  Ik vroeg me ook af of je niet te goed was in rekenen 🙂 Dat kan namelijk een struikelblok zijn.

 74. rob says :

  @Afolus

  Yes, yes, yes.
  Vanaf nu zet ik “bijbelleraar” op mijn cv.
  Mocht van @Pittig.
  @rob
  Voor de module “Geld enz.” lijkt het me verstandiger Mattheus van der Steen uit te nodigen, of misschien zelfs Frank Ouweneel.
  Die kunnen liegen dat het gedrukt staat en drukken is een veel gebruikte schijnoplossing is crisis-situaties…

  Wat een glorie voor de Dwaze Schare 🙂
  Met zoveel grote namen en goed onderwijs voorzie ik dat de Dwaze Schare explosief zal gaan groeien in bediening en wijsheid!

 75. Wilfred says :

  @Pittig:

  Ik weet niet of Frank Ouweneel geschikt is om een module te geven. Hij is veel te belezen en kan daardoor zulke eenvoudige dingen als “sorry zeggen” erg lastig overbrengen!

  Ga jij je nu met mijn module bemoeien? Laat ieder blijven in de roeping waarin hij geroepen is!!

 76. Evert te Winkel says :

  @Pittig
  Ik hoor dat jij de volgende bijeenkomst van de DS gaar organiseren? 😉

 77. Dutch Hermit says :

  Kuch, Dutch Hermit dus 😉 En niet gaar maar gaat. Journalistieke zorgvuldigheid is ver te zoeken vandaag.

 78. Wilfred says :

  @DH: Een van de grote gevaren van het internet is dat je met naam en toenaam bekend wordt op GG… 😉

 79. Pittig says :

  @ Dutch Hermit

  Journalistieke onzorgvuldigheid is besmettelik. Sinds Franky bugin ik ook al de eun na de andere vout te maaken!

  @ Wilfred

  Houd nou toch eens op met je #&&€6$¥}! Ik ben druk bezig met de voorbereidingen van mijn module, stuk %{£$~*+!!!

 80. Wilfred says :

  @Pittig: Goed voorbeeld! Kun je zo in je module opnemen!! 🙂

 81. Dutch Hermit says :

  @Wilfred
  Hoge bomen leveren rechte planken 😉 Ben ik niet zo bang voor dus…

 82. Pittig says :

  @ Dutch Hermit

  En om die planken te krijgen, wat gebeurt er dan met die hoge boom?

 83. Dutch Hermit says :

  @Pittig
  Ik voel een nieuwe module opkomen voor de mooie cursus: Het doorzagen van zwakke broeders en zusters 😉

 84. mafchauffeur says :

  Dat wordt nog een vol programma op 30 september.

  Laten we wel een maximum spreektijd instellen, plus een stevige sanctie op tijdsoverschrijding. Je weet tenslotte maar nooit met ooit-evangelischen, evangelischen, nog-niet-evangelischen en nooit-evangelischen.

 85. Wilfred says :

  @Maf: Ik wist niet dat de datum al vastgesteld was. Is dat definitief?

 86. mafchauffeur says :

  @Wilfred: er is wel opgeroepen om 30 september vrij te houden in de agenda. Maar het zal wel tot minimaal half september duren voordat er iets definitief is.

 87. afolus says :

  @maf
  Zou het een idee zijn als we deze keer een zaaltje huren en vragen of Frank Ouweneel een PP-presentatie over 2013 komt houden?
  De gepresenteerde feiten kunnen we pas in 2014 controleren en dan heeft de wederkomst al lang plaatsgevnden, geen risico dus.

  Mogelijk een muzikale bijdrage van Renate Sörensen en een afsluiting met een zegenrijke fire-tunnel waarin MvdS “host” en Willem O. bedient.
  Ik zou het leuk vinden om ook Harry Sleysters uit te nodigen voor een sluitend verslag met als pakkende titel:
  “God doet wonderen in de Dwaze Schare!”

 88. joost says :

  afolus

  Mogelijk een muzikale bijdrage van Renate Sörensen

  Schrijf mij maar vast af. Zulk gejank heb ik al genoeg gehoord van de demonen bij uitdrijvings ceremoniën
  joost

 89. Johan says :

  @afolus: Ik vind het een goed idee. Elke gemeente kan Ouweneel uitnodigen en hij zal in deze tijd zal allang blij zijn dat er nog een uitnodiging komt. We huren een bovenzaaltje in Amersfoort (bij je weet wel) en laten hem zijn beamerdingetje doen, waarbij we (in tegenstelling tot zijn doorsnee publiek) om de haverklap kritische vragen stellen en dingen meteen real-time op internet gaan checken. Stiekem videootje laten meelopen en kijken hoe hij reageert. Lijkt me echt lachen.

 90. Pittig says :

  @ Johan

  🙂

  Dat mensen niet al veel eerder op dat idee zijn gekomen bij al zijn eerdere spreekbeurten… 😦

  Ga je trouwens al met de voorbereidingen voor jouw module van bijbelschool “Rots der Struikeling” aan de gang? Ik verwacht er heel veel van!

 91. Onno says :

  Renate mag er van mij best bij zijn dan hoor om de boel op te luisteren. Moeten we wel even afspreken wie er voor de nodige professionele oordopjes zorgt en wie de nazorg doet voor mensen die onverhoopt toch niet genoeg hadden aan de oordopjes.

 92. Johan says :

  @Pittig: Even kijken hoor… een module ‘huppelen in de Geest’. Dat moet lukken. Wordt het 30 september?

 93. CT says :

  @ Dwaze Schare / Rots der struikeling
  Ik wil best een presentatie houden over lessen voor christenen uit de Satansbijbel? 😛

 94. Johan says :

  Ik zie dat de modules vooral vergeven zijn aan reageerders die op de laatste meet-up waren. Je bent er een paar vergeten.

  Ruub over ‘Hoe sla je twijfel effectief neer in je leven?’ of ‘Schrijf je eigen anti-getuigenis om snel en doeltreffend al je vrienden van het geloof af te helpen.’

  Thafizzy over ‘Weg met kerkrecht. Waarom de instelling van digitale schavotten de maatschappij beter maakt.’

  Het lijkt me wel leuk om een paar nieuwen erbij te vragen. De Rev was al genoemd, maar misschien ook:

  Frank Bosman over ‘Verborgen invloeden van games in de historische kerk’.

  Wilkin van de Kamp over ‘De 5 voordelen van demonisch bezet zijn’.

  Ronald van den Oever over ‘Hoe tegendraadse gelovigen toch voorganger kunnen worden.’

 95. Johan says :

  Ik heb mijn module op hoofdlijnen al klaar. Wordt erg leuk. Theorie, persoonlijk getuigenis, praktijk.

 96. Wilfred says :

  @Pittig/Johan: Grappig, dat idee van die kritische toehoorders daar had ik het vanacht ook nog even over met mijn broer. Is het geen idee om een G5(00) op te richten en allerlei lezingen te bezoeken en de leraren te bestoken met kritische vragen? 🙂

 97. thafizzy says :

  @Johan

  Ghihi 🙂 De cursus geef ik maar al te graag

 98. Pittig says :

  @ Wilfred

  Je broer heet toch geen Frank, hé?

  Ik weet dat mijn vader in zijn studententijd met een studiegenoot ter kerke gingen bij allerlei soorten kerken in de omgeving van hun bijbelschool. Op een zondag zaten ze bij een zeer, zeer zware gereformeerde gemeente. Toen de prediker zei dat iedereen in de kerk naar de hel zou gaan, schudden hij en zijn studiegenoot hun hoofden. De prediker liep rood aan en begon vervolgens vooral tegen hen te preken! 🙂

  Ik weet ook dat het vroeger blad Aktie van Youth for Christ eens een serie had waarin ze allerlei soorten kerken langsgingen. Was ook erg leuk.

  Dus ik voel er wel wat voor. Een soort “Rots der Struikeling” praktijkles of misschien zelfs de “GG-reddingsbrigade”?

 99. Pittig says :

  @ Johan

  😀 Ik kan niet wachten!

 100. Johan says :

  @Wilfred: K500 dan. 🙂

 101. Wilfred says :

  @Pittig:

  Je broer heet toch geen Frank, hé?

  Haha… 😉 Nee hoor… en ik heb in tegenstelling tot Willem en Frank nog een broer…

  Overigens eten mensen in Azie soms ook katten. Dus je bent gewoon weer cultureel bepaald in je oordeel! 🙂

  @Johan: Ik ben bang dat wij geen 500 vrijwilligers op de been weten te brengen… 😦

 102. thafizzy says :

  Volgens mij is het gewoon tijd om de Dwaze Schare weer eens bijeen te brengen:

  (voorstel)

  Laten we bijeenkomen op:
  Zaterdag (!!) 11 augustus in Utrecht (The Florin?)

  Voor een gezellig samenzijn met een kritische noot, wat te eten en een stadswandeling. Er zullen een aantal toespraakjes zijn in de vorm van gastcolleges. Daarnaast is er veel tijd en ruimte voor onderlinge discussie.

  10:30 uur: inloop
  11:00 uur: Satirische opening door ThaFizzy
  11:10 uur: Gastcollege 1 ‘Titel’ door ? (max. 30 min)
  12:15 uur: Lunch
  13:00 uur; Gastcollege 2 ‘Titel’ door ? (max. 30 min)
  14:30 uur: Stadswandeling
  16:00 uur: Gastcollege 3 ‘Titel’ door ? (max. 30 min)
  17:00 uur: Einde plenair gedeelte
  17:00 uur: Avondeten voor hen die willen

  Kosten voor deze bijeenkomst zullen ongeveer op € 20,- per persoon uitkomen (naast reiskosten die je gewoon zelf moet betalen). De kosten zullen o.a. gebruikt worden om een horeca onderneming zo gek te laten zijn ons te ontvangen en de stadswandeling te organiseren.

 103. thafizzy says :

  Ow, ja, Graag reactie, Ik heb er geen moeite mee om dit te regelen verder, maar dan moet er wel behoefte voor/aan zijn.

 104. Wilfred says :

  @ThaFizzy: Er is al eerder de datum van 30 september genoemd. 11 augustus valt nog in de vakantietijd. Dat lijkt me niet heel verstandig. Ik weet niet waarom je voor die datum kiest (is er dan wat te doen in Utrecht?), maar een datum in september komt velen wellicht beter uit…

  Maar wel goed dat je het initiatief neemt! 😉

 105. John says :

  11 augustus kan ik ook niet. In september zou mij ook beter uitkomen.

 106. thafizzy says :

  Data die mogelijk zijn: zaterdagen 22 of 27 september of de zondagen 23 of 30 september. Op een zondag zijn sommige kosten hoger. Ik vind dat geen punt, maar geef het slechts mee ter overweging.

 107. Johan says :

  Augustus komt mij ook niet uit. September wel.

 108. rob says :

  @ThaFizzy
  September komt mij ook beter uit.
  Nu nog knokken wie een module kan doen 🙂

 109. joost says :

  thafizzy
  Data die mogelijk zijn: zaterdagen 22 of 27 september
  Zullen we het die ene zaterdag maar eens de 29.ste laten zijn i.p.v. de 27 ste?
  joost

 110. Pittig says :

  Ik kan niet op een zaterdag. Ben coach van een voetbalteam en die spelen op de sabbat. Graag dus zondag 30 september aan blijven houden. Behoren wij ala Dwaze Schare niet net als de vroege kerk op de eerste dag van de week bij elkaar te komen? Ik ben dus tegen die Judaïzerende dwaalleraar ThaFizzy die ons naar de sabbat probeert te krijgen. En het gaat hem om het geld! Typisch voor zulke dwaalleraren! (sorry ThaFizzy 😉 )

  En ik zou op basis van alle eerdere ervaringen geen programma maken, maar het weer een ontmoetingskarakter geven. Met vrij aan het begin de “sprekers”, “bijbelschoolleraren” en ander adderengebroed.

 111. Dutch Hermit says :

  @Pittig
  Amen broeder. Tenminste, ik ben geen coach van een voetbalteam, maar ik werk op de Sjabbath (of hoe je dat binnen charismatische kringen die het jodendom op een nogal *kuch* vreemde manier imiteren ook moet zeggen). Zondagmiddag is helemaal ok voor mij, 30 september is net na mijn laatste officiële stagedag en komt dus ook goed uit.

 112. mafchauffeur says :

  Op de Sabbat kan ik ook zelden. Mijn voorkeur is zondag, bijvoorbeeld 30 september.

  ’s ochtends modules, ’s middags ministry-tijd en ’s avonds heerlijk dineren in Wilp.

 113. Wilfred says :

  @DH: Jij hoeft niks te imiteren. Jouw befaamde stemmetje maakt gelijk duidelijk wat je bedoelt… 🙂

 114. Pittig says :

  Onno en Waterlelie, kunnen jullie ook op zondag 30 september?

 115. Pittig says :

  En Rien natuurlijk! Die wil ik ook zo graag ontmoeten!

 116. Dutch Hermit says :

  @Wilfred
  Ik merk het. Ik ben steeds mijn stemmetje kwijt. Heeft Joost ‘m weer gejat 😉

 117. Wilfred says :

  Volgens mij kan ik ook wel op zondag 30 september…

  En Joost: dit keer geen smoesjes over werken, dat kun je nu prima regelen! 🙂

 118. Dutch Hermit says :

  Wilfred,
  Ik gok dat we elkaar zondag 30 september op station Apeldoorn tegenkomen! 😀 (note to self: ik moet meer doen met mijn profetische gave)

 119. mafchauffeur says :

  @Dutch Hermit: liever geen profetisch gezang.

  Dank.

 120. Wilfred says :

  @Maf: Och, als hij dat alleen in Apeldoorn ten gehore brengt, heb jij daar echt geen last van. Ook niet als de wind uit de oosthoek waait… 😉

 121. Dutch Hermit says :

  @Mafchauffeur
  Ik zal binnenkort wat cd’tjes met profetische zang en zang in tongentaal opnemen en naar jouw gemeente sturen. Kunnen ze tijdens de zondagse dienst draaien om jou ook deel te laten hebben in de zalving. Shabalabadoeh 😉

 122. thafizzy says :

  Goed, zondag 30 september. Ik zal eens wat afspraken met een locatie gaan maken. Is het programma op hoofdlijnen (Utrecht, lunch, stadswandeling) akkoord?

 123. Wilfred says :

  @DH: Als het in Utrecht is, zal je profetie toch echt scherper moeten worden… want dan reis ik via Arnhem. 🙂

 124. Pittig says :

  @ ThaFizzy

  Zou de bovenkamer van ons stamcafé niet het beste zijn? En die stadswandeling kost veel tijd die ik liever aan gesprekken besteed. Dat was ook de ervaring van de vorige keren. Helemaal als we ook nog een paar modules gaan doen. En Ik heb de tijd ook wel nodig, want ik heb nog heel wat uit te leggen aan rob, Onno, Rien, Waterlelie en Ruben Hadders… En ik hoop dat Aafke er is, want die heeft ons heel wat uit te leggen!

 125. Rien says :

  @pITTIG: wat heb je allemaal aan mij uit te leggen dan?

 126. Evert te Winkel says :

  @Wilfred
  Hoe kan je me dat aandoen? 😀 Mijn profetische gaven zijn onfeilbaar. Ik gebied je via Apeldoorn te reizen 😛

 127. Wilfred says :

  @DH: Heh bah, gezag! Nu reis ik zeker via Arnhem… 🙂

  @Rien: Als je je dat niet meer herinnert, dan moet je je ernstig achter je oren krabben! 🙂

 128. rob says :

  @Wilfred

  @DH: Heh bah, gezag! Nu reis ik zeker via Arnhem…

  🙂
  Je bent helemaal klaar voor het ontvangen van mijn module !

 129. Aafkej says :

  @Pittig
  Zoals het er nu voor staat zal ik aanwezig zijn

 130. Afolus says :

  @pittig
  Je bent wel een drammer…

 131. Wilfred says :

  @Aafke: En jij een gespleten persoonlijkheid! 🙂

 132. Dutch Hermit says :

  Het ziet ernaar uit dat de hemel te klein voor de hele groep is. Moet hij-daar-boven-in-de-lucht de zaak maar uitbouwen 😉

 133. Rien says :

  @wilfred: oeps…. dan moet ik me inderdaad eens ernstig achter mijn oren krabben, want ik weet het echt niet meer…. (had ik al eens ergens gezegd dat ik last heb van een concentratiestoornis?).
  En als het om iets ernstigs gaat dan toont dat maar weer eens aan hoe vergevingsgezind ik ben: vergeven is dan ook echt vergeten! 🙂

 134. Wilfred says :

  @Rien: Nou, dan zal ik je maar niet helpen herinneren… 😉

  @Pittig: Wat moet jij het toch bont maken dat Rien zonder zich iets te herinneren elke keer weer dezelfde tekortkomingen bij je constateert! 🙂

 135. Pittig says :

  @ Afolus

  Waren er maar meer mensen zoals ik in evangelisch Nederland die blijven drammen als er leugens verkondigd worden!
  (in alle nederigheid uitgesproken, natuurlijk)

 136. Michiel says :

  Het is toch minder vrijblijvend allemaal, als je deze persoon moet geloven.

  http://www.refoweb.nl/vragenrubriek/19306/twijfels-over-doorbrekers/

 137. Ds Dre says :

  @Michiel.

  Ik vind de beantwoording door de dominee opvallend afgewogen. Ik denk dat de persoon in kwestie bij de Doorbrekers te horen krijgt dat zijn twijfels door de Duivel komen, hij wil hem beroven van zijn vrede, hem tegen houden op de goede weg die hij is gegaan. Daartegenover zou je kunnen stellen dat God hem nu in zijn geweten gaat aanspreken en hem laat zien dat zijn “over”doop verkeerd is. Dat stelt de dominee in zijn beantwoording niet, ondanks zijn mening dat de kinderdoop goed is. Kortom iets minder snel een etiketje God en/of Duivel opplakken. Ik denk dat de handelswijze van de Doorbrekers onjuist is. Laat mensen eerst maar eens goed nadenken over de keuzes die ze willen maken. Ik vrees dat hier aan het ritueel doop een veel te grote betekenis wordt gegeven en ik als katholiek weet daar veel van. Ik voel meer van het sacrament doop, maar ja wij zijn nu eenmaal dol op sacramenten.

 138. mafchauffeur says :

  Meld je aan voor het vernieuwde Doorbrekers College!

  Inhoud en programma
  De nieuwe opleiding bevat veel elementen van de huidige cursus die vorig jaar van start ging in samenwerking met Charis Bible College. Daarnaast is het programma aangevuld met praktische training gericht op het bouwen van de kerk.

  Inschrijfformulier:

  Medisch
  Heb je (nog) een medisch probleem? Zo ja, kan je hier een beschrijving van geven?

  Geestelijk
  Wanneer nam je Jezus aan als Verlosser?
  Bezoek je Doorbrekers? Hoe vaak?
  Heb je een taak in Doorbrekers?

  Aanmelding mogelijk tot 30 juni 2013.

 139. mildzacht says :

  @afolus

  Later verbaasde ik me er over dat hij zich in liet met het gedachtegoed van Andrew Wommack. De Amerikaanse prediker die zijn portemonnee omhoog hield en God vroeg deze te vullen. En ja hoor, God verhoorde het gebed en… de portemonnee was voldoende gevuld.

  Beste afolus, dit lijkt mij een serieuze poging om iemand in een kwaad daglicht te zetten. Heb je een bron waar je je bewering mee kan verantwoorden?