FIFA kondigt ‘het nieuwe voetbal’ aan

Drie dagen na de finale van het EK heeft de FIFA ingrijpende plannen voor het WK 2014 aangekondigd. Zo worden de voetbalwedstrijden drastisch ingekort en onderverdeeld in kortere blokjes. Voorzitter Sepp Blatter licht de nieuwe ontwikkelingen binnen het voetbal als volgt toe:

“2×45 Minuten van hetzelfde is niet meer van deze tijd en ook 15 minuten rust is te lang voor de 21ste eeuwse sportconsument. Dan heb ik het nog niet eens over de verlengingen, dat kun je echt niet meer verkopen. In de huidige belevingscultuur moet je aanpassingen durven maken aan de archaische structuren van het huidige voetbal. Laten we eerlijk wezen: alle gebruiken stammen nog van voor de oorlog! Zonder drastische maatregelen voorzie ik het verdwijnen van deze sport in één of twee decennia. Het voetbal moet nú durven veranderen.”

Vanaf 2014 zal een voetbalwedstrijd bestaan uit 4 blokjes van 6 minuten. Elk blokje wordt onderbroken door een pauze van 4 minuten. “In de eerste pauze krijgen de kinderen de mogelijkheid om zelf een penalty in te schieten. Zo betrek je toch de jeugd een beetje bij het spel. De tweede pauze is geschikt voor een leuk filmpje tussendoor. Denk aan Mr. Bean. In de derde pauze beameren we twee liederen. Je kunt van de hedendaagse mens toch niet verwachten dat hij uit zichzelf met liedteksten naar het stadion komt? Daar moeten wij in voorzien. De laatste pauze is onze grote trots: de Doe Wat Je Wilt pauze. Vrijheid, blijheid! Dat is het nieuwe voetbal.”

GERGEM: PREKEN WORDEN 2×45 MINUTEN

Net nu de FIFA heeft aangekondigd de wedstrijden korter te maken, grijpt het congres van de Gereformeerde Gemeenten het EK aan om kerkdiensten langer te maken. Nadat er van diverse zijden was gesuggereerd dat Reformatorisch en Evangelisch elkaar binnenkort zouden gaan omhelzen, komt het congres deze week met een geheel eigen visie op de kerkelijke toekomst. “De preek mag weer anderhalf uur duren!”

Voorzitter Van der Zuijts licht toe: “Die evangelische belevingscultuur, waarin alles maar hapklaar moet, leuk en kort, gaat de kerken niet redden. Leidt bovendien tot vergeten van de leer! De léér!”

Op de synode is besloten dat een gemiddelde GerGem preek zo’n anderhalf uur moet duren. Deze gedachte is gebaseerd op intensieve bestudering van het succes van het EK Voetbal. “Miljoenen zijn in de ban van voetbal. Een spel waarbij een grote gemeenschap 2 keer 45 minuten achter elkaar geconcentreerd met één zaak bezig is. Dát model moeten we overnemen in de kerk.”

Verrassend, want de GerGem heeft traditiegetrouw niets met sport. Voortaan zal een dienst binnen dit kerkgenootschap dus bestaan uit twee preekhelften van ieder 45 minuten, onderbroken door 15 minuten drinkpauze. “Wel zo fijn voor de keel van de dominee, om na 3 kwartier even een glaasje water te drinken, en eventuele lichte blessures aan de wijsvinger of de vuist te laten behandelen.”

Ook het zingen wordt drastisch omgegooid. “De voetballerij kent geen losse blokjes van zingen en stilzijn. Zingen doet men tíjdens de wedstrijd. Zo ook bij ons. Als de predikant scoort, moet de gemeente mogen klappen. Of door de preek heenzingen, ter bemoediging, ter aanvuring of ter viering. En wel op hele noten, natuurlijk.”

De eerste GerGem kerkdienst ‘Nieuwe Stijl’ zal komende zondagochtend worden uitgezonden op Nederland 1, met nabeschouwingen door Andries Knevel en Tijs van den Brink.

Advertenties

15 responses to “FIFA kondigt ‘het nieuwe voetbal’ aan”

 1. mafchauffeur says :

  Ik mag aannemen dat de GerGem ook hard zal gaan optreden tegen discriminerende opmerkingen tijdens de preek.

  En niet te vergeten: tegen guerilla-marketing zoals gok-onderbroeken en diep uitgesneden bierjurkjes.

  Zoals Bert de Haan het onlangs treffend verwoordde: “God heeft een hele strakke orde”.

 2. mafchauffeur says :

  @midas: dit was ironisch bedoeld.

 3. Pittig says :

  Ik word scheidsrechter! Als de preek een vuile tackel maakt of te hard op de tegenstander (vijanden van GerGem) ingaat, fluit ik ! En bij twee gele kaarten, moet de prediker van de kansel af!

 4. Pittig says :

  Sommige wedstrijden op het EK waren trouwens wel het bewijs dat mensen best 120 minuten lang kunnen zitten bij iets waar weinig gebeurt. Er is dus hoop voor de 1 uursdiensten van de PKN!

 5. mafchauffeur says :

  BREKEND: ds. Pittig hengelt openlijk naar ambt in GerGem. 😉

 6. joost says :

  Wanneer mensen het vol kunnen houden om 2 uur te slapen in de kerk kunnen ze dat ook in een stadion. 😉
  joost

 7. TommyLee says :

  Het volk in hem verheugd zal huppelen van zielevreugd!!nu ook bij GERGEM

 8. TommyLee says :

  Zij gaan in het oranje vanwege ’s vijands onderdrukking

 9. bramvandijk says :

  “Wel zo fijn voor de keel van de dominee, om na 3 kwartier even een glaasje water te drinken, en eventuele lichte blessures aan de wijsvinger of de vuist te laten behandelen.”

  😀
  Dominee zijn in de gergem is een zware taak die je vooral niet te lichtzinnig moet aangaan.

 10. Johan says :

  De FIFA doet gelukkig ook echt iets voor de mensheid.

  http://www.powned.tv/nieuws/sport/2012/07/fifa_voert_doellijntechnologie.html

 11. Hendrik says :

  Wordt dan de controle op buitenspel ook verplaatst naar de periode tijdens de preek, zodat je door de week weer over wat anders kunt praten dan broeders en zusters die net te snel willen scoren?

 12. Jan Poot says :

  Beetje jammer dit…

  IK vraag me af hou jullie zouden reageren als je belachelijk gemaakt word om iets waar je in gelooft of bepaalde standpunten waar je voor staat.

  Voor mij zegt het belachelijk maken van het geloof meer over de mensen die dat doen dan over het geloof zelf…

 13. Aart says :

  Zeker jammer Jan,
  Ik vind juist die verlenging bij voetbal altijd zo leuk. En dan de strafschoppen na afloop, dat je nooit weet hoe lang het duurt.
  Hetzelfde komt me bij sommige voorgangers voor, dat je elke keer denkt dat hij ‘amen’ gaat zeggen, maar dat dan toch weer uitstelt. Net als een tenniswedstrijd die zomaar weer een tijdlang langer kan duren. Een mooie vergelijking dus!

 14. Pittig says :

  @ Jan Poot

  Wat zou het dan over Jezus zeggen dat hij mensen ook venijnig kon uitschelden en belachelijk wist te maken? Om van Paulus en enkele schrijvers van het oude testament nog maar te zwijgen!

 15. Johan derksen says :

  Nou voetbal en geloof gaat wat mij betreft een beetje ver, voetbal is gewoon wat wij noemen oppietoppie. Er is geen reden om ons druk te maken hierover!