De GristenUnie is er klaar voor!

Vorige week werd de kandidatenlijst van de GristenUnie gepresenteerd. Daar werd bijna net zoveel over getwitterd als over de opstelling van het Nederlands Elftal, de verwachtingen zijn dus hooggespannen. Komt er misschien een linkse of centrumcoalitie waarin de partij weer bestuurlijke verantwoordelijkheid kan nemen? Achter het succestrio Slob-Voordewind-Schouten zien we een paar opvallende nieuwkomers. Allereerst op 4 Gert Jan Segers, bij ons vooral bekend als oppervlakkig recensent van de Twijfelliederen, maar gelukkig heeft hij van de meeste politieke zaken wél verstand. Dan op 7 EO-conifeer Herman Wegter, bekend van het begrafenisprogramma De Kist, die HIER zijn introductiespeech hield. Dat ging in elk geval beter dan de uitzending van Helpdesk Live (disclaimer: dit is ‘gevideofuckt’ door de redactie van Jensen). Hij moet de jongerenstemmen gaan trekken.

Het aantal EO-journalisten op de lijst is trouwens opvallend. Je kunt je afvragen hoe onafhankelijk de journalistiek van de EO nog is als medewerkers zich zo nadrukkelijk met een politieke partij engageren.

Maar goed, we gaan verder naar plaats 9, daar treffen we een exotische naam aan: Ixora Balootje. Een politiestagiair van Surinaams-Antilliaanse komaf die door de GristenUnie als ‘jong politiek talent’ wordt betiteld. Toch kreeg ze bij de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen maar 129 voorkeurstemmen, terwijl TRIN-bedekker Jan Sjoerd Pasterkamp er 236 kreeg. Gelukkig is die het niet geworden, dan hadden ze beter Mattheüs van der Steen als stemmentrekker kunnen nemen, maar die stemt vast PVV.

Op plaats 17 treffen we weer een bekende aan: Onno van Schayck, de baas van Birma-blindengenezer Dompeling, die hem destijds op politieke wijze uit de wind hield. Hij verklaart niets van politiek te moeten hebben. “Wetenschappers streven ernaar de wereld te beschrijven zoals die is, politici beschrijven de wereld zoals zij willen dat die is. En dat is vaak heel verschillend. Daarom zeg ik altijd: politieke overtuigingen zijn prima, maar wetenschappelijke feiten zijn beter.” Maar intussen spint hij er volgens wetenschapsjournalist Maarten Keuelemans wel vrolijk op los met statistieken over roken. Als de GristenUnie gaat meeregeren zien we hem misschien nog terug als Minister van VWS.

Dan op nummer 31 Mirjam Bikker, op GG vooral bekend van de Gouden Bikini die naar haar is vernoemd.

Tenslotte op plaats 49 en 50 als lijstduwers predikanten Orlando Bottenbley en Arie van der Veer die hun gemeenteleden daarmee feitelijk een stemadvies geven. Zo moet het lukken om de GristenUnie aan tenminste 7 zetels te helpen.

Advertenties

44 responses to “De GristenUnie is er klaar voor!”

 1. Suzanne says :

  Nou ik stem echt niet op Gristen-Unie!

 2. CU-stemmer says :

  Gert-Jan Segers oppervlakkig recensent van twijfelliederen? Zijn naam wordt doorgelinkt naar een tweet van EO-directeur Arjan Lock, die weliswaar ook directeur is, maar dan van het wetenschappelijk bureau van de ChristenUnie (niet te verwarren met de EO). GJ Segers heeft zich naar mijn weten nog niet publiekelijk uitgelaten over jullie twijfelliedjes.

 3. afolus says :

  @CU-stemmer
  Het is voor het aanzien van de politiek te hopen dat de aanstaande 6 Tweede Kamerleden voor de GristenUnie hun meningen niet zo klakkeloos ventileren als jij doet.
  Broeder Segers heeft de Twijfelliederen wel degelijk gerecenseerd. Duidelijk is wel dat Segers over het algemeen alles zeker weet.
  Hij werkt dan ook voor een partij die haar verantwoordelijkheid voor de samenleving nadrukkelijk neemt….
  Let op mijn woorden, dat laatste zinnetje zal in de komende GU campagne regelmatig terugkeren.

 4. Mustafa says :

  Jensen had ’t geleend van LuckyTV. Origineel zonder irritant gelach hier:

 5. Pittig says :

  Dubieus clubje, die ChristenUnie…

  Die Onno van Schayk met z’n Birma-perikelen die ook nog eens wetenschappelijke nonsens (gesponsord door de fabrikant met wie hij in zee ging) de wereld in brengt. Het kritische artikel over zijn bevindingen is echt desastreus voor zijn wetenschappelijke geloofwaardigheid (als hij die al had na de Dompeling-affaire).

  En allemaal mensen die alles zo zeker weten: over twijfelliederen (Gert Jan Segers) of over homoseksualiteit en evolutie (Bottenbleij).

  En of je als leider van een gemeente (Bottenbleij) op een politieke lijst moet gaan staan? Lijkt mij niet verstandig.

  Die ChristenUnie lijkt zo nog erger dan het Nederlands elftal op de EK…

 6. mafchauffeur says :

  De ChristenUnie gaat de balans zoeken tussen de VVD van Mark Rutte en de SP van Emile Roemer. Dat zei Arie Slob, voorman van de ChristenUnie, maandag bij de presentatie van het verkiezingsprogramma van de partij. (bron: Telegraaf)

  Het Woord van God als bindende factor tussen Kapitalisme / Liberalisme en Maoisme / Leninisme ? Of toch het zoveelste radicale midden?

  Overigens is het wel een treffend teken van kleingelovigheid om te pleiten voor fiscaal aantrekkelijk “Zorgsparen”. Het onbelast vergoeden van een retourtje Leiderdorp, Harderwijk of Zelhem lijkt me veel effectiever. 😉

 7. Johan says :

  Heer, ik ben een twijfelende stemmer.

 8. Johan says :

  Juffrouw Exotisch Cadeautje. Het is lief van de CU dat ze jongeren ook een stem willen geven en de gelovige migranten een gezicht, maar dit is zo doorzichtig. Neem dan iemand met ervaring.

  Wat is er eigenlijk gebeurd met Cynthia Ortega? Ik las ergens dat ze wel op de lijst wilde, maar ze komt in het geheel niet meer voor, zelfs niet op plaats 48 naast Orlando. Weggewerkt of zo?

  http://www.cynthiaortega.nl/

 9. Johan says :

  Herman Wegter is ook een lichtgewicht eersteklas. Ik denk dat ze hem op de lijst gezet hebben vanwege ‘het bekende gezicht’, maar bij mij werkt zoiets averechts.

 10. mafchauffeur says :

  @Johan: ik begreep uit een radiocommentaar (Radio 1) dat ze alleen op de lijst wilde als ze op een verkiesbare plaats zou komen te staan.

  Blijkbaar behoorde dat niet tot de mogelijkheden.

  Mode-icoon Esmé Wiegman is trouwens ook weg. Is gaan twijfelen….
  http://nos.nl/artikel/380785-esme-wiegman-stopt-als-kamerlid.html

 11. Pittig says :

  Stem ChristenUnie: want wij hebben ook iemand voor jongeren en voor buitenlanders op de lijst gezet. We zijn echt politiek correct! Kijk niet naar onze standpunten, maar naar buiten toe zijn we echt politiek correct!

  Stem ChristenUnie: De EO onder de politieke partijen!

  Stem ChristenUnie: Wij weten alles zeker over twijfel, homoseksualiteit, roken, evolutie en wonderen in Birma (die zijn echt gebeurd!)

  Stem ChristenUnie: wij laten onze conclusies graag bepalen door medicijnen-fabrikanten!

 12. rein says :

  Hallo als we geen cu moeten stemmen, wie dan wel?

 13. mafchauffeur says :

  @rein: van mij mag je op de CU stemmen hoor.

  Hoewel ik persoonlijk nog even afwacht of Yvette Lacle nog een poging waagt.

 14. Johan says :

  Laclé, daar zitten we echt op te wachten. Wel leuk entertainment.

 15. Johan says :

  Weet iemand of de Piratenpartij mee doet?

 16. mafchauffeur says :

  @Johan: jazeker. 2 wken geleden zochten ze nog kandidaten. Die tevens aan moesten geven of ze zichzelf geschikt vonden als lijsttrekker.

 17. goedgelovig says :

  De CU wil volgens de NOS ‘7 christelijk-sociale hervormingen’ doorvoeren, maar uit het filmpje wordt niet duidelijk welke 7 dat zijn en wat ze precies ‘christelijk-sociaal’ maakt.

  http://nos.nl/video/385386-christenunie-wil-zeven-christelijksociale-hervormingen.html

 18. Pittig says :

  @ Rein

  Wat dacht je van de partij?
  Fundamentalistische Unie van Christen Katholieken

 19. mafchauffeur says :

  @Pittig: over politiek correct gesproken: heb je al een homo op de lijst gezien?

  @GG: het punt “Economie: groen en sterk” is toch wel heel gristelijk hoor. De klapper “Europa: minder en beter” ook.

 20. mafchauffeur says :

  interessant puntje in het program:

  •Het recht op gelijke behandeling wordt uitgebreid. Artikel 1 wordt aangepast zodat ook discriminatie op basis van handicap of geaardheid wordt tegengegaan.

 21. mafchauffeur says :

  Ook de CU laat Different vallen:

  De behandeling van psychiatrische ziekten blijft in het basispakket, maar behandeling van levensproblemen gaat naar het aanvullende pakket.

 22. mafchauffeur says :

  nog eentje dan:

  De Nederlandse ambassade wordt gevestigd in Jeruzalem, de ongedeelde hoofdstad van de staat Israel.

 23. d says :

  die partij zal ik never stemmen: vlees noch vis.

 24. marliesinafrica says :

  Hoe zou de CU discriminatie op basis van geaardheid willen tegengaan? Heeft iemand daar meer info over? En de Nederlandse ambassade in Jeruzalem? Zal vast in smaak vallen bij evangelische christenen, maar of dat op het wereldtoneel zo handig is…..

 25. Pittig says :

  @ mafchauffeur

  De “ongedeelde hoofdstad van de staat Israël”?????

  De ChristenUnie wil dus ingaan tegen alle VN afspraken? En zou het liefst een nieuwe Palestijnse oorlog willen ontketenen?

  ChristenUnie: geen verzoening, maar oorlog tegen de islam!

 26. mafchauffeur says :

  @Pittig: je klinkt alsof het je verbaast. 😉

  Overigens wil de CU een flink deel van de Ontwikkelingshulp via de UNHCR laten lopen. Het is dus niet zo dat de VN in het kamp van de Antichrist is gestopt.

 27. Pittig says :

  @ mafchauffeur

  Dat “ongedeelde” verbaasd me in hoge mate! Je zet daarmee de Palestijnen volledig buitenspel.

 28. mafchauffeur says :

  @Pittig: ok, voor de *kuch* nuance dan.

  Een duurzame vredesregeling kan pas standhouden met veilige en erkende grenzen voor Israel en erkenning door Israel van de Palestijnse aspiraties om tot een eigen staat te komen. Die vrede komt alleen dan in zicht als Israel zich met oog voor de belangen van de Palestijnen opstelt in het nederzettingenbeleid en als de Palestijnen Israel als staat zonder voorwaarden vooraf accepteren en erkennen. Financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit wordt gestopt als deze erkenning de facto uitblijft, bijvoorbeeld omdat het verheerlijken van geweld en terrorisme gewoon doorgaat. Verbetering van de leefomstandigheden in Gaza is urgent, maar de opening van de grensovergangen is pas mogelijk na een definitief afzien van raketbeschietingen en andere agressieve acties richting Israel.

  Inwoners van de Palestijnse gebieden hebben recht op een menswaardig bestaan. Respect voor en het garanderen van mensenrechten (waaronder godsdienstvrijheid voor christelijke Palestijnen) en democratische waarden door de Palestijnse Autoriteit horen daar bij. Zoals ook Israel gehouden is de bewegingsvrijheid naar en van de Palestijnse gebieden en het economisch verkeer te bevorderen en de ruimte en vrijheden van minderheden zoals de christelijke Palestijnen en Messiasbelijdende joden te waarborgen.

  De CU heeft trouwens nog geen vestigingsplaats op het oog voor de Nederlandse Ambassade in Palestina. Wellicht in Gaza-stad? Of gewoon Amman? Ach, tijd genoeg nog om daar over na te denken. Daar gaan nog wel een paar verkiezingsprogramma’s overheen.

 29. Pittig says :

  @ mafchauffeur

  Maar de Palestijnse aspiraties voor een eigen staat gaan volledig uit van Jeruzalem als hoofdstad! Dus heb je dus een gedeeld Jeruzalem nodig. De CU erkent dus dat er Palestijnse aspiraties zijn, maar neemt niet de moeite om te horen wat ze willen…

  Zoiets als weten dat zwarten in Zuid Afrika tijdens de apartheid ook stemrecht wilden hebben, maar dan je dan tegen ze had gezegd dat ze die stemrecht maar in hun eigen gebieden/”thuislanden” moesten beoefenen?

  Die opmerking van jou over de vestigingsplaats van de Nederlandse ambassade is ijzersterk en zeer scherp!

 30. mafchauffeur says :

  @Pittig: de Palestijnen kunnen zoveel willen. Het gaat erom wat God wil. En laat dat nou net het werkterrein van de CU zijn. 🙂

 31. henkjan37 says :

  arie slob is homo

 32. Pittig says :

  @ mafchauffeur

  God wil een kleine christelijke politieke partij, naast twee andere christelijke partijen? 😉

 33. Johan says :

  @henkjan37: Waar baseer je dat op?

 34. Pittig says :

  @ Johan

  Homo Sapiens Sapiens?

 35. henkjan37 says :

  Homo sapiens sapiens var, ’31-ert’, voor de echte liefhebber;)

 36. henkjan37 says :

  Homo sapiens trigintaununium

 37. Pittig says :

  Trigintaunumium — is die soort persoonlijk door jou ontdekt? 😉

  Maar naar alle statistische waarschijnlijkheid zitten er een heel aantal homo’s onder de ChristenUniënisten … En dan denk ik vooral mannen en vrouwen die er heel hard tegen ‘moeten’ vechten…

 38. henkjan37 says :

  Trigintaunumium –> geheel volgens Harderwijkse traditie Latijn verkrachten:D

  ChristenUniënisten —> lelijk anglicisme

  Maar even je serieuze punt, ja…das is zeker waar ja! En hoe ingewikkeld dus’;)

 39. joost says :

  pittig

  Homo Sapiens Sapiens

  homo erect(ie)us contra dictie?
  joost

 40. Pittig says :

  Homo Erectus Contra Dictie — Wat een uitstekende beschrijving van de ChristenUnie! 🙂

 41. Pittig says :

  @ henkjan37

  Ik heb altijd een zwak voor de Anglicaanse kerk gehad…

 42. Onno says :

  Ik moet hier Pittig toch wel een beetje gelijk geven. Ik krijg jeuk van die lijst. Toch blijf ik maar stemmen op de CU of moet ik dan maar helemaal niet meer stemmen? En dan voorgangers en zogenaamde apostelen die een politieke positie ambiëren? Zoiets als Paulus of Petrus die zich proberen verkiesbaar te stellen voor de senaat in Rome om zo meer goede Christelijke invloed te krijgen in het Romeinse rijk en haar wetten??? Hmmm, ik weet niet hoor…..

 43. joost says :

  onno
  gebruik een goed insecten poeder en wellicht valt er daardoor heel wat ongedierte van de lijst af en ben jij van je jeuk verlost. 😉
  joost

 44. mafchauffeur says :

  Het kon niet uitblijven. Ixora Balootje toch te licht bevonden?

  http://www.petities24.com/steun_kamerlid_cynthia_ortega_martijn