Het bewijs: 100% planten eten is niet gezond

Na ruim anderhalf jaar planten eten is voor Boele Ytsma het moment van de waarheid aangebroken. In filmpje 73 van zijn reeks over smoothies en salades levert hij het onweerlegbare bewijs dat veganisten aantoonbaar ongezonder leven. Hij is naar de dokter gegaan om zijn bloed te laten prikken en wat blijkt: alle waarden zijn normaal, maar hij heeft wel een flink tekort aan Vitamine B12 en Vitamine D. Voor B12, dat voor het zenuwstelsel noodzakelijk is wil je geen inzinking krijgen, zit hij zelfs ruim onder de ondergrens. En o ironie, B12 kun je alleen binnenkrijgen met dierlijke producten zoals vlees, vis en melk, net de producten die Boele in de 72 voorgaande filmpjes vurig had afgezworen. Ook voor Vitamine D moet je een haring of makreel naar binnen werken. Nu is er wel een vega-alternatief, namelijk je eigen poep opeten, maar dat is niet zo fris. Dus gaat Boele supplementeren (pilletjes slikken).

Toch toont dit volgens Boele niet aan dat 100% planten eten niet gezond is. Dat de moderne mens te weinig B12 binnen krijgt komt door onze extreme hygiëne, we krijgen te weinig bacteriën en zand binnen, we leven in een gestreste maatschappij, en we zitten teveel binnen. Vroegâh, toen we nog boeren waren en op het land werkten, toen ging het wél goed.

Inmiddels is Boele weer helemaal terug in het christelijke circuit. Hij spreekt bij Time to Turn en op Flevo, en vorige week was hij te gast bij Family 7 en Groot Nieuws Radio. Wij voorzien een programma over bijbels afvallen en gezond eten bij Family 7, in duopresentatie met Els van der Vlis.

Advertenties

117 responses to “Het bewijs: 100% planten eten is niet gezond”

 1. Christiaan W. Lustig says :

  “Vroegâh, toen we nog boeren waren en op het land werkten, toen ging het wél goed”… want toen aten we nog gewoon dooie dieren.

 2. bramvandijk says :

  Dat van die B12 is niet mis.

  Wel zijn er een aantal klachten die vaker voorkomen, zoals: een ontstoken of dikke tong, het koud hebben, psychische problemen, neurologische klachten en verlies van eetlust.
  […]
  Neurologisch:

  uitvalsverschijnselen
  Concentratiestoornissen, geheugenproblemen
  Afasie: niet op de juiste woorden kunnen komen
  […]
  Psychisch:

  Depressie, dementie, nervositeit, psychose, paranoia

  Ik gok dat ook het effect van cognitieve dissonantie hierdoor versterkt wordt 😉

 3. van Kerstenen says :

  Dit nieuws doet mij als veehouder goed.

 4. mafchauffeur says :

  Dus gaat Boele supplementeren (pilletjes slikken).

  Zucht. Het is suppleren.
  De woorden suppletie en supplement zijn daar beiden van afgeleid.

  Dat de supplementenmafia goud geld verdient aan goedgelovigheid (check die real-life achtige advertentiecampagne over mango-pillen: http://www.african-mango.nl/) betekent nog niet dat er een geheel nieuw werkwoord geintroduceerd dient te worden.

  Overigens loopt Boele wél een marathon in drieënhalf uur. Op plantjes, met B12 tekort. Zo bezien valt het dus wel mee. 😉

 5. Bartjo says :

  Gewoon (biologisch) vlees en vis eten…….

 6. Ettje says :

  Vroeger aten we vlees wat gebakken werd in rundvet, spek, vette vis, veel bonen en koolsoorten. En om het te verwerken werkten we hard en aten karnemelkspap met gort om het vet te neutraliseren. Pillen waren niet nodig. Dus niks geen chemische troep, die bij het fabricaseproces het milieu weer belast!

 7. rob says :

  Arme Boele, weer een desillusie 😦

  Die pillenindustrie vaart wel bij al die voedselparanoia.

 8. afolus says :

  @mafchauffeur
  Bestaat het woord “evangelielamenteren” wel…

 9. rob says :

  @Ettje
  Vroeger werd er niet gemanipuleerd met eten, alles groeide nog normaal op.
  Is dat ook niet een stuk van het probleem, al die ongezonde toevoegingen overal in?
  Al die hormonen kleurstoffen, zoetstoffen enz.

 10. mafchauffeur says :

  @afolus: inderdaad, ik heb maar een stuk of vier filmpjes van Boele gezien, maar het is wel opvallend hoeveel fanatisme, overtuiging, “het-werkt-voor-mij-dus-voor-iedereen”, “probeer-het-en-je-zult-vernieuwd-worden”, “eet-dit-en-je-zult-genezen-worden-van-allerlei-kwaal” en “heel-de-wereld-moet-het-weten” er in zit. Een onvervalste Evangelieverkondiging.

  Maar Boele kan redelijk goed tegen kritiek. Dat onderscheidt hem van veel gristelijk gedrevenen…..

 11. Martijn says :

  Even een tegengeluid: ook voor 1 kilo biologisch vlees (of kaas!) is 10 kilo graan en letterlijk duizenden* liters water nodig. Er worden oerbossen gekapt om soja (als dierenvoer) te kunnen verbouwen en we schrapen de zeebodem schoon met netten met een opening van 4 voetbalvelden**. (NL gesubsidieerd).

  Christenen en rentmeesterschap gaan lastig samen (amen) lijkt het.

  * (http://www.scientias.nl/vleesliefhebber-doet-aanslag-op-zoetwater-voorraad/24017)
  ** (http://www.nrc.nl/nieuws/2012/06/07/14-miljard-haken-en-netten-zo-groot-als-4-voetbalvelden-vissen-de-zee-leeg/ ook even filmpje kijken)

 12. bramvandijk says :

  @mafchauffeur

  Zucht. Het is suppleren.

  Ai, afasie (oa verkeerde woorden gebruiken) is een symptoom van vitamine b12 tekort 😦

 13. rob says :

  @Martijn
  Wat is er voor nodig voedingssupplementen te fabriceren?

 14. mafchauffeur says :

  @rob: misschien wel 10 kilo quinoa voor één potje B12-supplement? 🙂 🙂

  Wel gevaarlijk zo’n vraag. Voor je het weet ben je planteneter. 😉

 15. joost says :

  bob

  Arme Boele, weer een desillusie

  Simpel op te lossen met een extra supplement tegen desillisie. Pilletje meer of minder maakt dan toch niet meer uit. 😉
  joost

 16. Pittig says :

  @ rob

  Was het vroeger dan wel allemaal zo gezond wat we op aten? Of stikte het van de bacteriën en verspreiden ratten en insekten van alles onder de gewassen…?

 17. van Kerstenen says :

  @Martijn,

  Ook daarop weer een nuance. De bossen worden wel gekapt voor soja, maar dit is grotendeels voor de humane sector. De diervoedingsbranche verwerkt met name sojaschroot, een restproduct dat overblijft van de sojaboon.

  Wil je een efficiënt geproduceerd stukje vlees hebben dan kun je het beste kiezen voor kip. Voor 1,5 kilo geslachte kip ben je slechts 3,5 graan nodig.
  De biologische kip daarintegen een keer zo veel graan nodig voor dezelfde hoeveelheid vlees.

  Duurzaam is niet zo simpel als men doet voorkomen.

 18. Pittig says :

  Hoe lang duurt het nog voor Boele’s Plantaardige Kathedraal van Zeker Weten in elkaar stort?

  Net zo fundamentalistisch als zijn vorige Kathedraal was, is nu zijn nieuwe Kathedraal. Is hij echt veranderd of heeft hij nu gewoon het een ingeruild voor het ander?

 19. TommyLee says :

  Wel even wat omega vetzuren bijprakken er moet tenslotte wel vitamine e opgenomen kunnen worden.

 20. mafchauffeur says :

  @Pittig: deze Kathedraal is Duurzaam.
  Mits hij voldoende B12 suppleert, natuurlijk.

  Vitamine B12 als beeld van de Heilige Geest?

  @van Kerstenen: voor 1 kg graan is slechts 1 kg graan nodig :-):-)

 21. rob says :

  @Pittig

  Was het vroeger dan wel allemaal zo gezond wat we op aten? Of stikte het van de bacteriën en verspreiden ratten en insekten van alles onder de gewassen…?

  We hebben nu de mogelijkheid om ratten ed te weren, maar nu pompen we het vlees vol met hormonen en bestrijdingsmiddelen.
  Ik zie ziektes als kanker toch als reactie op al die onnatuurlijke methoden.

 22. mafchauffeur says :

  @rob: en/of het gevolg van zuivel en vlees eten….

 23. bramvandijk says :

  @Pittig

  Hoe lang duurt het nog voor Boele’s Plantaardige Kathedraal van Zeker Weten in elkaar stort?

  Toen ik onlangs een vergelijkbare link legde reageerde Boele zelf met dat hij als gristen altijd bekend stond als twijfelaar en nu omdat hij het zeker weet…

  Dus hij zit in ieder geval nog in de ontkenningsfase 😉

 24. Ettje says :

  @rob; Vroeger werden er inderdaad eerlijke gewassen en fruit verbouwd, die bemest werden met echte stront, ook die in de moestuin. Daarvoor had je een mesthoop op je tuin, waarop je niet alleen groente, fruit en tuinafval dumpte, maar ook het tonnetje en van dat alles werd compost gemaakt voor de moestuin…
  Tuin- of werkhandschoenen waren er nog niet, en als je rouwrandjes aan je nagels had, door het wroeten in de aarde maakte je die schoon met je zakmes waar je dan even later weer een appel mee schilde… Allemaal dicht bij de grond dus. Kreeg je gewoon de bacteriën binnen, die nu uit een potje moeten komen.
  En van eindeloos groenten wassen had toen nog niemand gehoord. Schoon was schoon! Daar waren echt geen liters water voor nodig. En meestal kwam dat water gewoon uit pomt die verbonden was met de regenton, waar het vanaf het dak van je huis ingelopen was…
  Groenten smaakten toen nog zoals groente hoort te smaken en datzelfde geldt voor fruit en vruchten… Niets werd gemanipuleerd of bespoten. En vitamientjes hoefden niet gefabriceerd te worden, die kreeg je op een natuurlijke manier voldoende binnen, ook vitamine D, door het buiten spelen en door het werken op het land en in de moestuin.

 25. frank says :

  Ettje de gemiddelde leeftijd dat je dood ging was toen 50 jaar.

 26. rob says :

  @Frank
  Dat lag niet aan het eten m.i.

 27. Johan says :

  @frank: Je was me net voor. 🙂 Vroeger was het echt niet beter. Mijn grootouders hebben de crisis en de oorlog meegemaakt en moesten hard werken in de fabriek. Hadden geeneens een moestuin.

 28. Ettje says :

  @frank; Wat een onzin! Mijn grootmoeder werd 84, m’n grootvader 92, m’n vader 84, m’n moeder 94, en zelf ben ik dicht bij de 70, ondanks het eten van die echte groenten en fruit.

 29. Ettje says :

  @Johan, Mijn grootouders én ouders maakten twee wereldoorlogen en de crisis mee en hadden wel een moestuin! 🙂 Waar het hele jaar door van gegeten werd. Want wat zomers verbouwd werd, werd ’s winters gegeten. Maar misschien dat dat dus wel het verschil is met jouw grootouders, de mijne aten van die gezond bemeste moestuin.

 30. Johan says :

  @Ettje: Op het platteland was dat vrij normaal. In de arbeiderswijken in de steden niet. Maar dat is volgens mij de bepalende factor helemaal niet.

  Feit is dat de levensverwachting tegenwoordig een stuk hoger ligt dan vroeger, dit heeft vooral te maken met verbeterde hygiene.

 31. joost says :

  rob

  Was het vroeger dan wel allemaal zo gezond wat we op aten?

  Dat zal ook wel tegen vallen want hoewel er een heleboel mensen beweren dat we vroeger zo gezond aten, zijn al die mensen van vroeger nu toch ook gewoon dood. Dus zo gezond was het nu ook weer niet. 😦
  joost

 32. Ettje says :

  @joost; Wees blij dat die mensen van vroeger gewoon dood zijn gegaan, anders was ons landje nog voller geweest en zou ‘de jeugd van tegenwoordig’ nog meer gaan mekkeren over al die bejaarden die zoveel kosten…

  @Johan; Anderen beweren juist dat er door die verbeterde hygiëne weer allerlei nieuwe ziektes bij zijn gekomen, zoals COPD… En allerlei allergieën… En diabetes schijnt een welvaartsziekte te zijn…
  Sommige ziektes werden uitgebannen, door betere hygiëne, of doordat kinderen er tegen ingeënt konden worden, of waren niet meer dodelijk door de komst van penicilline en andere geneesmiddelen…

  Maar hoe ’t ook zij, en wat we ook eten: oude mensen moeten sterven, jonge mensen kunnen sterven. Zo is het altijd al geweest. Het is één van de weinige zekerheden in het leven!

 33. midas says :

  Wat een stelletje ouwe Lu..en hier. Vroeger was alles beter. Kan overigens wel kloppen, want toen was ik er nog niet 😉

 34. joost says :

  midas
  maar dan was het vroeger toch niet beter, wat is nu een wereld zonder jou. 😉
  joost

 35. joost says :

  Ettje
  Diabetes is vooral een welvaartziekte omdat het grootste aantal diabeten aan ouderdomssuiker lijden. Vroeger werden den mensen niet oud genoeg om er aan tot te komen het te krijgen. 😦
  Steeds meer bacteriën worden trouwens resistent (of zijn het al) tegen de meeste soorten anti-biotica. Komen ze gezellig weer terug, al die ziekten waaraan we een tijdje niet doodgingen. 😡
  Betere hygiëne wordt ook vaak overdreven en dan is het juist de oorzaak van heel veel kwalen en klachten.
  En er is jammer genoeg nog geen vaccin gevonden tegen het computervirus.
  Methusalem was wel een heel oude man geworden voor hij uiteindelijk stierf. Dus dat moeten van die oude mensen heeft ook zijn grenzen.
  joost

 36. rob says :

  @Midas
  Vroeguh was niet alles beter, maar wel het eten, en de geboortegolf in de jaren 60 🙂 Dat is echt een toffe generatie.

 37. rob says :

  @Ettje / Johan
  De komst vd penicilline zal ook wel veel gescheeld hebben.
  Vroeguh ging je sneller dood aan een longontsteking.
  Men schijnt ook te vrezen dat alles resistent raakt tegen antibiotica 😦

  Zo is het een samenraapsel van factoren. Mensen die beweren het gezondheidswiel uitgevonden te hebben zoals Boele zijn sowieso ongeloofwaardig.

 38. joost says :

  rob

  Vroeguh ging je sneller dood aan een longontsteking

  En in deze tijd ga je langzamer dood aan een longonsteking?
  Is dat echt een verbetering?
  joost

 39. TommyLee says :

  komaan mensen, waarom zeg je vroeguh als je vroegah bedoelt???
  Wat is er mis met het jullie talenkennis??

 40. Ettje says :

  @joost; ik weet nog hoe kritiek het was als je vroeger een longontsteking kreeg… Tegenwoordig kunnen de meeste mensen die een longontsteking krijgen gewoon thuis behandeld worden. En als iemand er wel aan sterft zijn er andere complicaties bij gekomen.
  Maar normaliter overlijdt niemand meer eraan, terwijl het vroeger als een wonder werd gezien als je het overleefde…

 41. TommyLee says :

  Ik bedoel natuurlijk: vroegâh, het originele Haagse dialect

 42. joost says :

  tommylee
  we zijn in de oude talen. Vroeguh was vroegah gewoon nog vroeguh.
  we hebbuh die taluh kennis wel maar die is wat ouderwets. Snappie
  joost

 43. TommyLee says :

  @joost:had ooit zo’n vertaalprogrammatje voor Word: fonetisch Haags: kikkuh

 44. Flipsonius says :

  Vroegir was alles veel betir! En het eten smaakte ook veel lekkerder! Kijk maar eens in het Margriet-kookboek van 50 jaar geleden. Alle groenten moesten zo’n beetje in drie kwartier tot snot worden gekookt, en daarna overgoten met een papje van margarine, bloem en melk met wat peper, zout of nootmuskaat naar smaak. Als bruin het kon trekken ging er nog wat geraspte kaas doorheen. Yammie!. Dat was genieten. En denk eens aan alle nitraten, zwavel en oxaalzuur die vrijkwamen door dat doodkoken…Supergezond!

  En nog veel vroeger was alles nog beter! De gemiddelde leeftijd van een Engelsman in de 17e eeuw was ongeveer 27 jaar. Lager dan tegenwoordig in het allerarmste derde wereldland. Maar dan met een veel slechtere gezondheidszorg (eigenlijk compleet afwezig). Zowel rijk als arm aten zeer eenzijdig, de welgestelden aten heel veel vlees, wild (met kastanjepuree) en zuivel en nauwelijks groenten. De armen hadden nauwelijks vlees, aten wel brood, en groenten en fruit, maar die waren al verlept of bedorven als ze op de markt kwamen. De enige mogelijkheid om etenswaar voor de winter te conserveren was door in te maken, te wecken of te drogen. Waarbij alle vitamines zo’n beetje verloren gaan. Iedereen had een slecht gebit, tandartsen bestonden nog niet. Je liet kiezen trekken bij de barbier, met het risico op zeer naargeestige infecties. O ja tegen infecties bestond geen remedie. Je was een lucky bastard als je de builenpest, de pokken of de cholera overleefde. Ja, vroegir was alles betir. Maar niet echt geschikt voor watjes ☺

 45. TommyLee says :

  @flipsonius: Dat jij je dat allemaal nog kan herinneren is fenominaal. Wees blij dat de groente wat verlept was, hoe kon je anders zonder tanden eten

 46. Flipsonius says :

  @TommyLee
  Na, gewoon, veel bier drinken, iedere dag. Dat bevat namelijk alle B vitamines die je nodig heb. Dat houdt je verstand en je geheugen scherp. Maar serieus, ik heb eens een onderzoek gelezen, waarin bewezen werd blablabla (fade out), nog meer bladibla zodat ik nu (fade out) etc…;-)

 47. Ettje says :

  @flipsonius; Mijn grootmoeder en moeder hadden geen enkel kookboek, en niets werd tot snot gekookt.. Kookboeken waren voor stadse dames, die ook toen al geen benul hadden hoe een aardappel groeide of groenten…
  Ik las trouwens pas ergens dat het personeel tevreden moest zijn met vis, terwijl meneer en mevrouw zich te goed deden aan vlees… Achteraf at het personeel dus gezonder…:-)

 48. Tinus says :

  So uit de awe doos! van vroegah toen heuvels nog kuilah ware.

 49. bramvandijk says :

  Ook heel veel vroeger was het al zo dat veel mensen dachten dat vroeger alles beter was, de grote wijsheid van prediker was dat hij wel beter wist:
  10 En vraag jezelf niet af waarom het vroeger beter was dan nu. Het getuigt van weinig wijsheid als je daarnaar vraagt.

  Opvallend, als werkelijk iedere generatie al ruim 2.000 jaar lang gelooft dat het alleen maar slechter wordt… hoe is het dan mogelijk dat wij het zo ontzettend goed hebben?

 50. rob says :

  @Filipsonius

  Alle groenten moesten zo’n beetje in drie kwartier tot snot worden gekookt, en daarna overgoten met een papje van margarine, bloem en melk met wat peper, zout of nootmuskaat naar smaak

  🙂

  Dat is waar! Zo kookte mijn moeder..en echt lekker was het niet, alle groente smaakte hetzelfde. Je at 6 x per week nootmuskaat 🙂 1dag pannenkoeken,

  Na, gewoon, veel bier drinken, iedere dag. Dat bevat namelijk alle B vitamines die je nodig heb. Dat houdt je verstand en je geheugen scherp.

  Ga je er ook zo.n mooi filmpje van maken zoals Boele 🙂
  Ik weet zeker dat je veel volgers krijgt!

 51. rob says :

  @TommyLee

  komaan mensen, waarom zeg je vroeguh als je vroegah bedoelt???
  Wat is er mis met het jullie talenkennis??

  ik kom van origine uit een durp, alles met een uh, melluhk, levuhrpasteij, groentuhboer, schilluhboer enz.

 52. joost says :

  bramvandijk

  Opvallend, als werkelijk iedere generatie al ruim 2.000 jaar lang gelooft dat het alleen maar slechter wordt… hoe is het dan mogelijk dat wij het zo ontzettend goed hebben?

  We zijn gewoon DieHards vandaar dat we ook langer leven. 🙂
  joost

 53. Ettje says :

  @bramvandijk @joost; Geloven jullie werkelijk dat wij het zo ontzettend goed hebben? Waarom is het dan nodig dat er een site is als goedgelovig? Waarom zijn er dan zoveel mensen die achter allerlei charlatans aanlopen die beweren het enige ware geloof te hebben? Waarom hopt iemand als Boele van het het ene geloof naar het andere?

 54. bramvandijk says :

  @Ettje

  Geloven jullie werkelijk dat wij het zo ontzettend goed hebben? Waarom is het dan nodig dat er een site is als goedgelovig?

  Als TRIN en David Sorensen de grootste problemen zijn in onze samenleving, dan denk ik dat we met recht mogen zeggen dat we het in Nederland fantastisch hebben 😉

 55. mafchauffeur says :

  @Ettje:

  En vitamientjes hoefden niet gefabriceerd te worden, die kreeg je op een natuurlijke manier voldoende binnen.

  Da’s toch niet veranderd? Alleen maar gemakkelijker geworden. En als je iets meer betaalt zonder chemische bestrijdingsmiddelen, zonder kinderarbeid en zonder uitbuiting van landarbeiders.

  Dat we minder buiten komen is deels eigen keus, kwestie van prioriteiten… 🙂

 56. joost says :

  ettje

  Geloven jullie werkelijk dat wij het zo ontzettend goed hebben? Waarom is het dan nodig dat er een site is als goedgelovig? Waarom zijn er dan zoveel mensen die achter allerlei charlatans aanlopen die beweren het enige ware geloof te hebben?

  Ik begrijp niet helemaal wat de site van GG te maken heeft met het goed of niet goed hebben.
  Is die site dan alleen nodig als we het slecht hebben?
  Of hebben we het zo goed dat we tijd en zin vrij kunnen maken om de site te kunnen bezoeken?
  En dat er zoveel mensen achter een “charlatan” aanlopen die beweert het enige ware geloof te hebben. Is dat al niet zo sinds de komst van jezus op aarde? 😈
  joost

 57. Flipsonius says :

  @Ettje

  Kookboeken waren voor stadse dames, die ook toen al geen benul hadden hoe een aardappel groeide of groenten…

  Wat een raar denkbeeld, ik proef iets van de mentaliteit van rijke herenboeren die neerkijken op dat domme stadsvolk. Mijn moeder zou hartelijk gelachen hebben om de kwalificatie stadse dame. Dat was wel het laatste wat je over haar kon zeggen
  Laat ik je uit de droom helpen, de grote steden werden over het algemeen niet overwegend bevolkt door rijke stadse dames, die geen benul hadden van de natuur, en alles aan hun dienstmeid overlieten, maar door ploeterende en sjacherende mensen die hun hoofd boven water moesten zien te houden. Zo ook mijn ouders 😉

 58. rob says :

  Misschien is het wel zo dat we nu meer kennis en mogelijkheden hebben om gezond te leven, en een paar onmogelijkheden vanuit een verpest milieu. De welvaart heeft 2 gezichten.
  Je kan niet zomaar stellen dat alles vroeguh betuhr was 🙂

 59. Mustafa says :

  Ik ken Boele alleen van zijn “twijfelboeken”, en daarin komt hij me voor als een innemend, nadenken, voorzichtig, vragend persoon. Als ik een filmpje als dit zie ben ik vooral benieuwd of hij zijn skeptische houding heeft weten over te brengen in dit domein. Het moment van de waarheid komt (pas) rond 5:02 op:

  Nou dat roept natuurlijk allerlei vragen op van, goh, toont dat eigenlijk niet aan dat het planten eten niet natuurlijk is dat je toch een supplement moet nemen? En ik snap die vraag heel goed en ik heb daar ook over nagedacht van “is dat zo”?

  Dan volgt een irrelevant stukje over vitamine D (maken we aan door zonlicht en krijgen we binnen via vette vis) en als hij terugkomt bij vitamine B12 noemt hij twee punten:

  1. Dat vitamine B12 wordt aangemaakt door bacterieën in onze darmen, die ook in grond leven, waar ze via de mest van zoogdieren inkomen. “Doordat we erg ver van de grond afleven komen we niet meer in aanraking met die bacteriën laat staan met de vitamine B12 die ze aanmaken” … “dat was natuurlijk vroeger wel anders”.

  Binnengesmokkelde aanname: dat we vroeger B12 binnenkregen via de grond die bemest was met mest van (zoog)dieren. De eenvoudigere verklaring (via Ockham’s scheermes) is natuurlijk dat we een groot deel ook binnenkregen via dieren die we direct opaten. Dat is waarschijnlijk omdat de mens biologisch gezien omnivoor is: we kunnen prima planten eten, maar onze bouw en stofwisseling is ook heel geschikt voor vlees. In plaats van de zaken helder voor te stellen blaast Boele ons hier rook in het gezicht.

  2. Boele’s tweede argument is dat we in tijden van stress meer B12 gebruiken, dat we nu in een samenleving leven waarin veel meer stress is, en dat we dus “nu meer vitamine B12 nodig hebben dan vroeger”.

  Binnengesmokkelde aanname: dat er vroeger minder stress was. Wie zegt dat, en hoe zouden we dat precies moeten weten? Merk op dat de relevante betekenis van “vroeger” hier is: op evolutionaire tijdsschaal (dus niet luttele eeuwen of duizenden jaren, maar eerder honderduizenden of miljoenen jaren) — we hebben het namelijk over iets complex als de stofwisseling, die we in grote lijnen met vele mede-zoogdieren delen en die dus voor een groot deel teruggaat op onze gezamenlijk voorouder. Boele noemt stress van een autoritje. Maar wat dacht je van stress als je door een (voorouder van de) leeuw achternagezeten wordt op de prairie? Of stress als je twee dagen geen voedsel kunt vinden als jager-verzamelaar? In serieus bewijzen te wegen is Boele tevreden met een oppervlakkige verklaring die zijn (huidige) model lijkt te ondersteunen.

  Ik heb geen behoefte (of tijd) om Boele’s oeuvre van 70+ filmpjes hierover te gaan kijken; deze ene hier is genoeg. Ik zie Boele hier driftig bezig een kathedraal te stutten die wankelt onder bouwtechnische problemen.

  Boele, wat is dat toch met die liefde voor kathedralen? Als planteneter zou je toch moeten weten dat het veel meer sustainable is om in tijdelijke plaggenhutjes te wonen, en als herbivoor zou je toch kunnen weten dat je met ideeën om kunt gaan als een jager-verzamelaar!

 60. joost says :

  ettje

  Ik las trouwens pas ergens dat het personeel tevreden moest zijn met vis, terwijl meneer en mevrouw zich te goed deden aan vlees

  En dan liet het personeel nog vast leggen in een contract dat zij beslist niet meer dan 2 maal in de week zalm??? zouden krijgen, want zalm was toen minderwaardig.
  joost

 61. joost says :

  rob

  Boele noemt stress van een autoritje. Maar wat dacht je van stress als je door een (voorouder van de) leeuw achternagezeten wordt op de prairie?

  Als je lekker in je autootje op de snelweg 180 rijdt en je wordt achternagezeten door de politie geeft dat echt heel veel stress hoor, dat moet je niet onderschatten. Dan heb je bij thuiskomst echt even een flinke kop groene thee en een wortel nodig om bij te komen. 😉
  joost

 62. rob says :

  @Joost
  Dus jij bent verantwoordelijk voor al die milieuvervuiling, wegpiraat 😦

 63. Ettje says :

  @rob; Niemand kan zeggen dat ik beweerd heb dat vroeger alles beter was. Ik had het enkel en alleen over het voedingspatroon, zoals ik dat leerde van m’n ouders en grootouders.
  Blijf erbij dat dat stukken gezonder was en beter voor het milieu. Alles wat we aten kwam van dichtbij, ook het vlees en de vis, en was seizoengebonden…

  @flipsonius; Moet een beetje lachen om jouw aanname dat ik afstam van een rijke herenboer. Wij noemden dat: dikke boeren… En zij waren er de oorzaak van dat m’n grootvader mede oprichter was van de SDAP… en m’n andere grootvader was molenaarsknecht en keuterboer…
  Dus hardwerkende en ploeterende werklieden.

  Bladen als Libelle en Margriet kwamen niet in huis, want dat waren Roomse bladen… En voor kookboeken hadden ze, denk ik, geen geld…
  Maar ze leefden wel dicht bij de natuur, verspilden niets, recycleden al lang voor het woord nog moest worden uitgevonden, en aten gezond.

  @bramvandijk; ’t Zijn niet alleen Trin en DS die de mensen hier brengen, maar vooral heel veel geloofs-onzekerheid. Mensen hebben gewoon behoefte om ergens bij te horen, en blijkbaar vinden ze dat hier, bij andere teleurgestelden en zoekers, die zich de Dwaze Schare noemen…

 64. JK says :

  Told ya! Duurt niet lang meer. Wel sneu…

 65. pijpkaneel says :

  @vanKerstenen

  Dank voor de mooie statistieken rondom kip en biologische kip.
  De oplossing voor het dilemma dat je schetst is even eenvoudig als doeltreffend: eet biologische kip en dan wel half zo veel als je vroeger gewend was. Dat is namelijk óók een belangrijk onderdeel van de oplossing: minder eten. Daarmee los je ook direct het probleem op dat biologisch vlees zo ‘vreselijk duur is’. En je lost het probleem op van die arme AH-inkopers, die zeggen dat ze wel plofkip moeten blijven gebruiken, omdat er onvoldoende aanbod is aan fatsoenlijke kip.

  Echt. Gewoon een beetje minder en dan niet meer die zooi uit de bio-industrie. Problem solved. Of nou ja, een heel stuk kleiner.

  Ik ben het overigens wel met je afsluitende zin eens: duurzaam is niet simpel. Maar al te vaak lijken we een nette oplossing bedacht te hebben, maar dan blijkt er toch weer een nare min-kant aan te zitten. ’t Is net de zoektocht naar een sluitende theologie 😉

 66. rob says :

  @Mustafa

  Voeding is misschien wel een nog moeilijker terrein dan religie.
  Teveel tegenstrijdige verhalen en elkaar tegensprekende onderzoeken. De ene arts zegt dit en de andere dat.
  Wat mij altijd verbaast met Boele is dat hij de rol van voorganger op zich neemt. Vooraan in de kudde van twijfelaars, en vooraan in de kudde planteneters als voedselgoeroe.
  Wat voeding betreft komt hij net kijken.
  En wat de bijbel betreft is het vreemd dat hij niet veel eerder aan alles is gaan twijfelen.
  Eigenlijk is het geen voorganger maar sukkelt hij achteraan.
  Wel met de beste bedoelingen, het lijkt me een aardige man. Een beetje ouweneelsyndroom, dat wel.

 67. Ettje says :

  @rob; Is inderdaad heel moeilijk en er spelen heel veel belangen mee… En dan denk je gezond te eten en krijgt ‘jouw’ product, waardoor je lang en gelukkig denkt te leven het Gouden Windei.http://nos.nl/artikel/382863-gouden-windei-voor-becel.html

 68. rob says :

  @Ettje
  gehoord op de radio, dat de hartstichting zelf niet blij was met dat windei, en zei dat onderzoeken wel degelijk aangetoond hadden dat het zinvol was dergelijke producten te gebruiken.

  Zo zie je maar.
  Het is niet te doen.
  Als je alle goede raad op wil volgen word je gek 🙂
  Alles met mate, is misschien wel de meest verstandige.

 69. mafchauffeur says :

  @rob:

  Alles met mate, is misschien wel de meest verstandige.

  Maar wel heel erg saai…. 😦

  Een kanttekening bij de uitlatingen van de Hartstichting:
  Unilever (de producent van Becel) is hun één na grootste sponsor, met een jaarbijdrage tussen 50.000 en 250.000 euro. Grootste sponsor is Zilveren Kruis Achmea met > 250.000. (bron: jaarverslag 2010, website Hartstichting)

  Wiens brood men eet….wiens boter men smeert.

 70. joost says :

  rob

  Eigenlijk is het geen voorganger maar sukkelt hij achteraan

  Vele eersten zullen de laatste zijn toch?
  joost

 71. joost says :

  mafchauffeur

  Alles met mate, is misschien wel de meest verstandige.
  Maar wel heel erg saai…

  Hoeft niet hoor, het is gewoon weer zo’n taalverbastering van rob. Ze bedoelt eigenlijk: Alles met maten. En dat kan heel gezellig zijn. 😉
  joost.

 72. Pittig says :

  @ Ettje

  Je corrigeert Flipsonius over zijn aannames, maar je gaat niet in op zijn kritische opmerkingen over jouw aannames met betrekking tot zijn ouders en “stadse dames”.

  Je hebt helemaal gelijk dat er nu veel meer energie en milieuvervuiling plaatsvindt rond ons voedsel. (alhoewel — de fabrieken en de auto’s zijn wel stukken beter geworden voor zowel milieu als mens). En dan nog dit: Ik bezoek veel ouderen die in een hele arme streek van het land leefden en hoor hun boeiende verhalen over vroeger. Ze zijn allemaal erg blij dat het niet meer zoals vroeger was. Ook niet wat eten betreft. Want zij moesten vaak hele weken alleen op aardappelen leven en kregen er soms wat groente en op zondag misschien — heel misschien — nog wat vlees bij. Dat is ook “vroeger”

  Zoals Flipsonius dus terecht aangeeft, spreken jouw voorbeelden wel degelijk van een betere en rijkere omgeving dan die van heel veel landsgenoten uit die tijd. Dus jouw “vroeger” is echt niet ieders “vroeger”.

 73. Pittig says :

  @ rob

  Als je alle goede raad op wil volgen word je gek

  Inderdaad!!! 🙂

  En volgens mij spelen heel veel van die dieetgoeroes en gezondheidsfreaks in op onze angst voor de dood. Als je dit eet en dit doet ga je niet zo snel dood, suggereren ze. Die dood heeft hun hele leven in zijn greep. Terwijl perfect gezonde mensen ook gewoon dood neervallen…! Terwijl niemand weet wanneer hij of zij sterft. Maar er wordt gestreden alsof je met al die methodes de dood zelf kunt verslaan…

  @ mafchauffeur

  Interessante informatie! Tja, wie moet je dan geloven? Wie geloof jij — Hartstichting en Becel of stichting Foodwatch?

  En vooral als je deze woorden op de NOS site leest: “Hoewel de plantensterolen in het product het cholesterolgehalte weliswaar verlagen…”

  Foodwatch trekt dus ook alle onderzoeken over cholesterol in twijfel?

  Hier de hartstichting over cholesterol verlagende producten:
  http://www.hartstichting.nl/risicofactoren/hoog_cholesterol/cholesterolverlagende_producten/

  Je hoort ook veel waarschuwingen tegen aspartaam, maar dat is echt de meest onderzochte stof ter wereld en het overtuigende bewijs is er dat het niet schadelijk is. Maar de waarschuwingen vliegen je om de oren als je de naam “aspartaam” noemt.

 74. Ettje says :

  @Pittig; Kan me niet herinneren dat ik het over flipsonius zijn ouders heb gehad, ik ken hem niet en zijn ouders al evenmin. Ik schreef: dat kookboeken voor stadse dames waren… toen hij kwam aandragen met het Margrietkookboek…

  Vraag maar eens aan die mensen daar bij jou, die waarschijnlijk in het veen of op de heide en in de Friesche Wouden leefden of ze een kookboek hadden…
  Mijn moeder was er, in ’t begin van de vorige eeuw, onderwijzeres en hield er een gruwelijke afkeer aan alcohol aan over, omdat de armoede daardoor nog vele malen groter werd dan ze al was…
  Ken dus heel veel van die verhalen, uit de tijd dat ze daar nog in plaggenhutten woonden. Zij maakte dat nog mee…

  En als je even verder gelezen had, had je kunnen lezen wat mijn vroeger was…
  Ook ik ben opgegroeid met alleen vlees op zondag… en soms een gehaktbal door de week die eerst door de helft ging, waarvan m’n ouders dan de helft van de helft kregen en de rest gedeeld werd door drie kinderen… Meer geld was er niet…
  En ‘k maakte de tijd nog mee dat alles op de bon was…
  Dus mijn vroeger weet heel goed wat armoede en schaarste is…

 75. mafchauffeur says :

  @Pittig:

  Interessante informatie! Tja, wie moet je dan geloven? Wie geloof jij — Hartstichting en Becel of stichting Foodwatch?

  Ze hebben alledrie rechtstreekse financiële belangen. En Unilever vermoedelijk de allergrootste.

  Ik begreep dat het punt van Foodwatch juist is dat van dit spul juist WEL is aangetoond dat het cholesterol verlaagt. Maar dat het punt is dat het als voedingsmiddel op de markt wordt gebracht en niet als medicijn. Waar andere testcriteria voor gelden.

  En dat niet een van de andere genomineerden heeft gewonnen zal misschien liggen aan de opzet: weer zo’n *kuch* eerlijke internetpoll.

  Het is net als met de Gouden Bikini: uiteindelijk gaat het om het publicitaire effect. 🙂

 76. Pittig says :

  @ mafchauffeur

  Maar dat het punt is dat het als voedingsmiddel op de markt wordt gebracht en niet als medicijn.

  Moet vette vis dan ook als medicijn op de markt gebracht worden?

  En een internetpoll moet dus aantonen dat een product een wind-ei is? Foodwatch kan dan beter zichzelf tot “Trendwatch” omdopen… 🙂 🙂 🙂

 77. Pittig says :

  @ Ettje

  Flipsonius ging hier over zijn moeder vertellen.

  En ik contrasteer niet het vlees (één keer in de week), maar jouw “verse onbespoten groente” met mijn “alleen maar aardappelen”.

  Want wat aten ze vroeger in armere streken? Aardappelen met hooguit een beetje vette aardappelwater. ’s Ochtends aardappelen, ’s middags aardappelen en ’s avonds aardappelen. Met recht “de aardappeleters”. Met de aardappelziekte van 1845 ging men over tot het eten van rauwe rapen. Als er al groente was, dan at je dus weken achter elkaar hetzelfde. Kool, koolraap, wortelen en erwten en slechte veenaardappelen.

  In zulke streken was er enorm veel armoede: In het dorpje Boelenslaan woonden Jochum en Hanne in zo’n klein huisje dat bij het overlijden van Jochum de kist niet in hun huisje pastte…

  En een gemeentemedewerker die overal huisnummers moest aanbrengen, vond bij sommige huizen niet genoeg hout om het bordje aan vast te spijkeren. De woning was niet meer dan een hol in een oude wijkswal. Velen leefden in spitketen (plaggenhutten). De laatste daarvan zijn pas in de Tweede Wereldoorlog opgeruimd. In veel huizen waren duizenden vlooien, en allerhande ongedierte als kevers, padden en duizendpoten. Het eten kon snel door de schimmel of door insecten aangetast worden.

  En voor de komst van de aardappel was er alleen maar brij en pap, dat met de handen uit een gemeenschappelijke kom werd geschept. Als er werd geslacht (in november), dan werd het vlees gepekeld en in de schoorsteen gehangen waar het tot in maart kon blijven hangen. Het roet werd er afgeschaafd en dan gedroogd en opgegeten.

  En het eten werd midden in de kamer (= huis) klaargemaakt, waardoor al die giftige dampen bleven hangen. De verlichting bestond uit kaarslicht en olielampjes en de roet daarvan was natuurlijk allesbehalve gezond.

  Dan was ‘vroeger’ dus lang niet zo voedzaam en gezond. Er waren vele ziekten en kwalen, die met wat vitamine zo opgelost konden worden. Kortom: het ene “vroeger” is het andere niet. Vroeger was het niet beter. Voor sommigen misschien wel, maar voor de meesten niet.

 78. mafchauffeur says :

  Moet vette vis dan ook als medicijn op de markt gebracht worden?

  Alleen als je er tussen vangst en verkoop allerlei extra stoffen aan gaat toevoegen.
  Fluor bijvoorbeeld, voor extra sterke tanden om de graatjes te kunnen doorbijten. 🙂

  Uiteraard is Boele ook tegen het eten van vis, want 90-95% zou vol zitten met gif en zware metalen.

  Daarentegen neemt hij wel weer risico door maar zeer beperkt biologisch geteelde groenten en fruit te eten. Omdat het “twee tot drie keer duurder is” en hij zich dat niet kan veroorloven.

  Misschien moet hij dan toch naar de Randstad verhuizen als biologisch eten zo duur is in Groningen. 😉

 79. Mustafa says :

  @Pittig/Ettje/Flipsonius,

  Maar maken jullie hierbij niet dezelfde denkfout als Boele in zijn argument over ”vroeger” — namelijk dat ”vroeger” veel te dichtbij gezocht wordt? De basis avn de vitaminenhuishouding van de mens is niet tot stand gekomen in de eeuwen die nog in ons collectieve geheugen zitten, maar veel eerder. Niet het dieet van onze arme of rijke overgrootouders (een oogwenk in evolutionaire termen), maar de leefstijl en de evolutionaire omgeving van de vele duizenden generaties die hen voor zijn gegaan hebben onze stofwisseling gevormd. De fluctuaties in dieetgewoontes van de afgelopen eeuwen kunnen dus niet van doorslaggevend belang zijn in het omnivoor/herbivoor-debat.

 80. rob says :

  @Maf

  Wiens brood men eet….wiens boter men smeert.

  Dat bedoel ik, wie is er tegenwoordig nog te vertrouwen?
  Voedselgoeroes in de greep van de Voedselmaffia moeten ons gaan vertellen hoe het zit 🙂

 81. rob says :

  @Ettje

  En ‘k maakte de tijd nog mee dat alles op de bon was…
  Dus mijn vroeger weet heel goed wat armoede en schaarste is…

  Het kan altijd erger. Mijn vader heeft verhalen over de oorlog van grote schaarste: in een gezin met 12 kinderen maakten ze ruzie om de pap die op een kokosmatje gevallen was, (wie het op mocht eten). Er was niks.
  Mijn moeder moest naar Zweden om bijgevoed te worden want vader had in oorlogstijd de benen genomen en moeder kon het niet meer bolwerken.

 82. bramvandijk says :

  @Mustafa

  Maar maken jullie hierbij niet dezelfde denkfout als Boele in zijn argument over ”vroeger” — namelijk dat ”vroeger” veel te dichtbij gezocht wordt? De basis van de vitaminenhuishouding van de mens is niet tot stand gekomen in de eeuwen die nog in ons collectieve geheugen zitten, maar veel eerder.

  Precies. Maar ik denk dat de eigenlijke denkfout nog dieper zit, namelijk: vroeger (wanneer dat dan ook was) was het goed, zoals het “bedoeld” is. Vroeger (kleine vroeger) hadden bijvoorbeeld veel mensen scheurbuik door een vitamine C tekort. Zo’n lolletje was dat niet.

  Volgens mij is het dus sowieso onzinnig om te beginnen over vroeger. Als het gaat om gezonde voeding moet je gewoon kijken naar welke zaken je lichaam nodig heeft en hoe je die binnen kan krijgen. Of men vroeger nu zijn B12 binnen kreeg door zand te happen of niet doet helemaal niet ter zake als het daar om gaat.

 83. Ettje says :

  @Pittig; Hoe armoedig het daar was hoef je me niet te vertellen…
  Ik ken al die verhalen van toen.
  Die net als bijbelverhalen van mond tot mond gingen…:-) En steeds mooier of steeds erger werden…

  Maar dat ze alleen maar koolsoorten en koolraap, erwten, bonen, wortelen én uien (die vergat je nog) aten was niet alleen daar zo, dat was overal zo, gewoon omdat er geen andere groenten waren.
  Zoals ik eerder al zei: men at seizoensgebonden groenten…
  Veel groenten kwamen pas veel later, zeker in de gewone huishoudens. Net als citrusvruchten.

  Het gezamenlijk uit één pan eten heb ik ook nog meegemaakt, dan aten we alleen aardappels die gebakken waren in vet of reuzel, pan op tafel, en ieder een vork om die aardappels eruit te prikken Komt de uitdrukking: een vorkje meeprikken vandaan…
  En gezamenlijk pap uit een pan eten heb ik ook nog meegemaakt.
  Was dus dankzij de lepel iets luxer dan met je handen eten…

  ‘k Heb hier nog steeds de twee tinnen lepels liggen die m’n grootvader van z’n eerst verdiende geld kocht, zodat hij en m’n grootmoeder bij de boer niet meer met de handen hoefden te eten.
  Tot grote woede van de boer! Die overigens zelf wel van een bord at.

  Dat flipsonius het over z’n moeder heeft wil nog niet zeggen dat ik het over z’n moeder heb…
  Ik reageerde niet op z’n moeder, maar op ’t idee dat iedereen toen kookte volgens het Margriet kookboek…
  Het enige dat ik zei was: dat de gewone mensen op het platteland geen Margriet kookboek hadden, en dat voor hen vrouwen die in de stad woonden stadse dames waren. Zoals voor mensen die in de stad woonden iedereen die op het platteland woonde bij de domme boertjes hoorde…

  @rob; Voordeel van op het platteland wonen was dat er geen honger is geleden in de oorlog, al was er wel schaarste…
  En iedereen kent, denk ik, wel de beelden van de hongerwinter…

  Maar uiteindelijk waren mijn eerste reacties in deze draad enkel en alleen een reactie op Boeles verhaal over vroeger…, en op de reactie van @rob: ” Vroeger werd er niet gemanipuleerd met eten, alles groeide nog normaal op.
  Is dat ook niet een stuk van het probleem, al die ongezonde toevoegingen overal in?
  Al die hormonen kleurstoffen, zoetstoffen enz.”

 84. rob says :

  @Ettje
  het margriet kookboek 🙂
  Uitgebakken spekkies heb ik vaak gegeten (lekker)ouderwetse hachee, heerlijk. Een hoop ouderwetse gerechten zijn erg lekker.
  Ik denk dat veel jongeren nu veel vetter eten dan de boeren v toen, met macdonalds en de friettent om de hoek 🙂

 85. Ettje says :

  @rob; Heb nog even geprobeerd om te achterhalen wanneer dat bewuste kookboek, waarin alles tot snot gekookt moest worden, voor het eerst verscheen, maar kom niet verder dan: begin jaren ’60 van de vorige eeuw. Heb zelf nog wel, als enige overgebleven, een Amsterdams Kookboek, uit de tijd dat ik ze verzamelde, uit 1910, en heb daar eens in gekeken wat er geadviseerd werd als kooktijd voor groenten, en zag tot m’n verbazing dat ze daar voor de meeste groenten al 15 – 20 minuten adviseerden. Van ‘tot snot’ koken was toen dus al geen sprake.
  Uitgebakken spekkies zijn nu ook nog lekker, als garnering, of in stamppot rauwe andijvie. En ja, veel ouderwetse producten zijn stukken gezonder dan Mac Donalds of de friettent.. Zeker weten. Overigens, werd vanaf eind 1800 begin 1900 al geadviseerd om regelmatig zuurkool te eten in de winter, ter voorkoming van scheurbuik. Schijnt barstensvol vitamine C te zitten!

 86. afolus says :

  @rob @Ettje
  Is het een idee dat jullie wat gerechtjes klaarmaken voor de komende DS meet-up. Ik zit met het water in de mond bij het lezen over ouderwetse hachee en lekker uitgebakken spekjes in een andijvie rauwkost stamppot.

 87. Dutch Hermit says :

  @Afolus
  Jij hebt goede ideeën! Hachee met rode kool en appel. Hmmm. Met recht een Dwaze Schare! 😀

 88. mafchauffeur says :

  Een culinaire meetup bij iemand thuis? Om er maar even een Dwaas Idee in te gooien.

  Zolang het maar niet bij Boele is.

 89. joost says :

  mafchauffeur
  Waarom niet bij Boele?
  Lekker toch? halfgaar gekookte groenten overgoten met ingedikt groentensap uit de blender en gegarneerd met schijfjes rauwe groenten?
  Feestmaal!!
  joost

 90. Mustafa says :

  Wel gesupplementeerd met wat B12 natuurlijk…

 91. mafchauffeur says :

  @joost: teveel reistijd.

  Ik kan me nauwelijks voorstellen dat er iemand zal zijn die het eten daar niet lekker zal gaan vinden. Er bestaat zelfs een ruime keuze aan veganistisch bier.

  Alleen zo’n groene smoothie is even wennen. En hij koopt weinig biologisch geteelde voeding, da’s wel een minpuntje. 🙂

 92. Dutch Hermit says :

  @Mafchauffeur
  Veganistisch bier kan niet. Schimmel (gist) is dierlijk en mag je als vegetariër niet eens drinken, laat staan als veganist!

 93. rob says :

  @Afolus
  Moet jij niet aan je bloeddruk denken?

 94. mafchauffeur says :

  @Dutch Hermit: dan ben je van de hele strenge school. Bij mijn weten (maar ik kan mij vergissen, dus kom maar op :-)) zijn er erg weinig vegetariërs en veganisten die schimmels/gist als dierlijk beschouwen. Zelfde geldt voor bacteriën.

  Voor de bierlijst:
  http://www.barnivore.com/beer#

 95. mafchauffeur says :

  @rob: Afolus is een fanatiek sporter, dat zit wel goed. 😉

 96. Pittig says :

  En aan de andere kant van het spectrum waar Boele de ene uiterste is, heb je mensen die alleen maar pillen en poeders eten:

  Let vooral op de foto van zijn keukenkast… http://www.popsci.com/science/article/2012-06/myhrvold-shows-his-pantry-all-food-made-chemicals

  Met meer info hier:

  http://www.saveur.com/article/Kitchen/Modernist-Ingredients-Demystified?cmpid=foodtech061312

  In fact, most “simple” dishes, including pasta, bread, wine, and cheese, are highly processed. You cannot create a baguette by just mixing freshly cut wheat with water, wild yeast, and salt. The wheat must first be processed into flour, and the yeast carefully cultivated. Even artisanal Parmigiano-Reggiano requires a complex mixture of animal enzymes, called rennet, in its production. Wines are fermented in tightly controlled bioreactors, and nearly all winemakers add refined sulfites to help preserve their wines.

 97. Pittig says :

  Foutje, de bovengenoemde mensen gebruiken heel veel moderne chemicaliën in hun eten, maar voor mensen die alleen pillen en poeders eten was er speciale aandacht in de BBC documentaire The Truth about Food.

 98. joost says :

  DH
  volgens mij vergis jij je, veganisten eten wel schimmels, vaak eten ze toch paddestoelen als vleesvervanging en paddestoelen zijn schimmels.
  joost

 99. Evert te Winkel says :

  @Joost
  Maar schimmels zijn dierlijk. Zouden ze dus niet mogen.
  @Mafchauffeur
  Ik fermenteer op mijn slaapkamer peer en banaan om op die manier alcoholische drank voor mijzelf te creëren. Ik kan je vertellen: Het leeft! Het maakt herrie, het beweegt en er komt een hoop meur vanaf. Levender kan je je haast niet voorstellen!

 100. joost says :

  evert

  Maar schimmels zijn dierlijk. Zouden ze dus niet mogen

  Maar hoe vertel je die schimmels dat ze niet dierlijk mogen zijn? 😉
  joost

 101. mafchauffeur says :

  @Evert/DH: planten leven ook. Ik denk dat je in de war bent met Fruitariërs. Die gaan weer een stapje verder dan Veganisten.

  Veganisten zijn dus lang niet zo streng als je blijkbaar dacht. 🙂

 102. afolus says :

  @rob
  Als je geen bitterballen en/of fricandellen in de hachee stopt, heeft mijn dokter geen bezwaren. Dank voor je bezorgdheid.
  @mafchauffeur
  Mijn dokter zei wel dat ik meer moest blijven zitten bij het hardlopen,
  en vooral veel drinken, heel veel drinken..!

 103. Dutch Hermit says :

  @Mafchauffeur
  Je hebt gelijk, volgens wikipedia is de groep schimmels een aparte groep naast de planten en de dieren. Ik meende dat het dieren zijn.

 104. afolus says :

  @DH
  De schimmel van Sinterklaas hoort over het algemeen in de categorie van de dieren! 😉

 105. Dutch Hermit says :

  @Afolus
  Precies! Aan jou heb ik wat 😉

 106. Onno says :

  Het zit nog wat anders hoor met al die soja waar oerwouden voor worden gekapt. Die soja wordt voornamelijk gebruikt voor menselijke consumptie en komt voor een groot deel op het bord van vegetariërs. Tja, het mag wat kosten als je geen vlees wil eten. Dan maar het leefgebied van de dieren eraan opofferen in plaats van de dieren opeten?

  Lastig he duurzaam en gezond voedsel in de 21ste eeuw?

 107. rob says :

  Boele is erg mager geworden, moet je die armpjes zien bij het bloeddrukmeten, geen grammetje (dierlijk) vet 😦

 108. joost says :

  onno
  En de soja is hartstikke genetisch gemanipuleerd en helemaal niet gezond. Het zou, volgens een aantal onderzoeken, zelfs de kans op het krijgen van hart= en vaatziekten en kanker vergroten.
  Dus wat is nou wijs 😦
  joost

 109. Talitha says :

  Reblogged this on That's Weird News.

 110. mafchauffeur says :

  @Onno: waar haal je dat vandaan, dat soja voornamelijk wordt gebruikt voor menselijke consumptie?

  Ik dacht juist dat meer dan 90% wordt gebruikt voor veevoer.
  Van de Noord-Amerikaanse soja-oogst zelfs 98% (http://en.wikipedia.org/wiki/Soybean)

  Uiteindelijk is veevoer natuurlijk ook “menselijke consumptie” (via o.a. varkensvlees en kip), maar dan gaat die scheve verhouding (veel kilo’s voer voor een kilo vlees) weer tellen.

 111. afolus says :

  @rob
  Zou een weekje op pad gaan met Boele voor mij ook nog soulaas bieden denk je…?

 112. joost says :

  afolus
  ik denk niet dat dat je zal helpen, je zult op zijn minst een jaar met hem op pad moeten.
  Gods vergeving komt niet zo makkelijk 🙂
  joost

 113. Poppe says :

  onno
  sojabonen worden voornamelijk gebruikt als veevoer
  en de bedoeling van 100% planteneten is een andere eetstijl, niet een vervangende eetstijl met eten waarvoor soja nodig is
  dus soja hoeft niet nodig te zijn bij een planteneter!

 114. joost says :

  Poppe
  inderdaad, een eetstijl verandering. Het is wel de bedoeling dat je er een eiwit toevoeging doet. Sommigen doen dat door soja te eten.
  Dat hoeft natuurlijk niet. Ik begrijp toch al niet waarom mensen die, om welke reden dan ook, geen vlees willen eten, naar “vleesvervangers grijpen die er uitzien als vlees.
  Eet je groenten, fruit, granen, noten, zaden en zorg voor afwisseling maar laat je eiwit toevoeging niet op vlees hoeven laten lijken
  joost

 115. joost says :

  Rogo vos, quis potest sine offula vivere

 116. Joke Petiet says :

  Van niets te, is nog steeds de gulden regel. Overdrijven niet naar links en niet naar rechts. Extreem zijn verlengt niet je leven. Door gewoon matig te eten, veel groenten en fruit en af en toe een stukje vlees van goede herkomst. Alle snoeperijen mijden. Geen tussendoortjes afschaffen. Die waren er vroeger ook niet. Ik kom uit een nest wat buiten woonde. Wij hadden een moestuin. Ja en daar werd altijd uit gegeten. Vlees was maar 1 x in de week op tafel. Toch werden mijn ouders niet ouder, dan hun klokje tikte. Waar het om gaat is: Die tijd die je is gegund je zo goed mogelijk te voelen.