Hackversie RD gelanceerd: RDopzondag.nl

Het Reformatorisch Dagblad is traditiegetrouw niet te raadplegen op de Dag des HEEREN. Dan horen echte gristenen ter kerke te gaan en niet te werken. En online kranten lezen is – in tegenstelling tot het lezen van de gedrukte versie – een vorm van werken. Wie de site toch bezoekt, krijgt deze tekst te zien:

Vandaag is het zondag. We wijden deze dag in het bijzonder aan de dienst van God. Wij beschouwen de zondag als een rustdag, een opdracht van God en een geschenk, waar we dankbaar voor mogen zijn. Om die reden actualiseren we onze site vandaag niet.

Waarom de digitale versie op zondag niet te lezen is en de gedrukte versie wel, is een reformatorisch mysterie. Of zo je wilt: een reformatorische hypocrisie. Maar omdat het altijd wel ergens ter wereld NIET zondag is, is die zelfopgelegde ban makkelijk te omzeilen. Je kunt gewoon een proxy in een andere tijdzone te gebruiken zoals Australia Proxy, dan herkent de RD-server je niet als zondagsrustschendende Nederlander.

Het was natuurlijk een kwestie van tijd voordat iemand het initiatief zou nemen om het tijdscript structureel te omzeilen en daar een eigen domein aan te koppelen. Die hackversie van het RD is vandaag gelanceerd onder de naam RDopzondag.nl. Initiatiefnemer is webbouwer Pieter Wolfert uit het refobolwerk Dirksland.

Het leuke is dat het RD daar niets aan kan doen, er mag vandaag immers niet worden gewerkt. 🙂

Advertenties

45 responses to “Hackversie RD gelanceerd: RDopzondag.nl”

 1. Plien says :

  geniaal 🙂

 2. afolus says :

  Als de redactie echt consequent is zullen ze ook pas morgenochtend na het opstarten van hun pc merken dat dit is gebeurd.

  Over ruim een uur zingt men psalmen op hele noten, verneemt men over hel en verdoemenis en worden er Wilhelminapepermunten uitgedeeld.

  Geen vuiltje aan de lucht.

 3. rob says :

  @Afolus

  God kiest in de Bijbel geen „heilige boontjes”, aldus de EO-presentator. „Hij gebruikte een stotterende moordenaar, Mozes, om de eerste vijf Bijbelboeken te schrijven. Of David, een moordenaar die vreemd ging met zijn bevallige achterbuurvrouw. Als God zulk soort mensen wil gebruiken, dan kan Hij jullie zeker gebruiken.”

  Jongeren hoeven niet perfect te zijn om toch bruikbaar te zijn in de ogen van God, zegt Venderbos. „We zijn hier met 30.000 mensen, maar toch zullen sommigen zich alleen voelen. Misschien ben je net voor je examen gezakt, zit je in een rolstoel of worstel je met je geaardheid. Weet dan dat God vandaag tegen je zegt: Je mag er zijn, je bent ”made for Me”.”

  Uit het RD.
  Er is sowieso geen vuiltje aan de lucht. Want God kan iedereen gebruiken,zelfs moordenaars, overspeligen, gehandicapten , luie scholieren en homo’s, om maar iets te noemen 🙂
  Ook mensen die op zondag werken terwijl het niet nodig is (bij de bioscoop bijvoorbeeld) kunnen allemaal gebruikt worden door God.
  Of zou dat echt zonde nr.1 zijn?
  Je hebt zondagwerkers, een hele tijd niets en dan de moordenaars, overspeligen, luie studenten en homo’s.

  Dit is voor heidenen toch niet te snappen 😦

 4. Sophie says :

  Daar ik nooit het RD lees. En er eigenlijk nooit bij stil gestaan heb, vraag ik me nu opeens af of ze vannacht net na twaalven keihard aan de slag gaan?! Of lezen de RD-lezers pas dinsdag dat er doden zijn gevallen in Homs, een Keniaanse minister verongelukt is en dergelijke?!

 5. Dutch Hermit says :

  @Sophie
  Het meeste nieuws in de krant van maandag is het nieuws van zaterdag, zoals in de meeste kranten overigens. Alleen het sportnieuws en het echte breaking nieuws van zondag komen wel in de maandagkrant, bij die kranten. Bij de meeste kranten hebben een paar verslaggevers op zondag oproepdienst omdat veel journalisten toch wel graag op zondag vrij zijn.

 6. afolus says :

  @rob
  Ik zit er zowiezo niet mee.
  Heb me vandaag in het zweet gewerkt in mijn tuin, of om het vromer te zeggen, ben heerlijk doende geweest in de wijngaard. Heerlijke dag gehad, geen enkel schuldgevoel bemerkt.
  Straks nog een fijn dinertje met mijn geliefde in een gezellig restaurantje.
  Heerlijk dat sommige mensen het fijn vinden om het je naar de zin te maken, ook op zondag!

 7. van Kerstenen says :

  @rob

  Waar lees jij dat zondagswerkers zondiger zijn dan luie studenten of moordenaars?

  Gereformeerden vinden dat je geen zonde mag doen. Dat wil niet zeggen dat zondaars niet gebruikt kunnen worden door God. Dan zou er waarschijnlijk geen gereformeerde predikant overblijven, want die wedijveren gewoonlijk in zondebesef.

  Door God’s genade besef je steeds meer dat leven vol zonde is, en uit liefde tot God probeer je tot zijn eer te leven. Tegelijk laat God je steeds meer zonde zien, en ben je God’s genade steeds meer nodig.

  Groeten uit Australië,

  van Kerstenen

 8. van Kerstenen says :

  @Sophie,

  Het RD is een avondkrant.

 9. afolus says :

  @rob
  Las mijn post nog even na en zag dat de zondag voor mij toch nog erg
  “heer”-lijk is. Driewerf heerlijk maakt toch duidelijk dat de gristelijke opvoeding haar vrucht heeft afgeworpen. 😀

 10. afolus says :

  @van Kerstenen
  Volgens mij is het RD voor jou een nachtkrant… 😉

 11. van Kerstenen says :

  @afolus
  Nee, ik woon alleen zondags in Australië 😉 In elk geval, mijn IP-adres woont daar.
  RD heeft het al niet zo op proxyservers, want dat blijkt de manier om via Kliksafe (internetfilter/provider van RD), stiekum op de website van de KNVB te kijken.

 12. Pieter says :

  Ach, morgen is de site gewoon gesloten 😉

 13. joost says :

  afolus

  Heb me vandaag in het zweet gewerkt in mijn tuin, of om het vromer te zeggen, ben heerlijk doende geweest in de wijngaard. Heerlijke dag gehad, geen enkel schuldgevoel bemerkt.
  Straks nog een fijn dinertje met mijn geliefde in een gezellig restaurantje.

  Klinkt bijna alsof je in het paradijs aan het werk bent geweest en daar paradijselijk bezig bent geweest zonder schuldgevoel. 😳
  In het zweet uws aanschijns zult gij van uw dinertje genieten!! 🙂
  Pas op dat je je niet door de slang of je geliefde laat verleiden om van de verboden boom te eten!!
  Dan is het uit met het paradijs en dan komen de schuldgevoelens. 😦 😉 🙂
  joost

 14. joost says :

  rob
  En als je nu een luie, schoolgaande, gehandicapte, overspelige, homofile moordenaar bent die meestal op zondag werkt. Wil god je dan ook graag hebben of ben je dan een heel klein pietsje verdoemd? 🙂
  joost

 15. Gerrit says :

  Misschien ook eentje voor refoforum.nl
  Ook van RD

 16. respect says :

  Toch wel leuk om te zien waar mensen gelukkig van worden, respect daar doen we niet aan

 17. amanda says :

  Ja de zondag is nog een overlevering van de RK. Het heeft niets met de BIjbel te maken. Toch nog de moederkerk van de RD.

 18. cornelis says :

  @afolus….hoe goed hoe lief’lijk is het, op de sabbatdag in den tuin te arbeiden..dat ’s Heeren zegen op u daal’

 19. van Kerstenen says :

  Waarschijnlijk is de maker van deze website een ex-werknemer van Baan Company.

  Baan wilde dat zijn werknemers de sabbatdag heiligden, maar als software-leverancier moet je wel een 7/24-uurs helpdesk hebben. Daarom waren er wereldwijd meerdere helpdesk-centra die zonder op zondag te werken toch een 7/24-uurs service leverden.

 20. Pittig says :

  Een paar problemen met het vreemde gedrag / de hypocrisie van het RD:

  1. In digitale tijden is er toch geen zondag meer. Want zondag in deze tijdzone is niet zondag elders! En het internet is niet gebonden aan Nederland.

  2. Is het online houden van een site gelijk aan “werken op zondag”?

  3. Staat er op de papieren versie ook: “verboden om op zondag te lezen?”

  4. En dan het belangrijkste: Wat is de bijbelse visie op een dag?
  Een dag begint toch in de bijbelse visie met de nacht? Zie het scheppingsverhaal en het hele Joodse en katholieke gedachtegoed, denk aan Kerstnacht — wanneer Kerst begint! en Sinterklaasavond. De avond begint dus al de verjaardag van Sint Nicolaas op 6 december!). Dan is dus zaterdagnacht volgens de bijbel en de christelijke traditie al de “zondag”. En is op dit moment de maandag al begonnen.

  Bijbels gezien zou het RD dus zaterdagavond uit moeten en zondagavond weer aan moeten.

  Maar nee,het RD houdt zich liever aan een onbijbelse, heidense visie op de dag en gaat daar dan de bijbelse regels op toepassen!! 🙂

  Maar ja, dat deden ze ook al met de zondagsheiliging. De Tien Geboden en de wetten van Mozes spreken helemaal niet over de zondag, maar over de sabbat. Dus de refo’s hebben sowieso allerlei bijbelwetten helemaal verkeerd toegepast…

 21. Pittig says :

  @ margareth

  Er spreekt ook veel respect uit jouw woorden? Balk en splinter?

  @ Van Kerstenen

  Is het RD geen middagkrant?

 22. Wolfje says :

  Margareth, jij mist anders wel respect en fatsoen. Dat je jouw frustraties over je heilige krantje hier moet uiten zegt meer over jou dan over de maker van de site. Bovendien houd je je niet aan de huisregels hier…

 23. goedgelovig says :

  @margareth: Je reactie is verwijderd, schelden is in strijd met onze huisregels.

 24. stille willie says :

  jawel, de waarheid doet zéééééé’r!! ga de cel in!

 25. afolus says :

  @joost
  Het was lekker en leuk.
  Geen schuldgevoel. Wel grote glorie.

 26. Pittig says :

  @ Stille Willie

  Zeg je dat nou tegen jezelf, tegen Margareth of tegen het RD?

 27. Pittig says :

  @ Afolus

  Heb jij per ongeluk het verloren Paradijs ontdekt?

 28. afolus says :

  @Pittig
  Er zijn ook dagen dat het minder is…
  Maar meestal is het goed.
  Ik ben zelf nooit wat verloren.
  Vaak vond ik wat…!

 29. van Kerstenen says :

  @Pittig
  Ja, namiddag meer. Moet volgens mij voor 18.00 bezorgd zijn.

  Trouwens, met die tijdzones houdt RD blijkbaar rekening, want via een Aussie proxy kun je er wel komen. In tegenstelling tot refoforum.nl, dat vast houd aan de Hollandse zondag. Nu is Nederland natuurlijk ook het enige gristelijke land ter wereld.

  Vandaag verkondigde de dominee nog de het ware geloof (en de kerkgang) in Nederland terugloopt. Citaat: Nu denken veel mensen dat wereldwijd het christendom toeneemt, in Azië en Afrika, maar als we dit christendom kritisch bekijken is het maar de vraag of dit geen geloof om des broods wille is En dat is in de PKN…

 30. TommyLee says :

  Ik heb vandaag parkeergeld betaald aan het strand is dat ook werken? Degene die het geld aan nam werkte in elk geval wel, heb ik haar nu bijgestaan in het kwaad??
  Ik heb er wel een lekker kleurtje aan over gehouden, Geldt hier nu voor: zondagsrood leidt tot de dood??
  Er liepen daar lieden die zo uit het paradijs van voor de zondeval ontsnapt zouden kunnen zijn. Heet dat niet een anachronisme?

 31. Alexander says :

  Als je op zondag je pc-klokje een dag voor- of achteruit zet, krijg je de RD-site gewoon te lezen.

 32. Rien says :

  @TommyLee

  Ik heb vandaag parkeergeld betaald aan het strand is dat ook werken? Degene die het geld aan nam werkte in elk geval wel, heb ik haar nu bijgestaan in het kwaad??
  Ik heb er wel een lekker kleurtje aan over gehouden, Geldt hier nu voor: zondagsrood leidt tot de dood??

  goeie vragen voor Refoweb! 😉

 33. d says :

  Flauwe actie. Ik geloof niet in de zondag als rustdag. Kan ik niet opmaken uit de Bijbel. Maar laat het RD lekker. Heb niets op die krant tegen, vind deze zelfs zeer oke.

 34. d says :

  Duizend keer liever het RD dan een door de linkse religie (lees leugen) geinspireerde krant. Heb ook wel wat kanttekeningen bij t RD op grond van artikelen van vroeger, maar verder vind ik t een zeer fijne krant.

 35. van Kerstenen says :

  @TommyLee

  Er liepen daar lieden die zo uit het paradijs van voor de zondeval ontsnapt zouden kunnen zijn.

  Omdat ze zonder gebrek waren of kon je het aan de kleren zien?

 36. joost says :

  d
  nee, er staat niets over zondag in de bijbel, wel over een zevende dag die aan de heer gewijd moet worden en waarop je geen arbeid mag verrichten maar wat mij betreft mag dat ook op woensdag zijn. In de bijbel noemen ze het de sabbat maar dat is volgens mij op een zaterdag. Allemaal nogal vaag dus.
  Ik vindt je opmerking dat links leugen is nogal ver gaan. Een beetje erg generaliserend. (maar dat zou mijn linkse inslag wel eens kunnen zijn. 😉 )

  van Kerstenen
  Welke kleren? 🙂
  joost

 37. mafchauffeur says :

  @TommyLee

  Ik heb er wel een lekker kleurtje aan over gehouden

  Da’s dan weer mooi voor je vitamine D aanmaak. 🙂

  Zelfs in Katwijk zal er binnenkort parkeergeld op zondag moeten worden betaald, dus blijkbaar wordt de HEERE met het voortschrijden der eeuwen steeds rekkelijker.
  http://nieuws.rtvkatwijk.nl/robuuste-parkeergarage-en-hoogwaardig-ingerichte-nieuwe-kuststroo/

 38. TommyLee says :

  @vanKerstenen omdat ze geen vijgeblaadjes hadden voorgeknoopt!!Wellicht wilden ze de vitamine D opname maximaliseren!!

 39. Driminicus says :

  Overigens kan je met noscript ook op zondag naar RD.nl, geen proxy’s bij nodig.

 40. Ursa says :

  Flauwe reacties. Als die mensen zo de zondagsrust willen houden, laat ze lekker. Ik vind er wel een getuigenis van uitgaan.

  Overigens, de site up-to-date houden is wel degelijk werken. Al weet ik niet wat dan de reden is om de site ook offline te halen, lezen moet immers toch wel kunnen op zondag. Of is internet überhaupt verboden binnen de gelederen?

 41. mafchauffeur says :

  @Ursa: internetgebruik op zondag??? Hoe durf je.

  Weet je wel hoeveel airco’s daarvoor moeten stampen in de Google-kelders, hoeveel systeembeheerders daarvoor in de weer zijn en hoeveel verboden vruchten er op de Rustdag dan toch onvermijdelijk om je aandacht vragen?

  De zondag is om je op de Heer te richten, niet op het RD. 🙂

 42. joost says :

  ursa
  laten ze die hele krant maar opdoeken, het enige leesvoer wat je mag of hoeft te lezen is de bijbel. Nooit leugens, altijd de complete waarheid binnen handbereik.
  joost

 43. Terwaan says :

  Nu graag ook digibron_op_zondag aub!

 44. Michael says :

  Geniaal. Ik had al ontdenkt dat als je je klok instellingen verzette dat het dan RD dan ook werkt op zondag, maar dit is nog wat makkelijker 🙂

 45. egbert says :

  Je kunt ook gewoon Javascript uitzetten… Dat werkt ook.