Nieuw: de Irritante Bijbelschool

Eindelijk is er een aards alternatief voor het grote aanbod aan rondzwevende charismatische bijbelscholen: de Irritante Bijbelschool van Time To Turn. Een bijbelschool die onder je huid gaat zitten, die ongemakkelijke vragen stelt, die je een spiegel voorhoudt, die je daadwerkelijk de handen uit de mouwen laat steken. Niet om in Jezus’ naam een gezonde vrouw uit een rolstoel te trekken, maar om duurzame radijsjes en bloemkool te leren planten, biologische koeien te melken, griendbossen te snoeien en je eigen paradijselijke appeltjes te plukken. Dit alles onder de bezielende inspiratie van planteneter en natuurgenezer Boele Ytsma! Een bijbelschool rond het veganistisch evangelie; irritanter kan het inderdaad niet worden.

Als voorproefje een van Boele’s laatste video’s: de Daniel Challenge!

Advertenties

20 responses to “Nieuw: de Irritante Bijbelschool”

 1. Ds Dre says :

  In crisis altijd aantrekkelijk

 2. Pittig says :

  Boele Ytsma lijkt wel een fanatiek sektelid die het evangelie van de sekte predikt? Vandaag (wereldmelkdag) is hij ook helemaal tegen melk.

  Melkfeitje op #wereldmelkdag: de landen met de hoogste melkconsumptie zijn ook de landen met de meeste borst- en prostaatkanker!

  Wow. En de landen met de hoogste melkconsumptie zijn ook de rijkste! In de landen met de hoogste melkconsumptie is ook de economische crisis begonnen? In de landen met de hoogste melkconsumptie leven ze ook het langst? Zulke grove veralgemenisering en wereldwijde linken zijn zeer verdacht. Want waar ligt het precies aan?

  En zoals een sektelid betaamt haalt Boele alleen de onderzoeken aan die in zijn straatje passen…

  Deze moet hij wel verzwijgen:

  Recent research shows that a higher intake of calcium (which is found in dairy products) can protect against bowel cancer.

  http://cancerhelp.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-questions/does-milk-cause-cancer

  In an overall analysis of food groups, the consumption of dairy products and milk were not associated with prostate cancer risk, the authors found. Further analysis, however, suggested that low-fat or nonfat milk did increase the risk of localized tumors or non-aggressive tumors, while whole milk decreased this risk.

  http://www.reuters.com/article/2008/01/02/us-nonfat-cancer-idUSHAR26781420080102

  etc, etc,

  Voor elk van de onderzoeken waar hij blind op vaart, zijn er andere die het weer in twijfel trekken of tegenspreken.

  Time To Turn is goed bezig en een kritische kijk op voeding is heel belangrijk, maar zulke extremiteiten missen een wetenschappelijk gezond verstand.

  Advies voor Boele op zijn extremistische weg: Time To Turn. Of in ieder geval: Time To Temper en Time To Tolerate Other Views.

  Voor Time To Turn is mijn ongevraagde en gratis advies: Time To Think Again.

 3. bramvandijk says :

  @Pittig
  Boele heeft wel wat weg van Paulus. Hij is op ieder moment heilig overtuigd van zijn opvattingen van dat moment. En na een bekering wordt hij net zo’n fundamentalist voor zijn nieuwe geloof 😉

 4. Boele P. Ytsma says :

  @pittig Misschien eens een filmpje kijken… dan weet je dat ik een stuk genuanceerder ben dan je nu schetst. Overigens haal jij nu ook alleen onderzoek aan dat jouw standpunt steunt. De pot verwijt…

  @bramvandijk Grappig, mij is in het verleden vooral verweten dat ik overal aan twijfelde. Het kan verkeren. 🙂

 5. bramvandijk says :

  @Boele
  Twijfel is op twee manieren weg te verklaren:
  -als een tussenstadium
  -als een eigen overtuiging op zichzelf 😉

 6. goedgelovig says :

  UPDATE: Dit (satirische) bericht belandde in onze mailbox:

  De mens is een alles(w)eter

  Is planten eten de oplossing voor alles? Boele Ytsma lijkt het je wel te willen laten geloven. Na een paar boeken te hebben gelezen filmt hij zichzelf en doet zich voor als een kenner op het gebied van voeding, maar pas op: waai niet zomaar met alle winden mee (Efeziërs 4:14). Alleen planten eten kent, net zoals alles in het leven, ook een schaduwkant. Tijd voor een onderzoekje naar de negatieve effecten van een vegetarisch dieet.

  Na wat rondspeuren konden wij de volgende conclusies trekken: planteneters hebben een grotere kans op tanderosie, onvruchtbaarheid, spieratrofie (daar heeft Jan Zijlstra dan weer hét medicijn tegen) en depressie. In veel fruit en groente zitten zuren die de tanden aantasten. Omdat vegetariërs vaak het vervangproduct soja gebruiken wordt het sperma aangetast door de genistein die in soja zit. Onvruchtbaarheid kan het gevolg zijn. Een tekort aan vitamine B12, dat in vlees en zuivel zit, kan zorgen voor depressies en spieren hebben proteïnen nodig. Dat laatste is op zich voor een vegetariër wel op te lossen door bijvoorbeeld meer rijst en pindakaas te eten.

  De conclusie schreven we al in alinea één: geloof niet alles wat je ziet, leest of hoort. Elk voordeel heb z’n nadeel. Hoor en wederhoor. Goedgelovig vindt vooral dat je geen koeienvlees mag eten, voor de rest mag je alles eten, zoals Paulus al zei (Romeinen 14:2). Geniet, maar drink met je maten!

 7. TommyLee says :

  Ach dieet wel en anderen niet

 8. dreemobiel says :

  @Pittig

  Je mag natuurlijk van Boele vinden wat je wilt, maar hem maar overboord gooien als serieuze gesprekspartner omdat hij fanatiek zou zijn, doet mij wel erg veel denken aan een kind en een badwater. Dan vind ik de manier van TTT nog zo gek nog niet, die hem uitnodigen als gesprekspartner en er vast op zullen vertrouwen dat de luisteraars kritische luisteraars zijn.

  Daarnaast valt er vast ook een heleboel te zeggen over het al dan niet gezond zijn van planteneten, maar dat het ecologisch zo zijn voordelen heeft, lijkt me wel buiten kijf staan. Dat aspect lijkt me een goed onderdeel voor TTT. Iemand binnen halen die als praktijk veel ervaring heeft met planteneten en dus veel kan vertellen over hoe dat nu eigenlijk mogelijk is, lijkt me alleen maar winst…

  Overigens: beetje jammer dat de auteur van het bericht in de mailbox het verschil tussen vegetarisch en veganistisch niet kent. Of valt dat onder satirische vrijheid?

 9. rob says :

  @Bram
  Ik vind Boele meer een leraar, niet zozeer een fundamentalist.
  Hij vindt het fijn iets uit te dragen, wat dat is maakt niet zoveel uit, als hij maar voor de klas kan staan.
  De verkoop zou hem ook wel liggen.

 10. joost says :

  dreemobiel
  Ach, planten eten of anderszins nuttigen is ook niet altijd echt gezond.
  Of zou Boele ook wiet promoten? Een natuurlijk middel ten slotte.
  joost

 11. joost says :

  . Niet om in Jezus’ naam een gezonde vrouw uit een rolstoel te trekken, maar om duurzame radijsjes en bloemkool te leren planten,

  Nee, laten wij in godsnaam die gezonde vrouw uit die rolstoel trekken en haar leren hoe zij duurzame groenten kan telen, dan heeft zij wat anders om aan te denken.
  joost

 12. Tinus says :

  Ik heb liever een lekker wijf die als ze zin heeft voor ons kookt.
  Anders bestellen we wat, of kook ik.

  mooi!

 13. Tinus says :

  Toch zie ik ook een mooie uitdaging voor Boele.
  In het filmpje staat een schitterend benzinestationbloemetje op de achtergrond. Kunnen we op benzinestations de gehaktstaven curry niet vervangen door broccoliboompjes lenteuisaus?

  Ik ga gelijk aan de slag en ga een paar goede lampen kopen, en een electricien inhuren om wat planten te laten groeien.

  Bedankt

 14. joost says :

  tinus
  Pas op!!!
  Brocolli is nog slechter dan een gehaktstaaf, het is meteen duidelijk want het is niet voor niets gifgroen gemaakt door god. 😈
  joost

 15. De dichter says :

  Een vijgenboom, is ook vaak beschreven in de bijbel, De vrucht zou een licht hallucinogeen effect hebben en tevens een afrodisiacum zijn volgens wiki, is het daarom dat ze bijde van de verbode vrucht aten??een soort prehistorische wiet?

 16. mafchauffeur says :

  Tijd voor een natuurfilmpje.
  (met een licht irritant element, dat dan weer wel)

 17. afolus says :

  @mafchauffeur
  Prachtige foto’s, het moet gezegd.
  Maar wat die broeder Sörensen nou wil bewijzen is mij geheel onduidelijk. Hij stelt zijn kijkers vragen en meldt dat evolutionisten leven in een tijd van leugen, echter meer dan een paar leuke plaatjes en vooral veel informatie over zijn eigen “gedegen onderzoek” is er niet.

  Volgens mij moet deze zekere jojo de cd met Twijfelliederen maar eens aangeboden krijgen. Dan kan hij wat rustig worden…!

  Als ik zo naar hem kijk geloof ik steeds meer in evolutie.
  Immers tot voor kort waren narcissen geel met een groen steeltje…..!
  😀

 18. joost says :

  nu drie weken alleen maar plantaardig eten zal ik niet doen al eet ik toch al aardig wat planten, iets wat voo die planten trouwens minder aardig is.
  Nee ik ga wel (minstens) 3 weken met vakantie en dan zeggen mensen daarna ook vaak dat ik er veel beter uit zie.

 19. joost says :

  afolus

  Als ik zo naar hem kijk geloof ik steeds meer in evolutie

  ja, maar dan stamt hij niet af van de apen maar van de ezels, vandaar zijn voorkeur voor raw- en greenfood :wink;
  joost

 20. DfTg says :

  Tsja, overmatig gebruik van slecht uitgesproken en in het Nederlands misbruikt en verkracht Engels is een typisch christenkwaaltje. Zelfs goedgelovig kan zich niet hieraan onttrekken.