Wie was de eerste vrouw van Adam?

Afgelopen zaterdag poneerde Jack Spijkerman in het RTL-programma Echt Waar?! (fragment start rond 8:30) de stelling dat niet Eva, maar Lilith de eerste vrouw van Adam was. Dat zou blijken uit een oudere versie van Genesis. In een vermakelijke scène speelden Ruben van der Meer (Adam) en Tijl Beckand (God) het verhaal uit. Lilith, een feministe avant-la-lettre eiste gelijke rechten, waarover (volgens de programmamakers) Adam zich bij God beklaagde en deze daarom een meegaander type vrouw, Eva, schiep. Dat kostte Adam wel de spreekwoordelijke rib uit zijn lijf. Erg waarschijnlijk is deze variant niet, want Lilith is vanuit de joodse folklore/mystiek pas in de Middeleeuwen in het verhaal geweven.

Advertenties

10 responses to “Wie was de eerste vrouw van Adam?”

 1. Thomas O. says :

  Zoveel joden ken ik niet. Maar n=1, voor haar is het verhaal gesneden koek. De eerste reactie op mijn vraag, ken je Lilith: “Oh my G’d She’s so cool”.

  Net de link even gelezen. Erg interessant, wat mij betreft ook een mooi exemplarisch voorbeeld hoe verhalen – lees o.a. Genesis – ontwikkelen. Totdat iemand roept, wat nu op papier staat is waar en behoeft geen aanvulling. Maw deze discussie zouden we ook over Genesis kunnen houden. Voor mij zijn beide verhalen even waarheidsgetrouw.

  Wat ik mij wel afvraag, Ik vind mijn vrouw al eigenwijs, hoe moet Lilith dan wel niet geweest zijn?

 2. joost says :

  mannen zijn ook nooit tevreden, zelfs adam al die bij een borreltje met god zat te klagen dat zijn vrouw hem niet begreep? Arme donder, en dan kreeg hij daar na een toegeeflijke, gehoorzame vrouw die hem verleidde. En ook daarover beklaagde hij zich bij god, (wat een watje die vent) Zo als ik het nu begrijp hadden de vrouwen in genisis meer ballen dan de man.
  joost.

 3. Plien says :

  Ja zucht, ik had de uitzending gezien en vond het echt ongelovelijk dat ze dat als juiste antwoord hadden.. maar goed..

 4. Timba says :

  @plien: inderdaad ongelovelijk, maar wel bijzonder dat ik via deze weg weer een stukje geschiedenis ontdekte. Het had ze alleen wel gesierd als ze niet de indruk hadden gewekt dat Genesis hierin onvolledig is. Want zo simpel ligt het dus blijkbaar niet.

 5. omiettje says :

  Hoe ’t ook zij… In ieder geval ligt er geen Lilith begraven bij Adam, in het graf in Hebron, waar ik pas geleden op bezoek was. Hoe ze weten dat het Adam en Eva zijn die daar begraven liggen? Omdat bij beiden de navel ontbreekt.

 6. joost says :

  omniettje
  maar dan kunnen het toch ook adam en lilith zijn die daar liggen?
  En hebben ze ook gecheckt of er een rib ontbrak bij adam?
  Anders was hij het misschien wel niet.
  joost

 7. Prophet says :

  Lilith is in het Jodendom een demoon. Overigens wordt er nergens beweerd (in geen ene geschrift of verhaal) dat zij Adams eerste vrouw is alleen bij Jack Spijkerman.

 8. Shirley says :

  Nou….in de middeleeuwen pas in de verhalen verweven….dat is pas goedgelovig zijn. Lillith is al langer bekend dan Jezus en er is zelfs een evangelie aan haar gewijd. Maarja, nou waren die evangelies vroeger ook maar verhaaltjes voor bij het kampvuur :).
  We kennen Eva als de vrouw van Adam: onze oervader en -moeder. Maar vooral vanuit Joodse (Kabbalah en Zohar) tradities leren we dat Eva de tweede vrouw was van Adam. Daarvóór had hij een andere vrouw: Lilith. Op een Sumerisch kleitablet van 4000 jaar geleden staat zij afgebeeld als een vrouw met vleugels, klauwen van een vogel, een kroon op haar hoofd en het Ankh-kruis in beide handen als teken van onsterfelijkheid. Wie was zij? Zij was de eerste door God aan Adam toegewezen vrouw. Echter, toen zij “gemeenschap hadden wilde Adam dat zij onder zou liggen”, dat wil zeggen: dat zij zich aan hem zou onderwerpen. Zij weigerde dit, want zij was door God geschapen uit de Vrouwelijke Geest die volkomen gelijkwaardig was aan de Mannelijke Geest waaruit Adam werd geschapen. Toen Adam bleef aandringen en ging dreigen, vluchtte zij voor altijd uit het Paradijs naar de “wateren van de Oceaan” (het onbewuste), waar zij nog steeds vertoeft. Daar ligt zij al duizenden jaren opgerold in het onbewuste van mannen en vrouwen.

  “Toen nam God een rib uit Adam’s zijde en schiep daaruit een andere, een “mindere” vrouw, een die “mannin” zou heten en waarvan hij zeker wist dat ze Adam zou gehoorzamen. Het is niet alleen Satan geweest die Eva verleidde tot het eten van de appel; Lilith was degene die de appel aanbood. Hier zijn afbeeldingen van gevonden. Door deze daad werd de mens sterfelijk. Lilith was de eerste vrouw van Adam en onsterfelijk. Eva was de tweede vrouw, sterfelijk en de eerste moeder van het vlees. Zo raakte de vrouw gevangen in een wereldwijd opgelegd cultuurpatroon van duizenden en duizenden jaren, gekluisterd aan de stof, oftewel: het vlees: zij mag alleen de rol spelen van echtgenote en moeder. Er zijn nog steeds veel culturen die vrouwen streng straffen wanneer ze uit willen breken en vrij hun weg willen gaan. De vrouw heeft duizenden jaren “onder gelegen” en is gevangen geraakt in een door culturen en geloof opgelegde rol. Hierdoor is het mannelijke en het vrouwelijke in een grote onbalans terechtgekomen, met veel geweld en oorlog tot gevolg. In onze tijd zal het mannelijke en vrouwelijke steeds meer in evenwicht worden gebracht. Ja, mannen komen van Mars en vrouwen van Venus en ze zijn dus niet gelijk, maar wel gelijk-waardig aan elkaar. Daarmee is ook de tijd aangebroken dat Lilith uit het onbewuste naar boven wordt gehaald en wordt bevrijd.

  Monique heeft speciaal en praktisch materiaal ontwikkeld om je bewust te worden van je innerlijke Lilith en Eva. Dit is toepasbaar voor zowel mannen als vrouwen. Ja, ook mannen dragen deze twee vrouwelijke archetypen in zich mee en projecteren dit bewustzijn op de vrouwen die ze in verschillende relatietypen naar zich toetrekken. Laurence zal zich met haar uniek ontwikkelde methoden samen met jou focussen op het fysieke bewustwordingsproces.

 9. Prophet says :

  We kennen Eva als de vrouw van Adam: onze oervader en -moeder. Maar vooral vanuit Joodse tradities leren we dat Eva de tweede vrouw quoot Shirley

  Dat leert de Joodse traditie helemaal niet hoe kom je aan die onzin!!

 10. Shirley says :

  Van google wijsneus. En kan je ook een normale reactie plaatsen ipv meteen zo assertief. Je kan ook op een normale manier vragen hoe iemand aan informatie komt….zelfgekozen profeet.