Een molen: de protestantse trots!

Een molen, bestaat er een meer religieus gebouw in de protestantse traditie? Na tachtig jaar oorlog met paapse Don Quichots nog fier overeind. Als maar blijven malen, pompen of zagen uit de kracht van de Allerhoogste. Een molen, onmisbaar in de Heilige Stad; wellicht staat hierboven al een gouden windturbine op ons te wachten. En ook in het aardse Jeruzalem mag de protestantse trots niet ontbreken tussen andere stenen geloofsvruchten als de Rotskoepel en de Klaagmuur. In ruil voor een bijdrage aan Jeruzalem’s windvanger krijgt u zelfs een steen uit een platgebulldozerde Palestijnse woning.

Zo’n schitterend gemaal stond ook in het Friese Burum. Stond, want de molen viel ten prooi aan de rode haan. Nu weet een rechtgeaard christen direct dat dit Lucifer’s werk moet zijn geweest. Maar de Engel der Duisternis ging nog wraakzuchtiger te werk. De brand is namelijk aangestoken met bijbels. De Bijbels kwamen uit de papiercontainer van de hervormde kerk. Naar verluidt waren deze overbodig geworden omdat de nieuwe predikant graag met een schone lei wilde beginnen. Maar op weggooien rust natuurlijk een vloek. Met als gevolg dat de protestantse trots ten onder ging.

Advertenties

10 responses to “Een molen: de protestantse trots!”

 1. Johan says :

  Waarom zijn molens protestants?

 2. Aart says :

  Dat lijkt me wel duidelijk. Als de molens katholiek zouden zijn, hadden ze de wieken wel rechtop gezet in de vorm van een kruis. Een molen met diagonaal staande wieken, zoals op het plaatje, zet dus een kruis door het Kruis. En dat is natuurlijk vooral het werk van Protestanten. Waarbij ik moet denken aan de volgende limerick:

  Een oer-Gereformeerde uit Leiden
  die alles wat Rooms was vermijdde,
  heeft consequent
  tot het bittere end
  het kruis uit zijn broek laten snijden.

 3. omiettje says :

  Ben er net geweest, maar heb nergens een molen zien staan. Misschien omdat ik er niet met gristenen voor Israël was? Wel blij dat ik nu weet dat die steen Jeruzalemsteen heet. Is wel belangrijk om te weten. 🙂

 4. Harrie says :

  Compliment GG. Deze satirische, cynische insteek… Hoe creatief om Friesland te verbinden met de rotskoepel en Palestina! En dat via onze nationale trots, ons baken, de molen. Helder denkwerk! En dan ook nog een reacties uitlokken of molens katholiek op protestants zijn… Hilarisch! Ben er blij mee, want ik had even niets te doen.

 5. rob says :

  @Harrie
  Ik vind het erg knap van je dat je er een touw aan vast kunt knopen.
  Complimenten.
  Via de links probeer ik de eindjes aan elkaar te knopen maar het kost aardig wat inspanning om die links te lezen.

  Hoe kan het bestaan dat je even niets te doen hebt?
  De duivel gaat rond als een briesende leeuw en er zijn hele volksstammen die nog bekeerd moeten worden (ook onder de protestanten en de katholieken)

 6. Jeroen Mank says :

  @Aart
  Effe gegoogled, maar gelukkig voor mij, voormalig katholiek: molens kennen ook een katholieke wiekenstand.
  http://www.thuisinbrabant.nl/geschiedenis/stenen-landschap/molens/wiekstanden

 7. joost says :

  Protestants of niet maakt niet zoveel uit.
  Volgens mij is er in de bijbel zo wie zo al niet veel waardering of respect voor ouden wijfen.
  Misschien dat ze er daarom niet mee willen worden geassocieerd?
  joost

 8. Hendrik says :

  @Johan Waarom molens protestants zijn is vanuit RK standpunt eenvoudig te verklaren: Protestanten zijn vaak malende.

 9. Dutch Hermit says :

  @Hendrik
  😀

 10. joost says :

  hendrik
  Gods molens malen langzaam maar zorgvuldig.
  joost