Het laatste voordeel is voor iedereen

Vlak voor de meivakantie, op donderdag 26 april trokken zo’n tweehonderd hemelgeoriënteerde geïnteresseerden naar de Geertekerk in Utrecht om EO-presentator Andries Knevel eens in het echt te zien. Voor slechts € 12,50 hoopte menig aanwezige met Knevel op de foto te kunnen en hoopte men antwoord te krijgen op de vraag: “Is God groter dan de hel?”. Dat eerste lukte sommigen, dat laatste niet. “We kunnen het natuurlijk wel raden. Andries gelooft ook al jaren niet meer in een zesdaagse schepping.” zei een bezorgde bezoeker.

Drie sprekers vulden de avond met hun mening over de hel, naar aanleiding van drie boeken. Iedere spreker nam er één voor z’n rekening. Godsdienstdocent Johan ter Beek las ‘Love Wins’ van Rob Bell. “Volgens Bell komt het allemaal goed. Een eindvoordeel komt er wel, maar die krijg je alleen als je de bonuskaart achter uit het boek van Bell bij je hebt.” Ter Beek zegt dat we de Bijbel de eerste 1900 jaar van het christendom domweg verkeerd hebben gelezen: “Zoals Barth het al zei: ‘Al is de duivel nog zo snel, Rob Bell achterhaald hem wel.'”

Niet achterhaald

Dominee Tim Vreugdenhil las ‘God overwint. Over liefde, hel en hemel’ van Mark Galli en wil meer aandacht voor Petrus: “De toegangsdeur is toch de poort naar het laatste voordeel, zoals Johan al aangeeft. Als je dan je bonuskaart vergeet, kun je het bij de apostel wel shaken. De Bijbel laat er geen ruimte voor dat er op het laatste moment iets gebeurt zodat het wordt opgelost.” Het is de vrije wil die Vreugdenhil hoog heeft zitten, maar hij wil verder niet ingaan op uitverkiezing.

Johan ter Beek vindt het juist uitverkiezing dat iedereen in de hemel vroeg of laat een bonuskaart krijgt: “Het zou niet fair zijn als je nooit de kans hebt gehad het boek van Bell aan te schaffen, je het moet doen met de standaard tarieven. Uiteindelijk hebben de caissières ook altijd nog een bonuskaart.”

Dominee Mirjam Kollenstaart las ‘Bestaat de hel? Een bijbelse verkenning’ van Francis Chan en denkt niet zo zwart-wit als Vreugdenhil: “Er is een oord, waar voordelen altijd zullen zijn. Of dat nu de hemel of de hel is, dat weet ik niet, zolang het vlees maar in de aanbieding is voor de barbecue.”

Lees het hele verhaal voor of na zondag op de website van het Reformatorisch Dagblad.

Advertenties

15 responses to “Het laatste voordeel is voor iedereen”

 1. de dichter says :

  Somige beweren er ook geweest te zijn in de hel,
  http://xandernieuws.punt.nl/?id=491843&r=1&tbl_archief=0&

 2. joost says :

  Er is een oord, waar voordelen altijd zullen zijn. Of dat nu de hemel of de hel is, dat weet ik niet, zolang het vlees maar in de aanbieding is voor de barbecue.”

  Voor die barbecue zit je in de hel wel goerd, zat vuur om op te roosteren. 😈
  De enige barbecue hemel is de hel. 😦
  Mooie slogan voor de duivel. 😉
  joost

 3. Dutch Hermit says :

  @Joost
  Raad eens welk bier er daar bij het vlees gedronken wordt… 😉

 4. Jaap says :

  @DH: Oranjeboom natuurlijk, iedere dag hoofdpijn!

 5. Dutch Hermit says :

  @Jaap
  Dan is het echt een hel! Ik dacht zelf meer aan een duveltje 😀

 6. Jaap says :

  @DH: Nee hoor, Duvel hebben ze gewoon in de hemel is mij verteld… en die BBQ is inderdaad in de hel, maar dat vlees komen ze boven brengen. Is mij ook verteld.

 7. afolus says :

  @Jaap
  Dus dat geroosterde vlees mag je niet zelf opeten..?

 8. Jaap says :

  @afolus jawel, maar niet zelf op het rooster leggen.

 9. afolus says :

  @Jaap
  Als sprake is van hemels kanibalisme dan duurt het helse lijden toch maar kort….. 😀

 10. joost says :

  kort hels lijden bij hemels kanibalisme?
  En hels kanibalisme is hemels dan dan is lang lijden niet zo erg?
  (met of zonder duvel, oranjeboom wordt zelfs in dehel niet gedronken want zulk lijden wil zelfs de duivel (n)iemand aandoen.
  joost

 11. Stefan says :

  De 6 daagse schepping. Als je dit in je eigen menselijk hokje letterlijk plaatst dan hebben we het over 6x 24 uur. Nu gaan we er eens over nadenken.
  Het woord dag dat in de grondtekst gebruikt word staat voor een dag (mensenlijk 24 uur, goddelijk 1000 jaar) of een periode waarin iets plaatsvind (zoals de dagen van David). Kan het 6 x 24 uur zijn geweest? Dan gaan we eerst afvragen waar deze 24 uur vandaan komt. De aantrekkingskracht van de maan op de aarde zorgt voor een rotatie van 24 uur. De maan gaat elk jaar iets verder van de aarde staan dus over een x periode van tijd hebben we 23 uur in een dag. Op de 4e scheppingsdag kreeg het heelal pas invulling (stand van de sterren, etc) dus zou gedurende deze periode pas het 24 uurs verhaal(misschien in het begin zelfs 25 uur) zoals we dat nu kennen ontstaan zijn. Dus de 4e scheppingsdag ontstond pas hierin vorm. Kan God de eerste 4 dagen alvast in menselijke 24 uur gegoten hebben omdat hij wist dat hij later een rotatie van 24 uur zou creeren? Niet onmogelijk, maar wel onwaarschijnlijk. Waarom, we gaan de boel eens van een andere kant bekijken. God schiep en niet de mens, dus moeten we de scheppingsdagen vanaf Zijn standpunt bekijken en niet vanuit het onze. Er staat geschreven dat een dag in zijn ogen te vergelijken is met 1000 jaar (gebaseerd op een gecreerde tijd in het natuurlijk door onze rotatie om de zon, waar God zelf niet in leeft) in onze tijd bekeken. Hij schiep in dagen van hem dus in een 1000 jaar per dag voor ons is. De Joden geloven ook dat de scheppingsdagen z’n 1000 jaar per dag was, mede gebasseerd op een berekening kijkende naar de dierenriem en het Hebreeuwse alfabet.
  Ik geloof dat God schiep in 6 dagen (perioden waarin iets plaatsvond waarschijnlijk z’n 1000 jaar per dag). Hierop gekomen omdat ik ben gaan onderzoeken en van Zijn kant gaan bekijken en niet vanuit mijn menselijke kant. Soms het gevoel dat de mens nog net zo arrogant is als vroeger toen ze riepen dat de aarde het middelpunt van het heelal moest zijn, omdat wij zo belangrijk zijn. heb ik 100% gelijk, weet ik alles 100% zeker, nee. Dat blijf ik onderzoeken over leren en openstellen voor wijsheid van Hem.

 12. cornelis says :

  – dus met Bell kom je d.r. wel..

 13. joost says :

  stefan

  Dus de 4e scheppingsdag ontstond pas hierin vorm. Kan God de eerste 4 dagen alvast in menselijke 24 uur gegoten hebben omdat hij wist dat hij later een rotatie van 24 uur zou creeren?

  Natuurlijk heeft god dat niet gedaan, die had er de vierde dag nog geen idee van dat hij de mens zou gaan scheppen. Dat is iets wat pas op het laatst bij hem opkwam en volgens mij had hij er direct spijt van. Het is niet voor niets dat hij daarna een rustdag (van 1000 jaar) nam en toen stopte met scheppen. 😉
  joost

 14. Dutch Hermit says :

  @Joost
  Dat is zeker geen toeval! Mensen zijn soms zóóó vervelend 😉

 15. joost says :

  D,.H.
  Soms???
  joost