Kleedvermaak: was je kleren in onschuld

Eelke de Blouw en Tjarko Evenboer, bekend van Evert Kwok, tekenen voor Time to Turn de serie Kleedvermaak. De strip gaat over Joris die al wel heel verantwoord leeft, maar niet doorheeft dat zijn kleding hartstikke fout is. Het aparte is dat de groep mensen die wordt aangesproken geen aso’s en natuurhaters zijn, maar mensen die al bovengemiddeld geΓ«ngageerd zijn en die dat blijkbaar nog meer moeten worden. Maar zou Joris in Nederland wel een jas kunnen vinden die betaalbaar en ecologisch schoon is?

De stripserie maakt onderdeel uit van Time to Turns Schone Kleren Campagne. Hiervoor werd ook onderstaand filmpje gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe je Β je kleren kunt wassen in onschuld.

Advertenties

27 responses to “Kleedvermaak: was je kleren in onschuld”

 1. J. says :

  Ik zou ook niet weten waar je in Nederland een jas kunt kopen, die hier gemaakt is met regionale materialen en ik zou kunnen betalen van mijn stufi.

 2. Ed Schreudering says :

  Als wij alles (maar dan ook alles) groen en verantwoord willen kopen…..kan, maar dan gaan wij het dubbele betalen voor ons eten, onze mobiel, stroom en noem maar op

 3. rob says :

  De gedachte dat de dame schoon drinkwater gebruikt voor een reclamespotje 😦

 4. Dutch Hermit says :

  “Niemand is rechtvaardig, zelfs niet één, niemand die duurzame kleren draagt, niemand die kinderarbeid stopt, allen dragen zij foute kleding, tezamen vervuilen zij de aarde; er is niemand die goed doet, zelfs niet één. Hun kledingkast is een berg met gif, met hun kleding putten zij de aarde uit, kinderarbeid zit in hun kleren; hun stoffen zijn van misbruik en verspilling vol.
  Snel zijn hun voeten om goedkope merkkleding te kopen, verwoesting en ellende laten zij achter, de weg van duurzaam kennen zij niet. De Derde Wereld staat hen niet voor ogen.” Aldus Paulus.

 5. Ed Schreudering says :

  @allen schoon is vaak handelen met een schoon geweten

 6. rob says :

  @Ed
  Maar hoe wil je dat voor elkaar krijgen?
  Time to turn heeft een punt, maar door die strip en het filmpje wordt eigenlijk alleen maar duidelijker dat het een onmogelijke opdracht is.
  Waar haal je kleding vandaan waar geen kinderarbeid bij betrokken is?
  Aks je het zelf maakt, heb je stof nodig en een naaimachine. En waar komt dat vandaan?
  Daar is misschien ook kilometers voor gevlogen, en je weet ook niet of alles eerlijk geproduceerd is.
  Waar komt je fiets vandaan?
  Die fiets heeft een verflaag. Verf is slecht voor het milieu, en zo kan je nog ellenlang doorgaan.

 7. rob says :

  @DH
  πŸ™‚
  Eigenlijk 😦

 8. vleertje says :

  Het nadeel van dit soort campagnes is dat het wel het slechte benadrukt, maar niet verteld hoe het dan wel moet. Waar kan ik dan wel een goede jas kopen? Wel schuldgevoel maar geen weg eruit, het lijkt de duivel wel….

 9. joost says :

  vleertje
  de enige goede jas is een grapjas. Kan in nederland zijn gefabriceerd, misschien wel heel dichtbij. πŸ˜‰
  rob,
  je kan zelf je jas maken door in een mooi groen weiland een paar schaapjes te houden en die te scheren, het wol te spinnen en er met behulp van een paar breinaalden uit de recycle winkel een jas van te breien.
  ik heb geen fiets alleen een groene auto (een groene golf want dat is ook handig om alle verkeerslichten mee te hebben wat ook weer millieu vriendelijk is omdat je dan niet zo vaak hoeft af te remmen, ik tank bij de shell omdat dat bedrijf vlak bij zit en dus hartstikke groen en niet vervuilend.
  een naaimachinhe bezit ik niet alleen een paar groene naainaalden en verder krijg ik in veel winkels waar ik “groene” spullen koop vaak het gevoel dat ik er vreselijk genaaid wordt dus dat is dan ook wel weer makkelijk.
  m’n post verzend ik nog per postduif en die hebben het zwaar want ik gebruik nog steeds (hollandse) klei tabletten.
  ik weet dus dat ik goed bezig ben. Neem een voorbeeld aan mij, met een beetje nadenken kom je vaak al een heel eind en dat bespaart je weer een vliegtuig, ik denk me gewoon naar een ander land. 😦
  joost

 10. rob says :

  @Joost
  Geweldig goeie ideeen !
  Mijn konijnen zijn in de rui, misschien kan ik daar wel een jas van maken.

  @Vleertje
  Zoals Joost zegt, alles eigen productie, terug naar het jaar 0 (gelijk ook Hero geprofeteerd heeft πŸ™‚ )
  Niet de moed opgeven en gelijk de duivel erbij halen, foei!
  Opgeven is van de duivel!

 11. Dutch Hermit says :

  “Word dan nuchter en waakzaam, want de duivel gaat rond als een briesende leeuw, zoekende welke schapen hij kan scheren. Weerstaat hem, vast in het geloof, wetende dat konijnen in de rui veel betere stof opleveren” πŸ˜‰

 12. joost says :

  D.H
  goed idee, als de duivel je schapen scheert hoef je zelf geen millieu vervuilende technieken te gebruiken om het zelf te doen. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over uitbuitings arbeid want de duivel uitbuiten is juist goed. Daar kan geen konijn tegen op ruien.
  Laat het vooral geen weerstand opwekken en geloof maar vast dat dit een heel goed idee is. πŸ’‘
  joost

 13. Dutch Hermit says :

  @Joost
  πŸ˜€

 14. joost says :

  rob
  ja, helemaal mee eens, dikke mensen hebben grotere kleding nodig en dus meer vervuild geproduceerd textiel.
  ze hebben grotere bedden nodig en langer,breder beddengoed, als ze opstaan is er meer kans op aardverzakkingen,als ze onder de douche gaan hebben ze meer zeep nodig om zich in te zepen en meer water om dat af te spoelen, grotere handdoeken om zoch te drogen en dan dus die grotere kleding aan waardoor de wasmachine en droogtrommels sneller vol zijn en er meer energie wordt gebruikt, het toilet waarop zij gaan zitten slijt sneller, de fiets slijt sneller, de auto’s verbruiken meer, ze zijn veel trager en veel luier dus zeer onproduktief op de werkvloer (die ook nog eens sneller slijt)ze eten en drinken dus meer en maken dus meer misbruike van de resources van de planeet,
  eingelijk staan dikke mensen op het zelfde peil als de duivel. Er altijd op uit de gewone mens te benadelen.
  Dood aan de dikzakken (alleen begraven kost ook weer veel plek wat we niet hebben en cremeren gebruikt meer eneregie om nog te zwijgen over die grote kisten waar ze in moeten.)
  of we moeten ze op sluiten in door slanke mensen gerunde kampen waar we ze laten uithongeren en gebruiken voor experimenten, dan hebben de slanke mensen er tenminste nog voordeel aan.
  Ondertussen kunnen de slanke mensen niet alleen hun kleding maar ook hun handen wassen in onschuld want ze hebben het gedaan in het belang van de door god geschapen planeet en doen alleen gods werk’
  Goed idee eigenlijk rob, groetjes en even dikke vrienden,
  joost

 15. Dutch Hermit says :

  @Rob en Joost
  Als ik het zo lees is het maar goed dat de dino’s niet meer bestaan http://www.bbc.co.uk/nature/17953792 πŸ˜‰

 16. joost says :

  D.H
  ja joh, die beesten wisten heus wel wat ze deden toen ze besloten uit te sterven. πŸ™‚
  joost

 17. Dutch Hermit says :

  @Joost
  Een goede keuze. Kunnen wij de verwarming weer een graadje hoger zetten! πŸ˜‰

 18. rob says :

  @Joost
  Dikke mensen zijn wel weer heel vermakelijk πŸ™‚ en daarom goed voor de wereldvrede.

 19. joost says :

  rob
  maar als wereldvrede blijft betekenen dat je eigenlijk balanceert op dun ijs is het toch wel weer eng om daar een dik mens voor te nemen, die zakt er veel sneller door. 😦
  joost

 20. Pittig says :

  @ Rob en Joost

  Hoho! Wacht eens even!

  Dikke mensen gaan veel eerder dood en hebben dus per saldo minder kleding nodig.

  Het zijn gezond levende mensen, de slanke, niet rokende, niet op wintersport gaande of andere gevaarlijke sporten doende, die het langst leven en dus de meeste kleding nodig hebben en de meeste zorgkosten en vervuiling opleveren…

  Kortom: het is allemaal de schuld van die gezondheidsfreaks!

 21. joost says :

  rob
  daar ga je dan met je “gezonde” shake ’s morgens. πŸ˜†
  joost

 22. rob says :

  @Pittig
  Je hebt wel een punt.
  Het is allemaal de schuld van Boele Ytsema πŸ™‚

  @Joost
  Af en toe zondig ik, dan blijft het een beetje in evenwicht πŸ™‚

 23. joost says :

  rob
  als je maar evenwichtig zondigt is het dik voor mekaar. πŸ˜‰
  joost

 24. joost says :

  Wat denk je dan van diegenen die zijn opgestaan uit de dood? Die blijven en blijven maar gebruiken van des aardkloots voorraden.
  Jawel, laten we die de schuld maar geven. (ten slotte was hij al gekomen om onze schuld te dragen)
  joost