Gert Jan Agtereek klaagt journalist aan

Outreach Centre Nederland, de Leidense kerk van oplichter Gert Jan Agtereek spant begin mei een kort geding aan tegen journalist Silvan Schoonhoven van het Leidsch Dagblad en uitgeverij Nieuw Amsterdam. De kerk reageert daarmee op de uitgave van het boek God, Geld & Gehoorzaamheid, waarin Schoonhoven kritisch schrijft over OCN en Agtereek. Schoonhoven: “Wat ik over hen schrijf is niet vleiend, maar ik heb jarenlang naar deze kwestie gekeken en zo’n 70 mensen gesproken die uitgebreid hebben verteld wat ze met dit kerkgenootschap hebben meegemaakt. Op basis daarvan meen ik een goede weergave te geven wat zich in de loop der jaren heeft afgespeeld.” En dat zijn hele nare dingen.

“De kerk ziet mijn boek als onderdeel van een lastercampagne, waardoor de problemen in de gemeente zijn verergerd,” zegt Schoonhoven. “Ik zou deel uit maken van een samenzwering van de boze buitenwereld tegen de kerk. Maar dat is echt een omkering van de zaken. […] Het meest verbazende is dat aan leden wordt gevraagd om hun kritische vermogens uit te schakelen. In preken werd dit ook zo gezegd. Er werd gezegd: Gertjan Agtereek is met grote dingen bezig en er komt een grote doorbraak aan. Mensen die zich afvragen wanneer ze daar dan iets van gaan zien en dat zulke dingen al zo lang geroepen wordt, zitten helemaal fout.”

Naast het hoofdstuk over Agtereek bevat het boek ook reconstructies van andere spraakmakende kwesties in de pinksterwereld. Ook de kwestie rondom TRIN wordt besproken. “Ik heb geen missie met dit boek, maar de pinksterbeweging intrigeert me, met name de uitwassen,” zegt Schoonhoven die zijn fascinatie toelicht op het blog van CV.Koers. Hij zegt in Nederland zeker 25 kerken en organisaties tegen te zijn gekomen die tot deze ‘uitwassen’ kunnen worden gerekend. “Zulke kerken vergalopperen zich op het gebied van geld, leningen, onverantwoorde uitgaven en het manipuleren van volgelingen. De welvaartstheologie uit de VS krijgt ook in Nederland steeds meer voet aan de grond.”

Schoonhoven heeft voor zijn boek ook inspiratie opgedaan op Goedgelovig. De site wordt in zijn dankwoord genoemd en in het deel over TRIN wordt verwezen naar de discussies op deze site.

Advertenties

18 responses to “Gert Jan Agtereek klaagt journalist aan”

 1. Jeroen Mank says :

  Ik snap niet dat jullie dat artikel op CVKoers hebben kunnen lezen. In IE 8 laadt hij bij mij als een onleesaar zootje, in Firefox 12 laadt hij als datzelfde zootje om dan onmiddellijk door proberen te verbinden met de site van de Christenunie. Wat niet lukt waardoor de pagina blanco blijft.

 2. RDB says :

  Ik kan het artikel ook niet lezen!!

 3. Flip says :

  Heren,

  Hebben jullie al geprobeer aan te loggen bij CVKoers?

 4. Red|Exergy says :

  Bij mij laadt hij de pagina van CVKoers wel, maar ik word ook gelijk doorverwezen. Daarom maar deze oplossing:

  http://pastebin.com/1SDshR7H

 5. afolus says :

  Het is spijtig voor mijnheer en zijn OCN maar ik vermoed zo maar dat een rechter in kort geding voor hem geen positieve uitspraak zal doen.
  De bevindingen van Schoonhven zijn feitelijk en de reacties daarop van Agtereek en zijn achterban kenmerkend voor de “branche”.

  Het is jammer dat lieden als Agtereek niet strafrechtelijk kunnen worden aangepakt. Het blijken toch telkens de “arme schapen” van hun kuddes die wilsbekwaam zich van hun wol laten ontnemen.

  Blijven waarschuwen dus maar.
  Chapeau voor Schoonhoven!

 6. joost says :

  Red|Exergy
  Dank je, via jouw link wel het artikel kunnen lezen. 🙂

  Vreemd dat er zo veel mensen zijn die zo’n agterlijk blijven volgen.
  En wat een lef om iemand die de waarheid schrijft aan te klagen.
  Ze drijven dat geen kritiek mogen hebben wel erg ver door.
  Ik denk niet dat er een rechter is die daar in gaat trappen.
  Die geeft w.s. ook een kritisch advies en zal dan door A ook wel “verdoemd” worden.
  joost

 7. Jeroen Mank says :

  @Flip

  Om in te loggen moet je een registratie hebben. Waarom zou ik me registreren op een site om één enkel artikel te lezen?

  Dat gezegd hebbend: registreren lukt dus ook niet. Ook de homepage is een korte tijd zichtbaar maar onleesbaar om vervolgens direct tevergeefs te proberen om door te verbinden naar de site van de Christenunie. Dit in Firefox 12

 8. Richard says :

  Voor Schoonhoven is dit de beste reclame die hij kan wensen

 9. Wilfred says :

  @Joost:

  agterlijk

  Mmm. Dat was ook mijn associatie… 😉

 10. afolus says :

  Heb naar aanleiding van dit bericht wat gegoogled op de naam van deze Pastor John. Gladjanus van de eerste orde die blijkbaar heel goed is in het aftroggelen van andermans geld. Door de overboekingen te gieten in leenovereenkomsten is hij bij wanbetaling slechts civielrechtelijk aan te pakken. En dat laatste biedt uitsluitend soulaas als er nog iets te halen valt.
  Weer iemand in de rij van Allart senior en junior, Mel Tari en andere hallelujakraaiers die het goedgelovige volk oproepen offers te brengen voor het koninkrijk.

 11. Ronny says :

  Shalom, ik heb het boek net bij bol.com besteld, dus dan heb ik het morgen al in huis. de duivel zit ook volop in de gemeenten/kerken. het is godsvruchtig goed dat dit soort wantoestanden naar buiten komen & dat gelijk Jezus hiervoor gewaarschuwd wordt. Jah Bless & Halloe Jah

 12. afolus says :

  Boek van Schoonhoven besteld en binnen 24 uur in huis.
  Leve bol.com.
  Het makkelijk leesbare boek geeft een mooi inkijkje in de uitwassen binnen de pinksterbeweging door de decennia heen.
  Schokkend vast te stellen dat er nogal wat charlatans in dit aardrijk gepoogd hebben voor godje te spelen. Eigenlijk wel mooi dat ze vroeg of laat toch ontmaskerd worden resp. zichzelf ontmaskeren.

  De rechter in kort geding zal het wel een mooi boekje vinden.
  In elk geval heb ik het in bezit zonder inlegvel… 😀

 13. joost says :

  afolus

  Schokkend vast te stellen dat er nogal wat charlatans in dit aardrijk gepoogd hebben voor godje te spelen. Eigenlijk wel mooi dat ze vroeg of laat toch ontmaskerd worden resp. zichzelf ontmaskeren

  Het is schokkend ja,maar toch niet echt verrassend? Sinds het begin der tijden zijn er, volgens mij, al charlatans die pogen om godje te spelen.
  Ze worden dan wel ontmaskert of ontmaskeren zichzelf maar vaak duurt dat, jammer genoeg, veel te lang. 😥
  joost

 14. afolus says :

  @joost
  Zelf vind ik het lastig dat ik jaren geleden types als Cerullo, Hans Koornstra, Ben Hoekendijk, Ouweneel en Van der Steen toch ook een beetje rekende tot de “mannen Gods”. Hun ontmaskering heeft her en der schade toegebracht. Ik ben er cynisch door geworden maar…, heb geloof behouden.
  Jammer dat het dus niet verrassend meer is, 😦

 15. joost says :

  afolus
  toen jong was dacht je als een kind, sprak je als een kind, geloofde je als een kind. Kortom je wás een kind.
  Soms doet opgroeien pijn. Verloren vertrouwen is vrijwel nooit meer te herstellen en dus heb je voor altijd iets verloren. Dat is soms heel moeilijk. 😦
  Wat zou het soms heerlijk zijn om nog te kunnen geloven als een kind.
  joost

 16. Sjaak says :

  Gisteren 17-10-2012 bij EenVandaag is Gert Jan Agtereek & zijn Winnersway weer in verband gebracht met een recent oplichtingsschandaal vh Jezus Centrum te Nijkerk. Die Gert Jan was ook weer in beeld.

  Zelfde constructie (subsidies & persoonsgebonden budgetten die doorgesluisd worden voor eigen doeleinden) als bij OCN & zelfde mensen uit Winnersway worden in relatie gebracht met het bedrog van het Jezus centrum.

  De politie had 6 mensen van hun bed gelicht.

  Zie EenVandaag 17-10-2012

 17. Sjaak says :

  Bron: Leidsch Dagblad
  http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/leidenenregio/article18475133.ece/Pinksterfraude-houdt-verband-met-Leidse-kerk

  Pinksterfraude houdt verband met Leidse kerk
  Laatste update 16 oktober 2012 20:34
  Geschiedenis afkickcentrum Winnersway herhaalt zich

  LEIDEN/NIJKERK – Evangelist Johan Kok is gisterochtend opgepakt op verdenking van fraude met zijn kerkelijke verslaafdenopvang Intro in Nijkerk. Kok heeft banden met de Leidse pinksterkerk GCCI/OCN en het bijbehorende afkickcentrum Winnersway, waar zich in 2009 vergelijkbare misstanden voordeden.

  Kok en vijf anderen zijn gisterochtend vroeg aangehouden op verdenking van witwassen, valsheid in geschrifte en stelselmatige fraude met uitkeringen, belastingen en persoonsgebonden budgetten van cliënten. Volgens het OM gebruikt dominee Kok zijn verslaafdenopvang Intro als melkkoe.

  Intro heeft dezelfde opzet als het afkickcentrum Winnersway dat op de Leidse Turkooislaan zat. Via Winnersway werd gemeenschapsgeld weggesluisd naar een Leidse voorganger, Gertjan Agtereek. Verslaafden werden onder het motto ’arbeidstherapie’ via een aanverwant bedrijf onbetaald aan het werk gezet. In 2009 werd Winnersway wegens ernstige wantoestanden op last van de staatssecretaris gesloten. De Leidenaars achter Winnersway werden echter na de sluiting actief bij Intro in Nijkerk, waar de geschiedenis zich herhaalde.

  Net als Agtereek bezit ook Kok diverse stichtingen en bv’s. een daarvan is Terra, een bedrijf in aanrechtbladen. Daar worden verslaafden uit Intro te werk gesteld om hen arbeidsethos aan te leren. Terra ging in juni failliet. Kok probeerde tienduizenden euro’s te redden via een van zijn andere bv’s. Inmiddels is Terra doorgestart als stichting. Een van de Leidse ex-leiders van Winnersway handelt in hetzelfde type aanrechtbladen.

  Kok is met zijn Jezus Centrum Nijkerk een bekend figuur in evangelische kringen. Hij vertelde zelf in documentaires dat hij een uitgebreid strafblad heeft. Hij zei dat hij -voor zijn bekering- celstraffen had gekregen voor onder meer poging tot doodslag, mishandeling en fraude.

  De Inspectie voor de Gezondheidszorg is nog bezig met een onderzoek naar de situatie bij Intro. Volgens een ex-gast van Intro werd van cliënten strikte gehoorzaamheid gevraagd en werd er bezuinigd op eten en drinken.

 18. Sjaak says :

  @ Een van de Leidse ex-leiders van Winnersway handelt in hetzelfde type aanrechtbladen.

  Dennis Sieval werkt voor Johan Kok.