Hoe God verdween uit Madurodam

De leegloop van kerken treft miniatuurstad Madurodam onevenredig hard. Dat zei directeur Joris van Dijk bij de heropening van het park op zaterdag 7 april, waar onder meer beschermvrouw van de kleinste stad van Nederland, Koningin Beatrix, bij aanwezig was. “Onze kerken, toch al niet zo groot, krimpen snel. Te snel.”

“De kerken die er staan worden steeds kleiner, ook worden oudere en meer gammele kerken, niet meer vervangen”, aldus Van Dijk. Wat de oorzaak van de krimp van de kerken is durft de directeur niet te zeggen. Wel heeft het volgens hem invloed op de bezoekersaantallen: “Het aantal bezoekers van de kerkjes loopt terug.”

Mensen gaan volgens Van Dijk veel liever op zondag bij de interactieve waterkeringen of vliegveld Schiphol kijken dan bij bijvoorbeeld de Sint Jan. “Ook de trein is op zondag populairder”, ziet de directeur. “We hebben het nog geprobeerd met een Rooms Katholieke Kerk die we op zondagochtend in alle vroegte lieten luiden. Dat leverde een rechtszaak op, maar voor de bezoekersaantallen mocht het niet baten.”

Toch ziet de directeur het positief in voor de kerken in het ministadje, en burgemeester Djoeke Siemssen valt hem daarin bij: “We zien de daling van het kerkbezoek bij Madurodam afnemen. Dat gespetter met water heb je ook weleens gezien en de trein maakt ook steeds hetzelfde rondje om de kerk.” Daarnaast is volgens de directeur de Sint Jan met miniatuurengel met miniatuurmobiel en zelfs miniatuurbereik een belangrijke trekker.

Ook komen bij de miniatuurstad regelmatig klachten binnen over de gebrekkige scheiding tussen kerk en staat. Burgemeester Siemssen, de eerste gekozen burgemeester van Nederland, kan de klachten begrijpen en zegt dat hij en de raad terughoudend zijn in het laten maken van nieuwe kerken. Verschillende kerken uit onder meer Amsterdam, Utrecht, Gennep, Maasdijk en Den Bosch hebben een plaatsje gekregen in de miniatuurstad.

Advertenties

20 responses to “Hoe God verdween uit Madurodam”

 1. Thomas O. says :

  Er is duidelijk gebrek aan groot geloof in madurostad.

 2. joost says :

  als overal geluiden klinken dat kerken het grootser moeten aanpakken om voldoende bezettingen in de kerk te krijgen/houden dan valt zo’n inkrimping als in madurodam natuurlijk niet mee.
  Misschien alleen voor diegenen die kleingeestig zijn?
  joost

 3. van Kerstenen says :

  Toch zijn de kerken daar wel laagdrempelig.

 4. Vera van Haarlem says :

  Misschien een keer een speciale collecte houden voor een evangelisatie-groepje met gele bundels in de hand en een gitaar op het kerkplein?

 5. joost says :

  wat kan een mini collecte voor een mini groepje met een heel klein bundeltje en gitaartje nu voor een bedragje opleveren? dat zet geen zoden aan de dijk. 😉
  joost

 6. joost says :

  vergader u oh klein gelovigen en begeef u naar de kerken in madurodam waar u geloof op maat zal worden aangeboden. 😐
  joost

 7. Thomas O. says :

  Geloof zo groot als een mosterdzaadje is natuurlijk al genoeg. Ben wel benieuwd of de mosterdzaadjes in Madurodam kleiner zijn. Ik heb nog niet gelezen: “…..Want geen zaadje is kleiner dan het Madurodamse mosterdzaadje…..”

 8. Vera van Haarlem says :

  @joost als je er maar groot geloof voor hebt kan zo’n mini-collecte flink opleveren 😉

 9. joost says :

  Vera van Haarlem
  alleen maar kleingeld, 1 en 2 eurocent muntjes, dan moet je wel erg hard geloven om daar nog een flink bedrag van te kunnen maken. 😆
  joost

 10. joost says :

  Mensen gaan volgens Van Dijk veel liever op zondag bij de interactieve waterkeringen of vliegveld Schiphol kijken dan bij bijvoorbeeld de Sint Jan

  doe net als de supermarkten, zet de atractiesen de minder bezochte items naast elkaar, dan profiteren ze van elkaar.
  joost

 11. Dutch Hermit says :

  @Joost
  Zou een miniatuursupermarkt naast de miniatuurkerkkerk nu echt (miniatuur)zoden aan de dijk zetten?

 12. afolus says :

  @DH
  Zouden miniatuurzonden sneller worden vergeven…?

 13. Dutch Hermit says :

  @Afolus
  Sneller weet ik niet. Miniatuurzonden hebben wel minder vergeving nodig en een miniatuurhel schijnt ook niet zo verschrikkelijk te zijn. Aan de andere kant is een zoemende miniatuurduivel op je slaapkamer enorm irritant en moeilijk dood te krijgen. Zelfs “I.J.N.”

 14. joost says :

  D.H
  miniatuurmensen ervaren hun miniproblemen w.s. net zo enorm als wij. 🙂
  joost

 15. Dutch Hermit says :

  @Joost
  Kabouters, dwergen en andere miniatuurmensen zijn heidens, lees ik altijd op gristelijke conspiracywebsites 😉

 16. joost says :

  D.H
  dat vinden die mini mensen nu weer van reuzen zo als wij. 🙂
  joost

 17. Dutch Hermit says :

  @Joost
  Hebben die minimensen ook miniatuur conspiracywebsites over heidense reuzen? 😉

 18. joost says :

  D.H
  natuurlijk, daar kunnen minimensen reuzengroot in zijn terwijl grote mensen in sommige dingen heel klein(geestig) kunnen zijn.
  🙂
  joost

 19. joost says :

  D.H.
  reuze kleingeestig
  joost

 20. djoeke says :

  Wel echt geestig dat ik word geciteerd zonder ook maar iets van dit alles te hebben gezegd. nog geestiger: ik ben een meisje en niet zoals de tekst doet vermoeden een jongen.