De 10 beste innovaties voor de kerk


Wie bedenkt de meest exotische, bizarre, extreme of satirische innovatie voor de bestaande kerk? Onze prijsvraag van vorige week leverde tal van nuttige inzendingen op, waaruit de GG-redactie tijdens een nachtelijke bidstonde de 10 beste heeft gekozen. In willekeurige volgorde:

1. Het geld-detectorpoortjeEen geld-detectorpoortje bij de ingang, zodat de leiders van de kerk meteen weten wat iedereen op zak heeft en hoeveel de pot dus wel niet kan opleveren aan het eind van de samenkomst!

Idee: Jeroen.
Oordeel van de jury: ‘Briljant in z’n eenvoud. Maar hoe detecteer je papiergeld?’2. De geestelijke stemmingsindicator

Een kansel-lichtbak met een pijl omhoog en omlaag. De betreffende pijl licht op wanneer kerkleden tijdens de dienst d.m.v. een sms een upvote of downvote geven. Dit kan worden gecombineerd met een betaald telefoonnummer.

Om teveel downvotes te voorkomen is het zaak dat predikanten hun preek goed laten aansluiten op de gemoedstoestand van hun toehoorders. Nu is het vaak zo sneu dat sprekers moeten gissen, wat blijkt uit hun welkomstwoorden of het openingsgebed: ‘Misschien bent u hier gekomen met veel vragen in uw hart’, ‘misschien heeft u een drukke week achter de rug en verlangt u naar…,’ ‘misschien heeft u deze week veel droevige dingen meegemaakt en…’ Dat gissen kan zekerheid worden door de toehoorders bij de ingang het juiste petje te laten kiezen. Rode petjes voor ‘boos!’, oranje voor ‘druk!’, blauwe voor ‘depri’, etc. Als het de spreker lukt om gedurende de bijeenkomst die gemoedstoestand af te leggen, kan het petje af.

Idee: Ruub en Hendrik.
Oordeel van de jury: ‘Goed voor de betrokkenheid van de gemeente bij de preek en het levert door het betaalnummer nog geld op ook!’3. De automatische preekgenerator

Gemeenteleden voeren bij binnenkomst in de kerk een aantal trefwoorden of thema’s in. De voorganger krijgt vervolgens de vraag op zijn schermpje: ‘Wilt u een gereformeerde preek? Kies dan a. Wilt u een evangelische preek? Kies b.’ Enzovoort. Als de voorganger zijn keuze heeft gemaakt, zoekt de generator automatisch de juiste bijbelteksten uit en componeert de preek. Afdrukken ja/nee en klaar! Eventueel goed te koppelen aan een speciale module die de bijpassende gezangen uitzoekt.

Idee: Flipsonius.
Oordeel van de jury: ‘Dit scheelt predikanten enorm veel tijd, waardoor kerken waarschijnlijk wel met een halve predikantsplaats toekunnen.’


4. De bevindelijke predikantenwaag


Een volautomatisch ‘gewogen-en-te-licht-bevonden-systeem’ incl. klapluik voor op de kansel in de behoudende flank. Naar keuze te bedienen door de ambtsdragers, de uitverkorenen of de manslidmaten.

Idee: Van Kerstenen.
Oordeel van de jury: ‘De meest kansrijke bevindelijke innovatie.’5. Technische Oecumene-software

Om kerkfusies soepeler te laten verlopen zou er software ontwikkeld moeten worden die realtime van evangelisch naar reformatorisch of katholiek kan vertalen en andersom. Bezoekers van alle denominaties kunnen dan naar dezelfde kerk gaan en dezelfde preek luisteren. Met behulp van een koptelefoon en iPad kunnen ze alles in hun eigen ‘taal‘ volgen. Met een liedmodule wordt het helemaal leuk. Als dan een lied wordt gespeeld hoort de ene via de vertaalsoftware psalmen op hele noten, de ander Psalmen voor Nu en de echte happy clappy hoort Hillsongs-liedjes. Op die manier kunnen alle denominaties weer samen één kerk worden. Dan zijn er ook minder gebouwen nodig, wat een hoop geld oplevert.

Idee: Bram van Dijk.
Oordeel van de jury: ‘Wie had ooit gedacht dat moderne techniek de ware oecumene voort zou kunnen brengen? Wij zeggen: doen!’

6. Special Effects in de kerkdienstHet verspreiden van toepasselijke geuren (lijk-, zoete-, zalf-, etc.) tijdens het zingen van Opwekkingsliederen. Kan ook goed worden gecombineerd met rookmachines en goudglitterverspreiders.

Idee: Mafchauffeur.
Oordeel van de jury: ‘In winkels wordt geurbeleving al op grote schaal toegepast om de verkoop te beïnvloeden, maar in de kerk nog nauwelijks. Hier liggen grote kansen.’7. De Shabba Tongentaalgenerator

Gemeenteleden van met name de hervormde en reformatorische kerken lopen veel zalving mis doordat zij niet in tongen spreken. De predikant weet zelf vaak ook niet hoe hij/zij deze zalving over moet dragen of heeft deze zelf ook niet. Een tongentaalgenerator kan daarbij helpen. Gemeenteleden kunnen thuis in hun browser de Nederlandse tekst ingeven van de boodschap die ze in de kerk willen doorgeven en de generator levert de juiste tong en uitspraak aan. Ook is het mogelijk om een boodschap die in tongentaal wordt doorgegeven terug te vertalen naar gewoon Nederlands.

Idee: Dutch Hermit.
Oordeel van de jury: ‘Dit eenvoudige idee heeft de potentie een ware opwekking te ontketenen, waardoor velen tot geloof zullen komen.’8. Zondagse wellness en fitness

Een kerdienst leent zich bij uitstek voor een combinatie met wellness- en fitness-activiteiten. Denk aan makkelijke relax-stoelen die je in een aangename ligstand kunt zetten terwijl je de dienst volgt op een groot wit doek in de nok van de kerk, dit alles terwijl je profiteert van een goede voetwassing (echt bijbels) en eventueel een behandeling door een pedicure. Ook een scheerbeurt voor de heren of een schoonheidsbehandeling voor de dames behoort tot de mogelijkheden. En dit alles onder het genot van een goed bakkie koffie of thee en sfeervolle muziek.

Maar ook fitness behoort tot de mogelijkheden. Je moet op zondagochtend bij de kerkgang toch altijd al slalommen tussen de hardlopers en wielrenners door. Wil de kerk op een innovatieve manier ook aan de behoefte van de Nederlandse bevolking voldoen dan is de plaatsing van loopbanden en hometrainers in de kerkzaal een mooie optie! Het ‘gaan van de tweede mijl’ kan dan letterlijk worden gedemonstreerd. Ook zullen de sportievelingen de energie opwekken die nodig is om de lampen brandend te houden.

Idee: Joost en Hendrik.
Oordeel van de jury: ‘Een sandwichformule van welness – preek – fitness kan de kerk in Nederland weer op de kaart zetten. Wellicht dat dan zelfs Boele Ytsma voor de kerk behouden kan blijven.’

9. De Lucifer-woe-hoe-haa-knop


De Lucifer-woe-hoe-haa-knop kan worden ingedrukt op het moment dat de beamer weer eens niet werkt, de microfoon het begeeft, of de opbrengst van de collecte tegenvalt. Na het indrukken van de knop is een duivelse lach te horen.

Idee: Ruub.
Oordeel van de jury: ‘In evangelische gemeenten speelt de geestelijke strijd zich vooral af rond het podium en dit apparaat helpt de gelovigen om geen moment geestelijk te verslappen.’


10. De laatste-licht-regelaar

Een bewegingssensor, gekoppeld aan het lichtnet, zodat de laatste bezoeker die de kerk verlaat het licht niet eens meer hoeft uit te doen.

Idee: Ruub.
Oordeel van de jury: ‘Met stip de meest cynische innovatie.’


En de winnaar is…

Welke van deze 10 innovaties is het meest exotisch, bizar, extreem of satirisch? Wij vinden nummer 9, de Lucifer-woe-hoe-haa-knop van Ruub, met deze criteria de beste innovatie. Hij wint de satirische novelle Chrisneyland van Otto de Bruijne. Mail ons even je postadres, dan komt het boekje naar je toe. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd, maar uiteraard wel gereageerd. 🙂

Disclaimer: Waar innovaties en vernieuwingen worden toegepast is het van essentieel belang dat de betrokken kerkmedewerkers de nodige zorgvuldigheid betrachten bij het gebruik ervan. Zelfs een basale usb-stick kan namelijk acuut een crisis in de lokale gemeente veroorzaken.
 En dat moeten we natuurlijk niet willen met z’n allen.

Advertenties

14 responses to “De 10 beste innovaties voor de kerk
”

 1. rob says :

  He, wat jammer, ik dacht dat we misschien nog mochten stemmen 😦
  Hoewel het niet te doen is om te kiezen.
  Ik had me zelf het meest verheugd op dat luik.
  De minste innovatie vond ik eigenlijk het goudstof, de speciale effecten.
  Het is te gewoon geworden.
  Tijdens elke meet-up van de Dwaze Schare zijn we bedolven onder meters goudstof, en hebben we vele uren in hemelse wolken verkeerd.
  Zelfs de meest speciale ervaringen gaan een keer vervelen.
  (stel je voren dat je elke dag in de grootste achtbaan ter wereld zit, zelfs dat gaat vervelen)

  Ruubs negende idee vind ik eerlijk gezegd een beetje gejat van het spookhuis.

  Ruubs bekroonde idee is natuurlijk wel echt briljant is voor de PKN 🙂

  Het is ook nog eens een praktisch idee.
  Als je licht laat branden, terwijl je kerkgebouw nog jaren leeg staat,omdat de huizenverkoop gestagneerd is, is dat een behoorlijk kostenplaatje.
  Met een leeggelopen kerk (=geen collecte) kan je

  De kachel hoef je niet uit te zetten, want die brandt nooit 🙂
  Koffiedrinken na een dienst is in de meeste gemeenten maar 1 keer per maand. Je hoeft dus ook niet bang te zijn dat je het plaatje aan hebt laten staan.

  Maar de rest van kerkelijk Nederland, die nog jaren in de kerkbank moet slijten, laat Ruub toch lelijk in de kou staan, zonder innovatie 😦

 2. rob says :

  he een zinnetje vergeten tijdens mijn briljante betoog.
  Met een leeggelopen kerk (=geen collecte) kan je zo’n rekening nooit meer betalen.
  Een rechtgeaard PKN-christen ligt hier zijn leven lang nog wakker van.

 3. Jeroen Mank says :

  Sorry. Nog niet eens het hele topic gelezen.
  Maar ik kreeg meteen bij het lezen van de titel.de associatie met Robert Longs “Jacob”
  Leidje: http://www.juzp.net/bqGAO2Ozjj2SR
  Tekst: http://www.musicfrom.nl/songteksten/long,_robert/jacob.html

 4. plant says :

  Ik krijg een stem door: ‘Woe hoe haa!’

 5. Ruub says :

  Yes, gewonnen! Fantastisch, ik stuur mijn gegevens snel op.

 6. flipsonius says :

  @Ruub
  van harte! Het kan niet op, eerst geslaagd voor je revivalist examen en nu dit.

  ps je ontkomt er natuurlijk niet aan dat je nu ook een recensie voor GG moet schrijven over het boek van de Bruijne 😉

 7. joost says :

  ruub
  van harte, en ja, die resencie schrijven lijkt me wel een goed plan. 😉
  joost

 8. Ruub says :

  @Flipsonius, @joost,
  Dank! Ennuh, uiteraard, fair enough.

 9. bramvandijk says :

  Glorie, ik heb de shortlist gehaald!
  Felicitaties aan Ruub, fantastische innovaties, de laatste-licht-regelaar misschien nog wel beter dan de uiteindelijke prijswinnaar.
  (Of zegt dat vooral iets over mij…)

 10. rob says :

  @Bram
  Ruubs tiende idee vind ik ook veruit het beste idee 🙂 , al denk ik niet dat Pittig het met me eens is dat het idee vooral voor de PKN van belang is.

  Waar zit iedereen eigenlijk?
  We zijn als rotterdammers de enige die reageren.
  Ik hoop niet dat er veel GG-ers in een trein hebben gezeten gisteren, Het is hier angstwekkend stil.

 11. midas says :

  Ik dacht aan privé hokjes voor iedreen. Met volumeknop, lichtregelaar, massagetrilstoel, tv met dominee erop of andere kerken, afzuiging voor rokers, betaalautomaat voor collecte, thermostaat en airco. Verduistering voor als je

 12. shin says :

  Ja, je lacht erom, idee 9. Maar ondertussen wordt door verschillende mensen echt gevonden dat geluidsapparatuur opvallend vaakt stoort als ze wordt gebruikt voor gristelijke doeleinden. Dusssss…..