Inspectie SZW vindt kruis te zwaar
De inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) is een onderzoek gestart naar overtreding van de arbowet. Aanleiding hiertoe zijn de meldingen van misstanden en opgelopen letsel tijdens de processies rond Pasen van de afgelopen jaren. De resultaten zijn deze week gepubliceerd in het verkennend rapport ‘Risico inventarisatie religieuze handelingen Pasen’. Dit rapport meldt een aantal zaken die duidelijk verbetering behoeven. Deze verbeteringen willen we onze GG-lezers niet onthouden.
Eén van de zaken die in het onderzoek naar voren is gekomen en duidelijk verbetering behoeft, is het dragen van het kruis tijdens de processie. Daar waar de schrijn voornamelijk door meerdere mensen getild wordt en zodoende al snel wordt voldaan aan de norm, blijken de kruisen eigenlijk te zwaar om door één persoon gedragen te mogen worden. Wanner er gekozen is om ook te kruisigen, blijken de kruisigers vaak onervaren en de constructies onvoldoende. Het risico op rug- en ander letsel is zeer groot, zo stelt de inspectie.
De inspectie onderzoekt samen met het ministerie of er speciale richtlijnen moeten komen met betrekking tot het dragen in religieus verband. Tot die tijd is een ieder gehouden aan de arbowet en aanpalende regelgeving. Geadviseerd wordt om het kruis lichter te maken, bijvoorbeeld van piepschuim, het kruis met meerdere mensen te dragen, of te ondersteunen volgens de Maastrichtse methode. In dat geval wordt er een steunwieltje onder het kruis geplaatst om de drager te ontlasten. De diameter dient wel afdoende te zijn om ook op de kasseien uit de voeten te kunnen.
Naast de last die wordt gedragen zijn er ook andere zaken aan het licht gekomen. Zo blijkt in veel gevallen het schoeisel niet afdoende.
De inspectie ziet bij het schoeisel opvallend vaak dat deze niet is toegerust op de werkzaamheden die verricht worden. Het schoeisel is vaak open van aard en ontbeert de benodigde stalen neus, correcte pasvorm en CE-markering. Naast het schoeisel zijn er ook op- en aanmerkingen over de kleding. Deze is vaak niet warm genoeg en voldoet net als het schoeisel niet meer aan de eisen van deze tijd.
Als toegift adviseert de inspectie om bij de route rekening te houden met de breedte van de processie. Inspecteurs zien regelmatig dat er is gekozen voor een route over smalle kronkelige paden en steegjes, terwijl er een beter begaanbare en bredere weg voorhanden is. De inspectie adviseert dan ook omwille van de veiligheid de brede weg te kiezen. Mocht de processie eindigen op een smal pad, dan kan men het beste zo lang mogelijk op de brede weg blijven en pas op het laatst het smalle pad kiezen.
Het Bisdom Utrecht wil nog niet ingaan op de consequenties van dit rapport, maar geeft wel alvast te kennen dat bij het dragen van het kruis ook gekeken wordt naar het fysieke gestel van de drager.
14 Reacties op “Inspectie SZW vindt kruis te zwaar”
Trackbacks / Pingbacks
- 23 april, 2012 -
Dus anno 2012 had Jezus Golgotha niet eens bereikt. Tenzij de VW Transporter van Simon van Cyrene geconfisqueerd was natuurlijk.
Bisdom Utrecht = Bisdom Rotterdam, neem ik aan?
helemaal mee eens, in deze tijd kunnen de mensen beter in trainingspak en op sportschoenen op een vorkheftruck gaan zitten waarmee ze hun zware kruis vervoeren.
Je moet met je tijd meegaan.
joost
Het is duidelijk: in Nederland zou Jezus nooit gekruisigd zijn. 🙂
Moet er dan ook niet een Milieu Effect Rapportage (MER) komen?
johan
natuurlijk wel, alleen op een arbo-vriendelijke manier.
joost
@ Jjoop. Nee. Bisdom Utrecht is het Aartsbisdom waar de opperpriester van Nederland, kardinaal Wim Eijk het wierookvat zwaait.
jeroen mank
dan mag die kardinaal ook wel uit kijken, straks gat de arbo dienst ook nog eisen stellen aan het wierook vat, 😦
joost
UPDATE: Dit bericht van GG is doorgeplaatst op Arbo Online en verschijnt nu op allerlei regelgevingssites. Binnenkort kamervragen?
http://www.arboonline.nl/nieuws/inspectie-szw-vindt-kruis-te-zwaar.184573.lynkx?thema=Arbeidsmiddelen
🙂
geweldig!
misschien die kleine lettertjes onderaan het bericht wat aanpassen 🙂
UPDATE: We hebben er een bericht van gemaakt:
https://goedgelovig.wordpress.com/2012/04/23/het-is-bijna-niet-te-geloven/
OMG LOL! En Max Pam heeft het bericht ook overgenomen als serieus item 🙂
En daarna moet de inspectie zich ook gaan richten op wat er gebeurd tijdens en kort na de kruisiging. Is men er zich wel van bewust dat de kruisiging dodelijk kan zijn.
Zijn de genen die gekruisigd worden daarvan op de hoogte gesteld?
Kan men niet zoeken naar een alternatief? 😉
joost