G500 wil grote veranderingen in de kerk

Het zal je niet ontgaan zijn: vijfhonderd gristenen, beter bekend als de G500, hebben een visie voor de toekomst van de kerk die, wat hen betreft, past bij de tijd waarin we leven én rekening houdt met de uitdagingen waar we nu, maar vooral ook in de toekomst, tegenaan lopen. De initiatiefnemers zijn Martin Koornstra, David de Vos en Mattheüs van der Steen. Motto: “We zetten de kerk op z’n kop.”

Met vijfhonderd gristenen willen de drie initiatiefnemers diverse kerken bezoeken, gedoopt worden of belijdenis doen, lid worden en dan drie punten inbrengen tijdens ledenvergaderingen. “We willen geen discussie. We worden geleid door de geest en droppen onze standpunten. Als er niet over nagedacht wordt, slaan kerken de spreekwoordelijke plank mis,” aldus Van der Steen. Koornstra is iets genuanceerder en zegt: “We merken dat er weinig focus ligt op sommige vlakken. Dit heeft met name te maken met de vergrijzing in de kerk. Het is onze roeping daar nieuw bloed door te laten stromen.”

De drie punten met hun toelichting en commentaar van de initiatiefnemers:

1. G500 over onderwijs
Uitgangspunt: Hosea 4:6a: “Mijn volk gaat te gronde door het gebrek aan kennis.”
Steeds meer draait de samenkomst om het gevoel. De Vos zegt: “Emotie speelt wel degelijk een grote rol, maar we zien dat het fundament, onderwijs, op een steeds lager pitje komt te staan.” Vlaggen zwaaien is prima, maar wat ben je aan het doen als je niet eens weet wat de Bijbelse(!) boodschap is van bijvoorbeeld de paarse vlag?

2. G500 over de zorg
Uitgangspunt: Lukas 10:34: “Hij ging naar de gewonde man toe, goot olie en wijn over zijn wonden en verbond ze. Hij zette hem op zijn eigen rijdier en bracht hem naar een logement, waar hij voor hem zorgde.”
“We moeten zorgen voor een atmosfeer-shift. Iedereen is zo kritisch, daar moeten we ook voor zorgen.” Aldus Van der Steen.

3. G500 over werken
Uitgangspunt: 2 Tessalonicenzen 3:10: “Toen we bij u waren, hebben we herhaaldelijk gezegd dat wie niet wil werken, niet zal eten.”
Werken is naast onderwijs het tweede fundament. Zonder werk geen eten zegt de Bijbel. De Bijbel zegt ook, dat als je geld geeft aan de armen, je dat eigenlijk aan Jezus zelf overmaakt. Niets is belangrijker dan Jezus. Maak dus je geld over naar Stichting TRIN, ABN-AMRO 46.04.58.507 of vul een machtiging in.

Lees HIER meer over de G500.

Advertenties

15 responses to “G500 wil grote veranderingen in de kerk”

 1. joost says :

  Ik denk niet dat je sichting TRIN echt onder de armen kan rekenen, dus geld dat je naar hen overmaakt maak je niet aan jezus over, maar aan de aardse geldwolven die er toch echt zelf voor zullen moeten werken want als ze niet werken zullen ze ook niet eten.
  En als Niets belangrijker is dan jezus doe ik wel Niets. Dat is ook meteen een stuk eenvoudiger.
  joost

 2. bramvandijk says :

  😀
  Maar ik mis eigenlijk David Sörensen in dit verhaal:
  4. G500 over welvaart
  Uitgangspunt: Job 42:10 “Nadat Job voor zijn vrienden had gebeden, bracht de HEER een keer in het lot van Job en hij gaf hem het dubbele van wat hij eerder bezat.”
  De bijbel zegt dat wie bidt ook rijk zal worden. Dus ook als je zoals de rijke jongeling alles weggeeft, of als god het zoals bij Job tijdelijk van je afneemt, dan is dat niet het einde van het verhaal. Nee, god zegent daardoor en geeft je het dubbele terug!

 3. mafchauffeur says :

  @bram: maar wat is dan het dubbele van 14 mille schuld?

 4. flipsonius says :

  @Bramvandijk
  Schiet me opeens het LEGO-liedje te binnen….’ met bidden kun je alles krijgen, een boot, een vliegtuig of een trein’….en zo verder 😉

 5. Wilfred says :

  @MC: Duh? 28 mille schuld?? En ge moet u wel gezegend voelen… 🙂

 6. joost says :

  bramvandijk
  prachtig hoor dat verhaal van job.Toch liet god, terwille van zijn weddenschap met de duivel , wel eerst jobs vrouw en kinderen creperen, en geloof me, die zijn onvervangbaar, maar daar wordt in het hele verhaal niet over gerept, vrouw en kinderen waren dus nog minder waard dan dan geld en goederen?

  mc
  volgens mij stond er dat er verdubbeling was van zijn bezittingen, een schuld is geen bezit dus wanneer je een schuld hebt van 14 miljoen en je bezit wordt verrdubbled dan houdt je, volgens mij, een schuld over van 7 miljoen. Of denk ik nu te logisch?
  joost

 7. akismet-8650e8dc979771677a3391d401079ad4 says :

  Sinds wanneer is onderwijs* het fundament? Hadden we niet een ander Fundament?
  *bijbelse kennis over paarse vlaggen

 8. Dutch Hermit says :

  @Mafchauffeur en Wilfred
  Ik heb geen schuld. Wordt me dan de schuld die ik heb ook nog afgenomen? 😉

 9. Dutch Hermit says :

  @Joost
  Heb je wel gezien dat Job maar een keer het aantal kinderen dat hij verloren heeft krijgt, terwijl hij van zijn bezittingen het dubbele krijgt. Vaak wordt geïnterpreteerd dat Job eigenlijk nu ook het dubbele aan kinderen had, dat die eerste kinderen wel waren omgekomen, maar daarmee niet weg waren.

 10. Johan says :

  Ik zou het best een leuk idee vinden voor de kerk als niet TRIN, maar echte vernieuwers de handen ineen zouden slaan.

 11. joost says :

  D.H
  ik beweer niet dat job het dubbele aantal kinderen kreeg na het verlies van de eerst maar dat hij andere kinderen kreeg toen god eindelijk had besloten dat hij, in zijn idee, de weddenschap had gewonnen. En mijn punt is dat je kinderen niet kunt vervangen.
  joost

 12. crazyron says :

  De bijbelse boodschap van de paarse vlag. Laat me niet lachen. Ben geen fan van honing uit de rots: paars is een mengsel van VVD blauw en PvdArood zou je zeggen maar nee het staat voor koningschap en overwinning!!

 13. Wilfred says :

  @TommyLee: Dat is toch duidelijk? Purper! De kleding van de groten der aarde. En weet je wat het mooiste is? Dat jij daar als koning en priester ook nu al in rond mag lopen!! 🙂

 14. Dutch Hermit says :

  @Joost
  Het idee dat je uit Job kan halen is precies hetzelde, namelijk dat je kinderen niet kan vervangen. Dat is precies wat ik net zeg.

 15. joost says :

  D.H.

  18 Als deze nog sprak, zo kwam een ander, en zeide: Uw zonen en uw dochteren aten, en dronken wijn, in het huis van hun

  broeder, den eerstgeborene;
  19 En zie, een grote wind kwam van over de woestijn, en stiet aan de
  vier hoeken van het huis, en het viel op de jongelingen, dat ze stierven; en ik ben maar alleen ontkomen, om het u aan te zeggen.

  Vaak wordt geïnterpreteerd dat Job eigenlijk nu ook het dubbele aan kinderen had, dat die eerste kinderen wel waren omgekomen, maar daarmee niet weg waren.

  Joost
  Het idee dat je uit Job kan halen is precies hetzelde, namelijk dat je kinderen niet kan vervangen. Dat is precies wat ik net zeg.

  Dood is voor mij toch echt werkelijk weg, verdwenen, foetsie. en ik kan uit je reactie onmogelijk je bewering dat je hiermee zegt dat je kinderen niet kunt vervangen,
  Je boodschap is niet duidelijk.
  joost