TRIN geeft oplichter Mel Tari podium

TRIN heeft het breed aangekondigd: Mel Tari, de man van de opwekking in Indonesië en schrijver van de opzienbarende bestseller ‘Like a mighty wind’ komt naar Nederland. Tijdens de Revival Week van 20 t/m 29 april zal hij gelovigen in ons land toerusten. De goedgelovige redacteuren van Uitdaging, het blad dat zich door TRIN laat sponsoren, namen het meteen braaf over. Dat iemand claimt over het water van een rivier te zijn gelopen, gif te hebben gedronken, macht te hebben uitgeoefend over tijgers en krokodillen, en water in wijn te kunnen veranderen, is blijkbaar heel normaal en geloofwaardig. Maar zelfs al zou Tari over goddelijke krachten beschikken, dan hebben die hem niet geholpen toen hij in 1994 door een rechtbank in Orange County, Californië, werd veroordeeld voor oplichting. Hij moest van de rechter 1,1 miljoen dollar terugbetalen aan een vrouw die hij voor 4 ton had getild.

De vrouw, Christine Kline, een voormalige zendelinge van Jeugd met een Opdracht, vertelde Tari over een erfenis die ze had gekregen. Tari bood aan een Trust Fund voor haar op te zetten, maar verpatste haar belangen en gebruikte het geld voor zijn eigen resort. Vervolgens claimde Tari dat het geld een gift van de vrouw was geweest. De rechter maakte er korte metten mee en veroordeelde Tari voor oplichting en fraude. Christianity Today en de LA Times hebben erover bericht. Het eerste medium spreekt over 400.000 dollar oplichting en 750.000 schadevergoeding, het tweede over 475.000 oplichting en 250.000 schadevergoeding. Tari zou als evangelist meer dan 2,7 miljoen dollar waard zijn.

Je vraagt je af waarom TRIN keer op keer dubieuze figuren een podium verschaft. Eerder gebeurde dat op de veelbesproken Heaven on Earth-conferentie van 2008. De Canadese ‘profeet’ Wesley Campbell harkte toen voor TRIN een megacollecte van 500.000 euro binnen. Maar Campbell was in 2006 in Canada gearresteerd omdat hij – net als gewezen Berea-voorman Rob Allart – in zijn positie als voorganger gelovige investeerders had geworven voor een ponzi-zwendel. Om negatieve publiciteit te voorkomen, trof hij een schikking met de Canadese justitie. Maar voor TRIN geen enkel probleem. Zolang de man maar geld binnenhaalt. De besteding van de collecte is door TRIN nooit duidelijk verantwoord.

In die tijd was CP Helms, de prosperity-verkondigende voorganger van de destijds door TRIN gestarte (en later afgescheiden) LEEF-gemeente, ook goed bij de pinken. Van de ene op de andere dag maakte hij zich uit de voeten, de gemeente in verwarring achterlatend. Volgens bronnen vanwege een hoge claim van de Belastingdienst. Hij had enkele jaren geen premies betaald voor mensen die hij in dienst had.

Dat TRIN-CEO Mattheüs van der Steen weinig kritisch vermogen heeft als het gaat om met wie hij in zee gaat, bleek al in zijn jonge jaren. In 1998 heeft hij met geld van vele gevers rond jeugdkerk Jesus is the Rock een schip aangekocht, de Prince Albert. Althans, dat dacht hij. Degene die het schip wilde verkopen bleek een oplichter te zijn, met als gevolg een schadepost van 125.000 gulden.

Het is triest dat mensen die ‘in de dienst aan God staan’ de boel besodemieteren. Het is nog triester dat een organisatie daar haar ogen voor sluit en deze mensen gewoon een podium blijft verschaffen.

Advertenties

73 responses to “TRIN geeft oplichter Mel Tari podium”

 1. mafchauffeur says :

  In januari 2010 is een optreden van de uitgenodigde Tari op het laatste moment afgezegd door de organisator, Pepperdine University:

  http://www.pepperdine-graphic.com/news/one-for-one-convo-rescinds-invitation/

  Het kan dus wél: gewoon even bellen. “I’m sorry Mel, we have a sound reputation to keep up” 🙂

 2. Flip says :

  @maf,

  Je vergeet dat Mattheus en Rebekah goed bevriend zijn met Mel Tari en onlangs nog enige tijd bij hen hebben doorgebracht. Wellicht trucjes uitwisselen?

 3. aafkej says :

  Daar zit natuurlijk een luchtje aan.
  Evangelisten die goed zijn voor miljoenen dollars en in het bezit van een eigen vakantieresort doen het voorbeeld van Jezus, die naar het schijnt een tamelijk sober leven leidde, geen goed.

 4. rob says :

  @GG

  Je vraagt je af waarom TRIN keer op keer dubieuze figuren een podium verschaft. Eerder gebeurde dat op de veelbesproken Heaven on Earth-conferentie van 2008. De Canadese ‘profeet’ Wesley Campbell harkte toen voor TRIN een megacollecte van 500.000 euro binnen.

  Vraag en antwoord 🙂
  Die grote figuren zijn nog handiger dan Mattheus in het bij elkaar harken van megacollectes.
  En Nederlanders hebben natuurlijk een soort houding van: als het uit het buitenland / Amerika komt zal het wel goed zijn.

  Op zich is het slim v Trin.
  Je kan niet jaren achter elkaar op dezelfde manier geld ophalen. Mensen , zelfs goedgelovige trinners , worden je op een bepaald moment zat 🙂

 5. mafchauffeur says :

  @Flip: sorry, dat wist ik niet. Dat maakt alles anders.

  Laffe streek eigelijk van zo’n universiteit. Een Gezalfde Gods weigeren vanwege een oude veroordeling door een goddeloze rechtbank (in California – nou dan weet je het wel), terwijl het slechts een vervelende miscommunicatie betrof.

  Trucjes uitwisselen lijkt mij uitgesloten. Zo is Metjoe niet. Het was eerder eerder gezamenlijk zwelgen/zich verheugen in onbegrepenheid/vervolging.

 6. mafchauffeur says :

  @aafkej: maar als zo’n vakantieresort (met paarden?) nu zoveel cash genereert dat je dat kunt inzetten in het Koninkrijk?

  B2K, zogezegd. 🙂

 7. aafkej says :

  Apart dat een Indonesier die in zijn eigen land met deze wonderverhalen honderden miljoenen moslims kan bereiken een stem hoort om naar de USA te gaan. Er wordt ook benadrukt dat het een eenvoudige kleine man is. Dat “geeft ook zo lekker weg…” 😦

 8. Flip says :

  @aafke,

  Mel Tari komt uit West-Timor, een eiland in het zuiden waar Indonesie, waar slechts 8% Moslim is.

  http://www.tynaarlowesttimor.nl/?q=node/2

  HIj is slechts enkele maanden betrokken geweest bij deze ‘opwekking’ en reist al 40 jaar de wereld over om er over te vertellen.

 9. mafchauffeur says :

  HIj is slechts enkele maanden betrokken geweest bij deze ‘opwekking’ en reist al 40 jaar de wereld over om er over te vertellen.

  Heel Bijbels hoor – Jezus’ discipelen deden niet anders. 🙂

 10. Flip says :

  @maf,

  De discipelen werden er niet zo rijk van!

 11. Pittig says :

  Benieuwd welke verhalen Mel Tari over deze reis naar Nederland later in een boek gaat vertellen.

  “I came to the Netherlands and preached the gospel message of power, signs and wonders. The people fell to their feet and wept over their sins for they saw their lack of faith. It was revealed to them that they were not millionairs and didn’t own a luxury resort. All those things were obvious signs of their doubt and luke warm faith. With the help of a young preacher called Matthew Rock I converted all of the Dutch and all 35 million of them became firm believers in the gospel of wealth and blessing. Thus a World Economic Crisis was averted as they reaked in loads of money from hell-bound unbelievers.”

 12. mafchauffeur says :

  @GG: geweldig, die nieuwe banner!!!

  *collecte verwacht voor rekeningen advocaat*

 13. Pittig says :

  En dan te bedenken dat zoveel gelovigen dachten dat er echt wonderen waren gebeurd en daardoor de evangelische kant uitgingen…

  Wat te denken van dit wonder uit het boek van Mel Tari?

  In Indonesia, God sends a group of Pentecostal children on an evangelism trip to a neighboring village (apparently without parental supervision). God tells the children to go straight to the village without stopping, but, on the way, the children pass a fruit tree and decide to stop and eat some fruit. They take off their nice clothes first so as not to get them dirty while climbing the fruit tree.

  Soon, the children are playing and munching happily, but all that comes to a crashing halt when they look around and discover that their clothes are gone. Then they see the clothes–way up in the top of a huge tree that they cannot climb.

  God is punishing the children for their disobedience. The children cry and pray and repent, and so God speaks to them and tells them to send one of the boys to climb the tree. The boy doesn’t think he can do it, but when he starts climbing the tree, his hands and feet stick to the bark like a spider. He scampers up the tree and retrieves the clothes, and the children continue their evangelism trip.

  Het commentaar van degene die dit verhaal op het Google forum postte:

  This whopper appears to have originated in the twisted mind of Mr. Mel Tari. It is one of many, many ghastly lies promoted in his books Like a Mighty Wind and Gentle Breeze of Jesus. According to Mel, there was a Great Revival in Indonesia, during which people were raised from the dead, evangelists walked on water, amazing healings occurred, and water was turned into special God-brewed nonalcoholic wine. Too bad nobody got any pictures.
  The most disturbing thing about this story is that it reveals Mr. Tari’s
  twisted concept of God. In this story, God sounds like a schoolyard bully, stealing little kids’ clothes and holding them out of reach until the
  children start to cry.

  http://groups.google.com/group/alt.messianic/browse_thread/thread/74e1f944fb0c64cf

  Wat denken ze bij TRIN? Hoe meer leugens, hoe meer zegen?

 14. goedgelovig says :

  @mafchauffeur: Het is eigenlijk een oude banner van een paar jaar geleden. 😉

 15. joost says :

  Het is triest dat mensen die ‘in de dienst aan God staan’ de boel besodemieteren. Het is nog triester dat een organisatie daar haar ogen voor sluit en deze mensen gewoon een podium blijft verschaffen.

  Het zijn juist niet de mensen die in dienst van god staan, ze claimen dat alleen te zijn. Dat organisaties niet inzien dat dit soort mensen charlatans en profiteurs zijn is inderdaad diep triest.
  Wanneer personen of organiaties werkelijk in dienst van god zouden staan dan zouden zij, in navolging van jezus, een non-profit beleid hebben.
  Zo lang als ze het doen om er zelf van in luxe te kunnen leven zijn ze eerder in dienst van satan die ze daarmee diep plezieren. ( terwijl ze met zijn gekleurde eieren spelen.)

  pittig

  I converted all of the Dutch and all 35 million of them became firm believers in the gospel of wealth and blessing

  En als die allemaal “slechts” 5 euro betalen voor hun zielenheil dan zal hij diep tevreden (en stinkend rijk) zijn. 😉
  joost

 16. mafchauffeur says :

  mafchauffeur: Het is eigenlijk een oude banner van een paar jaar geleden.

  Ah, een opgewarmde prak. Geeft niet hoor – dat is het welvaartsevangelie van TRIN ook.

 17. Pittig says :

  Heb je zin in mooi opgediste leugens? Lees dan het boek Like a Mighty Wind.

  Maar mijn maag draait toch een beetje om als ik deze reviews van mensen lees:

  true accounts still relevant today
  Gebruikersrecensie – paul – Christianbook.com
  I read this book over 35 years ago when I first became a new believer. This people have a simple child-like faith in an Almighty Father who loves them. Either you can read this book and believe these …

  Review: Like a Mighty Wind
  Gebruikersrecensie – seekingHim – Christianbook.com
  absolutely loved this book- one of the best I have ever read. anyone claiming to be a christian needs to read it! i have already passed it on to have other friends read it and it has been just as powerful in their lives as well…

  Amazing account of the miraculous!
  Gebruikersrecensie – Marsha Odom – Christianbook.com
  I loved this book. It is a real faith builder of what we can believe God for. We must learn to walk in the supernatural as we live in perilous times and God is our true source for provision….

  Review: Like a Mighty Wind
  Gebruikersrecensie – Devra Dowell – Christianbook.com
  This is an excellent rendering of the baptism of the Holy Spirit on the Indonesian church in the 1960’s. It is just like when the Holy Spirit first fell on the apostles in the Bible. I loved the …

  Review: Like a Mighty Wind
  Gebruikersrecensie – CK Steinbrinck – Christianbook.com
  I don’t know why this book is listed as being written by Cliff Dudley. He only helped Mel Tari to write it. It is Mel’s story, and a very wonderful and miraculous one at that! Modern day miracles!! Excellent!

  Review: Like a Mighty Wind
  Gebruikersrecensie – Hernan Garcia – Goodreads
  I liked this book at first, cuz it highlights a lot the fact of appreciating the Bible because of what it is: the word of God. I liked the stories of the miracles He performed for meek people that …

  Review: Like a Mighty Wind
  Gebruikersrecensie – Luci Hoppe – Goodreads
  This is one of my favorite books- not for the writing, but for the testimonies of God it relays….

  Review: Like a Mighty Wind
  Gebruikersrecensie – David – Goodreads
  This is one of those books that you read wondering why “I” don’t encounter God in this way. A real faith bulider….

  😦

 18. Suzanne says :

  Wat erg allemaal, Ik praat alleen nog maar met een paar vrienden over het geloof, waar twee of drie in mijn naam vergaderd zijn, daar ben ik in het midden, weg met al die kerken en conferenties, laat in je dagelijks leven maar zien wat je gelooft zonder woorden.

 19. vertue4 says :

  Ach ja, Waarom zou je kleine projecten ondersteunen die met weinig geld en lokale mensen moeizaam doch gestaag aan de weg timmeren in Indonesië als je ook een flinke donatie kunt doen aan iemand die als tiener op de juiste tijd op de juiste plaats geweest schijnt te zijn? Als het toch om je eigen geestelijke welzijn gaat is dat veel makkelijker en effectiever: van iemand die ooit onbevestigd doden heeft opgewekt straalt toch meer autoriteit en potentiele zegen af dan een ploeterende ‘inboorling’ in een hutje zonder sociale media.

  Doet me trouwens denken aan nog een Indonesiër die hier binnenkort de geïmparteerde koloniale zegen komt terugbrengen: Petrus Agung die onder de apostolische bediening van Morris Cerullo hier zijn ding komt doen.

  Nog meer off topic (ik spaar verwijzingen naar rare conferenties) een citaatje, gewoon omdat ik zulke openlijke automatisch vertaalde persoonsverheerlijking nog niet eerder ben tegengekomen:

  Gelooft u dat God nog steeds tot de Profeet spreekt? Als Gods dienaar zegt hij u dat, als u al het mogelijke doet om naar deze Conferentie te komen, dan zult u de autoriteit ontvangen om ieder bolwerk van de vijand te confronteren en af te breken in uw familie, uw lichaam, uw financiën, uw gemeenschap en uw natie!

 20. aafkej says :

  @vertue4
  Bijzonder dat veel christenen op zoek zijn naar autoriteit en menen daar ook recht op te hebben, waar Jezus zelf bekend stond als “nederig van hart”.
  Cerullo is trouwens ook een “dienaar van het woord” die zijn gehoor “grote mirakelen” voorspiegelt en met zijn gedoe voor zichzelf, zijn vrouw en zijn kinderen grote financiele vermogens heeft vergaard.

  Vermogens die hem in financiele zin gelijk hebben gesteld met andere wereldse dictators met niet nader te noemen namen.
  Het goede nieuws is dat het met deze types uiteindelijk niet goed afloopt.

 21. Flip says :

  Er is trouwens rond 1970 al een Smoutertje gedaan. Een Amerikaanse journalist heeft de wonderen ter plekke onderzocht en te licht bevonden. Ik zal vannavond even naar het linkje zoeken.

 22. Dirkteur says :

  “Geestelijk onrecht”, ook daar kan je van stuiteren. Maar wat mij helpt is dat ook hier gewoon een hoop psychologie in zit. Zoals in de Matrix het Oracle zegt over the Architect die keuzevrijheid niet snapt: He doesn’t understand them – he can’t. Je komt dat ook wel bij mensen tegen, ze doorzien bepaalde patronen niet, voelen zekere zaken niet aan – anderen ervaren dat als het bord voor hun hoofd, omdat zij het wel snappen. Het gaat dan vaak om wezenlijke persoonlijkheidskenmerken, moeilijk aan het verstand te peuteren, omdat het een andere laag is (leve de psychologie in NL!). Het hoeft in dit geval niet zo te zijn, maar het helpt me wel om niet persé kwade opzet te concluderen. Mijn insteek daarom is dat je divers leiderschap moet hebben, aanvullend, om blinde vlekken zoveel mogelijk uit te sluiten. We hoeven natuurlijk niet profetisch te zijn om te weten dat het juist in dit soort kringen daaraan schort… en dit soort dingen dus zullen blijven gebeuren.

 23. Johan says :

  @Flip: Daar ben ik erg in geinteresseerd.

 24. vertue4 says :

  @johan en flip

  Hier bijvoorbeeld: George W. Peters bespreekt o.a. het boek van Mel Tari, en verwijst daar naar een artikel in World Vision in 1972 van een zendeling die door Mel wordt aangehaald als ‘getuige’. Helaas hadden ze in de jaren 70 geen internet en heb ik geen archief van ‘world vision’. http://www.galaxie.com/article/4738

 25. vertue4 says :

  Een citaatje uit bovenstaand artikel:

  The book has been carefully reviewed by Dr. W. Stanley Mooneyham in World Vision, September, 1972, pp. 8-11. The review is mild and very charitable in its evaluation. It simply is a fact that the revival as portrayed in that book is not known to responsible leaders in Indonesia, not even in Soe, Timor, the center of the revival. It is fantasy running unchecked. I fully endorse Dr. Mooneyham’s review and encourage the reader to avail himself of it.

 26. Wilfred says :

  @Pittig: Ben je ook kritische reacties tegengekomen? Of selecteren dit soort boeken het publiek zodanig dat een criticus het gewoon niet koopt? 😉

  @Vertue4: Wat is een drievoudige zalving?

 27. mafchauffeur says :

  Een beetje rondstruinen in Amerikaanse versies van “rechtspraak punt nl” is ook best interessant.

  Zoals het verslag van het faillissement (in 1997) van het vakantiepark waar Tari destijds dat geld voor gebruikt had.
  Of het verslag van een getuigenverhoor bij het Superior Court of California op 25 mei 2000 waarin Tari door een getuige wordt genoemd als degene die alle aandelen uit het faillissement had proberen te peuteren.

  Maar ja, da’s allemaal suggestief.

 28. goedgelovig says :

  @mafchauffeur: Als je de linkjes erbij zet, kunnen we allemaal meegenieten.

 29. mafchauffeur says :

  …hoewel een bedrag van “$10,779,556.47 plus interest and penalties” wegens elf jaar belastingontduiking door dat vakantiepark een griezelig nauwkeurige claim is.

  Geen wonder dat je af en toe een erfenisje goed kunt gebruiken.

 30. Wilfred says :

  @Pittig: Je kunt hem ook zelf horen vertellen over zijn wonderlijke overtocht:

  Als je goedgelovig genoeg bent, valt het eerste deel misschien nog wel te slikken. Maar als hij dan tussen neus en lippen de eerste opwekking van een dode er tussendoor gooit, dan zou je denken dat de meesten toch wel afhaken… Helaas, blijkbaar dus niet. 😦

 31. mafchauffeur says :

  Taaie kost hoor. En er is vast nog veel meer – zo zijn het alleen maar een paar toevallige losse flodders. En misschien is hij wel in een latere rechtzaak helemaal vrijgepleit.

  http://www.irstaxattorney.com/blog/2008/08/government-failed-to-prove-that-debtor.html

  http://www.natlassoc.org/bad/c2c/c2cpdf/ca0525.pdf

  Tip: zoek op de namen van Mel’s zakenpartners

 32. Wilfred says :

  @MC: Toch niet een zelfde soort vakantiepark als van Kent Hovind? 😉

 33. mafchauffeur says :

  @Wilffred: nooit van gehoord. Maar ik zal er weinig aan hebben gemist

 34. De Belg says :

  Gezalfde bedienaars krijgen zoveel kritiek steeds.
  Ze doen zoveel goed en dan zorgt de duivel ervoor dat ze kritiek krijgen. 🙂

 35. Flip says :

  @Johan,

  Hier 2 linkjes, 1 contra en 1 genuanceerd.

  http://www.thywordistruth.com/Miracles/miracle8.pdf vanaf pagina 4

  http://www.bhd.bz/apts/aeimages/File/AJPS_PDF/01-2-gwiyono.pdf vanaf pagina 286 (7.4.4)

 36. joost says :

  De Belg

  Ze doen zoveel goed en dan zorgt de duivel ervoor dat ze kritiek krijgen.

  Die duivels toch he, ze deinzen ook nergens voor terug. 😉
  joost

 37. Wilfred says :

  @Flip: Wel een beetje jammer dat de nuancering wat naar de achtergrond verdwijnt als iemand schrijft:

  It has also a pragmatic purpose, viz. to remind my fellow-believers (especially those who live in Indonesia) that the living God who came down into the stream of human life and history in Bible times is still active through theHoly Spirit today.

  Ik zou de ‘feiten’ liever gecheckt zien door iemand met wat meer distantie tot het onderwerp. Maar je kunt niet alles hebben… 😉

 38. Johan says :

  @Flip: Bedankt. Uit die documenten maak ik twee dingen op:

  1. Er was daadwerkelijk een geestelijke herleving op Timor wat heeft geleid tot een grote aanwas van christenen.

  2. Er is los van de uit de dood opstandingen weinig concrete weerlegging van het getuigenis van Mel Tari.

  Is deze conclusie terecht?

 39. Wilfred says :

  @Johan: Wat zou je zelf uit je tweede punt willen afleiden?

 40. harnoldus says :

  Uit de documenten van Flip maak ik op dat de Koch zijn tegenstrever uitmaakt voor rotte vis en vervolgens zegt dat het toch klopt.
  Bewijzen, bewijzen..?
  Onzinverhalen die gevolgd worden door vermogensaanwas van de boodschappers, die moeten leiden tot kritische vragen. Niet tot snelle positieve conclusies. Zo van: Het is toch een beetje waar.

 41. Leo says :

  Minstens zo interessant. Komend weekend in de Doorbrekers is Sy Rogers op bezoek. Ex-transgender, ex-homo en nu een homobekeerder.Mmmm….

 42. Wilfred says :

  @Johan: Er is, los van de dodenopstandingen, ook weinig ondersteuning voor het getuigenis van Melchior Tari. En je kunt helaas ook je vraagtekens plaatsen bij de neutraliteit van de schrijver van dat artikel. Neem nu de bronnen die hij gebruikt: hoe betrouwbaar zijn die? Wat dachten mensen als Peters en Koch? Waar waren ze kritisch over? Wat hebben ze onderzocht? Van wie hebben ze hun verhalen? Etc. etc.

  Kijk bijvoorbeeld eens naar dr. Kurt Koch (nee, niet de kardinaal). Niet iedereen is even overtuigd van zijn kunde en kritisch vermogen:
  http://swallowingthecamel.blogspot.com/2011/01/anti-occult-nonsense-on-stilts-kurt.html

 43. Ruub says :

  Waarin onderscheidt een ‘revival’ zich überhaupt van een hype? Tekenen en wonderen waar weinig van overblijft als je erop inzoomt?

 44. Dutch Hermit says :

  @Ruub
  Bij een hype krijg je er tenminste nog lelijke plastic dingetjes bij.

 45. Ruub says :

  @DH
  Minimaal. En jaloerse blikken.

 46. joost says :

  leo

  Ex-transgender, ex-homo en nu een homobekeerder.Mmmm

  Ex-transgender?
  joost

 47. Dutch Hermit says :

  Precies. Op geestelijk gebied heb je die alleen bij occulte belasting: “Mijn belasting is lekker groter dan die van jou” 😉

 48. crazyron says :

  @GG het moet inderdaad een oude banner zijn! Jop van der Bijl houdt zich heden ten dagen- zover ik weet -met heel andere zaken bezig!

 49. flipsonius says :

  @Dutch Hermit
  Dat is dan ook een flagrante tegenstelling met de materiële wereld. Daar voer je zoveel mogelijk aftrekposten op voor de belasting. Dus die charismatische profeten zijn eigenlijk een soort occulte belastingconsulenten. Die zorgen voor extra optelposten. 😉

 50. pijpkaneel says :

  BREKEND!!! Ik heb de sprekerlijst van TRIN voor de komende 5 jaar gevonden op Internet. Niet doorvertellen, hoor!

  http://www.sprout.nl/310/dossier/318/16220/missers/10-beroemde-oplichters.html

 51. mafchauffeur says :

  @pijpkaneel: treffend dat veel slachtoffers van de nummer 1 op die lijst (Van den Berg) zelfs na zijn gerechtelijke veroordeling nog tegen de klippen op geloofden in zijn onschuld of tenminste zijn oprechtheid.

  Overigens gaat de vergelijking met sommige TRIN sprekers nog verder: Van den Berg heeft bij mijn weten, in tegenstelling tot Leeson en Madoff, zijn oplichterspraktijken nooit openlijk bekend.

  Wel fijn dat hij nooit heeft beweerd namens God te spreken.

 52. Dutch Hermit says :

  @Flipsonius
  Het komt ook zo raar over als je bij Wilkin (schuilnaam) komt en zegt: Ik ben dan wel belast met een geest van kritiek, maar ik mag volgens de regels mijn bijdrage aan de collectie van 7 euo aftrekken. Dan zeg je eerder: ‘Ik ben belast met een geest van kritiek en daarbij heb ik ook een geest van hoogmoed’ 😉

 53. d says :

  Leo, bevalt de overtuiging van Sy Rogers je niet? Is zijn overtuiging en levensstijl ongewenst onder de toleranten?

 54. mafchauffeur says :

  @joost: geen ex-transgender. Wel een verwijsbrief daarvoor gekregen (in 1978) maar de operatie is afgeblazen. Na een “Gideon-gebed”.

  http://www.lastdaysministries.org/Articles/1000008622/Last_Days_Ministries/LDM/Discipleship_Teachings/The_Man_In.aspx

 55. aafkej says :

  @mafchauffeur
  Jemug, wat zal je een spijt hebben als je eerst je hele spul laat verwijderen en daarna tot het geloof komt.
  Net als met die geamputeerde benen, daar helpt geen Jan Zijlstra bij.
  Nee, deze Sy heeft mazzel gehad: een Izak (!!)-momentje. 😀

 56. joost says :

  aafkej
  ja, dan zit je wel met een groot spijtgevoel denk ik maar ze kunnen dan altijd nog verzuchten: :”echt geloven is niet moeilijk….Er is eigenlijk geen bal aan…. 🙂
  joost

 57. joost says :

  aafkej
  of…. Toen ik nog niet geloofde voelde ik me nog zwaar kloten maar dat gevoel is nu gelukkig voorgoed verdwenen. 😉
  joost

 58. harnoldus says :

  @joost
  Die laatste post van je brengt dan wel weer enige verlichting…

 59. joost says :

  SeeWithGreaterEyes,
  Wat ben je zielig als je niets beters weet te verkondigen den een vele malen gekopeerde tekst bij ieder onderwerp.
  Niets inhoudelijks om echt op het onderwerp te reageren maar stomweg eindeloos herhalen.
  Ik zou zeggen: “Get a life, a real life”
  joost

 60. goedgelovig says :

  @SeeWithGreaterEyes: Spammen is nergens toegestaan, dus ook niet op deze site. Levert je meteen een ban op.

 61. Miranda says :

  Wat een veroordeling! De ENIGE die recht heeft om te oordelen is GOD! Lees de Bijbel eens goed en denk eens na over de vraag: Wat zou Jezus doen???

 62. pijpkaneel says :

  @miranda

  Haha. Heb je je zélf al wel afgevraagd wat Jezus zou doen? Je maakt toch niet de klassieke charismatische denkfout dat Jezus alles heel lievig accepteerde? Toch? Jezus noemt recht recht en krom krom.

 63. Pittig says :

  @ Miranda

  Wat een veroordeling dat je ons zo veroordeelt! 😉

 64. afolus says :

  @Miranda
  Heb eens even nagedacht over je vraag wat Jezus zou doen en… de Bijbel er op nageslagen.

  Twee voorbeelden.

  Zacheus, ook zo’n klein mannetje zat in een boom en hoopte Jezus te zien. De tollenaar had net als Mel Tari zijn zakken behoorlijk gevuld, waarbij een opmerkelijk verschil is vast te stellen. Zacheus vulde zijn zakken voordat hij Jezus leerde kennen en gaf daarna de helft aan de arrmen en degenen die hij had bedrogen kregen zelfs het viervoudige retour. Mel vulde zijn zakken nadat hij Jezus leerde kennen en bedroog zelfs een naieve zendeling. Slecht voorbeeld van Mel.

  De rijke jongeling meldde zich bij Jezus en vertelde dat hij altijd correct had geleefd en de wet nauwkeurig volgde. Jezus stelde dat dat prima was maar da hij nog net een stapje meer moest zetten.
  Ik meen dat dat te maken had met het door de jongeling vergaarde bezit.

  Dus Miranda, oordeel zelf wat Jezus ver dit soort types te vertellen had.

 65. Ds Dre says :

  @Miranda.

  Inderdaad een veroordeling “De rechter maakte er korte metten mee en veroordeelde Tari voor oplichting en fraude.”
  Bedoel je dat de rechtspraak moet worden afgeschaft omdat God alleen mag oordelen?

 66. joost says :

  afolus
  volgens mij zei jezus toch dat je nog eerder een kameel met naald en draad zou tegenkomen dan een rijke jongeman in de hemelschaar?
  JOOST

 67. afolus says :

  @joost
  Vermoedelijk gebruik jij de Textiele Vertaling…

 68. joost says :

  afolus
  zou zo maar kunnen.
  joost

 69. Onno says :

  Natuurlijk heeft Miranda gelijk. We mogen over niemand oordelen. Zelfs over de duivel en moordenaars en de grootste oplichters mogen we niet oordelen. Dat mag alleen God. We moeten hen allen liefdevol omarmen in de kerk en alle ruimte geven voor eigen keuzes, ook de duivel. Zelfs als het betekent dat er slachtoffers blijven vallen is dat niet aan ons om daar iets van te vinden. We moeten slechts van ze houden en ze in vrijheid laten leven en God de ruimte geven om hen te geven wat hen toekomt. Ze mochten nog eens tot inkeer komen toch? Ik kan alleen niet zo gauw ontdekken in de Bijbel waar dit ons wordt opgedragen maar misschien kunnen anderen mij helpen?

 70. joost says :

  onno
  er staat wel ergens oordeel niet opdat gij niet geoordeelt worden en als je links een klap op je bek krijgt moet je je ook rechts laten meppen of zoiets.
  En dan nog zoiets van Als je het erg zonde vindt werp dan geen steen maar maak er een halssierraad van. 😉
  joost

 71. afolus says :

  TRIN is hard op weg Nederland te veroveren met de Holland Revival.
  Geen goudstof, geen engelenveren, geen om zich heen slaande Heidi Baker en ook Angela Greenig mocht thuis blijven.
  Zelfs geen claims van genezen blinden; ze kijken wel uit daar in Harderwijk na al het gedonder over de nie genezen kindertjes in Birma.
  Ze hebben geleerd de Trinnertjes.
  Gmezen er dan geen mensen meerr onder de handen van Mattheus en zijn trawanten? Ja natuurlijk. Maar onder druk van de ervaring claimt men ze niet meer zelf maar vermelden ze slechts dat er getuigenissen zijn van genezingen.
  Als ze gebeurd zijn delen we in de vreugde, als ze niet gebeurd zijn heeft een ander het gezegd. Wij weten van niets.

 72. mafchauffeur says :

  Er was afgelopen zaterdag wel “topoverleg”. Mattheus, Heidi en Mel. Dus wie weet wat er in het Heilige Vat zit.