De nieuwste snufjes op kerkelijk erf

Aflopen vrijdag en zaterdag vond in de Jaarbeurs in Utrecht de tweejaarlijkse Kerk & Gemeente-beurs plaats. Hier worden de nieuwste snufjes op het kerkelijk erf gepresenteerd. Dit jaar waren dat volgens het ND: een opklapbare kerkbank met remsysteem, software voor een twitterkerkdienst en liturgische stropdassen. Maar hiermee gaan we kerksluitingen natuurlijk niet voorkomen. Nee, de innovaties moeten nog exotischer, bizarder, extremer en satirischer! Daarom schrijven we een prijsvraag uit:

Wie bedenkt de meest exotische, bizarre, extreme of satirische innovatie voor de bestaande kerk?

Je kunt je ideeën als reactie plaatsen. De winnaar ontvangt de satirische novelle Chrisneyland van Otto de Bruijne.

Advertenties

56 responses to “De nieuwste snufjes op kerkelijk erf”

 1. mozes II says :

  wacht al jaren op een automatisch pepermunt doorgifte systeem.

 2. Richard says :

  ik wacht nog altijd op een pin automaat die doorgegeven wordt tijdens de collecte

 3. van Kerstenen says :

  Het volautomatisch “gewogen-en-te-licht-bevonden-systeem” incl. klapluik zou niet misstaan op de kansel in de behoudende flank.

  Naar keuze te bedienen door de ambtdragers, de uitverkorenen of de manslidmaten.

  (en bij jeugddienst door de jongelui natuurlijk)

 4. Ruub says :

  – Confetti-kanon met koperstof dat automatisch afgaat wanneer het woord ‘halleluja’ in de microfoon wordt opgevangen.
  – Bewegingssensor, gekoppeld aan lichtnet, zodat de laatste bezoeker die de kerk verlaat het licht niet eens meer hoeft uit te doen.
  – Een collectezak met een holle-bolle-Gijs-functie: ‘papier hier!’
  – Kansel-lichtbak met pijl omhoog en pijl omlaag. De pijlen lichten op wanneer kerkleden mbv een sms een upvote of downvote geven tijdens de dienst. (combineren met betaald tel.nr.)
  – Bries-blower, met afstandbediening. voorganger kan op strategische momenten in de dienst op een knop drukken zodat plots een koele bries door het gebouw waait, superhandig voor een dramatisch effect.

 5. aafkej says :

  @Ruub
  Zit jij in het “Holy Ghost-team” van TRIN of zo..?

 6. Ruub says :

  @aafke
  Nee, ik ben Revivalist, officieel gediplomeerd 😉

 7. mafchauffeur says :

  Een “full-4D” omgeving, zoals in de betere pretparken.

  http://www.universalorlando.com/Rides/Universal-Studios-Florida/Shrek-4-D.aspx

  Dat geeft de mogelijkheid om de juiste sensaties op te roepen en zowel de prediking als de belangrijke(r) aanbiddingsdienst kracht bij te zetten, iedereen bij de les te houden en eindelijk af te komen van een saai of voorspelbaar imago. Of te bevestigen.

 8. mafchauffeur says :

  – waterdruppels bij een preek over Jezus in de storm (en/of bij vele Opwekkingsliederen)

  – het verspreiden van toepasselijke geuren (lijk-, zoete-, zalf-, etc, zeer geschikt bij vele Opwekkingsliederen)

  – hete lucht bij donderpreken over de hel (meestal niet geschikt bij Opwekkingsliederen)

  – verspreiding van anti-jeukpoeder (tegen kritische geesten, uitermate geschikt bij nogal wat Opwekkingsliederen)

 9. aafkej says :

  Zelf denk ik dat het meeste effect kan worden bereikt met een real-life offerfeest waarbij 100 schapenrammen worden geslacht op het parkeerterrein.

  Officieel met aanwezige pers worden de schreeuwende beesten ritueel maar vakkundig geslacht.

  De huiden met wol worden voor een goed doel (bijv. boot in Mozambique) verkocht aan wol- en tassenfabrieken.
  Het orgaanvlees wordt voor Filet Americain verkocht aan de slagers
  Het eetbare vlees wordt ge BBQ ed en zo veel mogelijk opgegeten
  Wat overblijft gaat naar de shoarmaboer (mag geen moslim zijn..)
  De ramshoorns worden gespaard en schoongemaakt.
  Er wordt een Beta-cursus aangeboden om samen te leren sjofartoeteren en ramshoornblazen.
  Aansluitend een cursus “luisteren naar wat God wil zeggen door de toeter” om het ook leuk te maken voor de stad en haar omgeving.

  Succes verzekerd.
  Immers iedereen komt, er kan gratis gegeten worden en het is een duurzaam feest gebleken. Niets wordt weggegooid.
  Ik zeg Dank U Heer… 😀

 10. jeroen says :

  haha, lachen !

  k zat te denken aan een systeem dat goudstof door de zaal knalt naar het horen van de bekende tongentaal woorden: shaba,shandai,BAM, o.i.d.

  een matrassen op vang systeem zeer handig voor diensten met: benny hinn,mattheus vd steen,en vele anderen. als mensen dan eenmaal liggen zorg dan dat ze gewoon in slaap vallen! zo ga je de kerk verlating ook tegen (die blijven de nacht wel liggen soake in de zalving)

  een geld detector poortje bij de ingang, weetje meteen wat iedereen op zak heeft, en hoeveel de pot dus wel niet kan opleveren eind van de avond!

 11. B.Art says :

  -Een extreme trilvloer die het hele oppervlakte van de hele zaal behalve het poduim omvat opdat niemand meer op zijn voeten kan blijven staan.
  Dit gecombineerd met afstands gestuurde automatisch dicht klappende klapstoelen moet de schijnheilige geest wel oproepen.
  Maar wacht, er is meer! Upgrades zijn tekoop in de vorm van rookmachines, parfumverspreiders en olieprojectors.

  als U binnen 5 minuten besteld krijgt u ere nog de zwevende dominee van Hans Klok bij!!! Succes gegarandeerd!

  -Voor de vrijdenkende kerken stel ik een roze glitter toga voor de dominee voor.
  Ook een verbod op het hetero huwelijk in de kerk zal een bepaalde doelgroep enorm aanspreken.

  -Luidsprekers die je tussen de pijpen van het orgel kunt verstoppen en een draaitafel systeem dat over het klavier heen te plaatsen is zonder dat de monumenten commissie er boos om word. Immers: ‘god is a dj’…. dus praise moet voortaan op opwekkingshouse. Om de oudere bezoekers niet tegen het hoofd te stoten hoeft de DJ geen songs hoger dan lied 270 te spelen met uitzondering van lied 334. Dit immer populaire lied is heilig. Evenals lied 167. deze twee liederen moeten zelfs gespeeld worden… laat uw kerkdienst bouncen!!!

 12. B.Art says :

  -Een licentie voor het online klanken taal woordenboek.

 13. B.Art says :

  Een gratis conferentie over de werken van de geest. maar voor de speciale seminar over de geest des onderscheids moet exorbitant grof betaald worden.

 14. mafchauffeur says :

  Leuk allemaal, maar waar innovaties en vernieuwingen worden toegepast is het van essentieel belang dat de betrokken kerkmedewerkers de nodige zorgvuldigheid betrachten bij het gebruik ervan.

  Zelfs een basale usb-stick kan namelijk acuut een crisis in de lokale gemeente veroorzaken.
  http://www.nu.nl/opmerkelijk/2778776/priester-toonde-homoporno-ouders.html

  En dat moeten we natuurlijk niet willen met z’n allen.

 15. Ruub says :

  Nog meer:
  – Volautomatische voorganger-beantwoorder. Op het moment dat een voorganger een retorische vraag gebruikt (“bijvoorbeeld: Hebben wij dan geen liefde meer?”) pikt het audiosysteem dit vraagteken op en geneert een willekeurig antwoord ‘ja’, ‘nee’, of ‘soms’. Dit antwoord wordt luid en duidelijk door de intercom geschald.

  – Automatische vlaggenzwaaiers: geen toelichting nodig: waar is het wachten op?

  – Zakdoek met uien-extract: altijd handig voor een voorganger die tranen wil gebruiken als ondersteuning van het verhaal.

  – Lucifer-woe-hoe-haa-knop: Knop die kan worden ingedrukt op het moment dat de beamer weer eens niet werkt, de microfoon het begeeft, of de opbrengst van de collecte tegenvalt. Na het indrukken van de knop is een duivelse lach te horen.

 16. Agilhard says :

  Echte donder bij een donderpreek zou mooi zijn. Nu gaan veel diensten als deze: http://youtu.be/3RJBd8zE48A
  Er is natuurlijk maar één echte oplossing voor alle wensen die men maar kan hebben bij een kerkdienst: de Drive-through church! http://youtu.be/n4QFKS4LzS4

 17. van Kerstenen says :

  Als trouwe kerkganger (ik ga nooit vreemd) ben ik nooit heel vroeg in de kerk, omdat ik veel besef heb van alle zonden die ik heb gedaan. Deze belijd ik voor aanvang van de dienst.

  Helaas zie ik in de kerk dan vaak mijn vaste plaats ingenomen; door vreemde mensen. Nu begrijp ik dat er in de bevindelijke kerken veel weerstand is tegen moderne techniek, maar ik heb toch het volgende bedacht:

  Als we nu boven de kansel, op het orgel, een lampje maken. Wanneer deze brandt, mogen alleen de vaste kerkgangers gaan zitten. Twee minuten voor aanvang van de voorzang gaat dit lampje uit, en dan kunnen de vreemde mensen een plaats gaan zoeken.

  Nogmaals, ik weet dat moderne (licht)technieken omstreden zijn, maar zou dit alstublieft ingevoerd mogen worden?

 18. Heuf says :

  In de trant van een silent-disco, een silent-kerk waar je met Koptelefoons op niet gestoord wordt door het ge-“halleluja” en ge-“ja, jezus.. sjabarabababa” van je buurman

 19. flipsonius says :

  Een automatische preekgenerator voor alle kerken!
  Gemeenteleden voeren bij binnenkomst in de kerk een aantal trefwoorden of thema’s in. De voorganger krijgt vervolgens de vraag op zijn schermpje: “wilt u een gereformeerde preek? kies dan a. wilt u een evangelische preek? Kies b. ” Enzovoort. Als de voorganger zijn keuze heeft gemaakt, zoekt de generator automatisch de juiste bijbelteksten uit en componeert de preek. Afdrukken ja/nee en klaar!
  Eventueel nog te koppelen aan een speciale module die de bijpassende gezangen uitzoekt. Lijkt me een leuk ICT-projectje voor de PKN 😉

 20. B.Art says :

  -glisandro zingen op triolen.

 21. Wilfred says :

  @Flip: Wil je de voorganger werkeloos maken? 😉

 22. omiettje says :

  @kerstenen: Dat lampje is al zo oud als Metusalem. Ik stam nog uit de tijd dat bijna elke kerk dat had. Je moest dan, als je elders kerkte gewoon achter in de kerk wachten tot het lampje uitging voor je ergens kon gaan zitten! Zijn we daar eindelijk van verlost!! Wil jij het weer invoeren. ’t Moet niet gekker worden!! En zo was er vroeger ook een lampje voor de organist, door de voorganger te bedienen, opdat de organist gewaarschuwd kon worden wanneer hij weer aan de beurt was. Voor slaperige organisten was er soms ook een belletje om ze wakker te maken…
  Een valluik in het spreekgestoelte, door elke kerkganger te bedienen, heb ik jaren geleden al eens voorgesteld, maar werd afgewezen…

 23. Dutch Hermit says :

  Nu we toch bezig zijn met generatoren: ik vind dat we moeten beginnen met het opvoeden van de gemeenteleden. Veel gemeenteleden, met name binnen de hervormde en reformatorische kerken, lopen veel zalving mis doordat zij niet in tongen spreken. De predikant weet zelf vaak ook niet hoe hij/zij deze zalving over moet dragen of heeft deze zelf ook niet. Daarom stel ik voor dat er een tongentaalgenerator ontwikkelt wordt, waarmee gemeenteleden in eigen tijd kunnen oefenen met tongentaal en zij zelfs een eigen boodschap in tongentaal om kunnen zetten en deze zo vertolken in de gemeente. Ik voorzie dat een simpele generator, die gewoon in de browser gebruikt kan worden, een ware opwekking oplevert in deze kerken en daarbuiten, velen zullen tot geloof komen en de zalving delen. De collectes zullen enorm groeien en niemand zal meer behoefte hebben aan twijfelliederen shabadabalah dhabieda darun ijtumon shabala…

 24. flipsonius says :

  @Wilfred

  hoe groot acht jij de kans van slagen van een ICT-project in de PKN? ‘-)

 25. joost says :

  flipsonius
  1 op 666?
  joost

 26. Wilfred says :

  @Flip: Ongeveer net zo groot als bij de fiscus. 😉

 27. cornelis says :

  — het verstrekken van gratis spiritualia, ik bedoel alcoholica, als het zoveelste saaie, vaak niet erg welluidende opwekkingslied wordt aangekondigd.
  kan de geest, ik bedoel de menselijke geest, toch nog enigszins zich vermeien bij het aanhoren van het versje..

 28. van Kerstenen says :

  @ommietje Dus vroeger hadden ze al een lichtshow in de kerk? Dacht dat het iets van de laatste jaren is..

  @agilhard Die dondergenerator heeft deze predikant trouwens wel. Een heel meteorologisch ensemble trouwens:

 29. crazyron says :

  Ik had een variant op het ideetje van omiettje geen valluik, dan valt er niets te lachen, nee een pekstraal van boven en dan de blower met veren er op.
  Uiteraard een koffiemachine tegen de rugleuning van de persoon voor je!
  Ben je niet tevreden dan ga je gewoon voor het zingen de kerk uit

 30. rob says :

  @Kerstenen

  Helaas zie ik in de kerk dan vaak mijn vaste plaats ingenomen; door vreemde mensen. Nu begrijp ik dat er in de bevindelijke kerken veel weerstand is tegen moderne techniek, maar ik heb toch het volgende bedacht:

  Zie je veel vreemde mensen in de kerkbanken???

  Dat kan niet.
  De kerken willen al jaren missionair gemeente zijn , maar kerkbanken raken er nauwelijks mee gevuld.

  Dat werpt een ander licht op de benaming “vreemde mensen”

 31. rob says :

  @Ruub

  – Volautomatische voorganger-beantwoorder. Op het moment dat een voorganger een retorische vraag gebruikt (“bijvoorbeeld: Hebben wij dan geen liefde meer?”) pikt het audiosysteem dit vraagteken op en geneert een willekeurig antwoord ‘ja’, ‘nee’, of ‘soms’. Dit antwoord wordt luid en duidelijk door de intercom geschald.

  Misschien als mooie toevoeging:
  het AMEN op elk statement dat de voorganger maakt.

 32. rob says :

  @Ruub

  – Een collectezak met een holle-bolle-Gijs-functie: ‘papier hier!’

  De collecte-zak ook maar meteen vervangen voor een grote prullenbak 🙂

 33. joost says :

  Makkelijke relax stoelen die je in een aangename ligstand kunt zetten terwijl je de dienst volgt op een groot wit doek in de nok van de kerk, dit alles terwijl je profiteert van een goede voetwassing (echt bijbels) en eventueel een behandeling door een pedicure. Ook een manicure kan mooi tussentijds, voor de heren een scheerbeurt en voor de dames een schoonheids behandeling en dit alles onder het genot van een goed bakkie koffie of thee.
  Op die manier duren de diensten niet meer zo lang en je kan eventueel een tukkie doen.
  Een beetje meer swing in de muziek en het zal.(bijna) perfect zijn.
  joost

 34. goedgelovig says :

  UPDATE: We sluiten de inzending na Pasen. Brainstormen over kerkinnovaties is namelijk leuker dan de meubelboulevard. Volgende week pikken we het leukste idee eruit.

 35. van Kerstenen says :

  @rob

  [quote] Dat kan niet.
  De kerken willen al jaren missionair gemeente zijn , maar kerkbanken raken er nauwelijks mee gevuld.[/quote]

  In Barneveld kan dat wel. Vaak zijn dat mensen die zo nodig op vakantie moeten (onbijbels) of gewoon maar wat shoppen (terwijl onze plaats is hier in de eigen gemeente. Daar heeft de Heere ons geplaatst). Tijdens kerkdiensten gedragen ze zich vaak raar. Ze hebben veelkleurige hoeden, zingen erg snel en lezen uit Bijbels die niet in de grondvertaling uit 1637 geschreven zijn.

  Nee hoor, laat we maar gewoon doen, die moderne missionaire fratsen zit ik al helemaal niet op te wachten.

  ps: quote ik zo goed?

 36. mozes II says :

  in veel andere landen zijn kerken voorzien van grote ruimte waar je na de dienst samen een hapje kunt eten. Grote keuken erbij waar de gemeenteleden een heerlijke maaltijd klaarmaken om de hongerigen te voeden.
  In Nederland mag je al blij zijn als je na de dienst met iemand een kopje koffie kunt nuttigen.
  Ik ben voor herinvoering van de gezamelijke maaltijd. Wel eerst samen liturgisch pannenkoeken bakken.

 37. van Kerstenen says :

  @Rob

  In Barneveld wel. Steeds vaker zien we in onze gemeente vreemde mensen. Deze mensen moet zo nodig op vakantie (onbijbels) of zijn aan het kerkshoppen (onze plaats is in de eigen gemeente. Daar heeft de Heere ons geplaatst). Deze vreemde mensen doen vaak raar. Ze zingen erg snel, dragen veelkleurige hoeden en lezen niet uit de grondvertaling van 1637.

  Pff, dat missionaire gemeente zijn, laat we maar gewoon doen.

  Nee, bij ons mogen ze wel een poortje bij de ingang plaatsen, Alleen Ons Soort Mensen.

  ps: hoe quote ik?

 38. flipsonius says :

  @van Kerstenen
  hoe je quote?

  volg onderstaande link en het zal je geopenbaard worden:

  http://codex.wordpress.org/Write_Post_SubPanel#Quicktags

 39. Dutch Hermit says :

  @Van Kerstenen
  Er is een korte versie van de reactiebijbel, die staat hier. De lange reactiebijbel weet ik uit mijn hoofd niet te vinden, maar voor het meeste is deze ruimschoots voldoende. Zie het als een soort reactiegeloofsbelijdenis 😉

 40. Onno says :

  @mozes II

  Maar die kerken zijn er hier ook volop hoor, Ga maar eens een kijkje nemen in de Bijlmer in Afrikaanse, Indische, Spaanstalige of overwegend Surinaamse/Antiliaanse kerken. Veel van die kerken serveren een warme maaltijd na afloop tegen redelijke prijs. Victory Outreach heeft ook een hele catering na afloop van de samenkomst en die zitten in meerdere plaatsen in Nederland.

 41. Dutch Hermit says :

  @Flipsonius
  Je bent vlugger dan ik 😉

 42. Onno says :

  Dat eerste plaatje op de site van de Bijenhof ziet er goed uit voor een megakerk. Wel weer jammer dan dat er zo weinig plek is om te vallen 😉

 43. van Kerstenen says :

  Er is een korte versie van de reactiebijbel, die staat hier. De lange reactiebijbel weet ik uit mijn hoofd niet te vinden, maar voor het meeste is deze ruimschoots voldoende. Zie het als een soort reactiegeloofsbelijdenis

  Bedankt! 😉

 44. crazyron says :

  OK als we toch op de wellness toer gaan.
  flink zand op de grond: dresscode: hawaii (inkl. rieten rokjes)
  palmen en hangmatten. drankje uit kokosnoot.
  Preek met zwoele stem. Wellicht toch eens een deal sluiten met die moslims over die maagden (o, nee we hebben Aafke al)

 45. bramvandijk says :

  Hmmmm…
  -Wat de kerk nodig heeft een het grote bewijs dat zij de waarheid(TM) heeft. De bijbel heeft daar eeuwenlang in voorzien, maar voldoet niet meer.
  -Bij krimpende bezoekersaantallenen ook nog eens steeds lager wordende geboortecijfers is er dringend behoefte aan een kloonmachine om op die manier aan nieuwe gelovigen te komen.
  -Om kerkfusies soepeler te laten verlopen zou er een woordenboek / vertaalmachine moeten komen die bijvoorbeeld van evangelisch naar reformatorisch kan vertalen. Ideaal kan de vertaalmachine dat realtime, zo dat bezoekers van alle denominaties naar dezelfde kerk kunnen gaan en dezelfde preek kunnen luisteren mbv een koptelefoon en een iPad.
  -Die moet dan natuurlijk ook voor de liederen werken. Dus als er een liedje wordt gespeeld hoort de ene via de vertaalmachine psalmen op hele noten, de ander psalmen voor nu en de echte happy clappy hoort hillsongs-liedjes. Op die manier kunnen alle denominaties weer samen één kerk worden. Dan zijn er ook minder gebouwen nodig, waardoor het ontwikkelen hiervan ontzettend veel geld op zal gaan leveren.

 46. joost says :

  onno

  Veel van die kerken serveren een warme maaltijd na afloop tegen redelijke prijs

  Natuurlijk, weer tegen een prijs. Waarom niet gratis?
  joost

 47. joost says :

  bramvandijk
  een babelonische muziekverwarring?
  joost

 48. kerkjespelen says :

  Ik zou het wel heel eigentijds vinden als er tegenwoordig ook talentenjachten zijn met het oog op voorzangers of muzikanten die het willen gaan maken in de christelijke bussiness. The Voice of the Church. The TRIN Factor of iets dergelijks.

  En wat dacht je van ‘Herrie in de Keuken’ die op bezoek gaat bij kerken en de medewerkers van wat ‘tips’ voorziet? Of een spannend programma die undercover gaat en op het juiste moment confronterend uit de hoek komt… misschien wil onze Andries dat wel doen?

  @ bramvandijk

  Die kloonmachine is er al lang. Open your eyes 😉

 49. Hertog Jan says :

  Ik wil van die “lovebooths” in de kerk, zoals ze in de bioscoop hebben, met zo’n klein tafeltje. Kan je lekker samen avondmaal vieren en hoef je niet die soppige beker van die oudjes voor je aan je lippen te zetten…

 50. Hendrik says :

  Het is zondag ochtend altijd slalommen naar de kerk toe tussen de hardlopers en wielrenners door (tenminste…. als het weer meezit). Wil de kerk op een innovatieve manier in de winter (of als het weer niet meezit) ook aan de behoefte van de Nederlandse bevolking voldoen dan is de plaatsing van loopbanden en hometrainers in de kerkzaal een mooie optie!
  Het ‘gaan van de tweede mijl’ kan dan letterlijk gedemonstreerd worden. Ook zullen de sportievelingen de energie opwekken die nodig is om de lampen brandend te houden…
  En wat is een mooiere boodschap dan ‘als het weer niet meezit kan ik in de kerk terecht’?

  http://www.technogym.com/nl/producten/cardio-training/loopbanden/excite-+/run-now/3859
  http://www.technogym.com/nl/producten/groepstraining/hometrainers/group-cycle/group-cycle/2741

 51. Hendrik says :

  Ik vind het vaak zo sneu dat dominees / sprekers / pastores maar moeten gissen wat de gemoedstoestand van de toehoorders is. Dat blijkt vaak uit hun welkomstwoorden, of zelfs het openingsgebed “misschien bent u hier gekomen met veel vragen in uw hart”, “misschien heeft u een drukke week achter de rug en verlangt u naar ….”, “misschien heeft u deze week veel droevige dingen meegemaakt en …”.
  Dat gissen kan zekerheid worden door de toehoorders bij de ingang het juiste petje te laten kiezen. Bijvoorbeeld de rode boos! pet, de oranje DRUK!!! pet, de blauwe depri… pet etc. Als het dan lukt om gedurende de bijeenkomst/viering/erewieeretoekomtdienst die gemoedstoestand af te leggen dan kan het petje af. Petje af voor de…

 52. joost says :

  ik vind dat die voorgangers vaak zo veel op een duracell konijn lijken, ze blijven maar door en en door en door gaan zonder op te letten of ze hun publiek nog wel boeien. Doe eens wat onverwacht, schud de boel eens wakker, maak het boeiend. (en dan bedoel ik niet dat de kerkgangers vastgeboeid moeten worden aan de kerkbanken.)
  joost

 53. Hendrik says :

  Zeker met een vreugdevolle samenkomst (jawel, evangelische snit…) en een groep met wat oudere bezoekers zou een mooie rij “sta op stoelen” welkom zijn in de kerk. Ouderen kunnen dan wat makkelijker (en vaker) ook opstaan. De aankondiging “we zingen dit voor zover u dat kunt staande” kan dan veelal achterwege blijven.

  (nu is het wachten op de variant die op afstand bestuurbaar is….)

 54. joost says :

  hendrik
  ja en dan schietstoelen voor degene die in slaap vallen of die vervelend doen, Dan is de voorganger die ook meteen kwijt. 🙂
  joost

 55. goedgelovig says :

  UPDATE: De inzending is gesloten. Volgende week maken we de winnaar bekend.

Trackbacks / Pingbacks

 1. De nieuwste snufjes op kerkelijk erf « dspieter - 4 april, 2012