Levensstroom wedijvert met Stroom

“Wat Stroom Amsterdam kan, dat kunnen wij ook!” Gebedsgenezer Jan Zijlstra windt er geen doekjes om en is zichtbaar geïrriteerd. Henk Tillema, lid van de Levensstroom in Leiderdorp zegt: “Net nu de rust weer wat terugkeerde, krijgen we dit! Het is de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen bij onze voorganger.” Wat is er aan de hand? Zijlstra ziet de actie van Stroom Amsterdam om oudsten te kiezen aan de hand van het werpen van het lot als concurrentie. Zijlstra beweert dat hij en zijn gemeente al jarenlang klakkeloos praktijken uit het bijbelboek Handelingen halen: “Kijk, wij hebben daar natuurlijk geen patent op, maar als je eerst zonder overleg denkt de helft van de naam Levensstroom *onthoud die naam!* op te kunnen eisen, en daarna ook nog onze marketingstrategie denkt te kunnen kopiëren, dan ga je toch echt te ver.”

Zijlstra is niet van plan juridische stappen te ondernemen: “Dat doen wij christenen niet. Hoeveel zielen heb jij daarmee al voor de Heer gewonnen?” In plaats van naar de rechter te stappen, pakt de gebedsgenezer het liever anders aan: “Je moet kwaad niet met kwaad bestrijden. Het is origineel van Stroom Amsterdam om het lot te werpen, maar wij zijn origineler. ‘Love wins’ zeggen wij in onze gemeente altijd.” Komende zondag gaat de Levensstroom met crèches naar buiten. “Wij gaan naast onze tactieken uit Handelingen nu ook de Psalmen toepassen. We beginnen met Psalm 137 – kinderen tegen de rotsen werpen. Als Stroom nu nog denkt deze strijd te kunnen winnen, dan moet ze van heel goede huize komen.” Aldus de genezer.

Martijn Horsman, voorganger van Stroom, zegt zich geen zorgen te maken om deze ontwikkeling. “Wij zijn al aan het broeden om een woestijntocht te maken van veertig jaar, met wolkkolom en al. Doe ons dat maar eens na!”

Advertenties

8 responses to “Levensstroom wedijvert met Stroom”

 1. Dutch Hermit says :

  Zo’n topper als Jan Zijlstra moet die tegen de rotsen geworpen crèchekinderen natuurlijk in een wip weer uit de dood kunnen opwekken.

 2. rob says :

  Quote uit werpen van het lot

  Ik denk dat ze in deze emerging church maar al te goed weten dat God geen onfeilbare oudsten aanwijst, als ze überhaupt al geloven dat de Schepper deze leiders heeft aangewezen. De symboliek, die deze dochtergemeente van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) gebruikt, vind ik prachtig. Als zoekers samenkomen rondom de Bijbel en de beschreven gebruiken experimenteel toepassen, in zo’n kerk zie ik mijzelf wel zitten.

  Het betreft dus een ludieke actie?

 3. bramvandijk says :

  Hmmm… persoonlijk vind ik de psalm 137 grap nogal makkelijk en ook… nou ja… ik ga dat soort dingen toch visualiseren en zo… en dan is het niet echt grappig meer.

  Dat daargelaten is het een topstuk.

 4. Joost says :

  henk tillema

  , en daarna ook nog onze marketingstrategie denkt te kunnen kopiëren

  Het hel prediken uit de bijbel is toch zo wie zo copieer gedrag? Wat zeur je nou.
  rob
  .

  Als zoekers samenkomen rondom de Bijbel en de beschreven gebruiken experimenteel toepassen

  ja, het offeren van je enige zoon bijvoorbeeld. 😉
  joost

 5. Heldere Henkie says :

  Wat heerlijke onzin allemaal!

 6. Johan says :

  Als Jan Zijlstra nu een jongetje tegen een rots werpt dat Lot heet, vang je twee vliegen in één klap.

 7. rob says :

  @Johan
  Maar om nou uit die plas bloed te moeten ontcijferen wie nou de volgende leider van de levenstroom gaat worden lijkt me dan weer erg lastig .
  Misschien…degene die het voor elkaar krijgt het kind te genezen 🙂

 8. Joost says :

  rob
  dat zal wel moeten want koffiedik kijken is hekserij en dus verboden. 😀
  joost