Voorganger tot koning gekroond

In Amerika is een nieuwe relirel uitgebroken rond megapastor Eddie Long van de New Birth Missionary Baptist Church die zich in een kerkdienst tot koning heeft laten benoemen. Dat gebeurde door een charismanische ‘rabbi’ met hulp van een Torah-rol waarvan werd geclaimd dat deze uit Auschwitz was gered. Meer achtergrond in The Huffington Post. Long raakte al eerder in opspraak vanwege zelfverrijking, een eigen onthomotherapie en het afkopen van een misbruikschandaal. Inmiddels heeft Long onder druk van critici zijn excuses aangeboden voor het dwaze toneelstukje.

NASCHRIFT: 

De claim dat er een Torah-rol uit vernietigingskamp Auschwitz kon worden gered is nogal ongeloofwaardig. Een dergelijke claim werd vier jaar geleden gedaan door Menachem Youlus, een jood met een Indiana Jones-complex, die naar eigen zeggen op zoek ging naar oude Torah-rollen die in Oost-Europa op de plaats van voormalige synagoges begraven moesten liggen. In 2008 kwam hij met de ‘vondst’ van de Auschwitz-rol, dat werd zelfs gemeld door de prestigieuze New York Times. De rol werd voor een groot bedrag verkocht, maar al snel werd duidelijk dat het om fraude ging. Youlus werd er vorige week voor veroordeeld en mag vijf jaar brommen voor oplichting.

 

Advertenties

28 responses to “Voorganger tot koning gekroond”

 1. Gerrit says :

  video is verwijdert? Mirror?

 2. goedgelovig says :

  @Gerrit: We hebben even een mirror opgeduikeld.

 3. Meded says :

  “There are 22 chromosomes in your body.” Maar dat klopt niet. Oh, toch wel: “The 23rd is added by men.” Juist….

 4. biblo says :

  *kots* alleen al die begin onzin over die rol, uit auschwitz gered (jawel) en dus veel *geld* waard…….

 5. Joseph Ratzinger says :

  @ 6:30
  Zijn die 2 mannen in driedelig pakkie nou bodyguards?? Achterin tussen het podium en publiek.
  Wat een onzin..

 6. goedgelovig says :

  UPDATE: We hebben een naschrift geplaatst over de Torah-rol uit Auschwitz. Een typisch broodje aap.

 7. Pijpkaneel says :

  Niet te geloven. Ik ga er altijd vanuit dat charlatans hun daden nog enigszins te camoufleren. Dit verhaaltje loopt zó over van de opzichtige leugentjes, manipulatie en vergelijkbare prietpraat, dat ik eigenlijk niet wil geloven dat dit ect gebeurd is.
  Maar het zal moeten 😦

 8. Vera_van_Haarlem says :

  Dit soort dingen legt de lat voor de GG satirische nieuwsdienst wel erg hoog. Succes jongens!

 9. John says :

  Nu is het wachten tot Mattheus van der Steen zich tot keizer laat kronen. Megalomane figuren…

 10. Johan says :

  @John: Niet waarschijnlijk. Mattheus laat zich benoemen tot Admiraal van de Zeven Wereldzeeën.

  Koning, keizer, admiraal… Popla kennen ze allemaal.

 11. Johan says :

  Ik bedenk me net dat GG onze vriend al eens heeft opgevoerd als keizer Caesar Matteus Lapidis. Het zou dus kunnen…

  https://goedgelovig.wordpress.com/2009/09/05/andriesnix-en-de-triomfboog-van-caesar/

 12. Pittig says :

  @ d

  Nou, nou… heb je bewijzen voor wat je daar zegt?

 13. Ed Schreudering says :

  Dit is een pure macht van manipulatie en machtsmisbruik.
  Laten wij bidden dat de geestelijke ogen van deze mensen zullen opengaan en danken God voor zijn genade.

 14. d says :

  pittig, heb t nieuws omtrent die man de laatste jaren gevolgd en kan hieruit weinig anders concluderen. was t maar anders.

 15. Kaas says :

  dom volk…

 16. Kaas says :

  en zielig ook..

 17. Voet says :

  Iedere zondag worden zo mensen voor de gek gehouden en gemanipuleerd. Soms om te gieren zoals dit filmpje, maar vaak o zo serieus. Dat heet dan door een god geïnspireerd. Hele volksstammen, ook hier in Nederland lopen daar met gesloten ogen achteraan. De man achter de microfoon stelt zich ondanks zijn vrome woorden, boven zijn gekroonde koning. De ‘koning’ weet niet wat hem overkomt, of hebben ze het toneelstuk goed doorgesproken ?

 18. Wilfred says :

  Wat mij verbaast, is de rol die deze al dan niet zogenaamde jood in dit toneelstuk speelt. Maakt het de proclamatie in de ogen van de achterban soms reeeler doordat een jood dit zegt en doet?? Daar zit toch wel wat vreemde theologie achter…

 19. rob says :

  @Pittig / d

  @ d
  Nou, nou… heb je bewijzen voor wat je daar zegt?

  Op welk bericht van d reageert Pittig eigenlijk????

 20. d says :

  rob. d’s zal wel verwijderd zijn omdat ie niet progressief-links genoeg is aldus de moderators. maar de reactie was als volgt: long: een pedofiele, geldgeile, machtsbeluste senior-pastor. echt, die man heeft zoveel ellende aangericht, dat is via google na te gaan. gek dat de reactie verwijderd is. k denk dat pechtold erachter zit.

 21. d says :

  d is hier verdacht, want hij lult niet altijd mee in t straatje van de vermeende verlichte ex-christenen

 22. John says :

  @d

  Dat bericht is verwijderd omdat je uitspraak dat Eddie Long een pedofiel zou zijn de grens ver overschrijd. Nu geef je weer geen onderbouwing voor die stelling. Dat heeft niks met niet progressief-links zijn te maken. Zowel Pittig en ik hebben al gevraagd je stelling te onderbouwen, want je beschuldigingen zijn me nogal wat. Als je dit niet wilt onderbouwen stel ik een perma-ban voor je voor, want iemand zomaar een pedofiel noemen zonder dit te onderbouwen kan gewoon écht niet.

 23. John says :

  En sinds wanneer praat je over jezelf in derde persoon?

 24. d says :

  terwijl zijn reactie niet uit de lucht is komen vallen: gewoon een beetje christian headlines of charisma news volgen en dan is al duidelijk waarom ik op een dusdanige wijze over long bericht heb. die man is al jaren negatief in het nieuws. moet iets meer moeite voor worden gedaan dan zeuren over de doorbrekers.

 25. d says :

  john, gewoon wat onderzoek doen en niet alleen zeuren over charismatische nederlanders, wat op weinig of niets gebaseerd is, maar met feiten komen. of kun je geen engels lezen?

 26. rob says :

  @d
  He, die doorbrekers, dat is allemaal gebaseerd op feiten, al die preken zijn beluisterd en zo getrouw mogelijk weergegeven.
  Als je vindt dat ik ze verkeerd citeer : lever gerust commentaar.
  Dat stel ik zeer op prijs!

 27. Pittig says :

  @ d

  John en ik komen op voor een charimatische prediker! En jij weet het weer om te draaien zodat John en ik eindigen als “verlichte ex-charismatische drammers die charismatici aanvallen”. Zie je hoe krom en verkeerd je denkt en doet? En je ondermijnt je eigen aanval! 🙂

  Zie je niet dat wij dus waarheid en eerlijkheid hoog achten en geen ‘aanziens des persoons’ hebben! Je kent vast ook wel de Tien Geboden? Staat daar iets in over valse beschuldigingen? Dus ik zou graag zien dat jij je onterechte beschuldigingen naar John intrekt en je excuses aanbiedt.

  En ik heb gegoogled. Ik lees dat hij fel tegen homo’s preekte en ondertussen mogelijk relaties onderhield met vijf tienerjongens.
  De rechtszaak is buiten de rechtszaal afgehandeld, dus echte bewijzen zijn er niet. Verdacht is het wel. Zoals T.D. Jakes ook betoogt in het volgende artikel:
  http://www.christianpost.com/news/bishop-t-d-jakes-gives-opinions-on-eddie-long-and-penn-state-syracuse-sex-scandals-64595/

  Om hem nu een pedofiel te noemen is dus lastig. Misschien is het beter om te zeggen dat hij homoseksueel?

  Wel weer opvallend dat iemand die zo fel tegen homoseksualiteit preekt, ondertussen heel serieus wordt beschuldigd van homoseksuele relaties.

  Zoals wijlen Christopher Hitchens zei:

  Bishop Eddie Long of the New Birth Missionary Baptist Church in Georgia preaches that Bayard Rustin [a secular civil rights pioneer] was a vile sinner who suffered from the curable ‘disease’ of homosexuality. I have a rule of thumb for such clerics and have never known it to fail: Set your watch and sit back, and pretty soon they will be found sprawling lustily on the floor of the men’s room.”

  Maar de volgende keer dat je allerlei beschuldigingen op internet zet, zou je er dan — zoals de meesten hier — ook even wat bewijs of een paar websites bij willen zetten? Jij maakt de beschuldigingen en dat hoor jij ook te kunnen onderbouwen.

  PS
  Creflo Dollar neemt het trouwens op voor Eddie Long… 😦
  http://www.christianpost.com/news/creflo-dollar-defends-eddie-long-rebukes-unforgiving-followers-51024/

 28. Onno says :

  Inderdaad om te kotsen. Ik ben het ermee eens dat dit soort zaken ook in Nederland voorkomen, zij het voor zover ik weet in subtielere vorm. De VS is altijd groter, gekker, vreemder, extremer. En het volk blijft gouden kalveren zoeken om te (ver) eren.