De TV-evangelist en zijn gay-kleinzoon

Met het risico dat we iets teveel aandacht besteden aan homoseksualiteit en geloof: dit verhaal over TV-evangelist Oral Roberts en zijn uit de familie verstoten gay-kleinzoon Randy, zojuist gepubliceerd in DETAILS, is ook behoorijk bizar. Op de begrafenis van Oral in 2009 verklaarde Randy’s moeder ten overstaan van de 4.000 aanwezigen dat hij naar de hel zou gaan. Hij draaide de gênante situatie zelf pro-actief om door in het voetspoor van Oral een ‘genezingstour’ door de Amerikaanse Bible Belt te houden. Zijn boodschap dat je er als homo – gelovig of niet – gewoon 100 procent mag zijn, werkt erg genezend.

Advertenties

21 responses to “De TV-evangelist en zijn gay-kleinzoon”

 1. aafke says :

  De christenvoorgangers aan orthodoxe zijde weten het allemaal zo goed en vooral zeker wie de hemel mag betreden en wie de hel.
  Helaas worden die zekere types nogal eens betrapt op bedekte zondige levensstijlen. Niet zelden gaat het dan om geld, drank- of drugsverslaving, buitenechtelijke relaties of homo-contacten.
  Hypocrisie ten top.
  Als al die types zonder zonden de eerste steen mochten werpen bleef het akelig stil….. Geen grote getuigenissen meer, geen megacollectes maar alleen stille zelfreflectie en verootmoediging.
  Wat zou dat een verademing zijn…

 2. Jaap says :

  AMEN 11 en zo is het.

 3. Pittig says :

  Ik vind het prachtig hoe hij het “gewone, normale thuisleven” van een homostel gewoon overal laat zien! Mensen hebben de meest vreemde ideeën en die doorbreekt hij met zijn “genezingscampagne”.

  Het is ook ontzettend sterk van hem, dat hij na al die vervloekingen en beschamende acties, toch gewoon zijn weg blijft gaan.

  @ aafke

  Mooi verwoord! Inderdaad — wat een verademing zou dat zijn!

  @ GG

  Als ongeveer 6 tot 10% van de mensen homoseksueel is, mogen er toch ook 6-10% van de berichten op GG aan gewijd worden? Als ik even aan al jullie berichten denk, dan hebben jullie nog heel wat berichten over homo’s in te halen…

 4. Johan says :

  @Pittig: 90-94% van de berichten op GG gaan toch ook niet over heteroseksualiteit en geloof? Dan zouden we snel uitgepraat zijn op deze site. 😉

 5. Dutch Hermit says :

  Mooi hoe Randy een jaar voor de dood van Oral Roberts met zijn kinderen bij Oral op bezoek komt en hoe zijn opa zegt: ‘Met jou gaan nog mooie dingen gebeuren’. Opa Oral lijkt me hier genadiger dan Randy’s moeder.

 6. Pittig says :

  @ Johan

  🙂

  Ik herroep en doe boete!

 7. Pittig says :

  @ Dutch Hermit

  Het is de vraag wat Oral Roberts met die opmerking bedoelde. Gegeven zijn theologie en opvattingen over homoseksualiteit, zou je ook aan een Different–omwenteling kunnen denken.

 8. Pittig says :

  @ GG

  Eigenlijk is het: “De tv-evangelist en zijn gay-zoon en gay-kleinzoon!”

  Alleen heeft die gay-zoon (de oudste zoon) van Oral Roberts zichzelf in 1982 doodgeschoten.

 9. Dutch Hermit says :

  @Pittig
  Dat kan. Zoals ik het lees vatte Randy het in ieder geval niet zo op.

 10. Pittig says :

  @ Dutch Hermit

  Er staat volgens mij niet bij hoe Randy het opvatte. Alleen was opa Oral wel “welcoming”, gaf aan de achterkleinkinderen elk een boek van hem en $20. Maar verder niets. En zijn woorden tegen Rany waren ook nog eens een “characteristic tagline”, dus niet echt persoonlijk. Oral Roberts geloofde dat mensen veranderd konden worden en daar zou dit heel goed bij kunnen passen.

  Hoe dan ook — de hele sfeer daar was duidelijk anti-gay, zoals bij zoveel evangelikale leiders toen en nu.

 11. Dutch Hermit says :

  @Pittig
  ik denk dat er toch een meer dan gradueel verschil zit tussen ‘homo’s gaan naar de hel’ en ‘welcoming’. Of zit ik er nu helemaal naast 😉

 12. henkjan37 says :

  ik denk nog even na over een misplaatste grap over dat die man oral heette! wat dachten zn ouders! hahaha

  maargoed, het blijft een thema dat de gemoederen bezig houdt, is een van de heren goedgelovig soms van de bruine overtuigingen?

 13. Rocky says :

  Oral’s zoon en voormalig leider van de ORU Richard Roberts is zojuist vrijgelaten uit de gevangenis wegens rijden onder invloed.

  http://www.charismanews.com/us/32704-richard-roberts-arrested-on-dui-complaint

 14. goedgelovig says :

  @henkjan37: Bruine overtuigingen? Hij heette toch geen Anal Roberts?

 15. Pittig says :

  @ Henkjan37

  Dat “oral” was zo gek nog niet. Er is zelfs een tandenpasta en tandenborstel merk naar hem vernoemt!

  @ Dutch Hermit

  Tja, daar heb je dan gelijk in…

  Maar ik dacht ook aan deze woorden waarin opa Roberts vertelde hoe hij tegen homo’s aan keek:

  But the note of terror in his grandfather’s speech (“they die!”) makes poignant sense to Randy. “I think he was convinced that homosexuality killed his son,” he says. “Some evangelicals see it as a spirit or a demon of homosexuality that invades you, that it’s an almost personified thing that will completely strangle and kill you. Not even so much as a choice, but something you give in to, something that can afflict anybody.”

  Ook werden de gay-familieleden geweigerd bij de begrafenis van hun oma en was Randy niet op de hoogte gesteld van het overlijden van zijn opa en niet uitgenodigd. Hij hoorde het nieuws op de radio!!

  In het artikel Something GOOD is GOING to HAPPEN to YOU! op een andere site vertelt Randy nog veel uitgebreider die laatste dag met zijn opa. Lees vooral de laatste alinea’s. Daar lijkt het ook wel positief bedoeld.

 16. Dutch Hermit says :

  @Pittig
  Ik kreeg heel erg de indruk dat Randy het idee had dat zijn pa was bijgedraaid, hoewel Randy eerder al aangaf dat latere pinkstervoorgangers in dat opzicht veel extremer waren.

  Mooi artikel ook weer. Je ziet eigenlijk Oral Roberts door de ogen van Randy, en dat is een hele liefdevolle en milde blik, zoals ik het lees. Hij lijkt zijn opa zijn hele leven gemist te hebben, en na deze laatste ontmoeting terug te kijken door de bril van die laatste ontmoeting.

 17. Pittig says :

  @ Dutch Hermit

  Randy kijkt misschien wel met een liefdevolle en milde blik naar zijn opa, maar dan nog blijkt wel uit zijn verhaal dat die opa niet zo liefdevol en mild was.
  — Hij commandeerde hen als kleinkinderen,
  — kende hun namen niet,
  — weigerde Randy bij de begrafenis van zijn vrouw (Randy’s oma) toe te laten!
  — Sprak vernietigende woorden over homo’s,
  — gaf homoseksualiteit de schuld van de dood van zijn zoon,
  — haalde veel te grote projecten aan.
  — Bevoordeelde zichzelf en zijn clan enorm met alle giften die binnenkwamen.
  — etc. etc.

  Dus als Randy mild en liefdevol terugkijkt, dan is het plaatje nog steeds erg onprettig!

 18. Dutch Hermit says :

  @Pittig
  helemaal mee eens. De blik van Randy lijkt ook niet helemaal realistisch, in die zin dat hij het wel benoemd, maar er eigenlijk niet negatief over oordeelt, wat wel logisch zou zijn.

 19. Marc says :

  Luister hier wat opa Oral in zijn preek zei over sex. Echt radicaal! Dat passages uit deze preek nog niet zijn gebruikt als sample voor een plaat is ongelofelijk. Wie pakt dit even op mensen…

 20. Vera van Haarlem says :

  @Pittig Als ik jouw opsomming bekijk, zegt hoe de kleinzoon terug kijkt op zijn opa niet zoveel over die opa, maar heel veel over de loyaliteit van kinderen naar (groot)ouders. Een bekend fenomeen waar in pleegzorg regelmatig ‘tegenaan’ wordt gelopen…

 21. Pittig says :

  @ Vera van Haarlem

  Inderdaad. Zelfs misbruikte kinderen vinden het erg moeilijk om hun vader of opa te “verraden” en blijven vaak nog heel loyaal!

  Of dat bij Randy het geval is weet ik niet, omdat ik zijn leven en dat van Oral Roberts niet goed genoeg ken. Maar hoe hij er over spreekt doet me er wel aan denken.

  Het zou trouwens ook nog anders in elkaar kunnen zitten. Randy zou op deze manier een soort goedkeuring van zijn opa proberen te krijgen. Zoals Jakob ook zijn best deed om de zegen van zijn vader te krijgen…

  En het zou ook nog kunnen zijn dat het niet alleen voor zijn zelfbeeld waardevol is, maar ook iets dat voor zijn “roeping” heel handig is. Dat hij kan zeggen dat sint Oral Roberts toch wel wat in hem zag.

  Maar zulke zaken zijn altijd erg ingewikkeld!

  Het zou heel goed kunnen dat Randy’s interpretatie volkomen correct is, maar het zou ook anders kunnen zitten. Daarom zijn oordelen op basis van flinterdunne kennis ook zo gevaarlijk.